27 §
(Mu:9.6.1961/303)
Mom. 1
Jos eläkkeensaajalla on oikeus saada korvausta sairauden, vian tai vamman johdosta muun lain kuin kansaneläkelain nojalla, on hänelle saman sairauden, vian tai vamman johdosta suoritettava työkyvyttömyyseläkettä vain, jos se on suurempi kuin samalta ajalta muun lain nojalla suoritettava vastaava korvaus, ja tällöinkin vain se määrä, millä eläke ylittää sanotun korvauksen.
Mom. 2
Jos tämän lain ja kansaneläkelain nojalla maksettavat eläkkeet yhteensä ovat enemmän kuin kuusikymmentä sadalta 16 §:n 1 momentissa tarkoitetusta palkasta, kuitenkin vähintään 120 000 markkaa vuodessa, vähennetään tämän lain mukaista eläkettä sanottujen eläkkeiden yhteismäärän ja edellä tarkoitetun määrän erotuksella. Eläkkeiden määriä tällöin laskettaessa ei oteta huomioon 22 §:n mukaista eläkkeen korotusta. Eläkkeensaajalle on kuitenkin aina suoritettava tämän lain mukaista eläkettä vähintään niin paljon, kuin hänellä 17 §:n 2 momentin mukaan olisi oikeus saada eläkettä vapaakirjan perusteella.
Mom. 3
Henkilölle, joka saa eläkettä valtion työntekijäin eläkkeistä annettujen säännösten nojalla pääasiallisesti jäänsärkijöissä tapahtuneen palveluksen perusteella, suoritetaan tämän lain mukaista eläkettä vain niin paljon, kuin hänellä olisi oikeus saada eläkettä vapaakirjan perusteella.
Mom. 4
Eläkekassalla on 1 momentin estämättä oikeus, jos siinä mainitun korvauksen saaminen on viivästynyt eläkkeensaajasta riippumattomasta syystä, suorittaa eläke täysimääräisenä sekä saada suorittamansa määrä takaisin korvausvelvolliselta, ei kuitenkaan siltä, joka jo oli täyttänyt korvausvelvollisuutensa vilpittömässä mielessä. Kassalle täten tulevaa korvausta älköön määrättäkö suuremmaksi, kuin niitä eläkkeensaaja eläkettä vastaavana korvauksena olisi ollut oikeutettu saamaan tai jo on saanut.
Mom. 5
Jos eläkkeensaaja on 4 momentin perusteella nostanut eläkettä ja sen jälkeen saa vastaavan korvauksen korvausvelvolliselta, on eläkekassalla oikeus saada suorittamansa eläke takaisin eläkkeensaajalta tämän saaman korvauksen määrään asti. Takaisin perillinen voidaan toteuttaa siten, että kassan momentin nojalla suoritettavaa eläkettä alennetaan korvauksen määrällä tai sen suorittaminen keskeytetään, kunne täten säästyneet eläke-erät ovat ylitä suuret kuin eläkkeensaajan nostama korvaus.