Yhdessä EU-maassa työskentelevän apurahansaajan vakuuttaminen

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.1.2015 – toistaiseksiJulkaistu 13.1.2015
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeen sisältöä siirretty ja täsmennetty ohjeessa Apurahansaajan Suomessa vakuuttamisen edellytykset EU-tilanteissa.

EU-asetusten tarkoittamana yrittäjänä pidetään myös MYEL:ssä tarkoitettua apurahansaajaa.

Apurahansaajaan sovelletaan perusasetuksen yrittäjiä koskevia säännöksiä, vaikka apurahansaaja ei perinteisessä mielessä olekaan yrittäjä. Siten tilapäisesti ulkomailla työskentelevään apurahansaajaan sovelletaan samoja säännöksiä kuin tilapäisesti ulkomailla työskentelevään yrittäjään.

Toisessa EU-maassa työskentelevä apurahansaaja voi ottaa itselleen MYEL-vakuutuksen ulkomaantyönsä ajaksi, jos apurahansaajalla on Eläketurvakeskuksen antama A1-todistus.

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.1.2015 – toistaiseksiJulkaistu 13.1.2015
Muutokset edelliseen versioon

Ohjetta edellytyksistä tarkennettu ja täydennetty.

2.1 Tilapäisesti toisessa maassa työskentelevä apurahansaaja

Toiseen EU-maahan enintään 24 kuukaudeksi lähtevä apurahansaaja voi edelleen kuulua Suomen sosiaaliturvaan, jos hän

  • täyttää MYEL:n vakuuttamisen edellytykset ja
  • on kuulunut Suomen sosiaaliturvaan välittömästi ennen ulkomaille lähtöään.

Suomen sosiaaliturvaan kuuluminen ennen apurahatyön alkua tarkoittaa käytännössä sitä, että henkilö on kuulunut Suomen sosiaaliturvaan joko työskentelynsä tai asumisensa perusteella.

Käytännössä riittää, että henkilö on työskennellyt Suomessa vähintään 1 kuukauden välittömästi ennen ulkomaantyön alkua.

Jos henkilö ei ole työskentelynsä perusteella kuulunut Suomen sosiaaliturvaan, täyttyy Suomen sosiaaliturvaan kuulumisen edellytys myös sillä, että hän on kuulunut Suomen asumisperusteisen sosiaaliturvan (niin sanotun Kela-turvan) piiriin vähintään 1 kuukauden ajan ennen tilapäisen ulkomaantyön aloittamista.

Jos henkilö ei ole kuulunut Suomen sosiaaliturvaan 1 kuukauden vähimmäisaikaa ennen ulkomaantyön alkua, arvioidaan Suomessa vakuuttamisen edellytykset tapauskohtaisesti.

2.2 Poikkeusluvan perusteet EU-tilanteissa

EU-maiden viranomaisilla on mahdollisuus sopia keskenään poikkeuksista kaikkiin vakuuttamista koskeviin sääntöihin. Jos työskentely ulkomailla kestää esimerkiksi yli 24 kuukautta, apurahansaaja voi edelleen pysyä Suomen sosiaaliturvan piirissä poikkeusluvalla.

2.3 Useassa maassa tavallisesti työskentelevä apurahansaaja

Useassa EU-maassa tavallisesti työskentelevään apurahansaajaan sovellettava sosiaaliturvalainsäädäntö ratkaistaan samojen säännösten mukaan kuin useassa EU-maassa työskentelevien yrittäjien.

 

 

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 13.5.2014 – toistaiseksiJulkaistu 13.5.2014

Kun henkilö tekee työtä ulkomailla ja

  • saa sekä Suomesta myönnettyä apurahaa että
  • on työsuhteessa ulkomaiseen työnantajaan (työ- tai virkasuhteessa)

ei henkilön suomalaista apurahaa voida vakuuttaa Suomessa vaan kaikki työ tulee tällöin vakuuttaa pääsäännön mukaisesti kokonaisuudessaan työntekomaassa.

Jos työntekomaan lainsäädännön mukaan henkilön ei ole mahdollista vakuuttaa Suomesta myönnettyä apurahaa kyseisessä työskentelyvaltiossa, voi Eläketurvakeskus hakea hänelle poikkeuslupaa ja sopia Suomessa vakuuttamisesta työskentelymaan viranomaisen kanssa. Eläketurvakeskus harkitsee poikkeusluvan hakemisen edellytykset. Tällöin apurahansaajan tuloista pääosan on tultava Suomesta myönnetystä apurahasta. Lisäksi ulkomaisen työnantajan tulee olla halukas hoitamaan vakuutuksensa Suomessa.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 13.5.2014 – toistaiseksiJulkaistu 13.5.2014

Henkilöllä saattaa apurahan lisäksi olla työ- tai virkasuhde suomalaiseen työnantajaan, joka lähettää hänet työhön ulkomaille.

Jos henkilö työskentelee ulkomailla apurahan turvin ja lisäksi lähetettynä työntekijänä, voi apurahansaaja kuulua Suomen sosiaaliturvaan. Hänelle voidaan myöntää A1-todistus, jos lähettämisen tai poikkeusluvan edellytykset täyttyvät. A1-todistusta tulee tällöin hakea Eläketurvakeskuksesta. Eläketurvakeskus tutkii täyttyvätkö lähettämisen edellytykset.

Henkilölle voidaan siten myöntää A1-todistus tilanteessa, jossa hän on samanaikaisesti apurahansaaja ja lähetetty työntekijä.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.6.2015 – toistaiseksiJulkaistu 16.6.2015

Apurahansaaja voi tietyin edellytyksin keskeyttää MYEL-vakuutuksensa muun asiotyön vuoksi myös silloin kun hän työskentelee EU-maassa tai sosiaaliturvasopimusmaassa.

3.3.1 Apurahansaaja työskentelee paikalliselle työnantajalle tai aloittaa yrittäjätoiminnan ulkomailla

Jos apurahansaaja työskentelee EU- tai sosiaaliturvasopimusmaassa ja hän keskeyttää apurahalla työskentelynsä muun ansiotyön vuoksi, sovelletaan häneen lähtökohtaisesti työskentelymaan sosiaaliturvalainsäädäntöä. Työskentelymaan sosiaaliturvalainsäädäntöä sovelletaan siitä alkaen, kun henkilö aloittaa työskentelyn paikalliselle työnantajalle tai yrittäjätoiminnan. Vastaavana aikana apurahansaajaan ei voida soveltaa Suomen sosiaaliturvalainsäädäntöä.

Esimerkki: Apurahansaaja aloittaa työskentelyn paikallisen työnantajan palveluksessa

Apurahansaaja työskentelee Saksassa ja hänellä on Eläketurvakeksuksen myöntämä A1-todistus osoituksena Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta. Apurahansaaja aloittaa työskentelyn saksalaisen työnantajan palveluksessa ja keskeyttää MYEL-vakuutuksensa. Henkilöön sovelletaan työskentelyn alkamisesta lukien Saksan sosiaaliturvalainsäädäntöä. Eläketurvakeskus peruuttaa antamansa A1-todistuksen siitä alkaen eikä henkilö voi kuulua enää Suomen sosiaaliturvaan

Tarkemmat tiedot

Keskeytyksen jälkeiseen apurahatyöskentelyyn sovelletaan työskentelymaan sosiaaliturvalainsäädäntöä. Se, tuleeko apurahatyöskentely vakuuttaa työskentelymaassa, riippuu kyseisen maan kansallisesta lainsäädännöstä.

Jos apurahansaaja työskentelee EU- tai sosiaaliturvasopimusmaassa ja haluaa MYEL-vakuuttaa keskeytyksen jälkeen apurahatyönsä Suomessa, tulee apurahansaajan hakea siihen poikkeuslupaa Eläketurvakeskukselta. Eläketurvakeskus voi sopia Suomessa vakuuttamisesta työskentelymaan viranomaisen kanssa. Keskeytyksen jälkeinen apuraha voidaan siis vakuuttaa MYEL:n mukaan Suomessa ainoastaan, jos työskentelyvaltion toimivaltainen viranomainen suostuu Eläketurvakeskuksen poikkeuslupapyyntöön.

3.3.2 Apurahansaaja työskentelee suomalaiselle työnantajalle keskeytyksen aikana

Jos apurahansaaja keskeyttää apurahalla työskentelynsä ulkomailla työskennelläkseen suomalaiselle työnantajalle, voi hän kuulua edelleen Suomen sosiaaliturvaan, jos hänen työskentelynsä täyttää lähetettyjä työntekijöitä koskevat edellytykset. Työnantajan tulee siinä tapauksessa hakea Eläketurvakeskukselta A1-todistusta. Jos A1-todistusta ei voida myöntää tai työnantaja ei hae sitä, henkilöön sovelletaan työskentelymaan sosiaaliturvalainsäädäntöä. 

Esimerkki: Apurahansaaja aloittaa työskentelyn Suomessa toimivan työnantajan palveluksessa

Apurahansaaja työskentelee Saksassa ja hänellä on Eläketurvakeskuksen myöntämä A1-todistus osoituksena Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta. Apurahansaajan työskentely Saksassa on kestänyt 6 kuukautta, kun hän aloittaa työskentelyn Suomessa toimivan työnantajan palveluksessa ja keskeyttää MYEL-vakuutuksensa. Saksassa työskentely on tilapäistä ja kestää 1 vuoden. Työnantaja hakee henkilölle Eläketurvakeskuksesta A1-todistusta työsuhteen alkamisesta alkaen.

Eläketurvakeskus peruuttaa henkilölle apurahansaajana antamansa A1-todistuksen keskeytyksestä alkaen ja myöntää uuden A1-todistuksen lähetettynä työntekijänä 1 vuodeksi.

Tarkemmat tiedot

Jos apurahansaaja on kuulunut Suomen sosiaaliturvaan keskeytyksen aikana, Eläketurvakeskus voi tietyissä tilanteissa myöntää A1-todistuksen myös kuulematta työskentelymaan viranomaisia.

3.3.3 Apurahatyö, joka on kestänyt alle 4 kuukautta ennen keskeytystä

Jos apurahatyö on kestänyt alle 4 kuukautta ennen keskeytystä, MYEL-vakuutus poistetaan. Tällöin Eläketurvakeskus peruuttaa henkilölle apurahatyötä varten antamansa A1-todistuksen ja henkilön oikeuden Suomen asumisperusteiseen sosiaaliturvaan kyseiseltä alle 4 kuukauden apurahatyöjaksolta ratkaisee Kela.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 13.5.2014 – toistaiseksiJulkaistu 13.5.2014

Kun apurahansaaja on lähdössä ulkomaille työskentelemään apurahan turvin, hänen tulee tehdä hakemus

  • Melaan apurahan vakuuttamisesta MYEL:n mukaan ja
  • Eläketurvakeskukseen Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta ulkomailla työskenneltäessä.

Eläketurvakeskukseen tehdystä hakemuksesta välittyy tieto automaattisesti myös Kelaan.

matiketopelasu
242526272812345678910111213141516171819202122232425262728293031123456