Tiivistelmä päätöksen sisällöstä
Liitto tiedusteli TEL-työsuhteen päättämisestä erilaisissa työsopimuksen irtisanomis- ja purkamistilanteissa.
Työsopimuslain (TSL) 38 §:n mukaan irtisanomisaika voidaan sopia enintään kuudeksi kuukaudeksi. Normaalisti työsuhteen katsotaan päättyneen irtisanomisajan kuluttua umpeen riippumatta siitä, onko työntekijä työllistetty vai ei. Jos työnantaja ei halua käyttää työntekijän työpanosta irtisanomisaikana hyväkseen, hän on kuitenkin TSL 38 §:n nojalla velvollinen maksamaan työntekijälle täyden palkan irtisanomisajalta. Irtisanomisaika on TEL-työsuhdeaikaa siitä huolimatta, vaikka työntantaja ei työllistäisikään työntekijää irtisanomisaikana ja vaikka tämä aloittaisi sen kuluessa uuden työsuhteen, jos työnantaja ja työntekijä eivät nimenomaisesti ole sopineet työsuhteen päättymisestä toisin. Myös ansiot otetaan huomioon irtisanomisajan loppuun.
Korvaus, jonka työnantaja on velvoitettu maksamaan työsopimuksen perusteettoman irtisanomisen tai purkamisen johdosta TSL 47 f §:n tai 51 §:n 1 momentin nojalla, ei ole TEL-palkkaa. Kysymyksessä on vahingonkorvaus, joka ei ole vastiketta TEL-työsuhteessa tehdystä työstä.
Myös muu kuin lakiin perustuva työsuhteen päättymisestä maksettava korvaus ei ole TEL-palkkaa, vaan se on luonteeltaan vahingonkorvausta. Tällaisena korvauksena on pidetty mm. kertakorvausta irtisanomisesta.
Vastaukset tiedustelun kysymyksiin:
Kysymys 1: Työsuhde irtisanotaan työnantajan yllättäen lopettaessa yrityksen. Yrityksen toiminta loppuu eikä yritystä myydä kenellekään. Irtisanomisaika on työnantajan irtisanoessa neljä kuukautta. Työnantaja ilmoittaa työntekijälle sekä työn että työsuhteen päättyvän välittömästi ja maksaa työntekijälle neljän kuukauden irtisanomisajan palkan. Maksaako työnantaja suorituksesta TEL-maksun?
ETK:n kanta: TEL-työsuhde tulee päättää neljän kuukauden irtisanomisajan loppuun. Työnantaja velvollinen maksamaan TEL-maksut irtisanomisajan palkasta.
Kysymys 2: Muuttaako edellistä tilannetta se, että työntekijän työsuhde päätetään vasta irtisanomisajan kuluttua? Työnteko päättyy kuitenkin irtisanomispäivänä a) työnantajan b) työntekijän tahdosta.
ETK:n kanta: Tilanne sama TEL-työsuhteen päättämispäivän ja TEL-maksujen osalta kuin kysymyksen 1 esimerkkitapauksessa sekä a- että b-kohdan osalta.
Kysymys 3: Työnantaja purkaa työsuhteen työntekijästä johtuvasta syystä TSL 43 §:n perusteella. Osapuolet päättävät, että työnantaja maksaa irtisanomisaikaa vastaavan palkan määrän korvauksena työsuhteen päättymisestä. Meneekö korvauksesta TEL-maksu?
ETK:n kanta: Ei makseta TEL-maksua.
Kysymys 4: Työnantaja irtisanoo työsuhteen ja maksaa työntekijälle neljän kuukauden irtisanomisajan palkkaa vastaavan summan kuukausittain. Työsuhde päättyy kuitenkin välittömästi ja työntekijä aloittaa heti toisen työnantajan palveluksessa. Maksetaanko neljän kuukauden palkkaa vastaavasta summasta TEL-maksu?
ETK:n kanta: Työsuhde päätetään irtisanomisajan loppuun. TEL-maksut maksetaan irtisanomisaikana kuukausittain maksetuista palkkaa vastaavista maksuista.
Kysymys 5: Työntekijä on lomautettuna toistaiseksi. Työnantaja irtisanoo työntekijän ja maksaa irtisanomisajan palkkaa vastaavan määrän korvauksena työntekijälle. Työvelvoitetta ei ole, koska työtä ei ole tarjolla. Maksetaanko TEL-maksu.
ETK:n kanta: Jos työsuhde päätetään lomautusaikana eikä työnantajalla ole järjestää työntekijälle työtä irtisanomisaikana, on tällä oikeus irtisanomisajan palkan tai sen osan menettämistä vastaavaan vahingonkorvaukseen. Korvausta ei lueta eläkepalkkaan eikä aikaa, jolta se on maksettu, TEL-työsuhdeaikaan.