Yhdessä EU-maassa työskentelevän yrittäjän vakuuttaminen

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 4.11.2022 – toistaiseksiJulkaistu 15.11.2022
Muutokset edelliseen versioon

Poistettu ohjeesta alle 1 kk työmatkoille todistuksen hakemista koskeva kohta.

Yrittäjän tulee järjestää eläke- ja muu sosiaaliturvansa työskentelymaansa lainsäädännön mukaisesti. Lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut maksetaan työskentelymaan edellyttämällä tavalla. Lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut maksetaan vain yhteen maahan kerrallaan.

1.1 Yrittäjätoiminta on tilapäistä toisessa EU-maassa

Yrittäjä, joka siirtää yrittäjätoimintansa tilapäisesti toiseen EU-maahan voi kuulua edelleen Suomen sosiaaliturvaan, jos niin sanotut lähetetyn yrittäjän edellytykset täyttyvät.

Lähetetty yrittäjä on henkilö, joka toimii tavanomaisesti itsenäisenä ammatinharjoittajana Suomessa ja lähtee tilapäisesti tekemään samankaltaista työtä

  • toiseen EU-maahan tai
  • ETA-maahan tai
  • Sveitsiin.

Ohjeistossa Edellytykset yrittäjän lähtömaassa vakuuttamiselle EU-tilanteessa kerrotaan tarkemmin edellytyksistä, joiden täyttyessä tilapäisesti toisessa EU-maassa työskentelevä yrittäjä voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan.

1.2 Yrittäjä työskentelee EU-maassa rinnakkain yrittäjänä ja työ- tai virkasuhteessa

Yrittäjää ei voida pitää Suomesta lähetettynä yrittäjänä, joka kuuluu Suomen sosiaaliturvaan, jos

  • yrittäjä aloittaa rinnakkaisen työskentelyn työntekijänä tai virkamiehenä tai
  • yrittäjä aloittaa työskentelymaassa yrittäjätoiminnan, joka ei ole samankaltaista kuin se työ, jota yrittäjä on harjoittanut ennen lähtöään Suomessa.

Kun yrittäjää ei voida pitää lähetettynä yrittäjänä, sovelletaan työskentelymaan lainsäädäntöä.

Jos yrittäjä työskentelee tilapäisesti ulkomailla suomalaisen työnantajan palveluksessa ja harjoittaa yrittäjätoimintaa, voi yrittäjä kuulua edelleen Suomen sosiaaliturvaan, jos sekä yrittäjätoiminnassa että työntekijätyössä täyttyvät lähettämisen edellytykset.

Esimerkki: Lähetetty yrittäjä ja lähetetty työntekijä
Henkilö lähtee tilapäisesti alle 2 vuodeksi työskentelemään Ruotsiin. Henkilö työskentelee yrittäjänä ja lisäksi henkilö tekee työtä Suomessa toimivalle yksityiselle työnantajalle. Henkilön kanssa on sovittu, että henkilö palaa tilapäisen Ruotsissa työskentelyn jälkeen takaisin Suomeen. Henkilö on harjoittanut samankaltaista yrittäjätoimintaa Suomessa ennen lähtöään ja henkilö täyttää myös muut lähetetyn yrittäjän ja lähetetyn työntekijän edellytykset. Henkilöön sovelletaan Suomen sosiaaliturvalainsäädäntöä ja Eläketurvakeskus myöntää henkilölle hakemuksesta A1-todistuksen.
 

Tarkemmat tiedot

1.3 Yrittäjätoimintaa useassa EU-maassa

Yrittäjä, joka harjoittaa yrittäjätoimintaa samanaikaisesti tai vuorotellen useassa EU-maassa voi tiettyjen edellytysten täyttyessä kuulua Suomen sosiaaliturvaan. Katso erillinen ohje.

1.4 A1-todistus lähetetylle yrittäjälle ja useassa EU-maassa työskentelevälle yrittäjälle

Eläketurvakeskus myöntää hakemuksesta yrittäjälle A1-todistuksen, jos edellytykset Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta täyttyvät. A1-todistuksella yrittäjä välttyy työskentelymaan lakisääteisiltä sosiaalivakuutusmaksuilta. A1-todistuksen voimassaoloaikana yrittäjä maksaa lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomeen ja yrittäjä kuuluu Suomen sosiaaliturvaan. Suomen sosiaaliturvaan kuuluminen tarkoittaa sitä, että

  • yrittäjän eläke karttuu Suomeen ja
  • yrittäjä saa sosiaaliturvaetuutensa kuten esimerkiksi mahdolliset sairauspäivärahat Suomen lainsäädännön mukaisesti.

Yrittäjän, joka harjoittaa yrittäjätoimintaa tavanomaisesti ja toistuvasti useassa EU-maassa, tulee hakea A1-todistusta myös lyhyille vain muutaman päivän kestäville ulkomaantyöjaksoille. A1-todistus myönnetään tällöin useassa maassa työskentelyn ajanjaksoksi, kuitenkin enintään 2 vuodeksi kerrallaan.

A1-todistusta tulisi hakea hyvissä ajoin ennen ulkomaantyön alkamista. Eläketurvakeskus voi kuitenkin myöntää A1-todistuksen myös takautuvasti, jos yrittäjän ulkomailla työskentely täyttää Suomen sosiaaliturvaan kuulumisen edellytykset.

Jos yrittäjällä ei ole A1-todistusta, tulee yrittäjän järjestää sosiaaliturvansa työskentelymaan lainsäädännön mukaisesti. Käytännössä yrittäjän tulee siis maksaa sosiaalivakuutusmaksut kyseiseen maahan. Tällöin yrittäjä ei voi saada sosiaaliturvaetuuksia Suomesta.
 

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 10.5.2017 – toistaiseksiJulkaistu 10.5.2017
Muutokset edelliseen versioon

Liitetty samaan ohjeeseen aikaisemmin erillisenä olleet ohjeet Lähetetyn yrittäjän on tullut harjoittaa yrittäjätoimintaa Suomessa ennen ulkomaantyötä toisessa EU-maassa, Yritystoiminnan samankaltaisuus Suomessa ja toisessa EU-maassa ja Lähetetyn yrittäjän ulkomaan työskentelyn kesto EU-tilanteessa.

Lähetetty yrittäjä voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan ulkomaantyönsä aikana. Lähetettynä yrittäjänä pidetään yrittäjää, joka

  • tavallisesti harjoittaa yritystoimintaa Suomessa
  • on ennen ulkomaille lähtöään harjoittanut yritystoimintaa Suomessa
  • harjoittaa ulkomailla samankaltaista yritystoimintaa kuin Suomessa ja
  • työskentelee toisessa EU-maassa tilapäisesti alle 24 kuukautta.

2.1 Yrittäjän on tullut harjoittaa yrittäjätoimintaa Suomessa ennen ulkomaantyötä toisessa EU-maassa

Yrittäjän tulee olla harjoittanut yrittäjätoimintaa tavallisesti Suomessa jo jonkin aikaa ennen ulkomaille lähtöään, jotta yrittäjä voi kuulua edelleen Suomen sosiaaliturvaan työskennellessään tilapäisesti toisessa EU-maassa.

Käytännössä yrittäjältä edellytetään, että

  •  yrittäjä on harjoittanut toimintaansa Suomessa ja
  •  yrittäjällä on YEL:n tai MYEL:n mukainen eläkevakuutus voimassa vähintään 4 kuukautta ennen ulkomaille lähtöä.

Lisäksi yrittäjän tulee säilyttää edellytykset jatkaa yrittäjätoimintaa Suomessa ulkomaantyöskentelyn päätyttyä.

Kun tutkitaan, harjoittaako yrittäjä tavallisesti toimintaa Suomessa ja säilyttääkö yrittäjä edellytykset jatkaa yrittäjätoimintaa Suomessa, otetaan huomioon seuraavia seikkoja:

  • onko yrittäjällä toimitiloja Suomessa
  • maksaako yrittäjä veroja Suomeen
  • onko yrittäjällä arvonlisäverotunniste Suomessa (alv-numero tai Y-tunnus) ja
  • onko yrittäjä jäsenenä Suomessa kauppakamarissa tai ammattialan järjestöissä.

Kun harkitaan näiden edellytysten täyttymistä, otetaan huomioon yrittäjän toiminnan luonne kokonaisuudessaan.

Jos yrittäjä ei ole YEL-tai MYEL-vakuuttamisvelvollinen, voi yrittäjä kuitenkin kuulua Suomen sosiaaliturvaan muiden edellytysten täyttyessä, jos yrittäjällä on voimassa vähintään 4 kuukautta ennen ulkomaille lähtöä

  • yrittäjän vapaaehtoinen YEL-vakuutus
  • työtapaturma- ja ammattitautilain (TyTAL) mukainen yrittäjän työajan vakuutus
  • yrittäjän vapaaehtoinen MYEL-vakuutus tai
  • maatalousyrittäjän työtapaturma- ja ammattitautilain (MATAL) mukainen vapaaehtoinen MATA-työtapaturma ja ammattitautivakuutus.

2.1.1 YEL-vakuutus voimassa alle 4 kuukautta ennen ulkomaantyön alkua

Vaikka YEL-vakuutus ei olisi ollut voimassa 4 kuukautta ennen ulkomaantyön alkua, voi yrittäjä mahdollisesti olla oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan ulkomailla työskentelynsä aikana. Kokonaisharkinnassa voidaan tällöin ottaa huomioon seuraavia seikkoja:

  • yrittäjällä on aikaisempia, vastaavaan toimintaan liittyviä YEL-vakuutusjaksoja, mutta nykyinen YEL-vakuutus ei ole ehtinyt olla voimassa 4 kuukautta juuri ennen ulkomaille lähtöä ja
  • yrittäjä työskentelee hyvin lyhyen ajanjakson ulkomailla ja palaa tämän jälkeen jatkamaan yrittäjätoimintaa pysyvästi Suomeen

Jos henkilö on lähtenyt ulkomaantyöhön lähetettynä työntekijänä ja yrityksen omistussuhteiden muutoksesta johtuen henkilöön tuleekin soveltaa jatkossa yrittäjäeläkelakeja, voidaan henkilölle hakemuksesta myöntää uusi A1-todistus Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta.

Esimerkki: YEL-vakuutus on voimassa alle 4 kuukautta ennen ulkomaantyön alkua

Yrittäjällä on ollut YEL-vakuutus voimassa Suomessa 3 kuukautta ennen kuin yrittäjä lähtee tilapäisesti harjoittamaan yrittäjätoimintaa Viroon. Yrittäjän aikaisempi YEL-vakuutus on päättynyt vuosi sitten. Yrittäjätoiminta Virossa kestää muutaman kuukauden, jonka jälkeen yrittäjä palaa jatkamaan toimintaansa Suomessa. Yrittäjä hakee A1-todistusta Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta. Koska ulkomaantyöjakso on hyvin lyhyt ja yrittäjä jatkaa yrittäjätoimintaa sen jälkeen pysyvästi Suomessa, voidaan kokonaisharkinnan perustella A1-todistus myöntää Virossa työskentelyn ajalle.

Esimerkki: YEL-vakuutusta ei ole ollut ennen ulkomaantyön alkua, mutta henkilö on ollut lähetettynä työntekijänä

Henkilö on lähetettynä työntekijänä Ruotsissa. Kesken ulkomaantyön lähettävän yrityksen omistussuhteet muuttuvat siten, että henkilöön tulee soveltaa YEL:ä. Ulkomaantyö jatkuu edelleen Ruotsissa, joten henkilö hakee yrittäjänä Eläketurvakeskukselta jatkoa A1-todistukselle. Henkilölle voidaan myöntää A1-todistus ilman edeltävää 4 kuukauden YEL-vakuuttamista, koska henkilö työskentelee edelleen samalle suomalaiselle yritykselle ja jatkaa samassa työtehtävässä kuin aiemman A1-todistuksen voimassa ollessa.

Tarkemmat tiedot

2.2 Yritystoiminnan tulee olla samankaltaista Suomessa ja toisessa EU-maassa

Suomessa yrittäjätoimintaa harjoittava henkilö voi lähteä tilapäisesti tekemään samankaltaista työtä toiseen EU-maahan ja kuulua edelleen Suomen sosiaaliturvaan.

Kun määritellään, onko yrittäjän ulkomailla tekemä työ samankaltaista kuin yrittäjän tavallisesti tekemänsä työ, käytetään perusteena työn todellista laatua. Merkitystä ei ole sillä, määritelläänkö tehtävä työ toisessa EU-maassa palkkatyöksi tai itsenäisenä ammatinharjoittajana tehtäväksi työksi.

Yleensä yrittäjän tekemä työ samalla alalla katsotaan olevan samankaltaista työtä. Samallakin alalla työ voi olla myös hyvin erilaista, joten aina ei ole mahdollista soveltaa tätä yleistä sääntöä.

Esimerkki: työ ei ole samankaltaista

Henkilö työskentelee ravintoloitsijana (yrittäjä) Suomessa ja henkilö muuttaa tilapäisesti Viroon, jossa henkilö tekee työtä teurastajana (yrittäjä). Henkilön ei katsota tekevän ”samankaltaista työtä”, sillä henkilön Virossa tekemä työ ei muistuta henkilön Suomessa tekemää työtä. Näin ollen henkilö ei voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan lähetettynä yrittäjänä.

Esimerkki: työ on samankaltaista

Henkilö on asianajajana toimiva itsenäinen ammatinharjoittaja, joka on erikoistunut rikoslainsäädäntöön Suomessa. Henkilö saa Ruotsissa toimeksiannon, jossa henkilö neuvoo suuryritystä omistajaohjauksessa. Koska henkilö toimii edelleen juridiikan parissa, henkilö voi olla lähetetty yrittäjä Ruotsissa ja kuulua Suomen sosiaaliturvaan, jos lähettämisen edellytykset muutoin täyttyvät.
 

Tarkemmat tiedot

2.3 Ulkomaan työskentelyn tulee olla tilapäistä

Ulkomailla työskentelyn on oltava aina tilapäistä, jotta yrittäjää voitaisiin pitää lähetettynä yrittäjänä.

Lähetetty yrittäjä voi harjoittaa yrittäjätoimintaa ulkomailla ja kuulua Suomen sosiaaliturvaan enintään 24 kuukauden ajan.

Jos lähetetty yrittäjä työskentelee samassa maassa yhdenjaksoisesti yli 24 kuukauden ajan, mutta kuitenkin edelleen tilapäisesti, voi yrittäjä kuulua Suomen sosiaaliturvaan poikkeusluvalla, jos edellytykset poikkeusluvan myöntämiselle ovat olemassa.

Eläketurvakeskus voi myöntää yrittäjälle useita peräkkäisiä todistuksia Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta, jos ulkomaantyöskentelyn kokonaisaika samassa maassa on enintään 24 kuukautta.

Uusi ulkomaantyöskentelyjakso samaan maahan aloittaa uuden 24 kuukauden lähettämisajan laskemisen. Uutena työskentelyjaksona aikaisempaan työskentelymaahan voidaan yleensä pitää työskentelyä, joka alkaa kun edellisen, samaan maahan kohdistuneen ulkomaantyöskentelyjakson päättymisestä on kulunut vähintään 2 kuukautta

Esimerkki työskentelymaan vaihtumisesta:
Suomessa toimiva yrittäjä lähtee tilapäisesti 18 kuukaudeksi harjoittamaan samaa yrittäjätoimintaa Ruotsissa. Ruotsissa työskentelyn jälkeen hän lähtee vielä 10 kuukaudeksi Norjaan laajentamaan yrittäjätoimintaansa. Tämän jälkeen hän palaa Suomeen jatkaakseen yrittäjätoimintaa Suomesta käsin. Yrittäjä hakee molemmille työskentelyjaksoille Eläketurvakeskukselta A1-todistusta osoitukseksi Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta. Yrittäjälle voidaan myöntää A1-todistukset Ruotsiin 18 kuukaudeksi ja tämän jälkeen vielä Norjaan 10 kuukaudeksi
 

Tarkemmat tiedot

Katso lisää poikkeuslupamenettelystä ohjeistosta Poikkeuslupa EU-tilanteissa.

 

 

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

matiketopelasu
242526272812345678910111213141516171819202122232425262728293031123456