Hallitus esittää muutoksia merenkulkijoiden eläkejärjestelmään ja sen rahoitukseen (HE 321/2014 vp). Merenkulkijoiden alennetuista eläkei’istä luovuttaisiin siirtymäajan jälkeen. Samalla luovuttaisiin alempiin eläkeikiin liittyvistä korotetuista eläkkeen karttumaprosenteista. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2016 alusta. Eläkeiän muutoksella on yhdeksän vuoden siirtymäaika. Tarkoitus on ottaa käyttöön myös työkyvyttömyyseläkkeiden vähentämiseen kannustava omavastuumalli.
Suurimmalla osalla merenkulkijoista eläkeikä on jo nyt 63-68 vuotta, joten muutos koskisi vain osaa tällä hetkellä työskentelevistä. Esityksessä ehdotetaan myös, että alle 67-vuotiaana kuolleen merenkulkijan omaisille nykyisin maksetusta hautausavustusetuudesta luovuttaisiin siirtymäajan jälkeen. Hautausavustusetuutta ei ole muissa lakisääteisissä eläkejärjestelmissä, ja sen merkitys on merimieseläkejärjestelmässäkin vähentynyt viime aikoina.
Rahoitus lähemmäksi yleistä mallia
Valtio rahoittaa tällä hetkellä 33,3 prosenttia maksetuista merimieseläkelain mukaan karttuneista eläkkeistä. Rahoitus poikkeaa yleisen työeläkejärjestelmän rahoituksesta, joka koostuu lähes täysin työntekijöiden ja työnantajien eläkemaksuista. Esityksen mukaan valtion maksuosuutta laskettaisiin siirtymäajan jälkeen nykyisestä 33,3 prosentista 29 prosenttiin.
Nykyään työnantajat ja merenkulkijat maksavat merimieseläkelain mukaisen eläkemaksun puoliksi. Muutoksessa merenkulkijan työeläkemaksu laskisi muiden työntekijöiden maksaman työeläkemaksun tasolle. Tämä nostaisi työnantajien kustannuksia huomattavasti ja heikentäisi suomalaisen merenkulun kilpailukykyä. Tämän vuoksi ehdotetaan myös muita muutoksia niin, että merenkulun tukien kokonaisuus ei pienenisi.
Meriliikenteen kilpailukyvyn parantamiseksi valtio on maksanut työnantajille merenkulun tukena suurimman osan pakollisista työnantajien sosiaalivakuutusmaksuista. Koska merenkulun tuki kasvaisi työnantajien suurempien eläkevakuutusmaksujen vuoksi, valtio ei enää maksaisi tukea kaikista nykyisin korvattavista muista sosiaalivakuutusmaksuista. Jatkossa valtio maksaisi eläkevakuutusmaksun lisäksi tukena vain työnantajan tapaturmavakuutusmaksua ja työntekijöiden ennakkoveroja vastaavan määrän. Myös verotuksen merityötulovähennystä supistettaisiin, mutta merenkulkijan käteen jäävä tulo nousisi kuitenkin hieman eläkemaksumuutoksen vuoksi.
Katso lisää:
STM:n tiedote esityksestä