Vuoden 2017 eläkeuudistusta koskeva hallituksen esitys on annettu eduskunnalle

Telp Default Thumbnail Image

Hallituksen esitys (HE 16/2015) työeläkejärjestelmää koskevan lainsäädännön muuttamiseksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi on annettu eduskunnalle 3.9.2015. Työeläkeuudistusta on valmisteltu kolmikantaisesti. Lainmuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017.

Eläkeuudistuksen tavoitteet

Uudistuksella on tarkoitus pidentää suomalaisten työuria ja vähentää näin julkisen talouden kestävyysvajetta. Ihmisten elinajan pidentyessä osa lisävuosista tulisi käyttää työntekoon. Uudistuksilla halutaan myös turvata kaikille ikäluokille riittävät eläketasot ja varmistaa sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus.

Uudistuksen arvioidaan vähentävän julkisen talouden kestävyysvajetta noin prosenttiyksiköllä. Eläkeuudistuksen alkuvaiheessa eläkemenojen arvioidaan hieman kasvavan. Sen jälkeen menot kääntyvät selkeään laskuun. Vuoteen 2030 mennessä työeläkemeno vähenisi noin 2,8 prosenttia nykylainsäädäntöön verrattuna.

Keskeiset muutosehdotukset

Hallitus esittää, että vanhuuseläkeikää nostetaan asteittain. Vanhuuseläkeiän alaraja nousisi asteittain nykyisestä 63 vuodesta 65 vuoteen. Muutos koskee vuonna 1955 syntyneitä ja sitä nuorempia. Myöhemmin vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiden alin vanhuuseläkeikä sidottaisiin elinajanodotteen muutokseen siten, että eläkeajan ja työssäoloajan välinen suhde pysyisi samalla tasolla kuin se on vuonna 2025. Eläkeiän muutokset koskisivat kaikilla aloilla työskenteleviä. Jo eläkkeellä olevia nyt ehdotetut muutokset eivät koske.

Eläkettä ehdotetaan karttuvaksi koko työuran ajan 1,5 prosenttia vuodessa työntekijän kunakin vuonna saamien työansioiden perusteella. Eläkkeen karttuma laskettaisiin nykyistä suuremmista ansioista, koska työntekijän työeläkevakuutusmaksua ei enää vähennettäisi työansioista eläkettä laskettaessa.

Osa-aikaeläke eläkemuotona lakkautettaisiin ja korvattaisiin osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä. Osittainen varhennettu vanhuuseläke antaisi mahdollisuuden nostaa osa eläkkeestä jo hieman ennen varsinaista vanhuuseläkeikää. Uusi eläkemuoto työeläkejärjestelmässä olisi myös työuraeläke, joka antaisi 63 vuotta täyttäneelle mahdollisuuden jäädä eläkkeelle ennen vanhuuseläkeikää, jos hän on tehnyt vähintään 38 vuotta laissa määriteltyä rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavaa työtä.

Lisäksi esitykseen sisältyy useita eläkkeiden laskentaa koskevia säädösmuutoksia. Työeläkelaitosten mahdollisuutta sijoittaa osakkeisiin lisättäisiin nostamalla vastuuvelkaan sisältyvän osaketuottosidonnaisen lisävakuutusvastuun osuus 20 prosenttiin vastuuvelasta. Työeläkkeiden rahoitusta koskevia säännöksiä tarkistettaisiin ehdotettujen muutosten vuoksi myös muilta osin.

Julkisten alojen eläkelaki

Julkisten alojen erilliset eläkelait esitetään yhdistettäväksi. Kevan jäsenyhteisön, valtion, evankelis-luterilaisen kirkon ja Kelan palveluksessa olevien henkilöiden eläketurvaa koskevat lait yhdistettäisiin julkisten alojen eläkelaiksi. Eläketurvan sisältöön ei eläkelakien yhdistämisen vuoksi esitetä asiasisällöllisiä muutoksia. Eläketurvan toimeenpanosta huolehtisi Keva, joka on julkisoikeudellinen eläkelaitos.


Katso lisää:

STM:n tiedote

Hallituksen esitys 16/2015