Tuleva aika tarkoittaa aikaa työkyvyttömyyden alkamisvuoden alusta tulevan ajan pääteikään.
Tulevan ajan eläke lasketaan tulevan ajan ansion ja tulevan ajan keston perusteella. Tulevan ajan ansiosta eläkettä karttuu 1,5 prosenttia vuodessa työkyvyttömyyden alkamisvuoden alusta tulevan ajan pääteiän täyttämiskuukauden loppuun.
Tulevan ajan eläkkeen edellytyksenä ansiot 10 edelliseltä vuodelta
Tulevan ajan eläkkeen saamisen edellytyksenä on, että eläkkeenhakijalla on työeläkelakien mukaan vakuutettuja työansioita vähintään 20 571,69 euroa (vuoden 2024 tasossa) työkyvyttömyyden alkamisvuotta edeltävän 10 kalenterivuoden aikana. Tulevan ajan edellytystä tutkittaessa otetaan huomioon kaikki työeläkelakien mukaan vakuutetut työansiot.
Edellytystä tutkittaessa 10 kalenterivuoden aikana saadut työansiot tarkistetaan palkkakertoimella eläkkeen alkamisvuoden tasoon. Ansioista ei tehdä PTEL-vähennystä myöskään ajalta ennen vuotta 2017 tulevan ajan edellytystä tutkittaessa.
Myös muissa EU-maissa saadut työansiot otetaan huomioon. Jos hakemusasiakirjojen perusteella nähdään, että vakuutusaikaa on toisessa EU-maassa ollut ainakin yhdeltä vuodelta, katsotaan tulevan ajan edellytyksen täyttyvän. Ansioita ei tällöin selvitetä Suomesta tai muista EU-maista.
Tulevan ajan eläke lasketaan pääteikään asti
Yksityisten alojen työeläkelakien mukaan tulevan ajan pääteikä on
- ikäluokan alin vanhuuseläkeikä, jos eläketapahtumahetkellä henkilön ikäluokan alin vanhuuseläkeikä on vahvistettu
- henkilön syntymävuotta lähinnä olevan ikäluokan alin vanhuuseläkeikä, jos eläketapahtumahetkellä henkilön ikäluokan alinta vanhuuseläkeikää ei vielä ole vahvistettu.
Jos eläketapahtuma on ennen vuotta 2017, tulevan ajan pääteikä on vuoden 2005 säännösten mukaan 63 vuotta.
Tarkemmat tiedot
Tulevan ajan pääteikä ennen vuotta 1965 syntyneillä on laissa säädetty ikäluokan alin vanhuuseläkeikä:
- vuonna 1954 ja sitä ennen syntyneellä 63 vuotta
- vuonna 1955 syntyneellä 63 v 3 kk
- vuonna 1956 syntyneellä 63 v 6 kk
- vuonna 1957 syntyneellä 63 v 9 kk
- vuonna 1958 syntyneellä 64 v
- vuonna 1959 syntyneellä 64 v 3 kk
- vuonna 1960 syntyneellä 64 v 6 kk
- vuonna 1961 syntyneellä 64 v 9 kk
- vuosina 1962 – 1964 syntyneellä 65 vuotta.
Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneillä tulevan ajan pääteikä on vuonna 1964 syntyneiden laissa säädetty alin vanhuuseläkeikä 65 vuotta.
Pääteikä on alin vanhuuseläkeikä, vaikka rekisteröidyssä lisäeläketurvassa olisi vakuutettu tätä alempi tai korkeampi eläkeikä.
Julkisilla aloilla tulevan ajan pääteikänä on alin seuraavista:
- ikäluokan alin eläkeikä
- ammatillinen eläkeikä
- eroamisikä.
Tarkemmat tiedot
Eräillä valtion eläkelain piiriin kuuluvilla ammattiryhmillä on ollut oikeus valita ammatillinen eläkeikä, joka on joko 55, 58 tai 60 vuotta. Eräillä kunnallisen eläkelain piiriin kuuluvilla on ollut ammatillinen eläkeikä ikävälillä 55–65.
Ammatillinen erityiseläkeikä säilyy, jos
- palvelu on jatkunut yhtäjaksoisena vuoden 2004 loppuun saakka ja
- henkilöllä on vuoden 2004 jälkeen kyseisen eläkelain piirissä ansaittuja ansioita yhteensä vähintään 9 822,00 euroa (vuoden 2024 tasossa) jokaisena kalenterivuotena ennen eläketapahtumaa tai
- henkilö osoittaa, että palvelussuhde on ollut voimassa katkeamatta työkyvyttömyyden alkamiseen asti, vaikka ansioita ei olisikaan kaikkina vuosina (virkavapaudet).
Tulevan ajan ansio lasketaan edellisen 5 vuoden ansioista
Tulevan ajan ansio määräytyy tarkasteluajan ansioiden perusteella. Pääsäännön mukaan tarkasteluaika on eläketapahtumavuotta edeltävät 5 kalenterivuotta.
Tulevan ajan ansiossa otetaan huomioon seuraavat tarkasteluaikaan sisältyvät tulot ja etuusajat:
- työansiot
- yrittäjätyötulot
- etuusansiot
- opiskelun ja alle kolmivuotiaan lapsen hoidon aika
- päättyneen, tulevan ajan sisältäneen työkyvyttömyyseläkkeen aika.
Eläkkeenhakijalla on tarkasteluaikana oltava työeläkelakien mukaan eläkkeeseen oikeuttavia työansioita, jotta myös etuusansiot ja eläkeaika voidaan ottaa huomioon tulevan ajan ansiossa. Jos eläkkeensaajalla on tarkasteluaikana pelkästään etuusansioita tai eläkeaikaa, tulevan ajan ansio on nolla. Laissa ei ole säädetty vähimmäismäärää tarkasteluaikana vakuutetuille työansioille.
Tulevan ajan ansio lasketaan keskimääräisenä kuukausiansiona, joka saadaan jakamalla tarkasteluaikana saadut ansiot kyseiseen aikaan sisältyvien kuukausien (60) lukumäärällä. Jakaja on 60, vaikka ansioita ei kaikkina vuosina olisikaan.
Tulevan ajan ansio lasketaan lakikohtaisesti kaikkien niiden työeläkelakien perusteella, joiden mukaan vakuutettuja työansioita on tulevan ajan ansioissa. Eläkepäätöksessä eläke ilmoitetaan kuitenkin yhtenä summana.
Tulevan ajan ansio lasketaan pääsäännöstä poikkeavasti silloin, kun kyseessä on
- henkilö, jolla on työansioita vain eläketapahtumavuonna ja/tai sitä edeltävänä vuonna
- nuori henkilö, joka tulee työkyvyttömäksi viimeistään 23 vuoden iän täyttämisvuonna
- henkilö, jolla on alle kolmivuotiaan lapsen hoitoaikaa tarkasteluaikana.
Työansiot ja yrittäjän työtulot tulevan ajan ansiossa
Tulevan ajan ansiossa otetaan huomioon kaikki tarkasteluaikana saadut, työeläkelakien mukaan eläkkeesseen oikeuttavat työansiot. TyEL-, VaEL- ja KuEL-ansioihin tehdään PTEL-vähennys vuoden 2016 loppuun asti ansaituista ansioista. Sen sijaan MEL-ansioihin ja yrittäjätyötuloihin ei vähennystä tehdä. Vuodesta 2017 alkaen PTEL-vähennystä ei tehdä myöskään TyEL- tai JuEL-ansioihin. Poikkeuksena tähän ovat sotilaseläkkeet: sotilaseläkettä ja sen tulevan ajan ansiota määriteltäessä vuosiansioista vähennetään työntekijän työeläkevakuutusmaksun osuus vuoden 2017 jälkeenkin.
Eläketapahtumavuoden ansioita ei oteta huomioon tulevan ajan ansiossa. Eläketapahtumavuoden ansioita ei oteta huomioon tulevan ajan ansiossa silloinkaan, kun eläketapahtuma on 30. tai 31.12. Tuleva aika lasketaan tässäkin tapauksessa eläketapahtumavuoden alusta.
Eläketapahtumavuotta edeltävänä vuonna maksettua yrittäjän lisätyöeläkevakuutusmaksua tai pienennettyä työeläkevakuutusmaksua ei oteta huomioon tulevan ajan ansiota laskettaessa. Yrittäjän työtulo otetaan tällöin huomioon vahvistetun työtulon suuruisena.
Työansiot tarkistetaan palkkakertoimella eläkkeen alkamishetken tasoon.
Etuusansiot tulevan ajan ansiossa
Tulevan ajan ansiossa etuusansiot otetaan huomioon 100 prosentin suuruisena. Vanhempainpäivärahat otetaan kuitenkin huomioon sen suuruisena, kuin niistä karttuu eläkettä. Tulevan ajan ansiossa vanhempainpäivärahat otetaan huomioon seuraavasti:
- Siltä ajalta, jolta vanhempainpäiväraha on maksettu työntekijälle, vanhempainpäivärahan perusteena oleva etuusansio otetaan huomioon 121 prosentin suuruisena, jos oikeus vanhempainpäivärahaan on alkanut vuonna 2020 tai sen jälkeen, ja 117 prosentin suuruisena jos oikeus vanhempainpäivärahaan on alkanut ennen vuotta 2020.
- Siltä ajalta, jolta vanhempainpäiväraha on maksettu työnantajalle, vanhempainpäivärahan perusteena oleva etuusansio otetaan huomioon 21 prosentin suuruisena, jos oikeus vanhempainpäivärahaan on alkanut vuonna 2020 tai sen jälkeen, ja 17 prosentin suuruisena jos oikeus vanhempainpäivärahaan on alkanut suuruisena ennen vuotta 2020.
Tarkemmat tiedot
Yhella laskee ennen vuotta 2020 voimassa olleen lain mukaisilla prosenttiosuuksilla silloin, kun vanhempainpäivärahan etuuden ansioperuste on sama kuin vastaavassa etuudessa vuonna 2019. Jos etuuden peruste on eri vuonna 2019 ja vuonna 2020 tai sen jälkeen, Yhella laskee vuoden 2020 alusta voimaan tulleiden prosenttien mukaan.
Etuusansiot tarkistetaan palkkakertoimella eläkkeen alkamishetken tasoon.
Tulevan ajan ansiossa huomioon otettavat etuudet, joista ei kartu eläkettä
Tulevan ajan ansiossa otetaan huomioon myös seuraavat etuudet, joista ei kartu ansaittua eläkettä:
- työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha
- työmarkkinatuki (myös eläketuki)
- työttömyysturvalain mukaisen peruspäivärahan tai työmarkkinatuen jälkeen myönnetty samansuuruinen sairauspäiväraha tai kuntoutusraha.
Tulevan ajan ansiossa otetaan tulona huomioon 1 714,30 euroa kuukautta kohden (vuoden 2024 tasossa).
Määrättäessä työeläkelakien mukaista tulevan ajan ansiota eläketuki rinnastetaan työmarkkinatukeen.
Tarkemmat tiedot
1.10.2019 tai sen jälkeen alkavien eläketukien alkamispäiväksi tulee rekisteriin 1.1.2019 kuten aiemmin 1.6.2017 tai myöhemmin vuonna 2017 alkavien eläketukien alkamispäiväksi tuli rekisteriin 1.1.2017. Tämä johtuu siitä, että eläketuki ja työmarkkinatuki ilmoitetaan samalla etuuslajilla ja palkattomissa ajoissa samalle vuodelle ilmoitettu sama etuuslaji korvaa aiemmin ilmoitetun saman vuoden tiedon. Jollei alkamispäivää pakotettaisi vuoden alkuun, ei rekisterissä olisi eläketuen ilmoittamisen jälkeen tietoja alkuvuoden työmarkkinatukiajasta, jota voidaan tarvita mahdollisen myöhemmän työkyvyttömyyseläkkeen laskennassa.
Jos Kela korjaa jälkikäteen vuoden 2017 eläketuki- tai työmarkkinatukijaksoja, voi eläketuen pakotetun alkamispäivän johdosta rekisteriin tulla päällekkäistä tai puutteellista tietoa. Eläkelaitoksen on siksi syytä tarkistaa vuoden 2017 työmarkkinatukitiedot, jos henkilö vuoden 2017 jälkeen työkyvyttömyyseläkettä hakiessaan mainitsee saavansa eläketukea.
Tutkintoon johtaneen opiskelun ja alle kolmivuotiaan lapsen hoidon aika tulevan ajan ansiossa
Tulevan ajan ansiossa otetaan huomioon myös tutkintoon johtaneen opiskelun ja alle kolmivuotiaan lapsen hoidon aika. Tulevan ajan ansiossa otetaan tulona huomioon 1 714,30 euroa kuukautta kohden (vuoden 2024 tasossa).
Kotihoidontuen alkamis- ja päättymiskuukaudet ovat tyypillisesti vajaita. Näiltä vajailta kuukausilta otetaan tulevassa ajassa tulona huomioon laskennallinen etuusansio, joka jaetaan 25:llä ja kerrotaan kyseisen kuukauden maksettujen etuuspäivien lukumäärällä, kuten karttuneessa eläkkeessä.
Eläketapahtumavuonna suoritetusta tutkinnosta ansaittava etuus otetaan huomioon myönnettävässä eläkkeessä, jos tutkinto on suoritettu ennen eläketapahtumaa. Tulevan ajan sisältävissä eläkkeissä ei kuitenkaan eläketapahtumavuoden kuukausia oteta huomioon.
Jos tutkinto on suoritettu eläketapahtuman jälkeen, myönnetään laskennallisesta opiskeluajasta karttunut etuus seuraavan uusin perustein myönnetyn eläkkeen yhteydessä tai vanhuuseläkkeessä. Laskennallista opiskeluaikaa ei oteta huomioon nyt myönnettävän eläkkeen tulevan ajan ansiossakaan.
Jos useita tutkintoja on suoritettu tulevan ajan tarkasteluajalla, lasketaan tarkasteluaikaan osuva opiskelun laskennallinen aika ensin yhteen jokaisesta tutkinnosta. Tämä yhteenlaskettu kesto rajataan enintään tarkasteluajan pituuteen. Näin voi käydä esimerkiksi niin, että jos on suoritettu samanaikaisesti kaksi kolmen vuoden tutkintoa viiden vuoden tarkasteluajalla, otetaan laskennallista opiskeluaikaa huomioon tulevan ajan ansioon viideltä vuodelta.
Tarkemmat tiedot
Esimerkki: Kaksi tutkintoa tarkasteluajalla
Eläketapahtuma on vuonna 2023, joten tulevan ajan tarkasteluaika on 1.1.2018-31.12.2022
- Tutkinto 29.8.2016 – 20.12.2019 (31.12.2019) (24 kk)
- Tutkinto 1.8.2020 – 15.6.2022 (30.6.2022) (54 kk)
Lasketaan tarkasteluaikaan osuva opiskelun laskennallinen aika ensin yhteen jokaisesta tutkinnosta. Tämä yhteenlaskettu kesto rajataan enintään tarkasteluajan pituuteen.
24 kk + 54 kk = 78 kk
Aikaa on yli tarkasteluajan, joten opiskeluaika rajataan tulevan ajan ansiossa 60 kuukauteen.
Eläkeaika tulevan ajan ansiossa
Jos henkilö on saanut tulevan ajan sisältävää eläkettä ja tällaisen eläkkeen lakkaamisen jälkeen henkilölle myönnetään uusi eläke uusin perustein, tarkasteluaikaan kohdistuva eläkesuhdeaika otetaan huomioon tulevan ajan ansiossa. Uuden eläkkeen tulevan ajan ansiossa otetaan tulona huomioon aiemmin päättyneen eläkkeen tulevan ajan ansio. Tulevan ajan ansio tarkistetaan palkkakertoimella uuden eläkkeen alkamishetken tasoon.
Jos henkilö on saanut maatalousyrittäjien erityiseläkettä (luopumistukea), ja tällaisen eläkkeen lakkaamisen jälkeen henkilölle myönnetään uusi eläke, tarkasteluaikaan kohdistuva eläkeaika otetaan huomioon tulevan ajan ansiossa. Tulevan ajan ansiossa otetaan huomioon maatalousyrittäjien erityiseläkkeen tulevan ajan työtulo, jonka määrä on kuitenkin aina tarkistettava Melasta.
Tutkinto ja eläkeaika tulevan ajan ansiossa
Jos tarkasteluajalla on päällekkäisiä tutkinto- ja eläkeaikoja, vähennetään eläkeaika tarkasteluajalle osuvasta laskennallisesta opiskeluajasta. Jos tarkasteluajalla on suoritettu useita tutkintoja, lasketaan ensin tarkasteluajalle osuvat laskennalliset opiskeluajat yhteen. Huomioon otetaan enintään 5 vuotta opiskeluaikaa (tarkasteluajan pituus). Tämän jälkeen vähennetään tästä laskennallisesta opiskeluajasta tarkasteluajalle osuva päällekkäinen eläkeaika. Tämän vähentämisen jälkeen katsotaan mahtuuko tarkasteluajalle vielä lisäämään opiskeluaikaa toisesta tutkinnosta siten, että tarkasteluajalla voi olla yhteensä enintään 60 kk eläkeaikaa ja opiskeluaikaa tulevan ajan ansiossa.
Esimerkki: Tulevan ajan ansio pääsäännön mukaan
Perustiedot:
- Eläketapahtuma on toukokuussa 2019
- Työntekijä on ollut tarkasteluaikana runsaat 4 vuotta työssä yksityisillä aloilla ja jäänyt sen jälkeen työttömäksi
- Työntekijä on saanut ansioon suhteutettua työttömyyspäivärahaa sairastumiseensa asti
Vuosi | Työansiot palkkakertoimella tarkistettuina ja PTEL-vähennys tehtynä e/v | Etuusansiot palkkakertoimellatarkistettuna e/v | Yhteensä e/v |
2014 | 34 500 | 0 | 34 500 |
2015 | 36 000 | 0 | 36 000 |
2016 | 35 600 | 0 | 35 600 |
2017 | 38 200 | 0 | 38 200 |
2018 | 15 900 | 20 000 | 35 900 |
2019 | 0 | 16 000 | 16 000 |
Tulevan ajan ansio lasketaan vuosien 2014 – 2018 työansioiden ja etuusansioiden perusteella. Eläketapahtumavuoden ansioita ei oteta huomioon tulevan ajan ansiossa.
Etuuden peruste voi olla vuosi- tai kuukausitasoinen ja etuutta maksetaan päiväkohtaisesti, joten etuuden perusteet on muunnettava päiväkohtaisiksi eläkkeen laskemista varten. Etuuden peruste muunnetaan päiväkohtaiseksi kyseisen etuuslajin jakajalla (300, 21,5, 25 tai 30). Päiväkohtainen ansio kerrotaan maksettujen etuuspäivien lukumäärällä. Tällöin saadaan eläkkeen perusteena oleva etuusansio kyseiseltä vuodelta.
Ansiot ovat yhteensä 180 200 euroa. Tulevan ajan ansio on 180 200 / 60 kk = 3 003,33 euroa/kk.
Esimerkki: Tulevan ajan ansion laskeminen, kun työntekijällä on tarkasteluaikana julkisen ja yksityisen alan työansioita sekä etuusansioita
- Työntekijä on syntynyt 28.6.1962
- Työntekijä tulee työkyvyttömäksi vuonna 2017, jolloin työntekijä täyttää 55 vuotta
- Työntekijän JuEL:n mukainen vanhuuseläkeikä on 61 v 3 kk, joten myös tulevan ajan pääteikä on 61 v 3 kk
- Tuleva aika on eläketapahtumavuoden alusta 61 v 3 kk:n täyttämiskuukauden loppuun, yhteensä 81 kuukautta
- TyEL:n mukainen tulevan ajan pääteikä on 65 vuotta, tuleva aika on 126 kuukautta
- Tarkasteluaikana työansioita on yhteensä 66 600 euroa: TyEL:ssa on ansioita 10 000 euroa ja JuEL:ssa 56 600 euroa
- Tulevan ajan ansiossa otetaan huomioon myös tarkasteluaikana saatuja etuusansioita yhteensä 2 500 euroa
JuEL:n ja TyEL:n mukainen tulevan ajan eläke lasketaan erikseen kyseisten lakien mukaan vakuutettujen työansioiden perusteella. Etuusansiot jaetaan JuEL:n ja TyEL:n kesken kyseisten lakien mukaan vakuutettujen työansioiden suhteessa.
TyEL:n osuus etuusansioista on 10 000/66 600 x 2 500 = 375,38 euroa
TyEL:n tulevan ajan ansio on (10 000 + 375,38) / 60 = 172,92 euroa
TyEL:n tulevan ajan eläke on 126 kk x 1,5 % x 172,92 / 12 = 27,23 euroa/kk
JuEL:n osuus etuusansioista on 56 600/66 600 x 2 500 = 2 124,62 euroa
JuEL:n tulevan ajan ansio on (56 600 + 2 124,62) / 60 = 978,74 euroa
JuEL:n tulevan ajan eläke on 81 kk x 1,5 % x 978,74 / 12 = 99,10 euroa/kk
Yhteensä tulevan ajan eläke on 126,33 euroa/kk.
Document versions sorted by validity period
Validity: from – to
Selected validity period is changed to all of the documents on the current page
Changes to previous version
Ohjeeseen on tarkennettu tilannetta, jossa henkilöllä on lapsenhoitoaikaa tarkasteluaikana ja päivitetty esimerkki.
Tulevan ajan ansio lasketaan pääsäännöstä poikkeavasti seuraavissa tilanteissa:
- henkilöllä on työansioita vain eläketapahtumavuonna ja/tai sitä edeltävänä vuonna
- kyseessä on nuori henkilö, jonka eläketapahtuma on viimeistään 23 vuoden iän täyttämisvuonna
- henkilöllä on alle kolmivuotiaan lapsen hoitoaikaa tarkasteluaikana.
Henkilöllä on työansioita vain eläketapahtumavuonna ja/tai sitä edeltävänä vuonna
Työkyvyttömyyden alkamisvuoden ansiot otetaan huomioon tulevan ajan ansiossa, jos henkilöllä on työansioita vain eläketapahtumavuonna ja/tai sitä edeltävänä vuonna. Tulevan ajan jakso alkaa myös tässä tilanteessa eläketapahtumavuoden alusta ja ansaittu eläke lasketaan eläketapahtumaa edeltävän vuoden loppuun asti.
Tarkasteluaika on tässä poikkeussäännössä eläketapahtumavuotta edeltäneet 5 kalenterivuotta sekä eläketapahtumavuosi eläketapahtumakuukauden loppuun.
Jos tarkasteluaikana on eläkeaikaa, mutta työansioita vain eläketapahtumavuonna ja/tai sitä edeltävänä vuonna, tulevan ajan ansio lasketaan poikkeussäännön mukaan.
Tulevan ajan ansiossa otetaan huomioon:
- tarkasteluajan työansiot
- tarkasteluajan yrittäjätyötulo eläketapahtumaa edeltävään päivään
- tarkasteluajan etuusansiot VEKL mukaan luettuna.
Lisäksi tulevan ajan ansiota laskettaessa otetaan huomioon yrittäjän lisätyöeläkevakuutusmaksu tai pienennetty maksu työkyvyttömyyseläkkeen eläketapahtumaa edeltävältä vuodelta.
Tulevan ajan ansiossa otetaan huomioon aiemmin päättyneen eläkkeen tulevan ajan ansio. Tulevan ajan ansio tarkistetaan palkkakertoimella uuden eläkkeen alkamishetken tasoon.
Eläketapahtumavuoden ansiot otetaan huomioon vain tulevan ajan ansiossa. Niistä ei kartu ansaittua eläkettä.
Kun tulevan ajan ansio lasketaan tämän poikkeussäännön mukaan, keskimääräinen kuukausiansio saadaan jakamalla tarkasteluajan ansiot 60:llä.
Tulevan ajan ansio lasketaan lakikohtaisesti kaikkien niiden työeläkelakien perusteella, joiden mukaan vakuutettuja työansioita on tulevan ajan ansiossa. Eläkepäätöksessä eläke ilmoitetaan kuitenkin yhtenä summana.
Esimerkki: Työansioita vain eläketapahtumavuonna ja sitä edeltävänä vuonna
Perustiedot:
- Eläketapahtuma on helmikuussa 2021
- Henkilö on ollut vakuutettuna Suomessa joulukuusta 2020 alkaen, sitä ennen henkilö on ollut ulkomailla (ei EU-maassa)
Koska henkilöllä on työansioita vain eläketapahtumavuonna ja sitä edeltävänä vuonna, tulevan ajan ansio lasketaan poikkeussäännön mukaan. Tulevan ajan ansiossa otetaan huomioon työkyvyttömyyden alkamisvuoden ansiot eläketapahtumakuukauden loppuun saakka.
Palkkakertoimella eläkkeen alkamishetken tasoon tarkistetut ansiot:
Vuosi | Ansiot/v |
2017 | 0 |
2018 | 0 |
2019 | 0 |
2020 | 4 500 |
2021 | 8 500 |
Ansiorekisterin tietojen mukaan henkilön tulevan ajan edellytys täyttyy ennen vuotta 2017 saatujen työansioiden perusteella.
Vuosien 2021 ja 2020 ansiot ovat yhteensä 13 000 euroa. Tulevan ajan ansio lasketaan jakamalla tarkasteluajan ansiot 60:llä.
Tulevan ajan ansio on 13 000 / 60 = 216,67 euroa/kk.
Nuori henkilö, jonka eläketapahtuma on viimeistään 23 vuoden iän täyttämisvuonna
Jos henkilö tulee työkyvyttömäksi sen vuoden aikana, jona henkilö täyttää 23 vuotta tai sitä nuorempana, tarkasteluaika on 18 vuoden täyttämistä seuraavan kuukauden alusta työkyvyttömyyden alkamiskuukauden loppuun. Tulevan ajan jakso alkaa myös tässä tilanteessa eläketapahtumavuoden alusta ja ansaittu eläke lasketaan eläketapahtumaa edeltävän vuoden loppuun asti.
Jos henkilö tulee työkyvyttömäksi 17-vuotiaana, voi henkilöllä olla oikeus työkyvyttömyyseläkkeeseen, mutta eläkkeessä ei ole tulevan ajan eläkeosaa. Ansaittu eläke lasketaan eläketapahtumakuukauden loppuun asti.
Tulevan ajan ansio lasketaan jakamalla tarkasteluaikana saadut ansiot tähän aikaan sisältyvien kuukausien lukumäärällä, kuitenkin enintään 60:llä.
Nuorena työkyvyttömäksi tulevan yrittäjän työtulo otetaan tulevan ajan ansiossa huomioon eläketapahtumaa edeltävään päivään eikä eläketapahtumakuukauden loppuun. Lisäksi tulevan ajan ansiota laskettaessa otetaan huomioon työkyvyttömyyseläkkeen eläketapahtumaa edeltävän vuoden yrittäjän lisätyöeläkevakuutusmaksu tai pienennetty maksu.
Myös näissä tilanteissa tulevan ajan ansio lasketaan lakikohtaisesti kaikkien niiden työeläkelakien perusteella, joiden mukaan vakuutettuja työansioita on tulevan ajan ansiossa. Eläkepäätöksessä eläke ilmoitetaan kuitenkin yhtenä summana.
Esimerkki: Nuorena työkyvyttömäksi tulevan henkilön tulevan ajan ansio
Perustiedot:
- Henkilö on täyttänyt 18 vuotta 1.5.2018
- Henkilöllä on vuodelta 2018 vakuutettuja kesätyöansioita 18 vuoden iän täyttämisen jälkeen 4 000 euroa
- Henkilö siirtyy lukion jälkeen pysyvämmin työelämään 19 vuoden iässä vuonna 2019 ja ehtii työskennellä 2 vuotta ennen sairastumistaan 28.9.2021
Palkkakertoimella eläkkeen alkamishetken tasoon tarkistetut ansiot (PTEL-vähennys tehtynä ansioista ennen vuotta 2017):
Vuosi | Ansio/v |
2018 | 4 218,86 |
2019 | 12 600,00 |
2020 | 24 000,00 |
2021 | 20 000,00 |
Yhteensä | 60 818,86 |
Tarkasteluaika on 18 vuoden täyttämistä seuraavan kuukauden alusta työkyvyttömyyden alkamiskuukauden loppuun (1.6.2018–30.9.2021) eli yhteensä 40 kuukautta.
Tulevan ajan ansio lasketaan jakamalla tarkasteluaikana saadut ansiot tähän aikaan sisältyvien kuukausien lukumäärällä.
Tarkasteluajan ansiot vuosilta 2018–2021 ovat yhteensä 60 818,86 euroa.
Tulevan ajan ansio on 60 818,86 / 40 = 1 520,47 euroa/kk.
Henkilöllä on alle kolmivuotiaan lapsen hoitoaikaa tarkasteluaikana
Jos eläkkeensaajan työansiot ovat pääsäännön mukaisena tarkasteluaikana eläkkeensaajan vakiintunutta ansiotasoaan pienemmät alle kolmivuotiaan lapsen hoitamisen vuoksi, lasketaan tulevan ajan ansio sellaisten kalenterivuosien ansioiden perusteella, joissa ei ole lapsenhoitoaikaa. Tällaisia kalenterivuosia voidaan ottaa huomioon enintään 10 viimeiseltä vuodelta.
Edellytyksenä on, että lapsenhoidolla on vähintään 20 prosentin vaikutus eläkkeensaajan työeläkelakien mukaisen eläkkeen määrään.
Lapsenhoitoajan poikkeussääntöä voidaan soveltaa eläkkeensaajan hakemuksesta.
Lapsenhoitoajan poikkeussäännön soveltaminen ei edellytä vanhempainetuuden saamista. Jos rekistereissä ei ole merkintää vanhempainetuuksista tai alle kolmivuotiaan lapsen hoitoajasta, eläkkeenhakijan on esitettävä näyttö lapsenhoitoajasta.
Eläketapahtumaa edeltävän 10 vuoden ajalta valitaan enintään 5 vuotta
Lapsenhoitoajan poikkeussäännön mukaan tulevan ajan ansion laskentaan valitaan eläketapahtumavuotta edeltävän 10 vuoden ajalta enintään 5 sellaista kalenterivuotta, joihin ei sisälly alle kolmivuotiaan lapsen hoitoaikaa.Laskennassa otetaan huomioon eläketapahtumavuottalähimmät 5 kalenterivuotta, joihin lapsenhoitoaika ei ole vaikuttanut.
Jos eläketapahtumavuotta edeltävän 10 kalenterivuoden aikana lapsenhoitoaikaa on useampana kuin 5 kalenterivuotena, otetaan tulevan ajan ansiota laskettaessa huomioon vain sellaisten vuosien ansiot, joihin ei sisälly lapsenhoitoaikaa. Tulevan ajan ansio voidaan laskea esimerkiksi pelkästään yhden vuoden ansioiden perusteella, jos kaikkina muina vuosina on alle kolmivuotiaan lapsen hoitoaikaa. Tulevan ajan ansion laskentaan voi tulla mukaan myös sen vuoden vakuutetut ansiot, jolloin henkilö on täyttänyt 18 vuotta.
Tulevan ajan ansiota laskettaessa käytetään jakajana valittuihin vuosiin sisältyvien kuukausien lukumäärää. Vuodessa on aina 12 kuukautta. Jakaja voi olla enintään 60. Esimerkiksi, jos tulevan ajan ansio määrätään 4 kalenterivuoden ansioiden perusteella, tulevan ajan ansion jakaja on 48.
Jos kaikkina 10 kalenterivuonna on alle kolmivuotiaan lapsen hoitoaikaa, tulevan ajan ansiota ei voida määrätä lapsenhoitoajana poikkeussäännön mukaan.
Tuleva aika lasketaan pääsäännöstä poiketen, jos henkilöllä on työansioita vain eläketapahtumavuonna ja/tai sitä edeltävänä vuonna. Tätä poikkeussäännöstä ei voi yhdistää lapsenhoitoajan poikkeussäännön kanssa.
Kokonaiseläkkeen määrän oltava vähintään 20 prosenttia suurempi
Jos eläkehakemuksessa on maininta lapsenhoidosta, eläke lasketaan sekä tulevan ajan ansion pääsäännön että lapsenhoitoajan poikkeussäännön mukaan.
Jos työeläkelakien mukaisen kokonaiseläkkeen määrä lapsenhoitoajan poikkeussäännön mukaan on vähintään 20 prosenttia suurempi kuin pääsäännön mukaan laskettu kokonaiseläke, eläke myönnetään poikkeussäännön mukaan laskettuna.
Tulevan ajan ansio lasketaan lakikohtaisesti
Lapsenhoitoajan poikkeussäännön mukaan määrätty tulevan ajan ansio lasketaan lakikohtaisesti kaikkien niiden työeläkelakien perusteella, joiden mukaan vakuutettuja työansioita on otettu huomioon tulevan ajan ansiota laskettaessa. Eläkepäätöksessä eläke ilmoitetaan kuitenkin yhtenä summana.
Esimerkki: Lapsenhoitoajan vaikutus eläkkeeseen
- Työntekijä tulee työkyvyttömäksi vuonna 2024, jolloin hän täyttää 35 vuotta
- Tuleva aika on 360 kuukautta
Pääsääntö:
Pääsäännön mukaan tulevan ajan ansio lasketaan 5 eläketapahtumaa edeltävän kalenterivuoden ansioista (vuodet 2019–2023).
Henkilöllä on työansioita ja etuusansioita 5 vuoden tarkasteluaikana seuraavasti:
(36 000,00 + 12 000,00 + 20 571,60 + 20 571,60 + 44 571,60) / 60 kk = 2 228,58 euroa/kk.
Tulevan ajan eläke on 360 kk × 1,5 % × 2 228,58 euroa / 12 = 1 002,86 euroa/kk euroa/kk.
Poikkeussääntö:
Lapsenhoitoajan poikkeussäännön mukainen tulevan ajan ansio lasketaan niiden vuosien ansioiden perusteella, jolloin työntekijällä ei ole ollut alle kolmivuotiaan lapsen hoitoaikaa. Tällaisia vuosia ovat olleet vuodet 2017-2019 ja 2023:
(42 571,60 + 43 571,60 + 44 571,60 + 36 000,00) / 48 kk = 3 473,23 euroa/kk.
Tulevan ajan eläke on 360 kk × 1,5 % × 3 473,23 / 12 = 1 562,95 euroa/kk.
Vertailu:
Pääsäännön ja poikkeussäännön mukainen vertailu tehdään kokonaistyöeläkkeiden välillä.
Ansaittu eläke on yhteensä 436,50 euroa.
Pääsäännön mukainen eläke on yhteensä 1 002,86 + 436,50 = 1 439,36 euroa/kk.
Poikkeussäännön mukainen eläke on yhteensä 1 562,95 + 436,50 = 1 999,45 euroa/kk.
Erotus pääsäännön ja lapsenhoitosäännön mukaan on 1 999,45 – 1 439,36 = 560,09 euroa/ kk.
Poikkeussäännön vaikutus eläkkeen määrään: 560,09/ 1 439,36 × 100 = 38,91 %
Tulevan ajan eläkeosa lasketaan poikkeussäännön mukaan määrätyn tulevan ajan ansion perusteella. Poikkeussäännön mukaan lasketun tulevan ajan ansion perusteella eläke on vähintään 20 prosenttia suurempi kuin pääsäännön mukaisen tulevan ajan ansion perusteella laskettu eläke.
Esimerkki: Lapsenhoitoajan vaikutus tulevan ajan ansioon nuorella henkilöllä
Perustiedot:
- Henkilö on syntynyt 16.6.1989
- Henkilö on ollut työelämässä 10 vuotta vuodesta 2007 alkaen
- Henkilö tulee työkyvyttömäksi vuonna 2017
- Lapsenhoitoaikaa on vuosina 2010-2016
Vuosi | Kuukaudet | Ansio |
2007 | 6 | 18 000,00 |
2008 | 12 | 34 000,00 |
2009 | 12 | 36 000,00 |
Yht. | 30 | 88 000,00 |
Tulevan ajan ansio lasketaan vuosien 2007-2009 ansioiden perusteella, olettaen, että vaikutus kokonaiseläkkeeseen on vähintään 20 %.
Tulevan ajan ansio lasketaan jakamalla tarkasteluaikana saadut ansiot aikaan sisältyvien kuukausien lukumäärällä.
Tulevan ajan ansio on 88 000,00/30 = 2 933,33 euroa/kk.
Document versions sorted by validity period
Validity: from – to
Selected validity period is changed to all of the documents on the current page
Changes to previous version
Ohjeeseen on tarkennettu, miten tulevan ajan ansiossa otetaan opiskeluaika huomioon, jos tarkasteluajalla on useampi tutkinto.