Työttömyysturvalain pyöristyssäännön vuoksi YEL-työtulo voi jäädä alle yrittäjän työttömyysturvan alarajan

Telp Default Thumbnail Image

Työttömyysturvalakia on muutettu 1.1.2016 lukien niin, että palkkakertoimella tarkistettavat määrät pyöristetään lähimpään euroon. Tällä on vaikutusta niihin yrittäjiin, joiden YEL- tai MYEL-työtulo on vahvistettu työttömyysturvalain alarajalle. Työttömyysturvalain alarajalle vahvistettu YEL- ja MYEL-työtulo voi jäädä pöyristyssäännön vuoksi alle työttömyysturvan rajan.

Työttömyysturvalain mukaan yrittäjän työssäoloehtoon luetaan sellaiset kuukaudet, joina henkilön YEL:n tai MYEL:n mukainen työtulo on ollut yhteensä vähintään 1 000 euroa kuukaudessa (rajamäärä on vuoden 2013 tasossa). Koska yrittäjän työssäoloehdon täyttävä työtulon alaraja on työttömyysturvalaissa määritelty kuukausitasossa, myös palkkakertoimella tarkistamisen yhteydessä tehtävä pyöristys lähimpään euroon tehdään sosiaali- ja terveysministeriön mukaan kuukausitasoiseen määrään. Kuukausitasoinen lähimpään euroon pyöristetty määrä kerrotaan kahdellatoista, jotta saadaan vuotuinen työttömyysturvalain työssäoloehdon täyttävä YEL/MYEL-työtulo. Kuukausittainen pyöristys lisää palkkakerrointarkistusten eroa työttömyysturvalain ja YEL:n ja MYEL:n välillä. YEL:ssä ja MYEL:ssä ei ole vastaavanlaista pyöristyssääntöä.

Yrittäjän työssäoloehdon täyttävä työtulo on edellä kuvatulla tavalla laskettuna 12 420 €/v. vuonna 2016. Ne yrittäjät, joiden YEL-/MYEL-työtulo on vahvistettu työttömyysturvalain mukaiselle työssäoloehdon alarajalle, voivat työttömyysturvalain muutoksen takia jäädä vuonna 2016 alle työttömyysturvalain edellyttämän työtulorajan.