Tiivistelmä päätöksen sisällöstä
Henkilö valittiin asunto-osakeyhtiön sivutoimiseksi isännöitsijäksi, jonka tehtäviin kuului asunto-osakeyhtiölain mukaisten tehtävien hoitaminen yhtiön hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Isännöitsijälle maksettiin kiinteä kuukausipalkka. Asiassa ei ilmennyt, että isännöitsijä olisi omistanut yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa yli puolta asunto-osakeyhtiön osakepääomasta tai äänivallasta.
ETK: Isännöitsijään sovellettiin TEL:a.
Isännöitsijä on osakeyhtiön toimitusjohtajaa vastaavassa asemassa asunto-osakeyhtiössä. Vuodelta 1926 olleessa asunto-osakeyhtiölaissa ei alun perin ollut säännöksiä isännöitsijästä. Vuonna 1979 lakiin lisättiin, että asunto-osakeyhtiöllä voi olla toimitusjohtajana toimiva isännöitsijä, jos yhtiöjärjestyksessä niin määrätään tai yhtiökokous niin päättää. Säännöksen mukaan isännöitsijän nimittää hallitus, jollei yhtiöjärjestyksessä ole toisin määrätty. Vuonna 1992 voimaan tulleessa asunto-osakeyhtiölaissa on vastaava säännös. Isännöitsijän on huolehdittava yhtiön juoksevasta hallinnosta hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti.
Koska isännöitsijä vastaa osakeyhtiön toimitusjohtajaa, on isännöitsijää pidettävä asunto-osakeyhtiön toimielimenä vastaavasti kuin toimitusjohtajaa on Korkeimman oikeuden työsopimuslain soveltamisalaa koskevassa oikeuskäytännössä pidetty osakeyhtiön toimielimenä eli yhtiöoikeudellisena orgaanina, jonka ei voida katsoa olevan työsopimuslaissa tarkoitetun johdon ja valvonnan alainen työsuhteessa oleva työntekijä. Yhtiön toimitusjohtajaan kohdistama valvonta on yhtiöoikeudellista eikä työoikeudelliseen työnantaja-asemaan perustuvaa.
TEL:ssa on säännös lain soveltamisesta johtavassa asemassa olevaan osakeyhtiön toimihenkilöön, jonka ei voida katsoa olevan työoikeudellisessa työsuhteessa yhtiöön. TEL:a sovellettaessa pidetään työsuhteessa olevana myös johtavassa asemassa olevaa osakeyhtiön tai muun yhteisön toimihenkilöä, jos tällainen henkilö ei joko yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa omista enempää kuin puolet yhtiön osakepääomasta tai äänivallasta taikka jos heillä ei muussa yhteisössä ole katsottava olevan sanottua vastaavaa määräämisvaltaa. Tämä säännös on 1.3.2002 alkaen ollut TEL:n 1 d §:n 1 momentissa. Aikaisemmin vastaava säännös on ollut TEL:n 2 §:n eri momenteissa.
Isännöitsijään oli sovellettava TEL:n 1 d §:ssä nykyisin olevaa säännöstä johtavassa asemassa olevista osakeyhtiön toimihenkilöistä. Saadun selvityksen mukaan isännöitsijän saamat palkat asunto-osakeyhtiöltä sekä muut TEL:n piiriin kuulumisen edellytykset täyttyivät vuosina 1975 – 1983 ja näin ollen häneen oli sovellettava TEL:a. Merkitystä ei ollut sillä, että isännöitsijän ei voitu katsoa olleen asunto-osakeyhtiöön työoikeudellisessa työsuhteessa.
Lainkohdat
Työntekijän eläkelain (TEL) 1 § ja 1 d §