Tiivistelmä päätöksen sisällöstä
Noteboom on Belgian kansalainen, joka on työskennellyt Alankomaissa mutta asunut Belgiassa. Ko. henkilöllö on ollut 1.1.1999 alkaen oikeus vanhuuseläkkeeseen palkattuja työntekijöitä koskevan Belgian järjestelmän mukaisesti. Vuonna 1999 Rijksdienst maksoi hänelle kyseisen eläkkeen lisäksi lomarahana 23 069 Belgian frangia eli 571,87 euroa.
Myöhemmin Rijksdienst katsoi maksaneensa erehdyksessä ko. henkilölle kyseisen summan ja vaati sen palauttamista. Rijksdienst väitti myös, ettei lomaraha selvästikään ole ”eläkettä vaan ad hoc -etuus”. Lomarahan kaltainen etuus ei ole asetuksen 1408/71 4 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettu vanhuusetuus eikä se kuulu asetuksen N:o 1408/71 asialliseen soveltamisalaan.
EYTI totesi, että vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan etuutta voidaan pitää sosiaaliturvaetuutena ainoastaan, jos yhtäältä sen myöntäminen etuudensaajille perustuu tiettyyn laissa määriteltyyn asemaan eikä riipu tapauskohtaisesta tarveharkinnasta ja jos toisaalta etuus liittyy johonkin asetuksen 1408/71 4 artiklan 1 kohdassa nimenomaisesti mainittuun vakuutustapahtumaan.
Yhteisöjen tuomioistuin on toistuvasti todennut, että asetuksen 1408/71 soveltamisalan ulkopuolelle jäävien ja sen soveltamisalaan kuuluvien etuuksien välinen ero tehdään pääasiallisesti kunkin etuuden tunnusomaisten ominaisuuksien, perusteella eikä suinkaan sillä perusteella, katsotaanko etuus kansallisessa lainsäädännössä sosiaaliturvaetuudeksi vai ei. Tällöin huomioidaan erityisesti sen tarkoitus ja myön-tämisedellytykset. Lomarahan myöntämistä koskevista säännöksistä ilmenee ensinnäkin, että se maksetaan yksinomaan vanhuus- ja/tai leskeneläkkeen saajille. Lisäksi ennakkoratkaisua pyytänyt tuomioistuin on todennut, että eläkkeensaajien lomarahat rahoitetaan samoista lähteistä kuin vanhuus- ja leskeneläkkeet. Vanhuuseläkettä täydentävän lomarahan avulla edunsaajat voivat huolehtia toimeentulostaan. Lomarahalla pyritään tarkemmin sanoen takaamaan eläkkeensaajille sellainen taloudellinen lisä, jonka avulla he mahdollisesti voivat lähteä lomalle.
Lainkohdat
Asetus 1408/71 Artikla 4.1.c I osasto