Työntekijän eläkelaki ja vakuutusteknisten suureiden laskenta ja korkoutus

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 30.12.2023 – toistaiseksiJulkaistu 8.12.2023
Muutokset edelliseen versioon

Lisätty tasausvastuun ja osaketuottosidonnaisen lisävakuutusvastuun järjestelmätasolla tasatun arvon kaavaan pienten valuutusten hoitokulusuure PH(T) sekä täsmennetty poikkeusvuosien käsittelyä.

Eläkelaitokset laskevat alla olevat kustannustenjakoon liittyvät suureet, jotka on kirjoitettu korkojen osalta auki laskuperusteasiain neuvottelukunnan syksyllä 2023 sopimalla tavalla. Korot on kirjoitettu auki ohjeessa ”Vakuutusteknisten suureiden laskennassa käytetyt korot”. Suureiden määrittelyt, voimaantulosäännöt sekä mahdolliset yksittäisiä vuosia koskevat poikkeussäännöt löytyvät työeläkelaitosten laskuperusteista. Poikkeussäännöissä suureiden korkoutus lasketaan tässä esitettyjen periaatteiden mukaisesti.

Tässä ohjeessa eläkesäätiöiden ja -kassojen suureelle ¯PTv käytetään merkintää PTv ja vastaavasti kertoimelle kv merkintää ¯kv. Rekisteröidyn lisäeläketurvan tasausvastuusta käytetään merkintää ¯VTLv merkinnän ¯VTv sijaan selkeyden vuoksi. Muuten käytetyt merkinnät ovat kuten työeläkeyhtiöiden, eläkesäätiöiden ja -kassojen laskuperusteissa on määritelty. Tilinpäätösvaiheessa eläkesäätiöillä ja -kassoilla käytetään myös suuretta PTv ilman yläviivaa kuten yhtiöillä.

Kaavat on esitetty suureiden laskemiseksi vuoden loppuun.

1.1 Tasausvastuu

Tasausvastuu per 31.12.v lasketaan eläkelaitoskohtaisesti kaavalla

¯VTv=(1+b1(v))(1qav)¯VTv1+(1+b1(l.v))0,5[(1qav)PTv(qbv+qsvqTVR(y)v)Sv]+ΔRv¯VVv(iv)¯VVAv(iv)+ΔVTQv+ΔVQXvPH(T)v.

Hakasulkeissa olevat suureet PTv ja Sv ovat korkouttamattomia summia ja niiden oletetaan olevan hetken 1.7.v tasossa. Ansiot ja maksun tasausosat summataan sellaisinaan suureisiin, riippumatta siitä, mihin kuukauteen tai päivään ansiot kohdistuvat. Niistä vähennetään valtion eläkerahastoon vuodelta v suoritettava siirtymämaksu.

Tasausvastuu vastuunsiirtotilanteissa

Vastuunsiirtotilanteissa tasausvastuu lasketaan vakuutuskohtaisesti kahdessa vaiheessa seuraavasti.

1. Ensin lasketaan vakuutuskohtainen tasausvastuu neljältä takautuvalta vuodelta iteraatiokaavalla

¯VT(s)vj=(1+b1(vj))(1qavj)¯VT(s)(vj)1+(1+b1(l.vj))0,5[(1qavj)PTvj(qbvj+qsvjqTVR(y)vj)Svj]+ΔR(s)vj¯VVvj(ivj)¯VVAvj(ivj)+¯VVIvj¯VVIvj[ΔVTQvj+ΔVQXvj]PH(T)(s)vj,

missä j=1,2,3,4 ja

¯VT(s)v5=¯VTv5PTv4PTv4

on arvio tarkasteltavan vakuutuksen tasausvastuusta vuonna v5, joka saadaan vuoden v5 koko kannan tasausvastuusta vuoden v4 tasausmaksujen suhteessa.

2. Sen jälkeen vakuutuskohtainen tasausvastuu per 31.12.v on

¯VT(s)v=(1+b1(v))(1qav)¯VT(s)v1+(1+b1(l.v))0,5[(1qav)PTv(qbv+qsvqTVR(y)v)Sv]+ΔR(s)v¯VVv(iv)¯VVAv(iv)+ΔVTQ(s)v+ΔVQX(s)vPH(T)(s)v,

missä suureet ΔVTQ(s)v ja ΔVQX(s)v lasketaan soveltamalla osaketuottosidonaisen lisävakuutusvastuun laskentakaavoja vakuutuskohtaisesti (ks. tarkemmat tiedot alla).

Edellä olevissa kaavoissa esiintyvä yläindeksi (s) viittaa vastuunsiirrossa olevaan vakuutukseen.

Vastuunsiirtotilanteissa vakuutuskannan luovuttava eläkelaitos laskee vuoden v vakuutuskohtaisen tasausvastuun kaavassa olevat suureet ΔVTQ(s)v ja ΔVQX(s)v lähtien liikkeelle vuoden v-1 vakuutuskohtaisesta tasausvastuusta ¯VT(s)v1 ja osakesidonnaisesta lisävakuutusvastuusta ¯VQ(s)v1.

Tarkasteltavaa vakuutusta vastaava tasausvastuu ¯VT(s)v1 lasketaan yllä olevalla tasausvastuun iteraatiokaavalla (ks. kohta 1.) ja osakesidonnainen lisävakuutusvastuu ¯VQ(s)v1 saadaan kohdassa ”Osaketuottosidonnainen lisävakuutusvastuu vastuunsiirtotilanteissa” esitetyllä arviokaavalla. Sen jälkeen vuoden v suureet ΔVTQ(s)v ja ΔVQX(s)v lasketaan soveltamalla kohdassa ”Osaketuottosidonnainen lisävakuutusvastuu” esitettyjä laskentakaavoja vakuutuskohtaisesti.

Tarkemmat tiedot

1.2 Täydennyskerrointa vastaava määrä

Täydennyskerrointa vastaava määrä per 31.12.v on

ΔRv=b16(v)¯VVIv1+(1+i0+b16(v))0,5(1+i0)0,5(1+i0)0,5[¯VVIv¯VVv(iv)¯VVAv(iv)(1+i0)¯VVIv1].

Vastuunsiirtotilanteissa vuoden lopussa käytetään samaa kaavaa.

1.3 Pienten vakuutusten hoidosta aiheutuvien kulujen kattamiseen luettava määrä

Pienten vakuutusten hoidosta aiheutuvien kulujen kattamiseen luettava määrä per 31.12.v lasketaan sopimustyönantajien vakuutusten osalta kaavalla

PH(T)v=Σ[(uTvΣSv)+;hv(C)(S3vmax(S2v;ΣSv)S3vS2v)+],

missä tarvittavat vakiot ilmoitetaan vuosittain laskuperusteissa. Suure on nolla ennen vuotta 2023. Vastuunsiirtotilanteissa vuoden lopussa käytetään samaa kaavaa.

1.4 Osaketuottosidonnainen lisävakuutusvastuu

Osaketuottosidonnainen lisävakuutusvastuu per 31.12.v lasketaan eläkelaitoskohtaisesti kaavalla

VQv=(1+i0+b16(v)+λvjv)¯VQv1ΔVQXv+λvjv¯VVIv1+λv((1+jv)0,51)(1+i0)0,5[¯VVIv¯VVv(iv)¯VVAv(iv)(1+i0)¯VVIv1]+λv(jvb1(v))¯VTv1+λv((1+jv)0,5(1+b1(v))0,5)(1+b1(l.v))0,5[¯VTv(1+b1(v))¯VTv1],

missä

ΔVQXv=(1+b1(v))[¯VQv10,01(¯VVIv1+¯VTv1+¯VQv1)]+

on osaketuottosidonnaisen lisävakuutusvastuun ylärajan ylite per 31.12.v ja suure

¯VTv=(1+b1(v))(1qav)¯VTv1+(1+b1(l.v))0,5[(1qav)PTv(qbv+qsvqTVR(y)v)Sv]

lasketaan samaan tapaan kuin tasausvastuu ¯VTv.

Järjestelmätasolla tasattu osaketuottosidonnainen lisävakuutusvastuu lasketaan kaavalla

VQv=¯kv[(¯VTv+ΔRv¯VVv(iv)¯VVAv(iv)+ΔVQXvPH(T)v)+¯VVIv+VQv]

ja osaketuottosidonnaisen lisävakuutusvastuun tasaava osa kaavalla

ΔVTQv=VQvVQv.

Osaketuottosidonnainen lisävakuutusvastuu vastuunsiirtotilanteissa

Vastuunsiirtotilanteissa osaketuottosidonnainen lisävakuutusvastuu lasketaan vakuutuskohtaisesti edellä olevilla kaavoilla. Tarkasteltavaa vakuutusta vastaava osuus vastuusta ¯VQv1 saadaan suhteuttamalla vakuutuksen vastuu koko kannan vastuuseen kaavalla

¯VQ(s)v1=¯VQv1¯VVIv1+¯VT(s)v1(¯VVIv1+¯VTv1),

missä suure ¯VT(s)v1 on tarkasteltavan vakuutuksen tasausvastuu, joka lasketaan yllä määritellyllä iteraatiokaavalla. Kaavoissa esiintyvä yläindeksi (s) viittaa vastuunsiirrossa olevaan vakuutukseen.

1.5 Rekisteröidyn lisäeläketurvan tasausvastuu

Rekisteröidyn lisäeläketurvan tasausvastuu per 31.12.v on

¯VTLv=(1+b1(v))(1qLv)¯VTLv1+(1+b1(l.v))0,5PvHvMv,

missä

Hv=0,01qLv(1+b1(v))¯VTLv1.

Suure Pv on summa vakuutuskohtaisista korjausmaksuista ja sen oletetaan olevan hetken 1.7.v tasossa.

Vastuunsiirtotilanteissa lisäeläketurvan kanta siirretään vastaanottavalle eläkelaitokselle tapauskohtaisesti joko kokonaan tai ei ollenkaan. Tällöin kannansiirtoon liittyvä lisäeläketurvan tasausvastuu ¯VTL(s)v on joko ¯VTLv tai nolla.

1.6 Rekisteröidyn lisäeläketurvan maksu tasaukseen

Rekisteröidyn lisäeläketurvan maksu tasaukseen per 1.7.v on

BbLv=qLv(1+b1(a.v))0,5¯VTLv1.

1.7 Saatava/velka kustannustenjaosta

Eläkesäätiön tai eläkekassan saatava/velka kustannustenjaosta per 31.12.v on

¯VTv+(1+b17(l.v))0,5[EMvEv+(1+b1(a.v))0,5¯VTv1qav((1+b1(a.v))0,5¯VTv1+Bav)(qbv+qsvqTVR(y)v)SpsmvBbLvBmv]

saadut ennakot korkoutettuna vakuutusmaksukorolla b17 per 31.12.v

+ maksetut ennakot korkoutettuna vakuutusmaksukorolla b17 per 31.12.v,

missä EMv on eläkelaitoksen vuonna v maksamien lakisääteisten eläkkeiden ja kuntoutusrahojen määrä (sisältää palkattomien aikojen perusteella karttuneet eläkkeen osat, mutta ei VEKL:n perusteella karttuneita etuuksia) ja Ev on vuonna v maksettujen, eläkelaitoksen omalla vastuulla olevien lakisääteisten eläkkeiden ja kuntoutusrahojen määrä (sisältää myös muiden eläkelaitosten maksamat eläkkeen osat).

Suureet EMv, Ev, Bav, Spsmv ja Bmv ovat korkouttamattomia summia ja niiden oletetaan olevan hetken 1.7.v tasossa.

Ennakot sisältävät TyEL-MEL-VILMA-eläkeselvittelyn sekä TVR-maksun ja palkattomien kustannustenjakojen ennakot. Lisäksi eläkesäätiöille ja niille eläkekassoille, joilla ei ole YEL-osastoa, ennakoihin sisältyy YEL:n mukainen erä.

1.8 Tuottovaatimus vuoden lopussa

Eläkesäätiöiden ja -kassojen tuottovaatimus per 31.12.v on

(i0+b16(v)+λvjv)¯VQv1+(i0+b16(v)+λvjv)¯VVIv1+(1+i0+b16(v))0,51+λv((1+jv)0,51)(1+i0)0,5[¯VVIv¯VVv(iv)¯VVAv(iv)(1+i0)¯VVIv1]+((b1(v)+λv(jvb1(v)))¯VTv1+((1+b1(l.v))0,51+λv((1+jv)0,5(1+b1(v))0,5))[(1qav)¯PTvqav(1+b1(a.v))0,5¯VTv1(qbv+qsvqTVR(y)v)Sv]+b1(v)¯VTLv1+(1+b1(l.v))0,51(1+b1(l.v))0,5[(1+b1(l.v))0,5PvqLv(1+b1(v))¯VTLv1HvMv]+VQv1(TUTK)VQv1(TP).

Kaavassa rekisteröidyn lisäeläketurvan tasausvastuuseen liittyvät termit koskevat vain TEL-lisäeläketurvaa vakuuttavia kassoja.

1.9 Alkaneiden eläkkeiden eläkevastuu

Alkaneiden eläkkeiden eläkevastuu lasketaan eläkelajikohtaisesti sosiaali- ja terveysministeriön antamien tai vahvistamien laskuperusteiden mukaisesti kaikille vuoden loppuun mennessä myönnetyille, seuraavan vuoden alussa maksettaville vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeille.

Varaus tuntemattomia työkyvyttömyyseläkkeitä varten lasketaan niille eläkkeille, joiden eläketapahtuma on sattunut ennen vuodenvaihdetta ja eläke on myönnetty vuodenvaihteen jälkeen.

1.10 Vastaisten eläkkeiden eläkevastuu

Vastaisten vanhuuseläkkeiden eläkevastuu lasketaan vuoden loppuun mennessä muodostuneen rahastoidun osan perusteella. Vastaisten työkyvyttömyyseläkkeiden eläkevastuu lasketaan koko vuoden palkkasumman perusteella.

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 30.12.2023 – toistaiseksiJulkaistu 8.12.2023
Muutokset edelliseen versioon

Lisätty tasausvastuun kaavaan pienten valuutusten hoitokulusuure PH(T) sekä täsmennetty poikkeusvuosien käsittelyä.

Eläkelaitokset laskevat alla olevat kustannustenjakoon liittyvät suureet, jotka on kirjoitettu korkojen osalta auki laskuperusteasiain neuvottelukunnan syksyllä 2023 sopimalla tavalla. Korot on kirjoitettu auki ohjeessa ”Vakuutusteknisten suureiden laskennassa käytetyt korot”. Suureiden määrittelyt, voimaantulosäännöt sekä mahdolliset yksittäisiä vuosia koskevat poikkeussäännöt löytyvät työeläkelaitosten laskuperusteista. Poikkeussäännöissä suureiden korkoutus lasketaan tässä esitettyjen periaatteiden mukaisesti.

Merkinnällä kk.v tarkoitetaan vastuunlaskentahetken mukaista kuukautta keskelle vuotta v laskettaessa. Keskelle vuotta laskettavien suureiden kaavoihin on lisäksi sisällytetty max- ja min-funktioita. Näitä on käytetty sillä periaatteella, että vasen puoli toteutuu alkuvuoden tapauksessa (kk ≤ 6) ja oikea puoli loppuvuoden tapauksessa.

Tässä ohjeessa eläkesäätiöiden ja -kassojen suureelle ¯PTv ja ¯PTkk.v käytetään merkintää PTv ja vastaavasti PTkk.v. Rekisteröidyn lisäeläketurvan tasausvastuusta käytetään merkintää ¯VTLkk.v tai ¯VTLv merkinnän ¯VTkk.v tai vastaavasti ¯VTv sijaan selkeyden vuoksi. Muuten käytetyt merkinnät ovat kuten työeläkeyhtiöiden, eläkesäätiöiden ja -kassojen laskuperusteissa on määritelty. Tilinpäätösvaiheessa eläkesäätiöillä ja -kassoilla käytetään myös suuretta PTv ilman yläviivaa kuten yhtiöillä.

2.1 Tasausvastuu

Tasausvastuu hetkellä kk.v lasketaan eläkelaitoskohtaisesti kaavalla

¯VTkk.v=(1+b1(kk.v))(1qav)¯VTv1+(1+b1(kk.v))(1+b1(a.v))0,5[(1qav)PTkk.v(qbv+qsvqTVR(y)v)Skk.v]+ΔRkk.vPH(T)kk.v.

Hakasulkeissa olevat suureet PTkk.v ja Skk.v ovat korkouttamattomia summia ja niiden oletetaan olevan hetken 1.7.v tasossa. Ansiot ja maksun tasausosat summataan sellaisinaan suureisiin, riippumatta siitä, mihin kuukauteen tai päivään ansiot kohdistuvat. Niistä vähennetään valtion eläkerahastoon vuodelta v suoritettava siirtymämaksu.

Tasausvastuu vastuunsiirtotilanteissa

Vastuunsiirtotilanteissa tasausvastuu lasketaan vakuutuskohtaisesti kahdessa vaiheessa seuraavasti.

1. Ensin lasketaan vakuutuskohtainen tasausvastuu neljältä takautuvalta vuodelta iteraatiokaavalla

¯VT(s)vj=(1+b1(vj))(1qavj)¯VT(s)(vj)1+(1+b1(l.vj))0,5[(1qavj)PTvj(qbvj+qsvjqTVR(y)vj)Svj]+ΔR(s)vj¯VVvj(ivj)¯VVAvj(ivj)+¯VVIvj¯VVIvj[ΔVTQvj+ΔVQXvj]PH(T)(s)vj,

missä j=1,2,3,4 ja

¯VT(s)v5=¯VTv5PTv4PTv4

on arvio tarkasteltavan vakuutuksen tasausvastuusta vuonna v5, joka saadaan vuoden v5 koko kannan tasausvastuusta vuoden v4 tasausmaksujen suhteessa.

2. Sen jälkeen vakuutuskohtainen tasausvastuu hetkellä kk.v on

¯VT(s)kk.v=(1+b1(kk.v))(1qav)¯VT(s)v1+(1+b1(kk.v))(1+b1(a.v))0,5[(1qav)PTkk.v(qbv+qsvqTVR(y)v)Skk.v]+ΔR(s)kk.vPH(T)(s)kk.v.

Edellä olevissa kaavoissa esiintyvä yläindeksi (s) viittaa vastuunsiirrossa olevaan vakuutukseen.

2.2 Täydennyskerrointa vastaava määrä

Täydennyskerrointa vastaava määrä vastuunlaskentahetkellä kk.v on

ΔRkk.v=[(1+i0+b16)(kk.v)(1+i0)kk/12]¯VVIv1+(1+i0+b16)(kk.v)0,5(1+i0)kk/24(1+i0)kk/24[¯VVIkk.v(1+i0)kk/12¯VVIv1],

missä ¯VVIkk.v on eläkevastuu vastuunlaskentahetkellä.

Vastuunsiirtotilanteissa käytetään samaa kaavaa.

2.3 Pienten vakuutusten hoidosta aiheutuvien kulujen kattamiseen luettava määrä

Pienten vakuutusten hoidosta aiheutuvien kulujen kattamiseen luettava määrä lasketaan sopimustyönantajien vakuutusten

osalta. Mikäli vakuuttaminen jatkuu kuukauden kk jälkeen, eläkelaitos arvioi suureen esimerkiksi kaavalla kk12PH(T)v1. Mikäli vakuutus päättyy vastuunsiirtoon, lasketaan suure tarkasti kaavalla

PH(T)kk.v={(1+b1(kk.v))(1+b1(v))1PH(T)v, jos v2023 ja0,jos v<2023.

Tässä

PH(T)v=Σ[(uTvΣSv)+;hv(C)(S3vmax(S2v;ΣSv)S3vS2v)+],

missä tarvittavat vakiot ilmoitetaan vuosittain laskuperusteissa.

2.4 Osaketuottosidonnainen lisävakuutusvastuu

Osaketuottosidonnainen lisävakuutusvastuu hetkellä kk.v lasketaan eläkelaitoskohtaisesti kaavalla

VQkk.v=((1+i0+b16)(kk.v)+λvjkk.v)VQv1+λvjkk.v¯VVIv1+λv((1+jkk.v)0,51)(1+i0)kk/24[¯VVIkk.v(1+i0)kk/12¯VVIv1]+λv(jkk.vb1(kk.v))¯VTv1+λv((1+jkk.v)0,5(1+b1(kk.v))0,5)1+b1(kk/2kk.v)[¯VTkk.v(1+b1(kk.v))¯VTv1],

missä suure

¯VTkk.v=(1+b1(kk.v))(1qav)¯VTv1+(1+b1(kk.v))(1+b1(a.v))0,5[(1qav)PTkk.v(qbv+qsvqTVR(y)v)Skk.v]

lasketaan samalla tavalla kuin tasausvastuu ¯VTkk.v. Suureessa VQkk.v tasausvastuun muutoksen korkoutus on tehty loppuvuoden tapaan siten, että nimittäjässä se vastaa vuonna v korkoutusta hetkestä kk/2 hetkeen kk ja osoittajassa koko jakson korkoa käyttäen.

Suureita ΔVQXkk.v, VQkk.v ja ΔVTQkk.v ei lasketa keskellä vuotta, vaan ne sisältyvät suureeseen VQkk.v.

Osaketuottosidonnainen lisävakuutusvastuu vastuunsiirtotilanteissa

Vastuunsiirtotilanteissa osaketuottosidonnainen lisävakuutusvastuu lasketaan vakuutuskohtaisesti ylläolevaa kaavaa soveltaen. Tarkasteltavaa vakuutusta vastaava osuus vastuusta VQv1 saadaan vakuutuksen ja koko kannan vastuiden suhteessa kaavalla

¯VQ(s)v1=¯VQv1¯VVIv1+¯VT(s)v1(¯VVIv1+¯VTv1),

missä ¯VT(s)v1 on tarkasteltavan vakuutuksen tasausvastuu, joka lasketaan yllä esitetyllä iteraatiokaavalla. Edellä olevassa kaavassa esiintyvä yläindeksi (s) viittaa vastuunsiirrossa olevaan vakuutukseen.

2.5 Rekisteröidyn lisäeläketurvan tasausvastuu

Rekisteröidyn lisäeläketurvan tasausvastuu hetkellä kk.v on

¯VTLkk.v=(1+b1(kk.v))(1qLv)¯VTLv1+(1+b1(kk.v))(1+b1(a.v))0,5Pkk.vHkk.vMkk.v,

missä

Hkk.v=0,01qLv(1+b1(kk.v))kk12¯VTLv1.

Suure Pkk.v on summa hetkeen kk.v mennessä kertyneistä vakuutuskohtaisista korjausmaksuista ja sen oletetaan olevan hetken 1.7.v tasossa.

Vastuunsiirtotilanteissa lisäeläketurvan kanta siirtyy luovuttavalta eläkelaitokselta vastaanottavalle eläkelaitoksille tapauskohtaisesti joko kokonaan tai ei ollenkaan. Tällöin siirrettävään kantaan liittyvä  lisäeläketurvan tasausvastuu ¯VTL(s)kk.v on joko ¯VTLkk.v tai nolla.

2.6 Rekisteröidyn lisäeläketurvan maksu tasaukseen

Rekisteröidyn lisäeläketurvan maksu tasaukseen per 1.7.v on

BbLv=qLv(1+b1(a.v))0,5¯VTLv1.

2.7 Saatava/velka kustannustenjaosta

Eläkesäätiön tai eläkekassan saatava/velka kustannustenjaosta kuukauden kk viimeisen päivän tasossa on

(1+b17(kk.v))(1+b17(a.v))0,5[EMvEv+(1+b1(a.v))0,5¯VTv1qav((1+b1(a.v))0,5¯VTv1+Bav)(qbv+qsvqTVR(y)v)SpsmvBbLvBmv]

saadut ennakot korkoutettuna vakuutusmaksukorolla kuukauden kk viimeiselle päivälle vuonna v

+ maksetut ennakot korkoutettuna vakuutusmaksukorolla kuukauden kk viimeiselle päivälle vuonna v,

missä EMv on eläkelaitoksen vuonna v maksamien lakisääteisten eläkkeiden ja kuntoutusrahojen määrä (sisältää palkattomien aikojen perusteella karttuneet eläkkeen osat, mutta ei VEKL:n perusteella karttuneita etuuksia) ja Ev on vuonna v maksettujen, eläkelaitoksen omalla vastuulla olevien lakisääteisten eläkkeiden ja kuntoutusrahojen määrä (sisältää myös muiden eläkelaitosten maksamat eläkkeen osat).

Suureet EMv, Ev, Bav, Spsmv ja Bmv ovat korkouttamattomia summia ja niiden oletetaan olevan hetken 1.7.v tasossa.

Ennakot sisältävät TyEL-MEL-VILMA-eläkeselvittelyn sekä TVR-maksun ja palkattomien kustannustenjakojen ennakot. Lisäksi eläkesäätiöille ja niille eläkekassoille, joilla ei ole YEL-osastoa, ennakoihin sisältyy YEL:n mukainen erä.

2.8 Alkaneiden eläkkeiden eläkevastuu

Alkaneiden eläkkeiden eläkevastuu vastuunlaskentahetkellä kk.v lasketaan eläkelajikohtaisesti soveltaen sosiaali- ja terveysministeriön antamia tai vahvistamia laskuperusteita. Eläkevastuu lasketaan kaikille vastuunlaskentahetkeen mennessä myönnetyille, seuraavan kuukauden alussa maksettaville vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeille. Eläkevastuu lasketaan myös niille myönnetyille työkyvyttömyyseläkkeille, joiden eläketapahtuma on sattunut ja eläkehakemus on vastaanotettu viimeistään vastuunlaskentahetkellä.

Varaus tuntemattomia työkyvyttömyyseläkkeitä varten lasketaan niille eläkkeille, joiden eläketapahtuma on sattunut ennen vastuunlaskentahetkeä ja eläkehakemus on vastaanotettu vastuunlaskentahetken jälkeen. Kun 2VIv on laskuperusteiden mukainen varaus tuntemattomille työkyvyttömyyseläkkeille 31.12.v., niin vuonna v kuukauden kk lopussa varaus on

2VIkk.v=kk122VIv+(1kk12)2VIv1.

2.9 Vastaisten eläkkeiden eläkevastuu

Vastaisten vanhuuseläkkeiden eläkevastuu lasketaan vastuunlaskentahetkeen mennessä muodostuneen rahastoidun eläkkeen perusteella.

Vastaisten työkyvyttömyyseläkkeiden eläkevastuu lasketaan, kuten tuntemattomien varaus, jaksottamalla laskuperusteiden vuoden lopulle määriteltyä suuretta ¯VIv. Vastaisten työkyvyttömyyseläkkeiden vastuu vuoden v kuukauden kk lopussa on

¯VIkk.v=1kVIvPIkk.v(1)+kk122kVIvPIv1(1)+(1kk12)¯VIv1,

missä 1kVIv ja 2kVIv ovat laskuperusteissa määrätyt kertoimet ja PIkk.v(1) laskuperusteissa määrätty vakuutuskohtaiseen palkkasummaan perustuva maksun teoreettinen työkyvyttömyyseläkeosa vuoden v alusta kuukauden kk loppuun.

Eläkevastuut lasketaan interpoloimalla pääoma-arvot vastuunlaskentahetkelle.

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

matiketopelasu
242526272812345678910111213141516171819202122232425262728293031123456