3 + 1 kysymystä ulkomaantyön vakuutuspalkasta

Vakuutuspalkka määritellään työntekijän ulkomaantyön ajaksi silloin, kun työnantaja vakuuttaa työntekijänsä Suomessa. Vakuutuspalkan perusteella määräytyy muun muassa työeläke- sekä tapaturma- ja työttömyysvakuutusmaksujen suuruus.

Työnantajat kysyvät usein, mikä on vakuutuspalkka, miksi se on tärkeä ja miten vakuutuspalkka tulisi määritellä ennen työntekijän ulkomaantyöskentelyä. Keräsimme usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia vakuutuspalkasta. 

1. Milloin vakuutuspalkka määritellään? 

Työnantaja ja työntekijä määrittelevät yhdessä vakuutuspalkan silloin, kun työntekijä lähtee ulkomaille töihin ja työnantaja vakuuttaa työntekijänsä Suomessa työntekijän eläkelain (TyEL) tai julkisten alojen eläkelain (JuEL) mukaan. Vakuutuspalkka määritellään kaikkiin maihin lähdettäessä ja aina kun ulkomailla työskentely kestää yhtäjaksoisesti yli kuusi kuukautta kerrallaan.  

Vakuutuspalkkaa ei ole välttämättä tarpeellista määritellä, jos kyseessä on alle kuusi kuukautta kestävä työskentely ulkomailla ja työssä tai palkassa ei tapahdu muutoksia Suomessa tehtävään työhön verrattuna.

Huomioitavaa on, että jos tilapäinen työskentely ulkomailla pitenee ja kestää yhtäjaksoisesti yli kuusi kuukautta, vakuutuspalkka pitää määritellä ulkomaantyön alusta lähtien ja korjata takautuvasti tulorekisteriin. 

2. Mikä on vakuutuspalkka? 

Vakuutuspalkka takaa ulkomailla työskentelevälle työntekijälle Suomen tasoa vastaavan työeläkkeen. Lähtökohtaisesti vakuutuspalkan tulisi vastata sitä palkkaa, joka olisi maksettava, jos ulkomailla tehtyä työtä vastaava työ tehtäisiin Suomessa. Tämä voi kuulostaa hämmentävältä, kun se tulee vastaan ensimmäistä kertaa. Siksi vakuutuspalkan miettimiselle kannattaa varata aikaa. 

Vakuutuspalkka voi olla pienempi tai suurempi kuin todellinen maksettu palkka ulkomaantyön aikana.  

Vakuutuspalkalla on merkitystä, sillä työeläkkeen lisäksi sen perusteella määräytyvät myös suurin osa työnantajan ja työntekijän lakisääteisistä sosiaalivakuutusmaksuista. 

Työnantajan on hyvä huomioida, että ulkomailla työskentelevän työntekijän vakuutuspalkka sekä todellinen palkka ovat molemmat ilmoitettava tulorekisteriin. 

3. Mitä vakuutuspalkassa tulee huomioida?

Vakuutuspalkka määritellä etukäteen, ja sen lähtökohdaksi otetaan aina Suomessa samasta työstä maksettava palkka. Lisäksi vakuutuspalkkaan tulee sisältyä lomakorvaukset, työntekijän yksilölliset etukäteen arvioidut palkankorotukset sekä arvioitu yleinen palkkakehitys Suomessa.

Jos ulkomaantyö on vaativampaa ja vastuullisempaa, esimerkiksi työntekijältä edellytetään erityistä kielitaitoa, voidaan vakuutuspalkkaa näiden perusteella korottaa. Luontoisetuudet sisällytetään vakuutuspalkkaan, jos samoja luontoisetuuksia maksetaan vastaavassa työssä Suomessa.  

Esimerkiksi: Työntekijä siirtyy tilapäisesti töihin Ruotsiin ja hänellä on ulkomaantyössä käytössään puhelin, auto ja työnantajan järjestämä asunto. Vakuutuspalkassa huomioidaan puhelin- ja autoetu, mutta ei asuntoetua, sillä sitä työntekijällä ei ole ollut käytössään luontoisetuna Suomessa.  

Mahdolliset bonukset huomioidaan vakuutuspalkassa, ja ne pitää arvioida etukäteen. Sillä ei ole merkitystä toteutuvatko bonukset vaiko eivät. 

+1 Pitääkö vakuutuspalkka määritellä ulkomaan etätyössä? 

Kun työntekijä tekee tilapäisesti etätyötä ulkomailla, eikä työssä muutu mikään muu kuin fyysinen työskentelypaikka, vakuutuspalkan määrittely voi tuntua tarpeettomalta.  

Näin ei kuitenkaan ole. Vakuutuspalkka tulee määritellä samalla tavalla niin etätöihin kuin työkomennukselle lähtevälle. Vakuutuspalkka kannattaa kirjata työnantajan ja työntekijän tekemään ulkomaan etätyösopimukseen.  

Etätyötä tehtäessä on mahdollista, että vakuutuspalkka on sama kuin Suomessa tehdyn työn todellinen palkka. Se on kuitenkin ilmoitettava omalla tulolajillaan tulorekisteriin. 

Jäikö vielä kysyttävää vakuutuspalkasta? Lue lisää Telp.fi:stä, Etk.fi:stä tai ole yhteydessä omaan työeläkevakuuttajaasi.