Tässä ohjeessa kerrotaan sellaisten työansioiden työeläkevakuuttamisesta, jotka maksetaan ulkomaille siirtyvälle työntekijälle työskentelyn päättymisen jälkeen tai ennen työskentelyn alkamista.
Ulkomailla työskentelevän työntekijän vakuuttamiseen liittyvästä vakuutuspalkasta on oma soveltamisohjeensa.
Jälkikäteen maksettava palkka
Lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut tulee maksaa Suomeen, jos työntekijälle maksetaan palkkaa tai palkkaan rinnastettavia eriä Suomessa työskentelyn päättymisen jälkeen. Merkitystä ei ole sillä, kuuluuko työntekijä Suomen sosiaaliturvaan siirryttyään ulkomaille.
Lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut maksetaan Suomeen, kun
- henkilö siirtyy ulkomaille asumaan, työskentelemään toiselle työnantajalle tai toimimaan yrittäjänä ja
- hänelle maksetaan palkkaa työsuhteesta, jonka aikana häneen sovellettiin Suomen sosiaaliturvalainsäädäntöä.
Työntekijälle jälkikäteen maksettavan palkan vakuuttaminen kuuluu sille EU-maalle, joka oli toimivaltainen silloin, kun palkan perusteena oleva työskentely tapahtui. Tällaisessa tilanteessa ei ole kyse lainvalinta-asiasta eikä EU:n sosiaaliturva-asetusten tarkoittamasta useassa EU-maassa työskentelystä.
EU:n hallintotoimikunta täsmensi asian tulkintaa kesäkuussa 2014. Asiaa käsiteltiin hallintotoimikunnan kokouksessa nro 339. Kokouksessa todettiin seuraavasti:
The Administrative Commission concluded that late payments were a matter for the institution which was competent at the time the income was generated. It was agreed that this had no incidence on the applicable legislation at the moment the payment is made.
Esimerkki: Jälkikäteen maksettava palkka
Henkilö on työskennellyt Suomessa suomalaiselle työnantajalle. Hänen työskentelynsä Suomessa päättyy ja hän siirtyy Viroon työskentelemään virolaiselle työnantajalle. Suomalainen työnantaja maksaa työsuhteen päättymisen jälkeen henkilölle bonuksia, jotka on ansaittu Suomen työsuhteen aikana.
Henkilöön sovelletaan Viron sosiaaliturvalainsäädäntöä EU:n sosiaaliturva-asetusten pääsäännön perusteella ja virolainen työnantaja maksaa lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Viroon. Suomalainen työnantaja maksaa kuitenkin bonuksista lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut edelleen Suomeen.
Tämä tarkoittaa sitä, että kahteen maahan muodostuu päällekkäinen vakuutuskausi. Näin kuitenkin joka tapauksessa kävisi, kun henkilö työskentelee saman vuoden sisällä kahdessa eri maassa, koska Suomen työeläkkeet ilmoitetaan vuosivakuutuskausina.
Esimerkki: Irtisanomisajan palkka
Henkilö on työskennellyt Suomessa suomalaiselle työnantajalle. Hänen työskentelynsä Suomessa päättyy ja hän muuttaa Saksaan asumaan. Suomalainen työnantaja maksaa työntekijälle irtisanomisajan palkkaa, mutta henkilö ei tee enää työtä suomalaiselle työnantajalle.
Henkilöön sovelletaan Saksan sosiaaliturvalainsäädäntöä, vaikka hän ei työskentele Saksassa. Suomalainen työnantaja maksaa kuitenkin irtisanomisajan palkasta lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut edelleen Suomeen.
Tällaiset työskentelyn päättymisen jälkeen maksettavat palkat katsotaan maksuperiaatteen mukaan työeläkelainsäädännössä sen kalenterivuoden ansioiksi, jolloin ne maksetaan.
Sama tulkinta koskee myös työskentelyä sosiaaliturvasopimusmaissa tai sopimuksettomissa maissa.
Esimerkki: Jälkikäteen maksettava palkka ja työ sopimuksettomassa maassa
Henkilö on työskennellyt Suomessa suomalaiselle työnantajalle. Hänen työskentelynsä Suomessa päättyy ja hän siirtyy Venäjälle työskentelemään venäläiselle työnantajalle. Suomalainen työnantaja maksaa työsuhteen päättymisen jälkeen henkilölle palkkaa, jotka on ansaittu Suomen työsuhteen aikana. Suomalainen työnantaja maksaa palkasta työeläkevakuutusmaksut edelleen Suomeen.
Työskentely irtisanomisaikana
Jos henkilö on siirtynyt tekemään työtään ulkomaille ja hän työskentelee edelleen suomalaiselle työnantajalleen irtisanomisaikana, on tilanne eri.
Se, mihin maahan lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut maksetaan, riippuu siitä, missä maassa henkilö työskentelee.
- Jos kyseessä on EU-maa tai sosiaaliturvasopimusmaa, lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut irtisanomisajalta tulee lähtökohtaisesti maksaa kyseiseen maahan eikä Suomeen. EU:n sosiaaliturva-asetuksissa ja sosiaaliturvasopimuksissa pääsääntö on, että henkilöön sovelletaan hänen työskentelymaansa sosiaaliturvalainsäädäntöä. Jos irtisanomisaikana on sovittu tilapäisestä ulkomaantyöstä, voidaan työntekijää edellytysten täyttyessä pitää Suomesta lähetettynä työntekijänä. Sosiaalivakuutusmaksut maksetaan tuolloin Suomeen.
- Jos kyseessä on sopimukseton maa, sovelletaan ainoastaan Suomen kansallista lainsäädäntöä ja työeläkevakuutusmaksut maksetaan irtisanomisaikana tehdystä työstä Suomeen. Tällaisessa tilanteessa saattaa syntyä vakuuttamisvelvollisuus myös työskentelymaassa.
Etukäteen maksettava palkka
Työntekijälle etukäteen maksettava palkka vakuutetaan siinä maassa, jossa vakuutetaan palkan perusteena oleva työskentely.
Palkkaa ei siten vakuuteta TyEL:n mukaisesti, jos
- työntekijä saa etukäteen palkkaa ulkomaiselta työnantajalta työstä, jonka työntekijä tulee tekemään ulkomailla ja
- ulkomailla tehtävään työhön ei sovelleta TyEL:a.
Sillä ei ole merkitystä, kuuluuko työntekijä Suomen sosiaaliturvaan palkan maksuhetekellä.
Esimerkki:
Työntekijä ja työnantaja ovat allekirjoittaneet vuonna 2018 työsopimuksen, jonka perusteella työnantaja on maksanut työntekijälle sign on-palkkion vuonna 2018. Työntekijä on asunut vuonna 2018 Suomessa ja hän on muuttanut työskentelemään Venäjälle vuonna 2019, jolloin työsopimus Venäjällä on alkanut. Venäjällä tehtävään työhön ei sovelleta TyEL:a. Työntekijälle maksettua sign on-palkkiota ei vakuuteta TyEL:n mukaisesti Suomessa vuonna 2018, jolloin se on maksettu.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
Muutokset edelliseen versioon
Ohjeen otsikko on muutettu ja ohjeeseen on lisätty tilanne, jolloin Suomesta muuttvalle työntekijälle maksetaan palkkaa ennen työskentelyn alkamista ulkomailla.