Tiivistelmä päätöksen sisällöstä
A huolehti asunto-osakeyhtiön kirjanpidosta ja rahaliikenteestä. Asunto-osakeyhtiö oli verotietojen ja eläkevakuutusyhtiölle tehtyjen ilmoitusten mukaan maksanut A:lle palkkaa vuodesta 1984 alkaen. A:n avio-puoliso oli valittu vuodesta 1975 alkaen asunto-osakeyhtiön sivutoimiseksi isännöitsijäksi, jota tehtävää hän hoiti vuoteen 2003 saakka. Asunto-osakeyhtiön mukaan A:ta ei milloinkaan ollut valittu minkäänlaiseen sopimussuhteeseen yhtiössä ja yhtiö katsoi, että isännöitsijä oli omavaltaisesti palkannut A:n ko. työtehtäviä hoitamaan.
ETK: A:han sovellettiin TEL:a.
Isännöitsijä on osakeyhtiön toimitusjohtajaa vastaavassa asemassa asunto-osakeyhtiössä. Asunto-osakeyhtiölaissa vuodelta 1926 ei alun perin ollut säännöksiä isännöitsijästä. Vuonna 1979 lakiin lisättiin, että asunto-osakeyhtiöllä voi olla toimitusjohtajana toimiva isännöitsijä, jos yhtiöjärjestyksessä niin määrätään tai yhtiökokous niin päättää. Säännöksen mukaan isännöitsijän nimittää hallitus, jollei yhtiöjärjestyksessä ole toisin määrätty. Vuonna 1992 voimaan tulleessa asunto-osakeyhtiölaissa on vastaava säännös.
Asunto-osakeyhtiön hallituksen tehtävänä on huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä sekä huolehtia siitä, että kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty.Isännöitsijän taas tulee hoitaa yhtiön juoksevaa hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Sitä, mitä kuuluu asunto-osakeyhtiön juoksevaan hallintoon, ei ole laissa yksityiskohtaisesti määritelty. Juoksevaan hallintoon kuuluvat tehtävät määräytyvät asunto-osakeyhtiön laadun ja laajuuden sekä alalla muodostuneen käytännön mukaisesti. Laissa on nimenomainen säännös siitä, että isännöitsijän on huolehdittava osakeyhtiön kirjanpidon lainmukaisuudesta ja asianmukaisesta järjestämisestä. Yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon yksityiskohdat kuuluvat siten juoksevaan hallintoon.
Isännöitsijällä on asunto-osakeyhtiölain säännösten nojalla kelpoisuus edustaa yhtiötä ja toimivalta ottaa yhtiön palvelukseen tarvittava alempi henkilökunta. Oikeuskirjallisuudessa on katsottu, että yhtiön tarvitseman henkilökunnan palkkaaminen kuuluu isännöitsijälle. Vain jos työntekijän palkkaamisessa olisi yhtiön kannalta kysymys epätavallisesta tai laajakantoisesta toimesta tai jos siten vaikutettaisiin olennaisesti asumiseen tai asumiskustannuksiin, ei isännöitsijä voi ryhtyä toimeen ilman hallituksen tai useimmiten yhtiökokouksen suostumusta. Myös osakeyhtiölakia koskevassa oikeuskirjallisuudessa on katsottu, että yhtiön alemman henkilökunnan työhönotto kuuluu toimitusjohtajan tehtäviin. Osakeyhtiön kirjanpidon osalta on todettu, että toimitusjohtajan on itse huolehdittava sen tekemisestä tai annettava se valvonnassaan olevan ulkopuolisen tehtäväksi.
A huolehti asunto-osakeyhtiön kirjanpidosta ja rahaliikenteestä. On ilmeistä, että hän oli sopinut tehtävien hoidosta yhtiön isännöitsijänä toimineen puolisonsa kanssa, jolla asunto-osakeyhtiölain säännösten mukaan oli kelpoisuus edustaa yhtiötä ja toimivalta ottaa yhti-ön palvelukseen tarvittava alempi henkilökunta. Yhtiö oli verotietojen ja eläkevakuutusyhtiölle tehtyjen ilmoitusten mukaan maksanut A:lle palkkaa vuodesta 1984 alkaen. Ansiotietojen ilmoittamisen TEL-vakuutusyhtiölle on katsottava sisältyneen asunto-osakeyhtiön juoksevien asioiden hoitoon ja olleen siten isännöitsijän toimivallassa.
Ottaen huomioon asunto-osakeyhtiön isännöitsijän asema, johon AsOYL:n säännösten mukaan kuuluu muun muassa kirjanpidon lainmukaisuudesta ja varainhoidon luotettavuudesta huolehtiminen, A:n katsottiin työskennelleen asunto-osakeyhtiön johdon ja valvonnan alaisuudessa. Hänen katsottiin olleen asunto-osakeyhtiön palkkaama työsuhteessa ollut työntekijä ja työsuhteen täyttäneen TEL:n piiriin kuulumisen edellytykset vuodesta 1984 alkaen.