Eläketurvakeskus otti EESSI-järjestelmän käyttöön lähetettyjä työntekijöitä koskevassa tietojenvaihdossa

Telp Default Thumbnail Image

EU:n laajuinen sähköinen sosiaaliturvatietojen välittäminen (EESSI) käynnistyi työeläkealalla ensimmäisenä Eläketurvakeskuksessa 7.9.2020, kun sovellettavan lainsäädännön lähetettyjä työntekijöitä koskevia tietoja alettiin välittää EESSI-järjestelmässä.

Lähetettyjä työntekijöitä koskevassa tietojenvaihdossa ilmoitetaan muun muassa siitä, missä maassa lähetetyn työntekijän sosiaaliturva on kyseisen toisessa maassa tehtävän työskentelyn ajan järjestetty.

Vuosien yhteistyön tulos

EESSI-järjestelmän rakentaminen on vaatinut useiden vuosien ajan tiivistä kansainvälistä ja kansallista yhteistyötä sekä suuren määrän asiantuntijatyötä työeläkealan eri toimijoilta. Työeläkealalla Arek Oy on toteuttanut kaikille yhteiset EESSI-toiminnallisuudet. Eläketurvakeskus on EESSI-liikennettä varten automatisoinut käsittelyjärjestelmiään niin, että sovellettavan lainsäädännön tietoliikenteestä pääosa käsitellään koneellisesti. Vain harvinaisissa tilanteissa käytetään Euroopan komission toteuttamaa RINA-käyttöliittymää.

6200 laitosta ja 32 maata vaiheittain mukaan EESSI-järjestelmään

EU-maat ovat siirtymässä vaiheittain sähköiseen tiedonvaihtoon maasta toiseen liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvatietojen käsittelyssä. EESSI-järjestelmä nopeuttaa viranomaisten välistä tiedonkulkua, etuuksien käsittelyä ja maksamista sekä varmistaa tietojen yhdenmukaisen ja turvallisen käsittelyn. Noin 6 200 sosiaaliturvaa toimenpanevaa laitosta 32 maassa siirtyy vaiheittain käyttämään järjestelmää, jolla korvataan nykyinen paperilla tapahtuva tiedonvaihto. Käytännössä laitokset joutuvat ylläpitämään rinnakkain sekä paperilomakkeiden että sähköisen järjestelmän käyttöä, kunnes kaikki maat ovat ottaneet EESSI-järjestelmän käyttöön. 

Suomessa on arvioitu, että sovellettavaa lainsäädäntöä koskevien sanomien määrä on noin 39 000 vuodessa. Eläketurvakeskuksen lähettämien sanomien määrä on noin 14 000 kpl vuodessa ja muiden maiden lähettämiä sanomia odotetaan saapuvan vuosittain noin 25 000. Volyymien perusteella Suomelle tärkeimmät kumppanimaat ovat jo EESSI-liikenteessä mukana.

A1-todistushakemuskäsittely hidastuu aluksi

Rinnakkaisten järjestelmien ylläpito sekä EESSI-järjestelmän käyttöönotto voi johtaa siihen, että A1-todistushakemusten käsittely ruuhkautuu tilapäisesti ETK:ssa. Jos suomalainen työnantaja on lähettämässä työntekijöitä töihin ulkomaille, tulisi A1-todistusta hakea hyvissä ajoin ETK:n sähköisestä asiointipalvelusta.

 

Lue lisää:

Mikä A1-todistus on