Lentohenkilökuntaan kuuluviin työntekijöihin sovelletaan sen maan sosiaaliturvalainsäädäntöä, jossa heidän kotiasemansa sijaitsee. Lentoyhtiö nimeää henkilökuntansa jäsenelle kotiaseman.

Tarkemmat tiedot

Kotiasema määräytyy neuvoston (ETY) N:o 3922/91 teknisten sääntöjen ja hallinnollisten menettelyjen yhdenmukaistamisesta siviili-ilmailun alalla antaman asetuksen liitteessä III: ”Kotiasemalla tarkoitetaan lentotoiminnanharjoittajan miehistön jäsenelle nimeämää paikkaa, jossa miehistön jäsen tavallisesti aloittaa ja lopettaa työjakson tai peräkkäisen työjaksojen sarjan, ja jossa lentotoiminnanharjoittaja ei tavallisesti vastaa hänen majoituksestaan.”

Esimerkiksi EU-alueella lentävään lentäjään, jonka kotiasema on Helsinki, sovelletaan Suomen sosiaaliturvalainsäädäntöä, vaikka hän asuisi jossain toisessa EU-maassa.

Kotiasemasääntöä sovelletaan myös vuokrattuun henkilökuntaan sekä yrittäjiin. Se, vakuutetaanko lentohenkilökunnan jäsen työeläkelakien mukaan yrittäjänä vai työntekijänä, arvioidaan tarvittaessa tapauskohtaisesti työoikeudellisin perustein.

1.1 A1-todistusta haetaan ja sen myöntää maa, jossa henkilön kotiasema sijaitsee

A1-todistusta haetaan siitä maasta, jossa kotiasema sijaitsee. Hakemuksen voi tehdä joko työnantaja tai työntekijä.

Lentohenkilökunnan jäsenelle tulee hakea A1-todistus jos

  • kotiasema on eri maassa kuin missä henkilö asuu tai
  • muun maan viranomainen pyytää A1-todistusta.

Esimerkiksi Virossa asuvalle lentäjälle, jonka kotiasema on Helsingissä, tulee hakea A1-todistusta Eläketurvakeskuksesta.

1.1.1 Asuinmaa ja kotiasema Suomessa

Jos lentohenkilökunnan jäsen asuu Suomessa ja hänen kotiasemansa on Suomessa, ei A1-todistusta tarvitse hakea. Eläketurvakeskus antaa A1-todistuksen kuitenkin näissäkin tapauksissa työntekijän tai työnantajan hakemuksesta.

1.2 Tilanteet, joissa kotiasemasääntöä ei sovelleta

Seuraavissa tilanteissa ei sovelleta kotiasemasääntöä:

  • Henkilöllä on kotiasemia useissa eri maissa tai henkilön kotiasema vaihtuu toistuvasti 12 kuukauden tarkastelujakson aikana.
Tarkemmat tiedot

Tällöin sovelletaan sääntöjä, jotka koskevat useassa maassa työskentelyä ja hakemus sosiaaliturvaan kuulumisesta (A1-hakemus) tulee jättää henkilön asuinmaahan.

Esimerkiksi Suomessa asuva lentäjä, jonka kotiasema on ensin 4 kuukautta Suomessa, sitten 4 kuukautta Norjassa, jälleen 4 kuukautta Suomessa ja taas 4 kuukautta Norjassa, kuuluu Suomen sosiaaliturvalainsäädännön alaisuuteen myös niinä aikoina, jolloin kotiasema on Norjassa.

  • Henkilöllä on työnantajia useissa eri maissa tai hän harjoittaa lentotyönsä lisäksi yrittäjätoimintaa jossakin muussa maassa.
Tarkemmat tiedot

Tällöin sovelletaan sääntöjä, jotka koskevat useassa maassa työskentelyä ja hakemus sosiaaliturvaan kuulumisesta (A1-hakemus) tulee jättää henkilön asuinmaahan.

Esimerkiksi Virossa asuva lentoemäntä, jolla on kotiasema Suomessa, työskentelee lentotyönsä ohessa huomattavassa määrin kotimaassaan Virossa paikallisessa hotellissa. Hän kuuluu Viron sosiaaliturvalainsäädännön alaisuuteen myös lentotyönsä osalta.

  • EU-alueella asuvan henkilön kotiasema on EU-alueen ulkopuolella.
Tarkemmat tiedot

Tällöin EU-alueella työskentelyyn sovelletaan sääntöjä, jotka koskevat useassa maassa työskentelyä.

  • Henkilö on lähetetty kotiasemamaastaan toiselle kotiasemalle.
Tarkemmat tiedot

Tällöin sovelletaan lähettämistä koskevia sääntöjä.

Esimerkiksi lentokapteeni, jolla on kotiasema Suomessa, siirretään lentämään 4 kuukaudeksi lähtöpaikkanaan Pariisi. Lähettämistä koskevien edellytysten täyttyessä kapteeni voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan kyseisen ajan ja saada Eläketurvakeskuksesta A1-todistuksen.

  • Työskentely on alkanut ennen 28.6.2012 ja työskentelyyn liittyvät olosuhteet ovat pysyneet muuttumattomina. Tällöinkin työntekijä voi kuitenkin valita, että häneen sovelletaan kotiasemasääntöä.
Tarkemmat tiedot

Tällöin sovelletaan ennen 28.6.2012 voimassa olleita useassa maassa työskentelyä koskevia säännöksiä sekä siirtymäsäännöstä.

Kotiasemasääntö tuli asetukseen 28.6.2012. Tätä ennen lentohenkilökuntaan sovellettiin samoja sääntöjä kuin muihinkin useassa maassa työskenteleviin henkilöihin.

28.6.2012 muuttuneisiin säännöksiin liittyy siirtymäsäännös:

  • Lentohenkilökunnan jäseneen sovelletaan ennen 28.6.2012 voimassa olleita useassa maassa työskentelyä koskevia sääntöjä 10 vuotta, jos työskentelyyn liittyvät olosuhteet pysyvät muuttumattomina ja jos sovellettava lainsäädääntö muuttuisi 28.6.2012 voimaan tulleiden muutosten johdosta.
  • Lentohenkilökunnan jäsen voi kuitenkin valita, että häneen sovelletaan kotiasemasääntöä. Lentohenkilökunnan jäsenen tulee ilmoittaa tästä Eläketurvakeskukselle.
  • Henkilö työskentelee julkisen työnantajan palveluksessa (esimerkiksi Puolustusvoimat).
Tarkemmat tiedot

Julkisen työnantajan palveluksessa olevaan henkilön sovelletaan sen maan sosiaaliturvalainsäädäntöä, jossa hänen työnantajansa on.