EU:n sosiaaliturva-asetuksia sovelletaan kaikissa EU-maissa sekä ETA-maissa ja Sveitsissä.

  • EU-maita ovat Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro.

EU:lla on sosiaaliturvaa koskeva erillinen sopimus ETA-maiden kanssa, joten myös ETA-maissa sovelletaan EU:n sosiaaliturva-asetuksia. ETA-maita ovat Islanti, Liechtenstein ja Norja.

EU:lla ja ETA-mailla on myös Sveitsin kanssa sosiaaliturvaa koskevat erillissopimukset, joiden mukaan EU:n sosiaaliturva-asetuksia sovelletaan Sveitsin ja EU/ETA-maiden välillä liikkuviin henkilöihin.

EU-maiden alueiden sisällä olevat valtiot San Marino, Vatikaani ja Monaco eivät kuulu EU:hun eikä niissä sovelleta EU:n sosiaaliturva-asetuksia.

EU-maat

EU:n sosiaaliturva-asetuksia 883/2004 (perusasetus) ja 987/2009 (täytäntöönpanoasetus) sovelletaan EU-maihin 1.5.2010 alkaen. Kyseisiä EU:n sosiaaliturva-asetuksia on muutettu 28.6.2012 alkaen esimerkiksi useassa eri EU-maassa työskentelyä koskevien sääntöjen osalta (asetus 465/2012).

Asetuksella 1231/2010 laajennettiin EU:n sosiaaliturva-asetusten soveltamisalaa koskemaan myös kolmansien maiden kansalaisia 1.1.2011 alkaen. Vaikka Tanska on EU-maa, Tanska ei ole mukana kyseisessä kolmansien maiden kansalaisia koskevassa asetuksessa. Katso ohjeistus henkilöllisestä soveltamisalasta.

Ennen 1.5.2010 EU-maihin sovellettiin EU:n sosiaaliturva-asetuksia 1408/71 ja 574/72.

Suomi

Suomi liittyi EU:hun 1.1.1995, mutta EU:n sosiaaliturva-asetuksia on sovellettu Suomen ja EU/ETA-maiden välillä liikkuviin henkilöihin jo 1.1.1994 alkaen Suomen ETA-jäsenyyden johdosta. Aluksi sovellettiin EU:n sosiaaliturva-asetuksia 1408/71 ja 574/72 ja 1.5.2010 alkaen EU:n sosiaaliturva-asetuksia 883/2004 ja 987/2009.

Suomen solmimat sosiaaliturvasopimukset EU-maiden kanssa

Kaksi tai useampi EU-maa voi tarpeen mukaan tehdä toistensa kanssa sopimuksia, jotka ovat EU:n sosiaaliturva-asetusten periaatteiden ja hengen mukaisia.

Suomella on sosiaaliturvasopimus eräiden EU-maiden kanssa, mutta  kahdenväliset sosiaaliturvasopimukset ovat menettäneet suurelta osin merkityksensä siitä lukien, kun maissa on ryhdytty soveltamaan EU:n sosiaaliturva-asetuksia.  Katso listaus sopimuksista tarkemmista tiedoista. EU:n sosiaaliturva-asetukset korvaavat siten lähtökohtaisesti kaikki eri EU-maiden välillä aikaisemmin tehdyt kahdenväliset sosiaaliturvasopimukset.

Käytännössä merkitystä on lähinnä pohjoismaisella sosiaaliturvasopimuksella. Työeläkejärjestelmän kannalta keskeistä pohjoismaisessa sosiaaliturvasopimuksessa on EU-maiden kannalta, että sopimus mahdollistaa EU:n sosiaaliturva-asetusten soveltamisen

  • Pohjoismaissa liikkuviin kolmansien maiden kansalaisiin ja
  • alueellisesti myös Grönlannin ja Färsaarten itsehallintoalueilla.

Lisäksi pohjoismainen sosiaaliturvasopimus sisältää säännöksen kuntoutukseen liittyvästä pohjoismaisten sosiaaliturvalaitosten välisestä yhteistyöstä rajat ylittävissä tilanteissa.

Tarkemmat tiedot

 

Maa Voimaantulo Muutokset/uusittu sopimus tullut voimaan Huom.
Saksan liittotasavalta 1.10.1981 1.8.1998
Itävalta 1.7.1987 1.1.1994
Espanja 1.8.1987
Luxemburg 1.4.1991 1.2.2002
Kreikka 1.5.1991
Viro 1.10.1997 1.11.2006 1.5.2010 lukien sopimus lakkautettu
Latvia 1.6.2000
Liettua 1.8.2001 1.1.2007 lukien sopimus lakkautettu
Pohjoismainen sosiaaliturvasopimus 1.11.1956 1.1.1982, 1.1.1994, 1.9.2004, 1.5.2014

EU:n sosiaaliturva-asetusten soveltaminen EU-maiden erityisillä alueilla

Joillakin EU-mailla on alueita, joiden osalta tulee tarkastaa erikseen, sovelletaanko EU:n sosiaaliturva-asetuksia kyseisellä alueella työskentelyyn. Alueet voivat olla ns. ulkoalueita, jotka ovat osa jotakin EU-maata ja kuuluvat siten EU:hun, mutta sijaitsevat kaukana manner-Euroopasta. Osalla EU-maista on myös ns. merentakaisia alueita, jotka eivät ole osa EU:ta. Lisäksi tietyistä alueista on sovittu erikseen. Alueellinen soveltamisala on määritelty Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 355 artiklassa. Tarvittaessa EU:n sosiaaliturva-asetusten alueellinen soveltamisala tulee tarkastaa kyseiseltä EU-maalta.

Huomaa, että tietyissä tilanteissa EU:n sosiaaliturva-asetukset saattavat tulla sovellettavaksi myös EU:n ulkopuolisilla alueilla, jos tilanteessa on kytköksiä useampaan eri EU-maahan. Katso erilliset ohjeet sopimuksettomissa maissa työskentelystä.

Tarkemmat tiedot

Epävirallinen listaus EU-maiden erityisalueista, joilla sovelletaan tai ei sovelleta EU:n sosiaaliturva- asetuksia. Tarvittaessa virallisen kannan EU:n sosiaaliturva-asetusten soveltamiseen kyseisellä alueella voi tarkastaa kyseisen EU-maan viranomaisilta.

EU-maa Sovelletaan EU:n sosiaaliturva-asetuksia Ei sovelleta EU:n sosiaaliturva-asetuksia
Alankomaat
  • Aruba
  •  Curacao
  • Sint Maarten (St. Martinin Alankomaiden puoleinen osa)
  • Bonaire
  • Sint Eustatius
  • Saba
Espanja
  • Ceuta
  • Melilla
  • Kanarian saaret
  • Baleaarit (Mallorca, Ibiza, Menorca, Cabrera, Formentera)
Kypros
  • Kyproksen tasavallan hallituksen hallintaan kuuluvat alueet (ns. kreikkalainen osa)
  • Kyproksen tasavallan hallituksen hallintaan kuulumattomat alueet (ns. saaren pohjoisosa)
  • Iso-Britannian sotilastukikohdat Akrotiri ja Dhekelia katsotaan Iso-Britannian alueeksi. Näillä alueilla työskentely tulee kuitenkin varmistaa Iso-Britannian viranomaisilta.
Portugali
  • Azorit
  • Madeira
Ranska
  • Gua­de­loupe
  • Mar­tinique
  • Rans­kan Guya­na
  • Réuni­on
  • St Martin (Ranskan puoleinen osa)
  • Mayotte
  • Saint Barthélemy
  • Ranskan Polynesia
  • St Pierre ja Miquelon
  • Uusi Kaledonia
  • Wallis ja Futuna
  • Ranskan arktiset alueet

 

Ruotsi
  • Gotlanti
  • Öölanti
Suomi
  • Ahvenanmaa
Tanska
  • Färsaaret
  • Grönlanti

Molempien osalta vain, kun kyseessä on työskentely Pohjoismaiden välillä. Färsaariin ja Grönlantiin ei sovelleta EU:n sosiaaliturva-asetusten lainvalintasääntöjä suoraan, mutta pohjoismaisessa sosiaaliturvasopimuksessa on määritelty, että myös näillä alueella sovelletaan EU:n sosiaaliturva-asetuksia.

 

 

 

 

 

ETA-maat

ETA-maat (Norja, Islanti ja Liechtenstein) soveltavat EU:n sosiaaliturva-asetuksia 883/2004 ja 987/2009 1.6.2012 alkaen. EU:n sosiaaliturva-asetukset muuttuivat 28.6.2012, mutta ETA-maat ryhtyivät soveltamaan kyseisiä muutoksia vasta 2.2.2013 alkaen.

ETA-maat eivät ole mukana asetuksessa 1231/2010, joka laajentaa EU:n sosiaaliturva-asetusten soveltamisen kolmannen maan kansalaisiin. Katso ohjeistus EU:n sosiaaliturva-asetusten henkilöllisestä soveltamisalasta.

Ennen 1.6.2012 ETA-maihin sovellettiin EU:n sosiaaliturva-asetuksia 1408/71 ja 574/72.

Suomen solmimat sosiaaliturvasopimukset EU-maiden kanssa

Suomi, Norja ja Islanti ovat mukana pohjoismaisessa sosiaaliturvasopimuksessa. Työeläkejärjestelmän kannalta keskeistä pohjoismaisessa sosiaaliturvasopimuksessa on ETA-maiden kannalta, että sopimus mahdollistaa EU:n sosiaaliturva-asetusten soveltamisen Pohjoismaissa liikkuviin kolmansien maiden kansalaisiin.

Lisäksi pohjoismainen sosiaaliturvasopimus sisältää säännöksen kuntoutukseen liittyvästä pohjoismaisten sosiaaliturvalaitosten välisestä yhteistyöstä rajat ylittävissä tilanteissa.

Suomen ja Liechtensteinin välillä ei ole kahdenvälistä sosiaaliturvasopimusta.

EU:n sosiaaliturva-asetusten soveltaminen ETA-maiden erityisillä alueilla

ETA-maista vain Norjalla on alueita, joiden osalta tulee tarkastaa erikseen, sovelletaanko EU:n sosiaaliturva-asetuksia kyseisellä alueella työskentelyyn. Tarvittaessa EU:n sosiaaliturva-asetusten alueellinen soveltamisala tulee tarkastaa Norjan sosiaaliturvaviranomaisilta.

Tarkemmat tiedot

Epävirallinen listaus Norjan erityisalueista, joilla sovelletaan tai ei sovelleta EU:n sosiaaliturva-asetuksia.

ETA-maa Sovelletaan EU:n sosiaaliturva-asetuksia Ei sovelleta EU:n sosiaaliturva-asetuksia
Norja
  • Huippuvuoret (Svalbard)
  • Jan Mayen

Vain kun kyseessä on työskentely Pohjoismaiden välillä. Kyseiset alueet eivät kuulu ETAan, mutta niihin sovelletaan EU:n sosiaaliturva-asetuksia pohjoismaisen sosiaaliturvasopimuksen kautta. Vaikka pohjoismaisessa sopimuksessa ei ole erikseen mainittu ko. alueita ne katsotaan osaksi Norjaa.

  • Norske biland (Peter I Island, Queen Maud Land ja Bouvet Island)

Sveitsi

EU ja EU:n jäsenvaltiot ovat solmineet Sveitsin kanssa sopimuksen henkilöiden vapaasta liikkuvuudesta EU:n ja Sveitsin välillä. EU:n sosiaaliturva-asetuksia 883/2004 ja 987/2009 on sovellettu tämän sopimuksen perusteella Sveitsin ja EU-maiden välillä liikkuviin henkilöihin 1.4.2012 alkaen.

Sveitsin ja ETA-maiden välillä liikkuviin henkilöihin on sovellettu EU:n sosiaaliturva-asetuksia 883/2004 ja 987/2009   kuitenkin vasta 1.1.2016 alkaen.

Sveitsi ei ole mukana asetuksessa 1231/2010, joka laajentaa EU:n sosiaaliturva-asetusten soveltamisen kolmannen maan kansalaisiin. Katso ohjeistus EU:n sosiaaliturva-asetusten henkilöllisestä soveltamisalasta.

Ennen edellä mainittuja sopimuksia Sveitsiin sovellettiin EU:n sosiaaliturva-asetuksia 1408/71 ja 574/72 1.6.2002 alkaen.

Tarkemmat tiedot

EU:n sosiaaliturva-asetusten muutosten osalta tai uusien jäsenvaltioiden liittyessä EU:hun EU:n sosiaaliturva-asetusten soveltaminen edellyttää aina erillistä sopimusta Sveitsin kanssa.

Sosiaaliturvasopimus Suomen ja Sveitsin välillä

Suomen ja Sveitsin välillä on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus 1.10.1986 alkaen. Sopimuksella on käytännössä merkitystä nykyisin lähinnä kolmannen maan kansalaisten osalta. Katso ohjeistus EU:n sosiaaliturva-asetusten henkilöllisestä soveltamisalasta.

Iso-Britannia

Iso-Britannia ei ole EU:n jäsenvaltio 1.2.2020 alkaen. Iso-Britannian ja EU:n välillä liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaa säätelee erosopimus sekä kauppa- ja yhteistyösopimus. Katso erillinen ohjeistus Iso-Britanniasta.