Ulkomailla työskentelevään etätyöntekijään sovelletaan samoja vakuuttamissääntöjä kuin muihinkin työntekijöihin. Ulkomailla etätyötä tekevä työntekijä kuuluu pääsääntöisesti sen maan sosiaaliturvaan, jossa työtä fyysisesti tehdään.
Etätyöntekijä voi olla lähetetty työntekijä
Työnantaja voi hakea työntekijälleen lähetetyn työntekijän todistusta (A1-todistus) Suomen sosiaali-turvaan kuulumiseksi, jos etätyön tekemisestä ulkomailta käsin on sovittu. Lähettämisen edellytysten täyttyessä, Eläketurvakeskus myöntää A1-todistuksen ja työntekijä säilyy Suomen sosiaaliturvassa.
Työntekijällä säilyy tällöin oikeus Suomesta maksettaviin etuuksiin, työnantaja maksaa työeläkeva-kuutusmaksut ja muut lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomeen sekä työntekijän eläke kertyy Suomeen.
Tilapäisesti yhdessä EU-maassa työskentelevä voi saada A1-todistuksen enintään kahdeksi vuodeksi. Jos työsuhde päättyy todistuksen voimassaoloaikana tai jos työntekijä solmii etätyösuhteen lisäksi esimerkiksi työsuhteen paikallisen työnantajan kanssa, oikeus Suomen sosiaaliturvana päättyy.
Jos etätyöntekijä vaihtaa toistuvasti fyysistä työskentelymaata, sosiaaliturva ratkeaa eri säännöin kun yhden maan tilanteissa. Jos työntekijä työskentelee useassa maassa, ota yhteyttä Eläketurva-keskukseen.
Etätyöstä sovittava etukäteen
Työnantajan ja työntekijän tulisi sopia etukäteen etätyön tekemisestä ulkomailla ja siitä missä maassa työntekijän sosiaaliturva järjestetään. Etätyötä ulkomailla tehtäessä tulee työntekijälle mää-rittää vakuutuspalkka samoilla ehdoilla, kuin lähetetyille työntekijöille.
Etätyöstä tulisi sopia ennakolta kirjallisesti. Näin vältytään mahdollisilta väärinkäsityksiltä tai epäsel-vyyksiltä myöhemmin.
Katso lisää:
Työskentely ulkomailla ja lähettämisen edellytykset
Työntekijän vakuutuspalkka
Etk.fi-blogi: Etätyössä Espanjassa – miten käy sosiaaliturvan?