Täysi työkyvyttömyyseläke alkaa

  • sairauspäivärahan ensisijaisuusajan (ESA-aika) päättymistä seuraavan kuukauden alusta tai
  • työkyvyttömyyden alkamista seuraavan kuukauden alusta.

Osatyökyvyttömyyseläke alkaa työkyvyttömyyden alkamista seuraavan kuukauden alusta.

Tarkemmat tiedot

Työeläkelait määrittelevät työkyvyttömyyseläkkeen alkamisen ajankohdan. Sairauspäiväraha on ensisijainen etuus työkyvyttömyyseläkkeeseen nähden, joten työkyvyttömyyseläkettä ennen henkilölle on usein myönnetty sairauspäivärahaa. Työkyvyttömyyseläkettä voi monesti edeltää myös työhönpaluuyritysten tukeminen esimerkiksi osasairauspäivärahalla tai Kelan tai eläkelaitoksen kuntoutusrahalla. Ennen työkyvyttömyyseläkkeen alkamista henkilöllä on voinut olla useita sairausjaksoja ja työhönpaluuyrityksiä.

Eläkkeenhakija on sairauspäivärahan lisäksi voinut saada myös muita etuuksia esimerkiksi työttömyyspäivärahaa tai toimeentulotukea. Täyden työkyvyttömyyseläkkeen alkaminen on sidottu sairauspäivärahan ensisijaisuusaikaan, mutta muiden etuuksien maksaminen ei määrittele työeläkelakien mukaista työkyvyttömyyseläkkeen alkamista.

Työkyvyttömyyseläkkeeseen ei ole oikeutta ilman pätevää syytä Kelan tai työeläkekuntoutuksen kuntoutusrahan ajalta. Jos työkyvyttömyys on alkanut kuntoutusrahan aikana tai jo ennen kuntoutusrahakautta, työkyvyttömyyseläkkeen eläketapahtumana on työkyvyttömyyden alku. Työkyvyttömyyseläkettä ei näissä tilanteissa makseta siltä ajalta, jolta henkilö on saanut työeläkelakien mukaista kuntoutusrahaa. Jos henkilö on saanut Kelan kuntoutusrahaa (muuta kuin eläkkeensaajan kuntoutusrahaa), takautuvasta työkyvyttömyyseläkkeestä maksetaan eläkkeensaajalle Kelan kuntoutusrahan ylittävä osuus.

Täysi työkyvyttömyyseläke alkaa aina joko sairauspäivärahan ESA-ajan päättymistä seuraavan kuukauden alusta tai työkyvyttömyyden alkamista seuraavan kuukauden alusta. Osatyökyvyttömyyseläke alkaa aina eläketapahtumaa seuraavan kuukauden alusta.

1.1 Milloin täysi työkyvyttömyyseläke alkaa sairauspäivärahan ensisijaisuusajan päättymistä seuraavan kuukauden alusta?

Pääsäännön mukaan täysi työkyvyttömyyseläke alkaa sairausvakuutuslain 12 luvun 3 §:ssä tarkoitetun sairauspäivärahan ensisijaisuusajan (ESA-aika) päättymistä seuraavan kuukauden alusta.

Eläkelaitos ei tee päätöstä työkyvyttömyyseläkkeen alkamisesta ennen kuin ensisijaisuusaika vahvistetaan, jos

  • eläkkeenhakijalle on myönnetty työkyvyttömyyden alkamisen jälkeiseen aikaan kohdistuvaa sairauspäivärahaa vähintään kuukauden ajaksi eläkehakemuksen vireilletuloajankohtana, mutta
  • ensisijaisuusaikaa ei tällöin vielä ole vahvistettu.
Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Täyden työkyvyttömyyseläkkeen alkaminen ESA-ajan päättymistä seuraavan kuukauden alusta

  • Henkilölle on myönnetty sairauspäivärahaa 1.7.2016 alkaneen työkyvyttömyyden perusteella.
  • Sairauspäivärahan ESA-aika on vahvistettu ja ESA-aika päättyy 30.6.2017.
  • Henkilö hakee täyttä työkyvyttömyyseläkettä.
  • Täysi työkyvyttömyyseläke alkaa 1.7.2017.

1.1.1 Miten menetellään, kun sairauspäivärahahakemus on vireillä eläkehakemuksen vireille tullessa?

Jos sairauspäivärahahakemus on vireillä eläkehakemuksen vireille tullessa, eläkelaitos odottaa työkyvyttömyyseläkkeen hakemista seuraavan toisen kalenterikuukauden loppuun tietoa siitä, myönnetäänkö työkyvyttömyyden alkamisen jälkeiseen aikaan kohdistuvaa sairauspäivärahaa vähintään kuukaudeksi.

Eläkelaitos voi myös ottaa yhteyttä eläkkeenhakijaan ja tiedustella, onko sairauspäivärahaan haettu jatkoa.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Sairauspäivärahan myöntötiedon odottaminen eläkehakemusta seuraavan 2. kalenterikuukauden loppuun

  • Hakemus täydestä työkyvyttömyyseläkkeestä tulee vireille 14.1.
  • Eläkehakemusta seuraavan toisen kalenterikuukauden loppu on 31.3.
  • Eläkelaitos odottaa, myönnetäänkö eläketapahtuman jälkeiseen aikaan kohdistuvaa sairauspäivärahaa yhtäjaksoisesti vähintään 1 kuukaudelta.

 

 

Jos sairauspäivärahaa myönnetään eläketapahtuman jälkeiselle ajalle vähintään yhdeltä kuukaudelta yhtäjaksoisesti, eläkelaitos jää odottamaan ESA-ajan vahvistamista.

Jos sairauspäivärahaa ei myönnetä eläketapahtuman jälkeiselle ajalle vähintään yhdeltä kuukaudelta yhtäjaksoisesti, täysi työkyvyttömyyseläke myönnetään eläketapahtumaa seuraavan kuukauden alusta.

Esimerkki: Sairauspäiväraha myönnetty eläketapahtuman jälkeisen ajan jälkeen, eläkelaitos odottaa ESA-ajan vahvistamista

  • Henkilö on saanut sairauspäivärahaa joulukuussa 2016.
  • Henkilö on ollut työeläkelaitoksen työkokeilussa 1.1.2017-31.3.2017.
  • Työkokeilun aikana henkilö on jäänyt sairauslomalle.
  • Henkilölle on myönnetty sairauspäivärahaa 1.4.2017-3.5.2017.
  • Henkilö on hakenut työkyvyttömyyseläkettä 3.3.2017.

 

Eläkelaitos jää odottamaan tietoa sairauspäivärahan jatkosta ja ESA-ajan vahvistamisesta.

Esimerkki: Henkilö ei ole hakenut sairauspäivärahalle jatkoa, mutta sairauspäivärahaa on myönnetty eläketapahtuman jälkeiselle ajalle vähintään yhdeltä kuukaudelta yhtäjaksoisesti

  • Henkilölle on myönnetty sairauspäivärahaa 24.9.2016 alkaneen työkyvyttömyyden perusteella.
  • Sairauspäivärahaa on myönnetty 172 päivää ja ESA-aika on vahvistettu 31.8.2017.
  • Henkilö ei ole hakenut jatkoa sairauspäivärahalle.

 

Sairauspäivärahaa on myönnetty työkyvyttömyyden alkamisen jälkeiselle ajalle vähintään 1 kuukauden ajalta yhtäjaksoisesti. Työkyvyttömyyseläke alkaa ESA-ajan päättymistä seuraavan kuukauden alusta 1.9.2017. Eläkelaitos neuvoo asiakasta hakemaan sairauspäivärahalleen jatkoa, jotta hänelle ei tule katkosta toimeentuloturvaan.

1.1.2 Miten menetellään, jos eläkkeenhakija hakee muutosta sairauspäiväraha-asiassa?

Eläkelaitos ei odota sairauspäivärahaa koskevan valituksen lopputulosta, vaan noudattaa ilmoitettua ensisijaisuusaikaa ja antaa eläkepäätöksensä ilmoitetun ensisijaisuusajan mukaisesti.

Eläkelaitos antaa oikaisupäätöksen, jos

  • ensisijaisuusajan päättymisajankohta muuttuu aikaisemmaksi ja
  • eläkkeensaajalle tulisi maksettavaksi lisää eläkettä.

1.1.3 Milloin työkyvyttömyyseläke alkaa, jos sairauspäivärahan maksaminen on keskeytetty 90 päivään?

Työkyvyttömyyseläke alkaa sairauspäivärahan ensisijaisuusajan päättymistä seuraavan kuukauden alusta, jos

  • sairauspäivärahaa on myönnetty vähintään 150 päivää, mutta
  • sairauspäivärahan maksaminen on keskeytetty 90 päivän kohdalla, koska työntekijä ei ole toimittanut työterveyshuollon lausuntoa työkyvystään ja mahdollisuuksistaan jatkaa työssä.
Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Sairauspäivärahan maksamisen keskeyttäminen, koska henkilö ei ole toimittanut työterveyshuollon 90 päivän lausuntoa

Henkilölle on myönnetty sairauspäivärahaa 150 päivää ja ensisijaisuusajaksi on vahvistettu 31.8.2017. Henkilö ei kuitenkaan toimita työterveyshuollon lausuntoa, jolloin sairauspäivärahan maksaminen keskeytetään, kun päivärahaa on maksettu 90 päivää.

Aiemmin vahvistettu ensisijaisuusaika jää voimaan, joten mahdollinen eläke myönnetään ensisijaisuusajan päättymistä seuraavan kuukauden alusta eli 1.9.2017 lukien.

1.1.4 Milloin työkyvyttömyyseläke alkaa, kun henkilö saa sairauspäivärahaa vastaava etuutta ulkomailta?

Työkyvyttömyyseläke alkaa sairauspäivärahaa vastaavan ulkomaan etuuden päättymistä seuraavan kuukauden alusta, ei kuitenkaan myöhemmin kuin 1 vuoden kuluttua eläketapahtumakuukautta seuraavan kuukauden alusta.

Ulkomaan etuuden mahdollisia katkoksia ei oteta huomioon, vaan päivärahakautta pidetään yhdenjaksoisena.

Työkyvyttömyyseläkkeen alkamista määrättäessä sairauspäivärahaa vastaavaa ulkomaan etuutta pidetään ensisijaisena työkyvyttömyyseläkkeelle enintään vuoden ajan, vaikka sairauspäivärahaa vastaavaa ulkomaan etuutta maksettaisiin pidemmältä ajalta.

Jos työntekijällä on oikeus saada sairauspäivärahaa vastaavaa ulkomaan etuutta, ulkomaan etuus otetaan huomioon työkyvyttömyyseläkkeen alkamisaikaa määrättäessä samalla tavalla kuin sairauspäiväraha.

Sairauspäivärahaa vastaava ulkomaan etuus otetaan huomioon enintään sairausvakuutuslain mukaiseen enimmäisaikaan saakka.

Sairauspäivärahaa vastaavalle ulkomaan etuudelle ei vahvisteta ensisijaisuusaikaa kuten Suomesta maksettavalle sairauspäivärahalle.

Tarkemmat tiedot

Sairauspäivärahaa vastaavan ulkomaan etuuden huomioon ottamisessa noudatetaan ensisijaisuusaikaa koskevaa pääsääntöä. Ulkomailta ei selvitetä seikkoja, joiden perusteella täysi työkyvyttömyyseläke alkaa kansallisesti työkyvyttömyyden alkamista seuraavan kuukauden alusta.

1.1.5 Milloin työkyvyttömyyseläke alkaa, kun henkilö ei saa ei saa sairauspäivärahaa vastaavaa etuutta ulkomailta?

Työkyvyttömyyseläke alkaa työkyvyttömyyden alkamista seuraavan kuukauden alusta, jos työntekijä ei saa sairauspäivärahaa vastaavaa ulkomaan etuutta.

Työkyvyttömyyseläkettä ei kuitenkaan myönnetä ilman pätevää syytä takautuvasti pidemmältä ajalta kuin työkyvyttömyyseläkkeen hakemista edeltäneeltä 6 kuukaudelta.

1.2 Milloin täysi työkyvyttömyyseläke alkaa työkyvyttömyyden alkamista seuraavan kuukauden alusta?

Täysi työkyvyttömyyseläke alkaa työkyvyttömyyden alkamista seuraavan kuukauden alusta, jos

  • eläkehakemus on tehty ennen kuin Kela on vahvistanut sairauspäivärahan ensisijaisuusajan ja eläkehakemuksen tekemistä seuraavan toisen kalenterikuukauden loppuun mennessä ei ole myönnetty vähintään kuukauden ajalta yhtäjaksoisesti maksettavaa sairauspäivärahaa, joka kohdistuu työkyvyttömyyden alkamisen jälkeiseen aikaan tai
  • työkyvyttömyyden alkamisen jälkeiseen aikaan kohdistuva sairauspäivärahahakemus on hylätty eikä työntekijälle ole myönnetty hylkäämisen jälkeiseen aikaan kohdistuvaa vähintään kuukaudelta yhtäjaksoisesti maksettavaa sairauspäivärahaa.
Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Osatyökyvyttömyyseläkkeen muuttuminen täydeksi työkyvyttömyyseläkkeeksi, sairauspäivärahaa on myönnetty, mutta ESA-aikaa ei ole vahvistettu

  • Henkilö saa osatyökyvyttömyyseläkettä 1.10.2014 alkaen.
  • Henkilö on jäänyt sairauslomalle tammikuussa 2017.
  • Henkilölle on myönnetty sairauspäivärahaa 25.1.2017-30.4.2017 ajaksi.
  • Henkilö hakee täyttä työkyvyttömyyseläkettä 3.4.2017.
  • Täyden työkyvyttömyyden katsotaan alkaneen tammikuussa 2017.
  • Henkilö/työnantaja ei ole hakenut jatkoa sairauspäivärahalle.

Koska henkilö ei hae jatkoa sairauspäivärahalle, työkyvyttömyyseläke alkaa eläketapahtumaa seuraavan kuukauden alusta 1.2.2017 (eläketapahtuma tammikuu 2017). Hakemuksen vireilletuloa 3.4.2017 seuraavan toisen kalenterikuukauden loppuun mennessä on myönnetty sairauspäivärahaa vähintään kuukaudelta työkyvyttömyyden jälkeiselle ajalle. ESA-aikaa ei kuitenkaan ole vielä vahvistettu eikä sairauspäivärahan jatkoa ole haettu. Tämän vuoksi eläke on myönnettävä eläketapahtumaa seuraavan kuukauden alusta.

Esimerkki: Täyden työkyvyttömyyseläkkeen alkaminen takautuvasti eläketapahtumaa seuraavan kuukauden alusta, kun henkilölle on maksettu sairauspäivärahaa enimmäisaikaan ja eläketapahtuma on ESA-ajan jälkeen

  • Henkilölle on myönnetty sairauspäivärahaa ESA-ajan jälkeiselle ajalle enimmäisaikaan asti.
  • Sairauspäivärahan enimmäisaika päättyy 30.9.2017.
  • Työkyvyttömyyden (ET) katsotaan alkaneen ESA-ajan jälkeen toukokuussa 2017.

 

Takautuva työkyvyttömyyseläke alkaa eläketapahtumaa seuraavan kuukauden alusta 1.6.2017. Eläkkeensaajalle maksetaan takautuvasta työkyvyttömyyseläkkeestä sairauspäivärahan määrän ylittävä osuus. Kelalle ei makseta mitään.

1.2.1 Miten sairauspäivärahan lisäpäivät vaikuttavat työkyvyttömyyseläkkeen alkamiseen?

Täysi työkyvyttömyyseläke alkaa työkyvyttömyyden alkamista seuraavan kuukauden alusta, jos

  • työkyvyttömyys alkaa sairauspäivärahan ensisijaisuusajan päättymisen jälkeen ja
  • työntekijälle on myönnetty työkyvyttömyyden alkamisen jälkeiselle ajalle sairauspäivärahan lisäpäiviä enimmäisajan jälkeen.

1.2.2 Lisäpäivien aikana lyhyt 30 päivän työssäolo voidaan katsoa työkokeiluksi

Eläkelaitokset voivat tapauskohtaisesti tulkita 30 päivän työssäolon työkokeiluksi, jos työkyvyttömyyden katsotaan alkaneen ennen ensisijaisuusajan päättymistä.

Näissä tilanteissa eläke myönnetään ensisijaisuusajan päättymistä seuraavan kuukauden alusta, vaikka henkilölle on myönnetty sairauspäivärahaa lisäpäiviltä enimmäisajan päättymisen jälkeen.

Takautuvasta työkyvyttömyyseläkkeestä maksetaan sairausvakuutusrahastolle sairauspäivärahan ja/tai lisäpäiviltä maksetun sairauspäivärahan määrää vastaava osa. Loppuosa työkyvyttömyyseläkkeestä maksetaan eläkkeensaajalle itselleen.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Sairauspäivärahan lisäpäivien vaikutus täyden työkyvyttömyyseläkkeen alkamiseen

  • Henkilölle on myönnetty sairauspäivärahaa useita jaksoja. Työskentely ja sairausloma ovat vuorotelleet.
  • Sairauspäivärahan ESA-aika ja enimmäisaika päättyvät 28.2.2017.
  • Henkilö työskentelee 1.3.2017-15.4.2017.
  • Henkilö on jäänyt sairauslomalle 16.4.2017 alkaen ja hänelle on myönnetty sairauspäivärahan lisäpäiviä 30.5.2017 asti.
  • Työkyvyttömyyseläkehakemus tulee vireille 14.5.2017.

Esimerkki: Työkyvyttömyyseläkkeen alkaminen, kun henkilölle on myönnetty sairauspäivärahan lisäpäiviä

  • Henkilö on saanut sairauspäivärahaa niin, että ensisijaisuusaika ja enimmäisaika täyttyvät 20.8.2017.
  • Henkilö palaa tämän jälkeen työhön, jossa hän työskentelee 30 päivää. Sairaus pahenee kuitenkin niin, että henkilölle myönnetään sairauspäivärahaa 50 lisäpäivältä.
  • Henkilö hakee työkyvyttömyyseläkettä ja lääketieteellisen ja muiden selvitysten perusteella työeläkelakien mukaisen työkyvyttömyyden katsotaan alkaneen 2.10.2017.

Työkyvyttömyyseläke myönnetään 1.11.2017 lukien. Työkyvyttömyyseläkettä maksetaan sairauspäivärahan määrän ylittävä osa siltä osin, kun eläke on myönnetty samalle ajalle, jolta henkilö on saanut sairauspäivärahaa lisäpäiviltä.

1.3 Työkyvyttömyyseläkkeen alkaminen osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen jälkeen

Osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä ei ole vaikutusta työkyvyttömyyseläkkeen alkamiseen. Työkyvyttömyyseläke alkaa osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen jälkeen joko ESA-ajan päättymistä seuraavan kuukauden alusta tai työkyvyttömyyden alkamista seuraavan kuukauden alusta.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Täyden työkyvyttömyyseläkkeen alkaminen osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen jälkeen

  • Henkilö on jäänyt sairauslomalle heinäkuussa 2016.
  • Sairauspäivärahan ESA-aika on vahvistettu 30.6.2017.
  • Henkilö on hakenut osittaista varhennettua vanhuuseläkettä, osittainen varhennettu vanhuuseläke alkaa 1.2.2107.
  • Henkilö hakee täyttä työkyvyttömyyseläkettä.

Työkyvyttömyyseläke alkaa ESA-ajan päättymistä seuraavan kuukauden alusta 1.7.2017.

1.4 Milloin osatyökyvyttömyyseläke alkaa?

Osatyökyvyttömyyseläke alkaa aina eläketapahtumaa (työkyvyttömyyden alkamista) seuraavan kuukauden alusta. Osatyökyvyttömyyseläke edellyttää myös ansioiden alentumista.

Tarkemmat tiedot

Osatyökyvyttömyyseläkkeen ennakkopäätöksessä eläketapahtuma voi olla eri päivä kuin varsinaisessa hakemuksessa (henkilön ilmoituksessa osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtymisestä).

Osatyökyvyttömyyseläkkeen eläketapahtuma määritellään lääketieteellisten edellytysten täyttymisen ja ansioiden alentumisen perusteella.

Jos osatyökyvyttömyyseläke myönnetään takautuvasti, ja samalta ajalta on maksettu sairauspäivärahaa, työkyvyttömyyseläkettä maksetaan tältä ajalta sairauspäivärahan määrän ylittävä osa.

Tarkemmat tiedot

Osatyökyvyttömyyseläkkeen alkaminen, kun eläkkeenhakija on työssä ja hakee ennakkopäätöstä osatyökyvyttömyyseläkkeestä

Kun eläkkeenhakija työssäollessaan hakee ennakkopäätöstä oikeudesta osatyökyvyttömyyseläkkeeseen, eläkelaitos arvioi ensin lääketieteellistä työkyvyn alenemaa. Eläkelaitos ei voi arvioida ansioiden alentumisedelletystä, jos eläkkeenhakija on edelleen työssä ja ansiot eivät ole alentuneet alle 60 prosenttiin aiemmasta vakiintuneesta ansiotasosta.

Ennakkopäätöksen saatuaan eläkkeenhakijan on ilmoitettava eläkelaitokselle ajankohta, josta eläkkeenhakija haluaa osatyökyvyttömyyseläkkeen alkavan. Osatyökyvyttömyyseläke voi alkaa sen kuukauden alusta, kun ansiot laskevat alle 60 prosenttiin aiemmasta vakiintuneesta keskiansiosta.

Osatyökyvyttömyyseläkkeen alkaminen, kun ennakkopäätös annetaan samaan aikaan täyden työkyvyttömyyseläkkeen hylkäyksen kanssa

Eläkelaitos voi täyttä työkyvyttömyyseläkettä hylätessään antaa eläkkeenhakijalle ennakkopäätöksen oikeudesta osatyökyvyttömyyseläkkeeseen. Myös näissä tilanteissa eläkkeenhakijan on ilmoitettava eläkelaitokselle ajankohta, josta eläkkeenhakija haluaa osatyökyvyttömyyseläkkeen alkavan.

Osatyökyvyttömyyseläke alkaa sen kuukauden alusta, jolloin ansiot ovat laskeneet alle 60 prosenttiin vakiintuneesta keskiansiosta ja muut osatyökyvyttömyyseläkkeen saamisen edellytykset täyttyvät.

Eläkkeenhakija on näissä tilanteissa usein saanut jotakin muuta etuutta, esimerkiksi sairauspäivärahaa, työttömyysetuutta tai toimeentulotukea. Muiden etuuksien saaminen ei määrittele työeläkelakien mukaisen osatyökyvyttömyyseläkkeen alkamisajankohtaa. Osatyökyvyttömyyseläke alkaa eläketapahtumaa seuraavan kuukauden alusta. Jos osatyökyvyttömyyseläkkeen edellytykset täyttyvät jostain muusta ajankohdasta kuin eläkkeenhakijan eläkkeellesiirtymisilmoituksessa ilmoittamasta haluamastaan osatyökyvyttömyyseläkkeen alkamisajankohdasta, osatyökyvyttömyyseläke on kuitenkin myönnettävä eläketapahtumaa seuraavan kuukauden alusta.

Eläkkeenhakijalle on osatyökyvyttömyyseläkkeen maksupäätöksessä kerrottava, että osatyökyvyttömyyseläke myönnetään eläketapahtumaa seuraavan kuukauden alusta. Mahdollisella takautuvan osatyökyvyttömyyseläkkeen maksamisella muulle kuin eläkkeensaajalle itselleen ei ole merkitystä eläketapahtuma-ajankohdan määrittelyyn.

Palkallinen työkokeilu ja osatyökyvyttömyyseläkkeen alkaminen

Palkallisen työeläkekuntoutuksena toteutettavan työkokeilun aika voidaan yleensä katsoa työkyvyttömänä tehdyksi työksi, jos työkyky on työkokeilun aikana alentunut osatyökyvyttömyyseläkkeeseen oikeuttavalla tavalla. Eläkelaitos arvioi näissä tilanteissa ensisijaisesti lääketieteellistä työkyvyn alentumaa.

Osatyökyvyttömyyseläke voi näissä tilanteissa alkaa lääketieteellistä työkyvyn alentumaa seuraavan kuukauden alusta.

Sairausajan palkka ja osatyökyvyttömyyseläkkeen alkaminen

Koska eläkkeenhakija ei työskentele sairausajan palkan maksamisen aikana ja lääketieteellinen työkyvyn alenema on todettu samalle ajalle sairausajan palkan maksun kanssa, osatyökyvyttömyyseläke alkaa lääketieteellistä työkyvyn alentumaa seuraavan kuukauden alusta. Vaikka eläkkeenhakijalle näissä tilanteissa maksetaan palkkaa, hän ei ole työkykyinen.

Työnantajalla on oikeus hakea takautuvasti maksettava osatyökyvyttömyyseläke maksettavaksi työnantajalle sairausajan palkkaa vastaavalta osin.

Takautuva osatyökyvyttömyyseläke ja samalta ajalta maksetut etuudet ja palkka

Takautuva osatyökyvyttömyyseläke ja samalta ajalta maksetut etuudet ja palkka
Etuus Mitä maksetaan eläkkeensaajalle?
Sairauspäiväraha Takautuvasta osatyökyvyttömyyseläkkeestä maksetaan eläkkeensaajalle osasairauspäivärahan tai täyden sairauspäivärahan ylittävä osuus.
Työttömyyspäiväraha Takautuvasta osatyökyvyttömyyseläkkeestä maksetaan eläkkeensaajalle työttömyyspäivärahan ylittävä osuus. Takautuva eläke on maksettava Kelalle tai työttömyyskassalle työttömyyspäivärahaa vastaavalta osin.
Kelan kuntoutusraha (muu kuin eläkkeensaajan kuntoutusraha) Takautuvasta osatyökyvyttömyyseläkkeestä maksetaan eläkkeensaajalle Kelan kuntoutusrahan ylittävä osuus. Kelalle ei makseta takautuvaa osatyökyvyttömyyseläkettä.
Työeläkelakien mukainen kuntoutusraha Takautuvaa osatyökyvyttömyyseläkettä ei makseta samalta ajalta, jolta on maksettu työeläkelakien mukaista kuntoutusrahaa. Osatyökyvyttömyyseläke alkaa kuitenkin eläketapahtumaa seuraavan kuukauden alusta.
Toimeentulotuki Kelan tai sosiaalilautakunnan vaatimuksesta takautuva osatyökyvyttömyyseläke on maksettava Kelalle tai sosiaalilautakunnalle toimeentulotukea vastaavalta osin.
Sairausajan palkka Työnantajalla on oikeus hakea takautuva eläke maksettavaksi työnantajalle sairausajan palkkaa vastaavalta osin.

1.4.1 Osatyökyvyttömyyseläkkeen maksaminen, kun eläkkeensaaja saa sairauspäivärahaa vastaavaa ulkomaan etuutta

Takautuva osatyökyvyttömyyseläke maksetaan sairauspäivärahaa vastaavan ulkomaan etuuden maksamiskuukaudelta vain siltä osin kuin osatyökyvyttömyyseläkkeen määrä ylittää sairauspäivärahaa vastaavan ulkomaan etuuden määrän.

Jos osatyökyvyttömyyseläke on sairauspäivärahaa vastaavaa ulkomaan etuutta pienempi, takautuva osatyökyvyttömyyseläke maksetaan vasta sairauspäivärahaa vastaavan ulkomaan etuuden päätyttyä.

Sairauspäivärahaa vastaava ulkomaan etuus pienentää tai siirtää takautuvan osatyökyvyttömyyseläkkeen maksamista kuitenkin enintään vuoden.

1.5 Kertasuorituksena maksettavan eläkkeen alkaminen

Kertasuorituksena maksettavaan työkyvyttömyyseläkkeeseen sovelletaan samoja alkamista koskevia työeläkelakien säännöksiä kuin kuukausittain maksettavaan työkyvyttömyyseläkkeeseen.

1.6 Työkyvyttömyyseläkkeen alkaminen kuntoutusrahan jälkeen

Työntekijällä ei ole oikeutta ilman pätevää syytä työkyvyttömyyseläkkeeseen ennen kuin työntekijän oikeus

  • työeläkelakien mukaiseen kuntoutusrahaan on päättynyt
  • Kelan kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain mukaiseen kuntoutusrahaan on päättynyt
  • harkinnanvaraisena kuntoutusavustuksena maksettuun kuntoutusrahaan on päättynyt.
Tarkemmat tiedot

Työkyvyttömyyseläkkeen eläketapahtuma perustuu lääketieteelliseen työkyvyttömyyteen. Eläketapahtuma on työkyvyttömyyden alkamisaika. Työkyvyttömyyseläkkeen eläketapahtumaa ei voi siirtää esimerkiksi kuntoutusrahan päättymiskuukauden loppuun, jos henkilö on tullut työkyvyttömäksi kuntoutusrahakauden aikana.

Työkyvyttömyyden pahentuminen on sellainen pätevä syy, jonka vuoksi työkyvyttömyyseläke voi alkaa ennen kuntoutusrahakauden päättymistä.

1.6.1 Pätevästä syystä työkyvyttömyyseläke voi alkaa ennen kuntoutusrahan päättymistä

Pätevästä syystä työkyvyttömyyseläke voi alkaa ennen kuntoutusrahan päättymistä. Pätevänä syynä voidaan pitää tilanteita, joissa

  • henkilöllä ei ole mahdollisuuksia kuntoutuksen jatkamiseen tai
  • kuntoutus on pitkäaikaisen sairauden vuoksi keskeytynyt tai päättynyt.

1.6.2 Työkyvyttömyyseläkkeeseen ei ole oikeutta Kelasta ennen kuin kuntoutusrahan maksaminen päättyy

Työkyvyttömyyseläkkeeseen ei ole oikeutta myöskään Kelasta ennen kuin kuntoutusrahan maksaminen päättyy, ellei

  • ammatillinen kuntoutus ole kuntoutujan sairauden vuoksi keskeytynyt tai
  • ammatillinen kuntoutus ole päättynyt tuloksettomana.

1.6.3 Takautuvan työkyvyttömyyseläkkeen maksaminen kuntoutusrahan ja ansionmenetyskorvauksen ajalta

Jos työeläkelakien mukainen työkyvyttömyyseläke myönnetään takautuvasti, työkyvyttömyyseläkettä ei makseta ajalta, jolta henkilö on saanut työeläkelaeissa, työtapaturma- ja ammattitautilaissa tai maatalousyrittäjän työtapaturma- ja ammattitautilaissa tarkoitettua

  • kuntoutusrahaa tai
  • ansionmenetyskorvausta liikennevakuutuslain perusteella korvattavasta kuntoutuksesta annetun lain perusteella.

Jos työkyvyttömyyseläke myönnetään takautuvasti ja samalta ajalta on maksettu Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain mukaista muuta kuin eläkkeensaajan kuntoutusrahaa, työkyvyttömyyseläkettä maksetaan henkilölle tältä ajalta vain kuntoutusrahan määrän ylittävä osa.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Takautuvan työkyvyttömyyseläkkeen alkaminen, kun henkilölle on maksettu kuntoutusrahaa Kelasta

  • Henkilö on saanut kuntoutusrahaa Kelasta 3 jaksoa vuoden 2017 aikana.
  • Työkyvyttömyyden katsotaan alkaneen 12.2.2017.

 

Työkyvyttömyyseläke myönnetään takautuvasti 1.3.2017 alkaen. Työkyvyttömyyseläkkeestä maksetaan henkilölle itselleen Kelan kuntoutusrahan ylittävä osuus. Kelalle ei makseta mitään.

Esimerkki: Takautuva työkyvyttömyyseläke samalle ajalle kuntoutusrahan kanssa

  • Henkilö on hakenut työkyvyttömyyseläkettä heinäkuussa 2015.
  • Työkyvyttömyyseläke on hylätty 15.8.2015.
  • Henkilölle on annettu ennakkopäätös oikeudesta kuntoutukseen 15.8.2015.
  • Henkilölle on myönnetty työeläkelakien mukaista kuntoutusrahaa työkokeilun ajaksi 1.10.2016- 31.12.2016.
  • Henkilö on palannut työhön 11.1.2016. Työkyky heikkenee siten, että henkilö ei kykene kokopäivätyöhön maaliskuusta 2016 alkaen, jolloin työnkuvaa mukautettu ja haettu osasairauspäivärahaa.
  • Kelan etuustiedot: sairauspäivärahaa 11.7.2015 – 10.1.2016, osasairauspäivärahaa 11.3.2016 – 30.4.2016, sairauspäivärahaa 1.5. – 30.9.2016.
  • ESA-aika ja ENI-aika 30.9.2016.
  • Henkilö on hakenut joulukuussa 2016 työkyvyttömyyseläkettä uudelleen.
  • Työkokeilun aikana työkyky edelleen heikentynyt, katsottu työkyvyttömänä tehdyksi työkokeiluksi (katsottu, että ET huhtikuu 2016).

 

Työkyvyttömyyseläke alkaa ensisijaisuusajan päättymistä seuraavan kuukauden alusta 1.10.2016.
Työkyvyttömyyseläkettä ei makseta siltä ajalta, jolta henkilö on saanut työeläkelakien mukaista kuntoutusrahaa (1.10.2016-31.12.2016).

1.6.4 Työkyvyttömyyseläkkeen myöntäminen samalle ajalle, jolta on maksettu työeläkelakien mukaista kuntoutusrahaa

Työeläkelakien mukainen kuntoutusraha estää työkyvyttömyyseläkkeen maksamisen samalta ajalta, jolta on maksettu kuntoutusrahaa. Merkitystä ei ole sillä, onko kuntoutusraha maksettu täytenä kuntoutusrahana vai osakuntoutusrahana.

Tarkemmat tiedot

Kuntoutusraha maksetaan osakuntoutusrahana silloin, kun henkilöllä on osakuntoutusrahan aikana työtuloa vähintään 50 prosenttia vakiintuneesta ansiosta. Jos henkilölle maksettaisiin samalle ajalle täysi kuntoutustuki, henkilö saisi täyden kuntoutustuen sekä työstä saadun ansion. Tämän vuoksi laissa on säädetty, että kuntoutusraha (osa tai täysi) estää työkyvyttömyyseläkkeen maksamisen, jos työkyvyttömyyseläke myönnetään samalle ajalle kuntoutusrahan kanssa.

Esimerkki: Osakuntoutusrahan ajalle myönnetään takautuva kuntoutustuki

  • Eläkelaitos on myöntänyt henkilölle osakuntoutusrahan 1330 €/kk ajalle 1.3.2018-30.6.2018.
  • Henkilölle myönnetään takautuvasti kuntoutustuki 2000 €/kk ajalle 1.2.2018-31.12.2018.
  • Henkilölle maksetaan kuntoutustuki täysimääräisena ajalta 1.2.-28.2.2018.
  • Henkilölle ei makseta kuntoutustukea ajalta 1.3.-30.6.2018. Henkilö on saanut tältä ajalta osakuntoutusrahan lisäksi työansioita vähintään 50 prosenttia vakiintuneesta ansiosta.
  • Henkilölle maksetaan kuntoutustuki ajalta 1.7.-31.12.2018.

Esimerkki: Kuntoutusraha päättyy kesken kuukauden

  • Henkilö on saanut kuntoutusrahaa, joka päättyy 15.1.2019.
  • Henkilölle myönnetään takautuva kuntoutustuki 1.1.2019 alkaen.
  • Kuntoutustukea ei voi myöntää alkamaan kesken kuukauden, vaan kuntoututuki alkaa aina kuukauden 1. päivänä.
  • Kuntoutustukea ei makseta ajalta 1.1.-15.1.2019, koska henkilö on saanut kuntoutusrahaa (TyEL 43 § 2 mom.).
  • Kuntoutustuki maksetaan tammikuulta 2019 ajalta 16.1.-31.1. (laskennallisesti kuukaudessa katsotaan olevan 30 päivää).

1.7 Milloin työkyvyttömyyseläke alkaa, kun henkilölle on maksettu kuntoutusraha ulkomailta?

Työkyvyttömyyseläke alkaa ulkomaisen kuntoutusrahan päättymisen jälkeen, jos työkyvyttömyyseläke myönnetään eläkkeensaajalle, joka on saanut kuntoutusrahaa ulkomailta.

1.8 Työkyvyttömyyseläkkeen maksaminen takautuvasti hakemuksesta puoli vuotta tai pätevästä syystä kauempaa

Työkyvyttömyyseläkettä ei makseta ilman pätevää syytä takautuvasti pidemmältä ajalta kuin eläkkeen hakemiskuukautta edeltäneeltä 6 kuukaudelta, vaikka eläkeoikeus olisi alkanut jo aiemmin.

Pätevästä syystä työkyvyttömyyseläkettä voidaan maksaa takautuvasti yli puolen vuoden ajalta. Pätevänä syynä voidaan pitää sitä, että

  • esimerkiksi psyykkisesti sairas henkilö ei sairautensa vuoksi ole ymmärtänyt hakea eläkettä tai eläkkeen jatkamista, vaikka henkilö on ollut kiistatta koko ajan sairas ja kykenemätön hoitamaan asioitaan
  • kuntoutustukea saanut henkilö hakee työkyvyttömyyseläkettä yli puolen vuoden kuluttua aikaisemman eläkejakson päättymisestä ja eläkelaitos katsoo lääketieteellisen ja työskentelystä saadun selvityksen perusteella (esimerkiksi runsaasti sairauslomia), että kuntoutustuen jälkeistä työskentelyä voidaan pitää työkyvyttömänä tehtynä työnä, lähinnä työkokeiluna
  • eläkkeenhakijalla ei ole ollut mahdollisuutta hakea eläkettä ajoissa ja voidaan katsoa, että eläkkeenhakijalla on tähän pätevä syy.

Tietämättömyys ei ole pätevä syy.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Vakuutusoikeus piti pätevänä syynä henkilön vapausrangaistusta

Pätevänä syynä sille, että henkilö ei ole voinut hakea eläkettä ajoissa, VakO piti tilannetta, jossa henkilö oli loukkaantunut liikenneonnettomuudessa 16.8.1978 Neuvostoliitossa ja henkilö oli tuomittu Neuvostoliitossa vapausrangaistukseen. Kahden vuoden rangaistusajan jälkeen henkilö palasi Suomeen 23.7.1980. Työkyvyttömyyseläkettä henkilö haki 26.9.1980. VakO katsoi, että eläke tuli kohtuussyistä myöntää työkyvyttömyyden alkamista seuraavan kuukauden alusta ja siten yli vuosi takautuvasti.

Perusteluna VakO totesi, että Neuvostoliitossa kärsimänsä vapausrangaistuksen vuoksi eläkkeenhakija ei ollut voinut hakea eläkettä ennen paluutaan Suomeen ja että eläkkeenhakijalla oli näin ylivoimainen este. Eläkkeenhakijalla ei myöskään ollut ollut sellaista TEL:n 19 b §:ssä tarkoitettua lähiomaista tai edunvalvojaa, joka olisi voinut hakea eläkettä eläkkeenhakijan puolesta (VakO 5.6.1984 10089/89).

1.9 Työkyvyttömyyseläkkeen alkaminen, kun työkyvyttömyyseläke myönnetään muutoksenhaun seurauksena

Työkyvyttömyyseläkkeen alkamisesta koskevia säännöksiä sovelletaan myös niihin tilanteisiin, joissa työkyvyttömyyseläke myönnetään muutoksenhaun seurauksena.

Työkyvyttömyyseläkkeen alkamisen kannalta ratkaisevaa on se, mistä alkaen muutoksenhakuelin on katsonut työkyvyttömyyden alkaneen.

Muutoksenhaun kuluessa henkilölle on saatettu myöntää sairauspäivärahaa, henkilölle on mahdollisesti vahvistettu uusi ESA-aika tai henkilö on kokeillut työhönpaluuta kuntoutuksen avulla ennen kuin muutoksenhakuelin antaa päätöksensä.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Työkyvyttömyyseläkkeen hylkäys muuttuu myönnöksi muutoksenhaun seurauksena, henkilölle on vahvistettu muutoksenhaun aikana uusi ESA-aika

  • Työkyvyttömyyseläke on hylätty 7.5.2014.
  • Henkilö hakee muutosta, TELK hylkää valituksen.
  • Henkilö valittaa TELK:n päätöksestä VakO:een.
  • VakO:n päätös 15.12.2016: Henkilöllä on oikeus täyteen työkyvyttömyyseläkkeeseen 16.5.2013 alkaneen työkyvyttömyyden perusteella.
  • Henkilö on saanut sairauspäivärahaa 21.5.2013-30.4.2014, ESA-aika päättynyt 30.4.2014.
  • Henkilölle on myönnetty sairauspäivärahaa myös 6.6.2015-15.11.2015 ja 21.11.2015-31.5.2016 ja uusi ESA-aika on päättynyt 31.5.2016.
  • Henkilö on saanut työeläkelakien mukaista kuntoutusrahaa 1.6.2014-30.9.2014.

Työkyvyttömyyseläke alkaa 1.5.2014. VakO on katsonut työkyvyttömyyden alkaneen 16.5.2013, joten työkyvyttömyyseläke alkaa tämän työkyvyttömyyden perusteella vahvistetun ESA-ajan jälkeen.

VakO:n ratkaisu työkyvyttömyyseläkeasiassa tulee usein annettavaksi pitkä ajan kuluttua eläkelaitoksen päätöksen jälkeen (aikaa kuluu usein noin 2 vuotta). Henkilöllä on saattanut olla muutoksenhaun aikana esimerkiksi työttömyyspäivärahakausia, mahdollisesti uusia sairauspäivärahakausia ja työhönpaluuyrityksiä kuntoutuksen avulla.

Muutoksenhakija usein myös toimittaa muutoksenhakuasian käsittelyn aikana eläkelaitokseen lisäselvityksiä työkyvystään. Jos eläkelaitos ei voi oikaista päätöstään kaikilta osin muutoksenhakijan vaatimalla tavalla, lisäselvitykset siirretään VakO:een ja VakO ottaa ratkaisussaan huomioon muutoksenhakuasian käsittelyn aikana toimitetut lisäselvitykset. Työkyvyttömyyseläkkeen alkamisen kannalta ratkaisevaa on VakOn kanta työkyvyttömyyden alkamisajankohtaan eli eläketapahtumaan.

Jos VakO olisi esimerkin tapauksessa katsonut työkyvyttömyyden alkaneen 28.2.2015 (eläketapahtuma), täysi työkyvyttömyyseläke olisi alkanut 1.3.2015. Täysi työkyvyttömyyseläke olisi alkanut eläketapahtumaa seuraavan kuukauden alusta, koska sairauspäivärahaa ei tuona ajankohtana ollut myönnetty eikä ESA-aikaa ollut vahvistettu.

Jos VakO olisi esimerkin tapauksessa katsonut työkyvyttömyyden alkaneen 6.6.2015, täysi työkyvyttömyyseläke olisi alkanut 1.6.2016. Täysi työkyvyttömyyseläke olisi alkanut ”uuden ESA-ajan” päättymistä seuraavan kuukauden alusta.

Esimerkki: Työkyvyttömyyseläkkeen hylkäys muuttuu myönnöksi muutoksenhaun seurauksena, henkilö on saanut muutoksenhaun aikana työeläkelaitoksen maksamaa kuntoutusrahaa

  • Työkyvyttömyyseläke on hylätty 3.5.2016.
  • Henkilölle on annettu työkyvyttömyyseläkeasian käsittelyn yhteydessä ennakkopäätös oikeudesta kuntoutukseen.
  • Sairauspäivärahan ESA-aika on vahvistettu 31.8.2016.
  • Henkilö on hakenut työkyvyttömyyseläkkeen hylkäykseen muutosta.
  • Henkilö on ollut työeläkekuntoutuksen työkokeilussa 1.9.2016-30.10.2016.
  • TELK: päätös 15.10.2016: oikeus täyteen kuntoutustukeen, 31.3.2017 asti, 10.12.2015 alkaneen työkyvyttömyyden perusteella.

Täysi työkyvyttömyyseläke alkaa 1.9.2016 ESA-ajan päättymistä seuraavan kuukauden alusta. Takautuvaa työkyvyttömyyseläkettä ei makseta siltä ajalta, jolta henkilö on saanut kuntoutusrahaa.

Esimerkki: Työkyvyttömyyseläke alkaa eläketapahtumaa seuraavan kuukauden alusta (vakuutusoikeuden päätös 3641:2020)

Vakuutusoikeus on päätöksellään vahvistanut työkyvyttömyyseläkkeen alkamisajaksi eläketapahtumaa seuraavan kuukauden alun tilanteessa, jossa eläkehakemus oli tehty ennen kuin Kansaneläkelaitos oli vahvistanut sairauspäivärahan ensisijaisuusajan. Henkilölle ei  ollut myönnetty eläkehakemuksen tekemistä seuraavan toisen kalenterikuukauden loppuun mennessä vähintään kuukauden ajalta yhtäjaksoisesti maksettavaa päivärahaa, joka kohdistui työkyvyttömyyden alkamisen jälkeiseen aikaan.

Vakuutusoikeus totesi, että  henkilön täysi työkyvyttömyyseläke alkoi työkyvyttömyyden alkamista seuraavan kuukauden alusta.

Esimerkki: Sairauspäiväraha on myönnetty ensimmäisen kerran paljon myöhemmin, kuin ensimmäinen tk-hakemuskäsittely on ollut

Jos henkilölle on myönnetty työkyvyttömyyseläke eläketapahtumaa seuraavan kuukauden alusta ja myöhemmin hänelle myönnetään sairauspäivärahaa takautuvasti työkyvyttömyyden alkamisen jälkeiselle ajalle, työeläkelaitos tutkii sairauspäivärahan vaikutuksen eläkkeen alkamiseen ja maksamiseen, jos työeläkelaitoksen päätös ei vielä ole lainvoimainen.