Muutokset EU-eläkkeessä

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 11.12.2015 – toistaiseksiJulkaistu 11.12.2015
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeeseen on lisätty tieto, että Suomen työeläkkeiden tarkistaminen voi tulla kyseeseen myös silloin, kun muun EU-maan eläke hylätään.

EU:n sosiaaliturva-asetukset edellyttävät, että henkilön eläkkeen määräytyminen tarkistetaan tietyissä tilanteissa.

1.1 Milloin Suomen työeläkkeitä tarkistetaan?

Suomen työeläkkeiden tarkistaminen voi tulla kyseeseen, kun

  • eläkkeensaajalle myönnetään uusi eläke muusta EU-maasta 
  • muun EU-maan eläke muuttuu
  • muun EU-maan eläke lakkaa
  • muun EU-maan eläke hylätään.

Eläkkeensaaja voi pyytää maksussa olevan eläkkeensä tarkistamista EU:n sosiaaliturva-asetusten mukaan lasketuksi eläkkeeksi.

Tarkistamispyyntö voi koskea maksussa olevaa eläkettä,

  • jota ei ole aiemmin laskettu EU-säännöin tai
  • joka on myönnetty aiemmin voimassa olleiden EU:n sosiaaliturva-asetusten (1408/71 ja 574/72) mukaan, mutta se halutaan tarkistaa nykyisten sosiaaliturva-asetusten (perusasetus 883/2004 ja täytäntöönpanoasetus 987/2009) mukaiseksi.

 

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 11.12.2015 – toistaiseksiJulkaistu 11.12.2015
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeeseen on tarkennettu, mistä alkaen eläkettä tarkistetaan ulkomaan päätöksen vuoksi.

Maksussa oleva Suomen eläke tarkistetaan, jos eläkkeensaajalle myönnetään myöhemmin uuden hakemuksen perusteella toisesta EU-maasta uusi eläke. Suomen eläke tarkistetaan EU-eläkkeeksi, vaikka se olisi myönnetty ennen kuin EU-säännöksiä alettiin soveltaa.

Suomen työeläke tarkistetaan myös, jos muun EU-maan eläke muuttuu tai lakkaa ja muutoksella on vaikutusta Suomen työeläkkeen määrään.

Suomen työeläke tarkistetaan ainoastaan, jos toisen EU-maan eläkkeen myöntämisellä tai muutoksella on vaikutusta Suomen työeläkkeen määrään. Yleensä tarkistaminen ei vaikuta eläkkeen määrään.

Toisen EU-maan eläkkeen

  • myöntämisellä
  • lakkaamisella tai
  • muuttumisella

on vaikutusta mm. silloin, kun toisen maan eläkkeeseen sisältyy tulevan ajan osuus ja myös Suomesta on tulevan ajan osuuden sisältävä eläke.

Eläke tarkistetaan myös silloin, jos toinen EU-maa hylkää eläkkeen sillä perusteella, että siellä on ollut työskentelyä alle vuoden.

Henkilölle maksetaan Suomesta vanhuuseläkettä. Myöhemmin, 67-vuotiaana, hän hakee Norjan vanhuuseläkettä. Norja hylkää eläkehakemuksen, koska työskentely Norjassa on kestänyt alle 12 kuukautta. Suomen eläkelaitos tarkistaa eläkepäätöksensä siten, että se ottaa laskennassa huomioon Norjan alle 12 kuukauden työskentelyn.

Tarkemmat tiedot

Suomen työeläkkeen määrä ei muutu eikä eläkettä tarkisteta seuraavissa tilanteissa:

  • Suomesta on myönnetty tulevan ajan eläke ja toinen EU-maa myöntää vanhuuseläkkeen tai työkyvyttömyyseläkkeen, jossa ei ole tulevaa aikaa.
  • Toinen EU-maa myöntää jatkon työkyvyttömyyseläkkeeseen tai osatyökyvyttömyyseläke muuttuu täydeksi eläkkeeksi.
  • Toisen EU-maan eläkkeenlajissa tapautuu muutos (esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeestä vanhuuseläkkeeksi).
  • Kyseessä on elinkustannusten noususta tai ansiotason muutoksesta johtuva etuuden määrän muutos (esim. indeksimuutokset).

Jos eläkkeenhakija ei ole ilmoittanut ulkomaan työstään siinä vaiheessa, kun hän on hakenut Suomen eläkettä, myöhemmin  myönnettävä ulkomaan eläke tulkitaan uuden eläkkeen myönnöksi. Näissä tilanteissa Suomen eläke tarkistetaan. Jos eläkkeenhakija on eläkettä hakiessaan ilmoittanut, että ei halua hakea eläkettä toisesta EU-maasta, jossa hän on työskennellyt, ja hakee tämän toisen jäsenmaan eläkettä myöhemmin, on kyse uudesta myönnöstä, joka johtaa Suomen eläkkeen tarkistamiseen.

Eläkettä tarkistettaessa eläke lasketaan 

  • asetuksen mukaisena kansallisena ja
  • pro rata -eläkkeenä.

Näistä suurempi myönnetään.

Suomen ja toisen EU-maan työeläkkeiden yhteismäärää ei verrata aikaisemman työeläkkeen määrään. Työeläkkeen määrä voi myös pienentyä tarkistamisen johdosta.

2.1 Tulevan ajan sisältävän eläkkeen tarkistaminen

Suomen eläkkeen määrä voi muuttua, jos toinen EU-maa myöntää uuden hakemuksen perusteella eläkkeensaajalle myöhemmästä ajankohdasta alkaen eläkkeen, johon liittyy tuleva aika. Jos Suomen tuleva aika ositetaan tarkistuksessa, työeläkkeiden kokonaismäärä voi pienentyä. Näissä tapauksissa ei ole suojasäännöstä. Eläke tarkistetaan toisen maan eläkkeen alkamisesta lukien.

Toisen EU-maan eläkkeen lakkaamisella voi olla vaikutusta Suomen työeläkkeen määrään. Jos Suomen työeläkkeessä on ositettu tuleva aika, Suomen työeläke tarkistetaan osittamattomaksi tulevan ajan eläkkeeksi toisen maan eläkkeen lakkaamisesta lukien.

Suomen eläkelaitoksen tulee tarkastaa oma eläkkeensä, ja maksaa koko tulevan ajan eläke toisen maan määräaikaisen eläkkeen päättymisestä lukien, jos

  • Suomesta on maksussa jatkuva eläke
  • toisesta EU-maasta on maksussa määräaikainen eläke ja
  • eläkkeensaaja ei hae jatkoa ulkomaan eläkkeeseensä.

2.2 Eläkkeen tarkistaminen LITA-etuuksien muutoksen johdosta 

Työeläkelaeissa säädetään ensisijaisen etuuden ja muun eläkkeen (LITA-etuus) muutoksen vaikutuksesta eläkkeen määrään. Eläke tarkistetaan siitä ajankohdasta, kun ensisijainen etuus myönnetään tai sen tai muun eläkkeen määrä muuttuu.

Jos eläkkeensaajan ulkomaisen LITA-etuuden määrä muuttuu, eläke tarkistetaan kuitenkin siitä ajankohdasta, kun teoreettinen laitos saa tiedon ulkomaisen ensisijaisen etuuden myöntämisestä tai muuttumisesta. Tämä säännös ei koske muun ulkomaisen eläkkeen myöntämisen tai muutoksen vaikutusta Suomen eläkkeeseen.

2.3 Tarkistamista koskeva menettely

Kun eläkelaitos saa tiedon uudesta EU-eläkkeestä tai sen muutoksesta, eläkelaitoksen tulee laskea oma eläkkeensä uudelleen, jos siihen tulee muutos. Tähän eläkelaitos tarvitsee ulkomaan vakuutuskaudet.

Kun etuus

  • lasketaan uudelleen
  • peruutetaan tai
  • keskeytetään

päätöksen tehneen laitoksen on annettava siitä viipymättä tieto asianosaiselle henkilölle ja ilmoitettava siitä kullekin EU-maan laitokselle, jossa henkilöllä on oikeuksia.

Eläkelaitos tekee tarkistuksen viran puolesta. Se ei kuitenkaan anna uutta päätöstä, jos eläkkeen tarkistaminen ei aiheuta muutosta maksussa olevaan eläkkeeseen.

Jos uusi laskenta johtaisi aiempaa eläkettä

  • parempaan eläkkeeseen, eläkelaitos antaa asiasta valituskelpoisen päätöksen ja maksaa korotettua eläkettä toisen maan eläkkeen alkamisesta tai eläkkeen muutoksen voimaanastumisesta alkaen.
  • huonompaan eläkkeeseen, eläkelaitos antaa asiasta valituskelpoisen päätöksen ja maksaa alempaa eläkettä toisen maan eläkkeen alkamisesta tai eläkkeen muutoksen voimaanastumisesta alkaen. Tällöin eläkelaitos saattaa joutua perimään takaisin liikaa maksamaansa eläkettä.

Jos toinen EU-maa hylkää eläkkeen sillä perusteella, että siellä on ollut työskentelyä alle vuoden, eläkelaitos tarkistaa päätöksensä eli antaa asiasta valituskelpoisen päätöksen ja maksaa korotettua eläkettä siitä lukien, kun tieto toisen maan hylkäyksestä saadaan.

 

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 11.12.2015 – toistaiseksiJulkaistu 11.12.2015
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeesta on muutettu Kelan KV-keskuksen nimi Kelan kansainvälisten asioiden keskukseksi eli vastaamaan siitä virallisesti käytettyä nimeä.

3.1 Eläkkeensaajan tarkistushakemus, kun eläkettä ei ole aiemmin laskettu EU-säännöin

Eläke, joka on myönnetty ennen kuin EU:n sosiaaliturva-asetuksia (joko aiemmin voimassa olleita asetuksia 1408/71 ja 574/72 taikka nykyisin voimassa olevia sosiaaliturva-asetuksia 883/2004 ja 987/2009) ryhdyttiin soveltamaan tietyssä EU-maassa, tarkistetaan eläkkeensaajan hakemuksesta EU-säännösten mukaan määräytyväksi.

Eläkkeensaaja voi hakea eläkkeen tarkistamista EU-säännösten mukaiseksi, jos eläke on myönnetty ennen seuraavia ajankohtia:

  • ETA-sopimus tuli voimaan 1.1.1994, mistä lähtien Suomessa on sovellettu EU:n sosiaaliturva-asetuksia.
  • EU:n ja Sveitsin sopimus henkilöiden vapaasta liikkuvuudesta tuli voimaan 1.6.2002, jonka jälkeen myös Sveitsissä on sovellettu EU:n sosiaaliturva-asetuksia.
  • EU:n sosiaaliturva-asetukset ulotettiin koskemaan myös EU:ssa laillisesti asuvia kolmansien valtioiden kansalaisia 1.6.2003 lähtien.
  • Uudet jäsenmaat (Viro, Liettua, Latvia, Puola, Unkari, Tsekki, Slovakia, Slovenia, Malta ja Kypros) liittyivät EU:iin ja näissä maissa ryhdyttiin soveltamaan EU:n sosiaaliturva-asetuksia 1.5.2004 lähtien.
  • Romania ja Bulgaria liittyivät EU:iin ja niissä ryhdyttiin soveltamaan EU:n sosiaaliturva-asetuksia 1.1.2007 lähtien.
  • Kroatia liittyi EU:iin ja siellä ryhdyttiin soveltamaan EU:n sosiaaliturva-asetuksia 1.7.2013 lähtien.

Eläke, joka on myönnetty ennen näitä yllä mainittuja ajankohtia, voidaan tarkistaa EU-eläkkeeksi.

3.2 Eläkkeensaajan tarkistushakemus, kun eläke halutaan tarkistaa nykyisten EU:n sosiaaliturva-asetusten mukaiseksi

Tarkistuspyyntö voi koskea myös aikaisempien sosiaaliturva-asetusten 1408/71 ja 574/72 perusteella myönnettyä eläkettä. Henkilöllä on oikeus pyytää eläkkeen tarkistamista nykyisten sosiaaliturva-asetusten säännösten mukaiseksi.

EU:n nykyisten sosiaaliturva-asetusten voimaantuloa koskeva siirtymäsäännös

EU:n nykyiset sosiaaliturva-asetukset (perusasetus 883/2004 ja täytäntöönpanoasetus 987/2009) tulivat voimaan 1.5.2010. Aiemmin voimassa olleiden sosiaaliturva-asetusten (1408/71 ja 574/72) mukaan laskettu eläke voidaan tarkistaa uusien asetusten mukaiseksi niiden voimaantulosta lukien.

Tarkistamisen kannalta merkityksellisiä ajankohtia ovat

  • vakuutustapahtuman ajankohta sekä
  • etuuden myöntäminen

suhteessa perusasetuksen ja täytäntöönpanoasetuksen voimaantuloon 1.5.2010.

Jos vakuutustapahtuma on sattunut ennen sosiaaliturva-asetusten voimaantuloajankohtaa (1.5.2010) ja jos eläkehakemuksen perusteella ei ole vielä myönnetty eläkettä ennen tätä, etuudet määräytyvät kaksivaiheisesti:

  1. aikaisemman sosiaaliturva-asetuksen 1408/71 mukaisesti
  2. uuden perusasetuksen 883/2004 mukaisesti.

Jos aikaisemman sosiaaliturva-asetuksen 1408/71 mukaan laskettu määrä on suurempi kuin uuden perusasetuksen mukaan laskettu määrä, henkilöllä on edelleen oikeus tähän suurempaan määrään. Eläkkeen määrää tulee siis verrata ja henkilölle tulee myöntää suurempi eläke.

Jos eläkkeensaaja pyytää eläkkeensä tarkistamista 2 vuoden kuluessa siitä, kun uusia asetuksia alettiin soveltaa, oikeus tarkistettuun määrään on siitä päivästä lukien, kun uusia asetuksia alettiin soveltaa kyseisen jäsenvaltion alueella. Jos tarkistusta pyydetään myöhemmin, uutta määrää voidaan maksaa tarkistuspyynnön jättämistä seuraavan kuukauden alusta.

Tarkemmat tiedot

3.2.1 Nykyisten sosiaaliturva-asetusten siirtymäsäännöksen merkitys on käytännössä vähäinen

Aikaisemmin voimassa olleiden sosiaaliturva-asetusten ja nykyisten asetusten eläkkeen määräytymistä koskevat säännökset eivät merkittävästi eroa toisistaan. Suurin muutos koskee erilaisten etuuksien päällekkäisyyden estämistä koskevia säännöksiä.

Erilaisten etuuksien päällekkäisyyttä koskevia nykyisiä säännöksiä sovelletaan vain eläkkeisiin, jotka määräytyvät nykyisin voimassa olevien sosiaaliturva-asetusten mukaisesti. Eläkkeen määräytyminen ei käytännössä muutu, kun verrataan asetuksen 1408/71 ja nykyisten asetusten säännöksiä.

Käytännössä tällaisissa tilanteissa ei aikaisemman ja nykyisen sosiaaliturva-asetuksen mukaan lasketuissa eläkkeissä tule olemaan muutosta. Näin ollen eläkelaitosten ei tarvitse viran puolesta tarkistaa asetuksen 1408/71 säännösten perusteella laskettua eläkettä tällaisissa tilanteissa.

3.3 Tarkistamista koskeva menettely

3.3.1 Tarkistuksen hakija asuu Suomessa

Tarkistusta voi hakea vapaamuotoisella allekirjoitetulla kirjeellä tai täyttämällä kansallinen eläkehakemuslomake ja U-liite. Näistä on käytävä selvästi ilmi, että kysymyksessä on tarkistushakemus. Tarkistushakemusta ei viritetä hakemusrekisteriin eläkehakemukseksi, paitsi jos se on välttämätöntä uuden päätöksen antamista varten.

Tarkistushakemus toimitetaan Eläketurvakeskuksen ulkomaisten eläkeasian osastolle (UP-osasto), joka yhteyslaitoksena hoitaa tarkistushakemusten käsittelyn.

UP-osasto lähettää tiedon tarkistushakemuksesta

  • teoreettiselle laitokselle
  • ulkomaiselle yhdyslaitokselle
  • Kelalle.

Ulkomaiselle yhdyslaitokselle lähetetään samalla myös Suomen vakuutuskaudet. Ulkomaista laitosta pyydetään ilmoittamaan tarkistuksen tulos sekä toimittamaan vakuutuskaudet.

Eläkelaitos voi antaa suoraan päätöksen EU-eläkkeestä, jos EU-laskenta johtaa parempaan lopputulokseen kuin kansallinen laskenta. Eläkelaitoksen tulee ilmoittaa tarkistuksen tulos UP-osastolle riippumatta siitä, kumpi laskenta tuottaa paremman eläkkeen.

UP-osasto lähettää ulkomaiselta yhdyslaitokselta ja teoreettiselta eläkelaitokselta saamansa tiedot Kelalle.

UP-osasto ilmoittaa hakijalle tarkistuksen tuloksen. Hakija voi halutessaan pyytää päätöstä myös niistä eläkelaitoksista, joiden maksaman eläkkeen määrään ei ole tullut muutosta.

3.3.2 Tarkistuksen hakija asuu toisessa EU-maassa

Ulkomailla asuvien tarkistushakemukset, ulkomaiset vakuutuskaudet ja mahdollisesti tarvittavat lisäselvitykset tulevat eläkelaitokseen Kelan kansainvälisten asioiden keskuksen kautta.

Hakemusta ei viritetä hakemusrekisteriin, paitsi jos se on välttämätöntä uuden päätöksen antamista varten.

Eläkelaitos

  • tekee tarkistuslaskelman
  • antaa tarvittaessa (eläkkeen määrän noustessa) päätöksen 
  • toimittaa tiedon tarkistuksen tuloksesta sekä mahdollisen uuden päätöksensä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen.

 

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 11.12.2015 – toistaiseksiJulkaistu 11.12.2015
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeeseen on lisätty tilanne, jossa päätös on annettu ulkomaan väliaikaisen vakuutuskausitodistuksen perusteella.

Lainvoimainen EU-eläkepäätös tulee oikaista, jos jälkikäteen tulee ilmi seikkoja, joilla olisi alunperin ollut vaikutusta Suomen eläkkeen määrään.

Eläkkeen laskennassa tulee huomioida muidenkin maiden vakuutuskaudet ja laskea eläke myös EU-säännöin, vaikka näissä muissa maissa eläkkeen saamisen edellytykset eivät vielä olisikaan täyttyneet.

Lainvoimainen EU-eläkepäätös tulee oikaista esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Suomesta on myönnetty vanhuuseläke, joka on laskettu ottaen huomioon ainoastaan kansalliset säännökset tai laskenta on tehty ulkomaan väliaikaisen vakuutuskausitodistuksen perusteella. Myöhemmin henkilö hakee ulkomaan eläkettä, jolloin toisen EU-maan vakuutuskausien perusteella eläkelaitos huomaa, että eläkkeen saaja on työskennellyt korotettuun karttumaan oikeuttavan ikäisenä toisessa maassa tai ulkomaan todelliset vakuutuskaudet eroavat väliaikaisella vakuutuskausitodistuksella ilmoitetuista. Eläkelaitos oikaisee vanhuuseläkkeen määrän sen alkuperäisestä myöntämisajankohdasta lukien ja antaa asiasta valituskelpoisen päätöksen. Koska korotettu karttuma tulee ottaa huomioon eläkkeessä alusta lähtien, kyseessä ei ole EU-eläkkeen tarkistaminen, vaan lainvoimaisen päätöksen oikaisu.
  • Henkilö hakee eläkettä yhtä aikaa Suomesta ja toisesta jäsenmaasta samasta ajankohdasta lukien. Eläkelaitos antaa päätöksen, joka tulee lainvoimaiseksi. Toinen jäsenvaltio hylkää eläkehakemuksen, koska työskentely toisessa jäsenmaassa on kestänyt alle 12 kuukautta. Eläkelaitos oikaisee päätöksensä alkuperäisestä alkamisajankohdasta lukien siten, että se ottaa laskennassa huomion toisen jäsenmaan alle 12 kuukauden työskentelyn ja antaa asiasta valituskelpoisen päätöksen. Kysymys ei ole toisen EU-maan eläkkeeseen liittyvästä muutoksesta, jonka perusteella eläke tarkistettaisiin, vaan Suomen eläke tulee oikaista alusta lähtien.

 

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 13.5.2014 – toistaiseksiJulkaistu 13.5.2014

5.1 Milloin virheellinen EU-eläkepäätös voidaan poistaa?

Eläkelaitos voi poistaa virheellisen EU-eläkepäätöksen ja ratkaista asian uudelleen, jos

  • päätös perustuu selvästi virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen
  • päätös perustuu ilmeisen väärään lain soveltamiseen tai
  • päätöstä tehtäessä on tapahtunut menettelyvirhe.

Eläkelaitos ei kuitenkaan saa muuttaa päätöstään tai poistaa sitä asianosaisen vahingoksi, jollei asianosainen ole suostunut siihen. Asianosaisen antaman suostumuksen tulee olla

  • nimenomainen
  • yksiselitteinen ja
  • kirjallinen.

Eläkelaitos voi hakea TELK:ltä lainvoimaisen päätöksen poistamista, jos päätös perustuu virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen tai se on ilmeisesti lain vastainen.

5.2 Milloin on kysymys päätöksen tarkistamisesta ja milloin asiavirheen korjaamisesta tai päätöksen poistamisesta?

Esimerkkejä päätöksen tarkistamisen ja asiavirheen korjaamisen tai päätöksen poistamisen suhteesta:

  • Henkilö hakee työkyvyttömyyseläkettä Suomesta ja toisesta EU-maasta. Toinen EU-maa hylkää hakemuksen, mutta Suomen eläkelaitos myöntää eläkkeen, jossa on täysi tuleva aika. Päätös tulee lainvoimaiseksi. Toinen EU-maa tutkii asian uudelleen ja myöntää saman alkuperäisen hakemuksen perusteella työkyvyttömyyseläkkeen, jossa on mukana tuleva aika. Suomen työkyvyttömyyseläkkeen tuleva aika tulee osittaa, mikä tarkoittaa eläkkeen määrän pienenemistä. Jotta päätös voitaisiin korjata sen alkuperäisestä antamisesta lukien ja tehdä tulevan ajan ositus, se edellyttää asianosaisen suostumusta tai sitä että eläkelaitos hakee päätöksen poistamista TELK:ltä. Koska päätös tulee korjata alusta lukien, kysymys ei ole eläkkeen tarkistamisesta.
  • Henkilö hakee työkyvyttömyyseläkettä ja ilmoittaa hakemuksella, että ei halua hakea eläkettä toisesta EU-maasta, jossa on työskennellyt. Eläkelaitos myöntää työkyvyttömyyseläkkeen, jossa on täysi tuleva aika. Päätös tulee lainvoimaiseksi. Myöhemmin henkilö päättää hakea työkyvyttömyyseläkettä myös toisesta EU-maasta ja hänelle myönnetään eri hakemuksen perusteella työkyvyttömyyseläke, jossa on tuleva aika. Suomen tuleva aika tulee osittaa. Koska kysymyksessä on uuden eläkkeen myöntäminen toisesta EU-maasta, Suomen eläke tarkistetaan toisen maan eläkkeen myöntämisajankohdasta lukien.

 

matiketopelasu
242526272812345678910111213141516171819202122232425262728293031123456