27 §
(30.12.1966/739; Mu:23.6.1975/493)
Mom. 1
Jos vanhuus- tai työkyvyttömyyseläkkeensaajalla on oikeus saada myös kansaneläkettä, elinkorkoa tapaturmavakuutuslain tai sotilasvammalain perusteella tai jatkuvaa korvausta työansion menetyksestä liikennevakuutuslain perusteella, vähennetään, milloin eläkkeiden jakorvausten yhteismäärä ylittää 66 prosenttiaeläkkeen perusteena olevasta palkasta, ylittäväosa tämän lain mukaisesta eläkkeestä. (11.12.1970/768)
Mom. 2
Jos saman edunjättäjän kuoleman johdostaedunsaajille myönnetyt tämän lain mukainenperhe-eläke sekä tapaturmavakuutuslain tai sotilasvammalain mukainen huoltoeläke tahi liikennevakuutuslain mukainen jatkuva korvausyhteensä ylittävät jäljempänä säädetyn yhteensovitusrajan, vähennetään ylittävä osa tämänlain mukaisesta perhe-eläkkeestä. Yhteensovitusraja on, milloin edunsaajia on yksi, 30 prosenttia, milloin edunsaajia on kaksi, 45 prosenttia, milloin edunsaajia on kolme, 60 prosenttia, tai milloin edunsaajia on neljä taiuseampia, 66 prosenttia edunjättäjän eläkkeenperusteena olevasta palkasta vähennettynäedunsaajina oleville 16 vuotta nuoremmillelapsille saman edunjättäjän jälkeen perhe-eläkelain mukaan maksettavan yhteenlasketun eläkkeen kansaneläkelain 27 §:ssä tarkoitettua kolmatta kuntaryhmää vastaavalla määrällä, sekä,jos tämän lain mukaisena edunsaajana on myösleski, perhe-eläkelain mukaisen leskeneläkkeenperusosan määrällä, kuitenkin siten, että perheeläkelain mukaisena vähennyksenä ei otetahuomioon enempää kuin 30 prosenttia eläkkeen perusteena olevasta palkasta. (11.12.1970/768)
Mom. 3
Eläkekassalla on 1 momentin estämättä oikeus, jos siinä mainitun korvauksen saaminen on viivästynyt eläkkeensaajasta riippumattomasta syystä, suorittaa eläke täysimääräisenä sekä saada suorittamansa määrä takaisin korvausvelvolliselta, ei kuitenkaan siltä, joka jo oli täyttänyt korvausvelvollisuutensa vilpittömässä mielessä. Kassalle täten ,tulevaa korvausta älköön määrättäkö suuremmaksi kuin mitä eläkkeensaaja eläkettä vastaavana korvauksena olisi ollut oikeutettu saamaan tai jo on saanut.
Mom. 4
Jos eläkkeensaaja on 3 momentin perusteella nostanut eläkettä ja sen jälkeen saa vastaavan korvauksen korvausvelvolliselta, on eläkekassalla oikeus saada suorittamansa eläke takaisin eläkkeensaajalta tämän saaman korvauksen määrään asti. Takaisinperiminen voidaan toteuttaa siten, että kassan 1 momentin nojalla suoritettavaa eläkettä alennetaan korvauksen määrällä tai sen suorittaminen keskeytetään, kunnes täten säästyneet eläkeerät ovat yhtä suuret kuin eläkkeensaajan nostama korvaus.
Mom. 5
Jos tämän lain mukaisen eläkkeen vahvistamisen jälkeen muita 1 ja 2 momentissa mainittuja eläkkeitä tai korvauksia korotetaan, ei korotusta oteta huomioon tämän lain mukaisessa eläkkeessä.
Mom. 6
Eläkkeitä tämän lain mukaan yhdistettäessä ei oteta huomioon 22 §:n mukaista eläkkeen korotusta.