EU:n toimielimessä työskennellyt voi siirtää EU:ssa karttuneen eläkeoikeutensa Suomen työeläkejärjestelmään, jos hänelle on ennen siirtoa karttunut eläkettä Suomen työeläkejärjestelmään rajamäärää enemmän. Jos henkilö on aikaisemmin siirtänyt eläkeoikeutensa Suomesta EU:hun, niin hän voi aina siirtää eläkeoikeutensa takaisin Suomeen.

Kun EU:ssa työskennellyt henkilö haluaa siirtää EU:ssa karttuneen eläkeoikeutensa Suomen työeläkejärjestelmään, hän tekee hakemuksen Eläketurvakeskukselle.

1.1 Rahastosiirto Suomen työeläkejärjestelmään

1.1.2022 tai sen jälkeen EU-virkamiehelle karttuneen eläkeoikeuden voi siirtää Suomeen, jos

  • henkilölle ennen siirtoa karttuneen työntekijän eläkelain 3 §:ssä mainittujen työeläkelakien mukaisen eläkkeen määrä on suurempi kuin työntekijän eläkelaissa säädetyn sellaisen eläkkeen enimmäismäärä, jonka eläkelaitos voi maksaa eläkkeensaajalle kertasuorituksena ilman eläkkeensaajan suostumusta tai
  • henkilö on aiemmin siirtänyt eläkeoikeutensa Suomen työeläkejärjestelmästä Euroopan unionin eläkejärjestelmään.

Eläkeoikeus siirretään Suomeen rahastosiirtona. Rahastosiirrossa Suomeen siirtyy EU:ssa karttunut eläkeoikeus. Jos henkilö on aikaisemmin siirtänyt Suomessa karttuneen eläkeoikeutensa EU:hun, niin rahastosiirrossa Suomeen palautuu sekä täältä siirretty eläkeoikeus että EU:ssä karttunut eläkeoikeus. Jos henkilö on palvelukseen astuessaan siirtänyt myös muissa EU-maissa mahdollisesti kertyneet eläkeoikeutensa EU:n järjestelmään, rahastosiirrossa myös nämä eläkeoikeudet siirtyvät Suomeen.

Siirtomäärä lasketaan EU:n lainsäädännön mukaisesti ja se vastaa karttuneen eläkeoikeuden pääoma-arvoa, missä pääoma-arvokertoimet määräytyvät niin ikään yhteisöjen lainsäädännön mukaisesti. Rahastosiirto on siirtäjälle veroton.

EU-virkamiehen erotessa EU:n palveluksesta EU:n toimielin tarkistaa, hyväksyykö se maa, jonne virkamies on siirtymässä, rahastosiirron omaan järjestelmäänsä.

Suomen työeläkejärjestelmään siirrettävistä eläkeoikeuksista huolehtii Keva. Sillä, onko siirrettävä eläkeoikeus aikoinaan muodostunut yksityisiltä vai julkisilta aloilta, ei ole merkitystä.

Eläketurvakeskus ilmoittaa Kevalle siirtyvästä eläkeoikeudesta ja toimittaa siirtosumman lisäksi tiedon sen indeksitasosta ja EU:n ilmoittamasta palkasta indeksitasoineen. EU maksaa siirtosumman suoraan valtion eläkerahaston tilille, jonka Eläketurvakeskus ilmoittaa EU:lle.

Siirtyvästä summasta muodostetaan julkisten alojen eläkelain mukainen valtion vapaakirjaeläke, jonka suuruus määräytyy sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamien siirtoperusteiden mukaan.

1.1.1 Suomeen siirtämisen oikeusvaikutukset

Siirretyn eläkeoikeuden perusteella henkilöllä on oikeus soveltuvin osin julkisten alojen eläkelain uutta edunsaajaa koskevien säännösten mukaiseen eläkkeeseen. Oikeutta ei kuitenkaan ole vanhuuseläkkeeseen ennen 63 vuoden ikää eikä varhennettuun vanhuuseläkkeeseen ennen 62 vuoden ikää.

Siirretyn eläkeoikeuden perusteella myönnettävää eläkettä määrättäessä eläkkeeseen oikeuttavaksi ajaksi ei lueta julkisten alojen eläkelaissa tarkoitettua tulevaa aikaa eikä tulevan ajan ansioissa oteta huomioon siirtomäärää. Tulevan ajan oikeuden saaminen edellyttää aina uutta työsuhdetta Suomessa.

1.1.2 Rahastosiirto yksityiseen järjestelmään

1.5.2004 voimaantullut EU:n uusi henkilöstösääntö antaa mahdollisuuden rahastosiirtoon myös yksityisiin järjestelmiin.

Suomen työeläkejärjestelmän sijaan EU-virkamies voi siirtää eläkeoikeutensa valitsemaansa yksityiseen vakuutusjärjestelmään tai eläkerahastoon, joka täyttää EU:n edellyttämät ehdot:

  • pääomaa ei palauteta
  • kuukausieläke maksetaan aikaisintaan 60 vuoden täyttämisestä ja viimeistään 65 vuoden täyttämisestä lukien
  • perhe-eläkkeenä tai eloon jääneelle maksettavat korvaukset suoritetaan
  • siirto toiseen vakuutusjärjestelmään tai rahastoon hyväksytään ainoastaan edellä mainitun kolmen kohdan ehdoilla.

Jos virkamies valitsee rahastosiirtopalautuksen yksityiseen järjestelmään tai eläkerahastoon, hänen itsensä tehtäväksi jää selvittää vakuutusehtojen täyttyminen.