EESSI-sanomaliikenteen määrät ampaisivat kasvuun

Telp Default Thumbnail Image

Eläkkeiden osalta EESSI-sanomaliikenne lähti merkittävään kasvuun maaliskuussa. Lähetettyjä työntekijöitä koskeva EU:n laajuinen sähköinen EESSI-tietoliikenne on EU:n suurinta ja se näkyy myös työeläkealan ja erityisesti Eläketurvakeskuksen EESSI-liikenteen sanomamäärissä.

Eläkkeissä Suomen merkittävimmät kumppanit ovat nyt EESSI-liikenteessä, mutta osassa EU-maita EU-eläkeasioita hoidetaan vielä paperilla. Sanomamäärät lähtivät selvään kasvuun 1.3.2021 alkaen, jolloin volyymeiltaan merkittävin kumppanimme Ruotsin Pensionsmyndigheten aloitti EESSI-liikenteen. Alkuvaiheen EESSI-haasteita on ratkottu yhteistyössä koti- ja ulkomaisten yhteyslaitosten kanssa ja toimintatapoja selkeytetty molemmin puolin. Yhteiset EESSI-aiheiset työkokoukset Ruotsin ja Viron ovat olleet erittäin hyödyllisiä ja hyvät kansalliset ja kansainväliset yhteistyösuhteet on merkittävä apu erilaisissa selvittelyissä.

Tammi-toukokuun 2021 aikana EESSI-liikenteellä on hoidettu 1717 vanhuuseläkehakemusasiaa (1170 Suomessa asuvia ja 547 ulkomailla asuvia), 824 työkyvyttömyyseläkehakemussiaa (452 Suomessa asuvia ja 372 ulkomailla asuvia) sekä 203 perhe-eläkehakemusasiaa (99 Suomessa asuvia ja 104 ulkomailla asuvia). 

Myös muita kuin eläkehakemusasioita on EESSI-liikenteessä hoidettu vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana vilkkaasti. Eläkkeitä koskevia lisätiedusteluasioita on Suomesta avattu 608 kpl, ulkomaan avaamia lisätiedusteluasioita oli 480 kpl.  Kertaluonteisia (esimerkiksi eläkepäätöstä tai vakuutuskausia koskevia) ilmoituksia on avattu Suomesta 1105 kpl, ulkomaan avaamia oli 609 kpl.

Kussakin eläkehakemusasiassa lähetetään ja vastaanotetaan varsinaisen hakemussanoman lisäksi lukuisia eri sanomia, jotka koskevat esimerkiksi työskentelyhistoriaa, henkilön terveystietoja tai erilaisia lisätiedusteluja ja vastauksia niihin. Tämän vuoden sanomamäärät tarkentuvat myöhemmin, mutta aiemmin on arvioitu, että täysimääräisessä EESSI-liikenteessä työeläkevakuuttajat ja Eläketurvakeskus lähettävät ja vastaanottavat eläkeasioissa yhteensä yli 350 000 liiketoimintasanomaa (ns. P-SED:iä) vuodessa. Vielä tänä vuonna ei näin suuriin sanomamääriin päästä.

Liiketoimintasanomien (SED:ien) lisäksi eläkehakemusasioissa lähetetään erilaisia hallinnollisia sanomia, joilla ohjataan hakemusasiaa ja esimerkiksi henkilötietohin liittyviä horisontaalisia (eri sektoreilla yhteiskäyttöisiä) sanomia.

Ulkomaiden lähettämien lähetettyjen työntekijöiden sanomamäärät arvioitua suurempia

Syyskuusta 2020 alkaneen EESSI-liikenteen lähetettyjä työntekijöitä koskevien sanomien määrät ovat ylittäneet merkittävästi Eläketurvakeskuksen etukäteen arvioimat sanomamäärät. Työntekijöiden liikkuvuuden voimakas lisääntyminen on EU:n laajuinen tendenssi ja niitä koskeva sanomaliikenne volyymeiltaan ylivoimaisesti suurinta koko EU-alueella.

Eläketurvakeskus saa ulkomailta vuosittain arviolta 90 000 ns. liiketoimintasanomaa eli SED:iä ja Eläketurvakeskus lähettää reilut 23 000 sanomaa. Näiden lisäksi saadaan ja lähetetään erilaisia hallinnollisia sanomia. Saapuvien sanomien suuri määrä kertoo siitä, että Suomeen lähetetään enemmän työntekijöitä kuin Suomi lähettää muihin maihin.

Lähetettyjä työntekijöitä koskevien sanomien odottamattoman suuren määrän takia Kelassa tehtävä ulkomaiden lähettämien EESSI-sanomien tunnistus on ruuhkautunut pahasti ja sen helpottamiseksi Eläketurvakeskus ja Kela ovat yhteistyössä sopineet kesäkuussa tuotantoon vietävistä tunnistuskäsittelyn muutoksista.

Työeläkeala (Eläketurvakeskus ja työeläketoimijat) on ylivoimaisesti suurin Suomen EESSI-liikenteessä toimiva sosiaaliturvasektori. Kelan osuus sanomavolyymeista kasvaa siinä vaiheessa, kun sairausvakuutussektori on kokonaisuudessaan siirtynyt EESSI-liikenteeseen.