1 §
(28.11.1997/1056)
Mom. 1
Tätä lakia sovelletaan vuotta lyhyemmäksi ajaksi tarkoitettuun työsuhteeseen, jossa työntekijä toimii:
1) muusikkona;
2) näyttelijänä, tanssijana tai muuna esiintyvänä taiteilijana taikka ohjaajana, dramaturgina, koreografina, pukusuunnittelijana tai lavastajana;
3) sanoma- tai aikakauslehden toimittajana tai toimituksellisena avustajana taikka muun painomenetelmällä aikaansaadun teoksen valmistajana;
4) radio- tai televisio-ohjelman toimittajana tai kuuluttajana taikka taiteellisena avustajana;
5) kielenkääntäjänä, tulkkina tai oppaana; taikka
6) valokuvan tai elokuvan valmistukseen osallistuvana kuvaajana, leikkaajana tai taiteellisena avustajana.
Mom. 2
Lain soveltamisen edellytyksenä on lisäksi, että 1 momentissa tarkoitetussa työsuhteessa luovan taiteellisen tai esityksellisen työn osuus on ratkaiseva.
Mom. 3
Tätä lakia sovelletaan myös muuhun kuin 1 momentissa tarkoitettuun työsuhteeseen, joka ei jatkukuukautta. Lakia sovelletaan myös vähintään kuukauden jatkuvaan työsuhteeseen siltä osin kuin siihen ei työntekijäin eläkelain (395/1961) 1 §:n 1 momentin 2 kohdan perusteella sovelleta mainittua lakia.
Mom. 4
Työsuhteen pituudesta riippumatta tätä lakia sovelletaan työsuhteeseen, jossa työnantajana on luonnollinen henkilö tai kuolinpesä ja jossa työ ei liity työnantajan elinkeino- tai muuhun tulonhankkimistoimintaan.
Mom. 5
Tämä laki ei koske työsuhdetta siltä osin kuin se on ollut voimassa ennen sitä vuotta, jona työntekijä on täyttänyt 14 vuotta. Laki ei myöskään koske urheilemista. Tämän pykälän 3 ja 4 momenttia ei sovelleta työsuhteeseen, jonka perusteella työntekijällä on oikeus eläkkeeseen työntekijäin eläkelain 8 §:n 4 momentin 2-9 tai 12 kohdassa mainitun lain, eläkeohjesäännön tai eläkesäännön mukaan. (Mu:27.3.1998/228)
Mom. 6
Jos syntyy epäselvyyttä siitä, onko tätä lakia sovellettava tiettyyn henkilöön, asian ratkaisee työnteettäjän tai suorittajan taikka eläkelaitoksen hakemuksesta eläketurvakeskus.
Sinfoniaorkesterin konsertissa solistina toimineeseen pianotaiteilijaan oli sovellettava TaEL:a. Yhtiöllä, joka oli tilannut taiteilijan esittämään pianokon serton sinfoniaorkesterinsa konsertissa, oli oikeus johtaa ja valvoa hänen työskentelyään ja käytännössä tätä oikeutta käytti orkesterin kapellimestari. Näin ollen pianotaiteilija oli työsuhteessa yhtiöön ja työskenteli TaEL:n piiriin kuuluvana muusikkona solistina toimiessaan. Johto- ja valvontaoikeuden olemassaoloon ei siten vaikuttanut se, että solistin ohjelmistoon kuuluvan teoksen tulkinta oli hänen yksinomaisessa määräyksessään. VakO 11.5.1989 (ETK sov1154) Työeläke 4/88