Työryhmä: Merimiesten eläkeikä yhtenäiseksi muiden järjestelmien kanssa

Telp Default Thumbnail Image

Merimieseläkejärjestelmää kehittävä työryhmä on luovuttanut ehdotuksensa STM:lle. Ryhmän mukaan merimiesten etuuksien ja rahoituksen tulisi vastata nykyistä paremmin yleistä työeläkejärjestelmää. Ehdotetut eläkeikää ja karttumista koskevat muutokset vähentäisivät merimieseläkemenoja. Muutokset ehdotetaan toteutettaviksi vuoden 2016 alusta ja eläkeiän osalta vuonna 2021.

Ryhmä toteaa, että muutoksia on tarkasteltava kokonaisuutena yhdessä verotuksen ja merenkulun muiden tukijärjestelmien kanssa, jotta suomalaisen merenkulun kilpailukyky säilyy.

Eläkeikä yhtenäiseksi muiden alojen kanssa 

Työryhmän mukaan merenkulkijoiden alennetuista eläkeikäjärjestelyistä tulisi luopua siirtymäajan jälkeen. Suurimmalla osalla merenkulkijoista eläkeikä on jo nyt 63-68 vuotta, joten muutos koskisi käytännössä noin kymmentä prosenttia tällä hetkellä työskentelevistä.

Eläkeiän yhtenäistäminen tarkoittaisi myös, että alempiin eläkeikiin liittyvistä korkeammista karttumaprosenteista luovuttaisiin. Lisäksi merenkulkijoiden maksama työeläkevakuutusmaksu laskisi yleisen työeläkejärjestelmän tasolle.

Rahoitus lähemmäksi yleistä mallia

Valtio rahoittaa tällä hetkellä 33,3 prosenttia merimiesten eläkkeistä. Rahoitus poikkeaa yleisen työeläkejärjestelmän rahoituksesta, joka koostuu lähes täysin työntekijöiden ja työnantajien eläkemaksuista. Työryhmä laskisi valtion maksuosuutta merimieseläkkeissä vähitellen nykyisestä 33,3 prosentista 29 prosenttiin.

Merimieseläkkeiden rahoituksen muuttaminen suoraviivaisesti samanlaiseksi kuin yleisessä työeläkejärjestelmässä nostaisi työnantajien kustannuksia huomattavasti ja heikentäisi suomalaisen merenkulun kilpailukykyä. Työryhmä ehdottaakin, että muutokset toteutettaisiin niin, että merenkulun tukien kokonaisuus ei pienenisi.

Meriliikenteen kilpailukyvyn parantamiseksi valtio on maksanut työnantajille merenkulun tukena suurimman osan pakollisista työnantajien sosiaalivakuutusmaksuista. Työryhmä ehdottaa, että koska merenkulun tuki kasvaisi työnantajien suurempien eläkevakuutusmaksujen vuoksi, valtio ei enää maksaisi tukea kaikista nykyisin korvattavista muista sosiaalivakuutusmaksuista. Jatkossa valtio maksaisi eläkevakuutusmaksun lisäksi tukena vain työnantajantapaturmavakuutusmaksua ja työntekijöiden ennakkoveroja vastaavan määrän.

Työnantajia kannustetaan työkyvyn edistämiseen

Työryhmä ehdottaa, että myös merimieseläkejärjestelmässä otettaisiin käyttöön työnantajan työkyvyttömyysomavastuumalli. Malli kannustaa työnantajia huolehtimaan työntekijöiden työkyvystä, koska alhainen alkavien työkyvyttömyyseläkkeiden määrä vähentää vakuutusmaksua.

Työryhmässä olivat edustettuina Merimieseläkekassa, Suomen Varustamot, Suomen Konepäällystöliitto, Suomen Laivanpäällystöliitto, Suomen Merimies-Unioni, Eläketurvakeskus, sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö.

Merimieseläkekassan eläkeuudistussivut

Merimieseläkejärjestelmän mukaisia etuuksia ja rahoitusta kehittävän työryhmän muistio