Tiivistelmä päätöksen sisällöstä
Osakeyhtiön osakkeista omistaa 98,5 % venäläinen ulkomaankauppayhtymä. Oy pyysi lausuntoa, mistä alkaen yhtiössä työskennelleen neuvostoliittolaisen/venäläisen henkilökunnan palkoista tulee maksaa TEL:n mukainen maksu.
ETK: Neuvostoliittolaisen/venäläisen henkilökunnan vakuuttaminen TEL:n mukaan riippuu siitä, kuka on näiden työntekijöiden työnantaja.
Työ, joka tehdään Suomessa suomalaisen työnantajan palveluksessa, on vakuutettava Suomen työeläkelakien mukaan työntekijän kansalaisuudesta riippumatta. Kysymyksessä oleva Oy on Suomessa rekisteröity yhtiö. Siihen työsuhteessa oleville venäläisille työntekijöille on siten järjestettävä TEL:n mukainen eläketurva. Jos yhtiö on aikoinaan maksanut TEL-maksut neuvostoliittolaisista työntekijöistään, voidaan sitä pitää osoituksena yhtiön työnantaja-asemasta.
Myös ulkomaisen työnantajan palveluksessa täällä tehty työ tulee yleensä vakuuttaa TEL:n mukaan. Poikkeuksena tästä on tilanne, jossa ulkomainen työntekijä tekee Suomessa tilapäisesti työtä ulkomaisen työnantajansa lähettämänä. Tilapäisenä on yleensä pidetty työskentelyä, joka jatkuu Suomessa enintään kaksi vuotta. Tällaiseen työskentelyyn ei TEL:a sovelleta, jos sekä työntekijä että työnantaja ovat saman maan kansalaisia.
Jos neuvostoliittolaisten työntekijöiden työnantajana oli Suomessa työskentelyn ajan yhtiön neuvostoliittolainen osakas, joka oli lähettänyt heidät tilapäisesti Oy:hyn työhön, ei heistä peritä takautuvasti TEL-maksuja ajalta ennen 30.12.1991. Maksuja ei peritä, vaikka työkomennus olisi muodostunut kahta vuotta pitemmäksikin. Tämä perustuu silloisen Neuvostoliiton kansalaisten tavanomaisesta poikkeavaan oikeusasemaan Neuvostoliiton valtion omistaman yrityksen lähettäminä työntekijöinä.
Kun Neuvostoliitto hajosi ja Venäjästä tuli sen jatkajavaltio 30.12.1991, vakuuttamisvelvollisuuden määrittelyssä siirryttiin normaaleihin työoikeudellisiin kriteereihin. Työnantajan asema on tavallisesti yrityksellä, jonka lukuun työtä tehdään ja joka maksaa työntekijälle palkan. Myös venäläisen työnantajan lukuun Suomessa tehtävä, pitkään jatkuva työ tulee vakuuttaa TEL:n mukaan.
VakO on päätöksissään 9377/92, 3336/96, 7864/96, 4869/97, 4870/97 ja 4871/97 katsonut, että noin 4-5 vuotta kestänyt työskentely Suomessa ei ollut tilapäistä. Vaikka työnantaja olisi venäläinen osapuoli, TEL-eläketurva tulisi järjestää työskentelyn alusta alkaen.
Lainkohdat
TEL 1 §