Kunnalliseen eläkejärjestelmään ja valtion eläkejärjestelmään esitetään tehtäväksi vuoden 2005 alusta muutoksia, jotka kannustavat työelämässä jatkamiseen nykyistä pidempään. Kunnallisen eläkejärjestelmän muuttamisesta on annettu hallituksen esitys
HE 45/2004 vp
. ja valtion eläkejärjestelmän muuttamisesta hallituksen esitys
HE 46/2004 vp
.
Yksityisen alan eläkejärjestelmän muutoksista 1.1.2005 alkaen on kerrottu yleiskirjeissä
A 38/2002
ja
A 23/2003
. Merimieseläkejärjestelmän uudistuksesta 1.1.2005 alkaen ja yksityisen alan eläkejärjestelmän jo vahvistettuihin lakeihin ehdotetuista tarkennuksista on kerrottu yleiskirjeessä
A 15/2004
.
Esitysten keskeinen sisältö
Ehdotetut muutokset vastaavat pääosin yksityisten alojen eläkejärjestelmään jo aiemmin hyväksyttyjä muutoksia. Esityksissä on otettu huomioon julkisen eläkejärjestelmän erityispiirteet.
Eläkeikä
Uudistuksen jälkeen vanhuuseläkkeelle voisi valtion eläkejärjestelmässä ja kunnallisessa eläkejärjestelmässä siirtyä joustavasti 63 – 68 ikävuoden välillä. Ammatilliset eläkeiät ehdotetaan säilytettäväksi ja tietyillä henkilöillä olisi porrastettu eläkeikä 63 – 65 vuoden välillä. Myös porrastetun eläkeiän piiriin kuuluvat voisivat halutessaan jäädä vanhuuseläkkeelle 63 vuotta täytettyään.
Varhennetulle vanhuuseläkkeelle voisi jäädä samoin kuin yksityisen alan eläkejärjestelmässä 62-vuotiaana. Hallituksen esityksissä ehdotetaan, että kunnallisessa eläkejärjestelmässä ja valtion eläkejärjestelmässä vuosina 1940 – 1959 syntyneet voisivat jäädä varhennetulle vanhuuseläkkeelle kolme vuotta ennen nykyistä eläkeikäänsä.
Nykysäännösten mukaan määräytyvä varhennettu vanhuuseläke ehdotetaan säilytettäväksi niillä, joilla on nyt voimassa olevan lainsäädännön mukaan oikeus varhennettuun vanhuuseläkkeeseen uudistuksen voimaantulovaiheessa. Näillä henkilöillä vanhuuseläkeikään voi olla enintään viisi vuotta vuoden 2004 lopussa.
Myös valtion ja kunnan vanhuuseläkkeitä ehdotetaan uudistuksen jälkeen korotettavaksi lykkäyskorotuksella, mikäli henkilö jatkaa työntekoaan 68 vuoden täyttämisen jälkeen.
Karttuminen ja laskenta
Valtion ja kunnan eläke esitetään laskettavaksi jatkossa kunkin vuoden ansioiden ja ikään sidotun karttumisprosentin mukaisesti ja eläkkeen määrään vaikuttaisivat koko työhistorian ansiot. Vuoden 2004 loppuun asti kunnan ja valtion eläkkeet laskettaisiin nykysääntöjen mukaisesti.
Valtion ja kunnan palvelussuhteet ehdotetaan päätettäväksi teknisesti vuoden 2004 loppuun. Palvelussuhteista muodostettaisiin vapaakirja vuoden 2004 lopussa siten, että eläkkeeseen tehtäisiin yhteensovitus. Yksityisen alan vapaakirjauksessa yhteensovitusta ei tehdä. Myös valtion eläkejärjestelmässä ja kunnallisessa eläkejärjestelmässä yhteensovitus poistuu 1.1.2005, jolloin eläkkeen karttumisella ei ole enimmäismäärää.
Lakimuutosten voimaantulon jälkeen eläkettä alkaisi karttua 18 vuoden iästä ja karttumisprosentit olisivat 1,5 % 53 vuoden ikään asti, 53 vuoden iästä 63 vuoden ikään 1,9 % ja 63 vuoden iästä 68 vuoden ikään 4,5 % vuodessa. Näiltä osin ehdotetut muutokset vastaavat yksityisen alan eläkejärjestelmään jo hyväksyttyjä muutoksia.
Uuteen laskentatapaan ehdotetaan siirryttäväksi vuoden 2005 alusta. Toisin kuin TEL-työsuhteissa kunnallisessa eläkejärjestelmässä ja valtion eläkejärjestelmässä ei käytetä myös nykysäännösten mukaista eläkkeen laskentaa lain voimaantulosta eläketapahtumaan jatkuvissa palvelussuhteissa.
Kuten yksityisen alan eläkejärjestelmässä myös valtion ja kunnallisen eläkejärjestelmän piirissä eläkettä karttuisi kaikesta työstä 1.1.2005 alkaen. Tämän vuoksi laki kuukautta lyhyempien valtion palvelussuhteiden eläketurvan järjestämisestä ehdotetaan kumottavaksi.
Indeksit
Myös kunnallisessa eläkejärjestelmässä ja valtion eläkejärjestelmässä eläkkeitä laskettaessa ansiot korotettaisiin laskentahetken tasoon palkkakertoimella. Maksussa olevia eläkkeitä tarkistettaisiin jatkossa eläkeindeksillä.
Tulevan ajan eläkkeen määräytyminen
Tulevan ajan eläkkeen määräytyminen ehdotetaan muutettavaksi samansisältöiseksi kuin yksityisen alan eläkejärjestelmässä, jolloin tuleva aika sisältyisi pääsääntöisesti kaikkiin työkyvyttömyyseläkkeisiin. Myös valtion ja kunnan eläkejärjestelmissä nuorten työkyvyttömyyseläkkeitä korotettaisiin jatkossa kertakorotuksella.
Palkattomien jaksojen eläketurva
Myös palkattomien aikojen eläketurvaa koskevat muutokset vastaavat yksityisen alan eläkejärjestelmään tehtäviä muutoksia.
Työttömyyseläke eläkemuotona lakkaa
Samoin kuin yksityisen alan eläkejärjestelmässä, myös valtion eläkejärjestelmässä ja kunnallisessa eläkejärjestelmässä työttömyyseläke ehdotetaan lakkautettavaksi vuonna 1950 ja sen jälkeen syntyneiltä.
Elinaikakerroin
Vuodesta 2009 alkaen otetaan käyttöön myös julkisen alan eläkejärjestelmissä elinaikakerroin, jolla eläketurva sopeutetaan väestön keskimääräisen eliniän kasvuun. Elinaikakertoimella on vaikutusta eläkkeen määrään ensimmäisen kerran vuonna 2010.
Lisätietoja
Yksityiskohtaisempaa tietoa valtion eläkejärjestelmään ehdotetuista muutoksista voi tarvittaessa tiedustella Valtiokonttorista ja kunnalliseen eläkejärjestelmään ehdotetuista muutoksista Kuntien eläkevakuutuksesta.
Voimaantulo
Kunnalliseen eläkejärjestelmään ja valtion eläkejärjestelmään ehdotetut muutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2005.
Hallituksen esityksen tilaaminen
Hallituksen esitykset löytyvät internetistä eduskunnan sivuilta osoitteesta
www.eduskunta.fi
Hallituksen esityksiä voi tilata sekä suomen- että ruotsinkielisenä Oy Edita Ab:n asiakaspalvelusta puhelimitse numerosta 020 45005 tai sähköpostitse osoitteesta
[email protected]
.