Työeläke – Työttömyyseläke – Eläkeoikeus – Alkamisajankohta – Työsuhteen jatkuminen – Päätöksen poistaminen

Asianumero
4771/2006
Päätöksen antaja
VakO
Päätöksen antopäivä
23.6.2008
Asiakirjan laji
Päätös

Tiivistelmä päätöksen sisällöstä

Kysymys työntekijäin eläkelain (TEL) mukaisen työttömyyseläkettä koskevan päätöksen poistamisesta sillä perusteella, ettei eläkkeensaaja A:ta, joka oli ollut ansiorajan ylittäneessä työsuhteessa 6.6. – 18.11.2005, voitu pitää työttömänä niin sanottuna eläketapahtumapäivänä 31.7.2005. Mainitulla päätöksellä A:lle, joka oli esittänyt asianmukaiset työttömyyseläkkeen myöntämiseen vaadittavat TEL:n 4 c §:n 1 momentissa tarkoitetut työttömyyskassan ja työvoimatoimiston todistukset, oli myönnetty työttömyyseläke 1.8.2005 alkaen. Vakuutusoikeus katsoi, ettei edellytyksiä päätöksen poistamiselle ollut ja hakemus hylättiin.

Esitiedot

A:lle oli myönnetty työttömyyseläke 1.8.2005 lukien. Päätöksen mukaan A:n tuli ilmoittaa eläkelaitokselle muun muassa, jos hänen ansionsa ylittivät 538,27 euroa kuukaudessa.

Päätöksen poistamista koskeva hakemus vakuutusoikeudelle

Eläkelaitos oli vakuutusoikeudelle saapuneessa hakemuksessa esittänyt antamansa päätöksen poistamista. Hakemuksen mukaan eläkelaitoksen päätöksessä oli katsottu, että A:n niin sanottu eläketapahtumapäivä olisi ollut 31.7.2005, koska hän oli työvoimatoimiston antaman todistuksen perusteella työttömänä työnhakijana, eikä hänellä 14.7.2005 allekirjoittamansa eläkehakemuksen perusteella ollut työtuloja. Eläkelaitoksen mukaan sittemmin oli käynyt ilmi, että A oli ollut työsuhteessa 6.6. – 18.11.2005 työskennellen siten, että työttömyyseläkkeen ansioraja oli ylittynyt. A:lla ei hakemuksen mukaan siten ollut oikeutta työttömyyseläkkeeseen 1.8.2005 alkaen.

Eläketurvakeskus antoi asiassa lausunnon ja esitti hakemuksen hylkäämistä. Kantansa perusteluiksi Eläketurvakeskus lausui seuraavaa: Työntekijäin eläkelain (TEL) 4 c §:n 1 momentin mukaan ennen vuotta 1950 syntyneellä pitkäaikaisesti työttömällä työntekijällä on oikeus saada työttömyyseläkettä 60 vuotta täytettyään edellyttäen, että hänelle on TEL:n 4 c §:n 3 momentissa tarkoitettua eläketapahtumapäivää välittömästi edeltäneiden 15 kalenterivuoden aikana karttunut TEL:n 8 §:n 4 momentissa tarkoitettua peruseläkettä tai muuta siihen verrattavaa työ- tai virkasuhteeseen perustuvaa eläkettä yhteensä vähintään viideltä vuodelta, hän esittää työttömyyskassan tai kansaneläkelaitoksen todistuksen siitä, ettei hänellä ole enää oikeutta työttömyyspäivärahaan työttömyysturvalain (1290/2002) 6 luvun 7 tai 9 §:n mukaan ja että hän esittää työvoimatoimiston todistuksen siitä, että hän on siellä työttömänä työnhakijana ja ettei hänelle voida osoittaa sellaista työtä, jonka vastaanottamisesta hän ei voi kieltäytyä menettämättä oikeuttaan työttömyysturvalain mukaiseen työttömyyspäivärahaan.

TEL:n 4 c §:n 2 momentin mukaan työttömyyseläkettä suoritetaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, jonka aikana työntekijä täyttää TEL:n 4 c §:n 1 momentissa tarkoitetut eläkkeen saamisen edellytykset. Jos työntekijä on saanut 1 momentin 3 kohdassa tarkoitetun työvoimatoimiston todistuksen myöhemmin kuin kuukauden kuluessa 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetun päivärahatodistuksen antamisesta, eläke alkaa työvoimatoimiston todistuksen antamista seuraavan kuukauden alusta.

TEL:n 4 c §:n 4 momentin 2 kohdan mukaan työttömyyseläke myönnetään toistaiseksi. Työttömyyseläkettä ei kuitenkaan makseta kalenterikuukaudelta, jonka aikana eläkkeensaaja on ansiotyössä ansaiten vähintään 538,27 euroa kuukaudessa (vuoden 2005 indeksi). TEL:n 4 c §:n 6 momentissa säädetään, että saatuaan tietää seikasta, jonka perusteella eläkettä ei 4 momentin mukaan saisi maksaa, eläkelaitos keskeyttää eläkkeen maksamisen seuraavasta mahdollisesta maksujaksosta alkaen, jos syy eläkkeen keskeyttämiseen on edelleen olemassa. Jos eläkettä ei 4 momentin perusteella olisi saatu maksaa, eläkelaitos perii maksetun eläkkeen takaisin. Jos eläkettä ei ole perittävä takaisin kolmea kuukautta pitemmältä ajalta, eläkelaitos voi erityisestä syystä luopua takaisinperinnästä. Eläke voidaan periä takaisin myös kuittaamalla se vastaisista eläke-eristä.

TEL:n 21 d §:n 1 momentin mukaan vakuutusoikeus voi eläkelaitoksen esityksestä poistaa päätöksen ja määrätä asian uudelleen käsiteltäväksi, jos lainvoimainen päätös perustuu väärään tai puutteelliseen selvitykseen taikka on ilmeisesti lain vastainen.

Koska A oli esittänyt TEL:n 4 c §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetun työttömyyskassan todistuksen ja mainitun säännöksen 3 kohdassa tarkoitetun työvoimatoimiston todistuksen, Eläketurvakeskuksen mielestä TEL:n 4 c §:n 1 momentin mukaiset työttömyyseläkkeen saamisen edellytykset olivat täyttyneet 31.7.2005 ja eläke oli alkanut TEL:n 4 c §:n 2 momentin mukaisesti oikein 1.8.2005. Näin ollen Eläketurvakeskuksen mielestä edellytyksiä TEL:n 21 d §:n 1 momentin mukaiselle päätöksen poistamiselle ei ollut olemassa.

Eläketurvakeskus totesi lisäksi, että A on ollut ansiotyössä ja hänen kokonaisansionsa työskentelykuukausilla jaettuna ovat ylittäneet TEL:n 4 c §:n 4 momentin 2 kohdassa säädetyn enimmäismäärän (538,27 euroa vuoden 2005 indeksissä). Koska eläkettä on jo ehditty maksaa, tulee eläkelaitoksen periä aiheetta maksettu eläke takaisin TEL:n 4 c §:n 6 momentin mukaisesti niiltä kuukausilta, joilta ansioraja ylittyy.

Vakuutusoikeuden ratkaisu

Vakuutusoikeus hylkäsi hakemuksen.

Vakuutusoikeuden perustelut

Jos työntekijäin eläkelain mukaista eläkettä koskeva lainvoimainen päätös perustuu väärään tai puutteelliseen selvitykseen taikka on ilmeisesti lain vastainen, vakuutusoikeus voi poistaa päätöksen ja määrätä asian uudelleen käsiteltäväksi. Vakuutusoikeuden arvion mukaan hakemuksessa ei ollut esitetty eikä asiassa muutoinkaan ollut ilmennyt sellaisia seikkoja, joiden perusteella edellytykset eläkelaitoksen antaman päätöksen poistamiselle olisivat olleet olemassa.

Lainkohdat

Työntekijäin eläkelaki, joka oli voimassa 31.12.2006 saakka, 21 d § 1 mom.
Työntekijän eläkelain voimaanpanolaki 12 §

Osasto
2

Asian aikaisemmat vaiheet:
ETK39941