1.1 Eläke on maksettava rajoituksetta toiseen EU-maahan
Eläke on maksettava rajoituksetta toiseen EU-maahan. Henkilön asuinpaikka ei saa vaikuttaa eläkkeen maksamiseen, jos eläkkeensaaja asuu EU-maassa.
Eläkettä ei saa
- pienentää
- muuttaa
- keskeyttää
- peruuttaa tai
- tuomita menetettäviksi.
sen vuoksi, että eläkkeensaaja asuu tai hänen perheenjäsenensä asuvat muussa EU-maassa kuin siinä, missä eläkkeen myöntämisestä vastuussa oleva laitos sijaitsee.
1.2 Eläkkeen maksaminen ulkomaille
Eläke maksetaan kuukausittain siten, että eläke on eläkepäätöksessä ilmoitettuna eräpäivänä nostettavissa eläkkeensaajan ilmoittamalta tililtä Suomessa toimivassa rahalaitoksessa. Eläke voidaan maksaa myös eläkkeensaajan ulkomailla olevalle tilille.
Työeläke maksetaan lähtökohtaisesti ulkomaille riippumatta henkilön kansalaisuudesta tai asuinmaasta.
1.2.1 Eläkkeensaajalla on velvollisuus esittää selvitys eläkkeen saamisen edellytyksistä
Eläkkeen maksamista ei voi keskeyttää ainoastaan sen vuoksi, että eläkkeensaaja muuttaa toiseen EU-maahan. Eläkkeensaajalla on kuitenkin velvollisuus tietyissä tilanteissa esittää selvitys eläkkeen saamisen edellytyksistä.
Eläkkeen maksaminen voidaan keskeyttää, jos eläkelaitoksella on syytä epäillä, ettei eläkkeensaaja enää täytä eläkkeen saamisen edellytyksiä. Edellytyksenä keskeyttämiselle on, ettei eläkkeensaaja eläkelaitoksen ilmoittamassa kohtuullisessa ajassa esitä eläkelaitoksen pyytämää selvitystä siitä, että hän täyttää edelleen eläkkeen maksamisen edellytykset.
Eläkkeensaajan antaman selvityksen tarkoituksena on estää tilanteet, joissa eläkettä maksetaan pitkältäkin ajalta aiheetta. Eläkettä voidaan maksaa aiheetta esimerkiksi, jos tieto eläkkeensaajan kuolemasta ei ole välittynyt eläkelaitokselle. Eläkelaitokset lähettävät tämän vuoksi säännöllisin väliajoin ulkomailla asuville eläkkeensaajille kyselyn, jossa eläkkeensaajaa pyydetään vahvistamaan tietonsa.
1.2.2 Eläketurvakeskus välittää kuolintiedot toisiin EU-maihin
Eläketurvakeskus välittää kuolintiedot toisiin EU-maihin Suomessa asuvista, ulkomailta eläkettä saavista henkilöistä. Ruotsin ja Norjan kanssa on henkilötietotodistusten vaihtoa sähköisesti kerran kuussa (niin sanottu E 511-E 512 -liikenne). Tavoitteena on toiseen maahan maksettavien työeläkkeiden liikamaksujen estäminen ja perhe-eläkehakemusten tekemisen nopeuttaminen.
Eläketurvakeskus välittää työeläkelaitoksille henkilörekisterin hälytyksillä tiedot muutoksista
- nimi-
- osoite- ja
- kuolintiedoissa.
1.3 Eläkkeen maksaminen ulkomaiseen rahalaitokseen
Eläke maksetaan eläkkeensaajan suomalaiselle tai ulkomaiselle pankkitilille. EU:n niin sanottu SEPA-asetus edellyttää kaikissa EU-maissa sijaitsevien tilien hyväksymistä.
Tarkemmat tiedot
SEPA-lyhenne tarkoittaa yhtenäistä euromaksualuetta (Single European Payments Area).
SEPA-asetuksen virallinen nimi on seuraava: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 260/2012, annettu 14 päivänä maaliskuuta 2012 euromääräisiä tilisiirtoja ja suoraveloituksia koskevista teknisistä ja liiketoimintaa koskevista vaatimuksista sekä asetuksen (EY) N:o 924 muuttamisesta.
EU:n alueella eurooppalaiset rahalaitokset käyttävät yhteistä standardia maiden väliseen automaattiseen maksujen siirtoon. Standardiin kuuluvat
- asiakkaan kansainvälinen IBAN-tilinumero (International Bank Account Number),
- pankin BIC-koodi (Bank Identifier Code) ja
- SWIFT-koodi (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication code).
IBAN-numero muodostetaan asiakkaan tilinumerosta, johon lisätään tilinpitäjäpankin
- ISO-standardin mukainen maakoodi ja
- kaksimerkkinen tarkiste.
Pankin BIC-koodi sisältää
- pankin nimen
- maakoodin ja
- tunnisteen.
Maiden välinen automaattinen maksuliikenne edellyttää, että maksaja ilmoittaa
- saajan IBAN-muotoisen tilinumeron ja
- pankin BIC- tai SWIFT-koodin.
Tiedot ovat välttämättömiä edellytyksiä eläkkeen maksamiseksi ulkomaille.
1.4 Viivästyskorotus EU-eläkkeissä
Eläkkeen tai muun etuuden viivästyessä eläkelaitoksen on maksettava viivästyneen eläkkeen viivästysajalta viivästyskorotus. Eläkkeen viivästyskorotus lasketaan viivästysajalta jokaiselta päivältä.
Viivästyskorotusta ei makseta ajalta ennen kuin 3 kuukautta on kulunut sen kalenterikuukauden päättymisestä, jona työntekijä on esittänyt eläkelaitokselle vaatimuksensa sekä etuuden perustetta koskevan sellaisen selvityksen, joka häneltä kohtuudella voidaan vaatia ottaen huomioon myös eläkelaitoksen mahdollisuudet hankkia selvitys.
Eläkehakemus tulee vireille ja hakemusprosessi käynnistyy kaikissa EU-maissa kunkin maan lainsäädännön mukaisesti ajankohtana, jolloin hakemus on jätetty jonkin EU-maan laitokseen.
Suomen kansallinen lainsäädäntö edellyttää, että käsittelyn aloittamiseksi hakija on toimittanut kaikki etuuden perustetta koskevat selvitykset eläkelaitokselle. Suomen työeläkkeen korotuksen viivästysaika lasketaan vasta siitä alkaen, kun viimeinenkin EU-eläkkeen laskemiseksi tarvittavista tiedoista on saatu eläkelaitokseen.
Viivästyskorotuksen laskeminen alkaa siitä, kun eläkehakemus-SED ja tarvittavat liitteet ovat saapuneet eläkelaitoksen omaan järjestelmään.
Tarkemmat tiedot
EU:n sosiaaliturva-asetuksen täytäntöönpanoasetuksessa todetaan, että jos tiedot siirretään kohdevaltion yhteyselimen välityksellä, määräajat hakemuksiin vastaamiseksi lasketaan siitä päivämäärästä, jona yhteyselin on vastaanottanut hakemuksen ikään kuin kyseisen jäsenvaltion laitos olisi vastaanottanut hakemuksen.
EESSI-prosessissa tiedot siirtyvät työeläkelaitokselle EESSI-yhteyspisteen kautta. EESSI-yhteyspiste ei kuitenkaan ole varsinainen yhteyselin, vaan sähköinen välityspiste. Tämän vuoksi viivästysajan laskeminen käynnistyy siitä, kun hakemus ja sen liitteet ovat saapuneet työeläkelaitokseen.
Aiheettomasti maksetun etuuden perinnästä toisen EU-maan etuudesta säädetään täytäntöönpanoasetuksen 987/2009 72 artiklassa.
Jos Suomen eläkelaitos on maksanut eläkettä perusteetta tai liian suurena, liikamaksu voidaan periä toisen EU-maan
- takautuvasta eläkkeestä (täytäntöönpanoasetuksen 72 artiklan 2 kohta) tai
- maksussa olevasta eläkkeestä (täytäntöönpanoasetuksen 72 artiklan 1 kohta).
Vastaavasti toisen EU-maan perusteetta tai liian suurena maksama eläke voidaan periä Suomen takautuvasta tai maksussa olevasta eläkkeestä.
Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi periä liikaa maksamaansa sosiaalivakuutusetuutta tai sosiaaliavustusta Suomen takautuvasta työeläkkeestä. Perintä voidaan toteuttaa kansallisessa lainsäädännössä asetettujen edellytysten ja rajoitusten mukaisesti. Vastaavasti Kela, työttömyyskassa tai hyvinvointialue voi vaatia liikamaksun perintää toisen EU-maan eläkkeestä.
Toiseen EU-maahan perusteettomasti maksettu eläke tai muu etuus voidaan periä takaisin myös ulosottotoimin toisessa EU-maassa (rajat ylittävä perintä). Täytäntöönpanoasetuksen 72 artiklan mukaiset keinot ovat kuitenkin ensisijaisia keinoja liikaa maksetun eläkkeen ja muun etuuden takaisinperimiseksi.
2.1 Eläkehakemuksen tieto mahdollisesta perintävaateesta on vinkkitieto
Takaisinperintäprosessi ja sitä koskeva R-BUC on itsenäinen suhteessa eläkehakemuksella ilmoitettuun alustavaan tietoon mahdollisesta perintävaateesta.
Jos eläkehakemuksella P2x00 SED:llä toinen EU-maa on ilmoittanut, että sillä on mahdollisesti vaateita periä Suomen myöntämästä eläkkeestä liikaa maksamaansa etuutta tai eläkettä, kyseessä on vain vinkkitieto.
Jotta takautuvasta eläkkeestä tai maksussa olevasta eläkkeestä voitaisiin periä liikaa maksettua eläkettä tai muuta sosiaalivakuutusetuutta, edellyttää se perintäprosessin käynnistämistä asiaan sopivalla R-BUC:lla. Vastuu R-BUC:n käynnistämisestä on sen EU-maan laitoksella, joka haluaa periä liikaa maksamaansa eläkettä tai etuutta ja sen tulee R-BUC:n omistajana aloittaa asiaan sopiva R-BUC. Suomen eläkelaitoksen ei tarvitse pyytää erikseen toisen EU-maan laitosta käynnistämään R-BUC:ia.
Tarkemmat tiedot
Saapuvan R-BUCin käsittelyssä ei hyödynnetä käsittelevän eläkelaitoksen päättelyä, vaan sen ohjaus oikealle eläkelaitokselle tapahtuu manuaalisesti Eläketurvakeskuksesta. Jos eläkehakemusta koskeva SED ja R-SED on lähetetty toisesta maasta yhtä aikaa, eläkehakemus tulee eläkelaitokselle välittömästi, mutta R-SED:n välittymisessä voi olla viivettä. Tämän vuoksi voi olla hyvä odottaa muutama päivä R-SED:n saapumista, jos eläkehakemusta koskevalla SED:llä on vinkkitieto mahdollisesta perintätarpeesta.
2.2 Takaisinperintää koskeva prosessi käynnistetään EESSI-järjestelmässä
EU:n sosiaaliturva-asetukset edellyttävät, että tietojenvaihto jäsenmaiden välillä tapahtuu sähköisesti. Sähköistä tietojenvaihtoa varten rakennettu EU-tason infrastruktuuriksi ns. EESSI-järjestelmä (Electronic Exchange of Social Security Information). EESSI-järjestelmän on rakentanut Euroopan komissio yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa.
2.3 Kukin toimija vastaa omien etuuksiensa takaisinperinnästä
EESSI-prosessissa liikaa maksettujen etuuksien takaisinperintä toisesta maasta ei enää kulje yhteyslaitoksen kautta, vaan kukin toimija (eläkelaitos, työttömyyskassa, Kela) perii itse omat saatavansa toisesta EU-maasta ja vastaa omalta osaltaan tästä prosessista.
Tarkemmat tiedot
Vihjetieto mahdollisesta takaisinperinnästä lähetetään eläkehakemuksella, kun eläkkeenhakija asuu Suomessa, jolloin kaikki hakemusasialla mukana olevat osapuolet saavat asiasta tiedon. Eläketurvakeskus tiedottaa myös eläkehakemuksen ulkopuolisia osapuolia (esimerkiksi työttömyyskassoja), jotta ne voivat käynnistää oman R-BUC:n mahdollisesta ulkomaan takautuvasta eläkkeestä.
Vastaavasti myös toisen EU-maan laitos, joka on aiheettomasti maksanut etuuksia, kohdistaa takaisinperintäpyyntönsä suoraan sille Suomen laitokselle, jolle haluaa pyyntönsä osoittaa.
Sosiaaliavustusten perintä käsitellään EESSI:n ulkopuolella.
Suomen eläkelaitokset
- voivat lähettää toiseen EU-maahan liikaa maksettua eläkettä koskevan takaisinperintäpyynnön EESSI-asian omistajana.
- voivat vastaanottaa toisen EU-maan laitoksen liikaa maksettua eläkettä tai liikaa maksettua muuta sosiaalivakuutusetuutta koskevia takaisinperintäpyyntöjä EESSI-asian vastapuolena.
2.4 Liikaa maksettuja etuuksia koskevat R-BUC:t
Liikaa maksettujen etuuksien takaisinperintään käytetään seuraavia BUC:ja:
- R_BUC_01 Liikamaksujen kuittaaminen etuuksista
- R_BUC_02 Liikamaksujen kuittaaminen takautuvista eristä.
R-BUC:t eivät ole multilateraaleja eli niitä ei voi osoittaa useammalle osapuolelle, vaan kullekin asian osapuolelle on avattava oma EESSI-asia.
R_BUC_01 sisältää seuraavat R-SED:t:
- R001 Takautuvia/maksussa olevia eriä koskeva pyyntö
- R002 Vastaus takautuviin/maksussa oleviin eriin koskevaan pyyntöön
- R003 Päätös
- R004 Maksuilmoitus
R_BUC:02 sisältää seuraavat R-SED:t:
- R005 Takautuvia eriä koskeva pyyntö
- R006 Vastaus takautuvia eriä koskevaan pyyntöön
- R004 Maksuilmoitus
Näiden R-SED:ien lisäksi BUC:t sisältävät aliprosesseja (horisontaalisia H- SED:jä ja hallinnollisia X-SED:ejä), jotka liittyvät muun muassa lisätiedusteluihin, muistutuksiin, tarkennuksiin ja asian uudelleen ohjaukseen.
Horisontaaliset H-SED:t, jotka voivat kuulua R_BUC_01 ja 02 mukaisiin prosesseihin:
- H001 (Ilmoitus/Tietopyyntö)
- H002 (Vastaus tietopyyntöön)
- H070 (Ilmoitus kuolemantapauksesta)
Hallinnolliset X-SED:t, jotka voivat kuulua R_BUC_01 ja 02 mukaisiin prosesseihin:
- X001 (BUC:n sulkemissanoma)
- X002 (Suljetun asian uudelleenavaamispyyntö)
- X003 (Vastaus suljetun asian uudelleenavaamispyyntöön)
- X004 (BUC:n uudelleenavaamissanoma)
- X007 (Uudelleenohjaussanoma)
- X008 (Mitätöintisanoma)
- X009 (Muistutussanoma)
- X010 (Vastaus muistututussanomaan)
- X012 (Tarkennussanoma)
- X013 (Vastaussanoma tarkennukseen)
- X100 (Osallistujamuutos)
- X050 (Liiketoimintapoikkeuksen ilmoitussanoma)
Aiheettomasti maksetun eläkkeen perinnästä toisen EU-maan takautuvasta eläkkeestä säädetään täytäntöönpanoasetuksen 987/2009 72 artiklan 2 kohdassa. Artiklan soveltamisalaan kuulu perusasetuksen III osaston 4 ja 5 luvun mukaiset työkyvyttömyyseläkkeet, vanhuuseläkkeet ja perhe-eläkkeet.
Täytäntöönpanoasetuksen artiklan 72 kohdan 2 soveltamisessa eivät vaikuta kansallisen lainsäädännön rajoitukset. Tämä tarkoittaa sitä, että takautuvasti maksettavasta eläkkeestä tulee voida vähentää toisen EU-maan liikaa maksama eläke ilman kansallisen lainsäädännön asettamia rajoituksia.
Takautuvan eläkkeen käsite määräytyy EU-tilanteissa kansallisen lainsäädännön mukaisesti. Suomen kansallisen lainsäädännön mukaan takautuvalla eläkkeellä tarkoitetaan aina sellaista eläkettä, joka maksetaan ennen eläkkeen säännöllisen maksun alkamista.
Täytäntöönpanoasetuksen artiklan 72 kohtaa 2 sovelletaan työeläkejärjestelmässä liikaa maksetun eläkkeen takaisinperintään takautuvasta eläkkeestä.
Vähentäminen tehdään kansallisen lainsäädännön rajoituksista riippumatta, jos toisen maan vaade koskee
- eläkkeen liikamaksua
- Suomen takautuvasta eläkkeestä vähentämistä.
Suomen ja toisen EU-maan etuuksien ei tarvitse olla ajallisesti vastaavia.
Takautuvasta eläkkeestä maksetaan ensin Suomen lainsäädännön mukaiset takautumissaamiset siten kuin eläkkeen maksamisjärjestyksestä on säädetty. Jos tämän jälkeen jää takautuvaa eläkettä, se pidätetään toisen EU-maan laitosta varten.
Jos EU-maan sosiaaliturvalaitos on maksanut liikaa eläkettä, se voi periä tätä toisen EU-maan takautuvasta eläkkeestä ja käynnistää takaisinperintäprosessin R_BUC_02:lla (Liikamaksujen kuittaaminen takautuvista eristä). Perintää pyydetään R005 SED:llä (Takautuvista eristä tehtäviä vähennyksiä koskeva pyyntö). R005 SED voidaan lähettää
- väliaikaisena tai
- lopullisena.
Takautuvaa eläkettä maksava EU-maan sosiaaliturvalaitos vastaa R006 SED:llä (Takautuvia eriä koskeva vastaus).
Määräaika vaatimuksen esittämiselle on 2 kuukautta. Eläkettä liikaa maksaneen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen on lähetettävä lopullinen R005 SED 2 kuukauden kuluessa laskettuna siitä, kun toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on vastannut R006 SED:llä, että perintä takautuvasta eläkkeestä on mahdollinen.
Tarkemmat tiedot
Eläkettä liikaa maksaneen laitoksen tulisi lähettää toisen EU-maan takautuvaa eläkettä koskeva alustava vaatimus väliaikaisella R005 SED:llä samassa yhteydessä, kun se lähettää eläkehakemuksen vastaanottajalaitokselle. Takautuvan eläkkeen maksava vastaanottajalaitos saa R005 SED:stä impulssin pidättää takautuvan eläkkeen ja lähettää vastauksen R006 SED:llä, kun tietää oman eläkkeen määrän/maksun. Kun eläkettä liikaa maksanut laitos vastaanottaa R006 SED:n, alkaa 2 kuukauden määräaika lopullisen perintävaatimuksen esittämiselle.
Jos lopullinen vaatimus tulee 2 kuukauden määräajassa, perintäpyynnön vastaanottanut sosiaaliturvalaitos vähentää liikamaksua takautuvasta eläkkeestä ja siirtää takautuvasta eläkkeestä vähennetyn määrän liikaa eläkettä maksaneelle sosiaaliturvalaitokselle.
Jos lopullinen vaatimus ei tule 2 kuukauden määräajassa, perintäpyynnön vastaanottanut sosiaaliturvalaitos maksaa viipymättä takautuvan eläkkeen eläkkeenhakijalle.
3.1 Eläkelaitos perii takaisin liikaa maksettua eläkettä toisen EU-maan takautuvasta eläkkeestä
Jos eläkelaitos on maksanut liikaa eläkettä, se voi periä tätä toisen EU-maan takautuvasta eläkkeestä ja käynnistää takaisinperintäprosessin R_BUC_02:lla (Liikamaksujen kuittaaminen takautuvista eristä).
Aiheettomasti maksetun eläkkeen perintä takautuvasta toisen EU-maan eläkkeestä on ensisijainen keino suhteessa kuittaamiseen toisen EU-maan eläkkeestä. Liikamaksun perintä takautuvasta toisen EU-maan eläkkeestä on mahdollista kansallisten lakien rajoituksista riippumatta.
Eläkelaitos valitsee toisen EU-maan toimivaltainen sosiaaliturvalaitoksen R_BUC_02:n osapuoleksi EESSI-laitoshakemistosta CAI-näkymästä. Jos laitoshakemistosta ei löydy oikeaa osapuolta tai eläkelaitos ei tunnistanut toimivaltaista laitosta, lähetetään pyyntö ilmoitetulle yhteyslaitokselle tai ns. oletuslaitokselle (Default Institution).
Tarkemmat tiedot
Kukin maa on ohjeistettu määrittämään EESSI-laitoshakemistoon jokaiselle BUC:ille vähintään yksi yhteys- tai oletuslaitos, joka ohjaa EESSI-asian kansallisesti oikealle vastaanottajalle. Yhteys- tai oletuslaitosta tulisi kuitenkin käyttää vastaanottajalaitoksena vain niissä tilanteissa, joissa lopullinen vastaanottajalaitos ei ole Suomen eläkevakuuttajan tiedossa entuudestaan.
R_BUCit eivät ole multilateraalisia. Jokaiselle mahdolliselle osapuolelle on avattava oma EESSI asiansa.
3.1.1 Eläkelaitoksen takautuvaa eläkettä koskeva perintäpyyntö (R005 SED) toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle
BUC käynnistyy R005 SED:llä (Takautuvista eristä tehtäviä vähennyksiä koskeva pyyntö).
SED R005 voidaan lähettää
- väliaikaisena tai
- lopullisena.
Pyynnön tyyppi (väliaikainen/lopullinen) määritellään SED:n kohdassa 3.
Eläkelaitos voi lähettää R005 SED:n väliaikaisena ja tiedustella toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselta, onko eläkkeen liikamaksun periminen takautuvasta eläkkeestä mahdollista. R005 SED tulisi lähettää väliaikaisena silloin, kun eläkelaitoksella ei ole vielä tarkkoja tietoja liikaa maksetun eläkkeen määrästä, mutta eläkelaitos haluaa toisen EU-maan laitoksen pidättäytyvän mahdollisen takautuvan eläkkeen maksamisesta eläkkeensaajalle.
Jos pyyntö lähetetään väliaikaisena, R005 SED tulee lähettää uudelleen lopullisena 2 kuukauden kuluttua laskettuna siitä, kun toisen EU-maan laitos on vastannut sanomalla R006, että perintä takautuvasta eläkkeestä on mahdollinen.
Jos eläkelaitoksella on jo tiedossa takaisinperintää koskevat tarvittavat tiedot, R005 SED:n voi lähettää myös lopullisena.
Kun R005 SED lähetetään lopullisena, kohdassa 5 tulee yksilöidä takautuva ajanjakso, jolta liikamaksua on syntynyt ja oman liikamaksun määrä sekä pankkiyhteystiedot.
3.1.2 Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen vastaus takautuvaa eläkettä koskevaan perintäpyyntöön (R006 SED)
Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos vastaa lähettämällä R006 SED:in (Takautuvia eriä koskeva vastaus).
Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa R006 SED:n kohdassa 3, onko takautuvia eriä käytettävissä.
Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos yksilöi, onko oikeus vastaavaan etuuteen (kyllä/ei). Jos on oikeus vastaavaan etuuteen, vastataan, onko takautuva etuus jo maksettu vai ei.
Jos takautuvia eriä ei ole vielä maksettu, yksilöidään
- takautuvien erien kausi
- takautuvien erien määrä.
R_BUC_02 päättyy, jos toisen EU-maan laitos vastaa R006 SED:llä, että takautuvia eriä ei ole tai ne on maksettu tai oikeutta vastaavaan eläkkeeseen ei ole toisessa EU-maassa.
Jos eläkelaitos on lähettänyt R005 SED:in väliaikaisena ja perintä on mahdollista, eläkelaitoksen tulee lähettää lopullinen R005 SED 2 kuukauden määräajassa laskettuna R006 SED:n saapumisesta.
Lopullisen R005 SED:llä yksilöidään kohdassa 5
- liikamaksun ajankohtaa koskevat tiedot
- liikamaksun määrä ja
- pankkiyhteystiedot.
Jos lopullista R005 SED:iä ei lähetetä 2 kuukauden määräajassa, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos sulkee tapauksen ja lähettää tästä tiedon eläkelaitokselle hallinnollisella SED:llä X001 (BUC:n sulkemissanoma).
Kun eläkelaitos on lähettänyt R005 SED:in lopullisena ja perintä on mahdollista, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos lähettää eläkelaitokselle tiedon maksuista maksuilmoitus R004 SED:llä.
3.1.3 Maksuilmoitus (R004 SED)
Kun toisen EU-maan laitos maksaa takautuvaa eläkettä Suomen eläkelaitokselle, se lähettää myös SED:n R004 (Maksuilmoitus).
R004 SED:n kohdassa 3 ilmoitetaan kaikki maksuun liittyvät tiedot:
- maksun syy
- maksun laji
- maksupäivä
- määrä
- valuutta ja
- tilisiirrossa käytettävä maksuviite.
R004 SED:n kohdassa 3.1.2.1. (Maksun laji) ilmoitetaan, onko kysymys
- koko määrää koskevasta maksusta
- osittaisesta maksusta
- maksuerästä tai
- viimeisestä maksuerästä.
R_BUC_02 päättyy, kun toisen EU-maan laitos on ilmoittanut R004 SED:llä,että kyseessä on koko määrää koskeva maksu tai viimeinen maksuerä.
3.2 Toinen EU-maa perii takaisin liikaa maksettua eläkettä takautuvasta työeläkkeestä
Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on maksanut eläkkeenhakijalle eläkettä perusteetta tai liian suurena, se voiperiä liikamaksunSuomen takautuvasta eläkkeestä ja käynnistää takaisinperintäprosessin R_BUC_02:lla (Liikamaksujen kuittaaminen takautuvista eristä).
Kun on kysymyseläkkeen liikamaksun takaisinperinnästä takautuvasta eläkkeestä, perintä voidaan toteuttaa kansallisen lainsäädännön rajoituksista riippumatta. Suomen ja toisen EU-maan eläkkeen ei myöskään tarvitse olla ajallisesti vastaavia.
3.2.1 Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen takautuvaa eläkettä koskeva perintäpyyntö (R005 SED) eläkelaitokselle
BUC käynnistyy SED:llä R005 (Takautuvista eristä tehtäviä vähennyksiä koskeva pyyntö).Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi lähettää SED:n
- väliaikaisena tai
- lopullisena.
Pyynnön tyyppi (väliaikainen/lopullinen), määritellään SED:n kohdassa 3.
Jos kyseessä on väliaikainen R005 SED toisesta EU-maasta, kohdassa 5 ei ole vielä yksilöitynä tietoja takautuvasta ajanjaksosta. Toisen EU-maan laitoksen tulee lähettää uudelleen R005 lopullisena, kun Suomen eläkelaitos on vastannut R006 SED:llä,että perintä takautuvasta eläkkeestä on mahdollinen.
Jos kyseessä on lopullinen R005 SED toisesta EU-maasta, kohdassa 5 tulee yksilöidä takautuva ajanjakso, jolta liikamaksua on syntynyt ja liikamaksun määrä.
3.2.2 Eläkelaitoksen vastaus takautuvaa eläkettä koskevaan perintäpyyntöön (R006 SED)
Eläkelaitos vastaa lähettämällä R006 SED:in (Takautuvia eriä koskeva vastaus).
Eläkelaitos ilmoittaa R006 SED:n kohdassa 3, onko takautuvia eriä käytettävissä.
Eläkelaitos yksilöi, onko oikeus vastaavaan etuuteen (kyllä/ei). Jos on oikeus vastaavaan etuuteen, vastataan, onko takautuva etuus jo maksettu vai ei.
Jos takautuvia eriä ei ole vielä maksettu, yksilöidään
- takautuvien erien kausi
- takautuvien erien määrä.
R_BUC_02 päättyy, jos eläkelaitos vastaa R006 SED:llä, että takautuvia eriä ei ole tai ne on maksettu tai oikeutta vastaavaan eläkkeeseen ei ole Suomessa.
Jos eläkelaitos vastaa R006 SED:llä, että eläkkeen liikamaksun periminen takautuvasta eläkkeestä on mahdollista, toisen EU-maan laitoksen tulee lähettää lopullinen R005 SED 2 kuukauden määräajassa laskettuna R006 SED:n saapumisesta.
Jos toisen EU-maan laitos ei lähetä lopullista R005 SED:iä 2 kuukauden määräajassa, eläkelaitos sulkee tapauksen ja lähettää tästä tiedon toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle hallinnollisella SED:llä X001 (BUC:n sulkemissanoma).
Kun toisen EU-maan sosiaalivakuutuslaitos on lähettänyt R005 SED:in lopullisena ja perintä on mahdollista, eläkelaitos lähettää toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle tiedon maksuista maksuilmoitus R004 SED:llä.
3.2.3 Maksuilmoitus (R004 SED)
Kun eläkelaitos maksaa takautuvaa eläkettä toisen EU-maan laitokselle, eläkelaitos lähettää SED:n R004 (Maksuilmoitus).
R004 SED:n kohdassa 3 ilmoitetaan kaikki maksuun liittyvät tiedot:
- maksun syy
- maksun laji
- maksupäivä
- määrä
- valuutta ja
- tilisiirrossa käytettävä maksuviite.
R004 SED:n kohdassa 3.1.2.1. (Maksun laji) ilmoitetaan, onko kysymys
- koko määrää koskevasta maksusta
- osittaisesta maksusta
- maksuerästä tai
- viimeisestä maksuerästä.
R_BUC_02 päättyy, kun eläkelaitos on R004 SED:llä ilmoittanut, että kyse on koko määrää koskevasta maksusta tai viimeisestä maksuerästä.
Aiheettomasti maksetun etuuden perinnästä toisen EU-maan maksussa olevasta etuudesta säädetään täytäntöönpanoasetuksen 987/2009 72 artiklan 1 kohdassa.
Täytäntöönpanoasetuksen 72 artiklan 1 kohdan soveltaminen edellyttää kansallisten säännösten mukaisten edellytysten ja rajoitusten huomioon ottamista.
Suomen kansallisen työeläkelainsäädännön perusteella maksussa olevasta työeläkkeestä voidaan periä kuittaamalla vain toista työeläkettä.
Suomen kansallisen työeläkelainsäädännön kuittaamista koskevat säännökset rajoittavat sitä, miltä osin
- eläkelaitos voi vaatia eläkkeen liikamaksun kuittaamista toisen EU-maan maksussa olevasta eläkkeestä ja
- eläkelaitos voi kuitata maksamastaan työeläkkeestä toisen EU-maan liikaa maksamaa eläkettä.
Eläkkeen kuittaaminen on mahdollista kahden eri maan samaan aikaan maksamasta eläkkeestä kansallisten lainsäädäntöjen asettamissa rajoissa.
Tarkemmat tiedot
Hallintotoimikunnan kesäkuussa 2018 ottaman kannan mukaan eläkkeen kuittaaminen on mahdollista kahden eri maan samaan aikaan maksamasta eläkkeestä kansallisten lainsäädäntöjen asettamissa rajoissa.
4.1 Eläkelaitos perii aiheettomasti maksettua eläkettä toisen EU-maan maksussa olevasta eläkkeestä (kuittaaminen)
Jos eläkelaitos ei saa perittyä eläkkeen liikamaksua kokonaan toisen EU-maan takautuvasta eläkkeestä, eläkelaitos voi periä liikamaksun myös toisen EU-maan maksussa olevasta eläkkeestä.
Ensi sijassa eläkelaitos perii liikamaksun omasta maksussa olevasta eläkkeestään. Jos liikamaksun periminen maksussa olevasta Suomen työeläkkeestä ei ole mahdollista, liikamaksua voi periä toisen EU-maan maksussa olevista eläke-eristä, jos periminen maksussa olevasta eläkkeestä on mahdollista myös toisen EU-maan maan kansallisten säännösten mukaan.
Suomen eläkelaitos voi pyytää eläkkeen liikamaksun kuittaamista vain toisen EU-maan työeläkkeestä.
Tällöin eläkelaitos käynnistää R_BUC_01:n (Liikamaksujen kuittaaminen etuuksista).
Eläkelaitos valitsee toisen EU-maan toimivaltainen sosiaaliturvalaitoksen R_BUC_01:n osapuoleksi EESSI-laitoshakemistosta CAI-näkymästä. Jos laitoshakemistosta ei löydy oikeaa osapuolta tai eläkelaitos ei tunnistanut toimivaltaista laitosta, lähetetään pyyntö ilmoitetulle yhteyslaitokselle tai ns. oletuslaitokselle (Default Institution).
Tarkemmat tiedot
Kukin maa on ohjeistettu määrittämään EESSI-laitoshakemistoon jokaiselle BUC:ille vähintään yksi yhteys- tai oletuslaitos, joka ohjaa EESSI-asian kansallisesti oikealle vastaanottajalle. Yhteys- tai oletuslaitosta tulisi kuitenkin käyttää vastaanottajalaitoksena vain niissä tilanteissa, joissa lopullinen vastaanottajalaitos ei ole Suomen eläkevakuuttajan tiedossa entuudestaan.
R_BUCit eivät ole multilateraalisia. Jokaiselle mahdolliselle osapuolelle on avattava oma EESSI asiansa.
4.1.1 Eläkelaitoksen maksussa olevaa eläkettä koskeva perintäpyyntö (R001 SED) toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle
BUC käynnistyy SED:llä R001 (Takautuvia/maksussa olevia eriä koskeva pyyntö).
SED R001 voidaan lähettää
- väliaikaisena tai
- lopullisena.
Pyynnön tyyppi (väliaikainen/lopullinen) määritellään SED:n kohdassa 3.
Eläkelaitos voi lähettää R001 SED:n väliaikaisena, jos se tarvitsee tarkempia tietoja toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen maksaman eläkkeen määrästä. Samalla eläkelaitos voi tiedustella toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselta, onko eläkkeen liikamaksun periminen maksussa olevasta eläkkeestä mahdollista. Kohdassa 4 ilmoitetaan perusteetta maksetun etuuden laji.
Jos eläkelaitos lähettää pyynnön väliaikaisena, R001 SED tulee lähettää uudelleen lopullisena, jos toisen EU-maan laitos vastaa, että periminen on mahdollista. R001 SED voidaan lähettää väliaikaisena vain kerran.
Kun pyyntö lähetetään lopullisena, R001 SED:istä tulee täyttää kohtaan 5 yksityiskohtaiset tiedot liikamaksusta (mm. syy, määrä ja ajanjakso, jolta etuutta on maksettu liikaa). Kohdassa 5.5. eläkelaitos ilmoittaa, että on kysymyksessä vähentäminen maksussa olevista eristä ja miten tapauksessa perintä maksussa olevasta eläkkeestä on mahdollista Suomen kansallisen lainsäädännön mukaan.
Kohdassa 7 eläkelaitos ilmoittaa pankkiyhteystiedot.
4.1.2 Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen vastaus maksussa olevaa eläkettä koskevaan perintäpyyntöön (R002 SED)
Toinen EU-maa vastaa pyyntöön R002 SED:llä (Vastaus takautuviin/maksussa oleviin eriin koskevaan pyyntöön) ja ilmoittaa, onko liikaa maksetun eläkkeen perintä mahdollista maksussa olevasta eläkkeestä.
R_BUC_01 päättyy, jos toisen EU-maan laitos ilmoittaa, että sen kansallisen lainsäädännön mukaan eläkkeen perintä maksussa olevasta eläkkeestä ei ole mahdollista.
Jos perintä on mahdollista jaeläkelaitos on lähettänyt R001 SED:in väliaikaisena, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa R002 SED:llä kohdassa 4 lisätietoja maksamastaan eläkkeestä. Eläkelaitoksen tulee lähettää SED R001 uudelleen lopullisena.
Jos perintä on mahdollista ja eläkelaitos on lähettänyt R001 SED:in lopullisena, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa R002 SED:llä kohdassa 7 ehdotuksensa perinnästä maksussa olevasta eläkkeestä ja missä määrin se on mahdollista sen kansallisen lainsäädännön mukaan.
Tarkemmat tiedot
Suomen eläkelaitoksen liikaa maksaman eläkkeen perintä toisen EU-maan maksussa olevasta eläkkeestä on mahdollista toisen EU-maan kansallisen lainsäädännössä säädetyin edellytyksin ja rajoituksin. Tästä syystä toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen tulee antaa R002 SED:llä ehdotuksena siitä, miten tapauksessa perintä maksussa olevasta eläkkeestä voidaan toteuttaa.
4.1.3 Eläkelaitos ilmoittaa R003 SED:llä, hyväksytäänkö perintä maksussa olevasta eläkkeestä toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen ehdottamalla tavalla
Jos toinen EU-maa ilmoittaa, että liikamaksun perintä maksussa olevasta eläkkeestä on mahdollista, eläkelaitos ilmoittaa R003 SED:llä (Takautuvien/maksussa olevien erien vähennystä koskeva päätös), hyväksyykö se toisen EU-maan laitoksen R002 SED:llä ilmoittaman ehdotuksen etuuksien vähennyksestä.
Jos eläkelaitos ei hyväksy ehdotusta, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ei tee vähennystä maksussa olevaan eläkkeeseen ja R_BUC_01 päättyy.
Tarkemmat tiedot
Jos eläkelaitos ei voi hyväksyä toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen ehdotusta, mutta haluaa jatkaa keskustelua toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen kanssa perinnästä maksussa olevasta eläkkeestä, suositeltava yhteydenottotapa on H001 SED (Ilmoitus/Tietopyyntö).
4.1.4 Maksuilmoitus (R004 SED)
Kun toisen EU-maan laitos maksaa takautuvaa eläkettä Suomen eläkelaitokselle, se lähettää myös SED:n R004 (Maksuilmoitus).
R004 SED:n kohdassa 3ilmoitetaan kaikki maksuun liittyvät tiedot:
- maksun syy
- maksun laji
- maksupäivä
- määrä
- valuutta ja
- tilisiirrossa käytettävä maksuviite.
R004 SED:n kohdassa 3.1.2.1. (Maksun laji) ilmoitetaan, onko kysymys
- koko määrää koskevasta maksusta
- osittaisesta maksusta
- maksuerästä tai
- viimeisestä maksuerästä.
R_BUC_02 päättyy, kun toisen EU-maan laitos on R004 SED:llä ilmoittanut,että kyseessä on koko määrää koskeva maksu tai viimeinen maksuerä.
4.2 Toisen EU-maan laitos perii liikaa maksettua eläkettä Suomen maksussa olevasta työeläkkeestä
Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ei saa perittyä liikaa maksettua eläkettä takautuvasta eläkkeestä, se voi pyytää eläkkeen kuittaamista Suomen maksussa olevasta työeläkkeestä.
Kuittausmenettelyyn sovelletaan Suomen kansallisia säännöksiä aiheettomasti maksetun eläkkeen perinnästä kuittaamalla vastaisista eläke-eristä. Muita sosiaalivakuutusetuuksia tai sosiaaliavustusta ei voi kuitata Suomen maksussa olevasta työeläkkeestä.
Jos toisen EU-maan perintävaade koskee maksussa olevasta työeläkkeestä kuittaamista, maksetaan eläkkeestä kuukausittain kuitattava osa toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle.
Kun Suomen eläkelaitos perii kuittaamalla toisen EU-maan liikaa maksamaa eläkettä vastaisista eläke-eristä, menettely perustuu toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen antamaan takaisinperintäpäätökseen. Takaisinperinnästä ei Suomen eläkelaitos anna päätöstä. Kuittaamismenettelystä tulee antaa eläkkeensaajalle valituskelpoinen päätös. Kun päätös kuittausmenettelystä on annettu, kuittaustoimenpiteisiin voidaan ryhtyä heti. Päätöksen lainvoimaiseksi tulemista ei tarvitse odottaa ennen kuittaustoimenpiteiden aloittamista.
4.2.1 Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen maksussa olevaa eläkettä koskeva perintäpyyntö (R001) eläkelaitokselle
BUC käynnistyy SED:llä R001 (Takautuvista/maksussa olevista eristä tehtäviä vähennyksiä koskeva pyyntö). SED 001 voidaan lähettää
- väliaikaisena tai
- lopullisena.
Pyynnön tyyppi (väliaikainen/lopullinen) määritellään SED:n kohdassa 3. Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos lähettää pyynnön väliaikaisena, R001 tulee lähettää uudelleen lopullisena, kun eläkelaitos on vastannut, että periminen on mahdollista. R001 SED voidaan lähettää väliaikaisena vain kerran.
Kun pyyntö lähetetään lopullisena, toisen EU-maan laitos täyttää kohtaan 5 yksityiskohtaiset tiedot liikamaksusta (mm. syy, määrä ja etuuslaji). Kohdassa 5.5. toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa, että on kysymyksessä vähentäminen maksussa olevista eristä ja kertoo, miten tapauksessa perintä maksussa olevasta eläkkeestä on mahdollista sen kansallisen lainsäädännön mukaan.
Kohdassa 7 toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa pankkiyhteystiedot.
4.2.2 Eläkelaitoksen vastaus maksussa olevaa eläkettä perintäpyyntöön (R002 SED)
Eläkelaitos vastaa perintäpyyntöön R002 SED:llä (Vastaus takautuviin/maksussa oleviin eriin koskevaan pyyntöön) ja ilmoittaa, onko liikaa maksetun eläkkeen periminen mahdollista maksussa olevasta eläkkeestä.
R_BUC_01 päättyy, jos eläkelaitos vastaa, että perintä maksussa olevasta eläkkeestä ei ole mahdollista.
Tarkemmat tiedot
Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi hakea R001 SED:llä myös muun etuuden kuin eläkkeen perimistä maksussa olevasta eläkkeestä, jos se on mahdollista sen kansallisen lainsäädännön mukaan. Suomen kansallisen lainsäädännön mukaan maksussa olevasta työeläkkeestä voidaan periä vain aiheettomasti maksettua työeläkettä. Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos pyytää muun etuuden perintää maksussa olevasta eläkkeestä, ei tällaisiin perintätoimiin voida kuitenkaan ryhtyä Suomen kansallisen lainsäädännön vuoksi.
Jos perintä on mahdollista jatoisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on lähettänyt R001 SED:in väliaikaisena, eläkelaitos ilmoittaa R002 SED:llä kohdassa 4 lisätietoja maksamastaan eläkkeestä. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen tulee lähettää R001 SED uudelleen lopullisena.
Jos perintä on mahdollista jatoisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on lähettänyt R001 SED:in lopullisena, eläkelaitos ilmoittaa R002 SED:llä kohdassa 7 ehdotuksensa perinnästä maksussa olevasta eläkkeestä ja missä määrin se on mahdollista Suomen kansallisen lainsäädännön mukaan.
Tarkemmat tiedot
Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen liikaa maksaman eläkkeen perintä Suomen maksussa olevasta eläkkeestä on mahdollista Suomen kansallisen lainsäädännössä säädetyin edellytyksin ja rajoituksin. Siten siihen, miten ja missä rajoissa toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen perintä maksussa olevasta Suomen eläkkeestä voidaan toteuttaa, rajoittaa kansallisen työeläkelainsäädännön säännökset takaisinperinnästä ja kuittaamisesta. Tästä syystä eläkelaitoksen tulee antaa R002 SED:llä ehdotuksensa siitä, miten tapauksessa perintä maksussa olevasta eläkkeestä voidaan toteuttaa.
4.2.3 Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa R003 SED:llä, hyväksytäänkö perintä maksussa olevasta eläkkeestä eläkelaitoksen ehdottamalla tavalla
Jos eläkelaitos ilmoittaa, että liikamaksun kuittaaminen on mahdollista, toisen EU-maan laitos lähettää R003 SED:n (Takautuvien/maksussa olevien erien vähennystä koskeva päätös), jolla se ilmoittaa, hyväksyykö se Suomen eläkelaitoksen R002 SED:llä ilmoittaman ehdotuksen etuuksien vähentämisestä.
Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos hyväksyy eläkelaitoksen ehdotuksen, eläkelaitos maksaa perimänsä rahamäärät toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen lopullisella R001 SED:llä ilmoitettujen pankkitietojen perusteella ja lähettää toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle tiedon maksusta maksuilmoitus R004 SED:llä.
Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ei hyväksy eläkelaitoksen ehdotusta, eläkelaitos ei tee vähennystä maksussa olevaan eläkkeeseen ja R_BUC_01 päättyy.
Tarkemmat tiedot
Jos EU-maan sosiaaliturvalaitos ei voi hyväksyä eläkelaitoksen ehdotusta, mutta haluaa jatkaa keskustelua perinnästä eläkelaitoksen kanssa, suositeltu yhteydenottotapa on H001 SED (Ilmoitus/Tietopyyntö).
4.2.4 Maksuilmoitus (R004 SED)
Kun eläkelaitos maksaa takautuvaa eläkettä toisen EU-maan laitokselle, eläkelaitos lähettää SED:n R004 (Maksuilmoitus).
R004 SED:n kohdassa 3 ilmoitetaan kaikki maksuun liittyvät tiedot:
- maksun syy
- maksun laji
- maksupäivä
- määrä
- valuutta ja
- tilisiirrossa käytettävä maksuviite.
R004 SED:n kohdassa 3.1.2.1. (Maksun laji) ilmoitetaan, onko kysymys
- koko määrää koskevasta maksusta
- osittaisesta maksusta
- maksuerästä tai
- viimeisestä maksuerästä.
Jos maksettava summa ei kata koko maksussa olevasta eläkkeestä perittäväksi sovittua summaa, eläkelaitos tekee rahansiirron ja lähettää R004 SED:n niin monta kertaa kuin tarpeen, kunnes koko perittäväksi sovittu summa on maksettu toisen EU-maan laitokselle.
R_BUC_02 päättyy, kun eläkelaitos on R004 SED:llä ilmoittanut, että kyse on koko määrää koskevasta maksusta tai viimeisestä maksuerästä.
Aiheettomasti maksetun etuuden perinnästä toisen EU-maan takautuvasta etuudesta säädetään täytäntöönpanoasetuksen 987/2009 72 artiklan 1 kohdassa.
Täytäntöönpanoasetuksen 72 artiklan 1 kohdassa perusteella muita sosiaalivakuutusetuuksia voidaan periä toisen EU-maan eläkkeestä. Soveltaminen edellyttää kansallisten säännösten mukaisten edellytysten ja rajoitusten huomioon ottamista.
Suomen takautuvasta työeläkkeestä voidaan maksaa ulkomaille yleensä sosiaalivakuutusetuuden liikamaksua, joka koskee
- sairauspäivärahaa ja
- työttömyyspäivärahaa.
Suomen kansallisen työeläkelainsäädännön perusteella
- eläkkeestä voidaan vähentää lähtökohtaisesti työttömyysetuutta tai sairauspäivärahaa vastaava sosiaalivakuutusetuus,
- sosiaalivakuutusetuuden liikamaksu voidaan periä ainoastaan takautuvasta eläkkeestä ja
- perinnässä noudatetaan kansallisen lainsäädännön etuuksien ajallista vastaavuutta koskevia säännöksiä.
Sosiaalivakuutusetuutta ei ole mahdollista periä maksussa olevasta Suomen eläkkeestä.
Tarkemmat tiedot
Ruotsi on katsonut, että se ei voi maksaa sairaus- ja työttömyyspäivärahaa koskevia regressejä Suomeen. Ruotsin työkyvyttömyyseläkelainsäädännön mukaan takautuvasta eläkkeestä Ruotsissa kansallisesti vähennetään sairausvakuutus- ja työttömyyspäivärahan määrä ja eläkettä maksetaan vain ylittävältä osalta.
Vastaavasti Ruotsi ei pyydä suomalaisia eläkelaitoksia regressoimaan takautuvaa eläkettä Ruotsin sairaus- tai työttömyyspäivärahan johdosta. Ruotsin tulkinnan vuoksi Kela ja työttömyyskassat joutuvat perimään liikaa maksetut määrät suoraan eläkkeensaajalta.
Jos Kela tai työttömyyskassa on maksanut etuuksia eläkkeenhakijalle takautuvasti samalle ajalle kuin hakijalle myönnetään eläkettä toisesta maasta, voi Kela tai työttömyyskassa itse esittää vaateen myönnettyyn takautuvaan eläkkeeseen kyseiselle ajalle toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle.
5.1 Toisen EU-maan laitos perii liikaa maksettua sosiaalivakuutusetuutta takautuvasta työeläkkeestä (R_ BUC_01)
Toisen EU-maan sosiaalivakuutusetuuksien perintään takautuvasta Suomen eläkkeestä rajoittaa Suomen kansallisen työeläkelainsäädännön säännökset.
Suomen takautuvasta työeläkkeestä voidaan maksaa sosiaalivakuutusetuuden liikamaksua, joka koskee toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen myöntämää
- sairauspäivärahaa tai
- työttömyyspäivärahaa.
Lisäksi noudatetaan Suomen kansallisen lainsäädännön etuuksien ajallista vastaavuutta koskevia säännöksiä.
5.1.1 Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen takautuvaa eläkettä koskeva perintäpyyntö (R001 SED) eläkelaitokselle
BUC käynnistyy SED:llä R001 (Takautuvista/maksussa olevista eristä tehtäviä vähennyksiä koskeva pyyntö). SED R001 voidaan lähettää
- väliaikaisena tai
- lopullisena.
Pyynnön tyyppi (väliaikainen/lopullinen) on määritelty kohdassa 3. Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on lähettänyt pyynnön väliaikaisena, R001 tulee lähettää uudelleen lopullisena, kun eläkelaitos on vastannut, että regressi takautuvasta eläkkeestä on mahdollista. R001 SED voidaan lähettää väliaikaisena vain kerran.
Kun pyyntö lähetetään lopullisena, yksityiskohtaiset tiedot liikamaksusta (mm. syy, määrä ja etuuslaji) ilmoitetaan kohdassa 5. Kohdassa 5.4. toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa, että kysymyksessä on vähentäminen takautuvista eristä.
Pankkiyhteystiedot toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa kohdassa 7.
5.1.2 Eläkelaitoksen vastaus takautuvaa eläkettä koskevaan perintäpyyntöön (R002 SED)
Eläkelaitos vastaa toisen EU-maan laitoksen perintäpyyntöön R002 SED:llä (Vastaus takautuvista/maksussa olevista eristä tehtäviä vähennyksiä koskevaan pyyntöön) ja ilmoittaa, onko liikaa maksetun etuuden periminen mahdollista takautuvasta eläkkeestä SED:n kohdassa 5.1.
R_BUC_01 päättyy, jos eläkelaitos ilmoittaa, että etuuden periminen takautuvasta eläkkeestä ei ole mahdollista.
Tarkemmat tiedot
Kansallisten lakien säännökset rajoittavat perintää. Suomen kansallisessa lainsäädännössä on määritelty ne sosiaalivakuutusetuudet, joiden aiheeton maksu voidaan periä takautuvasti myönnetystä työeläkkeestä. Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos pyytää muun etuuden kuin sairauspäivärahan tai työttömyyspäivärahan perintää takautuvasta eläkkeestä, ei tällaisiin perintätoimiin voida kuitenkaan ryhtyä Suomen kansallisen lainsäädännön vuoksi.
Jos perintä on mahdollista jatoisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on lähettänyt R001 SED:in väliaikaisena, eläkelaitos ilmoittaa R002 SED:llä kohdassa 4 lisätietoja myöntämästään eläkkeestä. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen tulee lähettää R001 SED uudelleen lopullisena.
Jos perintä on mahdollista jatoisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on lähettänyt R001 SED:in lopullisena, eläkelaitos ilmoittaa R002 SED:llä kohdassa 6 niistä takautuvista eläke-eristä, joista toisen EU-maan sosiaalivakuutusetuus voidaan vähentää Suomen kansallisen lainsäädännön perusteella. Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen liikaa maksamaa etuutta ei voida periä kokonaan takautuvasta eläkkeestä, takautuvista eläke-eristä annetaan tarkemmat tiedot.
Tarkemmat tiedot
Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen liikaa maksaman sosiaalivakuutusetuuden perintä takautuvasta eläkkeestä on mahdollista Suomen kansallisen lainsäädännössä säädetyin edellytyksin ja rajoituksin. Eläkelaitoksen kohdassa 6 ilmoittamat tiedot takautuvista eläke-eristä on ehdotus toisen EU-maan sosiaalivakuutuslaitokselle siitä, miltä osin perintää voidaan jatkaa Suomen kansallisen lainsäädännön perusteella.
5.1.3 Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa R003 SED:llä, hyväksytäänkö perintä takautuvasta eläkkeestä eläkelaitoksen ehdottamalla tavalla
Jos eläkelaitos ilmoittaa, että liikamaksun periminen takautuvasta eläkkestä on mahdollista, toisen EU-maan laitos lähettää R003 SED:n (Takautuvien/maksussa olevien erien vähennystä koskeva päätös), jolla se ilmoittaa, hyväksyykö se Suomen eläkelaitoksen R002 SED:llä ilmoittaman ehdotuksen etuuksien vähentämisestä takautuvasta eläkkeestä.
Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos hyväksyy eläkelaitoksen ehdotuksen, eläkelaitos maksaa perimänsä rahamäärät toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen lopullisella R001 SED:llä ilmoitettujen pankkitietojen perusteella ja lähettää toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle tiedon maksusta maksuilmoitus R004 SED:llä.
Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ei hyväksy eläkelaitoksen ehdotusta, eläkelaitos ei tee vähennystä takautuvaan eläkkeeseen ja R_BUC_01 päättyy.
Tarkemmat tiedot
Jos EU-maan sosiaaliturvalaitos ei voi hyväksyä eläkelaitoksen ehdotusta, mutta haluaa jatkaa keskustelua perinnästä eläkelaitoksen kanssa, suositeltu yhteydenottotapa on H001 SED (Ilmoitus/Tietopyyntö).
5.1.4 Maksuilmoitus (R004 SED)
Kun eläkelaitos maksaa takautuvaa eläkettä toisen EU-maan laitokselle, eläkelaitos lähettää SED:n R004 (Maksuilmoitus).
R004 SED:n kohdassa 3 ilmoitetaan kaikki maksuun liittyvät tiedot:
- maksun syy
- maksun laji
- maksupäivä
- määrä
- valuutta ja
- tilisiirrossa käytettävä maksuviite.
R004 SED:n kohdassa 3.1.2.1. (Maksun laji) ilmoitetaan, onko kysymys
- koko määrää koskevasta maksusta
- osittaisesta maksusta
- maksuerästä tai
- viimeisestä maksuerästä.
R_BUC_02 päättyy, kun eläkelaitos on R004 SED:llä ilmoittanut, että kyse on koko määrää koskevasta maksusta tai viimeisestä maksuerästä.
Sosiaaliavustusta koskeviaregressejä käsitellään EESSI:n ulkopuolella.
Aiheettomasti maksetun sosiaalivakuutusetuuden perinnästä toisen EU-maan maksamasta etuudesta säädetään täytäntöönpanoasetuksen 987/2009 72 artiklan 3 kohdassa. Soveltaminen edellyttää kansallisten säännösten mukaisten edellytysten ja rajoitusten huomioon ottamista.
Sosiaaliavustusta maksanut EU-maan sosiaaliturvalaitos voi pyytää vähentämään maksamansa sosiaaliavustuksen toisen EU-maan maksamasta etuuden määrästä, jota kyseiselle henkilölle ollaan maksamassa. Sosiaaliavustusta maksanut EU-maan sosiaaliturvalaitos voi pyytää vähentämistä toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselta, jos perintä on mahdollista sen kansallisen lainsäädännön mukaan. Etuutta maksava EU-maa sosiaaliturvalaitos tekee vähentämisen omassa kansallisessa lainsäädännössään säädetyin edellytyksin ja rajoituksin.
Suomen työeläkelainsäädännön mukaan eläkkeestä vähennettävä sosiaaliavustus on toimeentulotuki, joka on myönnetty ennakkona odotettavissa olevaa eläkettä vastaan.
Tarkemmat tiedot
Kela tai hyvinvointialue voivat myöntää toimeentulotukea toimeentulotukilain 23 §:n perusteella ennakkona odotettavissa olevaa eläkettä vastaan.
Suomen kansallisen työeläkelainsäädännön perusteella
- eläkkeestä voidaan vähentää ainoastaan sellainen toisen EU-maan myöntämä sosiaaliavustus, joka on myönnetty toisessa EU-maassa odotettavissa olevaa eläkettä vastaan,
- sosiaaliavustuksen liikamaksu voidaan periä ainoastaan takautuvasta eläkkeestä ja
- perinnässä noudatetaan kansallisen lainsäädännön etuuksien ajallista vastaavuutta koskevia säännöksiä.
Ennen eläkehakemuksen vireilletuloa annettua sosiaaliavustusta ei voida periä Suomen eläkkeestä.
Sosiaaliavustusta ei ole mahdollista periä maksussa olevasta Suomen eläkkeestä.
Jos Kela tai hyvinvointialue on myöntänyt henkilölle toimeentulotukea ennakkona odotettavissa olevaa eläkettä vastaan, Kela tai hyvinvointialue perii itse etuuden toisen EU-maan takautuvasta eläkkeestä.