1.1.1 Hakemustietojen välittäminen Eläketurvakeskukselle
Teoreettinen laitos välittää Eläketurvakeskukselle seuraavat tiedot:
- eläkehakemus
- U-liite (perhe-eläkkeissä sekä edunjättäjän että hakijan)
- kaikki ulkomaista asumista ja työskentelyä koskevat asiakirjat
- B-lääkärinlausunnon ja muut terveydentilaa koskevat selvitykset
- kuntoutusasiakirjat
- LITA-tiedot ja -maksaja
- edunvalvontapäätös
- hakijan tai edunjättäjän viimeinen työskentelypäivä, jos tiedossa
- ulkomaan eläkkeen toivottu alkamisajankohta, jos se ei ilmene hakemukselta
- hakijan pankkitilitiedot, jos ne eivät ilmene hakemukselta
- hakijalta pyydetyt lisätiedot ja mihin mennessä lisätiedot on pyydetty toimittamaan
- muut asiaan vaikuttavat tiedot.
1.1.2 Vakuutuskausien P5000FI SED:n muodostaminen ja lähettäminen
Eläkelaitos pyytää vakuutuskausisovelluksella P5000 vakuutuskaudet. Vakuutuskaudet voi pyytää myös ennen kuin Eläketurvakeskus on lähettänyt hakemussanoman. Tällöin Eläketurvakeskus vastaa EESSI-asian Global Case ID:n antamisesta P5000 SED:lle hakemussanoman lähettämisen jälkeen.
1.1.3 Eläkepäätöstä koskevan P6000 SED:n muodostaminen ja lähettäminen
Teoreettinen laitos muodostaa ja lähettää eläkepäätöstä koskevan P6000 SED:n omasta järjestelmästään tai täyttää P6000 SED:n tiedot RINA:ssa.
Teoreettinen laitos laatii P6000 SED:n myös seurannaislaitoksen puolesta seurannaislaitoksen antaman päätöksen mukaisesti.
Tarkemmat tiedot
Jos eläkelaitos muodostaa ja lähettää P6000 SED:n omasta järjestelmästään, voi P6000 SED:n muodostaa ennen kuin Eläketurvakeskus on lähettänyt hakemussanoman. Tällöin Eläketurvakeskus vastaa EESSI-asian Global Case ID:n antamisesta P6000 SED:lle hakemussanoman lähettämisen jälkeen. Jos eläkelaitos tekee P6000 SED:n RINA:lla, sen voi tehdä vasta kun Eläketurvakeskus on lähettänyt hakemussanoman.
1.2.1 Eläkehakemus Kelaan tai työeläkejärjestelmään
Eläkkeenhakija toimittaa kansallisen eläkehakemuksen
- työeläkelaitokseen
- työeläkelaitoksen palvelupisteeseen
- Eläketurvakeskukseen
- Kelaan tai
- sähköiseen hakemuspalveluun.
Eläkehakemuksen ja siihen liittyvien tietojen toimittamisesta eri toimijoille on ohjeistettu erikseen.
1.2.2 Eläkehakemustietojen välittäminen toiseen EU-maahan
Kun Eläketurvakeskus on saanut eläkehakemuksen tai sen tiedot, Eläketurvakeskus perustaa EESSI-asian Eläketurvakeskuksen JINA:an. Eläketurvakeskus on EESSI-asian omistaja.
Eläketurvakeskus lisää EESSI-asian osapuoliksi
- niiden EU-maiden laitokset, joissa eläkkeenhakija on ilmoittanut olleensa vakuutettu
- teoreettisen laitoksen ja
- Kelan.
Eläketurvakeskus lähettää eläkehakemussanoman (P2x00 SED) kaikille EESSI-asian osapuolille.
Eläketurvakeskus lähettää myös eläkehakemukseen liittyvät
- P3000 ja
- P4000 SED:t.
Eläketurvakeskus muodostaa ja lähettää maakohtaisen P3000XX-sanoman vain asianomaisen EU-maan laitokseen.
1.2.3 Erityistilanteet Suomessa asuvan eläkkeenhakijan hakemusprosessissa
1.2.3.1 Eläkkeenhakija on ollut vakuutettuna useassa maassa, mutta ei hae eläkettä näistä kaikista
Kun vanhuuseläkkeen hakija ei hae vielä eläkettä kaikista niistä EU-maista, joissa hän on ollut vakuutettuna, tulee vanhuuseläkehakemuksen P2000 kohdassa 9.7. ilmoittaa ne maat, joista eläkettä ei haeta. Kohdan perusteella pyydetään kuitenkin toisen EU-maan vakuutuskaudet (P5000) eläkkeen laskentaa varten. Eläkehakemus-BUC:ssa kaikki osapuolet saavat vakuutuskaudet ja päätökset niistä EU-maista, joissa eläkkeenhakija on ollut vakuutettuna.
Työkyvyttömyyseläke- ja perhe-eläkehakemuksissa (P2100 ja P2200) ei ole vastaavaa kohtaa, koska oletuksena on, että eläkkeenhakija hakee eläkettä samanaikaisesti kaikista niistä maista, joissa hän on ollut vakuutettuna tai joissa edunjättäjä on ollut vakuutettuna. Suomen kantana on, että työkyvyttömyyseläkettä tai perhe-eläkettä ei ole pakko hakea kaikista maista samanaikaisesti. Jos kaikista maista ei haeta työkyvyttömyys- tai perhe-eläkettä, Eläketurvakeskus lähettää hakemussanomat kaikkiin maihin ja selventää hakemuksen lisätiedoissa, mistä maista eläkettä haetaan ja mistä ei. Kaikki eläkehakemus-BUC:n osapuolet saavat vakuutuskaudet ja päätökset niistä EU-maista, joissa hakija tai edunjättäjä on ollut vakuutettuna.
1.2.3.2 Ulkomaan eläke ja Suomen työeläke haetaan eri ajankohdista eri hakemuksilla
Kun toisen EU-maan eläke haetaan ensin Eläketurvakeskus hoitaa eläkehakemusprosessin yhteyslaitoksena, kun hakija asuu Suomessa.
Kela on tässä hakemus BUC:ssa osapuolena, koska Kela ilmoittaa henkilön asumiskaudet, vaikka kansaneläkettä ei olisi haettu.
Eläkelaitos ei ole osapuolena, koska Suomen työeläkettä ei vielä haeta.
Kun Suomen työeläke haetaan myöhemmin, eläkelaitos näkee Bertta-rekisteristä ulkomaan eläkettä koskevan päätöksen. Tällöin eläkelaitos pyytää tarvittaessa Eläketurvakeskuksesta ulkomaan päätöksen ja vakuutuskaudet, jotka lähetetään pdf-tiedostoina tai pyytää niitä suoraan toisen EU-maan laitokselta.
Kun Suomen työeläke haetaan ensin eläkelaitos pyytää Eläketurvakeskusta hankkimaan toisten EU-maiden vakuutuskaudet EU-laskentaa varten.
Eläketurvakeskus tekee pyynnön P_BUC_05:llä (Tapauskohtainen eläketietopyyntö) ulkomaan laitokselle ja liittää eläkelaitoksen osapuoleksi, jotta se saa toisen EU-maan vakuutuskaudet suoraan EESSI:n kautta. Eläketurvakeskus tietää, mitä lisätietoja toinen EU-maa tarvitsee vakuutuskausipyynnön mukana.
Kun myöhemmin haetaan myös ulkomaan eläke, Eläketurvakeskus toimii yhteyslaitoksena ja lähettää hakemuksen toisiin EU-maihin. Eläketurvakeskus
- tilaa Suomen P5000 vakuutuskaudet
- ilmoittaa eläkehakemussanomalla suppeat tiedot Suomen työeläkepäätöksistä ja perustiedot Kelan eläkkeestä (onko eläke haettu tai myönnetty, mutta ei määrätietoja)
- lisää eläkelaitoksen osapuoleksi, jotta se saa ulkomaan päätökset ja vakuutuskaudet (jos niitä ei ole jo aiemmin pyydetty) suoraan EESSI:n kautta.
Jos toisen EU-maan laitos pyytää tarkempia tietoja Suomen työeläkepäätöksestä, eläkelaitos lähettää P6000 SED:n (Eläkepäätös) aiemmin antamastaan päätöksestä.
1.2.4 Toisen EU-maa lähettämien sanomien vastaanottaminen
Toisen EU-maan lähettämät SED:t välittyvät kaikille EESSI-asiassa mukana oleville osapuolille. Eläkesektorilla poikkeuksena tästä ovat hakemus-BUC:ien sanomat P8000 ja P10000, joissa SED:n vastaanottajat voi erikseen valita. Lähtökohtaisesti Eläketurvakeskus vastaa toisesta EU-maasta tuleviin tiedusteluihin, kun Eläketurvakeskus on yhteyslaitos.
Jos SED on osoitettu vain eläkelaitokselle, eläkelaitos vastaa SED:iin itse.
Eläketurvakeskus rekisteröi Bertta-rekisteriin toisen EU-maan lähettämät P6000 SED:n eläkepäätöstiedot.
1.2.5 P7000 SED:n ja P1-lomakkeen muodostaminen ja lähettäminen
Eläketurvakeskus muodostaa ja lähettää P7000 SED:n (Ilmoitus eläkepäätösten yhteenvedosta) sekä eläkkeenhakijalle lähetettävän P1-lomakkeen (Päätösten yhteenveto) vain eläkkeenhakijan pyynnöstä.
1.3.1 Eläkehakemuksesta erillään olevat eläkesektorin BUC:t
Erilaisia lisätietoja ja ilmoituksia varten on olemassa varsinaisesta eläkehakemusprosessista erillään olevia liiketoiminnan tapauskuvauksia BUC:eja:
- P_BUC_05 (Kertaluonteinen eläketietoja koskeva pyyntö)
- P_BUC_06 (Eläketietoja koskeva ilmoitus)
- P_BUC_09 (Henkilön olosuhteiden muutos)
Lisäksi on oma BUC koskien siirtymää paperiprosessista EESSI:iin P_BUC_10 (Siirtymätapaukset) ja tähän liittyvästä menettelystä on kerrottu tarkemmin ohjeessa Siirtymävaiheentilanteet ja sitä koskeva P_BUC_10.
Tarkemmat tiedot
P_BUC_04 koskee lastenhoitokausia ja se liittyy täytäntöönpanoasetuksen 44 artiklan säännöksen toimeenpanoon, jolla ei ole merkitystä työeläkkeen määräytymiseen. Eläketurvakeskus vastaa las-tenhoitokausia koskeviin toisten EU-maiden tiedusteluihin.
1.3.2 P_BUC_05 (Kertaluonteinen eläketietoja koskeva pyyntö)
Kertaluonteista eläketietoja koskevaa pyyntöä P_BUC_05 voidaan käyttää erilaisten tietojen vaihtamiseen, kuten mm. vakuutus- ja asumiskausia koskeviin tietoihin, eläkepäätöstietoihin, ilmoitukseen kuolemantapauksesta. Kertaluonteinen eläketietoja koskeva pyyntö P_BUC_05, lisätietopyyntö, on tarkoitettu käytettäväksi silloin kun toimijalla on tarve saada lisätietoja EU-eläkehakemus -BUC:eista erillään. Tähän BUC:iin kuuluvat SED:t on kuvattu yksityiskohtaisesti rekisteri- ja tietopalveluohjeiden ohjeessa ”Työeläkelan käyttämät BUC:t ja SED:t”.
Eläketurvakeskus tai eläkelaitos
- valitsee P_BUC_05:n osapuolet sekä
- muodostaa ja lähettää lisätietopyyntöä koskevan P8000 SED:n omasta järjestelmästään tai täyttää sanoman tiedot JINA:ssa.
Lisäksi on sovittu seuraavista menettelytavoista:
- Eläketurvakeskus valitsee eläkelaitoksen avaamansa P_BUC_05:n osapuoleksi vain silloin, kun ulkomaan laitokselta pyydetään SED:iä P5000. Kelan Eläketurvakeskus valitsee P_BUC_05:n osapuoleksi ainoastaan, jos ulkomaan P5000 SED:iä pyydetään Kelan pyynnöstä.
- Eläkelaitos ei valitse Eläketurvakeskusta eikä Kelaa tekemänsä P_BUC_05:n P8000 SED:n osapuoleksi.
- Kela ei valitse eläkelaitosta tai Eläketurvakeskusta tekemänsä P_BUC_05:n P8000 SED:n osapuoleksi (eli tällöin eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ei saa tietoa P8000 SED:stä).
1.3.2.1 Lisätietojen pyytämistä koskeva työnjako
Pääperiaate on, että ulkomailta tarvittavat lisätiedot kukin toimija pyytää itse.
Eläketurvakeskus pyytää vakuutuskaudet ulkomailta P_BUC_05 asiassa keskitetysti silloin, kun EU-laskentaa varten tarvitaan toisen EU-maan kaudet, mutta eläkettä ei haeta vielä toisesta maasta.
Eläketurvakeskus vastaa
- eläkehakemukseen kuuluvan lisätiedon välittämisestä toisen EU-maan laitokselle (esim. lääkärinlausunnot ja asiakkaan toimittamat lisätiedot)
- olosuhdeilmoitusten toimittamisesta toisiin EU-maihin (kuolintiedot H070 SED:llä sekä nimen, osoitteen ja siviilisäädyn muutoksen P10000 SED:llä)
Eläketurvakeskus myös huolehtii, että ulkomaiset vakuutuskaudet ja päätökset saadaan ja kiirehtii niitä tarvittaessa. Tarvittaessa myös eläkelaitos ja Kela voivat kiirehtiä ulkomaan laitosta.
1.3.3 P_BUC_06 (Eläketietoja koskeva ilmoitus)
Tietoja voidaan välittää myös eläketietoja koskevalla ilmoituksella P_BUC_06.Tällaisia tietoja ovat mm. vakuutus- ja asumiskaudet, eläkepäätös ja erilaiset lisätiedot. Eläketietoja koskevalla ilmoituksella P_BUC_06 eläkelaitos ilmoittaa henkilön eläketiedoissa tapahtuneesta muutoksesta niille laitoksille, joista henkilö saa eläkettä.
Tähän BUC:iin kuuluvat SED:t on kuvattu yksityiskohtaisesti rekisteri- ja tietopalveluohjeiden ohjeessa ”Työeläkelan käyttämät BUC:t ja SED:t”.
Eläketurvakeskus tai eläkelaitos valitsee P_BUC_06:n osapuolet sekä muodostaa ja lähettää tarvittavan SED:n omasta järjestelmästään tai täyttää sanoman tiedot JINA:ssa.
Lisäksi on sovittu seuraavista menettelytavoista:
- Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ei osoita P_BUC_06:lla lähetettäviä SED:jä Kelalle.
Jos eläkelaitoksella tai Eläketurvakeskuksella on tarve lähettää P_BUC_06:ssa useampi P-SED, tulee avata kaksi eri EESSI-asiaa.
Kun kyseessä on ensimmäinen EESSI:ssä lähetettävä hakemus, lähetetään aina uusi työeläkejärjestelmän P5000 SED, vaikka aiemmin paperiversiona lähetetty vakuutuskausitodistus olisi edelleen voimassa.
Jos EESSI:ssä on aiemmin lähetetty P5000 SED ja se on edelleen voimassa, uutta vakuutuskausitodistusta ei tarvitse lähettää.
- SED P5000 on kuitenkin lähetettävä, jos toinen EU-maa pyytää sitä, vaikka aiemmin lähetetty P5000 SED olisi voimassa.
- Työkyvyttömyyseläkkeen jatkotilanteissa eläkelaitos huolehtii uuden P5000 SED:n lähettämisestä, jos aikaisemmin lähetetty P5000 SED ei ole enää voimassa.
P5000 SED:n lähettäjä huolehtii siitä, ettei samassa EESSI-asiassa ole useampia työeläkejärjestelmän P5000 SED:ejä. Jos samassa EESSI-asiassa on lähetetty useampi P5000 SED, lähettäjän tulee huolehtia siitä, että aikaisempi P5000 SED mitätöidään JINA:ssa lähettämällä X008 SED.
1.4.1 Perhe-eläketilanteet
Perhe-eläketilanteissa, P5000 SED pyydetään jokaisen hakijan hakemukselle.
- Poikkeuksena Ruotsin ja Viron perhe-eläkehakemukset, joiden kohdalla riittää yksi P5000 SED. Se lähetetään lesken tai vanhimman lapsen hakemusasiassa, jos leski ei ole hakijana.
- Belgian, Irlannin, Ranskan, Tanskan, Iso-Britannian ja Maltan kohdalla lähetetään P5000 SED vain lesken perhe-eläkehakemuksen osalta.
1.4.2 Tilanteet, jolloin eläkelaitos pyytää vakuutuskausitodistuksen
- Samalla hakemuksella haetaan Suomen työeläkettä ja ulkomaan eläkettä.
- Samanaikaisilla hakemuksilla haetaan Suomen työeläkettä ja ulkomaan eläkettä. Useampi hakemus katsotaan samanaikaiseksi, jos hakemusten virepäivissä on korkeintaan yhden kuukauden ero ja Suomen työeläkepäätöstä ei vielä ole annettu ulkomaan eläkehakemuksen tullessa vireille
- Hakija ilmoittaa myöhemmin hakevansa samalla hakemuksella myös ulkomaan eläkettä ja työeläkepäätöstä ei vielä ole annettu. Hakemuksella täytyy olla ilmoitettuna ulkomaan tietoja, jotta samaa hakemusta voidaan käyttää ulkomaan eläkkeen hakemiseen. Jos hakijan ilmoitus otetaan vastaan Eläketurvakeskuksessa, Eläketurvakeskus ilmoittaa tilanteesta eläkelaitokselle ja pyytää eläkelaitosta tilaamaan P5000 SED:n.
Eläkelaitos tekee vakuutuskausipyynnön siinä vaiheessa, kun se on eläkehakemusprosessissa mahdollista.
1.4.3 Tilanteet, jolloin Eläketurvakeskus pyytää vakuutuskausitodistuksen
- Hakemuksella haetaan vain ulkomaan eläkettä.
- Hakija ilmoittaa myöhemmin hakevansa samalla hakemuksella myös ulkomaan eläkettä ja Suomen työeläkepäätös on jo annettu. Hakemuksella täytyy olla ilmoitettuna ulkomaan tietoja, jotta samaa hakemusta voidaan käyttää ulkomaan eläkkeen hakemiseen.
Eläketurvakeskus tekee vakuutuskausipyynnön hakemussanoman lähettämisen yhteydessä.
Yhteenveto työnjaosta kuvana:

2.1.1 Toisen EU-maan yhteyslaitos lähettää eläkehakemussanoman
Toisessa EU-maassa asuva henkilö hakee eläkettä asuinmaansa kansallisen menettelyn mukaisesti.
Toisen EU-maan eläkelaitos on pääsääntöisesti yhteyslaitos ja EESSI-eläkehakemusasian omistaja, kun eläkkeenhakija asuu ulkomailla. Ulkomainen yhteyslaitos käynnistää eläkehakemusta koskevan BUC:n. BUC:t on jaoteltu eläkelajeittain:
- vanhuuseläke (P_BUC_01)
- perhe-eläke (P_BUC_02) ja
- työkyvyttömyyseläke (P_BUC_03).
Tarkemmat tiedot
Jos ulkomailla asuva henkilö hakee Suomen eläkettä Suomen kansallisella eläkehakemuksella, tulee ulkomaiselta eläkelaitokselta pyytää eläkehakemussanoma P2x00 SED.
2.1.2 Hakemussanoma Kelaan ja Eläketurvakeskukseen oletuslaitoksina
Ulkomaan eläkelaitos lähettää eläkehakemussanoman P2x00 SED:n kaikkiin niihin EU-maihin, jossa eläkkeenhakija on ilmoittanut olleensa vakuutettuna tai jossa edunjättäjä on ollut vakuutettuna.
Toisten EU-maiden laitokset on ohjeistettu lähettämään hakemukset Suomessa sekä Kelalle että Eläketurvakeskukselle, jotka ovat eurooppalaisten sosiaaliturvalaitosten hakemistossa (IR) oletuslaitoksia.
Yhteyslaitos lähettää vanhuuseläkehakemusta koskevan SED:n P2000 myös niihin maihin, joista hakija ei vielä hae vanhuuseläkettä. P2000 SED:llä on kohta (9.7.), jossa voidaan ilmoittaa, että maasta pyydetään vakuutuskaudet P5000, mutta ei haeta vielä eläkettä. Perhe-eläkettä koskevalla hakemuksella P2100 SED ja työkyvyttömyyseläkettä koskevalla hakemuksella P2200 SED ei ole vastaavaa kohtaa.
2.1.3 Henkilön tunnistaminen ulkomailta saapuvilta sanomilta
Henkilöntunnistuspalvelu on EESSI- yhteyspisteen käyttämä palvelu, joka päättelee sovituista saapuvista sanomista kunkin sanoman henkilön osalta henkilön tunnistustarpeen. Henkilöt voidaan tunnistaa
- ohjelmallisesti
- manuaalisesti tai
- henkilölle voidaan hakea suomalainen henkilötunnus.
Jos sanomalla ei ole riittäviä tietoja henkilön tunnistamiseksi ja sanoma on osoitettu sekä työeläkealalle että Kelalle, Kela pyytää ulkomaan laitokselta tarvittavat lisätiedot.
2.2.1 Osapuolen lisääminen ja poistaminen
Toisten EU-maiden laitoksia on ohjeistettu lähettämään eläkehakemusta koskevat SED:t sekä Kelalle että Eläketurvakeskukselle. On kuitenkin mahdollista, että hakemuksen osapuolet eivät ole tämän ohjeistuksen mukaisia ja siksi on tärkeää tarkistaa, että EESSI-asiassa on mukana oikeat toimijat Suomessa.
Jos Kela ei ole mukana sanoman osapuolena, teoreettinen laitos lisää Kelan hakemusasian osapuoleksi X005 SED:llä (Osallistujan lisäyssanoma). X005 SED:llä teoreettinen laitos ilmoittaa uuden osapuolen lisäämisestä ja syyn lisäämiselle kaikille EESSI-asiaan osallistujille.
Jos ulkomaan lähettämällä hakemussanomalla on vastaanottajana useita Suomen eläkelaitoksia, on ensin selvitettävä mikä eläkelaitos on toimivaltainen käsittelemään hakemuksen.
Jos kumpikaan vastaanottajista ei ole oikea toimivaltainen eläkelaitos, toinen alkuperäisistä vastaanottajista ohjaa sanoman uudelleen oikealle eläkelaitokselle X007 SED:llä (Uudelleen ohjaussanoma).
Jos Eläketurvakeskus on virheellisesti osapuolena EESSI-asiassa, Eläketurvakeskus lähettää SED:n X007. Tällöin Eläketurvakeskus pyytää myös virheellisesti mukana olevan eläkelaitoksen poistamaan itsensä. Jos ulkomaan laitos on lisännyt EESSI-asiaan virheellisesti kaksi eläkelaitosta, eikä Eläketurvakeskus ole mukana asiassa, eläkelaitokset sopivat keskenään työnjaosta.
Osapuolet voivat poistaa itsensä edellä kuvatulla tavalla oman maan sisäisessä prosessissa, kun on kysymys
- vanhuuseläkehakemusta koskevasta BUC:sta (P_BUC_01)
- perhe-eläkehakemusta koskevasta BUC:sta (P_BUC_02)
- työkyvyttömyyseläkehakemusta koskevasta BUC:sta (P_BUC_03)
Muiden BUC:ien poisto-, lisäys- ja uudelleenohjaus-ominaisuudet on kuvattu rekisteri- ja tietopalveluiden EESSI-ohjeessa ”Työeläkealan käyttämät BUC:t ja SED:t”.
2.2.2 Asiakirjojen jakaminen seurannaislaitokselle
Jos hakemukseen ei sovelleta vilmamenettelyä, teoreettinen laitos jakaa tarvittavat toisesta EU-maasta saapuneet sanomat seurannaislaitokselle EESSI:in ulkopuolella.
2.2.3 Muut eläkehakemukseen liittyvät sanomat toisesta EU-maasta
Toisen EU-maan laitos lähettää hakemussanoman lisäksi seuraavat SED:t
- P3000 FI (Maakohtaiset tiedot)
- P4000 (Vakuutushistoriaa koskeva ilmoitus)
- P5000 (Vakuutus/asumiskaudet)
- P6000 (Eläkepäätös)
- P7000 (Eläkepäätösten yhteenveto)
Eläkehakemukseen voi liittyä myös lisätietojen pyytämiseen ja vastaanottamiseen kuuluvia SED:jä
- P8000 (Lisätietopyyntö)
- P9000 (Vastaus lisätietopyyntöön)
- P10000 (Lisätietojen toimittaminen)
- H120 (Lääketieteellistä tietoa koskeva pyyntö)
- H121 (Lääketieteellistä tietoa koskeva ilmoitus / Vastaus lääketieteellistä tietoa koskevaan pyyntöön)
2.2.3.1 Lääketieteellinen selvitys voi olla hakemusta koskevan SED:n liitteenä
Työkyvyttömyyseläkehakemuksen (P2200 SED) liitteenä voi olla lääkärinlausuntoja. Jos lähetettävän sanoman liitteenä on lääketieteellistä tietoa sisältävä asiakirja, liite tulisi olla merkitty erityisellä tavalla. JINA:ssa lääketieteellinen liite on merkitty asiakirjan nimen vieressä olevaan ikoniin.
Lääketieteellinen selvitys voi saapua myös erillisellä lääketieteellisen tiedon ilmoittamista koskevalla SED:llä H120 horisontaaliprosessissa H_BUC_09.
2.2.4 Vakuutuskausien pyytäminen ja lähettäminen
Eläkehakemus BUC:eissa (P_BUC_01 – 03) vakuutuskausia koskeva P5000 SED on pakollinen.
Teoreettinen laitos pyytää AREK:n Vakuutuskausisovelluksella P5000 Suomen vakuutuskaudet. Vakuutuskausisovelluksesta välitetään P5000 SED AREK:n Essi:n koosteisilla palveluilla eläkelaitoksen JINA:an.
Teoreettinen laitos lähettää P5000 SED:n Kelan yhteyspisteelle, josta se välitetään
- muille BUC:n osapuolille
- EESSI-sanomarekisteriin ja
- AREK:n Essi-sovellukselle.
Teoreettiselle laitokselle tulee AREK:n Essi-sovelluksen kautta tieto lähettämästään sanomasta P5000 sekä sanomakopiosta muodostettu pdf-tiedosto, joka sisältää sanoman tiedoista muodostetun käyttäjäystävällisen muotoilun.
2.2.5 Eläkepäätöstä koskevan P6000 SED:n muodostaminen ja lähettäminen
Teoreettinen laitos muodostaa ja lähettää eläkepäätöstä koskevan P6000 SED:n omasta järjestelmästään tai täyttää P6000 SED:n tiedot JINA:ssa.
Teoreettinen laitos laatii P6000 SED:n myös seurannaislaitoksen puolesta seurannaislaitoksen antaman päätöksen mukaisesti.
2.3.1 Eläkehakemuksesta erillään olevat eläkesektorilla käytettävät BUC:t
Erilaisia lisätietoja ja ilmoituksia varten on olemassa varsinaisesta eläkehakemusprosessista erillään olevia liiketoiminnan tapauskuvauksia BUC:ja:
- P_BUC_05 (Kertaluonteinen eläketietoja koskeva pyyntö)
- P_BUC_06 (Eläketietoja koskeva ilmoitus)
- P_BUC_09 (Henkilön olosuhteiden muutos)
Lisäksi on olemassa horisontaalinen BUC kuolemantapauksesta ilmoittamisesta (H_BUC_ 07), jota voidaan käyttää eri sektoreilla myös eläkeasioissa
Tarkemmat tiedot
P_BUC_04 koskee lastenhoitokausia ja ne liittyvät täytäntöönpanoasetuksen 44 artiklan säännöksen toimeenpanoon, jolla ei ole merkitystä työeläkkeen määräytymiseen. Eläketurvakeskus vastaa lastenhoitokausia koskeviin toisten EU-maiden tiedusteluihin.
2.3.2 Ulkomaan laitos lähettää lisätietopyynnön tai tiedonannon
Ulkomaan laitos voi lähettää lisätietopyynnön tai tiedonannon mille tahansa Suomen toimijalle.
Henkilön tunnistuminen määräytyy vastaavasti kuin eläkehakemuksen osalta.
Myös lisätietojen osalta eläkelaitos ja Eläketurvakeskus välittävät tarvittaessa sanoman oikealle vastaanottajalle ja lisäävät tarvittaessa osapuoleksi Kelan.
Jos ulkomaan laitos ilmoittaa henkilön olosuhteissa tapahtuneesta muutoksesta P10000 SED:llä, eläkelaitos välittää muutostiedon Eläketurvakeskukselle sähköpostitse. Jos Kela ei ole asian osapuolena, eläkelaitos lisäyttää Kelan X005 SED:llä.
2.3.2.1 Eläketurvakeskukselle rekisteröitäväksi tulevat SED:t
AREK:n ESSI-sovellus välittää Eläketurvakeskukselle rekisteröintiä varten kopion
- ulkomaan eläkepäätöstä koskevasta P6000 SED:stä
- ulkomaisen yhteyslaitoksen päätösten yhteenvetoa koskevasta P7000 SED:stä
- olosuhdemuutosilmoitusta koskevasta P14000 SED:stä
- kuolintietoja koskevasta H070 SED:stä.
2.3.2.2 Ulkomaan lisätietopyyntöön vastaaminen, sanomien muodostaminen ja lähettäminen
Eläketurvakeskus tai eläkelaitos muodostaa ja lähettää tarvittavat SED:t toiselle EU-maalle omasta järjestelmästään tai täyttää sanoman tiedot JINA:ssa.
2.3.3 P_BUC_05 (Kertaluonteinen eläketietoja koskeva pyyntö)
Kertaluonteista eläketietoja koskevaa pyyntöä P_BUC_05 voidaan käyttää erilaisten tietojen vaihtamiseen, kuten mm. vakuutus- ja asumiskausia koskeviin tietoihin, eläkepäätöstietoihin, ilmoitukseen kuolemantapauksesta. Kertaluonteinen eläketietoja koskeva pyyntö P_BUC_05, lisätietopyyntö, on tarkoitettu käytettäväksi silloin kun toimijalla on tarve saada lisätietoja EU-eläkehakemus -BUC:eista erillään. Tähän BUC:iin kuuluvat SED:t on kuvattu yksityiskohtaisesti rekisteri- ja tietopalveluohjeiden ohjeessa ”Työeläkelan käyttämät BUC:t ja SED:t”.
Eläketurvakeskus tai eläkelaitos tarkistaa EESSI-asian osapuolet ja tarvittaessa lisää tai uudelleenohjaa asian toimivaltaiselle osapuolelle Suomessa.
2.3.3.1 Lisätietopyyntöihin vastaamista koskeva työnjako
Jos ulkomaan kysely on tullut sekä Eläketurvakeskukselle että eläkelaitokselle, vastaa Eläketurvakeskus kyselyyn (tarvittaessa Eläketurvakeskus on yhteydessä eläkelaitokseen sähköpostitse). Jos kysely on osoitettu vain eläkelaitokselle, tulisi eläkelaitoksen vastata siihen itse tai välittää kysely oikealle taholle.
Eläketurvakeskus vastaa kaikkiin ulkomailla asuvien P5000 pyyntöihin.
Kyselyyn vastaaminen:
- Ulkomaan lähettämään P8000 lisätietopyyntöön voi vastata SED:llä P9000 tai toimittaa vastauksena pyydetyn SED:n P4000, P5000, P6000 tai P7000
- Tarvittaessa kyselyn lähettäjältä voi pyytää lisätietoja P8000 SED:llä
P_BUC_05 lisätietopyyntöä koskevalla asialla yksittäisen sanoman vastaanottajia ei voi erikseen valita, vaan kaikki sanomat menevät aina kaikille EESSI-asian osapuolille.
2.3.4 P_BUC_06 (Eläketietoja koskeva ilmoitus)
Tähän BUC:iin kuuluvat SED:t on kuvattu yksityiskohtaisesti rekisteri- ja tietopalveluohjeiden ohjeessa ”Työeläkelan käyttämät BUC:t ja SED:t”.
P_BUC_06 on kertaluonteinen eläketietoja koskeva ilmoitus, johon ei voi vastata.
Eläketurvakeskus tai eläkelaitos tarkistaa EESSI-asian osapuolet ja tarvittaessa lisää tai uudelleenohjaa asian toimivaltaiselle osapuolelle Suomessa.
2.3.5 P_BUC_09 (Henkilön olosuhteiden muutos)
Ulkomaan eläkelaitokset voivat hakemusasian ulkopuolella lähettää olosuhdemuutosilmoituksia P_BUC_09:n SED:llä P14000.
Eläketurvakeskus tai eläkelaitos tarkistaa EESSI-asian osapuolet ja tarvittaessa lisää Kelan osapuoleksi.
Eläketurvakeskus saa kopion eläkelaitoksen vastaanottamasta P14000 SED:stä olosuhdetietojen rekisteröintiä varten, vaikka Eläketurvakeskus ei ole asian osapuolena, joten eläkelaitoksen ei tarvitse lisätä Eläketurvakeskusta asian osapuoliksi.
2.3.6 H_BUC_07 (Ilmoitus kuolemantapauksesta)
Ulkomaan eläkelaitokset voivat lähettää kuolintietoja koskevan SED:n H070 yhdelle tai useammalle vastaanottajalle Suomessa.
Eläketurvakeskus tai eläkelaitos tarkistaa EESSI-asian osapuolet ja tarvittaessa lisää Kelan osapuoleksi.
Eläketurvakeskus saa kopion eläkelaitoksen vastaanottamasta H070 SED:stä kuolintiedon rekisteröintiä varten, vaikka Eläketurvakeskus ei ole asian osapuolena, joten eläkelaitoksen ei tarvitse lisätä Eläketurvakeskusta asian osapuoleksi.
Lääketieteellisen tiedon vaihtamiseen ja siihen liittyviin kustannuksiin on vahvistettu horisontaalisia BUC:ja.
Lääketieteellistä lisätietoa voidaan vaihtaa myös eläkehakemusta koskevaan BUC:iin liittyvien P8000 (Lisätietopyyntö) ja P9000 (Vastaus lisätietopyyntöön) SED:eillä.
3.1 Lääketieteellisen tiedon merkitseminen SED:iin
Kun lääketieteellistä tietoa lähetetään toiseen EU-maahan, tulee SED:iin merkitä se erityisellä tavalla. JINA:ssa lääketieteellinen liite merkitään lataamisen jälkeen asiakirjan nimen vieressä olevasta ikonista, joka muuttuu harmaasta vihreäksi. Lääketieteellisen tiedon merkitseminen SED:iin tulee tehdä riippumatta siitä, millä SED:llä tieto lähetetään.
3.2 P8000 SED Suomeen toisesta EU-maasta
Lähtökohtaisesti Eläketurvakeskus vastaa ulkomailta tuleviin tiedusteluihin, kun Eläketurvakeskus on yhteyslaitos.
Jos toinen EU-maa pyytää Suomesta lääketieteellistä tietoa P8000 SED:llä, joka on osoitettu sekä Eläketurvakeskukselle että eläkelaitokselle, sanomakopio välittyy vain Eläketurvakeskukselle. Eläketurvakeskus pyytää tarvittavat tiedot eläkelaitokselta EESSI:n ulkopuolella ja vastaa toiselle EU-maalle P9000 SED:llä.
Jos lääketieteellistä tietoa pyydetään suoraan eläkelaitokselta ja P8000 SED on osoitettu vain eläkelaitokselle, eläkelaitos vastaa toiselle EU-maalle P9000 SED:llä.
3.3 P8000 SED Suomesta toiseen EU-maahan
Jos Suomen eläkelaitos tarvitsee lääketieteellistä tietoa toisesta EU-maasta, eläkelaitos voi lähettää suoraan P8000 SED:n toiseen EU-maahan ja pyytää tarvitsemaansa tietoa suoraan toisen EU-maan laitokselta. Tällöin Eläketurvakeskusta ei tule valita sanoman vastaanottajaksi.
3.4 Lääketieteellisen tiedon pyytämistä ja siihen vastaamista koskeva horisontaalinen BUC
Lääketieteellisen tiedon pyytämistä ja siihen vastaamiseen on luotu myös eri sektoreiden käyttämiä horisontaalisia H-BUC:eja, joita ovat
- H_BUC_04 Hallinnollisen tarkastuksen tai lääkärinlausunnon kustannusten korvaaminen
- H_BUC_08 Lääkärinlausuntoa koskeva pyyntö
- H_BUC_09 Ilmoitus lääkärintodistuksesta
Nämä BUC:n ja niihin kuuluvat SED:t on kuvattu tarkemmin rekisteri- ja tietopalveluohjeiden ohjeessa ”Työeläkelan käyttämät BUC:t ja SED:t”.
3.5 Lääketieteellistä selvitystä varten vahvistettu yksityiskohtainen lääkärinlausunto (Detailed Medical Report) ja sen käyttäminen
Lääketieteellinen lisätieto voi olla EU:ssa yhteisesti määritelty yksityiskohtainen lääkärinlausunto (Detailed Medical Report, DMR) tai muu pyydetty lääketieteellinen selvitys. Suomessa käytetään edelleen ensi sijassa kansallisia lääkärinlausuntoja ja yksityiskohtainen lääkärinlausunto lähetetään vain pyynnöstä.
Yksityiskohtainen lääkärinlausunto on Eläketurvakeskuksen internet-sivujen lomakepankissa. Yksityiskohtainen lääkärinlausunto on monikielinen. Kielen saa valittua etusivulla olevasta alasvetovalikosta.
Eläkelaitoksen asiantuntijalääkäri voi täyttää yksityiskohtaisen lääkärinlausunnon asiakirjoissa olevien lääkärinlausuntojen perusteella, jos
- toinen EU-maa pyytää pelkästään yksityiskohtaista lääkärinlausuntoa eikä varsinaisia lisätutkimuksia ja
- asiakirjoissa on lomakkeen täyttämiseen riittävät tiedot.
Jos eläkelaitoksen asiantuntijalääkäri ei voi täyttää yksityiskohtaista lääkärinlausuntoa asiakirjoissa olevien lääkärinlausuntojen perusteella, henkilön tulee hankkia yksityiskohtainen lääkärinlausunto hoitavalta lääkäriltä.
Tarkemmat tiedot
Ruotsin, Norjan, Tanskan, Itävallan ja Iso-Britannian kanssa on nimenomaisesti sovittu, ettei erillisiä EU-lääkärinlausuntoja käytetä, vaan ensisijaisesti käytetään kansallisia lääkärinlausuntoja.
Espanja, Saksa, Islanti ja Latvia puolestaan ovat ilmoittaneet vaativansa kaikilta jäsenvaltioilta, että niille lähetettävissä työkyvyttömyyseläkehakemuksissa on valmiiksi mukana yksityiskohtainen lääkärinlausunto. Käytännössä näiden maiden paikallistoimistot eivät kuitenkaan ole kaikissa tapauksissa vaatineet yksityiskohtaista lääkärinlausuntoa ratkaisunsa tekemiseksi silloin, jos hakijalla ei ole riittävästi vakuutuskausia.
Maasta ja tapauksesta riippuen Eläketurvakeskus pyytää yksityiskohtaisen lääkärinlausunnon teoreettisesta laitoksesta tarvittaessa, heti hakemuksen yhteydessä tai myöhemmin.
3.6 Menettely, kun toisen EU-maan laitos pyytää lääkärinlausuntoa Suomesta H_BUC_08:lla
Lääkärinlausuntopyyntöä koskevan EESSI-asian omistaja toisessa EU-maassa voi lähettää pyynnön vain yhdelle laitokselle Suomessa.
Jos henkilö on ollut työeläkevakuutettu, työeläkejärjestelmä vastaa lausunnon hankkimisesta.
- Jos pyyntö on osoitettu eläkelaitokselle, eläkelaitos vastaa prosessista kokonaisuudestaan eli lääkärinlausunnon hankkimisesta ja sen lähettämisestä toiseen EU-maahan.
- Jos pyyntö on osoitettu Eläketurvakeskukselle, Eläketurvakeskus vastaa prosessista yhdessä eläkelaitoksen kanssa EESSI:n ulkopuolella ja Eläketurvakeskus lähettää lääkärinlausunnon toiseen EU-maahan.
Jos henkilö ei ole ollut työeläkevakuutettuna Suomessa, vastaa Kela lääkärinlausunnon hankkimisesta. Työeläkejärjestelmään tullut pyyntö uudelleen ohjataan Kelaan.
Kun itsenäinen H_BUC_08 on osoitettu Eläketurvakeskukselle, mutta henkilön eläkehakemus on jo ratkaistu, Eläketurvakeskus uudelleen ohjaa BUC:n eläkelaitokselle.
3.7 Menettely, kun Suomesta pyydetään lääketieteellistä lisätietoa toisesta EU-maasta H_BUC_08:lla
Kun EESSI-asian omistaja on Suomessa, lähtökohtana on, että kukin toimija pyytää itse tarvitsemansa lääkärinlausunnon tai muun selvityksen.
3.8 Menettely, kun Suomesta pyydetään lääketieteellistä lisätietoa toisesta EU-maasta H_BUC_08:lla
Lääketieteellisen tiedon voi lähettää toiseen jäsenvaltion ilman eri pyyntöä, jos se on tarpeellista. Tällöin BUC aloitetaan H121 SED:llä.
3.9 Lääketieteellisiä tietoja koskeva ilmoitus H_BUC_09 Lääketieteellisiä tietoja koskeva ilmoitus (Notification of Medical Information)
Lääketieteellisen tiedon voi lähettää toiseen jäsenvaltion ilman eri pyyntöä, jos se on tarpeellista. Tällöin BUC aloitetaan H121 SED:llä.
3.10 H_BUC_04 Hallinnollisen tarkastuksen tai lääkärintarkastuksen korvaaminen (Reimbursement of Administrative Check or Medical Examination).
Uusia lääketieteellisiä tutkimuksia pyytävä laitos vastaa tutkimuskustannuksista. EU-säännösten mukaisesta kustannusten korvaamisesta on luovuttu Pohjoismaiden ja Ison-Britannian kesken.
Niissä tilanteissa, joissa toisen EU-maan laitos osoittaa lääketieteellistä lisäselvitystä koskevan pyynnön Eläketurvakeskukselle, Eläketurvakeskus täyttää kustannusten korvaamisen liittyvät SED:t eläkelaitoksen puolesta ja välittää toiselle EU-maalle eläkelaitoksen ilmoittamat maksutiedot. Eläketurvakeskus välittää myös toiselta maalta saamansa vastaukset eläkelaitokselle tiedoksi.
Jos toisen EU-maan laitos lähettää lääketieteellistä selvitystä koskevan pyynnön suoraan eläkelaitokselle, eläkelaitos huolehtii myös kustannusten korvaamista koskevien SED:ien lähettämisestä itse.
SED:n H020 kohdassa 1 ”Kokonaissaatava” tulee täyttää pakollisina tietoina seuraavat kohdat:
- 1.1.1. ja 1.1.2. Velkojalaitoksen tunnus ja nimi
- 1.2. Velkojalaitoksen antama koonnin viite
- 1.3. Laskujen kokonaismäärä
- 1.4.1. Määrä
- 1.4.2. Valuutta
Näiden lisäksi SED:iin tulisi täyttää Kohta 1.6. Pankkitilitiedot (IBAN ja BIC-SWIFT).
SED:n H020:lla osio 2 on otsikoitu ”2. Yksittäinen saatava”.
Tämän osion alla on henkilötiedot, jotka mielestämme on syytä antaa SEDillä.
Henkilötietojen lisäämisen jälkeen aktivoituvat 2-osion pakolliset tiedot, joita ovat:
- 2.2.1. Viitaten toimittamaanne lääkärintarkastusta koskevaan pyyntöön
- 2.2.1. Laatimispäivä
- 2.2.3. Velkojalaitoksen laskunumero
- 2.2.4.1. Määrä
- 2.2.4.2. Valuutta
Kela hankkii lääketieteellisen selityksen, jos EESSI-asian osapuolina ovat vain Eläketurvakeskus ja Kela. Tällöin Kela huolehtii kustannusten korvaamista koskevien SED:ien lähettämisestä.
3.11 Kuntoutustuen jatkoa koskevat lääkärinlausunnot EESSI-prosessissa
Työkyvyttömyyseläkkeelle haetaan normaalisti jatkoa pelkällä lääkärinlausunnolla. Työkyvyttömyyseläkkeen jatkoa koskevat lääkärinlausunnot lähetetään myös EESSI:ssä toiseen EU-maahan.
Eläkelaitos toimittaa jatkolausunnot Eläketurvakeskukselle, joka tutkii henkilön kokonaistilanteen ja toimittaa lääkärinlausunnon ulkomaille seuraavissa tilanteissa:
- eläkkeenhakijalla on työkyvyttömyyseläkehakemus vireillä toisessa EU-maassa tai maksussa osa- tai täysi työkyvyttömyyseläke toisesta EU-maasta tai
- hakijan EU-maan työkyvyttömyyseläkehakemus on aiemmin hylätty.
Eläkehakemusta ei lähetetä toiseen EU-maahan, jos hakemus on hylätty toisessa maassa jollain seuraavista syistä:
- Ei vakuutettua, eläkkeeseen oikeuttavaa aikaa
- Ei eläkkeeseen oikeuttavaa työskentelyä tai muut juridiset edellytykset eivät täyty
- Työskentelyä alle 12 kk, ei eläkeoikeutta.