Tiivistelmä päätöksen sisällöstä
Työttömyysturvalautakunta oli muutoksenhakuelimenä hyväksynyt A:n lomakorvauksen hakemista määräajassa koskevan valituksen. A oli näin ollen voittanut juttunsa työttömyysturvalautakunnassa. Katsottiin, että työvoima- ja elinkeinokeskus oli hävinneenä vastapuolena hallintolainkäyttölain 74 §:n 1 momentin nojalla velvollinen korvaamaan A:n muutoksenhausta työttömyysturvalautakuntaan aiheutuneet oikeudenkäyntikulut lainmukaisine viivästyskorkoineen. Työvoima- ja elinkeinokeskus velvoitettiin myös korvaamaan A:n muutoksenhausta vakuutusoikeuteen johtuneet oikeudenkäyntikulut.
Esitiedot
A haki palkkaturvaa nettomääräisenä työvoima- ja elinkeinokeskukselta. Oy X Ltd:n konkurssipesän hallinto haki A:n lukuun palkkaturvana ajalta 7.1. – 31.12.2002 maksamatta olevaa lomakorvausta työvoima- ja elinkeinokeskukselle 7.4.2003 jätetyllä hakemuksella.
Työvoima- ja elinkeinokeskus hylkäsi A:n palkkaturvahakemuksen siltä osin kuin A oli hakenut saataviaan nettomääräisenä.
Työvoima- ja elinkeinokeskus hylkäsi toisella samana päivänä antamallaan päätöksellä Oy X Ltd:n konkurssipesän hallinnon A:n lukuun hakeman lomakorvauksen palkkaturvamenettelyssä vanhentuneena, koska palkkaturvahakemusta ei ollut jätetty säädetyssä kolmen kuukauden kuluessa saatavan erääntymisestä.
A haki ensinnä mainittuun työvoima- ja elinkeinokeskuksen antamaan päätökseen muutosta työttömyysturvalautakunnalta ja vaati saatavien maksamista nettomääräisenä.
B haki muutosta molempiin työvoima- ja elinkeinokeskuksen antamiin päätöksiin konkurssipesän puolesta ja A:n asiamiehenä ja vaati lomakorvauksen maksamista lainmukaisine korkoineen A:lle tai vaihtoehtoisesti sen maksamista Oy X Ltd:n konkurssipesälle. B vaati myös oikeudenkäyntikulujen korvaamista A:lle ja konkurssipesälle lainmukaisine korkoineen.
Työttömyysturvalautakunnan ratkaisu
Työttömyysturvalautakunta jätti valituksen tutkimatta siltä osin kuin konkurssipesä oli valittanut päätöksistä konkurssipesän puolesta. Työttömyysturvalautakunta kumosi valituksenalaisen päätöksen lomakorvauksen osalta ja palautti asian työvoima- ja elinkeinokeskukselle uudelleen käsiteltäväksi. Muutoin työttömyysturvalautakunta hylkäsi valituksen.
Työttömyysturvalautakunnan perustelut
Palkkaturvalain 5 §:n mukaan saatavaa on haettava kolmen kuukauden kuluessa sen erääntymisestä. Työsopimuslain 2 luvun 14 §:n ja vuosilomalain 10 §:n mukaan palkan maksukausi päättyy viimeistään työsuhteen päättyessä. A:n työsuhde on päättynyt 31.12.2002, jolloin myös lomakorvaus on erääntynyt. Työvoima- ja elinkeinokeskukseen 13.2.2003 saapuneen palkkaturvahakemuksen liitteessä on ollut ”+” -merkinnällä kerrotunlainen maininta lomakorvauksesta. Lomakorvauksen määrä on sittemmin täsmennetty palkkaturvahakemuksessa. Työttömyysturvalautakunta katsoo, että lomakorvausta on haettu säädetyssä kolmen kuukauden määräajassa.
Työttömyysturvalautakunta hylkää oikeudenkäyntikuluvaatimuksen, koska kysymyksessä ei ole ollut viranomaisvirhe vaan palkkaturvalain tulkinta.
Muutoksenhaku vakuutusoikeudessa
A haki muutosta työttömyysturvalautakunnan päätökseen ja vaati oikeudenkäyntikulujensa korvaamista 244 eurolla laillisine korkoineen kuukauden kuluttua työttömyysturvalautakunnan päätöksen antamisesta lukien. Lisäksi A vaati, että siinä tapauksessa, että muutosvaatimus hyväksytään, vastapuoli on velvoitettava korvaamaan oikeudenkäyntikulut vakuutusoikeudessa 244 eurolla.
Vakuutusoikeuden ratkaisu
Työttömyysturvalautakunnan päätöstä muutettiin siten, että työvoima- ja elinkeinokeskus velvoitettiin korvaamaan A:n muutoksenhausta työttömyysturvalautakuntaan aiheutuneet oikeudenkäyntikulut 244 eurolla, mikä määrä sisälsi myös arvonlisäveron. Oikeudenkäyntikuluille oli maksettava vuotuista viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokonnan mukaan siitä lukien, kun kuukausi oli kulunut työttömyysturvalautakunnan päätöksen postittamispäivästä.
Työvoima- ja elinkeinokeskus velvoitettiin korvaamaan A:n muutoksenhausta vakuutusoikeuteen johtuneet oikeudenkäyntikulut 244 eurolla, mikä määrä sisälsi myös arvonlisäveron.
Asia palautettiin työvoima- ja elinkeinokeskukselle päätöksestä aiheutuvia toimenpiteitä varten.
Vakuutusoikeuden perustelut
Muutoksenhausta työttömyysturvalautakuntaan syntyneet oikeudenkäyntikulut:
Työttömyysturvalain 12 luvun 3 §:n 4 momentin mukaan asian käsittelyssä työttömyysturvalautakunnassa sovelletaan hallintolainkäyttölakia, jollei erikseen toisin säädetä. Hallintolainkäyttölain 74 §:n mukaan asianosainen on velvollinen korvaamaan toisen asianosaisen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan. Mitä kyseisessä pykälässä säädetään asianosaisesta, voidaan soveltaa myös päätöksen tehneeseen hallintoviranomaiseen. Hallintolainkäyttölain 74 §:n 2 momentin mukaan harkittaessa julkisen asianosaisen korvausvelvollisuutta on otettava erityisesti huomioon, onko oikeudenkäynti aiheutunut viranomaisen virheestä.
Työvoima- ja elinkeinokeskus on 25.4.2003 antamallaan päätöksellä hylännyt Oy X Ltd:n konkurssipesän hallinnon A:n lukuun hakeman lomakorvauksen palkkaturvamenettelyssä vanhentuneena. Työvoima- ja elinkeinokeskus on toisella 25.4.2003 antamallaan päätöksellä hylännyt A:n palkkaturvahakemuksen siltä osin kuin A on hakenut saataviaan nettomääräisenä. A:n haettua päätöksiin muutosta työttömyysturvalautakunta on 13.2.2004 antamallaan päätöksellä muun muassa katsonut, että lomakorvausta on haettu säädetyssä kolmen kuukauden määräajassa, ja palauttanut tältä osin asian työvoima- ja elinkeinokeskukselle uudelleen käsiteltäväksi.
Vakuutusoikeus toteaa, että työttömyysturvalautakunta on muutoksenhakuelimenä hyväksynyt A:n lomakorvauksen hakemista määräajassa koskevan valituksen. A on näin ollen voittanut tämän juttunsa työttömyysturvalautakunnassa. Vakuutusoikeus katsoo, että työvoima- ja elinkeinokeskus on hävinneenä vastapuolena hallintolainkäyttölain 74 §:n 1 momentin nojalla velvollinen korvaamaan A:n muutoksenhausta työttömyysturvalautakuntaan aiheutuneet oikeudenkäyntikulut 244 eurolla lainmukaisine viivästyskorkoineen.
Muutoksenhausta vakuutusoikeuteen syntyneet oikeudenkäyntikulut:
Asian näin päättyessä olisi kohtuutonta, että A joutuisi pitämään oikeudenkäyntikulunsa vakuutusoikeudessa vahinkonaan.
Lainkohdat
Työttömyysturvalaki 12 luku 3 § 4 mom.
Hallintolainkäyttölaki 74 § ja 75 § 2 mom.
Vakuutusoikeuslaki 16 § 1 mom.
Oikeudenkäymiskaari 21 luku 8 §
Korkolaki 4 § 1 mom.
Osasto
3