Tiivistelmä päätöksen sisällöstä
Leskeneläkkeen poikkeuksellista eläkesovitusta koskevan säännöksen tulkittiin tarkoittavan suojata myös leskiä, joilla ei ole tuloja lainkaan. Leski ei ollut työnhakijana työvoimatoimistossa eikä hän myöskään ollut hakenut omaa työeläkettä.
Esitiedot
A:lle oli myönnetty työeläkelakien mukainen perhe-eläke edesmenneen miehensä jälkeen 1.8.2002 alkaen. Perhe-eläke myönnettiin ns. alkueläkkeenä ajalle 1.8.2002 – 31.1.2003. Tällöin leskeneläkkeen määrä oli puolet edunjättäjän eläkkeestä. Leskeneläkkeeseen tehtiin eläkesovitus 1.2.2003 alkaen A:n oman laskennallisen eläkkeen kanssa. Tällöin perhe-eläkkeeseen tehty eläkesovitus aiheutti A:n leskeneläkkeeseen vähennyksen.
A haki eläkelaitokselta perhe-eläkkeeseen uutta eläkesovitusta todellisten tulojensa perusteella, koska hänen työsuhteensa, joka oli jatkunut edunjättäjän kuolinhetkellä, oli päättynyt 30.6.2004, eikä A ollut hakeutunut työvoimatoimistoon työnhakijaksi eikä hän ollut hakenut omaa työeläkettä terveyssyistä. A ilmoitti ainoaksi tulonlähteekseen perhe-eläkkeen.
Eläkelaitos hylkäsi hakemuksen työntekijäin eläkelain 8 e §:n 1 momentin perusteella, koska A:lla ei ollut oikeutta saada omaa työeläkettä eikä hänellä ollut ollut 1.7.2004 jälkeen ansiotuloja tai ansiotuloihin perustuvia etuuksia, kuten työttömyyspäivärahaa. Poikkeuksellista eläkesovitusta ei tehty, koska A:lla ei ollut sellaista lain edellyttämää todellista tuloa, jota voitaisiin käyttää vertailussa todellisten tulojen muuttumisesta vähintään neljänneksen (25 %) pienemmäksi kuin 1.2.2003 alkaen eläkesovituksessa huomioitu laskennallinen eläke.
A haki eläkelaitoksen päätökseen muutosta eläkelautakunnalta ja vaati poikkeuksellista eläkesovitusta todellisten tulojensa perusteella. A perusteli vaatimustaan sillä, että perhe-eläkkeen tarkoituksena on korvata edunjättäjän kuolemasta aiheutunutta taloudellista menetystä ja hylkäysperusteena ei voi olla se, että pitäisi olla jotain tuloa, jotta poikkeuksellinen eläkesovitus voidaan tehdä. Sovitusperusteena täytyy olla 0 euroa. A kertoi todellisten tulojensa muuttuneen enemmän kuin neljänneksen pienemmäksi kuin 1.2.2003 alkaen eläkesovituksessa huomioitu laskennallinen eläke.
Eläkelautakunnan ratkaisu
Eläkelautakunta hylkäsi A:n valituksen.
Eläkelautakunnan perustelut
Perhe-eläkkeen tarkoituksena on korvata tulon menetystä. Eläkesovituksessa on kysymys siitä, missä määrin lesken omat ansiot tai muut eläkkeet säilyttävät tulotason kuolemantapauksessa, eli toisin sanoen lesken omat mahdollisuudet toimeentulotason säilyttämiseksi otetaan huomioon.
Leskeneläkkeen tasoa määrättäessä otetaan vähentävänä huomioon lesken omaan ansiotyöhön perustuva eläke. Kysymys on eläkesovituksesta, jossa lesken oman eläkkeen ylittäessä eläkesovitusperusteen leskeneläkettä vähennetään määrällä, joka on puolet lesken oman eläkkeen ja eläkesovitusperusteen erotuksesta.
Jos leskellä ei ole oikeutta saada työ- tai virkasuhteeseen tai yrittäjätoimintaan perustuvaa eläkettä tai jos leski saa työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä, otetaan eläkesovituksessa lesken hakemuksesta eläkkeiden asemesta huomioon hänen saamansa keskimääräiset ansiotulot ja niihin perustuvat etuudet sekä osaeläke. Edellytyksenä kuitenkin on, että sanotut ansiotulot ja etuudet sekä osaeläke, kun ansiotuloista otetaan huomioon 60 prosenttia, ovat yhteensä vähintään neljänneksen pienemmät kuin lesken laskennallinen eläke.
Samoin voidaan leskeneläkkeen määrä hakemuksesta tarkistaa, jos lesken olosuhteissa tapahtuu viiden vuoden kuluessa edunjättäjän kuolemasta muutos, jonka vuoksi edellä mainitut edellytykset täyttyvät. Keskiansio lasketaan tällöin kuuden kuukauden ajalta ennen hakemusta, ja muutoksen katsotaan tapahtuneen tämän takautuvan jakson alussa. Näin tarkistettua leskeneläkettä suoritetaan takautuvasti sanotulta kuudelta kuukaudelta.
A:lle oli myönnetty perhe-eläke 1.8.2002 alkaen ja se edelleen eläkesovitettuna 1.2.2003 lukien. Eläkesovitus oli tehty A:n laskennallisen eläkkeen perusteella. Sittemmin A:n työsuhde oli päättynyt, eikä hänellä ollut ilmoituksensa mukaan ollut enää 1.7.2004 jälkeen muuta tuloa kuin saamansa eläkesovitettu leskeneläke. Koska A:lla ei ollut todellista ansiotuloa tai siihen perustuvaa etuutta, eläkelautakunta katsoi, etteivät poikkeuksellisen eläkesovituksen soveltamiselle säädetyt edellytykset täyty.
Äänestyspäätös 3-2.
Muutoksenhaku vakuutusoikeudessa
A haki muutosta eläkelautakunnan päätökseen ja vaati edelleen poikkeuksellista eläkesovitusta todellisten tulojensa perusteella. Hän kertoi tilanteensa muuttuneen niin, että hän oli tehnyt satunnaisia konsulttitöitä toukokuusta 2005 lähtien kotoa käsin entiselle työnantajalleen.
Vakuutusoikeuden ratkaisu
Eläkelautakunnan päätös kumottiin ja asia palautettiin eläkelaitokselle uudelleen käsiteltäväksi.
Vakuutusoikeuden perustelut
Työntekijäin eläkelain 8 e §:n 1 momentin mukaan, jos leskellä ei ole oikeutta saada työ- tai virkasuhteeseen tai yrittäjätoimintaan perustuvaa eläkettä tai jos leski saa työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä, otetaan eläkesovituksessa lesken hakemuksesta eläkkeiden asemesta huomioon hänen saamansa keskimääräiset ansiotulot ja niihin perustuvat etuudet ja osaeläke. Edellytyksenä kuitenkin on, että sanotut ansiotulot ja etuudet sekä osaeläke, kun ansiotuloista otetaan huomioon 60 prosenttia, ovat yhteensä vähintään neljänneksen pienemmät kuin lesken työntekijäin eläkelain 8 c §:n mukaisesti määrätty eläke. Samoin voidaan leskeneläkkeen määrä hakemuksesta tarkistaa, jos lesken olosuhteissa tapahtuu viiden vuoden kuluessa edunjättäjän kuolemasta muutos, jonka vuoksi mainitut edellytykset täyttyvät.
Leskeneläkkeen poikkeuksellista eläkesovitusta koskeva edellä mainittu säännös on tarkoitettu suojaamaan tilanteita, joissa lesken laskennallisen eläkkeen perusteella laskettu eläke ei vastaa lesken todellisia tuloja ja taloudellista asemaa. Vakuutusoikeus katsoo, että kyseisen säännöksen voidaan tulkita tarkoittavan suojata myös leskiä, joilla ei ole tuloja lainkaan. Näin ollen A:n leskeneläkkeeseen tulee tehdä poikkeuksellinen eläkesovitus hänen todellisten nollatulojensa perusteella 1.7.2004 lukien.
Lainkohta
Työntekijäin eläkelaki 8 e §
Osasto
2
Asian aikaisemmat vaiheet:
ETK39764
ELK1309/05