1.1 Sopimus voimaan 1.8.2014
Intian ja Suomen välinen sosiaaliturvasopimus (sopimus) astui voimaan 1.8.2014. Samaan aikaan tuli sovellettavaksi myös sopimuksen toimeenpanosta annettu sopimus (toimeenpanosopimus).
Sopimuksen tarkoituksena on turvata sopimusvaltioiden välillä liikkuvien henkilöiden oikeus eläkkeeseen ja ehkäistä näiden henkilöiden kaksinkertaista vakuuttamista.
1.1.1 Vakuuttaminen vain yhdessä maassa – pääsääntönä työntekomaan lainsäädännön soveltaminen
Työntekijä vakuutetaan lähtökohtaisesti vain yhden sopimusmaan lainsäädännön mukaan. Pääsääntönä on, että henkilö vakuutetaan työskentelymaassaan.
1.1.2 Poikkeukset työskentelymaan lainsäädännön soveltamiseen
Sopimus sisältää myös säännöksiä, joiden mukaan työntekomaassa vakuuttamisen pääsäännöstä voidaan tiettyjen edellytysten täyttyessä poiketa:
- työnantaja voi lähettää työntekijän toisen jäsenvaltion alueelle, jolloin työntekijään sovelletaan sopimuksen kattamin osin lähettäjävaltion sosiaaliturvalainsäädäntöä
- yrittäjät voivat lähettää itsensä toisen sopimusvaltion alueelle
- valtion virkamiehet kuuluvat lähtökohtaisesti aina työnantajamaan lainsäädäntöön
- merimiehiin sovelletaan lippuvaltion lainsäädäntöä
- lentohenkilökunnan ja kuljetusyritysten matkustavan henkilökunnan osalta sovellettava lainsäädäntö ratkeaa sen sopimusmaan lainsäädännön perusteella, missä työnantajan rekisteröity kotipaikka sijaitsee.
1.2 Vakuutuskausien rinnastaminen
Intian vanhuuseläkkeen odotusaikoja varten Suomen työeläkelakien mukaiset vakuutuskaudet otetaan tarvittaessa huomioon. Oikeus eläkkeeseen Intiasta voi näin ollen syntyä osittain Suomen vakuutuskausien avulla.
Suomen työeläkkeiden määräytymisen kannalta vakuutuskausien rinnastamisella ei ole suurta merkitystä, koska Suomen työeläkkeeseen ei liity varsinaisia odotusaikoja.
1.3 Eläkkeiden maksaminen Suomesta Intiaan ja Intiasta Suomeen
Eläkkeet maksetaan sosiaaliturvasopimuksen perusteella rajoituksetta toisen sopimuspuolen alueelle. Sopimusmaat maksavat eläkkeet kolmannen valtion alueelle samoin edellytyksin kuin sopimusmaan omille kansalaisille.
Suomen työeläkejärjestelmän kannalta sopimuksella ei ole enää tässä suhteessa merkitystä, sillä Suomen työeläkkeet maksetaan rajoituksetta muihin maihin.
1.4 Eläkkeen hakeminen hoidetaan keskitetysti
Sopimuksella helpotetaan eläkkeenhakijan asemaa. Eläkehakemusprosessi hoidetaan yhteyslaitosten kautta keskitetysti.
2.1 Suomen ja Intian välinen sosiaaliturvasopimus koskee vain eläkkeitä
Sopimus kattaa vain työeläkkeet. Sopimus ei koske asumisperusteista sosiaaliturvaa eikä tapaturma- ja työttömyysturvaa. Siten myös kansaneläkkeet jäävät sopimuksen ulkopuolelle.
2.1.1 Suomen sosiaaliturvajärjestelmä
Suomen osalta sopimusta sovelletaan
- työeläkejärjestelmän mukaisiin vanhuus-, työkyvyttömyys- ja perhe-eläke-etuuksiin
2.1.2 Intian sosiaaliturvajärjestelmä
Intian osalta sopimusta sovelletaan
- työntekijöiden säästörahastoon (Employees’ Provident Fund, EPF)
- työntekijöiden eläkejärjestelmään (Employees’ Pension Scheme, EPS) ja
- työntekijöiden perhe-eläkejärjestelmään (Employees’ Deposit Linked Insurance Scheme, EDLI).
2.2 Sopimuksen ulkopuolelle jäävät sosiaaliturvaetuudet
Oikeus etuuksiin, joita Suomen ja Intian sosiaaliturvasopimus ei koske, ratkaistaan molempien sopimusmaiden kansallisten lakien perusteella. Työnantaja ja työntekijä voivat myös joutua maksamaan vakuutusmaksuja kahteen maahan niiden etuuksien osalta, joita Suomen ja Intian välinen sosiaaliturvasopimus ei koske.
Esimerkki lähetetystä työntekijästä: Henkilö A lähtee työskentelemään Intiaan suomalaisen työnantajan X lähettämänä. Henkilö A saa Eläketurvakeskuksen myöntämän todistuksen sovellettavasta lainsäädännöstä, joten henkilöön sovelletaan Suomen työeläkelainsäädäntöä. Samalla henkilö A ja hänen työnantajansa X vapautuvat Intian eläkevakuutusmaksuista.
Työnantaja X maksaa työnantajan osuuden työeläkevakuutusmaksusta sekä pidättää työntekijän työeläkevakuutusmaksun palkasta. Työnteko Intiassa lähetettynä työntekijänä kerryttää siis eläkettä Suomeen.
Asumisperusteisten etuuksien osalta toimivaltainen viranomainen on Kela. Kela tekee päätökset kansallisen lain perusteella. Tapaturmavakuutusten liitto (TVL) taas vastaa tapaturmavakuutuksesta. Työttömyysvakuutuksen osalta toimivaltainen taho on Työttömyysvakuutusrahasto (TVR).
Tarkemmat tiedot
Suomen ja Intian sosiaaliturvasopimusta sovelletaan kaikkiin henkilöihin, jotka
- kuuluvat tai ovat kuuluneet jommankumman sopimusmaan lainsäädännön piiriin sekä
- edellä mainittujen henkilöiden perheenjäseniin ja edunsaajiin (artikla 3).
Oikeutta sopimuksen mukaisiin eläkkeisiin ei saa rajoittaa pelkästään sillä perusteella, että henkilö asuu toisen sopimusosapuolen alueella (artikla 5.1).
Sopimuksen piiriin kuuluvat eläkkeet maksetaan kolmannessa maassa asuvalle toisen sopimusmaan kansalaiselle samoin edellytyksin kuin sopimusmaan omille kansalaisille (artikla 5.2).
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
Sekä työntekijöihin että yrittäjiin sovelletaan lähtökohtaisesti työntekomaan lainsäädäntöä.
4.1.1 Työntekijät
Intian sopimuksen pääsääntönä on työskentelymaan lainsäädännön soveltaminen (artikla 7.a). Jos henkilö täyttää työskentelymaan lainsäädännön edellytykset, henkilö vakuutetaan työskentelymaassa.
Esimerkki pääsäännön mukaisesta vakuuttamisesta: Henkilö A solmii työsopimuksen intialaisen työnantajan kanssa ja lähtee Intiaan kahdeksi vuodeksi työskentelemään paikalliseen yritykseen. Henkilöön A sovelletaan Intian lainsäädäntöä. Työeläkevakuutusmaksuja ei näin ollen makseta Suomeen.
Vakuuttaminen voi jakaantua erityistilanteissa. Intian sopimuksessa ei esimerkiksi ole erityissäännöstä kahdessa sopimusmaassa toimivalle työnantajalle työskentelystä.
Esimerkki, jossa henkilöllä on kaksi työnantajaa: Henkilöllä B on kaksi työnantajaa, joista toinen toimii Intiassa ja toinen Suomessa. Henkilö työskentelee joka toinen kuukausi Intiassa intialaiselle työnantajalle ja joka toinen kuukausi Suomessa suomalaiselle työnantajalle. Henkilöön B sovelletaan Intian lainsäädäntöä Intiassa tapahtuvan työskentelyn osalta ja Suomen lainsäädäntöä Suomessa tapahtuvan työskentelyn osalta.
Esimerkki, jossa virkamies on kohdemaassaan lisäksi työsuhteessa: Henkilö C lähtee Intiaan Suomen valtion lähettämänä virkamiehenä. Henkilö C vakuutetaan Suomessa tämän työskentelyn osalta. Henkilö C ottaa lisäksi vastaan osa-aikaisen työn Intiassa paikallisesta yliopistosta. Henkilö C vakuutetaan tämän osa-aikaisen työn osalta Intian lainsäädännön mukaisesti.
4.1.2 Yrittäjät
Myös yrittäjien osalta pääsääntönä on sen sopimusmaan lainsäädännön soveltaminen, jossa yrittäjätoimintaa harjoitetaan (artikla 7.b). Jos yrittäjä täyttää sopimusmaan lainsäädännön edellytykset, yrittäjätoiminta vakuutetaan kyseisessä maassa.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
4.2.1 Työntekijä voidaan lähettää toisen sopimusmaan alueelle enintään 5 vuodeksi
Tärkein poikkeus työskentelymaassa vakuuttamisen pääsäännöstä koskee lähetettyjä työntekijöitä (artikla 8.1).
Työntekijä, joka
- on työsuhteessa normaalisti sopimusmaan alueella toimivaan työnantajaan,
- kuuluu sopimusmaan sosiaaliturvalainsäädännön piiriin ja
- lähetetään toiseen sopimusmaahan tekemään työtä tälle työnantajalle tai siihen sidoksissa olevalle työnantajalle tilapäisesti enintään 5 vuodeksi
kuuluu tämän työskentelyn osalta lähtömaansa lainsäädännön piiriin.
Lähtökohtaisesti työntekijän tulee olla kuulunut Suomen sosiaaliturvaan vähintään 1 kuukauden ajan ennen komennuksen alkamista.
Suomalaiseen työnantajaan sidoksissa olevalla työnantajalla tarkoitetaan suomalaisen yrityksen intialaista konserniyritystä.
Tarkemmat tiedot
Kun suomalainen työnantaja lähettää työntekijänsä Intiaan, työsuhteen jatkumista lähettävään työnantajaan ei välttämättä vaadita. Sopimuksen mukaan on mahdollista, että työntekijä solmii työsuhteen lähettävän suomalaisen yrityksen intialaiseen konserniyritykseen. Suomalainen yritys on kuitenkin viime kädessä vastuussa sosiaalivakuutusmaksujen maksamisesta Suomeen.
Esimerkki Intiaan lähetetystä työntekijästä: Suomessa toimiva tietotekniikkayritys N lähettää henkilön A Intian sivukonttoriin 5 vuodeksi. Henkilö on työskennellyt ennen komennustaan Suomessa ja kuuluu Suomen sosiaaliturvaan. Eläketurvakeskus myöntää henkilölle A lähetetyn työntekijän todistuksen työnantajan hakemuksen perusteella. Henkilö vakuutetaan Suomen työeläkejärjestelmässä.
Etätyöntekijä voidaan pitää lähetettynä työntekijänä, kun lähettämisen edellytykset täyttyvät.
Asumisperusteisen sosiaaliturvan ja perheenjäsenten osalta toimivaltainen laitos on Kela.
4.2.1.1 Kolmannesta maasta lähetetty työntekijä
Lähetetty työntekijä voi olla myös henkilö, joka lähetetään Intian alueelle suoraan kolmannesta maasta. Edellytyksenä on, että henkilön on tullut kuulua katkeamattomasti Suomen sosiaaliturvaan.
Tarkemmat tiedot
Esimerkki EU-maasta lähetetystä työntekijästä: Henkilö B on ollut lähetettynä työntekijänä Saksassa ja kuulunut EU:n sosiaaliturva-asetuksen säännösten perusteella Suomen sosiaaliturvaan. Henkilön työnantaja K lähettää työntekijänsä B Saksan komennuksen jälkeen suoraan Intiaan 5 vuodeksi. Henkilö B voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan Intian komennuksen aikana.
Esimerkki kolmannesta maasta lähetetystä työntekijästä: Henkilö C on työskennellyt vuoden Vietnamissa suomalaisen työnantajan palveluksessa. Suomella ja Vietnamilla ei ole kahdenvälistä sosiaaliturvasopimusta, mutta henkilö on työeläkevakuutettu Suomessa. Työnantaja päättää lähettää henkilön C Intiaan suoraan Vietnamin komennukselta. Henkilöön C voidaan soveltaa Suomen sosiaaliturvalainsäädäntöä Suomen ja Intian välisen sosiaaliturvasopimuksen lähettämissäännösten perusteella.
Esimerkki henkilöstä, jota ei voida pitää lähetettynä työntekijänä: Henkilö D on työskennellyt Thaimaassa suomalaisen työnantajan M lähettämänä 2 vuotta ja ollut Suomessa työeläkevakuutettuna. Henkilö D solmii komennuksen jälkeen 3 kuukauden työsuhteen thaimaalaiseen yritykseen X. Henkilöä D ei työeläkevakuuteta tämän työsuhteen perusteella Suomessa. Kolmen kuukauden jälkeen suomalainen työnantaja M palkkaa henkilön D uudestaan töihin lähettääkseen hänet suoraan Intiaan Thaimaasta. Koska yhteys Suomen sosiaaliturvaan on katkennut välissä, henkilöön ei voida soveltaa Suomen ja Intian välisen sosiaaliturvasopimuksen lähettämistä koskevia säännöksiä. Henkilöön D sovelletaan hänen Intian komennuksellaan sopimuksen pääsäännön mukaisesti Intian sosiaaliturvalainsäädäntöä.
4.2.1.2 Pidennys lähettämisaikaan
Intian sopimuksessa on määräys, jonka mukaan sopimusmaiden viranomaiset tai tehtävään nimetyt laitokset voivat keskenään sopia komennusajan pidentämisestä. Lähtökohtana on, että komennusaikaa voidaan pidentää 5 vuoden jälkeen enintään 3 lisävuodella.
Tarkemmat tiedot
Esimerkki työntekijän komennusajan pidennyksestä: Henkilö on toiminut Suomessa 5 vuotta Intiasta lähetettynä itsenäisenä IT-konsulttina. Töiden loppuunsaattaminen isossa IT-projektissa vie vielä arviolta 2 vuotta. Henkilö hakee Intian yhteyslaitokselta pidennystä komennukseensa. Jos Eläketurvakeskus suostuu Intian yhteyslaitoksen pidennyspyyntöön, henkilöön sovelletaan Intian sosiaaliturvalainsäädäntöä sopimuksen kattamin osin vielä 2 vuotta lisää eli yhteensä 7 vuotta.
4.2.1.3 Todistus Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta
Edellytyksenä lähettämiselle on, että työnantaja hakee FI/IN 1 todistusta Suomen sosiaaliturvan soveltamisesta. Todistusta haetaan Eläketurvakeskukselta. Lähetetyn työntekijän todistuksella osoitetaan kuuluminen Suomen työeläkejärjestelmän osalta vanhuus-, työkyvyttömyys- ja perhe-eläkejärjestelmään.
Intian yhteyselin antaa vastaavasti Intiasta Suomeen lähetetyille työntekijöille todistuksen IN/FI 1 kuulumisesta Intian sosiaaliturvaan sopimuksen kattamin osin.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
4.3.1 Yrittäjä voi kuulua lähtömaansa sosiaaliturvaan enintään 5 vuotta
Myös yrittäjien kohdalla pääsääntönä on työskentelymaassa vakuuttaminen. Jos yrittäjä siirtää toimintansa tilapäisesti toiseen sopimusmaahan, edellytyksenä sille, että yrittäjä säilyy lähtövaltion sosiaaliturvalainsäädännön piirissä on, että yrittäjä
- harjoittaa tavallisesti yrittäjätoimintaa lähtövaltiossa,
- siirtää toimintansa toiseen sopimusmaahan tilapäisesti, enintään 5 vuodeksi, ja
- jatkaa toisessa sopimusmaassa samankaltaista toimintaa kuin lähtövaltiossa.
Alle 4 kuukautta jatkunutta yrittäjätoimintaa, jota ei ole vakuutettu YEL:n mukaan, ei voida pitää tavallisena yrittäjätoiminnan harjoittamisena.
Tarkemmat tiedot
Esimerkki Suomesta Intiaan lähetetystä yrittäjästä: Henkilö Y on harjoittanut yrittäjätoimintaa Suomessa usean vuoden ajan ja on ottanut YEL-vakuutuksen toiminnalleen. Henkilö Y päättää lähteä hoitamaan tuttuja toimeksiantojaan Intiasta käsin kolmeksi vuodeksi. Henkilö Y hakee Eläketurvakeskukselta lähetetyn yrittäjän todistusta. Henkilöön Y sovelletaan Suomen sosiaaliturvalainsäädäntöä Suomen ja Intian välisen sopimuksen kattamilta osin, joten henkilö Y voi pitää YEL-vakuutuksensa voimassa harjoittaessaan yrittäjätoimintaa Intiassa.
Esimerkki henkilöstä, jota ei voida pitää lähetettynä yrittäjänä: Henkilö X on juuri myynyt aikaisemman puutavaran maahantuontia harjoittavan yrityksensä ja päättää lähteä tietokonekonsultiksi Intiaan. Henkilö myy omaisuutensa Suomessa ja aikoo jäädä pysyvästi Intiaan. Henkilölle ei voida myöntää lähetetyn yrittäjän todistusta, koska toiminta Intiassa ei ole samankaltaista, eikä henkilö ole siirtymässä Intiaan tilapäisesti.
4.3.1.1 Pidennys lähettämisaikaan
Intian sopimuksessa on määräys, jonka mukaan sopimusmaiden viranomaiset tai tehtävään nimetyt laitokset voivat keskenään sopia komennusajan pidentämisestä. Lähtökohtana on, että komennusaikaa voidaan pidentää 5 vuoden jälkeen enintään 3 lisävuodella.
Tarkemmat tiedot
Esimerkki komennusajan pidennyksestä yrittäjän kohdalla: Henkilö on toiminut Suomessa 5 vuotta Intiasta lähetettynä itsenäisenä IT-konsulttina. Töiden loppuunsaattaminen isossa IT-projektissa vie vielä arviolta 2 vuotta. Henkilö hakee Intian yhteyslaitokselta pidennystä komennukseensa. Jos Eläketurvakeskus suostuu Intian yhteyslaitoksen pidennyspyyntöön, henkilöön sovelletaan Intian sosiaaliturvalainsäädäntöä sopimuksen kattamin osin vielä 2 vuotta lisää eli yhteensä 7 vuotta.
4.3.1.2 Todistus Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta
Edellytyksenä lähettämiselle on, että yrittäjä hakee FI/IN 1 -todistusta Suomen sosiaaliturvan soveltamisesta. Todistusta haetaan Eläketurvakeskukselta. Todistusta tulisi hakea mielellään ennen yrittäjätoiminnan siirtämistä Intiaan.
Yrittäjätodistuksella osoitetaan kuuluminen Suomen työeläkejärjestelmän osalta vanhuus-, työkyvyttömyys- ja perhe-eläkejärjestelmään.
Intian yhteyselin antaa vastaavasti Intiasta Suomeen lähetetyille työntekijöille todistuksen IN/FI 1 kuulumisesta Intian sosiaaliturvaan.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
4.4.1 Apurahansaajiin sovelletaan yrittäjiä koskevia säännöksiä
Suomen ja Intian välisessä sosiaaliturvasopimuksessa ei ole varsinaisesti apurahansaajia koskevia säännöksiä. Apurahansaajiin sovelletaan sopimuksen yrittäjiä koskevia säännöksiä.
Pääsääntönä on, kuten yrittäjienkin kohdalla, sen sopimusmaan lainsäädännön soveltaminen, jossa toimintaa harjoitetaan.
4.4.2 Apurahansaajien lähettäminen
Apurahansaaja voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan niissä tapauksissa, jossa apurahansaaja lähtee suomalaisella apurahalla työskentelemään tilapäisesti Intiaan.
Apurahansaaja, joka
- lähtee Intiaan työskentelemään suomalaiselle apurahalla enintään 5 vuodeksi,
- vakuuttaa itsensä MYEL-vakuutuksella ja
- on kuulunut Suomen sosiaaliturvaan ennen apurahatyöskentelyn aloittamista Intiassa
voidaan vakuuttaa Suomessa. Todistusta haetaan Eläketurvakeskukselta.
Tarkemmat tiedot
Esimerkki Intiaan lähetetystä apurahansaajasta: Apurahansaaja on saanut suomalaisen apurahan ja on vakuuttanut itsensä MYEL:n mukaan. Henkilö hakee Eläketurvakeskukselta todistusta Suomen sosiaaliturvan soveltamisesta 2 vuoden mittaiselle apurahatyöskentelylle Intiaan. Eläketurvakeskus myöntää henkilölle FI/IN 1 -todistuksen. Apurahansaaja maksaa työeläkevakuutusmaksut pelkästään Suomeen.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
4.5.1 Virkamiehet kuuluvat heidät palkanneen hallinnon lainsäädännön alaisuuteen
Virkamiehet sekä heidän perheenjäsenensä, jotka eivät harjoita ammatillista toimintaa, kuuluvat sen sopimusvaltion lainsäädännön alaisuuteen, jonka hallinnon palveluksessa he ovat (artikla 9.1).
Intian sopimus ei vaikuta diplomaattisia suheita koskevan Wienin yleissopimuksen soveltamiseen.
4.5.1.1 Virkamiehet ja virkamiehenä pidettävät
Intian sopimus koskee kaikkia virkamiehiä, ei pelkästään valtion lähettämiä virkamiehiä. Varsinaiset virkamiehet eli virkamiehet, jotka ovat virkasuhteessa, vakuutetaan poikkeuksetta heidät palkanneen hallinnon lainsäädännön mukaan.
Virkamiehenä pidettävä henkilö on virkamies, joka on työsuhteessa julkisyhteisöön. Virkamiehinä pidettävien henkilöiden osalta Suomessa vakuuttamisen edellytys on, että henkilö on kuulunut Suomen sosiaaliturvaan ennen ulkomailla työskentelyä.
Eläketurvakeskus antaa todistuksen virkamiehille. Asumisperusteisen sosiaaliturvan osalta virkamiehen tulee olla yhteydessä Kelaan. Myös virkamiehen perheenjäsenten on oltava yhteydessä Kelaan.
Tarkemmat tiedot
Esimerkki varsinaisen virkamiehen vakuuttamisesta: Suomen suurlähetystö Intiassa palkkaa virkasuhteeseen uuden sihteerin Intian suurlähetystöön. Henkilö vakuutetaan Suomessa riippumatta siitä, onko henkilö kuulunut Suomen sosiaaliturvaan vai ei. Myös virkamiehen perheenjäsenet vakuutetaan Suomessa. Virkamiehen ja perheenjäsenten tulee kuitenkin olla yhteydessä Kelaan muun sosiaaliturvan osalta.
Esimerkki virkamiehenä pidettävän henkilön vakuuttamisesta Suomessa: Suomalainen opiskelija on tehnyt Intiassa yliopisto-opintoja vuoden verran, kun Suomen suurlähetystö haluaa palkata hänet tulkiksi 6 kuukaudeksi suurlähetystöön. Opiskelija on kuulunut Suomen sosiaaliturvaan opiskelijana, joten hän kuuluu Suomen sosiaaliturvaan jatkossakin.
Esimerkki paikalta palkatun henkilön vakuuttamisesta: Suomen kansalainen on asunut Intiassa useamman vuoden tehden töitä välillä suomalaiselle työnantajalle. Henkilö ei kuitenkaan ole kuulunut pitkään aikaan Suomen sosiaaliturvaan. Suomen suurlähetystö Intiassa palkkaa henkilön autokuskiksi. Koska henkilö ei ole kuulunut Suomen sosiaaliturvaan välittömästi ennen palkkaustaan suurlähetystöön, henkilö tulee vakuuttaa Intian sosiaaliturvalainsäädännön edellyttämällä tavalla.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
Merenkulkijoihin sovelletaan lippuvaltiosääntöä. Lippuvaltiosäännön mukaan laivalla työskentelevään sovelletaan sen sopimusmaan lainsäädäntöä, jonka lipun alla alus purjehtii (7.d artikla).
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
Kansainvälisten kuljetusyritysten matkustavaan henkilökuntaan sovelletaan rekisteröidyn toimipaikan lainsäädäntöä.
Sopimuksen 7.c artiklan mukaan henkilöön, joka on sellaisen yrityksen matkustavan tai lentävän henkilöstön jäsen, joka palkkaa tai palkkiota vastaan tai omaan lukuunsa hoitaa kansainvälisiä matkustajien tai tavaroiden kuljetuspalveluja ja jolla on rekisteröity toimipaikka sopimusmaassa, on kyseisen sopimusmaan lainsäädännön alainen.
Näin ollen esimerkiksi autonkuljettajat, lentohenkilöstön jäsenet ja muu vastaava matkustava henkilökunta kuuluu sen sopimusmaan lainsäädännön alaisuuteen, jossa yrityksellä on rekisteröity toimipaikka.
Tarkemmat tiedot
Esimerkki Suomen sosiaaliturvaan kuuluvasta matkustamohenkilökunnan jäsenestä: Intian kansalainen työskentelee suomalaiselle lentoyhtiölle Aasian lennoilla matkustamohenkilökunnan jäsenenä. Henkilö on solminut työsopimuksen suomalaiseen yhtiöön. Suomalaisen lentoyhtiön rekisteröity toimipaikka on Suomessa. Henkilöön sovelletaan Suomen sosiaaliturvalainsäädäntöä sopimuksen kattamin osin.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
4.8.1 Poikkeukset sovellettavaa lainsäädäntöä koskeviin määräyksiin
Suomen ja Intian toimivaltaiset viranomaiset tai heidän valtuuttamansa laitokset voivat sopia poikkeuksista kaikkiin sovellettavaa lainsäädäntöä koskeviin määräyksiin (10 artikla). Poikkeuslupa edellyttää, että molemmat sopimusmaat suostuvat poikkeuslupahakemukseen.
Suomen ja Intian välisessä sosiaaliturvasopimuksessa on erikseen säännös työntekijän ja yrittäjän yli 5 vuoden komennusajan pidennyksiä varten (8.4 artikla). Sen sijaan poikkeusluvalla (10 artikla) voidaan poiketa kaikista sovellettavaa lainsäädäntöä koskevista säännöksistä.
Poikkeuslupa edellyttää sekä työnantajan että työntekijän suostumusta poikkeuslupaan.
Poikkeusluvan käyttäminen edelyttää aina painavia perusteluita ja kokonaisharkintaa.
4.8.2 Poikkeusluvan hakeminen
Poikkeuslupaa haetaan Eläketurvakeskukselta sähköisellä hakemuksella. Jos poikkeusluvan edellytykset täyttyvät, Eläketurvakeskus myöntää poikkeuslupaa hakeneelle todistuksen siitä, että henkilöön sovelletaan Suomen sosiaaliturvalainsäädäntöä.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
4.9.1 Todistusta haetaan Eläketurvakeskuksesta
Eläketurvakeskus antaa todistukset
- lähetetyille työntekijöille
- lähetetyille yrittäjille ja apurahansaajille
- virkamiehille
- poikkeusluvan saaneille.
Työnantajan, yrittäjän tai apurahansaajan tulee hakea todistusta mahdollisuuksien mukaan ennen ulkomaille työskentelemään lähtemistä. Todistus voidaan antaa hakemuksesta myös jälkikäteen, jos todistuksen myöntämisen edellytykset täyttyvät.
Todistusta voi hakea sähköisellä hakemuksella.
Asumisperusteisen sosiaaliturvan osalta Intiaan lähtevien on oltava yhteydessä Kelaan. Myös perheenjäsenten on oltava yhteydessä Kelaan.
Eläketurvakeskus lähettää kopion todistuksesta Intian yhteyselimelle. Todistuskopiot lähetetään myös asianomaiseen työeläkelaitokseen, jonka tehtävänä on valvoa, että lähetetyn työntekijän eläketurva on järjestetty asianmukaisella tavalla ulkomaan työskentelyn aikana.
Kela saa tiedon Eläketurvakeskuksen myöntämästä todistuksesta sähköisesti.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
5.1 Suomen työeläke määräytyy kansallisen lain mukaan
Suomen työeläke määräytyy ja lasketaan kansallisen lainsäädännön mukaisesti.
Eläkelaitos voi tarvittaessa ottaa huomioon Intian vakuutuskaudet eläkeoikeutta varten (13.1 artikla). Eläkelaitos voi esimerkiksi lukea hyväksi Intiassa ansaittuja vakuutuskausia osa-aikaeläkeoikeutta varten.
Osa-aikaeläkkeen saamiseksi edellytetään, että henkilöllä on eläketapahtumaa edeltävän 15 vuoden aikana työeläkelakien ja niihin rinnastettavien lakien alaisia ansioita vähintään 5 vuotta. Työskentelykaudet Intiassa otetaan huomioon työhistoriaedellytyksessä.
Esimerkki vakuutuskausien yhteenlaskemisesta: Henkilö A on viimeisen 15 vuoden aikana työskennellyt lähinnä kolmansissa maissa, joiden kanssa Suomella ei ole kahdenvälisiä sosiaaliturvasopimuksia. Henkilö A on kuitenkin työskennellyt myös Suomessa 2 vuotta ja Intiassa 4 vuotta. Kun Suomen ja Intian vakuutuskaudet lasketaan yhteen, henkilölle A syntyy oikeus Suomen lainsäädännön mukaiseen osa-aikaeläkkeeseen.
Tarkemmat tiedot
Kansaneläkejärjestelmän eläkkeet ja muut etuudet ovat tämän sosiaaliturvasopimuksen ulkopuolella. Nämä etuudet määräytyvät kansainvälisissä tilanteissa kansallisten säännösten mukaan.
5.2 Eläkkeen määräytyminen Intian lainsäädännön mukaan
Yleisenä edellytyksenä eläkkeen saamiseksi Intiasta on, että henkilön on ollut vakuutettuna vähintään 1 kuukauden ajan Intian lakisääteisessä eläkejärjestelmässä.
Intian vanhuuseläkkeen saamiseksi eläkkeenhakijan on
- tullut täyttää 10 vuoden vakuutuskausiedellytys
- saavuttaa 58 vuoden eläkeikä.
Työkyvyttömyyseläkkeeseen oikeutettuja ovat pysyvästi työkyvyttömät.
Perhe-eläkkeeseen ovat oikeutettuja edunjättäjän puoliso, lapsi tai muu nimetty etuudensaaja.
5.2.1 Suomen vakuutuskausien huomioonottaminen Intian eläkeoikeuden saamiseksi
Vanhuuseläkeoikeus Intiassa edellyttää 10 vuoden vakuutusaikaa. Suomessa ansaitut vakuutuskaudet voidaan kuitenkin laskea mukaan Intian eläkeoikeden saamista varten. Suomen vakuutuskaudet eivät kuitenkaan saa olla päällekkäisiä Intian vakuutuskausien kanssa.
Esimerkki Suomen vakuutuskausien huomioon ottamisesta Intian eläkeoikeutta varten. Eläkkeenhakija on työskennellyt ja maksanut vakuutusmaksuja Intiaan 8 vuotta. Pääosan työskentelystään eläkkeenhakija on kuitenkin suorittanut Suomessa eli yhteensä 30 vuotta. Kun Suomen ja Intian vakuutuskaudet lasketaan yhteen, eläkeoikeus syntyy sopimuksen perusteella myös Intian eläkkeeseen.
Tarkemmat tiedot
Jos toisen sopimusmaan vakuutuskausia ei tarvita, Intia laskee eläkkeensä omien vakuutuskausiensa perusteella ja Intian lainsäädännön edellyttämällä tavalla.
Jos oikeus Intian eläkkeeseen syntyy vain silloin, kun lasketaan yhteen toisen sopimusmaan vakuutuskausia, Intia laskee eläkkeensä seuraavasti:
- Intian laitos laskee teoreettisen eläkkeen määrän ikään kuin kaikki sopimusmaiden lainsäädännön mukaan täyttyneet vakuutuskaudet olisivat yksinomaan Intian lainsäädännön mukaisia kausia.
- Sen jälkeen Intian laitos laskee maksettavan eläkkeen määrän teoreettisen määrän perusteella suhteuttamalla oman lainsäädäntönsä mukaiset vakuutuskaudet sopimusmaiden yhteenlaskettuihin vakuutuskausiin.
6.1 Intian eläkkeen hakeminen
Sopimuksen perusteella Intiasta voi hakea eläkettä seuraavista eläkejärjestelmistä:
- Employees’ Provident Fund (EPF) on säästörahasto, jossa vakuutetun tilillä on maksetut vakuutusmaksut ja niille kertynyt korko. Pääoma maksetaan kertasuorituksena.
- Employees’ Pension Scheme (EPS) on järjestelmä, josta maksetaan kuukausittaisia eläkkeitä. Tietyin edellytyksin on mahdollista hakea myös vakuutusmaksujen palautusta.
- Employees’ Deposit Linked Insurance Scheme (EDLIS) on järjestelmä, josta maksetaan kertakorvaus vakuutetun kuollessa.
6.1.1 Vanhuuseläke
6.1.1.1 Employees’ Provident Fund
EPF:ään kertyneet varat voi nostaa 58 vuoden iässä.
6.1.1.2 Employees’ Pension Scheme
EPS:n eläkeikä on 58 vuotta. Jos eläkkeenhakija työskennellyt Intiassa yli 10 vuotta, eläkkeenhakijalle myönnetään kuukausittain maksettava eläke.
Jos työskentely Intiassa on kestänyt alle 10 vuotta, eläkkeenhakijalla on 2 vaihtoehtoa:
- Eläkkeenhakija voi hakea kuukausittain maksettavaa eläkettä, jos ekläkkeenhakija on työskennellyt Suomessa ja Intiassa yhteensä vähintään 10 vuotta. Sosiaaliturvasopimuksen perusteella 10 vuoden työskentelyaikaan luetaan hyväksi myös Suomen työskentely.
- Eläkkeenhakija voi myös hakea vakuutusmaksujen palautusta, kun työskentely on päättynyt Intiassa. Vakuutusmaksujen palautusta voi hakea myös ennen vanhuuseläkeiän täyttämistä.
Intian eläkkeessä ei ole lykkäysmahdollisuutta. Jos eläkkeenhakija hakee kuukausittain maksettavaa eläkettä, se myönnetään aina takautuvasti 58 vuoden iästä. Eläke ei voi kuitenkaan alkaa ennen sosiaaliturvasopimuksen voimaantuloa eli 1.8.2014.
Intiasta haettava eläke voi vaikuttaa Suomen eläkkeen karttumiseen. Suomen työeläkettä karttuu työansioista 53–62 vuoden iässä 1,9 prosenttia vuodessa ja 63–68 vuoden iässä 4,5 prosenttia vuodessa. Jos eläkkeenhakija jatkaa työskentelyä Suomessa ja saa samanaikaisesti Intiasta kuukausittain maksettavaa eläkettä, on Suomen työeläkkeen karttuma iästä riippumatta edellä mainittua pienempi eli 1,5 prosenttia vuosiansioista. Jos henkilölle myönnetään Intian eläke takautuvasti 58 vuoden iästä, myös Suomen työeläkekarttuma pienenee takautuvasti. Vain Employees’ Pension Scheme -järjestelmästä kuukausittain maksettava eläke vaikuttaa Suomen työeläkkeen karttumiseen.
Vakuutusmaksujen palautus Employees’ Pension Scheme -järjestelmästä tai varojen nostaminen Employees’ Provident Fund -järjestelmästä ei vaikuta karttumaprosentteihin, koska kyse on yksittäisestä rahastosuorituksesta, ei kuukausittaisesta eläkkeestä.
Tarkemmat tiedot
6.1.2 Työkyvyttömyyseläke
Työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää sekä Employees’ Provident Fund että Employees’ Pension Scheme järjestelmistä pysyvän ja täyden työkyvyttömyyden perusteella.
Työkyvyttömyyseläkkeessä ei ole vaatimuksia työskentelyn kestolle Intiassa. Riittää, että eläkkeenhakija on ollut vakuutettuna kyseisissä eläkejärjestelmissä.
Jos työskentely Intiassa on kestänyt alle 10 vuotta, eläkkeenhakijalla on 2 vaihtoehtoa Employees’ Pension Scheme järjestelmän eläkkeen kohdalla:
- Eläkkeenhakija voi hakea kuukausittain maksettavaa eläkettä, jos eläkkeenhakija on työskennellyt Suomessa ja Intiassa yhteensä vähintään 10 vuotta. Sosiaaliturvasopimuksen perusteella 10 vuoden työskentelyaikaan luetaan hyväksi myös Suomen työskentely.
- Eläkkeenhakija voi hakea vakuutusmaksujen palautusta, kun työskentely on päättynyt Intiassa. Vakuutusmaksujen palautusta voi hakea myös ennen vanhuuseläkeiän täyttämistä.
6.1.3 Perhe-eläke
6.1.3.1 Employees’ Provident Fund
Employees’ Provident Fundin varat voi nostaa perheenjäsen tai edunjättäjän erikseen nimeämä henkilö.
6.1.3.2 Employees’ Pension Scheme
Employees’ Pension Scheme järjestelmästä perhe-eläkettä voidaan maksaa perheenjäsenelle tai edunjättäjäjän erikseen nimeämälle henkilölle. Perhe-eläkkeen kohdalla minimivaatimuksena on, että edunjättäjä on ollut vakuutettuna vähintään kuukauden Intian lakisääteisessä järjestelmässä.
Jos edunjättäjän työskentely Intiassa on kestänyt alle 10 vuotta, eläkkeenhakijalla on käytettävänään 2 vaihtoehtoa:
- Eläkkeenhakija voi hakea kuukausittain maksettavaa eläkettä, jos edunjättäjä on työskennellyt Suomessa ja Intiassa yhteensä vähintään 10 vuotta. Sosiaaliturvasopimuksen perusteella 10 vuoden työskentelyaikaan luetaan hyväksi myös Suomen työskentely.
- Eläkkeenhakija voi myös hakea kertakorvauksena vakuutusmaksujen palautusta.
6.1.3.3 Employees’ Deposit Linked Insurance Scheme
Employees’ Deposit Linked Insurance Scheme –järjestelmästä maksetaan kertakorvaus edunjättäjän perheenjäsenelle tai edunjättäjän erikseen nimeämälle henkilölle.
6.2 Hakemuslomakkeet ja niiden täyttäminen
Eläkkeenhakijan on täytettävä asianmukaiset hakemuslomakkeet ja palautettava ne Eläketurvakeskukseen. Lomakkeiden palautusosoite on:
Ulkomaisten eläkeasiain osasto
00065 Eläketurvakeskus
Eläketurvakeskus välittää hakemuksen tarvittavien viranomaistietojen kanssa Employees’ Provident Fund Organizationille, joka antaa eläkepäätöksen. Employees’ Provident Fund Organizationin yhteystiedot ovat:
International Workers´ Unit (IWU)
Employees’ Provident Fund Organization
Head Office
14, Bhikaji Cama Place
New Delhi -110066 INDIA
Puh.. + 91 11 261 726 68
Fax. + 91 11 261 055 49
Sähköposti: rc. iwcell@epfindia.gov.in
6.2.4 Eläkehakemuslomakkeet
Vanhuus- työkyvyttömyys- ja perhe-eläkettä haetaan seuraavilla lomakkeilla:
- IN/FI – 1 Vakuutetun hakemus koskien Intian Provident Fund –etuuksia (vanhuus- ja työkyvyttömyyseläke)
- IN/FI – 2 Lesken/lapsen hakemus koskien Intian Provident Fund –etuuksia (perhe-eläke)
- IN/FI – 3 Vakuutusmaksujen palauttamista Intian työntekijöiden eläkejärjestelmästä (EPS) koskeva hakemus (vanhuus-, työkyvyttömyys- ja perhe-eläke)
- IN/FI – 4 Intian vanhuuseläkettä, perhe-eläkettä ja pysyvää täyttä työkyvyttömyyseläkettä (EPS) koskeva hakemus (vanhuus-, työkyvyttömyys- ja perhe-eläke)
- IN/FI – 5 Intian perhe-eläkehakemus (kertakorvaus EDLI-järjestelmästä, perhe-eläke).
Employees’ Pension Scheme –järjestelmästä voi hakea edellä selvitetyn mukaisesti joko vakuutusmaksujen palauttamista lomakkeella IN/FI – 3 tai kuukausittain maksettavaa eläkettä lomakkeella IN/FI – 4.
Lomakkeet voi täyttää suomeksi, mutta englannin tai hindin kielen käyttäminen sujuvoittaa hakemuksen käsittelyä.
7.1 Eläkehakemus voidaan jättää jompaankumpaan sopimusmaahan
Hakemukset, ilmoitukset ja muutoksenhakukirjelmät voidaan jättää kumman tahansa sopimusmaan toimivaltaiselle laitokselle tai yhteyselimelle (19 artikla, toimeenpanosopimus 7 artikla).
Intian ja Suomen välisen toimeenpanosopimuksen 15 artiklan mukaan hakemuksen vastaanottaneen toimivaltaisen laitoksen tai yhteyselimen on mahdollisimman pian
- merkittävä hakemukseen saapumispäivä
- todennettava hakijan henkilöllisyys
- tarkastettava hakemuksessa ilmoitetut henkilötiedot
- varmistettava, että hakemus on huolellisesti täytetty
- otettava tarvittaessa kopiot alkuperäisistä todistuksista ja
- lähetettävä viipymättä hakemus sekä muut asiakirjat ja vakuutuskaudet toisen sopimusvaltion yhteyselimelle.
Tarkemmat tiedot
Hakemuksiin, ilmoituksiin ja muutoksenhakukirjelmiin voi liittyä toisen sopimusmaan lainsäädännön mukaan tiettyjä määräaikoja. Jos edellä mainittuihin hakemuksiin, ilmoituksiin ja muutoksenhakukirjelmiin liittyy kansallisia määräaikoja, hakemukset, ilmoitukset ja muutoksenhakukirjelmät on hyväksyttävä, jos ne saapuvat ajoissa jomman kumman sopimusmaan toimivaltaiselle viranomaiselle, laitokselle tai yhteyselimelle (19.2 artikla). Hakemuksen, ilmoituksen tai muutoksenhakukirjelmän vastaanottaneen toimivaltaisen viranomaisen, laitoksen tai yhteyselimen on toimitettava vastaanottamansa hakemus, ilmoitus tai muutoksenhakuasiakirja viipymättä toisen sopimusmaan toimivaltaiselle viranomaiselle, laitokselle tai yhteyselimelle.
Vieraalla, mutta sopimusmaiden virallisella kielellä tehtyä hakemusta, ilmoitusta tai muutoksenhakukirjelmää ei saa evätä pelkästään vieraan kielen käyttämisen perusteella (19.4 artikla).
7.1.1 12 kuukauden sääntö
Eläkehakemus tulee vireille samanaikaisesti molemmissa sopimusmaissa. Edellytyksenä tälle on, että eläkkeenhakija jättää 12 kuukauden kuluessa ensimmäisen eläkehakemuksen jättämisestä myös toisen sopimusmaan lainsäädännön mukaisen eläkehakemuksen (19.3 artikla).
Edellytyksenä on, että hakija ilmaisee haluavansa hakea eläkettä toisesta sopimusmaasta ja antaa tiedot, jotka osoittavat, että vakuutuskausia on täyttynyt toisen sopimusmaan lainsäädännön mukaan.
Esimerkki 12 kuukauden säännön soveltamisesta: Eläkkeenhakija jättää eläkehakemuksen Suomessa 1. tammikuuta ja toimittaa samalla tiedot, että hän on työskennellyt myös Intiassa. Eläketurvakeskus pyytää eläkelaitoksilta lisätietoja ja hankkii Suomen vakuutuskausitodistuksen ja toimittaa eläkehakemuksen Intian yhteyselimelle toukokuun lopussa. Intian eläkelaitoksen tulee käyttää hakemuksen vireilletulopäivänä 1. tammikuuta ja myöntää eläke tuosta päivästä lähtien edellyttäen, että muut eläkkeen myöntämisen edellytykset ovat olemassa.
8.1 Yhteyselimet Suomessa
8.1.1 Eläketurvakeskus
Ulkomaanpalvelujen osasto
FI-00065 ELÄKETURVAKESKUS
Puh. 029 411 2110 (ulkomailta soitettaessa +358 29 411 2110)
Vakuuttaminen: ulkomaanasiat@etk.fi
Eläkeasiat: ulkomaiset.elakeasiat@etk.fi
8.2 Yhteyselin Intiassa
8.2.1 Employees’ Provident Fund
International Workers’ Unit (IWU)
Employees’ Provident Fund Organization
Head Office
14, Bhikaji Cama Place
New Delhi -110066
Puh. +91 11 261 726 68 (9.15–17.45, arkipäivisin)
Sähköposti: rc.iwcell@epfindia.gov.in
Intian ja Suomen toimivaltaiset viranomaiset
- ilmoittavat toisilleen kaikista toimenpiteistä, joihin on ryhdytty tämän sopimuksen soveltamiseksi
- ilmoittavat mahdollisimman pian toisilleen kaikista sellaisista muutoksista lainsäädäntöönsä, jotka saattavat vaikuttaa tämän sopimuksen soveltamiseen.
Sopimusmaiden toimivaltaiset viranomaiset, laitokset ja yhteyselimet avustavat toisiaan tämän sopimuksen alaan kuuluvissa tehtävissä aivan kuin panisivat toimeen omaa kansallista lainsäädäntöään (17 artikla).
Sopimusmaiden yhteyselimet käyttävät keskinäisessä yhteydenpidossaan englantia (toimeenpanosopimus 4.3 artikla).
9.1 Sopimusmaiden viranomaisten välisen avun maksuttomuus
Sopimusmaiden toimivaltaisten viranomaisten, laitosten ja yhteyselinten toisilleen antama apu on lähtökohtaisesti maksutonta. Poikkeuksen muodostavat toisen sopimusmaan pyytämät lääketieteelliset selvitykset (17 artikla ja toimeenpanosopimus 9 artikla).
9.2 Asiakirjojen vastavuoroinen tunnustaminen
Asiakirjat ja todistukset, joita käytetään sopimuksen soveltamisessa, eivät tarvitse diplomaatti- tai konsuliviranomaisten vahvistamista (18.2 artikla).
Asiakirjojen maksujen osalta noudatetaan samanlaisia menettelytapoja kuin kansallisesti. Jos sopimusmaan lainsäädännössä viranomaisille ja vakuutuselimille jätettävät asiakirjat on vapautettu kokonaan tai osittain maksuista ja kuluista, nämä vapautukset koskevat myös toisen sopimusmaan viranomaisille tai vakuutuselimille jätettäviä asiakirjoja. Sama koskee hallinnollisia maksuja ja konsulimaksuja (18.1 artikla).
9.3 Salassapitosäännökset
Toisesta sopimusmaasta saatuun yksilöä koskevaan tietoon sovelletaan kansallisia tietosuoja- ja salassapitosäännöksiä (20 artikla). Sosiaaliturvasopimuksen mukaisesti saatuja tietoja saa käyttää yksinomaan sopimuksen toimeenpanemiseksi ja sen lainsäädännön soveltamiseen, jota tämä sopimus koskee.
9.4 Eläkepäätökset
Sopimusmaiden yhteyselimet toimittavat eläkepäätöksen suoraan eläkkeenhakijalle oikaisua ja muutoksenhakua koskevien tietojen kanssa (8.2 artikla).
Yhteyselimet ilmoittavat myös toisen sopimusmaan yhteyselimelle eläkepäätöksestä. Myönteisten päätösten osalta on toisen sopimusmaan yhteyselimelle toimitettava vähintään päätöspäivämäärä ja eläkelaji. Jos hakemus hylätään, kyseisen sopimuksen yhteyselimen on toimitettava toisen sopimusmaan yhteyselimelle tieto eläkelajista ja peruste sille, miksi hakemus hylättiin (8.3 artikla).
Sopimusmaan yhteyselin toimittaa lainsäädäntönsä sallimissa rajoissa toisen sopimusmaan pyynnöstä hallussaan olevan eläkkeenhakijan tai etuudensaajan työkyvyttömyyden kannalta merkityksellisen lääketieteellisen aineiston (toimeenpanosopimus 9.1 artikla).
Toimivaltainen laitos voi pyytää yhteyselimien välityksellä toisen sopimusmaan toimivaltaista laitosta teettämään uuden lääkärintarkastuksen. Sopimuksen mukaan uusia tutkimuksia pyytävä laitos vastaa tutkimuskustannuksista (toimeenpanosopimus 9.2 artikla).
11.1 Sopimuksella turvataan eläkkeiden maksamista maasta toiseen
Sopimuksen kattamat eläkkeet maksetaan sopimusmaasta toiseen (5.1 artikla).
Sopimuksen kattamat eläkkeet maksetaan kolmannessa maassa asuville sopimusmaan kansalaisille samoin edellytyksin kuin sopimusmaa maksaa eläkkeet omille kansalaisilleen (5.2 artikla).
Nykyisin Suomen työeläkkeet maksetaan rajoituksetta kaikkiin maihin, joten näiltä osin sopimusmääräykset koskevat vain Intiaa.
11.1.1 Takaisinperintä
Jos jommankumman sopimusmaan toimivaltainen laitos (pyynnön esittävä laitos) on maksanut etuudensaajalle liikaa etuutta, se voi pyytää toisen sopimusmaan toimivaltaista laitosta (pyynnön vastaanottanut laitos) vähentämään tuon määrän sen maksamasta etuudesta etuudensaajalle (21.1 artikla).
Toisen sopimusmaan toimivaltainen laitos (pyynnön vastaanottanut laitos) vähentää maksamastaan etuudesta liikaa maksetun määrän oman lainsäädäntönsä mukaisin ehdoin ja rajoituksin. Tämän jälkeen pyynnön vastaanottanut laitos siirtää vähennetyn summan pyynnön esittäneelle laitokselle (21.2 artikla).
Sopimusmaan toimivaltaisen laitoksen päätöksestä tehty kirjallinen muutoksenhakukirjelmä (valitus) voidaan jättää jommankumman sopimusvaltion toimivaltaiselle laitokselle tai yhteyselimelle (19.1 artikla, toimeenpanosopimus 10 artikla).
Valitus käsitellään sen sopimusvaltion menettelytapojen mukaan, jonka päätökseen haetaan muutosta.
Toimivaltainen laitos tai yhteyselin, joka ottaa vastaan toisen sopimusmaan päätöstä koskevan muutoksenhakukirjelmän
- leimaa tai merkitsee asiakirjaan sen saapumispäivän
- kirjaa, että se on ottanut vastaan asiakirjat
- lähettää asiakirjat mahdollisimman pian toisen sopimusmaan yhteyselimelle.
Muutokset edelliseen versioon
Vaihdettu sanan merimies tilalle merenkulkija