Työeläkelakien soveltaminen

Asianumero
1097/2004
Päätöksen antaja
VakO
Päätöksen antopäivä
27.10.2005
Asiakirjan laji
Päätös

Tiivistelmä päätöksen sisällöstä

Suomalaisen X Oyj:n palveluksessa työskennellyt japanilainen lentoemäntä tuli vakuuttaa työntekijäin eläkelain (TEL) mukaisesti.

Esitiedot

Eläketurvakeskus hylkäsi 5.8.2002 antamallaan päätöksellä X Oyj:n hakemuksen japanilaisen lentoemännän vapauttamisesta työntekijäin eläkelain (TEL) mukaisesta vakuuttamisvelvollisuudesta.

Eläketurvakeskuksen päätöksen perustelut

TEL 1 § 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen järjestämään ja kustantamaan TEL:n mukaisen eläketurvan jokaiselle työntekijälleen, jonka työsuhde täyttää siinä säädetyt edellytykset. Ulkomailla tehty työ taikka ulkomaalaisen Suomessa tekemä työ ei ole suljettu TEL:n soveltamisalan ulkopuolelle. TEL:ssa ei ole erityissäännöksiä kansainvälistä liikennettä harjoittavien suomalaisten kuljetusyritysten palveluksessa olevista työntekijöistä ja näin ollen tällaisten yritysten palveluksessa olevien työntekijöiden vakuuttamiseen on sovellettava TEL 1 §:n pääsääntöä.

Vakiintuneen soveltamiskäytännön mukaan TEL:a tulee soveltaa Suomessa tehtävään työhön riippumatta työnantajan tai työntekijän kansalaisuudesta tai pysyvästä kotipaikasta. Tämä tulkinta perustuu yleisesti eri maiden sosiaalivakuutuslaeissa noudatettuun alueperiaatteeseen.

Kansainvälisessä meri- ja lentoliikenteessä työskentelevä henkilö vakuutetaan kansalaisuudesta riippumatta kuljetusyrityksen kotimaassa. Käytäntö perustuu kansainväliseen merioikeuden periaatteeseen, jossa alusta pidetään kotimaansa alueen osana. Tämän periaatteen mukaisesti suomalaisella aluksella työskentelevä henkilö kuuluu Suomen eläkevakuutuksen piiriin. Tästä on nimenomainen säännös merimieseläkelaissa. Ilma-aluksiin sovelletaan samaa periaatetta kuin merialuksiin. Meri- ja lentoliikenteen rinnastamista yleisessä kansainvälisessä oikeuskäytännössä tukevat myös Euroopan unionin sosiaaliturva-asetuksen (ETY) N:o 1408/71 säännökset ja eri maiden sosiaaliturvasopimusten säännökset.

TEL:a tulee siis soveltaa suomalaisen kuljetusyrityksen palveluksessa suomalaisella aluksella työskenteleviin työntekijöihin näiden kansalaisuudesta riippumatta. Sillä seikalla, että ulkomaalaiset työntekijät on otettu palvelukseen ulkomailla tai sillä, että heidän työsuhteeseensa sovelletaan ulkomaisia työsuhteen ehtoja tai ulkomaista työlainsäädäntöä ei ole merkitystä TEL:a sovellettaessa.

Eläkelautakunnan ratkaisu

Eläkelautakunta hylkäsi X Oyj:n valituksen.

Eläkelautakunnan perustelut

TEL:a sovelletaan Suomessa tehtävään työhön riippumatta työnantajan tai työntekijän kansalaisuudesta tai pysyvästä kotipaikasta. Ainoana poikkeuksena vakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle jää sellainen Suomessa tehty työ, jota ulkomaalainen tekee täällä tilapäisesti ulkomaalaiselle työnantajalle, jos työntekijä on saman maan kansalainen kuin missä työnantajayrityksellä on kotipaikka.

Kansainvälisessä meriliikenteessä työskentelevä henkilö vakuutetaan kansalaisuudesta riippumatta kuljetusyrityksen kotimaassa. Käytäntö perustuu kansainväliseen merioikeuteen, jossa alusta pidetään ainakin eräässä mielessä kotimaansa alueen osana. Tämän periaatteen mukaan suomalaisella aluksella työskentelevä henkilö kuuluu Suomen eläkevakuutuksen piiriin. Tästä on nimenomainen säännös merimieseläkelaissa. Kyse on ns. lippumaan periaatteesta.

EU-asetuksen mukaan merialuksissa työskentelevät vakuutetaan pääsääntöisesti aluksen kotimaan lainsäädännön mukaan. Kansainvälistä kuljetusliikennettä rautateitse, maanteitse, lentoteitse tai sisävesitse harjoittavan yrityksen matkustava tai lentävä henkilökunta vakuutetaan pääsääntöisesti kuljetusyrityksen kotimaassa (14 art.)

Suomen ja Japanin välillä ei ole sosiaaliturvasopimusta. Eläkelautakunnan käsityksen mukaan tämä ns. lippumaan periaate ulottuu myös lentoliikenteeseen. Kun maiden välillä ei ole sosiaaliturvaa koskevaa sopimusta, molemmat maat soveltavat omia lainsäädäntöjään. Tästä saattaa seurata se, että maksuja on maksettava ainakin osittain kaksinkertaisesti.

Eläkelautakunta katsoo, että sillä seikalla, että ulkomaalaiset työntekijät on otettu palvelukseen ulkomailla tai sillä, että heidän työsuhteeseensa sovelletaan ulkomaisia työsuhteen ehtoja tai ulkomaista työlainsäädäntöä, ei ole merkitystä TEL:a sovellettaessa. Merkitystä ei katsota myöskään olevan sillä, että heidän palkkansa maksetaan ja heidän sosiaaliturvansa järjestetään myös ulkomailla, jos työoikeudellinen työsuhde suomalaiseen yhtiöön on olemassa.

Muutoksenhaku vakuutusoikeudessa

X Oyj haki muutosta eläkelautakunnan päätökseen ja vaati, että yhtiö vapautetaan velvollisuudesta vakuuttaa kansainvälisessä lentoliikenteessä työskentelevä japanilainen työntekijänsä työntekijäin eläkelain mukaisesti Suomessa.

X Oyj vetosi muun muassa siihen, että lentoemäntien Suomessa käynti tapahtui japanilaisen työlainsäädännön ja työsääntöjen mukaisin lento- ja lepoaikajärjestelyin, eivätkä he työskennelleet lainkaan Suomessa käydessään tai oleskellessaan. Lisäksi oli todettu, että japanilaisten työntekijöiden työsuhteeseen sovellettiin Japanin työlainsäädäntöä sekä sikäläisiä työohjesääntöjä, jotka oli laadittu heitä varten Japanin työlainsäädännön mukaisesti. Työntekijöiden palkka maksettiin Japanista, he asuivat Japanissa ja he olivat paikalta palkattuja työntekijöitä.

Vakuutusoikeuden ratkaisu

Eläkelautakunnan päätöstä ei muutettu. Valitus hylättiin.

Vakuutusoikeuden perustelut

Vakuutusoikeus hyväksyi eläkelautakunnan päätöksen perustelut.

Sovelletut oikeusohjeet

Työntekijäin eläkelaki 1 §

Osasto
1

Äänestys
4 – 1

Asian aikaisemmat vaiheet:
ELK3394/02
ETKsov1811