Väärinvakuuttaminen kansainvälisissä työskentelytilanteissa

Voit tarkastella tätä asiakokonaisuutta voimassaolopäivän perusteella.
Syötä päivämäärä.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 5.9.2019 – toistaiseksiJulkaistu 5.9.2019
Muutokset edelliseen versioon

Tarkennettu ohjetta poikkeuslupamenettelyn osalta.

Jos henkilö on ulkomaantyöskentelyn aikana virheellisesti työeläkevakuutettu Suomessa, tulee virheellinen vakuutus purkaa ja vakuuttaminen korjata oikeaan maahan.

Poikkeustilanteissa, jos kyseessä on esimerkiksi pitkä takautuva aika eikä vakuuttamista voida takautuvasti enää korjata, Eläketurvakeskus ja toisen maan viranomaiset voivat mahdollisesti sopia keskenään siitä, että virheellinen vakuuttaminen jätetään ennalleen ns. poikkeuslupamenettelyllä. Poikkeuslupaa voidaan käyttää, kun kyseessä on ollut työskentely EU/ETA-maassa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaassa. Edellytyksenä tälle sopimiselle on se, että se on henkilön edun mukaista ja että molempien valtioiden viranomaiset tähän suostuvat.

Jos työnantaja haluaa, voidaan joissain tilanteissa virheellisesti Suomesta otettu lakisääteinen työeläkevakuutus muuttaa vapaaehtoiseksi työeläkevakuutukseksi. Katso ohjeet vapaaehtoisesta työeläkevakuutuksesta.

Virheellistä vakuuttamista ei voida ottaa uuden lähettämisen perusteeksi. Jos työntekijän kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan perustuu virheelliselle vakuuttamiselle, ei työntekijälle voida myöntää ajassa eteenpäin todistusta Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta ulkomailla työskentelyn ajalle.

Jos työnantaja tai työntekijä huomaa jälkikäteen, että ulkomaantyöskentely on todennäköisesti vakuutettu väärässä maassa, tulee asiasta olla yhteydessä Eläketurvakeskukseen.

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 4.2.2020 – toistaiseksiJulkaistu 4.2.2020

Kun Eläketurvakeskus antaa takautuvasti todistuksen Suomen sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta (esim. A1), on työnantajan/yrittäjän/apurahansaajan järjestettävä lakisääteiset sosiaalivakuutukset Suomessa ja maksettava lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomeen.
 
Työntekijää koskevat Suomen lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut ovat:

  • työeläkevakuutusmaksu
  • työtapaturma- ja ammattitautivakuutusmaksu
  • työttömyysvakuutusmaksu
  • työnantajan sairausvakuutusmaksu ja vakuutetun (työntekijän) sairausvakuutusmaksu.

Lakisääteisten maksujen lisäksi maksettavaksi voi tulla työehtosopimuksiin perustuva työntekijäin ryhmähenki-vakuutusmaksu.
 
Eläketurvakeskuksen nettisivuilta löytyy ohje eri kielillä Suomen lakisääteisistä sosiaalivakuutusmaksuista ja siitä, mille tahoille ne maksetaan.

EU-tilanteissa Eläketurvakeskuksen myöntämä A1-todistus koskee kaikkia lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja. Sosiaaliturvasopimusmaiden kohdalla sen sijaan vaihtelee, mitä maksuja todistus koskee. Eläketurvakeskuksen verkkopalvelu Selvitä sosiaalivakuutusmaksusi auttaa selvittämään, mitä sosiaalivakuutusmaksuja työntekijästä on maksettava Suomeen eri tilanteissa.

Eri maksujen osalta noudatetaan kunkin maksun kansallisessa lainsäädännössä olevia määräaikoja takautuvan vakuuttamisen ja maksujen perimisen osalta.

Työnantaja voi valtuuttaa työntekijän järjestämään sosiaalivakuutukset Suomessa

Työnantaja vastaa lakisääteisten sosiaalivakuutusten järjestämisestä ja sosiaalivakuutusmaksujen maksamisesta. Työnantaja voi valtuuttaa työntekijän järjestämään työnantajan puolesta pakolliset sosiaalivakuutukset Suomessa. Valtuuttamisessa voi käyttää Eläketurvakeskuksen nettisivuilta löytyvää valtakirjamallia. Työnantajan ja työntekijän tulee tarkistaa kultakin maksuja perivältä taholta, miten valtuuttaminen ja maksujen maksaminen käytännössä hoidetaan.

Tarkemmat tiedot

EU-tilanteissa valtuuttaminen on mahdollista täytäntöönpanoasetuksen 21.2. artiklan nojalla.

Työnantajan tulee myös ilmoittaa työntekijän ansiot tulorekisteriin. Työnantaja voi valtuuttaa työntekijän tekemään ilmoituksen puolestaan. Ohjeet valtuutuksen tekemiseksi löytyvät tulorekisteri.fi-sivustolta.

Takautuva työeläkevakuuttaminen

Työntekijän takautuvassa työeläkevakuuttamisessa ei ole määräaikaa sille, miten pitkälti takautuvasti työeläkevakuuttaminen voidaan järjestää Suomessa. Työsuhde pitää kuitenkin pystyä todentamaan eläkkeen perusteena olevien työansioiden ja tietyissä tilanteissa työsuhteen kestoajan osalta.
 
YEL-vakuutusta ei voi järjestää takautuvasti pidemmältä ajalta kuin kulumassa olevalta ja sitä välittömästi edeltäneeltä kolmelta kalenterivuodelta. Jos vakuuttamisvelvollisuus on laiminlyöty tätä aikaisemmalta ajalta, oikeus YEL:n mukaiseen eläkkeeseen on tältä osin menetetty.

Maatalousyrittäjä ei voi järjestää MYEL-vakuutusta takautuvasti pidemmältä ajalta kuin kulumassa olevalta ja sitä välittömästi edeltäneeltä kolmelta kalenterivuodelta. Apurahansaajalle MYEL-vakuutusta ei voi vahvistaa takautuvasti pidemmältä ajalta kuin kulumassa olevalta ja sitä välittömästi edeltäneeltä kalenterivuodelta. Jos MYEL-vakuuttamisvelvollisuus on laiminlyöty aikaisemmalta ajalta, oikeus MYEL:n mukaiseen eläkkeeseen on tältä osin menetetty.

Henkilöä kuitenkin pidetään yrittäjänä kansainvälisissä tilanteissa, vaikka yrittäjä/maatalousyrittäjä/apurahansaaja ei voisikaan enää ottaa YEL/MYEL-vakuutusta takautuvasti.
 
Jos työnantajalla/yrittäjällä on jo työeläkevakuutus jossakin eläkelaitoksessa ja Eläketurvakeskus myöntää todistuksen sosiaaliturvasta takautuvasti, eläkelaitos saa tiedon myönnetystä todistuksesta. Eläkelaitos valvoo, että työeläkevakuuttaminen hoidetaan oikein. Jos työnantajalla/yrittäjällä ei ole työeläkevakuutusta, Eläketurvakeskus kehottaa todistuksen saatteella työnantajaa/yrittäjää järjestämään lakisääteiset sosiaalivakuutukset Suomessa.  

Jos henkilö huomaa, että jokin työskentely puuttuu ansaintarekisteristä, henkilön tulee olla yhteydessä Eläketurvakeskuksen valvontaosastoon. Eläketurvakeskus valvoo työeläkevakuuttamista, jos työnantaja/yrittäjä ei järjestä työeläketurvaa. Jos työnantaja/yrittäjä laiminlyö työeläkevakuuttamisen, Eläketurvakeskus voi järjestää työnantajan/yrittäjän kustannuksella työeläkevakuutuksen valitsemastaan eläkelaitoksesta. Maatalousyrittä-jien ja apurahansaajien työeläkevakuuttamista valvoo Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela.

Työeläkevakuutusmaksujen määrääminen ja periminen takautuvasti

Oikeus määrätä työeläkevakuutusmaksu sekä oikeus periä se työnantajalta vanhentuvat laissa säädetyissä määräajoissa.  Maksamattomat YEL-vakuutusmaksut, joiden perintään on oikeus vanhentumisen takia menetetty, pienentävät yrittäjän kokonaistyötuloa ja sitä kautta karttuvan YEL-eläkkeen määrää. Katso erilliset ohjeet.
 
Työnantaja ei voi takautuvasti pidättää työntekijän maksuosuutta työeläkevakuutusmaksusta.

Muiden sosiaalivakuutusmaksujen perimisen ja takautuvan vakuuttamisen osalta neuvoo kustakin maksusta vastaava taho.

Seuraamukset työeläkevakuuttamisen laiminlyönnistä vuodesta 2020 eteenpäin

Jos työtä ei ole työeläkevakuutettu Suomessa ja työnantaja/yrittäjä joutuu järjestämään vakuuttamisen Suomessa jälkikäteen, voi työnantaja/yrittäjä joutua maksamaan laiminlyöntimaksun eläkelaitokselle. Jos eläkelaitos katsoo, että työeläkevakuuttamisvelvollisuus on laiminlyöty, eläkelaitoksen on tehtävä Valtiokonttorille hakemus laiminlyöntimaksun määräämisestä.
 
Eläkelaitos voi tietyin edellytyksin jättää tekemättä laiminlyöntimaksuhakemuksen Valtiokonttorille. Valtiokonttori voi myös tietyin edellytyksen myös jättää laiminlyöntimaksun määräämättä. Katso erillinen ohje.
 
Laiminlyöntimaksuihin liittyvissä kysymyksissä neuvoo ensisijaisesti eläkelaitos. Muihin sosiaalivakuutusmaksuihin liittyvistä laiminlyöntimaksuista tulee tiedustella ko. maksua hoitavalta taholta.
 
Ennen vuotta 2020 laiminlyöntimaksun tilalla on laiminlyöntikorotus. Katso erilliset ohjeet tarvittaessa.

Seuraamukset, jos ilmoitusvelvollisuus tulorekisteriin on laiminlyöty

Vakuutusten ottamisen lisäksi työnantajan tulee ilmoittaa vakuutuksen hoitamista varten tarvittavat tiedot tulorekisteriin.
 
Jos työnantaja

  • ilmoittaa tiedot tulorekisteriin myöhässä,
  • ei ilmoita tulorekisteriin lainkaan tietoja tai
  • tiedot ovat puutteelliset eikä työnantaja korjaa laiminlyöntiä oma-aloitteisesti ennen verojen ja maksujen määräämistä,

Verohallinto voi määrätä työnantajan maksettavaksi seuraamusmaksuja. Näistä maksuista neuvoo Verohallinto.

Jos ulkomaille on maksettu sosiaalivakuutusmaksuja samalta ajalta

Kun työntekijälle/yrittäjälle on myönnetty sosiaaliturvaa koskeva todistus Suomesta, ulkomaille ei saa maksaa lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja samanaikaisesti. EU-tilanteissa tämä koskee kaikkia EU:n koordinaatioasetuksen 883/2004 soveltamisalaan kuuluvia lakisääteisen sosiaaliturvan aloja ja niihin liittyviä sosiaalivakuutusmaksuja. Sosiaaliturvasopimusmaiden kohdalla sen sijaan vaihtelee, mitä maksuja todistus koskee ja miltä osin maksuja ei saa maksaa samanaikaisesti kahteen maahan.
 
Jos ulkomaille on virheellisesti maksettu samanaikaisesti sosiaalivakuutusmaksuja, työnantajan/yrittäjän tulee itse selvittää, kuinka toiseen maahan virheellisesti maksetut sosiaalivakuutusmaksut saadaan palautettua ja kuinka pitkältä ajalta. Useimmissa maissa pyyntö takaisinmaksusta tulee esittää sille taholle, jolle maksut on maksettu. Pyyntöön tulee liittää Eläketurvakeskuksen myöntämä todistus.
 
Maat noudattavat palautuksessa yleensä oman kansallisen lainsäädäntönsä määräaikoja.