Asumisperusteisen sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisalalain muutokset on vahvistettu

Telp Default Thumbnail Image

Laki soveltamisalalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta

Asumisperusteista sosiaaliturvalainsäädäntöä on muutettu, jotta lainsäädäntö vastaisi paremmin nykyisiä kansainvälistymisen ja muuttoliikkeen aiheuttamia vaatimuksia.

Suomeen muutto

Lakiin kirjattiin työntekijän ja yrittäjän määritelmät sekä säännös näiden oikeudesta soveltamisalain mukaisiin asumisperusteisiin sosiaaliturvaetuuksiin. Tämän lisäksi lakia täsmennettiin siten, että nykyinen soveltamisalalakiin liittyvä soveltamiskäytäntö sisällytettiin suurelta osin lakiin.

EU tai ETA-maasta tai Sveitsistä Suomeen töihin tulevat henkilöt pääsevät asumisperusteisen sosiaaliturvalainsäädännön piiriin työnteon keston ajaksi, jos he työskentelevät tai harjoittavat yritystoimintaa Suomessa yhdenjaksoisesti vähintään neljän kuukauden ajan. Työnteon tulee täyttää työttömyysturvalaissa asetetut työaikaa ja ansioita koskevat edellytykset.


Tämä muutos korvaa EU:n sosiaaliturva-asetuksen liitteen numero I mukaisen määritelmän, jonka mukaan asumisperusteisessa sosiaaliturvassa työntekijä on määritelty työeläkevakuutuksen perusteella.

Lain muutoksen jälkeen EU-maista Suomeen tulevat henkilöt tulevat työeläke-, tapaturma- ja työttömyysvakuutuksen piiriin työskentelyn alusta lukien, mutta oikeutta asumisperusteiseen turvaan ei synny, ellei työskentely Suomessa kestä neljää kuukautta. Jos työsuhde kestää alle 4 kuukautta tai jos työaika on alle 18 tuntia viikossa, ei vastaavasti peritä vakuutetun sairausvakuutusmaksua eikä työnantaja maksa työnantajan sosiaaliturvamaksua. Tämä muutos tulee voimaan jo 1.8.2004.

Suomeen muuttavalla henkilöllä on oikeus asumisperusteiseen sosiaaliturvaan, jos hänen muuttoaan pidetään vakinaisena. EU ja ETA ?työntekijöiden kohdalla sovelletaan kuitenkin yllämainittua säännöstä. Suomeen opiskelemaan tulevia ei pääsääntöisesti katsota vakinaisesti Suomessa asuviksi, eikä heillä ole silloin oikeutta asumisperusteiseen sosiaaliturvaan.

Suomesta muutto

Tilapäisesti ulkomailla asuvilla on edelleenkin oikeus asumisperusteiseen sosiaaliturvaan vuoden ajan. Jos henkilö oleskelee toistuvasti ulkomailla, häneen voidaan soveltaa asumisperusteista sosiaaliturvalainsäädäntöä vain, jos hänen edelleen voidaan katsoa asuvan vakinaisesti Suomessa ja hänellä on kiinteät siteet Suomeen.

Ulkomailla työskentelevät (suomalaisen työnantajan Suomesta ulkomaille lähettämät työntekijät ja suomalaisen työnantajan ulkomailla palvelukseensa ottamat henkilöt) tai opiskelevat henkilöt voivat kuulua asumisperusteisen turvan piiriin enintään kymmenen vuoden ajan. Sen jälkeen heidän tulee asua Suomessa vähintään vuosi ennen kuin he voivat saada uuden myönteisen päätöksen asumisperusteisen turvan piirissä säilymisestä.

Asumisperusteiseen turvaan kuuluvan henkilön perheenjäsenten vähäinen työskentely ulkomailla ei lainmuutoksen jälkeen aiheuta Suomen sosiaaliturvan päättymistä.

Ulkomailla lähetystyötä ja kehitystyötä tekeviin sovelletaan asumisperusteista sosiaaliturvalainsäädäntöä suoraan lain nojalla ilman määräaikaa.


Työskenneltäessä EU- ja ETA-alueella sekä maissa, joiden kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus, sovelletaan kuitenkin asetuksen 1408/71 ja sopimusten säännöksiä. Työntekijät ja yrittäjät kuuluvat siis työntekomaansa sosiaaliturvaan, eivätkä he voi säilyä Suomen asumisperusteisen sosiaaliturvalainsäädännön piirissä, ellei heitä pidetä lähetettynä työntekijänä tai muuna vastaavana asetuksen 1408/71 tarkoittamalla tavalla.

Kansainvälisten järjestöjen palveluksessa olevat eivät lähtökohtaisesti enää voi säilyä asumisperusteisen sosiaaliturvan piirissä.

Työttömyysturvalain ja sairausvakuutuslain muutokset

Työttömyysturvalain soveltamisalasta säätäminen siirtyy työttömyysturvalakiin, eikä ole enää asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta annetussa laissa. Työttömyysturvalain mukaisiin etuuksiin on edelleen oikeus vain Suomessa asuvilla henkilöillä.

Myös sairausvakuutuslain soveltamisalasta säädetään sairausvakuutuslaissa soveltamisalalain sijasta. Sairausvakuutettuja ovat Suomessa asuvien henkilöiden lisäksi työ-, virka- tai muussa palvelussuhteessa olevat henkilöt ja yrittäjät, joiden työskentely kestää Suomessa yhtäjaksoisesti vähintään neljän kuukauden ajan.

Eduskunta edellytti lait hyväksyessään, että soveltamisalalain 7§:n muutostarvetta apurahaa saavien taiteilijoiden osalta arvioidaan uudelleen silloin, kun apurahan saajien muita sosiaaliturvaa koskevia lakimuutoksia valmistellaan.

Lait tulevat voimaan 1.1.2005 lukuun ottamatta soveltamisalalain 2 §:n 1-3 kohtaa ja 3 b §, jotka tulevat voimaan 1.8.2004.

Asiaa koskevan hallituksen esityksen numero on

HE 76/2004

.

Vahvistetun säädöksen numero on

635/2004

.

Hallituksen esityksen ja säädöstekstin tilaaminen

Säädöstekstejä ja hallituksen esityksiä voi tilata sekä suomen- että ruotsinkielisenä Oy Edita Ab:n asiakaspalvelusta puhelimitse numerosta 020 45005 tai sähköpostitse osoitteesta

[email protected]

. Hallituksen esitykset löytyvät internetistä osoitteesta

www.eduskunta.fi

ja säädöstekstit osoitteesta

www.finlex.fi

.