Vanhuuseläkkeen määrä

Voit tarkastella tätä asiakokonaisuutta voimassaolopäivän perusteella.
Syötä päivämäärä.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.1.2019 – toistaiseksiJulkaistu 18.1.2019
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeeseen on tarkennettu eläkkeen alkessa huomioon otattevista ansioista.

Jos vanhuuseläke alkaa ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta, vanhuuseläkkeen määrä on eläkkeen alkamisajankohtaan mennessä ansaittu eläke. Ansaitussa eläkkeessä otetaan työansioista huomioon ennen vanhuuseläkkeen alkamisajankohtaa maksetut työansio.

Eläke muodostuu

  • työntekijän kunkin vuoden eläkkeen perusteena olevista työansioista (vuosiansiosta) karttuneesta eläkkeestä
  • yrittäjän vakuutetusta kokonaistyötulosta karttuneesta eläkkeestä
  • palkattomien aikojen etuusajoilta karttuneesta eläkkeestä
  • tutkintoon johtaneen opiskelun ja alle kolmivuotiaan lapsen hoidon ajalta karttuneesta etuudesta
  • päättyneen työkyvyttömyyseläkkeen ajalta (eläkesuhteesta) karttuneesta eläkkeestä
  • ennen vuotta 2005 muodostetuista vapaakirjoista
  • ennen vuotta 2005 karttuneen työeläkelisän määrästä
  • osa-aikaeläkkeen ansionalenemasta karttuneesta eläkkeestä vuonna 1952 tai aiemmin syntyneillä.

Tarkemmat tiedot

Osa-aikaeläkkeen ansionalenemasta karttunutta eläkettä voi tulla vanhuuseläkkeeseen vielä niillä, joilla vanhuuseläke alkaa alimman vanhuuseläkeiän jälkeen.

Työ- ja etuusansioista karttunut eläke ja opiskelun ja alle kolmivuotiaan lapsen hoidon ajalta karttunut etuus otetaan huomioon vanhuuseläketapahtumakuukauden loppuun.

Jos työntekijän ensimmäinen TyEL:n mukainen vanhuuseläke alkaa 1.1.2019 tai sen jälkeen ja työntekijälle maksetaan ensimmäisen vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana työansioita, myönnetään työntekijälle näistä työansioista karttunut eläkkeen määrä kyseiseen vanhuuseläkkeeseen taannehtivasti vanhuuseläkkeen alkamisesta lukien. Edellytyksenä on, että työansiot on maksettu sellaisesta työskentelystä, joka on päättynyt ennen kyseisen vanhuuseläkkeen alkua.

Vanhuuseläke tarkistetaan henkilön ikäluokalle vahvistetulla elinaikakertoimella.

Ansiot tarkistetaan palkkakertoimella

Kultakin vuodelta eläkkeen perusteena olevat vuosiansiot ja jatkuvista työsuhteista 31.12.2004 muodostetut vapaakirjat tarkistetaan palkkakertoimella vanhuuseläkkeen alkamisvuoden tasoon.

Muut ennen vuotta 2005 ansaitut vapaakirjat tarkistetaan ensin puoliväli-indeksillä vuoden 2004 tasoon ja vuoden 2004 tasosta palkkakertoimella vanhuuseläkkeen alkamisvuoden tasoon.

Milloin julkisilta aloilta ansaittu eläke normeerataan ja yhteensovitetaan?

Ennen vuotta 1995 karttunut peruseläke normeerataan, eli 2 prosentin karttuma muunnetaan 1,8 prosentin karttumaksi, jos kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • ennen vuotta 1960 syntyneellä henkilöllä on julkisten alojen palvelua ennen vuotta 1995
  • henkilöllä ei ole ammatillista tai henkilökohtaista eläkeikää
  • vanhuuseläke alkaa ennen 65 vuoden ikää.

Jos henkilöllä on ammatillinen tai henkilökohtainen eläkeikä ja vanhuuseläke alkaa ennen ammatillisen tai henkilökohtaisen eläkeiän täyttämistä, peruseläke normeerataan. Lisäksi oikeus ennen vuotta 1995 karttuneeseen lisäeläkeosuuteen raukeaa.

Jos henkilöllä on julkisten alojen palvelua, vuoden 2004 loppuun mennessä karttuneet eläkkeet yhteensovitetaan. Huomioon otetaan myös yksityisen alan eläkekertymät.

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

OpasVoimassaoloaika 1.1.2017 – toistaiseksiJulkaistu 28.11.2017
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeeseen on tarkennettu, että jos henkilö on täyttänyt YEL-lisäeläketurvan eläkeiän viimeistään 31.12.2016, YEL-peruseläketurvan mukaista eläkettä ja aikaisempia vapaakirjoja varhennetaan ennen vuotta 2017 voimassa olleiden muuntamissääntöjen mukaan. Tämä tarkoittaa, että eläkkeen muuntaminen alkaa 63 vuoden vuoden iästä ja jos eläkkeen ottaa 63 vuoden iässä eläkkeeseen ei tehdä varhennusta.

Henkilöllä voi olla oikeus vanhuuseläkkeeseen oman ikäluokan alinta vanhuuseläkeikää alemmassa

  • rekisteröidyn lisäeläketurvan eläkeiässä
  • vapaamuotoisen lisäeläkejärjestelyn eläkeiässä
  • julkisten alojen eläkelain mukaisessa alemmassa eläkeiässä
  • merimieseläkelain mukaisessa alennetussa eläkeiässä.

Työntekijällä on oikeus myös julkisten alojen vanhuuseläkkeeseen yksityisten alojen lisäeläkejärjestelyn alemmassa eläkeiässä. Julkisten alojen vanhuuseläkkeeseen ei ole oikeutta MEL:n tai YEL-lisäeläketurvan alennetussa eläkeiässä.

Vanhuuseläkkeen määrä rekisteröidyn TEL-lisäeläketurvan eläkeiässä

Jos henkilö jää eläkkeelle TEL-lisäeläketurvan mukaisessa alennetussa eläkeiässä, peruseläketurvan mukaista eläkettä vähennetään 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla eläkkeen alkamista varhennetaan ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta. Sama varhennusvähennys koskee TyEL:n, YEL:n, MyEL:n, MEL:n sekä JuEL:n peruseläketurvan mukaista eläkettä. JuEL:n peruseläketurvan mukaista eläkettä ei varhenneta silloin, jos henkilö on täyttänyt ammatillisen tai henkilökohtaisen eläkeikänsä.

Jos peruseläketurvan vanhuuseläkkeen eläketapahtuma (vanhuuseläkkeen alkamista edeltävän kuukauden viimeinen päivä) on viimeistään 31.12.2016, peruseläketurvan mukaista eläkettä varhennetaan ennen vuotta 2017 voimassa olleiden muuntamissääntöjen mukaan.

Tarkemmat tiedot

Ennen vuotta 2017 peruseläketurvan mukaista eläkettä varhennettiin muuntamisasetuksen (1413/2006) mukaan tai eläkeiän ollessa vähintään 62 vuotta, mutta alle 63 vuotta, työntekijän eläkelain 12 §:n 2 momentin, sellaisena kuin se oli voimassa 31 päivänä joulukuuta 2012, mukaisesti.

Jos ennen vuotta 1960 syntyneellä henkilöllä on julkisten alojen palvelua ennen vuotta 1995 eikä henkilöllä ole ammatillista tai henkilökohtaista eläkeikää, ennen vuotta 1995 karttunut peruseläke normeerataan.

Tarkemmat tiedot

Julkisilla aloilla peruseläkettä on karttunut 2 prosenttia vuotta kohti 31.12.1994 saakka. Normeerauksessa tämä karttuma muunnetaan 1,8 prosentiksi.

Jos ennen vuotta 1960 syntyneellä henkilöllä on julkisten alojen ammatillinen tai henkilökohtainen eläkeikä ja henkilö jää vanhuuseläkkeelle ennen ammatillista tai henkilökohtaista eläkeikäänsä, ennen vuotta 1995 karttunut perusturvan mukainen eläke normeerataan. Lisäksi oikeus ennen vuotta 1995 karttuneeseen lisäeläkeosuuteen raukeaa.

Tarkemmat tiedot

Jos henkilölle on myönnetty yksityisten alojen työeläkelakien mukainen vanhuuseläke peruseläketurvaa alemmassa iässä ja eläke on alkanut 1.1.2017 tai aiemmin,

  • henkilöllä on oikeus saada VaEL-palvelukseen perustuva vapaakirja takautuvasti samasta ajankohdasta kuin yksityisten työeläkelakien mukainen vanhuuseläke on alkanut, aikaisintaan kuitenkin 60 vuoden iässä ja takautuvasti enintään hakemiskuukautta edeltäneeltä kolmelta kalenterikuukaudelta. Eläke normeerataan vastaamaan 63 vuoden ikää ja eläkettä varhennetaan 0,6 % jokaiselta kuukaudelta, jolta eläkettä maksetaan ennen 63 vuoden iän täyttämiskuukautta seuraavan kuukauden alkua.
  • henkilöllä on oikeus saada KuEL-palvelukseen perustuva vapaakirja hakemuksesta aikaisintaan 1.2.2017 alkaen. Eläke normeerataan vastaamaan 63 vuoden ikää ja eläkettä vähennetään pysyvästi 0,4 % jokaiselta kuukaudelta, jolta eläkkeen alkamista varhennetaan ennen ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alkua.

Vanhuuseläkkeen määrä rekisteröidyn YEL-lisäeläketurvan eläkeiässä

Jos henkilö jää eläkkeelle YEL-lisäeläketurvan mukaisessa alennetussa eläkeiässä, peruseläketurvan mukaista eläkettä vähennetään 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla eläkkeen alkamista varhennetaan ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta. Varhennusvähennys koskee TyEL:n, YEL:n, MyEL:n ja MEL:n perusturvan mukaista eläkettä.

YEL:n peruseläkkeeseen on oikeus aikaisintaan 60 vuoden iässä.

Jos henkilö on täyttänyt YEL-lisäeläketurvan eläkeiän viimeistään 31.12.2016, YEL-peruseläketurvan mukaista eläkettä ja aikaisempia vapaakirjoja varhennetaan ennen vuotta 2017 voimassa olleiden muuntamissääntöjen mukaan. Tämä tarkoittaa, että eläkkeen muuntaminen alkaa 63 vuoden vuoden iästä ja jos eläkkeen ottaa 63 vuoden iässä eläkkeeseen ei tehdä varhennusta.

Tarkemmat tiedot

Ennen vuotta 2017 YEL-peruseläketurvan mukaista eläkettä varhennettiin muuntamisasetuksen (1413/2006) mukaan, tai eläkeiän ollessa vähintään 62 vuotta, mutta alle 63 vuotta, työntekijän eläkelain 12 §:n 2 momentin, sellaisena kuin se oli voimassa 31 päivänä joulukuuta 2012, mukaisesti.

Riippumatta siitä, milloin henkilö on täyttänyt YEL-lisäeläketurvan mukaisen eläkeikänsä, JuEL:n mukaista vapaakirjaa ei myönnetä YEL-lisäeläketurvan alennetussa eläkeiässä. JuEL:n mukainen vapaakirja voidaan myöntää aikaisintaan ikäluokan alimmassa eläkeiässä.

Vanhuuseläkkeen määrä vapaamuotoisen lisäeläkejärjestelyn eläkeiässä

Varhennusmalliset lisäeläkejärjestelyt

Jos henkilö jää eläkkeelle vapaamuotoisen lisäeläkejärjestelyn alennetussa eläkeiässä, peruseläketurvan mukaista eläkettä vähennetään 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla eläkkeen alkamista varhennetaan ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta. Sama varhennus koskee TyEL:n, YEL:n, MyEL:n, MEL:n sekä JuEL:n peruseläketurvan mukaista eläkettä. JuEL:n perusturvan mukaista eläkettä ei varhenneta silloin, jos henkilö on täyttänyt ammatillisen tai henkilökohtaisen eläkeikänsä.

Jos peruseläketurvan vanhuuseläkkeen eläketapahtuma (vanhuuseläkkeen alkamista edeltävän kuukauden viimeinen päivä) on viimeistään 31.12.2016, peruseläketurvan mukaista eläkettä varhennetaan ennen vuotta 2017 voimassa olleiden muuntamissääntöjen mukaan.

Tarkemmat tiedot

Ennen vuotta 2017 peruseläketurvan mukaista eläkettä varhennettiin muuntamisasetuksen (1413/2006) mukaan tai eläkeiän ollessa vähintään 62 vuotta, mutta alle 63 vuotta, työntekijän eläkelain 12 §:n 2 momentin, sellaisena kuin se oli voimassa 31 päivänä joulukuuta 2012, mukaisesti.

Varhennettu julkisten alojen peruseläke normeerataan eikä mahdolliseen lisäeläkeosuuteen ole oikeutta.

Tarkemmat tiedot

JuEL vapaakirjan myöntäminen, kun henkilö on täyttänyt alennetun eläkeiän (eläketapahtuma) ennen tai jälkeen 1.1.2017:

  • Eläketapahtuma ennen 2017: JuEL-vapaakirja myönnetään varhennettuna alennetun eläkeiän täyttämisen jälkeen. Muu kuin VaEL-vapaakirja myönnetään aikaisintaan 1.2.2017.
  • Eläketapahtuma 1.1.2017 tai sen jälkeen: JuEL-vapaakirja myönnetään varhennettuna lisäeläkejärjestelyn iästä.

Saapasmalliset lisäeläkejärjestelyt

Saapasmallisessa lisäeläkejärjestelyssä maksetaan pelkästään lisäeläketurvan eläkettä perustilanteessa lisäeläkejärjestelyn eläkeiästä 63 vuoden ikään saakka. Vakuutetulla on oikeus perusturvan mukaiseen vanhuuseläkkeeseen 63 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta, jolloin peruseläketurvan mukaista eläkettä vähennetään 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla eläkkeen alkamista varhennetaan ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

Niillä, jotka olivat 1.1.2017 saapasmallisesta lisäeläkejärjestelystä lisäeläkkeellä tai joilla olisi ollut viimeistään 1.1.2017 oikeus jäädä kyseiselle eläkkeelle, on oikeus saada

  • TyEL:n, YEL:n, MyEL:n ja MEL:n mukainen peruseläke varhentamattomana 63 vuoden iässä
  • JuEL:n mukainen eläke varhentamattomana, tarvittaessa normeerattuna.

Vanhuuseläkkeen määrä merimieseläkelain alennetussa eläkeiässä

Jos henkilö jää eläkkeelle MEL:n mukaisessa alennetussa eläkeiässä, vähennetään perusturvan mukaista eläkettä muuntamisesta annetun asetuksen mukaisesti. Sama varhennusvähennys koskee TyEL:n, YEL:n ja MyEL:n peruseläkettä. MEL:n mukainen peruseläke myönnetään varhentamattomana MEL:n alennetussa eläkeiässä.

JuEL:n mukaista vapaakirjaa ei myönnetä MEL:n alemmassa eläkeiässä.

Vanhuuseläkkeen määrä julkisten alojen eläkelain mukaisessa alemmassa eläkeiässä

Henkilöllä voi olla oikeus julkisten alojen eläkkeeseen ennen ikäluokan alinta vanhuuseläkeikää. Yksityisten alojen päättyneistä työsuhteista ja yrittäjätoiminnasta ansaittua eläkettä ei myönnetä julkisten alojen alemmassa eläkeiässä.

Määrätyissä julkisen alan ammateissa on ollut 30.6.1989 saakka yleistä vanhuuseläkeikää alempia ammatillisia eläkeikiä. Järjestelmä kumottiin vuonna 1989, mutta silloin alempien eläkeikien ammateissa työskentelevät saivat halutessaan säilyttää alemman eläkeikänsä. Vaikka ammatilliset eläkeiät nousevat vuoden 2017 alusta, suurin osa eläkeiístä on edelleenkin alempia kuin ikäluokan alin eläkeikä. Ne henkilöt, jotka ovat aikanaan valinneet ammatillisen eläkeiän, säilyttävät ammatillisen eläkeiän, jos palvelussuhde jatkuu eläkeikään saakka.

Jos henkilöllä on eläkeoikeus ammatillisessa eläkeiässä, eläkkeen määrään ei tule vähennyksiä (lukuunottamatta modifioitua yhteensovitusta). Perusturvan mukaiseen eläkkeeseen ei tehdä varhennusvähennystä eikä normeerausta. Ennen vuotta 1995 karttunut lisäeläkeosuus on eläkkeessä mukana.

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.1.2021 – toistaiseksiJulkaistu 1.1.2021
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeeseen on lisätty, että lain työntekijän eläkelain muuttamisesta annetun lain voimaanpanolain muuttamisesta mukaan vuonna 1948 tai sitä ennen syntyneellä työntekijällä on oikeus eläkkeen rinnalla tehdystä työstä lykkäyskorotukseen tämän lain voimaan tullessa voimassa olleiden säännösten mukaisesti 31 päivään joulukuuta 2016 saakka.

Eläkelaitos laskee vanhuuseläkkeeseen 0,4 prosentin lykkäyskorotuksen jokaiselta kuukaudelta, jolla henkilö lykkää ensimmäisen vanhuuseläkkeen alkamisaikaa ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavaa kalenterikuukautta myöhemmäksi. Lykkäyskorotuksen saa riippumatta siitä, työskenteleekö henkilö vai ei.

Lykkäyskorotus lasketaan ensimmäiseen vanhuuseläkkeeseen asti

Lykkäyskorotus lasketaan kaikista työsuhteista ja yrittäjätoiminnasta ensimmäisen, yksityiseltä tai julkiselta alalta myönnettävän vanhuuseläkkeen alkamiseen asti. Jos henkilö ottaa maksuun yhdenkin työeläkelakien mukaisen vanhuuseläkkeen, henkilöllä ei ole enää oikeutta lykkäyskorotukseen.

Mihin eläkkeeseen lykkäyskorotus kohdistuu?

Lykkäyskorotusprosentilla korotetaan eläkettä, joka on ansaittu ensimmäisen vanhuuseläkkeen alkamista edeltävän kuukauden loppuun mennessä.

Ensimmäisen vanhuuseläkkeen jälkeen alkavaan eläkkeeseen tulee lykkäyskorotus vain, jos ensimmäisessä vanhuuseläkkeessä on lykkäyskorotus.

Miten lykkäysaika määräytyy?

Lykkäysaika lasketaan ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kalenterikuukauden alusta ensimmäisen vanhuuseläkkeen alkamista edeltävän kalenterikuukauden loppuun.

Ensimmäisen vanhuuseläkkeen jälkeen alkavassa eläkkeessä lykkäysaika on sama kuin ensimmäisessä eläkkeessä.

Lykkäysaika lasketaan alkaen ikäluokan alimmasta vanhuuseläkeiästä, vaikka henkilöllä olisi oikeus vanhuuseläkkeeseen jossain muussa iässä kuin ikäluokan alimmassa vanhuuseläkeiässä. Lykkäysaika lasketaan alkaen ikäluokan alimmasta vanhuuseläkeiästä myös silloin, kun työsuhde tai yrittäjätoiminta alkaa ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän jälkeen.

Mitkä eläkkeet estävät lykkäyskorotuksen?

Lykkäyskorotuksen estävät työeläkelakien mukaiset eläkkeet, myös esimerkiksi sotilaseläke. Osittainen vanhuuseläke ja osa-aikaeläke eivät estä lykkäyskorotusta.

Myös maatalousyrittäjien luopumistuki estää lykkäyskorotuksen. Lykkäyskorotukseen ei ole oikeutta myöskään silloin, kun luopumistuen maksu on keskeytetty tai luopumistuki on jätetty lepäämään. Odottava luopumistuki ei estä lykkäyskorotusta.

Alkanut eläke estää vuoden 2017 sääntöjen mukaisen lykkäyskorotuksen riippumatta siitä, milloin ensimmäinen eläke on alkanut. Jos ensimmäinen vanhuuseläke on alkanut esimerkiksi ennen vuotta 2005, ei työntekijällä ole oikeutta lykkäyskorotukseen muista työsuhteista.

Lykkäyskorotukseen ei ole oikeutta työkyvyttömyyseläkkeen ajalta

Ennen vuotta 2005 alkanut työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi 65 vuoden iässä. Vanhuuseläkkeeseen ei lasketa lykkäyskorotusta, kun työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi, vaikka työkyvyttömyyseläke muuttuisi vanhuuseläkkeeksi myöhemmin kuin ikäluokan alimmassa vanhuuseläkeiässä. Lykkäyskorotus voidaan laskea ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämisestä vain ensimmäisen vanhuus- tai työkyvyttömyyseläkkeen alkamiseen asti.

Jos työkyvyttömyyseläke lakkaa ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän jälkeen ennen työkyvyttömyyseläkkeen muuttumista vanhuuseläkkeeksi, lykkäysajasta vähennetään aika, jolta on maksettu työkyvyttömyyseläkettä. Työkyvyttömyyseläkeajat vähennetään lykkäysajasta samoin kuin työttömyysetuusajat.

Mitkä eläkkeet eivät estä lykkäyskorotusta?

Lykkäyskorotusta eivät estä:

  • osittainen vanhuuseläke
  • osa-aikaeläke
  • eläkkeet, jotka eivät ole työeläkelakien mukaisia eläkkeitä, esimerkiksi kansanedustajan edustajaeläke ja sopeutumiseläke, urheilijaeläkkeet ja ylimääräiset taiteilijaeläkkeet
  • ulkomailta maksettavat eläkkeet, koska ulkomaisen eläkkeen rinnastamisesta työeläkelakien mukaiseen eläkkeeseen ei ole erikseen säädetty
  • kertasuoritettu vanhuuseläke.

Tarkemmat tiedot

Yli 63-vuotiaiden 4,5 prosentin karttuma korvasi vuoden 2005 uudistuksessa aikaisemman 65 vuoden iästä tulevan lykkäyskorotuksen. Vuoden 2017 uudistuksessa alimman eläkeiän täyttämisen jälkeen laskettava lykkäyskorotus korvaa vastaavasti 4,5 prosentin karttuman. Eläkkeen rinnalla eläkettä karttui kuitenkin 4,5 prosentin sijaan 1,5 prosenttia ja tätä vastaavasti vuoden 2017 sääntöjen mukaista lykkäyskorotusta ei saa, jos jokin eläke on alkanut.

Esimerkki: Lykkäyskorotus useamman työsuhteen tilanteessa

Lykkäyskorotus lasketaan ensimmäisen vanhuuseläkkeen alkamiseen mennessä ansaittuun eläkkeeseen. Jos ensimmäisen vanhuuseläkkeen myöntämisen jälkeen toinen työsuhde jatkuu, jatkuvan työsuhteen osalta lykkäyskorotus lasketaan ensimmäisen vanhuuseläkkeen alkamiseen asti.

Ennen ensimmäistä vanhuuseläkettä alkaneesta ja vanhuuseläkkeen alkamisen jälkeen jatkuvasta työsuhteesta laskettu lykkäyskorotus myönnetään samaan aikaan, kun tästä työsuhteesta myönnetään karttunut eläke.

Esimerkki: Lykkäyskorotus useamman työsuhteen tilanteessa

  • Alin eläkeikä 64 v
  • Työsuhteesta 1 eläke 64 v 6 kk iässä
  • Työsuhteesta 2 eläke 65 v 6 kk iässä

Työsuhde 1:

Ansaittu eläke 64 v 6 kk iässä: 1 000 euroa/kk
Lykkäyskorotus: 1 000 euroa/kk x 0,4 % x 6 kk = 24 euroa/kk
Eläke 1 024 euroa/kk (x elinaikakerroin)

Työsuhde 2:

Ansaittu eläke 64 v 6 kk iässä: 500 euroa/kk
Ansaittu eläke ensimmäisen eläkkeen myöntämisen jälkeen: 20 euroa/kk
Lykkäyskorotus 500 euroa/kk x 0,4 % x 6 kk = 12 euroa/kk
Eläke 512 euroa/kk + 20 euroa/kk = 532 euroa/kk (x elinaikakerroin)

Lykkäyskorotusta ei saa työttömyysajalta

Henkilöllä ei ole oikeutta lykkäyskorotukseen samalta ajalta, jolta henkilö on saanut työttömyysetuutta eli

  • ansiopäivärahaa
  • peruspäivärahaa
  • työmarkkinatukea.

Henkilöllä ei ole oikeutta työeläkelakien perusteella maksettavaan lykkäyskorotukseen samalta ajalta, jolta hän on saanut eläketukea.

Tarkemmat tiedot

1.6.2017 tai myöhemmin vuonna 2017 alkavien eläketukien alkamispäiväksi tulee rekisteriin 1.1.2017. Tämä johtuu siitä, että eläketuki ja työmarkkinatuki ilmoitetaan samalla etuuslajilla ja palkattomissa ajoissa samalle vuodelle ilmoitettu sama etuuslaji korvaa aiemmin ilmoitetun saman vuoden tiedon. Jollei alkamispäivää pakotettaisi vuoden alkuun, ei rekisterissä olisi eläketuen ilmoittamisen jälkeen tietoja alkuvuoden työmarkkinatukiajasta, jota voidaan tarvita mahdollisen myöhemmän työkyvyttömyyseläkkeen laskennassa.

Jos Kela korjaa jälkikäteen vuoden 2017 eläketuki- tai työmarkkinatukijaksoja, voi eläketuen pakotetun alkamispäivän johdosta rekisteriin tulla päällekkäistä tai puutteellista tietoa. Eläkelaitoksen on siksi syytä tarkistaa vuoden 2017 työmarkkinatukitiedot, jos henkilö vuoden 2017 jälkeen työkyvyttömyyseläkettä hakiessaan mainitsee saavansa eläketukea.

Oikeutta lykkäyskorotukseen ei ole myöskään ajalta, jolta on maksettu soviteltua työttömyyspäivärahaa.

Ulkomailta maksettu työttömyysetuus ei estä lykkäyskorotusta.

Vanhuuseläkeiän täyttämiskuukauden jälkeen maksetut työttömyysetuuspäivät muunnetaan eläkettä laskettaessa täysiksi kuukausiksi seuraavasti:

  • Työttömyyskassan ilmoittamat ansiopäivärahapäivät muunnetaan täysiksi kuukausiksi jakamalla ne 21,5:llä.
  • Kelan ilmoittamat työttömyysetuudet muunnetaan täysiksi kuukausiksi jakamalla vanhuuseläkeiän täyttämiskuukauden jälkeinen työttömyystukiaika 30:llä.

Vain täydet työttömyyskuukaudet vähentävät lykkäyskorotusta.

Tarkemmat tiedot

Tyttömyyskassat ilmoittavat ansiosidonnaisen päivärahan maksupäivät. Kela ilmoittaa peruspäivärahan ja työmarkkinatuen maksuajan kalenterijaksona.

Esimerkki: Työttömyyskassan ilmoittamien ansiopäiväraha-aikojen vähentäminen lykkäysajasta

  • Syntymävuosi 1954
  • Ikäluokan alin vanhuuseläkeikä 63 v
  • Ansiopäivärahaa 100 päivää 63 vuoden täyttämistä seuraavan kuukauden alusta alkaen
  • Eläkkeelle 65-vuotiaana

Lykkäyskorotus:

100 / 21,5 = 4 kk 14 pv –> 4 kk vähennetään
Lykkäysaika 24 kk – 4 kk = 20 kk
Lykkäyskorotus 20 kk x 0,4 % = 8 %

Esimerkki: Kelan ilmoittamien työttömyysetuuksien vähentäminen lykkäysajasta

  • Syntymäaika 20.8.1954
  • Ikäluokan alin vanhuuseläkeikä 63 v, täyttää 20.8.2017
  • Työttömarkkinatukiaika 10.7.–30.9.2017
  • Eläkkeelle 65-vuotiaana

Lykkäyskorotusajasta vähennetään ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämiskuukauden jälkeinen työmarkkinatukiaika:

1.9.–30.9. = 30 päivää –> 1 kk vähennetään

Lykkäysaika 24 kk – 1 kk = 23 kk
Lykkäyskorotus 23 kk x 0,4 % = 9,2 %

Lykkäyskorotus ennen vuotta 1954 syntyneellä

 Ennen vuotta 1954 syntyneellä henkilöllä, jolla ei ole työeläkettä maksussa, lykkäyskorotus lasketaan seuraavasti:

  • Vuosina 1949–1953 syntyneillä henkilöillä eläkettä korotetaan vuoden 2017 säännöin 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolta eläkkeen alkamisaikaa lykätään 1.1.2017 myöhemmäksi. Lykkäyskorotus lasketaan kaikkeen ensimmäisen eläkkeen alkamiseen mennessä ansaittuun eläkkeeseen.
  • Vuosina 1940–1948 syntyneillä henkilöillä vanhuuseläkettä korotetaan 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolta eläkkeen alkamisaikaa lykätään 68 vuoden täyttämistä seuraavan kuukauden alusta. Lykkäyskorotus lasketaan 68 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun mennessä ansaittuun eläkkeeseen.
  • Vuonna 1939 ja sitä ennen syntyneen henkilön eläkettä korotetaan 0,6 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolta eläkkeen alkamisaikaa lykätään 65 vuoden täyttämistä seuraavan kuukauden alusta. Lykkäyskorotus lasketaan 65 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun mennessä ansaittuun eläkkeeseen. Jos uusi eläkeaikainen työsuhde on alkanut vuonna 2005 tai vuoden 2005 jälkeen, lykkäyskorotus lasketaan kuten 1940–1948 syntyneillä henkilöillä.
  • Vuonna 1939 ja sitä ennen syntyneen VaEL:n piiriin kuuluneen henkilön eläkettä korotetaan 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolta eläkkeen alkamisaikaa lykätään 68 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta. Lykkäyskorotus lasketaan 68 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun mennessä ansaittuun eläkkeeseen.
  • Vuonna 1939 ja sitä ennen syntyneellä KuEL:n piiriin kuuluneella henkilöllä ei ole oikeutta lykkäyskorotukseen.

Vuoden 2017 eläkeuudistuksen yhteydessä suojattiin joitain tiettyjä ikäluokkia työeläkelakien voimaanpanolakien säännöksillä. Lain työntekijän eläkelain muuttamisesta annetun lain voimaanpanolain muuttamisesta mukaan vuonna 1948 tai sitä ennen syntyneellä työntekijällä on oikeus eläkkeen rinnalla tehdystä työstä lykkäyskorotukseen tämän lain voimaan tullessa voimassa olleiden säännösten mukaisesti 31 päivään joulukuuta 2016 saakka.

Vuonna 1954 ja sen jälkeen syntyneellä lykkäyskorotus lasketaan kokonaisuudessaan vuoden 2017 säännöin.

Esimerkki: Lykkäyskorotus vuonna 1952 syntyneelle henkilölle

  • Syntymäaika 15.6.1952
  • Eläkkeelle 68-vuotiaana

Eläkettä karttuu 63 ikävuoden täyttämistä seuraavan kuukauden alusta vuoden 2016 loppuun asti 4,5 %. Vuoden 2017 alusta eläkettä karttuu 1,5 % ja lykkäyskorotusaika lasketaan vuoden 2017 alusta alkaen.

Lykkäyskorotus 16,8 % lasketaan kaikkeen 68 vuoden täyttämiseen mennessä ansaittuun eläkkeeseen.

Esimerkki: Lykkäyskorotus vuonna 1947 syntyneelle henkilölle, jolla yksi työsuhde jatkuu vuoden 2017 jälkeen

Ennen vuotta 1949 syntyneillä henkilöillä lykkäyskorotus lasketaan ennen vuotta 2017 kustakin työsuhteesta eläkkeen alkamiseen asti. Vuoden 2017 alusta alkaen henkilöillä ei ole oikeutta lykkäyskorotukseen, jos jostain työsuhteesta on myönnetty vanhuuseläke.


 

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.1.2017 – toistaiseksiJulkaistu 1.1.2017
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeeseen on lisätty tieto osittaisella vanhuuseläkkeellä olevan vähentämättömästä vanhuuseläkkeestä 62-vuotiaana.

Ennen vuotta 1958 syntyneellä henkilöllä on oikeus varhennusvähennyksellä vähentämättömään vanhuuseläkkeeseen 62-vuotiaana, jos henkilö saa työttömyyspäivärahaa lisäpäiväoikeuden perusteella.

Vähentämättömän vanhuuseläkkeen määrä on eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden loppuun mennessä ansaittu eläke.

Jos henkilöllä on julkisten alojen palvelua ennen vuotta 1995, julkisten alojen palvelusta ennen vuotta 1995 karttunut peruseläke normeerataan, eli 2 prosentin karttuma muunnetaan 1,8 prosentiksi. Normeeraus tehdään, kun vanhuuseläke alkaa ennen 65 vuoden ikää.

Vähentämätön vanhuuseläke osatyökyvyttömyyseläkkeellä olevalle

Jos vähentämätön vanhuuseläke myönnetään osatyökyvyttömyyseläkettä saavalle henkilölle, osatyökyvyttömyyseläkkeen määrä kerrotaan kahdella ja eläkkeen määrään lisätään mahdollisesta osatyökyvyttömyyseläkkeen aikaisesta työstä karttunut eläke. Eläkkeestä ei poisteta ylimääräistä tulevan ajan eläkeosaa. Ylimääräistä tulevan ajan eläkeosaa ei poisteta, vaikka osatyökyvyttömyyseläke olisi myönnetty vuoden 2004 säännösten mukaisesti.

Vähentämätön vanhuuseläke osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen

Jos vähentämätön vanhuuseläke myönnetään osittaista vanhuuseläkettä saavalle henkilölle, varhennusvähennys säilyy osittaisen vanhuuseläkkeen osuudessa aiemman suuruisena. Muilta osin vanhuuseläkkeen määrä on vähentämätön osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen.

Elinaikakertoimen soveltaminen vähentämättömään vanhuuseläkkeeseen

Vähentämättömään, 62-vuotiaana myönnettävään vanhuuseläkkeeseen sovelletaan elinaikakerrointa.

Jos vähentämätön vanhuuseläke myönnetään vuoden 2004 sääntöjen mukaista osatyökyvyttömyyseläkettä saavalle, elinaikakerrointarkistus tehdään vain eläkeaikaisesta työstä karttuneeseen eläkkeeseen.

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.1.2020 – toistaiseksiJulkaistu 1.1.2020
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeeseen on tarkennettu, mistä osista myönnettävä vanhuuseläke koostuu. Kohtaan on myös lisätty osittaisen vanhuuseläkkeen aikana alkaneen ja päättyneen työkyvyttömyyseläkkeen eläkesuhteesta karttunut eläke.

Osittainen vanhuuseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi, kun henkilölle myönnetään vanhuuseläke.

Vanhuuseläkkeen määrä osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen sisältää aina

  • maksussa olevan osittaisen vanhuuseläkkeen
  • säästöosuuden, eli sen osan osittaista vanhuuseläkettä varten lasketusta pohjaeläkkeestä, jota ei ole vielä myönnetty.

Jos kunkin eläkelain ehdot täyttyvät, myönnetään osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuonna ja alkamisvuoden jälkeen vanhuuseläkkeen alkamiseen mennessä

  • päättyneistä työsuhteista karttunut eläke
  • julkisten alojen kaikista rinnakkaisista palvelussuhteista karttunut eläke, jos joku palvelussuhde on päättynyt vanhuuseläkkeen alkamiseen
  • palkattomien aikojen etuuksien perusteella karttunut eläke
  • tutkintoon johtaneen opiskelun ja alle kolmivuotiaan lapsen hoidon ajalta karttunut etuus
  • osittaista vanhuuseläkettä edeltäneen työkyvyttömyyseläkkeen eläkesuhteesta karttunut eläke
  • osittaisen vanhuuseläkkeen aikana alkaneen ja päättyneen työkyvyttömyyseläkkeen eläkesuhteesta karttunut eläke
  • osa-aikaeläkkeen ansion alenemasta karttunut eläke ennen vuotta 1953 syntyneillä.

Jos työntekijän ensimmäinen TyEL:n mukainen vanhuuseläke alkaa 1.1.2019 tai sen jälkeen ja työntekijälle maksetaan ensimmäisen vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana työansioita, myönnetään työntekijälle näistä työansioista karttunut eläkkeen määrä kyseiseen vanhuuseläkkeeseen taannehtivasti vanhuuseläkkeen alkamisesta lukien. Edellytyksenä on, että työansiot on maksettu sellaisesta työskentelystä, joka on päättynyt ennen kyseisen vanhuuseläkkeen alkua.

Tarkemmat tiedot

Osittaista vanhuuseläkettä edeltävän työkyvyttömyyseläkkeen eläkesuhteesta karttunut eläke on pohjaeläkkeessä osittaisen vanhuuseläkkeen alkamista edeltävän vuoden loppuun asti. Jos työkyvyttömyyseläke on jatkunut vielä osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuonna, myönnetään osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuonna eläkesuhteesta karttunut eläke vanhuuseläkkeen alkaessa.

Osittaista vanhuuseläkettä edeltävän osa-aikaeläkkeen ansionalenemasta karttunut eläke on pohjaeläkkeessä osittaisen vanhuuseläkkeen alkamista edeltävän vuoden loppuun asti. Jos osa-aikaeläke ennen vuotta 1953 syntyneellä henkilöllä on jatkunut vielä osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuonna, myönnetään osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuonna ansionalenemasta karttunut eläke vanhuuseläkkeen alkaessa.

Kun julkisilla aloilla osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen myönnetään vanhuuseläke, ansiot vanhuuseläkkeen eläketapahtumavuodelta monistetaan, jos monistamisen edellytykset täyttyvät. Vanhuuseläkkeen eläketapahtumavuoden ansiona ei siis käytetä eläketapahtumavuoden todellisia ansioita, vaan ansioina käytetään eläketapahtumavuotta edeltävien vuosien ansioita.

Osittaisen vanhuuseläkkeen ajasta ei muodostu eläkettä kartuttavaa jaksoa.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Vanhuuseläke osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen

Perustiedot:

  • Syntymäaika 15.9.1956
  • Alin vanhuuseläkeikä 63 v 6 kk
  • Osittainen vanhuuseläke 50 % 61-vuotiaana 1.10.2017
  • Vanhuuseläke 63 v 6 kk ikäisenä 1.4.2020
  • Työeläkeindeksinä on käytetty 2535 vuodelle 2017 ja 2637 vuodelle 2020
  • Palkkakertoimena on käytetty 1,387 vuodelle 2017 ja 1,442 vuodelle 2020

Pohjaeläke 1 800 euroa/kk (v. 2017)

Osittainen vanhuuseläke
Varhennus 30 kk x 0,4 % = 12 %
50 % x 1 800 euroa/kk x (1 – 0,12) = 792 euroa/kk
Tarkistetaan vuodelle 2017 vahvistetulla elinaikakertoimella (arvio):
0,962 x 792 euroa/kk = 761,90 euroa/kk
Osittainen vanhuuseläke työeläkeindeksillä vuoteen 2020:
761,90 euroa/kk / 2535 x 2637 = 792,56 euroa/kk

Säästöosuus
Pohjaeläke palkkakertoimella vuoden 2020 tasoon:
1 800 euroa/kk / 1,387 x 1,442 = 1 871,38 euroa/kk
50 % x 1 871,38 euroa/kk = 935,69 euroa/kk
Tarkistetaan ikäluokalle vahvistetulla elinaikakertoimella (arvio):
0,957 x 935,69 euroa/kk =  895,45 euroa/kk

Osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuoden alusta alkaen työstä karttunut eläke vuoden 2020 palkkakerrointasossa: 50 euroa/kk
Tarkistetaan ikäluokalle vahvistetulla elinaikakertoimella (arvio):
0,957 x 50 euroa/kk = 47,85 euroa/kk

Vanhuuseläke vuonna 2020:
792,56 euroa/kk + 895,45 euroa/kk + 47,85 euroa/kk = 1 735,86 euroa/kk

 

Esimerkki: Vanhuuseläke osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen julkisilla aloilla

Perustiedot:

  • Syntymäaika 6.6.1956
  • Alin vanhuuseläkeikä 63 v 6 kk
  • Henkilökohtainen vanhuuseläkeikä 64 v 4 kk
  • Osittainen varhennettu vanhuuseläke 50 % 61-vuotiaana 1.7.2017
  • Vanhuuseläke 64 v 4 kk ikäisenä 1.11.2020
  • Työeläkeindeksinä on käytetty 2535 vuodelle 2017 ja 2637 vuodelle 2020
  • Palkkakertoimena on käytetty 1,387 vuodelle 2017 ja 1,442 vuodelle 2020

Pohjaeläke 1 800 euroa/kk, normeerattuna 1 730 euroa/kk (v. 2017)
Lisäeläkeosuus 72 euroa/kk

Osittainen vanhuuseläke
Varhennus 30 kk x 0,4 % = 12 %
50 % x 1 730 euroa/kk x (1 – 0,12) = 761,20 euroa/kk
Tarkistetaan vuodelle 2017 vahvistetulla elinaikakertoimella (arvio):
0,962 x 761,20 euroa/kk = 732,27 euroa/kk
osittainen vanhuuseläke työeläkeindeksillä vuoteen 2020:
732,27 euroa/kk / 2535 x 2637 = 761,73 euroa/kk

Normeeraamaton säästöosuus
Pohjaeläke palkkakertoimella vuoden 2020 tasoon:
1 800 euroa/kk / 1,387 x 1,442 = 1 871,38 euroa/kk
50 % x 1 871,38 euroa/kk = 935,69 euroa/kk
Lykkäyskorotus 0,4 % x 9 = 3,6 %
935,69 euroa/kk x 1,036 = 969,37 euroa/kk
Tarkistetaan ikäluokalle vahvistetulla elinaikakertoimella (arvio):
0,957 x 969,37 euroa/kk = 927,69 euroa/kk

Lisäeläkeosuus
Lisäeläkeosuus palkkakertoimella vuoden 2020 tasoon:
72 euroa/kk / 1,387 x 1,442 = 74,86 euroa/kk
50 % x 74,86 = 37,43 euroa/kk
Lykkäyskorotus: 37,43 euroa/kk x 1,036 = 38,78 euroa/kk
Tarkistetaan ikäluokalle vahvistetulla elinaikakertoimella (arvio):
0,957 x 38,78 = 37,11 euroa/kk

Osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuoden alusta alkaen työstä karttunut eläke vuoden 2020 palkkakerrointasossa: 50 euroa/kk
Lykkäyskorotus 50 euroa/kk x 1,036 = 51,80 euroa/kk
Tarkistetaan ikäluokalle vahvistetulla elinaikakertoimella (arvio):
0,957 x 51,80 euroa/kk = 49,57 euroa/kk

Vanhuuseläke vuonna 2020
761,73 + 927,69 + 37,11 + 49,57 = 1 776,10 euroa/kk

Indeksointi, kun myönnetään vanhuuseläke osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen

Osittainen vanhuuseläke korotetaan työeläkeindeksillä vanhuuseläkkeen alkamisvuoden tasoon.

Säästöosuus sekä osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuonna ja alkamisvuoden jälkeen karttunut eläke korotetaan palkkakertoimella vanhuuseläkkeen alkamisvuoden tasoon.

Elinaikakerroin, kun myönnetään vanhuuseläke osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen

Kun vanhuuseläke myönnetään osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen, elinaikakerroin säilyy muuttumattomana osittaisen vanhuuseläkkeen osuudessa.

Säästöosuus ja osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuoden alusta ansaittu eläke tarkistetaan ikäluokan elinaikakertoimella.

Lykätty vanhuuseläke osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen

Jos vanhuuseläke lykätään alkamaan ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämisen jälkeen, lasketaan säästöosuuteen ja osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuoden alusta alkaen ansaittuun eläkkeeseen lykkäyskorotus. Säästöosuutta ja osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuoden alusta alkaen ansaittua eläkettä korotetaan 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla eläkkeen alkamista lykätään alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alkua myöhemmäksi.

Myös julkisten alojen eläkkeissä lykkäyskorotus lasketaan ikäluokan alimmasta eläkeiästä, vaikka ammatillinen tai henkilökohtainen vanhuuseläkeikä olisi alempi.

Jos henkilö on saanut osittaisen vanhuuseläkkeen aikana työttömyysetuutta ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämisen jälkeen, vähennetään lykkäysajasta työttömyysetuuspäivät.

Lykkäyskorotus lasketaan sekä päättyneistä että jatkuvista työsuhteista ensimmäisen vanhuuseläkkeen myöntämiseen asti. Ensimmäisen vanhuuseläkkeen alkaessa jatkuvan työsuhteen lykkäyskorotus myönnetään samalla, kun työsuhteesta myönnetään karttunut eläke. Vanhuuseläkkeen alkamishetkellä jatkuvasta työsuhteesta myönnetään eläke hakemuksesta aikaisintaan työsuhteen päättymistä seuraavan kuukauden alusta.

Osittaisen vanhuuseläkkeen osuus säilyy aiemmin myönnetyn suuruisena. Osittaisen vanhuuseläkkeen osuudessa säilyy esimerkiksi lykkäyskorotus, jos henkilö on ottanut osittaisen vanhuuseläkkeen ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän jälkeen ja osittaiseen vanhuuseläkkeeseen on laskettu lykkäyskorotus.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Lykätty vanhuuseläke osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen (myös osittainen vanhuuseläke lykätty)

  • Syntymävuosi 1958
  • Alin vanhuuseläkeikä 64 v
  • Osittainen vanhuuseläke 1 vuodella lykättynä 65-vuotiaana
  • Vanhuuseläke 3 vuodella lykättynä 67-vuotiaana


 

Ensisijaisten etuuksien vähentäminen

Jos LITA-etuus on myönnetty osittaisen vanhuuseläkkeen aikana sattuneen vahinkotapahtuman perusteella, LITA-etuus vähennetään osittaisesta vanhuuseläkkeestä viimeistään silloin, kun henkilö täyttää oman ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän. LITA-etuus vähennetään ikäluokan alimmassa vanhuuseläkeiässä, vaikka henkilö ei hae vanhuuseläkettä.

Jos henkilöllä on alempi eläkeikä ja henkilö hakee vanhuuseläkettä alemmassa eläkeiässä, ensisijainen etuus vähennetään alemmassa eläkeiässä.

Pitkäaikaistyöttömän vähentämätön vanhuuseläke 62-vuotiaana osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen

Jos vähentämätön vanhuuseläke myönnetään osittaista vanhuuseläketta saavalle henkilölle, varhennusvähennys säilyy osittaisen vanhuuseläkkeen osuudessa aiemman suuruisena. Muilta osin vanhuuseläkkeen määrä on vähentämätön.

Tarkemmat tiedot

Ennen vuotta 1958 syntyneellä henkilöllä on oikeus varhennusvähennyksellä vähentämättömään vanhuuseläkkeeseen 62-vuotiaana, jos henkilö saa työttömyyspäivärahaa lisäpäiväoikeuden perusteella.

Vanhuuseläke ennen ikäluokan alinta vanhuuseläkeikää osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen

Jos vanhuuseläke myönnetään osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen jonkin yksityisen tai julkisen työeläkelain mukaisessa alemmassa eläkeiässä, tällöin henkilölle myönnetään kaikkien eläkelakien mukainen säästöosuus.

Vanhuuseläke osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen julkisten alojen alemmassa eläkeiässä

Jos osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen vanhuuseläke myönnetään julkisten alojen alemmassa eläkeiässä, säästöosuuden TyEL-, YEL-, MYEL- ja MEL-osuudet myönnetään varhennettuna. Vähennys on 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla eläkkeen alkamista varhennetaan oman ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

JuEL:n mukaista säästöosuutta ei varhenneta silloin, jos henkilö on täyttänyt ammatillisen tai henkilökohtaisen eläkeikänsä.

Yksityisten alojen päättyneistä työsuhteista ansaittuja eläkkeitä ei myönnetä julkisten alojen alemmassa eläkeiässä. Osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuonna ja alkamisvuoden jälkeen ansaittu eläke voidaan myöntää vasta ikäluokan alimmassa vanhuuseläkeiässä.

Esimerkki: Vanhuuseläke osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen julkisten alojen alemmassa eläkeiässä

  • Työsuhde sekä julkisella että yksityisellä alalla
  • Julkisen alan ammatillinen vanhuuseläkeikä 62 v 6 kk
  • Oman ikäluokan alin vanhuuseläkeikä 64 v
  • Osittainen vanhuuseläke 25 % 61-vuotiaana
  • Osittainen vanhuuseläke toinen 25 % 62-vuotiaana

Vanhuuseläke osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen yksityisten alojen alemmassa eläkeiässä

Jos osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen vanhuuseläke myönnetään yksityisten alojen alennetussa eläkeiässä, varhennetaan julkisten ja yksityisten alojen säästöosuus. Vähennys on 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla eläkkeen alkamista varhennetaan oman ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

Osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuonna ja alkamisvuoden jälkeen julkisten tai yksityisten alojen päättyneistä työsuhteista ja yrittäjätoiminnasta ansaittu eläke voidaan myöntää yksityisten alojen alemmassa eläkeiässä (JuEL:n vapaakirjoja ei myönnetä YEL-lisäeläketurvan tai MEL:n alemmassa iässä). Eläkettä vähennetään tällöin 0,4 prosenttia prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla eläkkeen alkamista varhennetaan oman ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

Esimerkki: Vanhuuseläke osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen yksityisten alojen alemmassa eläkeiässä

  • Työsuhde sekä julkisella että yksityisellä alalla
  • Yksityisen alan alennettu vanhuuseläkeikä 63 v
  • Oman ikäluokan alin vanhuuseläkeikä 64 v
  • Osittainen vanhuuseläke 25 % 61-vuotiaana
  • Osittainen vanhuuseläke toinen 25 % 62-vuotiaana

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.1.2019 – toistaiseksiJulkaistu 1.1.2019
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeeseen on lisätty, miten ansiot otetaan huomioon ensimmäisen TyEL:n mukaisen vanhuuseläkkeen alkaessa.

Vanhuuseläkkeen määrä osa-aikaeläkkeen jälkeen on eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden loppuun mennessä ansaittu eläke. Osa-aikaeläkkeen jälkeen vanhuuseläke koostuu

  • osa-aikaeläkkeen alkamiseen mennessä karttuneesta eläkkeestä
  • osa-aikaeläkkeen aikaisesta osa-aikatyöstä karttuneesta eläkkeestä
  • ansionalenemasta karttuneesta eläkkeestä ennen vuotta 1953 syntyneillä
  • osa-aikaeläkkeen aikana saatujen etuusansioiden perusteella karttuneesta eläkkeestä
  • osa-aikaeläkkeen lakkaamisen jälkeen saaduista työ- ja etuusansioista karttuneesta eläkkeestä.

Jos työntekijän ensimmäinen TyEL:n mukainen vanhuuseläke alkaa 1.1.2019 tai sen jälkeen ja työntekijälle maksetaan ensimmäisen vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana työansioita, myönnetään työntekijälle näistä työansioista karttunut eläkkeen määrä kyseiseen vanhuuseläkkeeseen taannehtivasti vanhuuseläkkeen alkamisesta lukien. Edellytyksenä on, että työansiot on maksettu sellaisesta työskentelystä, joka on päättynyt ennen kyseisen vanhuuseläkkeen alkua.

Eläkkeen perusteena olevat ansiot tarkistetaan palkkakertoimella vanhuuseläkkeen alkamisvuoden tasoon.

Ansaittu eläke tarkistetaan ikäluokan elinaikakertoimella.

Tarkemmat tiedot

Osa-aikaeläke voi jatkua vuoden 2016 jälkeen ennen vuotta 1956 syntyneellä henkilöllä, jonka osa-aikaeläke on alkanut viimeistään 1.1.2017. Osa-aikaeläkkeeseen sovelletaan ennen 1.1.2017 voimassa olleita säännöksiä.

Osa-aikaeläkkeensaaja voi siirtyä hakemuksesta vanhuuseläkkeelle ikäluokan alimmassa vanhuuseläkeiässä. Vanhuuseläkkeen myöntämisen edellytyksenä on, että osa-aikatyö päättyy.

Kuinka paljon osa-aikaeläkkeen aikana karttuu eläkettä?

Osa-aikaeläkkeen aikaisesta työstä karttuu eläkettä 1,5 prosenttia tai siirtymäajalla 1,7 prosenttia. 

Ennen vuotta 1953 syntyneellä henkilöllä ansion alenemasta karttuu vanhuuseläkettä 0,75 prosenttia vuodessa.

Julkisilla aloilla 1947–1951 syntyneille henkilöille karttuu vanhuuseläkettä ansion alenemasta 1 prosentti, mikäli henkilö on jäänyt osa-aikaeläkkeelle ensimmäisen kerran täytettyään 60 vuotta.

Vanhuuseläkkeen määrä, kun osa-aikaeläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi

Jos henkilö 68 vuotta täytettyään ei hae vanhuuseläkettä, osa-aikaeläke muuttuu osa-aikaeläkkeen suuruiseksi vanhuuseläkkeeksi 68 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

Kun henkilö hakee vanhuuseläkettä, vanhuuseläke lasketaan uudelleen.

Lykkäyskorotus osa-aikaeläkkeen jälkeisessä vanhuuseläkkeessä

Lykkäyskorotus osa-aikaeläkkeen jälkeisessä vanhuuseläkkeessä vuosina 1949–1955-syntyneillä henkilöillä

Jos vanhuuseläke alkaa ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän jälkeen, lasketaan karttuneeseen eläkkeeseen lykkäyskorotus. Lykkäyskorotus lasketaan aikaisintaan 1.1.2017 alkaen, korkeintaan 68 vuoden ikään asti.

  • Jos henkilö on täyttänyt ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän ennen vuotta 2017, lykkäyskorotus on 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla eläkkeen alkamista lykätään 1.1.2017 myöhemmäksi. 
  • Jos henkilö täyttää ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän vuonna 2017 tai sen jälkeen, lykkäyskorotus on 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla eläkkeen alkamista lykätään ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavaa kalenterikuukautta myöhemmäksi.

Lykkäyskorotus lasketaan koko karttuneeseen eläkkeeseen.

Jos työskentely jatkuu 68 ikävuoden täyttämisen jälkeen, ei vanhuuseläkkeeksi muuttuneen osa-aikaeläkkeen ajalta ole oikeutta lykkäyskorotukseen.

Esimerkki: Vanhuuseläkkeen määrä osa-aikaeläkkeen jälkeen

  • Syntymäaika 10.6.1955
  • Ikäluokan alin vanhuuseläkeikä 63 v 3 kk
  • Osa-aikaeläke alkanut 1.7.2016
  • Vanhuuseläke 64 v iässä 1.7.2019
  • Osa-aikaeläkkeen alkaessa karttunut eläke 1 500 euroa/kk (vuoden 2019 palkkakerrointasossa)
  • Elinaikakerroin ennusteen mukaan 0,962

Osa-aikatyöstä ansaittu eläke
Työansiot ovat vanhuuseläkkeen alkamisvuoden palkkakerrointasossa ja vuoden 2016 ansioista on tehty PTEL-vähennys.

Vuosi Työansiot euroa/v Ansaittu eläke
2016 10 000 10 000 e x 1,9 % /12 = 15,83 e/kk
2017 21 500 21 500 e x 1,7 %/12 = 30,46 e/kk
2018 21 000 21 000 e x 6/12 x 1,7 %/12
+ 21 000 e x 6/12 x 1,5 %/12
= 28,00 e/kk
2019 11 000 11 000 e x 1,5%/12 = 13,75 e/kk
Yhteensä   88,04 e/kk

Henkilö täyttää 63 vuotta 10.6.2018, joten siirtymäajan 1,7 prosentin karttumaa lasketaan 6 kuukaudelta ja 1,5 prosentin karttumaa 6 kuukaudelta.

Ansaittu eläke tarkistetaan elinaikakertoimella
(1 500 + 88,04 euroa) x 0,962 = 1 527,69 euroa/kk

Eläkkeeseen lasketaan lykkäyskorotus 9 kuukaudelta
0,4 % x 9 kk = 3,6 %
1 527,69 euroa/kk x 1,036 = 1 582,69 euroa/kk

Lykkäyskorotus osa-aikaeläkkeen jälkeisessä vanhuuseläkkeessä vuosina 1947–1948 syntyneillä henkilöillä

Jos vuosina 1947–1948 syntynyt henkilö ei ole hakenut vanhuuseläkettä, osa-aikaeläke on muuttunut osa-aikaeläkkeen suuruiseksi vanhuuseläkkeeksi 68 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

Kun henkilö hakee 68 vuoden iän täyttämisen jälkeen vanhuuseläkettä, lasketaan 68 ikävuoteen mennessä ansaitun eläkkeen ja osa-aikaeläkkeen suuruisena maksettavan vanhuuseläkkeen erotukselle lykkäyskorotus. Lykkäyskorotus lasketaan korkeintaan 31.12.2016 asti. Lykkäyskorotus on 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla vanhuuseläkkeen alkamista lykätään 68 vuoden täyttämistä seuraavaa kalenterikuukautta myöhemmäksi.

Lykkäyskorotus osa-aikaeläkkeen jälkeisessä vanhuuseläkkeessä ennen vuotta 1947 syntyneillä henkilöillä

Jos ennen vuotta 1947 syntynyt henkilö ei ole hakenut vanhuuseläkettä, osa-aikaeläke on muuttunut osa-aikaeläkkeen suuruiseksi vanhuuseläkkeeksi 65 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

Jos henkilö hakee vanhuuseläkettä vasta 68 vuoden täyttämisen jälkeen, lasketaan ansaitun vanhuuseläkkeen ja osa-aikaeläkkeen suuruisena maksettavan vanhuuseläkkeen erotukselle lykkäyskorotus. Lykkäyskorotus on 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla eläkkeen alkamisaikaa lykätään 68 vuoden täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

Jos osa-aikaeläkkeensaaja on täyttänyt 65 vuotta ennen vuotta 2005, lasketaan lykkäyskorotus 65 ikävuodesta alkaen. Tällöin lykkäyskorotus on 0,6 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla vanhuuseläkkeen alkamista lykätään 65 vuoden täyttämistä seuraavaa kalenterikuukautta myöhemmäksi.

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.1.2017 – toistaiseksiJulkaistu 1.1.2017
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeesta on poistettu vanhuuseläkkeen laskenta entisin perustein.

Vanhuuseläke määräytyy päättyneen kuntoutusrahan, osakuntoutusrahan tai kuntoutusavustuksen jälkeen aina uusin perustein. Määrä on vanhuuseläkkeen alkamista edeltävän kuukauden loppuun mennessä ansaittu eläke.

Päättyneen kuntoutusetuuden jälkeen vanhuuseläke koostuu

  • työntekijän kunkin vuoden eläkkeen perusteena olevista työansioista (vuosiansiosta) karttuneesta eläkkeestä
  • yrittäjän vakuutetusta kokonaistyötulosta karttuneesta eläkkeestä
  • palkattomien aikojen etuusajoilta karttuneesta eläkkeestä (esim. kuntoutusetuuden ajalta)
  • tutkintoon johtaneen opiskelun ja alle kolmivuotiaan lapsen hoidon ajalta karttuneesta etuudesta
  • päättyneen työkyvyttömyyseläkkeen ajalta (eläkesuhteesta) karttuneesta eläkkeestä
  • ennen vuotta 2005 muodostetuista vapaakirjoista
  • ennen vuotta 2005 karttuneen työeläkelisän määrästä.

Eläkkeen perusteena olevat ansiot tarkistetaan palkkakertoimella vanhuuseläkkeen alkamisvuoden tasoon.

Karttunut eläke tarkistetaan ikäluokan elinaikakertoimella.

Eläkkeen karttuminen kuntoutusrahan aikana

Kuntoutusraha-ajasta eläkettä karttuu palkattomien aikojen karttuman mukaisesti.

Kuntoutusrahan rinnalla työskentelystä eläkettä karttuu 1,5 prosentin tai siirtymäajan 1,7 prosentin mukaan.

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 9.6.2021 – toistaiseksiJulkaistu 9.6.2021
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeeseen on lisätty kohta: Vanhuuseläkkeen määrä, kun työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi MEL:n alennetussa eläkeiässä.

Vanhuuseläkkeen määrä, kun työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi

Kun työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi, vanhuuseläkkeen määrä koostuu

  • täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrästä
  • työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla työskentelystä karttuneesta eläkkeestä
  • työkyvyttömyyseläkkeen katkojen ajalta työ- ja etuusansioista karttuneesta eläkkeestä.

Työntekijällä on oikeus työkyvyttömyyseläkkeen aikana tehdyn työn perusteella karttuneeseen eläkkeeseen, jos työsuhde on päättynyt.

Työkyvyttömyyseläke tarkistetaan työeläkeindeksillä vanhuuseläkkeen alkamisvuoden tasoon. Työkyvyttömyyseläkkeen alkamisen jälkeen maksetut eläkkeen perusteena olevat ansiot tarkistetaan palkkakertoimella vanhuuseläkkeen alkamisvuoden tasoon.

Eläkettä ei tarkisteta uudestaan elinaikakertoimella silloin, kun työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi. Työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla karttunut eläke tarkistetaan ikäluokan elinaikakertoimella.

Ensimmäisen TyEL:n mukaisen vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetut työansiot työskentelystä, joka on päättynyt ennen mainitun vanhuuseläkkeen alkamista, otetaan huomioon vanhuuseläkkeen määrässä sen alkamisesta lukien.

Tarkemmat tiedot

Milloin työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi?

Täysi työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi ja osatyökyvyttömyyseläke täyttä työkyvyttömyyseläkettä vastaavaksi vanhuuseläkkeeksi

  • 65 vuoden iässä, jos työkyvyttömyyseläke on myönnetty vuoden 2004 säännösten mukaan
  • 63 vuoden iässä, jos työkyvyttömyyseläke on myönnetty vuoden 2005 säännösten mukaan
  • ikäluokan alimmassa vanhuuseläkeiässä, jos työkyvyttömyyseläke on myönnetty vuoden 2017 säännösten mukaan.

Julkisilla aloilla työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi matalimmassa iässä seuraavista:

  • oman ikäluokan alin vanhuuseläkeikä
  • ammatillinen eläkeikä
  • eroamisikä
  • henkilökohtainen eläkeikä.

Työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi ikärajan täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

Eläkkeen karttuminen työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla ja työkyvyttömyyseläkkeen katkojen aikana

Työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla työskentelystä eläkettä karttuu 1,5 prosenttia silloin, kun työkyvyttömyyseläke on jatkunut koko kalenterivuoden. Jos työkyvyttömyyseläke on jätetty lepäämään, eläkettä karttuu samoin kuin työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla.

Jos entisin perustein myönnettyjen työkyvyttömyyseläkejaksojen välissä on ollut katkoja (eläke on päättynyt), työskentelystä karttuu eläkettä 1,5 tai siirtymäajalla 1,7 prosenttia sellaiselta kalenterivuodelta, jolloin työkyvyttömyyseläke ei ole jatkunut koko vuotta.

Myös palkattomista etuuksista karttuu eläkettä sellaiselta kalenterivuodelta, jolloin eläke ei ole jatkunut koko vuotta.

Työkyvyttömyyseläkkeen ajalta ei ole oikeutta lykkäyskorotukseen 

Työkyvyttömyyseläkkeen ajalta ei ole oikeutta lykkäyskorotukseen. Kun työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi, vanhuuseläkkeeseen ei lasketa lykkäyskorotusta, vaikka työkyvyttömyyseläke muuttuisi vanhuuseläkkeeksi myöhemmin kuin ikäluokan alimmassa vanhuuseläkeiässä. Lykkäyskorotus voidaan laskea ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämisestä vain ensimmäisen vanhuus- tai työkyvyttömyyseläkkeen alkamiseen asti.

Varhennettu vanhuuseläke vuoden 2004 säännöin myönnetyn työkyvyttömyyseläkkeen jälkeen

Vuoden 2004 säännöin myönnetyllä työkyvyttömyyseläkkeellä olevalla henkilöllä on oikeus varhennettuun vanhuuseläkkeeseen aikaisintaan 60 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

Varhennusvähennys on 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolta eläkettä varhennetaan 65 vuoden iän täyttämiskuukautta seuraavan kuukauden alusta. Varhennettu vanhuuseläke määräytyy muuten samoin perustein kuin työkyvyttömyyseläke, mutta varhennetusta vanhuuseläkkeestä poistetaan tuleva aika varhennetun vanhuuseläkkeen alkamisen ja 65 vuoden iän täyttämiskuukauden lopun väliseltä ajalta.

Jos hakija on ollut työssä työkyvyttömyyseläkkeensä aikana, työkyvyttömyyseläkkeen aikainen karttuma myönnetään samasta ajankohdasta kuin varhennettu vanhuuseläke. Työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla karttunutta eläkettä vähennetään varhennusvähennyksellä, joka on 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolta eläkettä varhennetaan 65 vuoden iän täyttämiskuukautta seuraavan kuukauden alusta. Tätä vuoden 2004 säännösten mukaista varhennusvähennystä sovelletaan työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla karttuneeseen eläkkeeseen, jos

  • varhennettu vanhuuseläke alkaa 1.1.2017 tai myöhemmin
  • pelkkä työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla karttunut eläke alkaa 1.1.2017 tai myöhemmin (varhennettu vanhuuseläke voi olla myönnetty jo ennen vuotta 2017).

Vanhuuseläkkeen määrä päättyneen työkyvyttömyyseläkkeen jälkeen

Vanhuuseläke määräytyy päättyneen täyden työkyvyttömyyseläkkeen, osatyökyvyttömyyseläkkeen, kuntoutustuen tai osakuntoutustuen jälkeen pääsääntöisesti aina uusin perustein. Vanhuuseläke myönnetään uusin perustein vuodesta 2017 alkaen riippumatta siitä, miten pitkä aika työkyvyttömyyseläkkeen päättymisestä on kulunut.

Vanhuuseläkkeen määrä on vanhuuseläkkeen alkamista edeltävän kuukauden loppuun mennessä ansaittu eläke. Päättyneen työkyvyttömyyseläkkeen jälkeen vanhuuseläke koostuu

  • työkyvyttömyyseläkkeen ajalta eli eläkesuhteesta karttuneesta eläkkeestä
  • työ- ja etuusansioista karttuneesta eläkkeestä
  • työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla työskentelystä karttuneesta eläkkeestä.

Tarkemmat tiedot

Ensimmäisen TyEL:n mukaisen vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetut työansiot työskentelystä, joka on päättynyt ennen mainitun vanhuuseläkkeen alkamista, otetaan huomioon vanhuuseläkkeen määrässä sen alkamisesta lukien tammikuusta 2019 alkaen.

Eläkkeen perusteena olevat ansiot tarkistetaan palkkakertoimella vanhuuseläkkeen alkamisvuoden tasoon.

Eläke tarkistetaan ikäluokan elinaikakertoimella.

Jos vanhuuseläke alkaa ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän jälkeen, lasketaan kaikkeen karttuneeseen eläkkeeseen lykkäyskorotus. Lykkäyskorotusta voidaan laskea eläkkeeseen aikaisintaan vuoden 2017 alusta alkaen.

Tarkemmat tiedot

Ennen vuotta 2017 vanhuuseläke myönnettiin entisin perustein, jos edeltävä työkyvyttömyyseläke oli päättynyt alle 2 vuoden sisällä vanhuuseläkkeen alkamisesta. Tällöin päättynyt työkyvyttömyyseläke tai kuntoutusraha tarkistettiin työeläkeindeksillä vanhuuseläkkeen alkamisvuoden tasoon. Vanhuuseläkkeeseen lisättiin työkyvyttömyyseläkkeen tai kuntoutusrahan aikana ja työkyvyttömyyseläkkeen tai kuntoutusrahan päättymisen jälkeen tehdystä työstä karttunut eläke, joka laskettiin eläkkeen rinnalla työskentelyn mukaisena karttumana.

Eläkkeen karttuminen päättyneen työkyvyttömyyseläkkeen ajalta

Eläkettä karttuu päättyneestä työkyvyttömyyseläkkeestä (eläkesuhde), jos työkyvyttömyyseläke on sisältänyt tulevan ajan.

Jos eläkettä karttuu eläkesuhteesta, työkyvyttömyyseläkkeen eläketapahtumavuodelta ei kartu eläkettä työ- eikä etuusansioista. Jos eläkesuhteesta ei kartu eläkettä siksi, että työkyvyttömyyseläke ei ole sisältänyt tulevaa aikaa, eläketapahtumavuoden työ- ja etuusansioista karttuu eläkettä.

Eläkkeen karttuminen työ- ja etuusansioista työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla

Työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla työskentelystä eläkettä karttuu 1,5 prosenttia silloin, kun työkyvyttömyyseläke on jatkunut koko kalenterivuoden. Jos työkyvyttömyyseläke on jätetty lepäämään, eläkettä karttuu samoin kuin työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla.

Työskentelystä karttuu eläkettä 1,5 tai siirtymäajalla 1,7 prosenttia sellaiselta kalenterivuodelta, jolloin työkyvyttömyyseläke ei ole kestänyt koko vuotta, ja entisin perustein myönnettyjen työkyvyttömyyseläkejaksojen välissä on katko.

Myös palkattomista etuuksista karttuu eläkettä sellaiselta kalenterivuodelta, jolloin eläke ei ole kestänyt koko vuotta.

Jos työkyvyttömyyseläke on päättynyt ennen vuotta 2017 ja alkaa vanhuuseläkkeenä uudestaan vuonna 2017 tai sen jälkeen, vanhuuseläke myönnetään uusin perustein. Tällöin karttumisprosentit ovat iän mukaiset (käytännössä 1,9 %) myös ennen vuotta 2017 olleiden eläkevuosien ajalta, jolloin työkyvyttömyyseläke ei ole ollut maksussa koko vuotta.

Poikkeus vanhuuseläkkeen uusin perustein myöntämiseen, kun työskentelyä julkisella ja yksityisellä alalla ja julkisella alalla on henkilökohtainen eläkeikä

Vanhuuseläke lasketaan pääsääntöisesti aina uusin perustein. Poikkeuksena on tilanne, jossa henkilöllä on julkisella alalla henkilökohtainen, ikäluokan alinta vanhuuseläkeikää korkeampi eläkeikä ja työkyvyttömyys uusiutuu ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän ja henkilökohtaisen eläkeiän välillä 2 vuoden sisällä aikaisemman työkyvyttömyyseläkkeen päättymisestä.

Julkisen alan vanhuuseläke lasketaan työkyvyttömyyseläkkeenä entisin perustein, mutta myönnetään vanhuuseläkkeenä. Yksityisellä alalla on mahdollista myöntää ja laskea vain vanhuuseläke alimman vanhuuseläkeiän jälkeen. Tässä tilanteessa myös yksityisen alan vanhuuseläke myönnetään entisin perustein.

Vanhuuseläkkeen määrä, kun työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi MEL:n alennetussa eläkeiässä


Jos henkilö jää eläkkeelle MEL:n mukaisessa alennetussa eläkeiässä, vähennetään TyEL:n mukaista eläkettä pääsääntöisesti muuntamisesta annetun asetuksen mukaisesti. Sama varhennusvähennys koskee TyEL:n, YEL:n ja MyEL:n peruseläkettä. Vain MEL:n mukainen peruseläke myönnetään varhentamattomana MEL:n alennetussa eläkeiässä.

Jos henkilö on työkyvyttömyyseläkkeellä, joka muuttuu vanhuuseläkkeeksi MEL:n alemmassa eläkeiässä ja hän ottaa silloin myös TyEL:n vanhuuseläkkeen, TyEL:n vanhuuseläke varhennetaan muuntamisasetuksen mukaisesti. Eläkkeestä poistetaan ylimääräinen tuleva aika. Henkilö voi työkyvyttömyyden jatkuessa jatkaa TyEL:n, YEL:n ja MYEL:n mukaisella työkyvyttömyyseläkkeellä, jolloin työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi tulevan ajan pääteiässä. Tällöin eläkettä ei varhenneta eikä tulevaa aikaa poisteta. Jos työkyvyttömyyseläkkeessä on JuEL:n mukaista eläkettä, se muuttuu vanhuuseläkkeeksi JuEL:n mukaisessa eläkeiässä.

Kun henkilö jää MEL:n mukaiselle vanhuuseläkkeelle, YEL:n ja MYEL:n mukainen vakuuttamisvelvollisuus päättyy, vaikka YEL:n ja MYEL:n osalta eläke jatkuisikin työkyvyttömyyseläkkeenä. Henkilö voi halutessaan ottaa vapaaehtoisen vakuutuksen.

Peruseläketurvan mukaisen vanhuuseläkkeen laskenta, kun vanhuuseläkettä on edeltänyt työkyvyttömyyseläke ja eläkkeensaajalla on suojattu alennettu eläkeikä

Vanhuuseläkkeen määrään työkyvyttömyyseläkkeen jälkeen vaikuttaa se, poistetaanko tuleva aika vanhuuseläkkeen alkamisen ja tulevan ajan pääteiän väliseltä ajalta sekä se, milloin eläkkeensaaja on täyttänyt lisäeläketurvan mukaisen vanhuuseläkeikänsä.

Tuleva aika poistetaan vanhuuseläkkeen alkamisen ja tulevan ajan pääteiän väliltä, jos vanhuuseläke alkaa ennen tulevan ajan pääteikää.

Jos henkilö on täyttänyt lisäeläketurvan mukaisen vanhuuseläkeiän ennen vuotta 2017, peruseläketurvan mukaista vanhuuseläkettä ei varhenneta, vaikka vanhuuseläke alkaisi ennen tulevan ajan pääteikää.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki 1

Henkilölle on myönnetty osatyökyvyttömyyseläke (kuva alla) vuoden 2005 säännöin ja henkilöllä on suojattu alennettu eläkeikä 60 vuotta, jonka hän on täyttänyt ennen 1.1.2017.

Henkilö ottaa lisäeläketurvan mukaisen vanhuuseläkkeensä vasta 61-vuotiaana. Henkilön osatyökyvyttömyyseläke on myönnetty vuoden 2005 säännösten mukaan, joten henkilölle myönnetään täysi peruseläketurvan mukainen vanhuuseläke 63 vuoden iässä eikä oman ikäluokan alimmassa vanhuuseläkeiässä. Jäljellä olevaa tulevaa aikaa ei poisteta, koska tuleva aika on laskettu 63 vuoden ikään.

Jos osatyökyvyttömyyseläke olisi myönnetty vuoden 2017 säännöin, peruseläketurvan mukainen vanhuuseläke myönnettäisiin vähentämättömänä 63 vuoden iässä, koska henkilö on täyttänyt lisäeläketurvan mukaisen vanhuuseläkeikänsä ennen 1.1.2017.

Peruseläketurvan mukainen vanhuuseläke myönnettäisiin hakemuksesta 63 vuoden iässä vähennettynä, jos henkilö täyttäisi lisäeläketurvan mukaisen vanhuuseläkeikänsä vasta 1.1.2017 tai sen jälkeen.

Jos peruseläketurvan mukainen osatyökyvyttömyyseläke olisi myönnetty vuoden 2004 säännöin, tuleva aika olisi laskettu 65 vuoden ikään. Kun henkilö ottaa eläkkeen 63 vuoden iässä, ylimääräinen tulevan ajan osa poistetaan ja eläke muunnetaan vastaamaan eläkkeellesiirtymisikää. Muuntaminen tapahtuu vuoden 2004 säännöin. MuuntamisA 1428/2016.

Esimerkki 2

Henkilölle on myönnetty osatyökyvyttömyyseläke (kuva alla) vuoden 2005 säännöin ja henkilöllä on suojattu alennettu eläkeikä 60 vuotta. Osatyökyvyttömyyseläke on myönnetty vuoden 2005 säännösten mukaan, joten henkilölle myönnetään täysi peruseläketurvan mukainen vanhuuseläke 63 vuoden iässä, eikä ikäluokan alimmassa vanhuuseläkeiässä. Tulevaa aikaa ei poisteta, koska tuleva aika on laskettu 63 vuoden ikään asti.

Jos osatyökyvyttömyyseläke olisi myönnetty vuoden 2017 säännöin, peruseläketurvan mukainen vanhuuseläke myönnettäisiin hakemuksesta 63 vuoden iässä vähennettynä, koska henkilö on täyttänyt lisäeläketurvan mukaisen vanhuuseläkeikänsä 1.1.2017 tai sen jälkeen.

Jos osatyökyvyttömyyseläke olisi myönnetty vuoden 2004 säännöin ja henkilö haluaisi peruseläketurvan mukaisen eläkkeen 63 vuoden iässä, jäljellä oleva tuleva aika 63 vuodesta 65 vuoden ikään asti pitäisi poistaa ja eläke muuntaa.

Esimerkki 3

Työkyvyttömyyseläke on myönnetty vuoden 2017 säännöin (kuva alla). Henkilön peruseläketurvan mukainen vanhuuseläkeikä on ikäluokan alin vanhuuseläkeikä 64 vuotta. Henkilöllä on suojattu alennettu eläkeikä 60 vuotta.

Suojasäännön perusteella henkilölle myönnetään hakemuksesta peruseläketurvan mukainen eläke 63 vuoden iässä. Peruseläketurvan mukainen vanhuuseläke myönnetään vähennettynä, koska henkilö on täyttänyt lisäeläketurvan mukaisen vanhuuseläkeikänsä vasta 1.1.2017 tai sen jälkeen. Jäljellä oleva tuleva aika 63 vuodesta 64 vuoden ikään asti poistetaan.

Eläkkeensaajan ei yleensä kannata hakea vanhuuseläkettä varhennettuna 63 vuoden iässä, koska jäljellä oleva tuleva aika 63 vuodesta 64 vuoden ikään asti poistettaisiin. Tällöin lisäksi peruseläketurvan mukainen vanhuuseläke myönnettäisiin vähennettynä 63 vuoden iässä, sillä henkilö on täyttänyt lisäeläketurvan mukaisen vanhuuseläkeikänsä vasta 1.1.2017 tai sen jälkeen.

Esimerkki 4

Työkyvyttömyyseläke on myönnetty vuoden 2017 säännöin (kuva alla) ja henkilön peruseläketurvan mukainen vanhuuseläkeikä on ikäluokan alin vanhuuseläkeikä 64 vuotta. Henkilöllä on suojattu alennettu eläkeikä 60 vuotta.

Suojasäännön perusteella henkilölle myönnetään hakemuksesta peruseläketurvan mukainen vanhuuseläke 63 vuoden iässä vähentämättömänä, koska henkilö on täyttänyt lisäeläketurvan mukaisen vanhuuseläkeikänsä ennen 1.1.2017. Jäljellä oleva tuleva aika 63 vuodesta 64 vuoden ikään asti poistetaan.

Jos henkilö olisi täyttänyt lisäeläketurvan mukaisen vanhuuseläkeikänsä 1.1.2017 tai sen jälkeen hänen peruseläketurvan mukainen vanhuuseläkkeensä myönnettäisiin vähennettynä 63 vuoden iässä.

Eläkkeensaajan ei yleensä kannata hakea vanhuuseläkettä 63 vuoden iässä, koska jäljellä oleva tuleva aika 63 vuodesta 64 vuoden ikään asti poistettaisiin.

Esimerkki 5

Työkyvyttömyyseläke on myönnetty vuoden 2005 säännöin (kuva alla) ja tämän takia henkilölle myönnetään täysi peruseläketurvan mukainen vanhuuseläke 63 vuoden iässä, eikä ikäluokan alimmassa vanhuuseläkeiässä. Henkilön lisäeläketurvan mukainen vanhuuseläkeikä on 60 vuotta. Jäljellä oleva tulevaa tulevaa aikaa ei poisteta, koska tuleva aika on laskettu 63 vuoden ikään asti.

Esimerkki 6

Työkyvyttömyyseläke on myönnetty vuoden 2017 säännöin (kuva alla) ja tämän takia henkilön peruseläketurvan mukainen vanhuuseläkeikä on ikäluokan alin vanhuuseläkeikä 64 vuotta. Henkilöllä on suojattu alennettu eläkeikä 60 vuotta.

Suojasäännön perusteella henkilöllä olisi hakemuksesta oikeus saada peruseläketurvan mukainen vanhuuseläke 63 vuoden iässä vähennettynä. Koska henkilö ei hae vanhuuseläkettä vähennettynä, muuttuu se vanhuuseläkkeeksi ikäluokan alimmassa vanhuuseläkeiässä eli 64 vuoden iässä ja jäljellä olevaa tulevaa aika ei poisteta, koska tuleva aika on laskettu 64 vuoden ikään.

Eläkkeensaajan ei yleensä kannata hakea vanhuuseläkettä vähennettynä 63 vuoden iässä, koska jäljellä oleva tuleva aika 63 vuodesta 64 vuoden ikään asti poistettaisiin.

 

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.1.2017 – toistaiseksiJulkaistu 1.1.2017

Työuraeläkkeen jälkeen myönnettävän vanhuuseläkkeen määrä koostuu

  • työuraeläkkeen määrästä
  • työuraeläkkeen rinnalla työskentelystä mahdollisesti karttuneesta eläkkeestä.

Työntekijällä on oikeus hakemuksesta työuraeläkkeen aikana tehdyn työn perusteella karttuneeseen eläkkeeseen ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta, jos työsuhde on päättynyt. Jos työsuhde päättyy vasta ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämisen jälkeen, työuraeläkkeen aikana tehdyn työn perusteella karttuneeseen eläkkeeseen on hakemuksesta oikeus aikaisintaan työsuhteen päättymistä seuraavan kuukauden alusta alkaen.

Julkisen alan työntekijällä on oikeus hakemuksesta työuraeläkkeen aikana tehdyn työn perusteella karttuneeseen eläkkeeseen  mahdollisessa alemmassa eläkeiässä edellyttäen, että kyseinen palvelus on päättynyt.

Työuraeläke tarkistetaan työeläkeindeksillä vanhuuseläkkeen alkamisvuoden tasoon. Työuraeläkkeen rinnalla karttuneen eläkkeen perusteena olevat ansiot tarkistetaan palkkakertoimella vanhuuseläkkeen alkamisvuoden tasoon.

Työuraeläkkeen aikana karttunut eläke tarkistetaan ikäluokan elinaikakertoimella.

Tarkemmat tiedot

Milloin työuraeläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi?

Työuraeläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

Julkisilla aloilla työuraeläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi matalimmassa iässä seuraavista:

  • oman ikäluokan alin vanhuuseläkeikä
  • ammatillinen eläkeikä
  • eroamisikä
  • henkilökohtainen eläkeikä.

Työuraeläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi ikärajan täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 2.11.2021 – toistaiseksiJulkaistu 2.11.2021

Kun henkilölle myönnetään vanhuuseläke työkyvyttömyyseläkkeen tai työuraeläkkeen sijaan, eläke lasketaan ja myönnetään vanhuuseläkkeenä alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta. 

Myönnettäessä vanhuuseläke työkyvyttömyyseläkkeen tai työuraeläkkeen sijaan, henkilön työoikeudellisen työsuhteen ei tarvitse päättyä. Vanhuuseläke alkaa ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta, vaikka henkilön työoikeudellinen työsuhde jatkuisi.

Vanhuuseläkkeen määrä on eläkkeen alkamisajankohtaan mennessä ansaittu eläke, kun vanhuuseläke alkaa työntekijän alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kalenterikuukauden alusta. Ansaitussa eläkkeessä otetaan työansioista huomioon ennen vanhuuseläkkeen alkamisajankohtaa maksetut työansiot. Näin ollen ansaitussa eläkkeessä otetaan huomioon myös ennen vanhuuseläkkeen alkamisajankohtaa maksetut työansiot siitä työsuhteesta, joka jatkuu vanhuuseläkkeen alkamisen jälkeen.

Vanhuuseläkkeen alkamisen jälkeiseltä ajalta ansaittu eläke tästä jatkuvasta työsuhteesta myönnetään eläkkeen hakemista seuraavan kalenterikuukauden alusta edellyttäen, että työskentely on päättynyt.

Ensimmäisen TyEL:n mukaisen vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden työansioita ei voida ottaa mukaan vanhuuseläkkeen alkamisesta lukien, jos yksikään työsuhde ei pääty. Tätä säännöstä ei voida soveltaa myöskään siinä vaiheessa, kun jatkuvasta työsuhteesta myönnetään eläke vanhuuseläkkeen alkamisen jälkeiseltä ajalta, sillä tällöin ei ole enää kyse ensimmäisestä vanhuuseläkkeestä.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.1.2017 – toistaiseksiJulkaistu 1.1.2017
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeeseen on yhdistetty aiemmat ohjeet ”Elinaikakertoimen soveltaminen vanhuuseläkkeeseen”, ”Alennettu eläkeikä ja useamman elinaikakertoimen soveltaminen”, ”Elinaikakerroin työkyvyttömyyseläkkeen aikana ansaitussa eläkkeessä” ja ”Elinaikakerroin, kun muu eläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi”.

Elinaikakerrointa sovelletaan vanhuuseläkkeeseen, kun vanhuuseläke alkaa. Kun vanhuuseläke alkaa, eläkelaitos kertoo ansaitun vanhuuseläkkeen määrän henkilön 62 vuoden iän täyttämisvuodelle vahvistetulla elinaikakertoimella. Tätä ikäluokan elinaikakerrointa käytetään riippumatta siitä, minkä ikäisenä vanhuuseläke 62 vuoden iän täyttämisvuonna tai sen jälkeen alkaa.

Vanhuuseläkkeeseen sovelletaan henkilön 62 vuoden iän täyttämisvuodelle vahvistettua elinaikakerrointa myös silloin, kun vanhuuseläke myönnetään aiemman eläkkeen aikaisesta karttumasta.

Elinaikakerrointa ei sovelleta yksityisten alojen rekisteröityyn lisäeläkkeeseen.

Esimerkki: Elinaikakertoimen soveltaminen vanhuuseläkkeeseen

  • Vuonna 1965 syntyneen ikäluokan elinaikakertoimen arvioidaan olevan 0,915.
  • Työntekijä on ansainnut työuransa aikana vanhuuseläkkeen alkamiseen mennessä eläkettä 2 600 euroa/kk.
  • Eläkkeeseen sovelletaan eläkkeensaajan omalle ikäluokalle vahvistettua elinaikakerrointa.
  • Eläkkeen määrä on: 2 600 x 0,915 = 2 379,00 euroa/kk.

Elinaikakerroin ennen vuotta 1958 syntyneen lisäpäivärahaa saaneen henkilön vanhuuseläkkeessä 62-vuotiaana

Elinaikakerrointa sovelletaan ennen vuotta 1958 syntyneen työttömyyspäivärahaa lisäpäiviltä saaneen henkilön vanhuuseläkkeeseen, jonka henkilö saa varhennusvähennyksellä vähentämättömänä 62-vuotiaana.

Alennettu eläkeikä ja useamman elinaikakertoimen soveltaminen

Jos vanhuuseläke alkaa ennen 62 vuoden iän täyttämisvuotta, vanhuuseläkkeeseen sovelletaan vanhuuseläkkeen alkamisvuodelle vahvistettua elinaikakerrointa. Eläkettä ei tarkisteta enää uudestaan 62 vuoden iässä kyseiselle ikäluokalle vahvistetulla elinaikakertoimella.

Henkilön eläkkeeseen voi tulla sovellettavaksi useampia elinaikakertoimia. Jos ensimmäinen julkisen tai yksityisen alan eläke alkaa alennetussa eläkeiässä, henkilö voi myöhemmin saada eläkkeen toiselta alalta. Jos myöhempi eläke alkaa 62 vuoden täyttämisvuonna tai sen jälkeen, tähän eläkkeeseen sovelletaan henkilön 62 vuoden iän täyttämisvuodelle vahvistettua elinaikakerrointa.

Jos alennetussa eläkeiässä vanhuuseläkkeelle siirtyneelle henkilölle myöhemmin myönnetään vanhuuseläkkeen aikaisen työskentelyn perusteella karttunutta eläkettä, vanhuuseläkkeen aikaisen työskentelyn perusteella karttuneeseen eläkkeeseen sovelletaan henkilön 62 vuoden iän täyttämisvuodelle vahvistettua elinaikakerrointa. Jos henkilöllä on oikeus vanhuuseläkkeen aikana karttuneeseen eläkkeeseen ennen 62 vuoden ikää, eläkeaikaisen karttuman perusteella myönnettyyn eläkkeeseen sovelletaan eläkkeen alkamisvuodelle vahvistettua elinaikakerrointa. Eläkeaikana ansaittu eläke voi olla saman tai eri lain tai alan mukaista kuin jo maksussa oleva eläke.

Elinaikakerroin, kun työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi

Eläkettä ei tarkisteta uudestaan elinaikakertoimella silloin, kun työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi.

Jos työkyvyttömyyseläkkeen eläketapahtuma on ollut ennen vuotta 2010, työkyvyttömyyseläkkeeseen ei ole sovellettu elinaikakerrointa. Jos työkyvyttömyyseläkkeeseen ei ole sovellettu elinaikakerrointa, elinaikakerrointa ei sovelleta myöskään silloin, kun työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi.

Elinaikakerroin, kun osa-aikaeläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi

Osa-aikaeläke muuttuu 68 vuoden iässä samansuuruiseksi vanhuuseläkkeeksi, jos osa-aikatyö edelleen jatkuu. Elinaikakerrointa ei sovelleta osa-aikaeläkkeen suuruiseen vanhuuseläkkeeseen, vaan vasta sitten, kun vanhuuseläke on sen hakemisen jälkeen laskettu kokonaan uudelleen.

Elinaikakerroin työkyvyttömyyseläkkeen aikana ansaitussa eläkkeessä

Työkyvyttömyyseläkkeen aikana ansaittuun uuteen eläkkeeseen sovelletaan elinaikakerrointa, kun työkyvyttömyyseläkkeen aikaisesta työstä myönnetään vanhuuseläke. Elinaikakerrointa sovelletaan, vaikka elinaikakerrointa ei olisi sovellettu työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Työkyvyttömyyseläkkeen aikana ansaittuun eläkkeeseen sovelletaan henkilön 62 vuoden iän täyttämisvuodelle vahvistettua kerrointa. Jos eläkeaikainen karttuma myönnetään ennen 62 vuoden iän täyttämisvuotta, käytetään uuden eläkkeen alkamisvuoden kerrointa.

Elinaikakerrointa sovelletaan myös osatyökyvyttömyyseläkkeen aikana ansaittuun eläkkeeseen.

Elinaikakerroin osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeisessä vanhuuseläkkeessä

Kun vanhuuseläke myönnetään osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen, elinaikakerroin säilyy muuttumattomana osittaisen vanhuuseläkkeen osuudessa.

Säästöosuus ja osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuoden alusta karttunut eläke tarkistetaan 62 vuoden iän täyttämisvuodelle vahvistetulla elinaikakertoimella.

Elinaikakerroin ja Saksan avioerotasauslaskelma

Kun Suomen eläke ilmoitetaan Saksaan avioliiton ajalta kertyneen eläkeoikeuden laskemista varten, käytetään avioliiton päättymisvuoden elinaikakerrointa.

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.6.2023 – toistaiseksiJulkaistu 2.6.2023
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeeseen on tarkennettu kohtaa kun työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi. Jos tulevan ajan eläkeosan sisältävän työkyvyttömyyseläkkeen eläketapahtuma ja vanhuuseläkkeen alkamiskuukausi ovat saman vuoden aikana, vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden ansioista ei kartu eläkettä.

Jos työntekijän ensimmäinen TyEL:n mukainen vanhuuseläke alkaa 1.1.2019 tai sen jälkeen ja työntekijälle maksetaan ensimmäisen vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana työansioita, myönnetään työntekijälle näistä työansioista karttunut eläkkeen määrä kyseiseen vanhuuseläkkeeseen taannehtivasti vanhuuseläkkeen alkamisesta lukien. Edellytyksenä on, että työansiot on maksettu sellaisesta työskentelystä, joka on päättynyt ennen kyseisen vanhuuseläkkeen alkua. Yleensä vanhuuseläkkeen alkamisen jälkeen maksettavat työansiot ovat ns. loppupalkkasuorituksia.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki.

Työntekijän työsuhde on päättynyt 31.11.2018 ja hänelle on joulukuussa 2018 tehdyllä päätöksellä myönnetty 1.12.2018 alkaen vanhuuseläke. Työntekijälle maksetaan ennen vanhuuseläkkeen alkamista päättyneeseen työsuhteeseen liittyvää loppupalkkaa 15.1.2019 ja 15.2.2019. Vanhuuseläkkeen alkamishetkellä on sovellettu vielä 31.12.2018 saakka voimassa ollutta ns. loppupalkkakäytäntöä, jossa loppupalkkaan kuuluvat työnantajan normaalin palkanmaksurytmin mukaiset suoritukset kohdennetaan ansainta-ajalle suorituksen maksuajankohdasta tai suuruudesta riippumatta. Tämän johdosta sekä 15.1.2019 että 15.2.2019 maksetut loppupalkat kohdennetaan niiden ansainta-ajalle eli ajalle ennen 31.11.2018.

Vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetun työansion huomioon ottamisen edellytykset

Vanhuuseläkkeessä otetaan huomioon 1.1.2019 tai sen jälkeen ensimmäisen vanhuuseläkekuukauden aikana maksetut työansiot, jos

  • työansiot on maksettu vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana
  • vanhuuseläke on ensimmäinen TyEL:n mukaan myönnetty vanhuuseläke ja
  • maksetut työansiot perustuvat työskentelyyn, joka on päättynyt ennen kyseisen vanhuuseläkkeen alkamista.

Vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetun työansion huomioon ottaminen

Vanhuuseläkkeessä otetaan huomioon työntekijän ensimmäisen vanhuuseläkekuukauden aikana maksetut työansiot. Vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksettujen työansioiden huomioon ottaminen vanhuuseläkkeessä taannehtivasti tehdään vain kerran eli ensimmäisen TyEL:n mukaan myönnetyn vanhuuseläkkeen alkamisen jälkeen.

Tarkemmat tiedot

Vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetut työansiot ilmoitetaan tulorekisteriin maksuajankohdan mukaan ja työansiot siirtyvät maksuajankohdan mukaisina ansioina myös tulorekisteristä ansaintajärjestelmään. Työansioita ei kuitenkaan kohdenneta ajalle ennen vanhuuseläkkeen alkamista, vaan ne huomioidaan ainoastaan eläkkeen laskennassa.

Tästä poikkeuksena on kuitenkin tilanne, jossa työntekijän työskentely päättyy vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajalla ja ensimmäinen TyEL-vanhuuseläke alkaa vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan täyttämistä seuraavan kuukauden alusta lukien. Jos loppupalkka tulee tällöin maksettavaksi työntekijän vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana, loppupalkka kohdennetaan ansaintarekisteriin työskentelyn päättymiskuukaudelle. 

Vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetun työansion myöntämisen edellytyksenä on TyEL:n mukainen vanhuuseläke

Vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetun työansiot otetaan taannehtivasti huomioon vanhuuseläkkeessä vanhuuseläkkeen alkamisesta lukien, kun kyseessä on työntekijälle myönnetty ensimmäinen TyEL:n mukainen vanhuuseläke. Vanhuuseläkkeellä tarkoitetaan varsinaista vanhuuseläkettä eli loppupalkkaa koskevia säännöksiä ei sovelleta esimerkiksi myönnettäessä osittainen varhennettu vanhuuseläke.

Tarkemmat tiedot

Tämän lain mukaiseksi ensimmäiseksi vanhuuseläkkeeksi katsotaan myös TyEL:n voimaantulon yhteydessä kumottujen lakien eli TEL:n (395/1961), LEL:n (134/1962) ja TaEL:n (662/1985) mukaan myönnetty vanhuuseläke tai vapaakirja.

Jos jonkun muun työeläkelain mukaan myönnetyn vanhuuseläkkeen yhteydessä on myönnetty jo aiemmin TyEL:n mukaisesta päättyneestä työsuhteesta karttunut vanhuuseläke eli niin sanottu vapaakirjaeläke, myönnetty vapaakirjaeläke estää vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetun työansion huomioon ottamisen myöhemmin varsinaista vanhuuseläkettä myönnettäessä.

Vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetun työansion huomioon ottaminen ei koske muiden työeläkelakien mukaan myönnettyjä vanhuuseläkkeitä

Loppupalkan ja muiden päättyneeestä työsuhteesta maksettujen työansioiden huomioon ottaminen ei koske YEL:n ja MYEL:n mukaan myönnettävää vanhuuseläkettä, jollei samalla myönnetä TyEL:n mukaisesta päättyneestä työskentelystä syntynyttä karttumaa. Tämä johtuu siitä, että eläketurva karttuu mainituissa laeissa vahvistetun YEL- tai MYEL-työtulon mukaan eikä todellisten ansioiden mukaan.

Loppupalkkaa ei oteta huomioon myöskään MEL:n tai JuEL:n mukaan myönnettävässä vanhuuseläkkeessä, ellei samalla ei tule myönnettäväksi myös TyEL:n mukaista karttumaa.

Milloin saa karttuman, jos työansiot maksetaan vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden jälkeen?

Jos työntekijälle maksetaan ensimmäisen vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden jälkeen työansiota työsuhteesta, joka on päättynyt ennen vanhuuseläkkeen alkamista, myönnetään työntekijälle hakemuksesta näistä työansioista karttunut eläkkeen määrä työntekijän vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

Huomioon otetaan ennen vanhuuseläkkeen alkamista päättyneestä työsuhteesta maksetut työansiot

Työntekijän ensimmäisen vanhuuseläkekuukauden aikana maksettujen työansioiden tulee olla maksettu sellaisesta työskentelystä, joka on päättynyt ennen ensimmäisen vanhuuseläkkeen alkamista.     

Vanhuuseläkkeessä huomioon otettavat vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetut työansiot voivat olla esimerkiksi:

  • viimeisestä työsuhteesta, joka on päättynyt juuri ennen vanhuuseläkkeen alkamista ja tulevat maksuun vanhuuseläkkeen ensimmäisen kuukauden aikana
  • viimeisestä työsuhteesta, joka on päättynyt milloin tahansa aiemmin ennen ensimmäisen vanhuuseläkkeen alkamista ja jonka työansioita tulee maksuun vanhuuseläkkeen ensimmäisen kuukauden aikana,
  • jostain aiemmin päättyneestä työsuhteesta kuin viimeisestä päättyneestä työsuhteesta
  • useammasta rinnakkaisesta TyEL-työsuhteesta, jotka ovat päättyneet eri ajankohtina, mutta joista maksetut työansiot on maksettu työntekijän ensimmäisen vanhuuseläkekuukauden aikana.

Tarkemmat tiedot

Käytännössä loppupalkkaa koskevien työansioiden huomioon ottamisessa edellytetään työnantajalta joko tulorekisteriin ilmoitettaessa tai muulla tavoin työsuhteen päättymispäivätietoa jokaisesta vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksettavasta, päättyneeseen työsuhteeseen liittyvästä, työansiosta erikseen. Näin saadaan erotelluksi loppupalkkana huomioitavat työansiot tilanteessa, jossa työntekijällä on alkanut vanhuuseläkkeen rinnalla uusi työsuhde ja tästä johtuvia työansioita tulee myös maksettavaksi vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana.

Työansioita ei oteta huomioon, jos työsuhde on alkanut ennen vanhuuseläkettä ja päättyy vanhuuseläkkeen aikana

Työsuhteesta, joka on alkanut ennen vanhuuseläkkeen alkamista ja jatkuu vanhuuseläkkeen rinnalla, karttuneen eläkkeen työntekijä saa päättäessään työsuhteen. Koska kyse ei ole ennen vanhuuseläkkeen alkamista päättyneestä työsuhteesta maksettavista työansioista, vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetusta työansioista ei saa karttumaa siinä vaiheessa, kun vanhuuseläke alkaa.

Työansioita ei oteta huomioon, jos työsuhde alkaa vanhuuseläkkeen aikana

Vanhuuseläkkeen aikana aloitetusta ja päätetystä työsuhteesta maksetusta työansiosta karttuneen eläkkeen työntekijä saa hakemuksesta vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

Työntekijän työskentely päättyy vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajalla

Ensimmäisen vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetut työansiot huomioidaan myönnetyssä vanhuuseläkkeessä myös silloin, kun työntekijän työsuhde päättyy ja vanhuuseläke alkaa työntekijän vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajalla. Siten päättyneeseen työsuhteeseen liittyvä työansio, joka maksetaan vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana tilanteessa, jossa alkamiskuukausi on myös vakuuttamisvelvollisuuden ikärajan täyttämistä seuraava kuukausi, otetaan huomioon vanhuuseläkkeen määrässä sen alkamisesta lukien.

Tarkemmat tiedot

Kun työntekijän työsopimukseen sovelletaan työsopimuslakia, työntekijän työsuhde päättyy ilman irtisanomista ja irtisanomisaikaa sen kalenterikuukauden päättyessä, jonka aikana työntekijä täyttää eroamisiän, jolleivat työnantaja ja työntekijä sovi työsuhteen jatkamisesta. Työsopimuslain mukaiset eroamisiät vastaavat vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajoja.

Jos vanhuuseläke alkaa myöhemmin kuin vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan täyttämistä seuraavan kuukauden alusta, mahdollista vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksettua loppupalkkaa ei oteta huomioon vanhuuseläkkeen määrässä.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki.

1. Henkilö täyttää vakuuttamisvelvollisuutensa yläikärajan (68 vuotta) maaliskuussa 2019 ja työskentely päättyy vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajalla 30.3.2019. Vanhuuseläke alkaa heti vakuuttamisen yläikärajan täyttämisen jälkeen eli 1.4.2019 alkaen. Loppupalkka maksetaan huhtikuun 2019 aikana eli vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana. Loppupalkka otetaan huomioon vanhuuseläkkeen määrässä taannehtivasti.

2. Henkilö täyttää vakuuttamisvelvollisuutensa yläikärajan (68 vuotta) maaliskuussa 2019 ja työskentely päättyy vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajalla 30.3.2019. Vanhuuseläkehakemus tulee kesäkuussa 2019 ja henkilö hakee vanhuuseläkkeensä taannehtivasti alkamaan heti vakuuttamisen yläikärajan täyttämisen jälkeen eli 1.4.2019 lukien. Loppupalkka oli maksettu huhtikuun 2019 aikana. Loppupalkka otetaan huomioon vanhuuseläkkeen määrässä taannehtivasti.

3. Henkilö täyttää vakuuttamisvelvollisuutensa yläikärajan (68 vuotta) maaliskuussa 2019. Työskentely päättyy 30.8.2019 eli 5 kuukautta vakuuttamisen yläikärajan täyttämisen jälkeen. Työntekijä on hakenut vanhuuseläkkeen alkavaksi 1.9.2019. Loppupalkka päättyneestä työskentelystä maksetaan syyskuussa 2019 eli vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana. Koska kyseinen loppupalkka liittyy vakuuttamisvelvollisuuden ikärajan täyttämisen jälkeen tehtyyn työskentelyyn, jonka ansiota ei vakuuteta, ei myöskään siihen liittyvää loppupalkkaa oteta huomioon myönnettävässä vanhuuseläkkeessä.

Jos vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajalla päättyneeseen työsuhteeseen liittyviä työansiota maksetaan vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden jälkeen, ei työansiota huomioida vanhuuseläkkeen määrässä. Nämä työansiot eivät kuulu enää vakuuttamisen piiriin eikä niistä kartu myöskään eläketurvaa. Kuitenkin, jos työntekijälle maksetaan tällöin päättyneeseen työsuhteeseen perustuva tulospalkkio, voidaan tulospalkkio kohdentaa työntekijän pyynnöstä vanhuuseläkkeen alkamista edeltävälle ansainta-ajalle, jos tulospalkkion voidaan arvioida vääristävän työntekijän vanhuuseläkkeen määrää. Tulospalkkion voidaan katsoa vääristävän vanhuuseläkkeen määrää, jos se on määrältään yli viisinkertainen henkilön kuukausieläkkeeseen nähden.

Vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetun työansiot voivat olla loppupalkkaa tai muita työansioita

Vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetuista työansioista, jotka liittyvät ennen vanhuuseläkkeen alkamista päättyneeseen työsuhteeseen, huomioon otetaan kaikki TyEL:n mukaan vakuutettavat työansiot.

Näitä voivat olla esimerkiksi niin sanottuun loppupalkkaan kuuluvat suoritukset, jotka on ansaittu ennen työsuhteen päättymistä, mutta jotka usein maksetaan vasta työsuhteen päättymisen jälkeen. Loppupalkkaan kuuluviksi suorituksiksi katsotaan usein myös esimerkiksi ylityökorvaukset, lomarahat, lomakorvaukset, pitämättä jääneistä työajan lyhennysvapaista maksettavat korvaukset ja muut vastaavantyyppiset suoritukset.

Lisäksi huomioon otetaan myös kaikki muut päättyneestä työsuhteesta jälkikäteen vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetut työansiot, kuten esimerkiksi tulospalkkio riippumatta tulospalkkion määrästä.

Vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetusta työansiosta karttuneen eläkkeen myöntäminen ilman erillistä hakemusta

Karttunut eläke myönnetään vain varsinaisen vanhuuseläkkeen yhteydessä, ei esimerkiksi osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen yhteydessä. Eläkelaitos myöntää ensimmäisen vanhuuseläkekuukauden aikana maksetuista työansioista karttuneen eläkkeenosan työntekijän alkuperäisen vanhuuseläkehakemuksen perusteella eli työntekijältä ei edellytetä erillistä hakemusta loppupalkasta karttuneen eläkkeen myöntämiseksi. 

Eläkelaitos voi antaa työntekijälle asiassa uuden valituskelpoisen vanhuuseläkepäätöksen, joka on joko oikaisupäätös, jolla oikaistaan jo annettua varsinaista vanhuuseläkepäätöstä tai mikäli ensimmäinen vanhuuseläkepäätös on ollut väliaikainen eläkepäätös, eläkelaitos antaa tässä yhteydessä lopullisen valituskelpoisen vanhuuseläkepäätöksen. Myönnettäessä karttumaa vanhuuseläkkeen aikana maksetuista työansioista, tulee ottaa huomioon myös muuttuneesta vanhuuseläkkeen määrästä johtuvat mahdolliset vaikutukset muihin maksussa oleviin etuuksiin, kuten esimerkiksi maksussa olevaan perhe-eläkkeeseen.

Loppupalkan huomioon ottaminen, kun muu etuus muuttuu vanhuuseläkkeeksi

Jos lain mukaiset edellytykset täyttyvät, otetaan loppupalkka huomioon vanhuuseläkkeen määrässa myös silloin, kun muu etuus muuttuu vanhuuseläkkeeksi tai muun etuuden jälkeen myönnetään vanhuuseläke.

Täysi työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi tai osatyökyvyttömyyseläke muuttuu täyttä työkyvyttömyyseläkettä vastaavaksi vanhuuseläkkeeksi sitä seuraavan kuukauden alusta, kun eläkkeensaaja täyttää alimman vanhuuseläkeikänsä. Jos työntekijä päättää työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla tehdyn työskentelyn samassa yhteydessä, kun työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkekksi, huomioidaan hänen vanhuuseläkkeensä määrässä vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana mahdollisesti maksetut loppupalkat, jos kyseessä on TyEL:n mukaan myönnetty vanhuuseläke tai vanhuuseläkkeessä on myönnetty TyEL:n mukaista karttumaa. Työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla karttunut eläke myönnetään hakemuksesta.

Tarkemmat tiedot

Jos tulevan ajan eläkeosan sisältävän työkyvyttömyyseläkkeen eläketapahtuma ja vanhuuseläkkeen alkamiskuukausi ovat saman vuoden aikana, vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden ansioista ei kuitenkaan kartu eläkettä.

Jos työntekijä jatkaa työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla ollutta työskentelyään työkyvyttömyyseläkkeen muututtua vanhuuseläkkeeksi, saa hän tästä työskentelystä syntyneen karttuman hakemuksesta vanhuuseläkkeeseensä työsuhteen päättymistä seuraavan kuukauden alusta. Mikäli loppupalkka tulee päättyneestä rinnakkaisesta työsuhteesta maksettavaksi vasta työsuhteen päättymisen jälkeen, loppupalkkaa ei oteta huomioon, koska työntekijä on jo TyEL:n mukaisella vanhuuseläkkeellä eikä loppupalkka ole siten tullut maksetuksi vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana. Tämän loppupalkasta syntyneen karttuman työntekijä saa hakemuksesta vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajalla.

Jos työntekijä aloittaa työsuhteen sen jälkeen, kun työkyvyttömyyseläke on muuttunut vanhuuseläkkeeksi ja työntekijä päättää työskentelyn vanhuuseläkkeen aikana, saa hän tästä työskentelystä karttuman hakemuksesta vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

Työuraeläkkeen muuttuessa vanhuuseläkkeeksi sitä seuraavan kuukauden alusta, jonka aikana työntekijä täyttää alimman vanhuuseläkeikänsä ja päättäessä työsuhteen tässä yhteydessä, otetaan mahdollinen loppupalkka huomioon samallalailla kuin mitä yllä on kerrottu työkyvyttömyyseläkkeen muuttuessa vanhuuseläkkeeksi. Työuraeläkkeen jälkeisessa vanhuuseläkkeessä otetaan huomioon hakemuksesta myös työuraeläkkeen jälkeen maksetusta työansiosta karttunut eläke sellaisesta työskentelystä, joka on päättynyt ennen työuraeläkkeen alkamista.

Jos työntekijä on osittaisella vanhuuseläkkeellä, otetaan mahdollinen loppupalkka huomioon, kun työntekijä siirtyy varsinaiselle vanhuuseläkkeelle ja lopettaa tässä yhteydessä työskentelyn. Varhennetun vanhuuseläkkeen alkaessa loppupalkkaa koskevia säännöksiä ei sovelleta. 

Jos työntekijä jatkaa osa-aikatyön tekemistä 68 vuotta täytettyään, osa-aikaeläke muutetaan työntekijän 68 vuoden iässä osa-aikaeläkkeen suuruiseksi vanhuuseläkkeeksi. Jos tässä yhteydessä työntekijä päättää työskentelyn, vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksetut loppupalkat otetaan huomioon hakemuksesta vanhuuseläkkeessä sen alkamisesta lukien.

Jos työntekijä jää TyEL:n mukaiselle vanhuuseläkkeelle TEL-lisäeläketurvan alennetussa eläkeiässä, otetaan päättyneestä työskentelystä vanhuuseläkkeen alkamiskuukauden aikana maksettu mahdollinen loppupalkka huomioon vanhuuseläkkeen määrässä sen alkamisesta lukien.

Muiden vanhuuseläkettä koskevien säännösten soveltaminen

Myönnettävään vanhuuseläkkeen osaan sovelletaan myös muita vanhuuseläkettä koskevia säännöksiä, kuten esimerkiksi takautuvaa myöntämistä koskevia säännöksiä.

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.