Vapaaehtoinen TyEL-vakuuttaminen, kun työntekijä työskentelee ulkomailla

Voit tarkastella tätä asiakokonaisuutta voimassaolopäivän perusteella.
Syötä päivämäärä.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 13.5.2014 – toistaiseksiJulkaistu 13.5.2014

Vapaaehtoisella TyEL-vakuutuksella tarkoitetaan Suomen lakisääteisen TyEL-vakuutuksen ottamista vapaaehtoisesti ulkomailla työskentelevälle työntekijälle.

Vapaaehtoinen TyEL-vakuutus voidaan ottaa ulkomailla työskentelevälle työntekijälle, jota pakollinen TyEL-vakuutus ei koske. Tällöin edellytetään, että muut laissa säädetyt työntekijää ja työnantajaa koskevat edellytykset täyttyvät.

Suomessa työskentelevää työntekijää ei ole mahdollista vakuuttaa vapaaehtoisella TyEL-vakuutuksella.

Vain suomalainen työnantaja voi ottaa työntekijälle vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen. Työntekijä ei voi siis itse järjestää itselleen Suomen työeläkejärjestelmän mukaista työeläkevakuutusta edes vapaaehtoisesti.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 13.5.2014 – toistaiseksiJulkaistu 13.5.2014

Vapaaehtoinen TyEL-vakuutus voi tulla kysymykseen sekä silloin kun työnantaja on suomalainen että eräissä tapauksissa myös silloin kun työnantajana toimii ulkomainen yritys.

Suomalaisena työnantajana pidetään

  • luonnollista henkilöä, jolla on kotipaikka Suomessa ja joka tosiasiallisesti asuu Suomessa
  • yhteisöä, jonka kotipaikka on täällä
  • ulkomaisen yrityksen Suomessa toimivaa kaupparekisteriin rekisteröityä sivuliikettä
  • eurooppayhtiötä, jonka sääntömääräinen kotipaikka on Suomessa
  • toisessa valtiossa rekisteröidyn eurooppayhtiön Suomessa kaupparekisteriin rekisteröityä sivuliikettä.

Jos työsuhde on solmittu ulkomaisen työnantajan kanssa, vapaaehtoinen TyEL-vakuutus on mahdollinen, jos ulkomainen työnantaja on

  • suomalaisen työnantajan kanssa samaan taloudelliseen kokonaisuuteen kuuluva konserniyhtiö tai
  • muu sellainen ulkomainen yritys, jossa suomalaisella yrityksellä on määräämisvaltaa. Suomalaisen yrityksen vähäinenkin osakkuus ulkomaisessa yrityksessä riittää.

Jos vakuutetaan ulkomaisen yrityksen palveluksessa oleva työntekijä, vakuutuksenottajana on kuitenkin oltava suomalainen yritys.

Myös itsenäisillä yhdistyksillä saattaa olla konsernia muistuttavia rakennelmia. Näiden ei kuitenkaan voida katsoa vastaavan TyEL:ssä tarkoitettua suomalaiseen työnantajaan rinnastettavaa konsernia, joten henkilön siirtyessä yhdistyksen sisällä, esim. itsenäisen jäsenyhdistyksen ja kattojärjestön välillä, ei häneen voida soveltaa vapaaehtoista TyEL-vakuutusta.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.4.2019 – toistaiseksiJulkaistu 1.4.2019
Muutokset edelliseen versioon

Päivitetty ohjetta Kela-lainsäädännön muutoksen vuoksi. Laki asumiseen perustavasta sosiaaliturvasta rajat ylittävissä tilanteissa (AspSotuL) korvasi 1.4.2019 lain asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta (soveltamisalalaki).

Työntekijältä edellytetään, että hän kuuluu työskentelyn alkaessa Suomen sosiaaliturvaan. Edellytys on sama kuin pakollisessa TyEL-vakuuttamisessa. Työntekijän tulee siis olla

  • vakuutettu Suomessa työeläkelakien mukaisesti joko työntekijänä tai yrittäjänä tai
  • asumisensa perusteella olla oikeutettu Suomen asumisperusteisiin sosiaaliturvaetuuksiin, joita Kela hoitaa.

Yhteys Suomen sosiaaliturvaan tulee jatkua katkeamatta ennen vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen ottamista.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Katkeamaton yhteys

Työntekijä on lähetetty tytäryhtiön palvelukseen Indonesiaan toistaiseksi. Hän on solminut paikallisen työsopimuksen eikä enää kuulu pakollisen TyEL-vakuutuksen eikä ole oikeutettu Suomen asumisperusteisiin sosiaaliturvaetuuksiin. Vuoden kuluttua suomalainen emoyhtiö haluaisi vakuuttaa työntekijän vapaaehtoisen TyEL:n mukaisesti. Koska työntekijän yhteys Suomen sosiaaliturvaan on katkennut, ei vapaaehtoinen TyEL-vakuutus ole mahdollinen.

Vapaaehtoinen TyEL-vakuutus olisi ollut mahdollista järjestää heti työskentelyn alusta, jolloin työntekijä vielä kuului Suomen sosiaaliturvan piiriin.

Vapaaehtoinen TyEL-vakuutus on mahdollista ottaa seuraaville paikalta palkatuille työntekijöille, jotka

  • eivät ole ennen tämän työsuhteen alkamista olleet Suomen työeläkevakuutuksen piirissä ulkomailla ollessaan; työntekijöitä, jotka eivät ole kuuluneet TyEL:n piiriin ulkomaan työsuhteen alkaessa, mutta ovat oikeutettuja asumisperusteisiin sosiaaliturvaetuuksiin, voivat olla esim. lähetettyjen työntekijöiden perheenjäsenet tai ulkomailla päätoimisesti opiskelevat henkilöt tai
  • siirtyvät ulkomailla ollessaan (välillä Suomeen palaamatta) toisen työnantajan palvelukseen.

Ulkomailla työnantajaa vaihtavilta työntekijöiltä edellytetään, että heidät on edeltävässä työssään vakuutettu Suomessa pakollisesti tai vapaaehtoisesti TyEL:n mukaan. On mahdollista, että osa näistä työntekijöistä ei enää syystä tai toisesta ole oikeutettuja Suomen asumisperusteisiin sosiaaliturvaetuuksiin. Asumisperusteisen sosiaaliturvan puuttuminen ei estä vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen ottamista, jos yhteys Suomen sosiaaliturvaan on säilynyt pakollisella tai vapaaehtoisella TyEL-vakuutuksella.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Paikalta palkattu työntekijä

Työntekijä on ollut suomalaisen yrityksen lähettämänä Indonesiassa. Hän vaihtaa työnantajaa Indonesiassa palaamatta välillä Suomeen. Indonesialaisessa työnantajayrityksessä on osakkaana toinen suomalainen yritys. Osakkaana oleva suomalainen yritys voi halutessaan järjestää työntekijälle vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen, jos työntekijä on aiemman työnantajan palveluksessa ollessaan ollut TyEL-vakuutettu pakollisesti tai vapaaehtoisesti.

Henkilön ei voida katsoa kuuluvan Suomen sosiaaliturvaan vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen edellyttämällä tavalla, jos hän on tullut ulkomailta Suomeen ainoastaan työsopimuksen tekoa tai lyhyttä kouluttautumista varten eikä hän ole kuulunut Suomen sosiaaliturvaan myöskään ennen Suomeen tuloaan.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan riittävän kauan

Suomalainen yritys lähettää Venäjältä palkkaamansa työntekijän tytäryrityksensä palvelukseen Saudi-Arabiaan. Työntekijää perehdytetään Suomessa muutaman viikon ajan. Vaikka Suomessa tehty työ vakuutetaan täällä, Saudi-Arabian työn osalta työntekijälle ei voida järjestää vapaaehtoista TyEL-vakuutusta.

Jos esimerkin työntekijä on kuitenkin ollut Venäjällä työssä toisen suomalaisen työnantajan lähettämänä ja hänet on vakuutettu Venäjän työkomennuksen ajalta TyEL:n mukaan, vapaaehtoinen TyEL-vakuutus Saudi-Arabian työskentelyn osalta on mahdollinen.

 

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 13.5.2014 – toistaiseksiJulkaistu 13.5.2014

Vapaaehtoisesti otettua TyEL-vakuutusta koskevat lähtökohtaisesti samat säännöt kuin pakollistakin vakuutusta. Vakuutuksen vapaaehtoisesta luonteesta seuraa kuitenkin joitain poikkeuksia.

Vakuutuksenottaja

Vapaaehtoinen TyEL-vakuutus on mahdollinen, vaikka työoikeudellisena työnantajana ulkomaantyössä on ulkomainen yritys. Vakuutuksenottajan on kuitenkin aina oltava suomalainen yritys, joka vastaa vakuutusmaksuista. Vakuutusmaksujen perinnässä noudatetaan samaa menettelyä kuin pakollistenkin vakuutusmaksujen perinnässä.

Takautuva vakuutus

Vapaaehtoista vakuutusta otettaessa määrätään, mistä alkaen vakuutus on voimassa. Soveltamiskäytännössä on katsottu, että vapaaehtoinen TyEL-vakuutus voidaan ottaa vain 6 kuukautta taannehtivasti.

Jos työntekijä on sekä ulkomailla vakuutettu että virheellisesti myös Suomessa työeläkevakuutettu, tulee virheellinen työeläkevakuutus poistaa. Jos kuitenkin työnantaja haluaa, työeläkevakuutus voidaan muuttaa vapaaehtoiseksi vakuutukseksi. 6 kuukauden aikarajasta voidaan siis näissä tapauksissa poiketa ja muuttaa työeläkevakuutus vapaaehtoiseksi aikaisintaan 1.1.1994 alkaen.

Vakuutuspalkka

Vakuutuspalkka on sekä eläkkeen perusteena olevana ansiona että vakuutusmaksujen perusteena myös vapaaehtoisessa TyEL-vakuutuksessa.

Työntekijän TyEL-maksu

Vapaaehtoisessa TyEL-vakuutuksessa työntekijän työeläkevakuutusmaksu pidätetään työntekijältä samoin kuin lakisääteisessä työeläkevakuutuksessakin.

Tarkemmat tiedot

Ennen 1.1.2007 laissa ei ollut säännöstä siitä, että työntekijältä olisi voitu pidättää työntekijän eläkemaksu, jos hänelle oli järjestetty vapaaehtoinen TEL-vakuutus. Työntekijän eläkemaksua vastaava osuus voitiin kuitenkin pidättää työntekijän palkasta hänen suostumuksellaan.

Vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen irtisanominen

Vakuutusehtojen mukaan vakuutuksenottaja voi irtisanoa vapaaehtoisen vakuutuksen päättymään aikaisintaan sen kuukauden loppuun, jona vakuutuksenottaja on ilmoittanut irtisanomisesta kirjallisesti vakuutuksenantajalle.

Vakuutuksenantajalla on oikeus irtisanoa vapaaehtoinen vakuutus vakuutuksenottajan maksukyvyttömyyden tai vakuutusmaksujen laiminlyönnin vuoksi. Vakuutus päättyy tällöin kuukauden kuluttua irtisanomisesta.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 13.5.2014 – toistaiseksiJulkaistu 13.5.2014

Vaikka työnantajalla ei olisi velvollisuutta järjestää lakisääteistä työeläketurvaa Suomessa, voi suomalainen yritys tietyin edellytyksin järjestää ulkomailla työskentelevälle työntekijälle TyEL:n mukaisen eläketurvan vapaaehtoisesti.

Vapaaehtoisessa TyEL-vakuutuksessa eläkkeen perusteena olevana työansiona käytetään vakuutuspalkkaa. Vakuutuspalkan määrää on kuitenkin mahdollista alentaa jäljempänä kuvatulla tavalla.

Vaikka työnantajana ulkomaantyöskentelyn aikana olisi ulkomainen yritys, on vakuutuksenottajana aina suomalainen yritys (henkilö tai yhteisö), joka myös vastaa työeläkevakuutusmaksuista.

Vapaaehtoisessa TyEL-vakuutuksessa työeläkevakuutusmaksu määräytyy ja se peritään samalla tavalla kuin pakolliseen vakuutukseen perustuva työeläkevakuutusmaksu. Myös työntekijän työeläkevakuutusmaksu peritään työntekijän palkasta samalla tavalla kuin lakisääteisessä TyEL-vakuutuksessa.

Vakuutuspalkan alentaminen vapaaehtoisessa vakuutuksessa

Vakuutuspalkkaa voidaan alentaa ulkomaantyön perusteella saatavan muun eläketurvan perusteella.

Vakuutuspalkkaa voidaan kuitenkin alentaa vain siinä määrin, että työntekijän kokonaiseläketurva säilyy samalla tasolla kuin Suomen työeläkelainsäädännön mukainen eläketurva.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki:  Vakuutuspalkan alentaminen työntekijälle järjestetyn muu eläketurvan perusteella.

Lähetetty työntekijä on työskennellyt Ranskassa viisi vuotta, ja säilynyt Suomen sosiaaliturvassa Eläketurvakeskuksen myöntämän poikkeusluvan perusteella. Viiden vuoden jälkeen komennus jatkuukin. Työntekijä ei enää voi kuulua pakollisen TyEL:n mukaisen eläketurvan piiriin. Työnantajan tulee vakuuttaa työntekijänsä Ranskan lainsäädännön mukaisesti. Työnantaja voi kuitenkin järjestää TyEL-turvan vapaaehtoisesti. Määritettäessä vapaaehtoisen TyEL:n mukaista vakuutuspalkkaa voidaan ottaa huomioon se eläketurva, joka työntekijälle muodostuu Ranskassa.

Jos eläketurva on järjestetty toisessa EU- tai sosiaaliturvasopimusmaassa ja sen lisäksi virheellisesti myös Suomessa, voidaan Suomen TyEL-vakuutus muuttaa takautuvasti vapaaehtoiseksi. Tällöin voidaan ottaa huomioon ulkomailla karttuva eläketurva ja vakuutuspalkka määrittää alemmaksi kuin mitä se normaalisti olisi.

Työntekijä tai työnantaja voi hakea myös vapaaehtoiseen TyEL-vakuutuksen vakuutuspalkasta TyEL:n 75 b §:n 3 momentin mukaista päätöstä (SITO-päätöstä).

Vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen vakuutuspalkkaa ei lähtökohtaisesti tule määrätä suuremmaksi kuin miksi vakuutuspalkka muodostuisi pakollisessa vakuutuksessa.

Jos vakuutuspalkkaa on alennettu ulkomailta karttuvan eläketurvan perusteella, työeläkevakuutusmaksu määräytyy alennetun vakuutuspalkan perusteella. Työnantajan pidättää työntekijän palkasta alennetun vakuutusmaksun perusteella määräytyvän työntekijän työeläkevakuutusmaksun.

Työnantajan sosiaaliturvamaksun ja työntekijän sairausvakuutusmaksun perusteeksi verottajalle ilmoitetaan alentamaton vakuutuspalkka. Tarkemmin asiasta neuvoo verottaja.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Alennettu vakuutuspalkka, TyEL-vakuutusmaksu ja muut sosiaaliturvamaksut.

Suomalainen työnantaja palkkaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvan työntekijän työskentelemään Venäjällä. Työntekijä on työskennellyt Venäjällä jo ennen tätä uutta työsopimusta. Aikaisempi työnantaja on lähettänyt kyseisen työntekijän Suomesta Venäjälle, ja siksi työntekijä on säilynyt sekä Suomen työeläkelainsäädännön että asumisperusteisen sosiaaliturvan piirissä.

Uusi työnantaja ei voi vakuuttaa tätä paikalta palkattua työntekijää pakollisen TyEL:n mukaisesti. Työntekijälle voidaan kuitenkin järjestää TyEL-eläketurva vapaaehtoisesti ja vakuutuspalkkaa voidaan alentaa ottaen huomioon Venäjällä työskentelystä mahdollisesti karttuva eläketurva. Tällöin myös työeläkevakuutusmaksu määräytyy alennetun vakuutuspalkan perusteella.

Henkilö säilyy yleensä Suomen asumisperusteisessa sosiaaliturvassa, ja näin ollen hänen työskentelystään tulee maksaa työnantajan sosiaaliturvamaksu ja työntekijän sairausvakuutusmaksu. Kyseiset maksut tulee kuitenkin maksaa siitä palkasta, joka vastaisi Suomessa tehtyä työtä, eli alentamattomasta vakuutuspalkasta.
 

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 13.5.2014 – toistaiseksiJulkaistu 13.5.2014

Vapaaehtoinen TyEL-vakuutus on mahdollinen myös niissä tilanteissa, joissa työntekijän lakisääteinen eläketurva on järjestettävä työntekomaassa EU:n sosiaaliturva-asetuksen tai sosiaaliturvasopimuksen määräysten mukaan.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki:Vapaaehtoinen TyEL-vakuutus EU-maassa työskentelevälle

Työntekijä on työskennellyt Puolassa yli 5 vuotta ja siirtyy paikallisen vakuutuksen piiriin. Työnantaja vakuuttaa työntekijän Puolan lainsäädännön mukaisesti. Työnantajan on mahdollista ottaa työntekijälle Puolan lakisääteisen vakuutuksen lisäksi myös vapaaehtoinen TyEL-vakuutus Suomesta.

EU:n sosiaaliturva-asetuksen pääsääntönä on, että työntekijä on vakuutettuna vain yhdessä maassa kerrallaan. Perusasetus kuitenkin mahdollistaa sen, että työntekijä on pakollisesti vakuutettuna yhdessä valtiossa ja hänellä on samanaikaisesti vapaaehtoinen vakuutus toisessa valtiossa. Vapaaehtoista TyEL:ä voidaan pitää tällaisena perusasetuksen tarkoittamana vapaaehtoisena vakuutuksena.

Vapaaehtoisen vakuutuksen järjestämiseen voi olla tarvetta esimerkiksi silloin, jos lakisääteinen tai pakollinen työeläketurva työntekomaassa on puutteellinen.

Vakuutuspalkkaa määritettäessä on mahdollista ottaa huomioon ulkomaantyön perusteella työskentelymaasta saatava eläketurva.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 13.5.2014 – toistaiseksiJulkaistu 13.5.2014

Sopimuksettomasta maasta toiseen sopimuksettomaan maahan

Työntekijälle voidaan tietyin edellytyksin järjestää vapaaehtoinen TyEL-vakuutus hänen siirtyessään maasta toiseen.

Sama työnantaja

Jos työnantaja pysyy samana työskentelymaan vaihtuessa, aikaisemmin otettu vapaaehtoinen TyEL-vakuutus jatkuu normaalisti.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Työnantaja sama, mutta maa vaihtuu

Työntekijä siirtyy Hondurasista Nicaraguaan. Työnantajana on koko ajan suomalainen yritys. Maan vaihtuminen ei aiheuta muutoksia Suomesta otettuun vapaaehtoiseen TyEL-vakuutukseen.

Työnantaja vaihtuu konserniyrityksen sisällä tai osakkuusyritykseksi

Jos työntekijä siirtyy saman konsernin sisällä esimerkiksi tytäryhtiöstä toiseen, vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen ottaja (suomalainen konserniyritys) ei muutu, vaikka työskentelymaa vaihtuisikin. Tilanne on sama, jos työntekijä siirtyy sellaiseen osakkuusyritykseen, jossa samalla suomalaisella vakuutuksenottajalla on määräämisvaltaa. Jos suomalainen yritys haluaa jatkaa vapaaehtoista TyEL-vakuutusta, se jatkuu entiseen tapaan.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Työnantajan vaihdos konsernin sisällä

Suomalaisella emoyrityksellä on tytäryhtiöt Malesiassa ja Indonesiassa. Työntekijä siirtyy malesialaisen tytäryhtiön palvelukseen. Suomalainen yritys voi jatkaa vapaaehtoista TyEL-vakuutusta.

Jos työntekijälle ei ollut järjestetty vapaaehtoista TyEL-vakuutusta hänen ollessaan malesialaisen tytäryrityksen palveluksessa, sitä ei voida järjestää hänelle myöskään hänen siirtyessään indonesialaisen yrityksen palvelukseen.

Työnantajakonserni vaihtuu

Jos työntekijä siirtyy ulkomailla ollessaan toisen konsernin palvelukseen, vanha vapaaehtoinen TyEL-vakuutus päättyy ja se suomalainen yritys, joka kuuluu samaan konserniin kuin uusi ulkomainen työnantajayritys, voi ottaa työntekijälle uuden vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen. Sama koskee sellaisia osakkuusyrityksiä, joissa jollakin suomalaisella yrityksellä on määräämisvaltaa.

Edellytyksenä uudelle vakuutukselle on se, että työntekijän yhteys suomalaiseen sosiaaliturvaan ei ole katkennut, eli työntekijän pitää työnantajaa vaihtaessaan olla TyEL-vakuutettu tai kuulua Suomen asumisperusteiseen sosiaaliturvaan.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Työnantajakonserni vaihtuu

Työntekijä siirtyy konsernin A palveluksesta Argentiinasta konsernin B palvelukseen Kolumbiaan. Konserniin B kuuluva suomalainen yritys voi ottaa työntekijälle vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen, jos työntekijä oli ollut TyEL-vakuutettu ollessaan konsernin A palveluksessa.

Sopimuksettomasta maasta sopimusmaahan

Kun työntekijä siirtyy työskentelemään sellaiseen maahan, jossa sovelletaan EU:n sosiaaliturva-asetusta tai jonka kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus, hänen lakisääteinen eläketurvansa määräytyy asianomaisen sopimuksen mukaan.

Työntekijälle voidaan kuitenkin järjestää vapaaehtoinen TyEL-vakuutus myös silloin, kun hänet vakuutetaan pakollisesti sopimusmaan lainsäädännön mukaan, jos hän sopimuksettomassa maassa ollessaan on ollut TyEL-vakuutettu.

Tarkemmat tiedot

Esimerkkejä: Siirtyminen sopimuksettomasta maasta sopimusmaahan

Työntekijä on ollut suomalaisen yrityksen palveluksessa Marokossa ja hänelle on järjestetty Suomessa (pakollinen tai vapaaehtoinen) TyEL-vakuutus. Hän siirtyy suomalaisen yrityksen tytäryrityksen palvelukseen Ranskaan. EU-asetuksen pääsäännön mukaisesti hänet vakuutetaan työntekomaassa Ranskassa. Suomalainen yritys voi jatkaa vapaaehtoista TyEL-vakuutusta tai, jos se on aikaisemmin ollut pakollisesti vakuuttamisvelvollinen, pakollinen TyEL-vakuutus päätetään ja yritys voi ottaa uuden vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen. Vapaaehtoisen TyEL:n vakuutuspalkassa voidaan ottaa huomioon Ranskasta saatava eläketurva.

Turkkilaisen yrityksen palveluksessa oleva työntekijä siirtyy Kreikkaan suomalaisen yrityksen palvelukseen. Turkin työskentelyn perusteella työntekijälle ei ole järjestetty vapaaehtoista TyEL-vakuutusta, vaikka turkkilaisella työnantajalla oli sisaryritys Suomessa, joka periaatteessa olisi voinut ottaa vakuutuksen. Työntekijä vakuutetaan pakollisesti Kreikassa eikä uusi suomalainen työnantaja voi ottaa työntekijälle Kreikan eläkevakuutuksen rinnalle vapaaehtoista TyEL-vakuutusta.

Sopimusmaasta sopimuksettomaan maahan

Sopimusmaassa työskentelevä työntekijä voi olla vakuutettu joko pääsäännön mukaan työskentelymaassa tai häneen on voitu soveltaa jotakin poikkeussäännöstä, jonka perusteella hänet on vakuutettu lähtömaassaan.

Työntekijä vakuutettu Suomessa, työnantaja vaihtuu

Jos työntekijä on vakuutettu Suomessa, kun hän on ollut työkomennuksella sopimusmaassa, hänet voidaan periaatteessa aina vakuuttaa vapaaehtoisesti TyEL:n mukaan hänen siirtyessään sopimuksettomaan maahan, jos työnantaja sopimuksettomassa maassa täyttää työnantajaa koskevat edellytykset.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Työnantajan vaihdos, vakuutettu Suomessa

Työntekijä on ollut työkomennuksella Virossa. Hänet on EU:n sosiaaliturva-asetuksen poikkeuslupa-artiklan turvin vakuutettu Suomessa. Hän siirtyy Venäjälle toisen suomalaisen yrityksen venäläisen tytäryrityksen palvelukseen. Suomalainen yritys voi ottaa hänelle vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen.

Työntekijä vakuutettu sopimusmaassa, työnantaja vaihtuu

Jos työntekijä on sopimusmaassa työskennellessään vakuutettu sopimusmaan lainsäädännön mukaan ja hän siirtyy työskentelemään sopimuksettomaan maahan, vapaaehtoinen TyEL-vakuutus on mahdollinen, jos työntekijälle on sopimusmaassa työskentelyn ajaksi järjestetty vapaaehtoinen TyEL-vakuutus. Tällöin side Suomen sosiaaliturvaan ei ole katkennut.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Työnantajan vaihdos, vakuutettu sopimusmaassa

Kanadassa vakuutettu työntekijä siirtyy suomalaisen työnantajan palvelukseen Etelä-Afrikkaan. Kanadassa ollessaan työntekijällä oli vapaaehtoinen TyEL-vakuutus. Uusi suomalainen työnantajan voi järjestää työntekijälle uuden vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen.

Sopimusmaasta toiseen sopimusmaahan

Työntekijä vakuutettu Suomessa

Jos työntekijä on ensimmäisessä sopimusmaassa työskennellessään vakuutettu Suomessa, hänelle voidaan aina järjestää vapaaehtoinen TyEL-vakuutus hänen siirtyessään toiseen sopimusmaahan. Työnantajan vaihtumisella ei ole merkitystä, kunhan työnantaja täyttää aiemmin mainitut työnantajaa koskevat yleiset edellytykset.

Työntekijä vakuutettu sopimusmaassa

Jos työntekijä on sopimusmaassa työskennellessään vakuutettu sopimusmaan lainsäädännön mukaan ja hän siirtyy työskentelemään toiseen sopimusmaahan, vapaaehtoinen TyEL-vakuutus on toisessa sopimusmaassa mahdollinen, jos työntekijälle on edellisessä sopimusmaassa työskentelyn ajaksi järjestetty vapaaehtoinen TyEL-vakuutus. Tällöin side Suomen sosiaaliturvaan ei ole katkennut.

Tilanne on sama riippumatta siitä, vaihtuuko työnantaja siirtotilanteessa vai ei.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Työntekijä vakuutettu sopimusmaassa

Työntekijä on ollut Ruotsissa ruotsalaisen emoyrityksen palveluksessa ja siirtyy Viroon suomalaisen tytäryrityksen palvelukseen. Suomalainen yritys haluaisi järjestää työntekijälle täydentävän vapaaehtoisen TyEL-turvan Viron pakollisen eläkevakuutuksen lisäksi. Koska työntekijä ei kuulunut Ruotsin työskentelyn aikana Suomen pakollisen sosiaaliturvan eikä vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen piiriin, side Suomen sosiaalivakuutukseen on katkennut eikä vapaaehtoista TyEL-vakuutusta voida järjestää.