1.1 Milloin työntekijän vanhuuseläke alkaa?

Työntekijän vanhuuseläke voi alkaa hakemuksesta aikaisintaan sitä seuraavan kuukauden alusta, jona

  • työntekijä on täyttänyt vanhuuseläkkeen saamiseen oikeuttavan iän ja
  • työntekijä on lopettanut työn, jonka perusteella työntekijä hakee vanhuuseläkettä.

Vanhuuseläke voidaan myöntää vain päättyneistä työsuhteista. Jos työntekijä on ennen vanhuuseläkkeen alkamista useammassa työsuhteessa, työntekijä voi lopettaa jonkin työsuhteen ja saada sen perusteella vanhuuseläkkeen.

Jos vanhuuseläkkeen myöntämisen edellytykset täyttyvät, vanhuuseläke voidaan myöntää takautuvasti

  • enintään eläkkeen hakemiskuukautta edeltäneeltä 3 kuukaudelta tai
  • pätevästä syystä 3 kuukautta pidemmältä ajalta.

1.1.1 Luottamustoimea ei tarvitse päättää vanhuuseläkkeen saamiseksi

Jos henkilöllä on vain TyEL:n mukaan vakuutettu luottamustoimi ennen vanhuuseläkkeen alkamista, luottamustoimea ei tarvitse päättää vanhuuseläkkeen saamiseksi. Vanhuuseläke voidaan myöntää aiemmin päättyneistä työsuhteista ja yrittäjätoiminnasta.

1.1.2 Milloin vanhuuseläke alkaa, kun työntekijä on täyttänyt vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan?

Jos vanhuuseläke tai vanhuuseläkkeen rinnalla karttunut eläke alkaa vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan täyttämistä seuraavan kuukauden alusta tai sen jälkeen, vanhuuseläkkeen saamiseksi ei edellytetä työsuhteen päättymistä.

Tarkemmat tiedot

Vakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja on

  • vuonna 1957 ja sitä ennen syntyneellä 68 vuotta
  • vuosina 1958 – 1961 syntyneellä 69 vuotta
  • vuonna 1962 ja sen jälkeen syntyneellä 70 vuotta.

Vanhuuseläke tai vanhuuseläkkeen rinnalla karttunut eläke voidaan myöntää myös takautuvasti

  • enintään eläkkeen hakemiskuukautta edeltäneeltä 3 kuukaudelta tai
  • pätevästä syystä 3 kuukautta pidemmältä ajalta.

1.2 Milloin julkisen alan palvelussuhteessa olevan vanhuuseläke alkaa?

Jos henkilö on ennen vanhuuseläkkeen alkamista useammassa palvelussuhteessa, henkilö saa eläkkeen alkamiseen mennessä maksetuista työansioista karttuneen eläkkeen kaikista palvelussuhteista (myös jatkuvista), jos yksi palvelussuhde päättyy.

Jos vanhuuseläkkeen myöntämisen edellytykset täyttyvät, vanhuuseläke voidaan myöntää takautuvasti

  • enintään eläkkeen hakemiskuukautta edeltäneeltä 3 kuukaudelta tai
  • pätevästä syystä 3 kuukautta pidemmältä ajalta.

1.2.1 Luottamustoimea, perhe- tai omaishoitosuhdetta ei tarvitse päättää vanhuuseläkkeen saamiseksi

Jos henkilöllä on vanhuuseläkkeen alkaessa ainoana jatkuvana julkisen alan palveluna luottamustoimi tai perhe- tai omaishoitosuhde, luottamustoimea tai perhe- tai omaishoitosuhdetta ei tarvitse päättää vanhuuseläkkeen saamiseksi.

Tällöin vanhuuseläkkeenä myönnetään julkisen alan päättyneistä palvelussuhteista karttunut eläke sekä jatkuvasta julkisen alan luottamustoimesta tai perhe- tai omaishoitosuhteesta eläkkeen alkamiseen mennessä maksetuista työansioista karttunut eläke.

1.2.2 Milloin vanhuuseläke alkaa, kun julkisen alan palvelussuhteessa oleva on täyttänyt vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan?

Jos vanhuuseläke tai vanhuuseläkkeen rinnalla karttunut eläke alkaa vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan täyttämistä seuraavan kuukauden alusta tai sen jälkeen, vanhuuseläkkeen saamiseksi ei edellytetä palvelussuhteen päättymistä.

Vanhuuseläke tai vanhuuseläkkeen rinnalla karttunut eläke voidaan myöntää myös takautuvasti

  • enintään eläkkeen hakemiskuukautta edeltäneeltä 3 kuukaudelta tai
  • pätevästä syystä 3 kuukautta pidemmältä ajalta.

1.3 Milloin yrittäjän vanhuuseläke alkaa?

Yrittäjän vanhuuseläke voi alkaa aikaisintaan sitä seuraavan kuukauden alusta, jona

  • yrittäjä on täyttänyt vanhuuseläkkeen saamiseen oikeuttavan iän ja
  • yrittäjän YEL-vakuutus on päättynyt ennen eläkkeen alkamista.

Jos vanhuuseläkkeen myöntämisen edellytykset täyttyvät ja YEL-vakuutus on päättynyt ennen eläkkeen alkamista, vanhuuseläke voidaan myöntää takautuvasti

  • enintään eläkkeen hakemista edeltäneeltä 3 kuukaudelta tai
  • pätevästä syystä 3 kuukautta pidemmältä ajalta.
Tarkemmat tiedot

Eläkkeen hakeminen takautuvasti ei ole peruste päättää YEL-vakuutusta takautuvasti, jos muutoin YEL:n vakuuttamisen edellytykset edelleen täyttyvät.

Yrittäjiltä ei edellytetä yrittäjätoiminnan lopettamista vanhuuseläkkeen saamiseksi.

1.4 Milloin vanhuuseläke alkaa osa-aikaeläkkeen jälkeen?

Vanhuuseläke osa-aikaeläkkeen jälkeen alkaa hakemuksesta aikaisintaan vanhuuseläkkeeseen oikeuttavan iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta, jos eläkkeen myöntämisen edellytykset täyttyvät.

Jos osa-aikaeläkkeellä oleva henkilö ei hae vanhuuseläkettä viimeistään 68 vuotta täytettyään, osa-aikaeläke muuttuu saman suuruiseksi vanhuuseläkkeeksi 68 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

1.5 Milloin vanhuuseläke alkaa osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen jälkeen?

Vanhuuseläke osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen alkaa hakemuksesta vanhuuseläkkeeseen oikeuttavan iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta, jos vanhuuseläkkeen myöntämisen yleiset edellytykset täyttyvät. Vanhuuseläkkeen myöntäminen osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen edellyttää lisäksi, että henkilö on lopettanut työeläkelakien mukaan vakuutetun pääasiallisen työnsä.

Vanhuuseläkkeen myöntäminen vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan jälkeen ei edellytä työsuhteen päättymistä.

Jos vanhuuseläkkeen myöntämisen edellytykset täyttyvät, osittaista vanhuuseläkettä saavan henkilön vanhuuseläke voidaan myöntää takautuvasti

  • enintään eläkkeen hakemiskuukautta edeltäneeltä 3 kuukaudelta tai
  • pätevästä syystä 3 kuukautta pidemmältä ajalta.

Takautuvalta ajalta maksettu osittainen vanhuuseläke otetaan huomioon vanhuuseläkkeen osasuorituksena.

1.6 Milloin vanhuuseläke alkaa rinnakkaisuustilanteissa?

1.6.1 Milloin vanhuuseläke alkaa vanhuuseläkkeen alkaessa jatkuvasta työsuhteessa?

Jos työntekijä on vanhuuseläkkeen alkaessa useammassa rinnakkaisessa työsuhteessa ja työntekijä vanhuuseläkkeelle siirryttyään jatkaa edelleen jossakin näistä työsuhteista, vanhuuseläkkeen alkaessa jatkuvasta työsuhteesta karttunut eläke voi alkaa aikaisintaan työsuhteen päättymistä seuraavan kuukauden alusta.

1.6.2 Milloin vanhuuseläke alkaa, kun yrittäjä vanhuuseläkkeen alkaessa jatkaa yrittäjätoimintaansa?

Vaikka yrittäjäeläkelakien mukaan vakuutettu yrittäjä jatkaa yrittäjätoimintaansa vanhuuseläkkeelle siirryttyään, yrittäjälle myönnetään myös tästä yrittäjätoiminnasta karttunut eläke vanhuuseläkkeen alkaessa. Vanhuuseläkettä ei siis voida myöntää pelkästään aiemmin päättyneistä työsuhteista tai yrittäjätoiminnoista. Vanhuuseläke alkaa eläkkeen hakemista seuraavan kuukauden alusta.

1.6.2.1 Milloin vanhuuseläke alkaa, kun henkilöllä on rinnakkainen työsuhde ja yrittäjätoimintaa ja yrittäjätoiminta jatkuu vanhuuseläkkeen alkaessa?

Kun henkilö päättää TyEL-työskentelyn ja jatkaa yrittäjätoimintaansa vanhuuseläkkeelle siirryttyään, henkilölle myönnetään vanhuuseläkkeenä eläkkeen alkamiseen saakka karttunut eläke yrittäjätoiminnasta, mahdollisista aiemmin päättyneistä yrittäjätoiminnoista karttunut eläke sekä päättyneistä työsuhteista karttunut eläke.

1.6.2.2 Milloin vanhuuseläke alkaa vanhuuseläkkeen aikana vapaaehtoisesti vakuutetusta yrittäjätoiminnasta?

Jos yrittäjä jatkaa yrittäjätoimintaansa vanhuuseläkkeelle jäätyään ja vakuuttaa yrittäjätoimintansa vapaaehtoisesti, vanhuuseläkkeen aikana vapaaehtoisesti vakuutetusta yrittäjätoiminnasta karttunut eläke myönnetään hakemuksesta aikaisintaan vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan täyttämistä seuraavan kalenterikuukauden alusta.

1.6.3 Milloin vanhuuseläke alkaa, kun henkilöllä on rinnakkainen työsuhde ja yrittäjätoimintaa ja työsuhde jatkuu vanhuuseläkkeen alkaessa?

Jos henkilöllä on vanhuuseläkettä haettaessa rinnakkain työsuhde ja yrittäjätoimintaa ja henkilö vanhuuseläkkeelle siirryttyään jatkaa tässä työsuhteessa, eläke myönnetään yrittäjätoiminnasta sekä aiemmin päättyneistä työsuhteista ja yrittäjätoiminnasta.

Jatkuvasta työsuhteesta karttunut eläke voi alkaa aikaisintaan työsuhteen päättymistä seuraavan kuukauden alusta.

1.6.4 Milloin vanhuuseläke alkaa vanhuuseläkkeen alkaessa jatkuvasta yksityisen alan luottamustoimesta?

Vanhuuseläkkeen alkaessa jatkuvana olevasta luottamustoimesta karttuneen eläkkeen työntekijä saa hakemuksesta maksuun aikaisintaan luottamustoimen päättymistä seuraavan kuukauden alusta.

1.6.5 Milloin vanhuuseläke alkaa vanhuuseläkkeen alkaessa jatkuvasta julkisen alan luottamustoimesta tai perhe- ja omaishoitosuhteesta?

Vanhuuseläkkeen alkaessa jatkuvasta julkisen alan luottamustoimesta tai perhe- tai omaishoitosuhteesta vanhuuseläkkeen alkamiseen mennessä maksetuista työansioista karttunut eläke myönnetään vanhuuseläkkeen alkaessa, jos henkilöllä ei ole muita julkisen alan palvelussuhteita tai henkilö on päättänyt jonkin julkisen alan palvelussuhteen eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden aikana.

Vanhuuseläkkeen alkamisen jälkeiseltä ajalta luottamustoimesta tai perhe- tai omaishoitosuhteesta karttunut eläke myönnetään hakemuksesta vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan täyttämistä seuraavan kalenterikuukauden alusta.

1.6.6 Milloin vanhuuseläke alkaa yksityisten alojen ja julkisten alojen eläkkeiden rinnakkaisuustilanteissa?

Kun henkilö on työskennellyt sekä yksityisellä alalla että julkisella alalla, eläkkeen alkaminen määräytyy kunkin eläkelain mukaisesti. Yksityisten alojen työeläkelakien perusteella karttuneen eläkkeen alkaminen edellyttää, että yksityisen alan eläkettä on haettu ja että kaikki yksityisten alojen työeläkelakien mukaiset vanhuuseläkkeen myöntämisen edellytykset täyttyvät. Vastaavasti julkisten alojen työeläkelakien mukaan karttuneen eläkkeen alkaminen edellyttää, että julkisen alan eläkettä on haettu ja että kaikki julkisten alojen työeläkelakien mukaiset vanhuuseläkkeen myöntämisen edellytykset täyttyvät.

Kun henkilölle myönnetään yksityisten alojen työeläkelakien mukainen eläke, henkilöllä on myöntöedellytysten, muun muassa eläkeikä, täyttyessä oikeus myös julkisen alan päättyneistä palvelussuhteista karttuneeseen eläkkeeseen sekä jatkuvista palvelussuhteista vanhuuseläkkeen alkamiseen saakka maksetuista työansioista karttuneeseen eläkkeeseen, jos henkilö on päättänyt jonkin julkisen alan palvelussuhteen eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden aikana. Henkilöllä on oikeus päättyneistä palvelussuhteista karttuneeseen eläkkeeseen myös silloin, kun henkilöllä ei ole eläkkeen alkaessa lainkaan jatkuvaa julkisen alan palvelussuhdetta. Jos henkilöllä on eläkkeen alkaessa ainoana jatkuvana julkisen alan palveluna luottamustoimi tai perhe- tai omaishoitosuhde, hänelle voidaan myöntää vanhuuseläkkeen alkamiseen mennessä maksetuista työansioista karttunut eläke mukaan lukien aiemmin päättyneet julkisen alan vapaakirjat.

Kun henkilölle myönnetään julkisten alojen työeläkelakien mukainen eläke, henkilöllä on myöntöedellytysten, muun muassa eläkeikä, täyttyessä oikeus yksityisen alan päättyneistä työsuhteista ja yrittäjätoiminnasta karttuneeseen eläkkeeseen, jos henkilöllä ei ole eläkkeen alkaessa jatkuvaa yksityisen alan työsuhdetta, henkilö on päättänyt jonkin yksityisen alan työsuhteen vanhuuseläkkeen alkamiseen tai henkilö on harjoittanut työsuhteen rinnalla tai yksin yrittäjätoimintaa ja hän hakee tästä vanhuuseläkettä. Jatkuva yksityisen alan luottamustoimi ei estä päättyneistä yksityisen alan työsuhteista karttuneen eläkkeen myöntämistä. Kun henkilölle myönnetään eläke yksityiseltä alalta, henkilöllä on oikeus myös yrittäjätoiminnasta vanhuuseläkkeen alkamiseen saakka karttuneeseen eläkkeeseen, vaikka yrittäjätoiminta jatkuisi.

Tarkemmat tiedot

Kun YEL-vakuutetulle henkilölle myönnetään julkisten alojen työeläkelakien mukainen vanhuuseläke, johtaa se pakollisen YEL-vakuutuksen päättämiseen, vaikka yrittäjätoiminta jatkuisin. YEL-vakuutuksen päättymisen myötä henkilöllä on oikeus yksityisen alan päättyneistä työsuhteista ja yrittäjätoiminnasta karttuneeseen eläkkeeseen sekä mahdollisesta jatkuvasta yrittäjätoiminnasta vanhuuseläkkeen alkamiseen saakka karttuneeseen eläkkeeseen, jos yksityisen alan eläkettä on haettu ja yksityisten alojen työeläkelakien mukaiset vanhuuseläkkeen myöntämisen edellytykset muutoin täyttyvät.

1.7 Milloin vanhuuseläke alkaa, kun henkilö saa Melasta luopumistukea?

Maatalousyrittäjien luopumistuki ei estä työeläkelakien perusteella karttuneiden eläkkeiden myöntämistä.

Vanhuuseläke alkaa aikaisintaan vanhuuseläkkeeseen oikeuttavan iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

Tarkemmat tiedot

On huomattava, että työeläkelakien mukaisen eläkkeen myöntäminen johtaa luopumistuen täydennysosan lakkauttamiseen. Eläkkeen hakeminen on tarkoituksenmukaista silloin, jos eläkkeen määrä on suurempi kuin täydennysosan määrä.

Vuoden 2006 jälkeen myönnetyn luopumistuen maksaminen on päättynyt 63 vuoden iän täyttämiskuukauden lopussa ja sen määrä on muuttunut seuraavan kuukauden alusta lukien samansuuruiseksi MYEL:n mukaiseksi vanhuuseläkkeeksi. Täydennysosan maksaminen voi kuitenkin jatkua MYEL-vanhuuseläkkeen rinnalla 65 vuoden iän täyttämiseen saakka. Täydennysosan maksaminen lakkaa tässäkin tapauksessa, jos luopumistuen saaja hakee vanhuuseläkettä muiden työeläkelakien kuin MYEL:n perusteella.

Mela lisää luopumistuen jälkeiseen vanhuuseläkkeeseen muut eläkkeet sitä mukaa kuin se kyseisten lakien mukaan on mahdollista.

Mela maksaa myös luopumiseläkkeitä. Luopumiseläke ei nimestään huolimatta ole eläke, vaan lähinnä pinta-alaperusteinen korvaus. Luopumiseläke ei vaikuta millään tavalla luopumiseläkkeen rinnalla tehdystä työstä karttuvaan eläkkeeseen tai työeläkkeiden käyttäytymiseen yleensä.