EU-maiden tulee ilmoittaa kirjallisesti asetuksen asialliseen soveltamisalaan kuuluvista etuuksista sekä niiden aineellisista muutoksista. Ilmoituksissa on annettava päivämäärä, mistä lähtien EU:n sosiaaliturva-asetusta sovelletaan ilmoituksessa mainittuihin järjestelmiin. Komissio julkaisee EU-maiden ilmoitukset sivustollaan.
EU-asetusten asialliseen soveltamisalaan Suomessa kuuluvat seuraavat sosiaaliturvan alat
1.1 Sairausetuudet, äitiys- ja isyysetuudet
Suomessa sairaus-, äitiys- ja isyysetuuksiin luetaan sairausvakuutusjärjestelmän ja kuntoutuksen lisäksi myös koko julkinen terveydenhuoltojärjestelmä.
1.2 Työkyvyttömyysetuudet
Työkyvyttömyysetuuksiin kuuluvat mm. kansaneläke- ja työeläkejärjestelmän työkyvyttömyyseläkkeet ja eläkkeensaajien hoitotuki.
1.3 Vanhuusetuudet
Vanhuusetuuksiin kuuluvat työeläke- ja kansaneläkejärjestelmän vanhuuseläkkeet, työttömyyseläke ja työeläkejärjestelmän osa-aikaeläke sekä eläkkeensaajien hoitotuki.
1.4 Perhe-eläke-etuudet
Perhe-eläke-etuuksiin kuuluvat työeläkejärjestelmän ja kansaneläkejärjestelmän perhe-eläkkeet.
1.5 Työtapaturma- ja ammattitautietuudet
Työtapaturma- ja ammattitautietuuksiin kuuluvat tapaturma- ja ammattitautilainsäädännön mukaiset korvaukset sekä tähän lainsäädäntöön liittyvä kuntoutus.
1.6 Kuolemantapauksen johdosta myönnettävät avustukset
Kuolemantapauksen johdosta annettaviin avustuksiin kuuluu esimerkiksi tapaturmavakuutuslain nojalla maksettava hautausapu.
1.7 Työttömyysetuudet
Työttömyysetuudet tarkoittavat sekä työttömyysturvalain mukaisen perusturvan että ansioperusteisen turvan työttömyysetuuksia. Työttömyysetuuksiin ei sellaisenaan sovellu etuuksien maastaviennin periaate. Työttömyysetuuksia ei lähtökohtaisesti makseta Suomesta ulkomaille. Ainoastaan tilanteissa, joissa työtön työnhakija lähtee toisen jäsenvaltion alueelle rajoitetuksi määräajaksi (enintään 3 kuukaudeksi) etsimään töitä, säilyy hänen oikeutensa työttömyysetuuksiin lähtömaasta.
1.8 Varhaiseläke-etuudet
Osa-aikaeläke on perusasetuksen määritelmän mukainen varhaiseläke-etuus. Tästä on kerrottu tarkemmin ohjeessa EU-eläkkeen määräytyminen.
1.9 Perhe-etuudet
Perhe-etuuksia ovat lapsilisä, lasten kotihoidontuki, elatustuki ja eläkkeensaajan lapsikorotus.
Tapauksessa Maaheimo (C-333/00) tuomioistuin totesi, että lasten kotihoidon tuki kuuluu asetuksen 1408/71 soveltamisalaan. Tämän johdosta esimerkiksi lähetetyn työntekijän puolison hoitaessa kotona lapsia maksetaan kotihoidontuki myös maihin, joissa sovelletaan EU-asetuksia.
1.10 Maksuihin perustumattomat erityisetuudet
EU-asetuksissa on määräykset myös niin sanotuista maksuihin perustumattomista erityisetuuksista, joissa on sekä sosiaaliavustuksen että sosiaaliedun piirteitä. Etuuksia ei myönnetä eikä makseta toisiin jäsenvaltioihin. Suomessa tällaisia etuja ovat
- eläkkeensaajan asumistuki
- työmarkkinatuki
- maahanmuuttajan erityistuki.
1.11 EU:n sosiaaliturva-asetusten soveltaminen Suomen työeläkelainsäädäntöön
Suomen työeläkejärjestelmän osalta EU:n sosiaaliturva-asetuksia sovelletaan sekä yksityisen että julkisen sektorin lakisääteisiin työeläkkeisiin.
Luottamustehtävää hoitavan henkilön työeläkevakuutus ja ulkomaan työn vapaaehtoinen työeläkevakuutus perustuvat TyEL:iin ja eläke määräytyy TyEL:n säännösten mukaan. Näin ollen EU:n sosiaaliturva-asetuksia sovelletaan myös luottamustehtävässä työskentelevän henkilön työeläkevakuuttamiseen sekä ulkomaan työn vapaaehtoiseen työeläkevakuuttamiseen.
EU:n sosiaaliturva-asetuksia sovelletaan julkisen sektorin lisäeläketurvaan sekä yksityisen sektorin vapaaehtoisiin rekisteröityihin lisäetuihin.
Myös Suomen Pankin eläkesäännön perusteella myönnettyyn julkisen sektorin eläkkeeseen sekä lisäturvaan sovelletaan EU:n sosiaaliturva-asetuksia.
Tarkemmat tiedot
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
Muutokset edelliseen versioon
Ohjeen otsikoiden muotoiluja on muokattu sisältöä muuttamatta.