Työeläke.fi -laskuri tarjoaa vaihtoehdon, jossa yleisen ansiotason nousu otetaan huomioon. Eläkkeen voi laskea myös oletuksella, että ansiotaso pysyy nykyisellään. Laskuri laskee myös Kelan eläkkeen 55 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille.
Yleinen ansiokehitys vaikuttaa tulevan eläkkeen määrään palkkakertoimen kautta. Työuran aikaiset palkat ja työtulot indeksoidaan palkkakertoimella eläkkeen alkamisvuoden tasoon. Palkkakerroin lasketaan yleisen ansiokehityksen ja hintakehityksen perusteella.
Laskurissa on mahdollista valita yleisen ansiotason tuleva kehitys kahdesta eri vaihtoehdosta. Vaihtoehto, jossa yleinen ansiotaso ja hintataso eivät muutu, vastaa aiemman laskurin laskentaperiaatetta ja työeläkeotteen eläkearvion laskentaoletuksia. Vaihtoehto, jossa ansiotaso kasvaa, vastaa Eläketurvakeskuksen perusennusteen mukaista pitkän aikavälin laskelmaa. Siinä ansiotaso kasvaa reaalisesti pidemmällä aikavälillä 1,5 prosenttia vuodessa.
Omien ansioiden kehitys on sidottu yleisen ansiokehityksen valintaan. Omat ansiot kasvavat laskurissa vuosittain palkkakertoimen mukaan.
Eläkkeen määrä esitetään laskurissa nykyhintatasossa. Euromäärässä näkyy siis palkkakerrointarkistuksen ja oman ansiotason kasvun vaikutus eläkkeen ostovoimaan. Eläketason suhteuttamiseksi laskuriin on lisätty tieto siitä, kuinka paljon viimeinen palkka ennen eläkkeelle siirtymistä on. Lisäksi laskuri kertoo eläkkeen korvausasteen eli sen, kuinka paljon eläke on suhteessa edeltävään palkkaan.
Uutena tietona eläkelaskuri näyttää myös Kelan eläkkeen kuluvana vuonna 55 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille, jos työeläkettä ei ole kertynyt tai se on jäänyt pieneksi. Kansaneläkkeen ja takuueläkkeen oletetaan muuttuvan tulevaisuudessa hintakehityksen mukaan. Reaalisesti Kelan eläke siis pysyy laskurissa nykytasolla.
Katso lisää: