Hallitus on antanut esityksen eduskunnalle koskien useampaa työeläkelakia ja maatalousyrittäjän työtapaturma- ja ammattitautilakia. Hallituksen esitys (HE 27/2023) on annettu tänään torstaina 5.10. eduskunnalle.
Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi työntekijän eläkelakia, yrittäjän eläkelakia, maatalousyrittäjän eläkelakia, merimieseläkelakia, julkisten alojen eläkelakia, Eläketurvakeskuksesta annettua lakia, maatalousyrittäjän työtapaturma- ja ammattitautilakia sekä valtion varoista suoritettavasta eläkkeen korvaamisesta alle kolmivuotiaan lapsen hoidon tai opiskelun ajalta annettua lakia
Eduskunnalle annettu esitys sisältää seuraavat seitsemän ehdotusta:
Sähköisen työeläkeotteen käytön edistäminen
Esityksessä ehdotetaan kirjallisen työeläkeotejakelun piirissä olevalle lähetettävän jatkossa kirjallinen työeläkeote kolmen vuoden kuluttua joko siitä, kun hänelle on viimeksi lähetetty kirjallinen työeläkeote tai siitä, kun hän on viimeksi katsonut sähköisen työeläkeotteen verkkopalvelussa.
Nykyisen lain perusteella kirjallinen työeläkeote lähetetään joka kolmas vuosi, jos työntekijä ei ole otteen lähettämisvuonna saanut työeläkeotetta yksityisten tai julkisten alojen eläkelaitokselta. Eli sähköisen otteen katsomisella on vaikutusta, jos sen käy katsomassa sinä vuonna, jona kirjallinen ote on tarkoitus lähettää.
Lainmuutoksen myötä, jos kirjallisen otejakelun piirissä oleva henkilö käy katsomassa sähköisen työeläkeotteen, hänet poimittaisiin uuden kirjallisen työeläkeotteen lähetyslistalle aikaisintaan kolmantena kalenterivuonna sähköisen otteen katsomisesta.
ETK:n tutkimuksen tiedonsaantioikeus
Säännöstä Eläketurvakeskuksen oikeudesta saada tietoja tutkimus-, tilasto- ja kehittämistoimintaa varten täsmennettäisiin. Lain muutoksen myötä tiedonantajatahoihin lisättäisiin Digi- ja väestötietovirasto, Verohallinto, Finanssivalvonta ja Potilasvakuutuskeskus.
Säännöstä täsmennettäisiin myös luovutettavien tietojen osalta. Täsmennys mahdollistaisi mm. tiettyjen työ- ja palkkatietojen (mm. tiedot työskentelyn koko- tai osa-aikaisuudesta, tiedot YEL-työtulosuosituksesta ja ajantasaisesta eläkelaitoksen vahvistamasta työtulosta) saamisen tutkimus-, tilasto- ja kehittämistoimintaa varten.
ETK:n valvonnan oikeus saada Oy-yrittäjää koskevia tietoja Verohallinnolta
ETK:n tiedonsaantioikeuksia ehdotetaan laajennettavaksi siten, että lainmuutoksen myötä ETK saisi YEL-valvontaa varten joukkotietoina tiedot osakeyhtiöyrittäjistä Verohallinnolta.
Nykyisen lain nojalla ETK saa joukkotiedot elinkeinoyhtymien osakkaista ja liikkeen- ja ammatinharjoittajista, mutta nykylaki ei mahdollista joukkotietojen saamista yrittäjistä, joiden yritystoiminta tapahtuu osakeyhtiömuodossa.
Eläkeikärajojen vahvistaminen vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneille
Eläkeikärajoja koskevan asetuksen antamisaikataulua muutettaisiin, jotta STM ehtii antaa asetuksen laissa säädetyssä määräajassa. Nykyisen lain mukaan asetus tulee antaa lokakuussa. Asetuksen antamisessa tarvittavat Tilastokeskuksen kuolevuustilastot eivät kuitenkaan välttämättä ole saatavilla riittävän aikaisin, jotta asetus ehdittäisiin antaa lokakuun aikana. Siksi ehdotetaan, että asetus voitaisiin antaa marraskuussa eli kuukautta voimassa olevan säännöksen sallimaa myöhemmin.
Asetuksella vahvistetaan alin vanhuuseläkeikä sekä osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen ja työuraeläkkeen alaikäraja vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneille. Asetus annetaan ensimmäisen kerran vuonna 2026.
Eläkelaitoksen työkyvyttömyyseläkkeen rahoitusvastuun alarajan nostaminen
Eläkelaitoksen työkyvyttömyyseläkkeen rahastointivastuuseen liittyvää ansiorajaa ehdotetaan korotettavan niin, että jatkossa se rajaisi kaikkein lyhimmät, korkeintaan keskimäärin muutaman kuukauden mittaiset työsuhteet, rahastoinnin piiristä pois.
Tämä vaikuttaisi suurimpien työnantajien vastuuseen rahastoidusta työkyvyttömyyseläkkeestä maksuluokkamallin kautta.
Teknistä käyttöyhteyttä koskevien pykälien poistaminen työeläkelaeista
Työeläkelaeista kumottaisiin säännökset teknisestä käyttöyhteydestä. Säännökset ovat tarpeettomia, koska tiedonhallintalaissa on nykyisin yleissäännökset tietojen luovuttamisesta teknisen rajapinnan avulla sekä katseluyhteyden avaamisesta viranomaiselle.
Apurahansaajien työtulon tarkistamista koskeva muutos
Apurahansaajalle vahvistettu MYEL-työtulo voitaisiin tietyin edellytyksin apurahansaajan hakemuksesta tarkistaa kesken vakuutuskauden, kun apurahansaajan työskentelyssä tapahtuu muutoksia.
Ehdotettavien muutosten myötä apurahansaajan työskentely ja siihen liittyvä sosiaaliturva kohdentuisivat oikea-aikaisesti myös silloin, kun apurahansaajan työskentelyssä tapahtuu olennaisia muutoksia.
Ehdotetut lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2024