Tiivistelmä päätöksen sisällöstä
Oikeus osa-aikaeläkkeeseen lakkaa, kun työntekijäin eläkelain 4 f §:n mukaiset osa-aikaeläkkeen saamisen edellytykset eivät enää täyty. Työntekijäin eläkelaissa säädettyjen osa-aikaeläkkeen saamisen edellytysten tulee täyttyä myös irtisanomisajalla.
Esitiedot
Eläkelaitos oli 13.8.2003 antamallaan päätöksellä myöntänyt A:lle työntekijäin eläkelain mukaisen osa-aikaeläkkeen 1.9.2003 alkaen. A irtisanottiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä. A vapautettiin työntekovelvoitteestaan 3.6.2004 alkaen palkan maksun jatkuessa työsuhteen päättymiseen 3.1.2005 saakka.
Eläkelaitos lakkautti A:n osa-aikaeläkkeen 1.9.2004 alkaen, koska hän ei täyttänyt osa-aikaeläkkeen saamisen edellytyksiä 13.8.2004 jälkeen. Vuosiloma jaksotettiin ajalle 4.6. – 3.7.2004 ja enintään kuuden viikon yhtäjaksoinen poissaoloaika osa-aikatyöstä 13.8.2004 saakka. A:lle aiheettomasti maksettu eläke ajalta 1. – 30.9.2004 päätettiin periä takaisin.
A haki muutosta eläkelaitoksen päätökseen eläkelautakunnalta vaatien eläkelaitoksen päätöksen kumoamista ja eläkkeen maksamisen jatkamista myös 1.9.2004 jälkeiseltä ajalta lakisääteisen kuuden kuukauden irtisanomisajan loppuun saakka.
Eläkelautakunnan ratkaisu
Eläkelautakunta hylkäsi A:n valituksen.
Eläkelautakunnan perustelut
A ja hänen työnantajansa ovat sopineet 3.6.2004, että A vapautetaan työvelvoitteestaan 3.6.2004 lukien.
Osa-aikaeläkkeen saaminen edellyttää vähintään keskimäärin 16 tunnin työskentelyä viikossa. A ilmoitti olleensa työssä syyskuussa 2004 yhden päivän ja loka-joulukuussa kahtena päivänä kunakin kuukautena. Vähimmäistyövelvoite ei 1.9.2004 lukien täyty näillä työskentelytiedoilla. Eläkelautakunta katsoi, että koska A:n osa-aikaeläkkeen saamista edellyttävä työskentelyehto ei enää 1.9.2004 lukien ole täyttynyt, ei hänellä ole enää tästä ajankohdasta alkaen oikeutta osa-aikaeläkkeeseen.
Muutoksenhaku vakuutusoikeudessa
A haki eläkelautakunnan päätökseen muutosta vaatien sen kumoamista ja osa-aikaeläkkeen maksamista hänelle myös 1.9.2004 jälkeiseltä ajalta. A kertoi, että irtisanomisesta tiedon saatuaan hänet kutsuttiin työnantajan edustajan luokse ja hänelle esitettiin valmiiksi kirjoitettu sopimus. Sopimukseen sisältyvästä työntekovelvoitteesta vapauttamisesta ei neuvoteltu, vaan se oli sopimuksessa valmiina. Hänen työntekovelvoitteesta vapauttamisensa on todellisuudessa perustunut työnantajan yksipuoliseen tahdonilmaisuun ja tämän johdosta työantaja on maksanut hänelle palkkaa osa-aikatyön perusteella. Tällä perusteella hänen poissaoloaan työstä irtisanomisajalla ei voida katsoa sellaiseksi poissaoloksi, joka lakkauttaisi hänen osa-aikaeläkkeensä, joten hänelle on maksettava osa-aikaeläkettä irtisanomisajan loppuun saakka.
Vakuutusoikeuden ratkaisu
Eläkelaitoksen päätöstä ei muutettu ja valitus hylättiin.
Vakuutusoikeuden perustelut
Eläkelaitoksen ja eläkelautakunnan päätöksissä mainitut perustelut. Vakuutusoikeus toteaa lisäksi, että työntekijäin eläkelain mukaan osa-aikaeläkkeen saamisen edellytyksenä on muun muassa, että työntekijä ei ole ollut yhdenjaksoisesti poissa työstä kuutta viikkoa pidempää aikaa lukuun ottamatta vuosilomaa ja aikaa, jolta työntekijä saa sairausvakuutuslain mukaista päivärahaa. Laissa säädettyjen osa-aikaeläkkeen saamisen edellytysten tulee täyttyä myös irtisanomisajalta. Näin ollen, huolimatta siitä, onko työntekovelvoitteesta vapauttamisesta irtisanomisajalta sovittu työnantajan ja työntekijän kesken vai ei, oikeus osa-aikaeläkkeeseen lakkaa, kun osa-aikaeläkkeen saamisen edellytykset eivät enää täyty.
Lainkohdat
Työntekijäin eläkelaki, sellaisena kuin se oli voimassa 31.12.2006 saakka, 4 f § ja 4 g § 2 mom.
Osasto
2
Asian aikaisemmat vaiheet:
ETK39850
ELK5156/04