1.1 Miten määräytyy työntekijän työeläkevakuutusmaksun perusteena oleva työansio?
Työntekijän työeläkevakuutusmaksun perusteena oleva työansio määräytyy samalla tavoin kuin eläkkeen perusteena oleva työnansio. Silloin kun on kysymys vakuutuspalkan maksamisesta ulkomailla työskentelyn perusteella, määräytyy työntekijän työeläkevakuutusmaksun perusteena oleva ansio vakuutuspalkkaa koskevien säännösten perusteella.
1.2 Millaisista työansioista työnantaja pidättää työntekijän työeläkevakuutusmaksun?
Työnantaja pidättää työntekijältä työntekijän työeläkevakuutusmaksun sellaisista työansioista, jotka ovat eläkkeen perusteena olevaa työansiota.Työntekijän työeläkevakuutusmaksun vakuutusmaksuvelvollisuus on yhteneväinen työnantajan työeläkevakuutusmaksun kanssa.
1.3 Mitkä ovat työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättämisen ikärajat?
Työnantaja pidättää työntekijän työansioista työntekijän työeläkevakuutusmaksun, jos työnantaja maksaa palkan sen kalenterikuukauden jälkeen, jolloin työntekijä täyttää 17 vuotta.
Esimerkki: Työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättämisen alaikäraja
Työntekijä täyttää 17 vuotta 25.2.2017. Hän työskentelee työsuhteessa ajalla 10.2. – 28.2.2017, jonka perusteella työnantaja maksaa hänelle palkan 15.3.2017. Koska työnantaja on maksanut palkan sen kalenterikuukauden jälkeen, jolloin työntekijä on täyttänyt 17 vuotta, pidättää työnantaja työntekijän palkasta työntekijän työeläkevakuutusmaksun.
Tarkemmat tiedot
Työnantaja pidättää työntekijän työansioista työntekijän työeläkevakuutusmaksun, jos työnantaja maksaa palkan sen kalenterikuukauden loppuun mennessä, jolloin
- vuonna 1957 tai sitä ennen syntynyt työntekijä täyttää 68 vuotta
- vuosina 1958 – 1961 syntynyt työntekijä täyttää 69 vuotta
- vuonna 1962 tai sen jälkeen syntynyt työntekijä täyttää 70 vuotta.
Esimerkki: Työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättämisen yläikäraja vuonna 1957 tai sitä ennen syntyneellä työntekijällä
Työntekijä on syntynyt 1.5.1950 ja työskentelee työsuhteessa, jonka perusteella työnantaja maksaa hänelle palkan 1.6.2018. Työnantaja ei pidätä palkasta työntekijän työeläkevakuutusmaksua, koska työnantaja maksaa palkan sen kalenterikuukauden jälkeen kun työntekijä on täyttänyt 68 vuotta.
Tarkemmat tiedot
1.4 Mikä on työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättämisen ansioraja?
Työnantaja pidättää TyEL:n soveltamisalaan kuuluvan työntekijän ansioista työntekijän työeläkevakuutusmaksun, jos työntekijän ansiot ovat vähintään 58,19 euroa kuukaudessa vuoden 2017 indeksitasossa.
MEL:ssä ei ole ansiorajaa vakuutusmaksuvelvollisuudelle, joten työnantaja pidättää työntekijän työeläkevakuutusmaksun MEL:n soveltamisalaan kuuluvan työntekijän ansioista niiden suuruudesta riippumatta.
Myöskään JuEL:ssa ei ole ansiorajaa vakuuttamisvelvollisuudelle.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
Muutokset edelliseen versioon
Ohjeeseen on muutettu luvut, joita käytetään määrättäessä TyEL:n mukaisen työntekijän työeläkevakuutusmaksun määrää vuodesta 2020 alkaen sekä siirtymäaikana vuosina 2017 – 2019. Ohjeesta on poistettu ennen 1.1.2017 voimassa olleiden säännösten mukainen teksti, joka koski 53 vuotta täyttäneen työntekijän työeläkevakuutusmaksua. Ohjeeseen on lisätty 53 ja 63 ikävuoden välillä olevien työntekijöiden korotettua työntekijän työeläkevakuutusmaksua koskeva teksti. Kyseinen korotettu työntekijän työeläkevakuutusmaksu on voimassa määräajan 1.1.2017-31.12.2025. Tarkentavassa tekstissä on kaksi esimerkkiä määräaikaisesta korotetusta työntekijän työeläkevakuutusmaksusta.
STM antaa vuosittain asetuksella seuraavana kalenterivuonna sovellettavan TyEL:n mukaisen
- työntekijän työeläkevakuutusmaksuprosentin sekä
- korotetun työntekijän työeläkevakuutusmaksuprosentin.
2.1 TyEL:n mukaisen työntekijän työeläkevakuutusmaksun määrä
Työntekijän työeläkevakuutusmaksu nousee asteittain vuoteen 2020 saakka.
Työntekijän työeläkevakuutusmaksun määrä on vuonna 2020 4,2 prosenttia lisättynä puolella siitä prosenttimäärästä, jolla TyEL:n mukaisen perusvakuutuksen keskimääräinen työeläkevakuutusmaksu prosentteina palkasta ylittää luvun 18,2. Keskimääräisen työeläkevakuutusmaksu lasketaan siten, että TyEL:n 169 §:n 3 momentissa tarkoitetut maksun alennukset otetaan huomioon.
Siirtymäaikana edellä mainittu työntekijän työeläkevakuutuksen määräämisessä käytetty luku on 4,2 prosentin sijaan
- 3,2 prosenttia vuonna 2017,
- 3,4 prosenttia vuonna 2018 ja
- 3,8 prosenttia vuonna 2019.
2.2 TyEL:n mukaisen korotetun työntekijän työeläkevakuutusmaksun määrä
Korotettu työntekijän työeläkevakuutusmaksu on määrältään 1,5 prosenttia korkeampi kuin työntekijän työeläkevakuutusmaksu.
Korotettu työntekijän työeläkevakuutusmaksu koskee 53 ja 63 ikävuoden välillä olevia työntekijöitä siirtymäaikana, joka kestää vuoden 2017 alusta vuoden 2025 loppuun saakka.
Työntekijä maksaa korotettua työntekijän työeläkevakuutusmaksua työntekijän 53 vuoden iän täyttämistä seuraavan kalenterikuukauden alusta sen kalenterikuukauden loppuun, jona työntekijä täyttää 63 vuotta.
Esimerkki: Työntekijä, joka täyttää 63 vuotta siirtymäajan päättymisen jälkeen
Työntekijä täyttää 53 vuotta 29.3.2017, joten työntekijä maksaa korotettua työntekijän työeläkevakuutusmaksua 1.4.2017 alkaen. Työntekijä täyttää 63 vuotta siirtymisajan päättymisen jälkeen, joten työntekijä maksaa korotettua työntekijän työeläkevakuutusmaksua siirtymäkauden loppuun eli 31.12.2025 saakka.
Esimerkki: Työntekijä, joka on täyttänyt 53 vuotta ennen siirtymäajan alkamista
Työntekijä on syntynyt 1.9.1962, joten hän on täyttänyt 53 vuotta ennen siirtymäajan alkamista. Työntekijä maksaa siten korotettua työntekijän työeläkevakuutusmaksua siirtymäajan alusta eli 1.1.2017 alkaen. Työntekijä täyttää 63 vuotta 1.9.2025, joten hän maksaa korotettua työntekijän työeläkevakuutusmaksua 30.9.2025 saakka.
Tarkemmat tiedot
2.3 MEL:n mukaisen työntekijän työeläkevakuutusmaksun määrä
MEL:n mukainen työntekijän työeläkevakuutusmaksu on määrältään yhtä suuri kuin TyEL:n mukainen työntekijän työeläkevakuutusmaksu.
Työnantaja pidättää työntekijän osuuden työeläkevakuutusmaksusta lähtökohtaisesti palkanmaksun yhteydessä ja suorittaa sekä työnantajan että työntekijän osuuden työeläkevakuutusmaksusta eläkelaitokselle.
3.1 Työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättäminen takautuvasti
Työnantaja voi pidättää työntekijän työeläkevakuutusmaksun takautuvasti, jos työntekijän työeläkevakuutusmaksu on jäänyt ilmeisen virheen vuoksi palkanmaksun yhteydessä pidättämättä. Työnantaja havaitsee tällaisen ilmeisen virheen yleensä ajantasaisesti. Työnantaja voi pidättää työntekijän työeläkevakuutusmaksun takautuvasti enintään kahden seuraavan palkanmaksun yhteydessä.
Esimerkki: Sellainen ilmeinen virhe, joka oikeutaa pidättämään työntekijän työeläkevakuutusmaksun takautuvasti
Työnantajan palkanmaksujärjestelmässä on virhe, joka estää työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättämisen tammikuun palkanmaksun yhteydessä. Tällaisessa tilanteessa työnantajalla on oikeus pidättää työntekijän työeläkevakuutusmaksu jälkikäteen enintään kahden seuraavan palkanmaksun yhteydessä. Jos työnantaja maksaa palkan kuukausittain, täytyy työnantajan pidättää työntekijän työeläkevakuutusmaksu viimeistään maaliskuun palkanmaksun yhteydessä.
Esimerkki: Sellainen tilanne, joka ei oikeuta pidättämään työntekijän työeläkevakuutusmaksua takautuvasti
Työnteettäjä ja työnsuorittaja ovat tulkinneet, että työnsuorittaja on työskennellyt työnteettäjälle yrittäjäasemassa. Myöhemmin kuitenkin todetaan, että työnsuorittaja on työskennellyt työsuhteessa työnteettäjään ja työskentely olisi tullut vakuuttaa TyEL:n mukaisesti. Tällaista tilannetta, jossa käsitys työskentelyyn sovellettavasta eläkelaista muuttuu vastikkeen maksamisen jälkeen, ei voida pitää sellaisena ilmeisenä virheenä, joka oikeuttaa työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättämiseen jälkikäteen.
Esimerkki: Sellainen tilanne, joka ei oikeuta työnantajaa pidättämään työntekijän työeläkevakuutusmaksua takautuvasti
Työnantaja on vakuuttanut työntekijänsä Iso-Britannian sosiaaliturvasäännösten mukaisesti. Myöhemmin on kuitenkin selvinnyt, että työntekijät olisi pitänyt vakuuttaa Suomen työeläkesäännösten mukaisesti. Tämän jälkeen Iso-Britannia on palauttanut sekä työnantajalle että työntekijöille Iso-Britanniaan virheellisesti maksetut eläkevakuutusmaksut. Työnantaja on puolestaan vakuuttanut työntekijänsä takautuvasti Suomen työeläkesäännösten mukaisesti.
Tällainen tilanne, jossa työnantaja on vakuuttanut työntekijät väärän maan eläkelakien mukaisesti, ei ole TyEL:n 154 §:n 1 momentissa tarkoitettu ilmeinen virhe, jonka perusteella työnantaja olisi oikeutettu pidättämään takautuvasti työntekijältä työntekijän työeläkevakuutusmaksun.
Tarkemmat tiedot
Työnantaja voi pidättää työntekijän työeläkevakuutusmaksun takautuvasti myös silloin, kun työnantaja ei maksa työntekijälle palkanmaksun yhteydessä riittävää rahapalkkaa. Esimerkiksi työntekijä saa joiltain kuukausilta vastikkeena työstä pelkästään luontoisetua. Tällaisessa tilanteessa työnantaja voi pidättää työntekijän työeläkevakuutusmaksun myöhempien palkanmaksujen yhteydessä vuoden kuluessa palkanmaksusta.
Esimerkki: Sellainen tilanne, jossa työntekijälle ei ole maksettu riittävää rahapalkkaa työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättämiseksi
Työntekijä työskentelee tulospalkkauksella ja hänellä on työsuhteessaan eläkettä kartuttavia luontoisetuja. Työntekijän palkka vaihtelee siten, että huhtikuussa 2013 maksettavan palkan yhteydessä ei tule maksettavaksi lainkaan rahapalkkaa. Työnantajalla on tällöin oikeus pidättää huhtikuun 2013 työntekijän työeläkemaksu myöhemmin maksettavasta rahapalkasta vuoden kuluessa eli seuraavan vuoden huhtikuun 30. päivään mennessä.
Tarkemmat tiedot
3.2 MEL:n mukaisen työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättäminen takautuvasti
Työnantaja voi pidättää työntekijän työeläkevakuutusmaksun takautuvasti, jos työntekijän työeläkevakuutusmaksu on jäänyt kokonaan tai osittain pidättämättä palkanmaksun yhteydessä.Työnantajalla on oikeus pidättää puuttuva määrä takautuvasti viimeistään palkanmaksua seuraavan toisen kalenterivuoden loppuun mennessä.
Esimerkki: MEL:n mukaisen työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättäminen takautuvasti
Työnantaja on maksanut työntekijälle palkan 1.6.2013 ja työntekijän työeläkevakuutusmaksu on jäänyt tuolloin pidättämättä. Työnantajalla on tällöin oikeus pidättää työntekijän työeläkevakuutusmaksu viimeistään 31.12.2015.
Tarkemmat tiedot
3.3 Työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättäminen tietyissä vastikkeen maksamiseen liittyvissä tilanteissa
3.3.1 Työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättäminen, jos työnantaja maksaa työntekijälle vastiketta luontoisetuna
Työnantaja pidättää työntekijän työeläkevakuutusmaksun työntekijälle maksamastaan rahapalkasta, jos työnantaja maksaa työntekijälle sekä rahapalkkaa että luontoisetuja. Työntekijän työeläkevakuutusmaksun perusteena on kuitenkin rahapalkan ja luontoisedun kokonaismäärä.
Työnantaja ei pidätä työntekijän työeläkevakuutusmaksua, jos työnantaja suorittaa palkan pelkkänä luontoisetuna. Tällöin työnantaja on velvollinen suorittamaan sekä työntekijän että työnantajan osuuden työeläkevakuutusmaksusta eläkelaitokselle.
3.3.2 Työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättäminen lähetystön palveluksessa olevalta työntekijältä
Suomessa toimiva lähetystö pidättää työntekijältään työntekijän työeläkevakuutusmaksun, jos lähetystö on velvollinen vakuuttamaan työntekijänsä TyEL:n mukaisesti.
Työnantajan on pidätettävä työntekijän palkasta työntekijän työeläkevakuutusmaksu, vaikka diplomaattiset edustustot on vapautettu ennakonpidätyksen suorittamisesta.
Seuraaviin Suomessa lähetystöjen palveluksessa työskenteleviin työntekijöihin sovelletaan Suomen työeläkelainsäädäntöä
- diplomaattisen edustuston hallinnollinen tai tekninen henkilökunta
- edustuston palveluskunta
- henkilökunnan yksityispalvelijat.
Edellytyksenä Suomen työeläkelainsäädännön soveltamiseksi on lisäksi se, että työntekijät ovat Suomen kansalaisia tai asuvat vakituisesti Suomessa.
Tarkemmat tiedot
3.3.3 Työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättäminen tilanteessa, jolloin ulkomaalainen työnantaja maksaa palkkaa Suomessa tapahtuvan työskentelyn perusteella
Työnantaja pidättää työntekijän palkasta työntekijän työeläkevakuutusmaksun, jos työntekijä työskentelee Suomessa ja ulkomainen yritys on velvollinen vakuuttamaan työskentelyn Suomen työeläkelakien mukaisesti.
3.3.4 Työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättäminen tilanteessa, jolloin työskentely tapahtuu ulkomailla niin sanotun kolmikantasopimuksen perusteella
Jos työntekijä työskentelee ulkomailla siten, että palkanmaksaja on ulkomaalainen, mutta työskentely vakuutetaan kuitenkin Suomessa, pidättää ulkomaalainen palkanmaksaja työntekijän työeläkevakuutusmaksun. Tällainen tilanne voi syntyä silloin kun työskentely tapahtuu niin sanotun kolmikantasopimuksen perusteella.
Ulkomaalainen palkanmaksaja ja suomalainen työnantaja voivat sopia keskenään siitä, kuinka ulkomaalainen palkanmaksaja siirtää pidättämänsä työntekijän työeläkevakuutusmaksun suomalaiselle työnantajalle.
Ulkomailla tapahtuvan työskentelyn perusteena olevana ansiona käytetään yleensä vakuutuspalkkaa. Tällöin myös työntekijän työeläkevakuutusmaksu määräytyy vakuutuspalkan perusteella eikä todellisten ansioiden perusteella. Jos ulkomailla tapahtuvan työskentelyn perusteena ei kuitenkaan käytetä vakuutuspalkkaa vaan todellisia ansioita, määräytyy myös työntekijän työeläkevakuutusmaksu todellisten ansioiden perusteella.
3.3.5 Työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättäminen konkurssipesän suorittamasta palkkasaatavista
Jos konkurssipesä suorittaa työntekijälle vahvistetun jakoluettelon perusteella ennen konkurssin alkamista syntyneitä palkkasaatavia, ei konkurssipesä pidätä suorituksista työntekijän työeläkevakuutusmaksua.
Työnantajan TyEL:n mukaiseen vakuutuksen perustuvat velvollisuudet siirtyvät TyEL:n 157 §:n mukaisesti konkurssin alkamisesta lukien konkurssipesälle. Konkurssipesä on siten velvollinen vakuuttamaan työntekijän työskentelyn ja pidättämään työntekijältä työntekijän työeläkevakuutusmaksun, jos konkurssipesä maksaa konkurssin alkamisen jälkeiseen aikaan perustuvia palkkoja.
Konkurssitilanteissa on tavallista, että työntekijä hakee ennen konkurssia tai konkurssin jälkeen syntyneet palkkasaatavat palkkaturvasta. Tällöin palkkaturva pidättää, palkkaturvalain 4 §:n 2 momentin perusteella, maksetuista palkkasaatavista työntekijän työeläkevakuutusmaksun.
3.3.6 Työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättäminen palvelurahasta
Työntekijä ilmoittaa kuukausittain työnantajalle yleisöltä saamansa palvelu- ja lahjarahat. Työnantaja pidättää työntekijän työeläkevakuutusmaksun työntekijän ilmoittamien palvelurahojen perusteella.
3.3.7 Työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättäminen sijaismaksajan maksamasta palkasta
Työntekijän työeläkevakuutusmaksu pidätetään myös sijaismaksajan maksamasta palkasta.
Vakuutuskassalaissa tarkoitettu sairauskassa, joka maksaa työntekijälle täydennyspäivärahaa, pidättää maksamastaan täydennypäivärahasta työntekijän työeläkevakuutusmaksun. Täydennyspäivärahan maksava sairauskassa pidättää työntekijän työeläkevakuutusmaksun ja tilittää sen edelleen työnantajalle.
Jos Kela maksaa työsuhteessa työskentelevälle lastenhoitajalle yksityisen hoidon tukea, ei Kela pidätä maksamastaan suorituksesta työntekijän työeläkevakuutusmaksua. Tällaisessa tilanteessa hoidettavan lapsen vanhemmat ovat todellisen työnantajan asemassa ja heillä on vastuu sekä työnantajan että työntekijän osuuden suorittamisesta eläkelaitokselle.
Muutokset edelliseen versioon
Tämä ohje oli 31.12.2016 saakka nimeltään Työntekijän työeläkevakuutusmaksun vaikutus eläkkeen perusteena oleviin työansioihin. Ohjeeseen on lisätty maininta siitä, että työntekijän eläkevakuutusmaksu vaikuttaa edelleen työeläkkeen laskennassa silloin, kun laskennassa on työansioita ajalta ennen vuotta 2017. Lakiliitokset tuolloin voimassaolleisiin TyEL:n, KuEL:n ja VaEL:n pykäliin.
Työntekijän työeläkevakuutusmaksu vaikuttaa työeläkkeen laskennassa silloin, kun laskennassa on mukana työansioita ajalta ennen vuotta 2017. Tällöin eläkelaitos vähentää työeläkettä laskettaessa työntekijän kyseisen vuoden työansioista kyseisen vuoden työntekijän työeläkevakuutusmaksua vastaavan vähennyksen (PTEL-vähennys). Eläkelaitos tekee PTEL-vähennyksen viimeisen kerran vuoden 2016 työansioista.
Eläkelaitos tekee PTEL-vähennyksen
- TyEL:n mukaan vakuutetusta vuosityöansiosta
- luottamustoimesta saadusta, TyEL:n mukaan vakuutetusta palkkiosta
- ulkomaantyön vakuutuspalkasta.
Eläkelaitos tekee vähennyksen riippumatta siitä, onko työnantaja pidättänyt työntekijän työeläkevakuutusmaksun työntekijän palkasta, luottamustoimesta maksetusta palkkiosta tai vakuutuspalkasta.
PTEL-vähennys vastaa suuruudeltaan kyseisen vuoden työntekijän työeläkevakuutusmaksua. Eläkelaitos tekee 53 vuotta täyttäneille PTEL-vähennyksen siten, että vähennys vastaa iän mukaista korotettua työntekijän työeläkevakuutusmaksua.
Eläkelaitos jakaa sen vuoden työansiot, jona työntekijä täyttää 53 vuotta, 53 vuoden iän täyttämiskuukauden jälkeisten sekä täyttämiskuukauden ja sitä edeltävien kuukausien suhteessa. 53 vuoden iän täyttämiskuukautta ja sitä edeltäviä kuukausia vastaavista keskikuukausiansiosta tehdään alle 53-vuotiaan maksuprosentin mukainen PTEL –vähennys. Korotettua työntekijän työeläkevakuutusmaksua vastaava PTEL –vähennys tehdään 53 vuoden täyttämiskuukauden jälkeisten kuukausien keskikuukausiansioista.
Tarkemmat tiedot
4.1 Ansiot, joista eläkelaitos ei tee PTEL-vähennystä
Eläkelaitos ei tee PTEL-vähennystä
- MEL:n mukaan vakuutetusta työansiosta
- YEL- työtulosta
- MYEL-työtulosta
- eläkkeen perusteena olevasta etuusansiosta.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
Muutokset edelliseen versioon
Ohjeeseen on muutettu 1.1.2017 voimaantullut aiheettomasti pidätetyn työntekijän työeläkevakuutusmaksun vanhentumista koskeva osuus. Ohjeeseen on lisätty aiheettomasti pidätetyn työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättämisen vanhentumista koskeva osuus MEL:in mukaisesti sekä aiheettomasti pidäteyn työntekijän työeläkevakuutusmaksun vanhentumisen katkaisemista koskeva osuus.
Työnantaja on pidättänyt työntekijän työeläkevakuutusmaksun aiheettomasti esimerkiksi silloin, kun työnantaja on pidättänyt työntekijän työeläkevakuutusmaksun
- kulukorvauksesta
- vahingonkorvauksen luonteisesta erästä tai
- muusta sellaisesta erästä, joka ei ole eläkkeen perusteena olevaa työansiota.
Esimerkki: Aiheettomasti pidätetty työntekijän työeläkevakuutusmaksu
Työnteettäjä on vakuuttanut työskentelyn TyEL:n mukaisesti ja pidättänyt työnsuorittajalta työntekijän työeläkevakuutusmaksun. Työskentely on kuitenkin tosiasiallisesti tapahtunut yrittäjäasemassa, joten työnsuorittajalta on pidätetty työntekijän työeläkevakuutusmaksu aiheettomasti.
Tarkemmat tiedot
5.1 Työnantajan on palautettava aiheettomasti pidättämänsä työntekijän työeläkevakuutusmaksu
Työnantajan on työntekijän vaatimuksesta palautettava työntekijälle
- aiheettomasti pidättämänsä työeläkevakuutusmaksu tai
- lain mukaisen maksun ylittävä osa.
Jos työnantaja on vakuuttanut työntekijän, jonka kuukausiansiot alittavat TyEL:n ansiorajan ja maksanut kyseisistä ansioista työeläkevakuutusmaksun, työntekijälle karttuu työeläkettä näistä ansioista. Jos työnantaja on kuitenkin hakenut eläkelaitokselta kyseisen työeläkevakuutusmaksun palautusta ja eläkelaitos on palauttanut työeläkevakuutusmaksun työnantajalle, ei ansioista kartu työntekijälle työeläkettä. Tällöin työnantaja on velvollinen palauttamaan työntekijälle kyseisistä ansioista pidättämänsä työntekijän työeläkevakuutusmaksun. Työnantajalle ei palauteta TyEL:n ansiorajan alle jääneistä kuukausiansioista maksettua työeläkevakuutusmaksua pidemmältä ajalta kuin kuluvalta ja sitä välittömästi edeltävältä kalenterivuodelta.
Tarkemmat tiedot
5.2 Aiheettomasti pidätettyä työntekijän työeläkevakuutusmaksua koskeva perustevalitus
Työntekijä voi tehdä perustevalituksen työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnalle, jos työntekijä on tyytymätön häneltä pidätettyyn työeläkevakuutusmaksuun. Työntekijän on tehtävä perustevalitus viimeistään 2 vuoden kuluessa maksun pidättämisvuotta seuraavan vuoden alusta. Työntekijän on liitettävä työntekijän työeläkevakuutusmaksua koskevaan perusvalitukseen kopio palkkalaskelmasta.
Työntekijällä on oikeus valittaa työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnan perustevalitusasiassa antamasta päätöksestä vakuutusoikeuteen 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
5.3 Aiheettomasti pidätettyä työntekijän työeläkevakuutusmaksua koskeva muutoksenhakuelimen päätös
Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunta tai vakuutusoikeus voi antaa päätöksen, jonka mukaan
- työntekijän työeläkevakuutusmaksu on pidätetty väärän suuruisena tai muuten virheellisesti
- työnantajalla ei olisi ollut oikeutta pidättää työeläkevakuutusmaksua.
Tällöin työnantajan on työntekijän vaatimuksesta palautettava pidätetty työntekijän työeläkevakuutusmaksu työntekijälle.
5.4 Aiheettomasti pidätetyn työntekijän työeläkevakuutusmaksun palautuksen vanhentuminen
Aiheettomasti pidätetyn työntekijän työeläkevakuutusmaksun palautus vanhentuu 5 vuoden kuluttua työeläkevakuutusmaksun pidätyspäivää seuraavan vuoden alusta alkaen, jollei vanhentumista ole sitä ennen katkaistu.
Esimerkki: Aiheettomasti pidätetyn työntekijän työeläkevakuutusmaksun palautuksen vanhentuminen
Työnantaja pidättää työntekijän työeläkevakuutusmaksun työntekijän palkasta 1.5.2016, vaikka työntekijä on ollut tuolloin alle 18 vuoden ikäinen. Tällöin aiheettomasti pidätetyn työeläkevakuutusmaksun palautus vanhenee 5 vuoden kuluttua pidätyspäivää seuraavan vuoden alusta alkaen eli 31.12.2021.
Tarkemmat tiedot
Vuosi 2017 muodostaa kuitenkin poikkeuksen aiheettomasti pidätetyn työntekijän työeläkevakuutusmaksun palautuksen vanhentumisen osalta. Voimaantulosäännösten (TyEL:ssä 21.12.2016/1247 ja JuEL:ssa 21.12.2016/1259) perusteella aiheetomasti pidätetyn työntekijän työeläkevakuutusmaksun palautus vanhenee aikaisintaan vuoden 2018 alussa, jollei kyseinen palautus vanhene ennen vuotta 2018 myös vuoden 2016 loppuun saakka voimassaolleiden säännösten mukaisesti.
5.4.1 Aiheettomasti pidätetyn työntekijän työeläkevakuutusmaksun palautuksen vanhentuminen MEL:ssa
MEL:ssa aiheettomasti pidätetyn työntekijän työeläkevakutusmaksun palautus vanhentuu 5 vuoden kuluttua työeläkevakuutusmaksun pidätyspäivästä alkaen, jollei vanhentumista ole sitä ennen katkaistu. Aiheettomasti pidätetyn työntekijän työeläkevakuutusmaksun palautuksen vanhentumisajan laskeminen MEL:ssa eroaa siten TyEL:n ja JuEL:n mukaisen vanhentumisen laskenta-ajasta.
5.5 Aiheettomasti pidätetyn työntekijän työeläkevakuutusmaksun palautuksen vanhentumisen katkaiseminen
Velan vanhentumisen katkaiseminen edellyttää, että velkoja yksilöi velan katkaisutoimessa. Työntekijän, jolta on pidätetty aiheettomasti työeläkevakuutusmaksu, on siten yksilöitävä velka ja ilmoitettava työnantajalle vaatimuksensa määrä ja peruste kohtuudella vaadittavalla tavalla, jollei velan määrä ja peruste ole työnantajan tiedossa.
Työntekijä voi katkaista aiheettomastei pidätetyn työeläkevakuutusmaksun palautuksen vanhentumisen joko vapaamuotoisella tai oikeudellisella katkaisutoimella.
Esimerkki: Aiheettomasti pidätetyn työntekijän työeläkevakuutusmaksun palautuksen vanhentumisen katkaiseminen
Työnantaja on maksanut työntekijälle palkan 1.2.2016. Työnantaja on pidättänyt palkanmaksun yhteydessä virheellisesti työntekijän työeläkevakuutusmaksun työntekijälle maksamastaan vahingonkorvauksen luonteisesta suorituksesta. Työntekijä huomaa virheen 10.12.2021 eli ennen työeläkevakuutusmaksun palautuksen vanhentumista 31.12.2021. Työntekijä ilmoittaa virheestä työnantajalle 10.12.2021, mikä katkaisee palautuksen vanhentumisen. Vanhentumisen katkaisusta 10.12.2021 alkaa kulua uusi 5 vuoden vanhentumisaika. Näin ollen työntekijän oikeus aiheettomasti pidätetyn työntekijän työeläkevakuutusmaksun palautukseen vanhenee 10.12.2026.
Tarkemmat tiedot
Aiheettomasti pidätetyn työeläkevakuutusmaksun palautuksen viiden vuoden vanhentumisaika voi pidentyä vuodella siten kuin vanhentumislain 11 §:n 3 momentissa säädetään.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
Muutokset edelliseen versioon
Ohjeen aiempi nimi Työntekijän työeläkevakuutusmaksu ja sen perusteena oleva ansio on muutettu. Ohjeeseen on lisätty 1.1.2017 voimaantulleet työntekijän työeläkevakuutusmaksun pidättämisen ikärajat sekä esimerkit ikärajojen soveltamisesta.