Muutokset työeläkekuntoutuksen etuuksissa

Voit tarkastella tätä asiakokonaisuutta voimassaolopäivän perusteella.
Syötä päivämäärä.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.1.2024 – toistaiseksiJulkaistu 1.1.2024
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeen rahamäärät on päivitetty vuoden 2024 tasoon.

Miten työansiot vaikuttavat työeläkekuntoutuksen kuntoutusrahan määrään?

Työansiot vaikuttavat kuntoutusrahan määrään seuraavasti:

  • Jos kuntoutujalla on ammatillisen kuntoutuksen aikana työansioita alle puolet vakiintuneesta keskiansiosta, kuntoutusrahan määrä on täyden kuntoutusrahan suuruinen.
  • Jos kuntoutujalla on ammatillisen kuntoutuksen aikana työansioita yli puolet vakiintuneesta keskiansiosta, kuntoutusrahan määrä on osakuntoutusrahan suuruinen (puolet täydestä kuntoutusrahasta).
  • Jos työansiot nousevat kuntoutujan vakiintunutta ansiota suuremmiksi, eläkelaitos harkitsee, onko kuntoutusrahan maksamiseen enää perusteita.

Kuntoutusrahan aikana työansioita voi aina olla 976,59 kuukaudessa (vuoden 2024 tasossa) ilman, että sillä on vaikutusta kuntoutusrahan määrään.

Eläkelaitoksen on tarvittaessa tarkistettava kuntoutusrahan määrä.

Kuntoutusrahan takautuva tarkistaminen

Eläkelaitos voi tarkistaa kuntoutusrahan määrän myös takautuvasti.

Kuntoutusrahan määrä voidaan tarkistaa takautuvasti kuntoutujan tarkistushakemusta tai eläkelaitoksen tarkistustoimenpiteisiin ryhtymistä lähinnä seuraavaa kalenterikuukautta edeltävän 2 vuoden ajalta.

Täysi kuntoutusraha voidaan tarkistaa osakuntoutusrahaksi ja osakuntoutusraha täydeksi kuntoutusrahaksi.

Työansioiden tarkastelujakso on 6 kuukautta.

Tarkemmat tiedot

Jos kuntoutujan työansiot vaihtelevat siten, että kuntoutuja on välillä oikeutettu täyteen kuntoutusrahaan ja välillä osakuntoutusrahaan, kuntoutusrahan määrää ei tarkisteta kuukausittain. Kuntoutusrahan määrä tarkistetaan 6 kuukauden välein (Tulkintaryhmän kanta 17.12.2003). Työansioiden tarkastelu tehdään kaksi kertaa kalenterivuodessa siten, että työansioiden tarkastelujaksot ovat tammikuu – kesäkuu ja heinäkuu – joulukuu (Tulkintaryhmän kanta 7.12.2021).

Toimeenpanossa on havaittu, että kuntoutujilla on aiempaa useammin kuntoutuksen aikana työansioita toistuvasti pitkin kalenterivuotta ja työansiot eivät kohdistu muutamiin kalenterikuukausiin esimerkiksi opiskelun loma-aikoina. Tämän vuoksi työansioiden tarkastelujaksona käytetään 6 kuukauden jaksoa siten, että tarkistus tehdään kahdesti kalenterivuodessa. Jos kuntoutuja ei ole ilmoittanut eläkelaitokselle työskentelystään, eläkelaitos saa tietoa kuntoutujan työansioista esimerkiksi työnantajien tekemistä tulorekisteri-ilmoituksista ja ansaintarekisteristä.

Miten työansiot vaikuttavat työeläkekuntoutujan työkyvyttömyyseläkkeeseen?

Jos työkyvyttömyyseläkkeellä oleva kuntoutuja on työssä kuntoutuksen aikana, hänellä on oikeus ansaita työkyvyttömyyden alkamista edeltäneestä vakiintuneesta keskiansiosta

  • täydellä työkyvyttömyyseläkkeellä oleva enintään 40 prosenttia
  • osatyökyvyttömyyseläkkeellä oleva enintään 60 prosenttia.

Työkyvyttömyyseläkkeen aikana työansioita voi aina olla 976,59 kuukaudessa (vuoden 2024 tasossa) ilman, että sillä on vaikutusta kuntoutusrahan määrään.

Täysi työkyvyttömyyseläke muutetaan osatyökyvyttömyyseläkkeeksi, jos työansiot ovat yli 40 prosenttia, mutta alle 60 prosenttia vakiintuneesta keskiansiosta.

Jos työansiot ovat yhdenjaksoisesti vähintään 3 kuukauden ja enintään 2 vuoden ajan yli 60 prosenttia vakiintuneesta keskiansiosta, työkyvyttömyyseläkkeen maksaminen keskeytetään ja eläke jätetään lepäämään. Jos työansiot ovat yhdenjaksoisesti vähintään 2 vuoden ajan yli 60 prosenttia vakiintuneesta keskiansiosta, työkyvyttömyyseläke lakkautetaan.

Tarkemmat tiedot

Kuntoutusetuuksiin sovelletaan työkyvyttömyyseläkkeen maksamista, maksamisen keskeyttämisestä, takaisinperintää ja etuuden saajan ilmoitusvelvollisuutta koskevia säännöksiä.

Kuntoutujan on ilmoitettava eläkelaitokselle sellaisista muutoksista, jotka vaikuttavat hänen oikeuteensa saada kuntoutusetuutta tai joilla on vaikutusta maksettavan etuuden määrään.

Työkyvyttömyyseläkkeellä olevien työhönpaluun edistämisestä annetussa laissa säädettyä ansiorajaa sovelletaan myös kuntoutusetuuksiin. Kuntoutuja saa aina ansaita 976,59 kuukaudessa (vuoden 2024 tasossa) ilman, että työansioilla on vaikutusta kuntoutusetuuden maksamiseen.

Työhönpaluun edistämislain mukaan työkyvyttömyyseläkkeensaajalla on oikeus ansaita työkyvyttömyyseläkkeensä rinnalla työansioita aina vähintään 976,59 kuukaudessa (vuoden 2024 tasossa). ilman, että eläkkeensaajan työkyvyttömyyseläkkeen maksaminen keskeytetään tai työkyvyttömyyseläke lakkautetaan. Tätä ansiorajaa sovelletaan myös kuntoutusrahaan ja työkyvyttömyyseläkkeeseen, joka sisältää kuntoutuskorotuksen.

 

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.1.2023 – toistaiseksiJulkaistu 1.1.2023
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeeseen on päivitetty 1.1.2023 voimaantullut lakimuutos kuntoutuetuuden keskeyttämisestä. Kuntoutusrahan tai kuntoutuskorotuksen maksaminen voidaan keskeyttää kuntoutuksen keskeytymistä seuraavan kalenterikuukauden alusta, jos ammatillinen kuntoutus keskeytyy yli 30 kalenteripäivän ajaksi

Kuntoutusrahan tai kuntoutuskorotuksen maksaminen voidaan keskeyttää kuntoutuksen keskeytymistä seuraavan kalenterikuukauden alusta, jos ammatillinen kuntoutus keskeytyy yli 30 kalenteripäivän ajaksi

  • kuntoutusetuuden saajan sairauden vuoksi
  • muun kuntoutujasta riippumattoman syyn vuoksi tai
  • kuntoutusetuuden saaja keskeyttää ammatillisen kuntoutuksen muusta pätevästä syystä.

Kuntoutusrahan ja työkyvyttömyyseläkkeeseen maksettavan kuntoutuskorotuksen maksamisen keskeyttämistä koskevat samat menettelyt kuin työkyvyttömyyseläkkeen maksamisen keskeyttämistä:

  • Ennen keskeyttämistä kuntoutujaa on kuultava.
  • Eläkelaitos antaa keskeyttämisestä päätöksen, johon liitetään valitusosoitus.
  • Eläkelaitos voi tarvittaessa vaatia kuntoutujalta selvitystä kuntoutuksen jatkumisesta.

Tarkemmat tiedot

Työkyvyttömyyseläkkeensaajalla on oikeus kuntoutuskorotukseen ammatillisen kuntoutuksen ajalta. Kuntoutustuen maksaminen jatkuu myös kuntoutuskorotuksen keskeyttämisen aikana, jos kuntoutustuen maksamisen edellytykset ovat edelleen olemassa.

Jos kuntoutuja sairastuu työeläkekuntoutuksen aikana ja sairaus jatkuu yli 30 kalenteripäivää, kuntoutuja ohjataan ottamaan yhteyttä Kelaan sairauspäivärahaoikeuden selvittämiseksi.

Kuntoutusetuus voidaan keskeyttää myös, jos henkilö keskeyttää kuntoutuksen ja näyttää siltä, että hän kykenee jatkamaan kuntoutusta keskeytyksen jälkeen.

Eläkelaitos voi keskeyttää kuntoutusetuuden maksamisen määräajaksi ja jatkaa edellytysten täytyttyä etuuden maksamista esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • työkyvyttömyyttä aiheuttava sairaus pahenee
  • etuuden saajalle tulee uusi työkyvyttömyyttä aiheuttava sairaus tai
  • kuntoutujan olosuhteissa on tapahtunut muu olennainen muutos.

Tarkemmat tiedot

Lähtökohta on, että kuntoutusetuus keskeytetään aina, kun edellytykset etuuden maksamiselle eivät täyty. Hallituksen esityksen 181/2022 vp. perusteluissa maksamisen keskeyttämisessä jätetään kuitenkin eläkelaitokselle harkintaa. Hallituksen esityksessä todetaan, että vaikka kuntoutuskorotuksen tai kuntoutusrahan maksaminen pääsääntöisesti keskeytettäisiin TyEL:n 32 §:n 1 momentissa (vastaavat säännökset muissa työeläkelaeissa) tarkoitetuissa tilanteissa, keskeyttämistä ei säädettäisi pakolliseksi. Kuntoutuskorotuksen tai kuntoutusrahan keskeyttämistä koskeva säännös vastaisi tässä suhteessa samojen etuuksien lakkauttamista koskevaa säännöstä. Kuntoutusetuuksien lakkauttamisesta säädettäessä eläkelaitokselle jätettyä harkintaa perusteltiin sillä, että joissakin yksittäisissä tilanteissa takautuva lakkauttaminen voisi johtaa kohtuuttomaan lopputulokseen (HE 45/2005 vp, s. 40). Vastaavista syistä eläkelaitoksen harkintaa ei suljeta pois myöskään samojen etuuksien keskeyttämisestä päätettäessä.

Kuntoutusraha keskeytetään määräajaksi tai toistaiseksi

Kuntoutusrahan ja työkyvyttömyyseläkkeen kuntoutuskorotuksen maksaminen voidaan keskeyttää määräajaksi tai toistaiseksi.

Keskeytyksen ei kuitenkaan tulisi kestää yli 1 vuotta. Jos etuuden maksamisen keskeytys jatkuu yli 1 vuoden, eläkelaitoksen on harkittava kuntoutusetuuden lakkauttamista.

Mistä alkaen kuntoutusraha keskeytetään?

Eläkelaitos keskeyttää etuuden maksamisen keskeyttämisperustetta seuraavan kalenterikuukauden alusta. Edellytyksenä on, että kuntoutus keskeytyy yli 30 kalenteripäivän ajaksi.

Eläkelaitos voi keskeyttää etuuden myös takautuvasti. Eläkelaitos voi keskeyttää etuuden maksamisen takautuvasti enintään kuntoutujan tarkistushakemusta tai eläkelaitoksen tarkistustoimenpiteisiin ryhtymistä lähinnä seuraavaa kalenterikuukautta edeltävän 2 vuoden ajalta.

Mitä ovat kuntoutujasta riippumattomat syyt, joiden perusteella etuuden maksu voidaan keskeyttää?

Kuntoutujasta riippumattomia kuntoutusetuuden keskeyttämisen syitä ovat esimerkiksi kuntoutujan olosuhteissa tapahtunut olennainen muutos, työnantajasta johtuva syy tai muu syy, joka tilapäisesti estää kuntoutuksen jatkamisen tai muuttaa olennaisesti kuntoutuksen jatkamisen edellytyksiä.

Säännöstä sovellettaessa erottelevaa merkitystä ei ole sillä, onko kuntoutuksen keskeytymisen syynä kuntoutujan sairaus, muu kuntoutujasta riippumaton syy vai muu pätevä syy kuntoutuksen keskeyttämiselle. Kuntoutujasta riippumattomia syitä ovat myös kuntoutujan elämäntilanteen muutokset, joiden vuoksi kuntoutuja ei voi osallistua kuntoutukseen.

Jos työkokeilussa oleva kuntoutuja lomautetaan tai työkokeilu keskeytyy lakon tai työnantajan asettaman työsulun vuoksi yli 30 kalenteripäivän ajaksi, kuntoutusrahan tai kuntoutuskorotuksen maksaminen keskeytetään keskeyttämisperustetta seuraavan kalenterikuukauden alusta. Kuntoutusetuuden maksaminen jatkuu, kun kuntoutuja jälleen osallistuu työkokeiluun.

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.1.2017 – toistaiseksiJulkaistu 1.1.2017
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeen aiheeseen liittyvät säännösviittaukset on päivitetty.

Kuntoutusraha tai kuntoutuskorotus voidaan lakkauttaa, jos etuuden saaja kieltäytyy ammatillisesta kuntoutuksesta tai keskeyttää kuntoutuksen ilman pätevää syytä.

Eläkelaitoksen on kuultava kuntoutujaa ennen lakkauttamista. Eläkelaitos antaa lakkauttamisesta päätöksen, johon liitetään valitusosoitus.

Ennen lakkauttamista kuntoutusetuus voidaan tarvittaessa keskeyttää, jos lakkauttaminen edellyttää lisäselvityksiä. Eläkelaitos voi tarvittaessa vaatia kuntoutujalta selvitystä kuntoutuksen jatkumisesta.

Mistä alkaen kuntoutusetuus lakkautetaan?

Eläkelaitos lakkauttaa kuntoutusrahan lakkautusperusteen ilmaantumista seuraavan kuukauden alusta.

Kuntoutusetuuden takautuva lakkauttaminen

Eläkelaitos voi lakkauttaa kuntoutusrahan takautuvasti enintään kuntoutujan tarkistushakemusta tai eläkelaitoksen tarkistustoimenpiteisiin ryhtymistä lähinnä seuraavaa kalenterikuukautta edeltävän 2 vuoden ajalta.

Kuntoutusetuuden voi peruuttaa valitusaikana

Vakiintuneen soveltamiskäytännön mukaan kuntoutusetuuden voi peruuttaa valitusajassa.

Henkilön on ilmoitettava eläkelaitokselle, ettei hän halua myönnettyä kuntoutusetuutta. Eläkelaitos peruuttaa kuntoutusetuutta koskevan päätöksen.

Työeläkelaeissa ei ole säännöksiä, joiden perusteella kuntoutusetuuden saaja voisi peruuttaa hänelle lainvoimaisella päätöksellä myönnetyn etuuden.

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.