Format Kahden maan työskentely

Asianumero
C-115/11
Päätöksen antaja
EUTI
Päätöksen antopäivä
4.10.2012
Asiakirjan laji
Tuomio

Tiivistelmä päätöksen sisällöstä

Tapauksessa oli kyse puolalaisesta yrityksestä Format, jonka kotipaikka oli Puolassa ja yritys toimi samanaikaisesti useassa eri jäsenvaltiossa. Format työllisti Puolassa palvelukseen otettuja työntekijöitä ja kiinnitti heitä eri jäsenvaltioissa suoritettaviin rakennusurakoihin.

Formatin palveluksessa työskentelevä henkilö (Kita) asui Puolassa ja teki töitä Formatille kolmeen otteeseen eri määräaikaisten työsopimusten perusteella Ranskassa ja Suomessa. Työsopimuksissa työn suorituspaikaksi oli mainittu useampia maita, vaikka itse asiassa Kita työskenteli kullakin jaksolla vain yhdessä valtiossa. Puolan sosiaalivakuutuslaitos ZUS antoi näiden tietojen perusteella aluksi Formatin hakemuksesta Kitalle E101-todistukset useassa maassa työskentelyn perusteella (asetus 1408/71 art. 14.2.b). Tämän jälkeen ZUS kuitenkin kieltäytyi antamasta todistuksia, koska se ei katsonut Kitan olevan artiklan 14.2.b tarkoittama kahdessa tai useammassa maassa työskentelevä henkilö. 

Tuomioistuimelle esitettyjen ennakkoratkaisukysymysten sisältönä oli se, että voidaanko sellaista henkilöä pitää usean maan työskentelijänä, jos hänen on työsopimuksen perusteella velvoitettu työskentelemään eri jäsenvaltioissa, vaikka hän tosiasiassa oli työskennellyt pitkiä ajanjaksoja vain yhdessä jäsenvaltiossa.

Tuomioistuin totesi, että Kitaa ei voitu pitää artiklassa 14.2.b. tarkoitettuna useassa maassa työskentelevänä henkilönä. Tuomioistuimen mukaan E101 todistusta antavan laitoksen on velvollisuus arvioida sovellettavan sosiaaliturvalainsäädännön määrittämistä koskevien sääntöjen soveltamisen kannalta merkityksellisiä seikkoja oikein ja taata todistuksessa olevien seikkojen olevan tosia. Tuomioistuin totesi, että todistus annetaan yleensä etukäteen ennen työskentelyjaksojen alkua ja työsopimuksessa ilmenevillä kuvauksilla työn luonteesta on erityinen merkitys tässä arvioinnissa. Todistuksen antava laitos voi kuitenkin myös ottaa huomioon esimerkiksi sen, miten työnantajan ja työntekijän välisiä vastaavanlaisia sopimuksia on aiemmin pantu täytäntöön käytännössä aiemmin sekä sopimuksen tekemiseen liittyvät olosuhteet ja yrityksen toiminnan ominaispiirteet.

Alkuperäinen tuomio

Lainkohdat

Asetus 1408/71 14.2.b artikla