Tiivistelmä päätöksen sisällöstä
A ry:n omistama klubitalo järjesti työkyvyttömyyseläkkeellä tai kuntoutustuella oleville mielenterveyskuntoutujille määräaikaista työtä tavallisilla työpaikoilla. Toiminnasta käytettiin nimityksiä siirtymätyö ja siirtymätyöohjelma. Siirtymätyö tarkoitti eräänlaista työkokeilua ja tuettua työllistymistä. Sen ideana oli tarjota klubitalon jäsenille mahdollisuus oman työkyvyn testaamiseen ja työelämässä tarvittavien työtaitojen opettelemiseen.
Siirtymävaiheen työstä käytettiin sekä suoraa työsopimusta työnantajan ja siirtymätyöntekijän välillä että ns. työvoiman vuokrausmallia. Työkokeilujaksot olivat molemmissa malleissa osa-aikaisia (enintään 20 tuntia viikossa) ja määräaikaisia (5 kk). Työstä maksettiin vähintään alan minimipalkkaa, joka tuli eläkkeen, kuntoutustuen ja mahdollisen asumistuen lisäksi. A ry takasi, että työntekijän poissaolot täytettiin ¿paikkotyöllä¿, mikä tarkoitti sitä, että joku klubitalon työntekijä tuli tekemään kuntoutujan työt poissaolopäivinä.
ETK: mielenterveyskuntoutuja oli työsuhteessa siihen työnantajaan, jolle hän teki työtä (suoran työsopimuksen malli) tai A ry:hyn (vuokrausmalli), joten kuntoutujaan sovellettiin työsuhde-eläkelakeja.
Kuntoutujat työskentelivät tavallisilla työpaikoilla vähintään alan minimipalkan mukaisella palkalla. He työskentelivät ansiotarkoituksessa eivätkä pelkästään hoito- tai kuntoutustavoitteisesti. Kuntoutujien työoikeudellinen asema työnteettäjiin nähden oli ratkaistava työsopimuslain 1 luvun 1 §:ssä tarkoitettujen tunnusmerkkien perusteella.
Suorassa työsopimuksessa toteutuivat työsuhteen keskeiset tunnusmerkit. Työnantajana oli se työnantaja, jonka kanssa kuntoutuja oli tehnyt työsopimuksen. Tämä työnantaja maksoi myös palkan kuntoutujalle ja vastasi eläketurvan järjestämisestä.
Vuokrausmallissa A ry siirsi (vuokrasi) kuntoutujan käyttäjäyritykselle, joka maksoi korvauksen työstä A ry:lle ja A ry maksoi palkan kuntoutujalle. Kuntoutujan ja siirtävän tahon välisessä oikeussuhteessa täyttyivät työsuhteen tunnusmerkit. Työnantajalle kuuluvat muut oikeudet ja velvoitteet kuin työn välitön johto ja valvonta ja työn tekemiseen liittyvät muut järjestelyt säilyivät vuokrauksen ajan edelleen varsinaisella työnantajalla eli A ry:llä. Sen vuoksi vastuu eläketurvan järjestämisestä säilyi työntekijää siirrettäessä edelleen A ry:llä.
Lainkohdat
TEL 1 § TAEL 1 § LEL 1 §
Lisää tietoa aiheesta
HE 157/2000 vp (Hallituksen esitys Eduskunnalle työsopimuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi)