Työeläkelakien mukaisen työkyvyttömyyseläkkeen tarkoitus on turvata toimeentulon jatkuminen työntekijän tai yrittäjän työkyvyttömyyden aikana.

Kansaneläkelain mukainen työkyvyttömyyseläke turvaa työkyvyttömälle vähimmäistoimeentulon. Työntekijällä ja yrittäjällä on oikeus kansaneläkelain mukaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen, jos työeläkelakien mukaisen eläkkeen määrä jää alle tietyn euromäärän.

Työtapaturma- ja ammattitautilain tai liikennevakuutuslain mukainen työkyvyttömyyseläke myönnetään silloin, kun työkyvyttömyys on seurausta tapaturmasta tai liikenneonnettomuudesta. Tällainen eläke on ensisijainen ja se vähennetään työ- ja kansaneläkkeestä.

1.1 Työeläkelakien mukainen työkyvyttömyyseläke

Työkyvyttömyyseläke myönnetään työntekijälle tai yrittäjälle ennen ikäluokan alinta vanhuuseläkeikää, jos työntekijän tai yrittäjän työkyvyn arvioidaan sairauden, vian tai vamman vuoksi heikentyneen vähintään 2/5 yhtäjaksoisesti ainakin vuoden ajan.

Työkyvyttömyyseläke myönnetään

  • täytenä työkyvyttömyyseläkkeenä toistaiseksi
  • kuntoutustukena määräajaksi
  • osatyökyvyttömyyseläkkeenä toistaiseksi tai
  • osakuntoutustukena määräajaksi.

Kuntoutus on aina ensisijainen työkyvyttömyyseläkkeeseen nähden.

Eläkelaitoksella on velvollisuus tutkia työkyvyttömyyseläkehakemusta käsiteltäessä henkilön oikeus ammatilliseen kuntoutukseen. Jos oikeus on, eläkelaitos antaa henkilölle ennakkopäätöksen oikeudesta ammatilliseen kuntoutukseen ilman erillistä kuntoutushakemusta.

1.2 Työkyvyttömyyseläkkeen saamisen edellytykset

Yksityisillä aloilla sovelletaan yleistä työkyvyttömyysmääritelmää.

Yleisen työkyvyttömyysmääritelmän mukaan työkyvyttömyyseläkkeen saamisen edellytyksenä on, että eläkkeenhakijan työkyky on heikentynyt sairauden, vian tai vamman vuoksi vähintään 2/5 yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajan.

Jos työkyky on heikentynyt

  • vähintään 3/5, eläke myönnetään täytenä työkyvyttömyyseläkkeenä
  • vähemmän kuin 3/5, mutta vähintään 2/5, eläke myönnetään osatyökyvyttömyyseläkkeenä.

Työkyvyn heikentymistä arvioitaessa otetaan huomioon eläkkeenhakijan jäljellä oleva kyky hankkia itselleen ansiotuloja sellaisella saatavissa olevalla työllä, jota hänen voidaan kohtuudella edellyttää tekevän huomioiden eläkkeenhakijan

  • koulutus
  • aikaisempi toiminta
  • ikä
  • asuinpaikka ja
  • muut näihin rinnastettavat tekijät huomioiden (yleinen työkyvyttömyysmääritelmä).

Pitkän työuran tehneen 60 vuotta täyttäneen eläkkeenhakijan työkyvyttömyyseläkeoikeutta arvioitaessa painotetaan työkyvyttömyyden ammatillista luonnetta. 

Julkisten alojen työeläkelaeissa on yleisen työkyvyttömyysmääritelmän lisäksi myös ammatillinen työkyvyttömyysmääritelmä.

Julkisilla aloilla sovelletaan joko yleistä työkyvyttömyysmääritelmää tai ammatillista työkyvyttömyysmääritelmää. 

Julkisilla aloilla yleistä työkyvyttömyysmääritelmää sovelletaan silloin, kun työkyvyttömyys alkaa palvelussuhteen päättymisen jälkeen. Yleinen työkyvyttömyysmääritelmä on samansisältöinen kuin yksityisten alojen työeläkelakien mukainen työkyvyttömyysmääritelmä.

Julkisilla aloilla ammatillista työkyvyttömyysmääritelmää sovelletaan silloin, kun työkyvyttömyys alkaa palvelussuhteen kestäessä. Tällöin arvioidaan, onko työntekijä sairauden, vian tai vamman takia tullut kykenemättömäksi virkaansa tai työhönsä vähintään vuoden ajaksi.

1.3 Työkyvyttömyyseläkkeen määrä

Täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrä on työkyvyttömyyden alkamista edeltävän vuoden loppuun mennessä ansaitun eläkkeen ja tulevan ajan eläkeosan yhteismäärä. Osatyökyvyttömyyseläke on puolet täydestä työkyvyttömyyseläkkeestä.

Tulevan ajan eläkeosa lasketaan tulevan ajan ansion perusteella, joka määrätään työkyvyttömyyden alkamisvuotta (eläketapahtumavuosi) edeltäneiden 5 kalenterivuoden (tarkasteluaika) työansioiden ja palkattomilta ajoilta saatujen etuuksien perusteella.

Tietyissä tilanteissa myös eläketapahtumavuoden ansiot otetaan huomioon tulevan ajan ansiossa.

Tuleva aika lasketaan eläkkeeseen oikeuttavaksi ajaksi työkyvyttömyyden alkamisvuoden alusta ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämiskuukauden loppuun. Julkisten alojen palvelussuhteessa työskentelevillä työntekijöillä voi olla henkilökohtaisia tai ammattikohtaisia eläkeikiä. Tällöin tulevan ajan pääteikä on ikäluokan alinta vanhuuseläkeikää alempi tai ikäluokan alinta vanhuuseläkeikää alempi henkilökohtainen eläkeikä.

Tulevan ajan eläkkeen saamisen edellytyksenä on, että hakijalla on työeläkelakien mukaisia työansioita yhteensä vähintään 21 024,09 euroa (vuoden 2025 tasossa) työkyvyttömyyden alkamista edeltäneiden 10 kalenterivuoden aikana.

Työkyvyttömyyseläke tarkistetaan vuosittain työeläkeindeksillä.

1.4 Milloin työkyvyttömyyseläke alkaa?

Täysi työkyvyttömyyseläke alkaa yleensä sairausvakuutuslain mukaisen päivärahan ensisijaisuusajan jälkeen.

Osatyökyvyttömyyseläke myönnetään työkyvyttömyyden alkamista seuraavan kuukauden alusta lukien.

1.5 Työkyvyttömyyseläkkeen kertakorotus

Nuorena työkyvyttömäksi tulleen eläkkeen tason säilyminen turvataan lisäämällä työkyvyttömyyseläkkeeseen iän mukaan määräytyvä kertakorotus. Kertakorotus lisätään sen kalenterivuoden alusta, johon mennessä työkyvyttömyyseläkkeen alkamisesta on kulunut 5 täyttä kalenterivuotta.

Kertakorotusta ei myönnetä, jos työkyvyttömyyseläke alkaa 50 vuoden iän täyttämisvuoden jälkeen.

1.6 Työskentely työkyvyttömyyseläkkeen aikana

Työkyvyttömyyseläkkeen saajalla on oikeus tehdä eläkkeen aikana ansiotyötä jäljellä olevalla työkyvyllään.

Täyden työkyvyttömyyseläkkeen aikana työansioiden tulee jäädä alle 40 %:n vakiintuneesta keskiansiosta.

Osatyökyvyttömyyseläkkeen aikana työansioiden tulee jäädä alle 60 %:n vakiintuneesta keskiansiosta. Jos ansiot eivät pysy asetetuissa rajoissa, eläkkeeseen voidaan tehdä muutoksia.

Määräaikaisesti 1.1.2010 – 31.12.2024 voimassa oleva työhönpaluun edistämislaki lieventää työeläkelakien mukaisia ansaintarajoja siten, että työkyvyttömyyseläkkeen saajalla on aina oikeus ansaita eläkkeensä rinnalla työansioita enintään 986,30 euroa (vuoden 2025 tasossa) kuukaudessa ilman, että hänen työkyvyttömyyseläkkeensä maksaminen keskeytetään tai lakkautetaan.