1.1 Pension betalas i regel till pensionstagaren själv
Om en pensionstagare har uppnått myndighetsåldern betalas pensionen i regel till pensionstagaren själv.
Pensionen betalas månatligen så att den på den förfallodag som anges i pensionsbeslutet står att lyftas från ett av pensionstagaren uppgivet konto i ett penninginstitut som är verksamt i Finland.
På pensionstagarens begäran kan pensionen också betalas in på pensionstagarens konto i en bank utomlands.
Pensionsanstalten betalar pensionen månatligen till den finländska banken på den avtalade utbetalningsdagen. Den finländska banken förmedlar pensionen vidare till banken utomlands. Pensionsanstalten kan betala pensionen också direkt till en bank i ett SEPA-land.
Om pensionen betalas till utlandet kan pensionstagaren inte lyfta pensionen på den utbetalningsdag som anges i beslutet. På pensionen betalas ingen dröjsmålsförhöjning med anledning av dröjsmålet i betalningen.
Mera
1.1.1 Utbetalningsdagen för en fortlöpande pension anges i pensionsbeslutet
I pensionsbeslutet fastställs för pensionstagaren den dag då pensionen ska betalas ut. Utbetalningsdagen är den dag då pensionen står att lyftas av pensionstagaren. Den utbetalningsdag som fastställs i pensionsbeslutet är bindande förfallodag för pensionsanstalten.
Enligt lagen om skuldebrev skjuts förfallodagen fram till följande vardag om förfallodagen infaller på
- en helgdag
- självständighetsdagen
- första maj
- julaftonen
- midsommaraftonen eller
- en helgfri lördag.
Mera
1.1.2 Diverse pensionsanstalters utbetalningsdagar
Pensionsanstalter inom den privata sektorn betalar oftast ut pensionen den första dagen i månaden. Om den första dagen i månaden inte är bankdag, betalas pensionen den första bankdagen i månaden.
Utbetalningsdagen kan inte av exempelvis skatteskäl flyttas till föregående månad i sådana fall då månadens första dag inte är bankdag.
Arbetspensioner kan betalas ut också andra dagar. Utbetalningsdagarna för pensioner som betalas ut regelbundet är för bl.a.
- LPA den andra bankdagen
- pensioner inom den kommunala sektorn den tredje vardagen
- statliga pensioner den tjugonde dagen
- pensioner till anställda hos kyrkan och FPA den första vardagen i månaden
- SPK den sista dagen i månaden.
Pensionsstiftelsernas och pensionskassornas utbetalningsdagar varierar beroende på pensionsstiftelse och pensionskassa mellan den första och den sista dagen i månaden. Utbetalningsdagen för pensionerna fastställs i respektive pensionsstiftelses eller pensionskassas stadgar.
1.2 Utbetalning av pension till pensionstagare i konkurs
I fråga om pensionstagare i konkurs betalas ingen pensionsdel till konkursboet för konkurstiden. Pensionen betalas till pensionstagaren själv.
Vid konkurser som började före 1.9.2004 tillkom en del av gäldenärens pension konkursboet. Enligt konkurslagen, som trädde i kraft 1.9.2004, ingår i en fysisk persons konkursbo inte sådan egendom eller sådana inkomster som denne förvärvar efter att konkursen har börjat. Vid konkurser som har börjat efter 1.9.2004 betalas därför ingen pensionsdel till konkursboet.
Merat
1.3 Utbetalning av retroaktiv invalidpension eller arbetslivspension, när FPA har betalat rehabiliteringspenning för samma tid
Om pensionstagaren har beviljats invalidpension eller arbetslivspension retroaktivt för sådana tid för vilken FPA redan har betalat rehabiliteringspenning till pensionstagaren, betalas endast den del av den retroaktiva pensionen som överskjuter rehabiliteringspenningen till pensionstagaren.
Retroaktiv invalidpension eller arbetslivspension betalas inte till någon till den del den retroaktiva pensionen motsvarar rehabiliteringspenningen från FPA.
Om FPA har betalat rehabiliteringspenning till pensionstagare till pensionstagaren, dras rehabiliteringspenningen till pensionstagare inte av från den retroaktiva invalidpensionen eller arbetslivspensionen. Då betalas hela den retroaktiva pensionen till pensionstagaren själv.
Det är inte ändamålsenligt att dra av rehabiliteringspenning till pensionstagare från arbetspensionen, eftersom FPA justerar beloppet av folkpensionen och rehabiliteringspenningen med anledning av invalidpensionen eller arbetslivspensionen.
Mera
Ersättning för uppehälle som FPA betalat för rehabiliteringstiden är en rehabiliteringspenningförmån, som inte beaktas när rehabiliteringspenning dras av från pensionen.
Mera
När pensionsanstalten avgör pensionsärendet hämtar den uppgifterna om rehabiliteringspenning som pensionssökanden fått från FPA
- genom sitt eget användargränssnitt eller
- genom användargränssnittet på Arek-skrivbordet.
Vid behov innehåller pensionsanstalten den retroaktiva pensionen, om retroaktiv pension beviljas för den tid då FPA betalat rehabiliteringspenning.
FPA får besked om den beviljade pensionen via användargränssnittet och meddelar beloppet av den utbetalda rehabiliteringspenningen per brev till pensionsanstalten.
Anvisningarna om utbetalning av retroaktiv invalidpension eller arbetslivspension i en situation där pensionstagaren redan har fått rehabiliteringspenning från FPA för samma tid tillämpas på situationer där den retroaktiva tiden infaller 1.1.2017 eller senare.
Mera
1.4 Pension kan betalas till någon annan med stöd av bestämmelse i lag
En pension eller pensionsdel kan betalas till någon annan än pensionstagaren endast med stöd av en bestämmelse i lag.
1.5 Pension får varken överlåtas på någon annan eller pantsättas
En pension får inte överlåtas på någon annan person.
En pension får inte heller pantsättas. Ett avtal om pantsättning av pension är ogiltigt.
Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.
Välj giltighetstid och tryck Byt.
Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).
Ändringar jämfört med den tidigare versionen
Anvisningen har uppdaterats med ändringar som medförs av social- och hälsovårdsreformen. Genom reformen överfördes ansvaret för att ordna social- och hälsovård från kommunerna till välfärdsområdena 1.1.2023, inklusive de tidigare socialnämndernas uppgifter. Dessutom har anvisningen uppdaterats med uppgiften att det inte innehålls skatt på pension som betalas till Sysselsättningsfonden som ersättning för vuxenutbildningsstöd.
2.1.1.1 Regressrätt
En person kan beviljas en primär förmån retroaktivt för samma tid för vilken personen redan har beviljats en sekundär förmån. Den som betalat ut den sekundära förmånen kan då få regressrätt till den senare beviljade primära förmånen.
Regressrätten kan gälla
- hela pensionen eller
- en del av pensionen.
Regressrätt kan uppkomma, om
- det vid beviljande av en sekundär förmån inte har kunnat förutses att personen i fråga senare beviljas en primär förmån retroaktivt för samma tid. Den senare beviljade förmånen kan antingen utgöra ett fullständigt hinder för att den tidigare beviljade förmånen betalas ut eller minska förmånsbeloppet.
- det vid beviljandet av den sekundära förmånen kan förutses att en primär förmån sannolikt kommer att beviljas för samma tid. Den sekundära förmånen beviljas till exempel för att man redan på förhand bedömer att det kommer att dröja länge innan den primära förmånen beviljas. Med hjälp av den sekundära förmånen tryggas sökandens försörjning medan ansökan om den primära förmånen behandlas.
T.ex. följande kan ha regressrätt:
- den som utbetalar sociala förmåner (t.ex. sjukdagpenning, arbetslöshetsförmåner och utbildningsförmåner, FPA-pensioner)
- någon (t.ex. arbetsgivaren eller välfärdsområdet) som betalar en prestation under en tid för vilken det senare betalas retroaktiv arbetspension.
2.1.1.2 Betalningskrav
Pensionsanstalten är skyldig att betala pensionstagarens pension till en annan mottagare bara om pensionsanstalten har fått ett yrkande om betalning av pensionen minst två veckor innan pensionen betalas ut.
Som pensionens utbetalningsdag betraktas den dag då pensionsanstalten har förordnat att pensionen ska betalas ut. Som pensionens utbetalningsdag betraktas således den dag då pensionsanstalten skapar utbetalningsfilen som sänds till banken.
Pensionsanstalten kan också betala pensionen till en annan mottagare med stöd av ett meddelande som har inkommit efter tidsfristen på två veckor, om detta är behandlingstekniskt möjligt.
Mera
Begynnelsetidpunkten för pensionsutbetalningen avgörs inte utgående från den faktiska utbetalningstidpunkten. Pensionens utbetalningsdag är en annan dag än den dagen då pensionen finns tillgänglig för pensionstagaren att lyfta och fram till vilken t.ex. dröjsmålsförhöjning beräknas.
Pensionsanstalten kan också betala pensionen till en annan mottagare med stöd av ett meddelande som har inkommit efter tidsfristen på två veckor, om detta är behandlingstekniskt möjligt.
2.1.1.3 Regressförfarandet i praktiken
I praktiken består regressförfarandet i allmänhet av följande faser:
- Någon, t.ex. FPA, beviljar personen en förmån.
- Utbetalaren sänder ett förhandsmeddelande om indrivning av retroaktiv pension. Alternativt kontrollerar pensionsanstalten genom en förfrågan om FPA-förmåner om någon annan förmån har betalats.
- Pensionsanstalten beviljar arbetspension retroaktivt för samma tid för vilken den andra utbetalaren har beviljat en förmån.
- Pensionsanstalten innehåller den retroaktiva pensionen och utreder till vem den ska betalas.
- Den som kan ha regressrätt får veta om pension som pensionsanstalten beviljat t.ex. genom pensionsregistret. Alternativt meddelar pensionsanstalten särskilt om beviljandet av retroaktiv pension.
- Den som kan ha regressrätt sänder ett indrivningsmeddelande med ett detaljerat krav på betalning av den retroaktiva pensionen för en viss tid och till ett visst belopp.
- Pensionsanstalten betalar den retroaktiva pensionen, som den innehållit, med stöd av indrivningsmeddelandet till den som betalat den sekundära förmånen.
- Den överskjutande delen betalas till pensionstagaren själv.
Praxis kan variera beroende på vilken förmån det gäller. Närmare beskrivningar av förfarandena finns i olika anvisningar.
2.1.1.4 Retroaktiv pension
Med retroaktiv pension avses alla sådana pensionsposter som hänför sig till tiden innan en pension börjar betalas ut regelbundet.
När en retroaktiv pension fastställs härleds pensionsbetalningens begynnelsetidpunkt kalkylmässigt från utfärdandet av pensionsbeslutet.
2.1.1.4.1 Tid för vilken retroaktiv pension innehålls
Pensionsanstalten innehåller den retroaktiva pensionen och utreder separat till vem den retroaktiva pensionen ska utbetalas. Tiden då retroaktiv pension innehålls varierar beroende på förmån. Retroaktiv pension kan innehållas t.ex.
- till slutet av den månad då beslutet meddelats eller
- till slutet av den månad som närmast följer på den då beslutet meddelats.
2.1.1.4.2 Retroaktiv pension till en annan pensionsanstalt när pensionsordningen ändras
När en pensionsordning överförs från en pensionsanstalt till en annan, kan det i praktiken förekomma situationer där fel pensionsanstalt har betalat ut pension till pensionstagaren till följd av dröjsmål med registeruppgifterna.
Kostnadsfördelningen mellan pensionsanstalterna korrigeras så att den pensionsanstalt som ansvarar för pensionen betalar bruttobeloppet av den retroaktiva pensionen till den pensionsanstalt som felaktigt betalat ut pensionen.
Pensionsanstalterna avtalar sinsemellan om detaljerna i förfarandet.
2.1.1.5 Avstående från förhandsmeddelande vid de flesta regressbetalningar
Vid de flesta regressbetalningar avstår man från förhandsmeddelandet. I fortsättningen kontrollerar pensionsanstalten genom förfrågan om FPA-förmåner om det har beviljats andra förmåner för den tid för vilken retroaktiv pension beviljas.
Uppgifter om förmåner som betalas av FPA som fås med en förfrågan om FPA-förmåner kan ses på
- användargränssnittet på Arek-skrivbordet eller
- pensionsanstaltens användargränssnitt.
Uppgifter om förmåner som FPA betalat kan också ses i inkomstregistret.
2.1.1.5.1 Förhandsmeddelande används vid regressrätt som gäller utkomststöd från FPA och välfärdsområdet
Vid återindrivning av utkomststöd genom regress används fortfarande förhandsmeddelande om att den som har betalat en sekundär förmån eventuellt har regressrätt till retroaktiv arbetspension.
2.1.1.5.2 Förhandsmeddelande används vid regressrätt som gäller arbetslöshetskassorna
Vid återindrivning till arbetslöshetskassor genom regress används fortfarande förhandsmeddelande om att den som har betalat en sekundär förmån eventuellt har regressrätt till retroaktiv arbetspension.
2.1.1.6 Meddelandena om återindrivning skickas per e-post
Meddelandena om återindrivning skickas per e-post. De skickas inte längre per post.
2.1.1.7 Uppgifterna om förmånen specificeras enligt inkomstslag i indrivningsmeddelandet
I indrivningsmeddelandet bör uppgifterna om förmånerna specificeras enligt inkomstslag i enlighet med inkomstslagen i inkomstregistret. Det är också bra att uppge inkomstregisterkoden för inkomstslag i indrivningsmeddelandet.
Mera
Uppgifterna per inkomstslag behövs för att pensionsanstalten får exakta uppgifter för att kunna lämna uppgifterna till inkomstregisret och för att regressavdraget i meddelandet till inkomstregistret ska överensstämma med FPA:s meddelanden om förmåner.
2.1.1.8 VILMA-pensioner
I fråga om VILMA-pensioner sköter den sista pensionsanstalten (VILMA-anstalten) utbetalningen av pensionen till andra än pensionstagaren.
Utbetalningsdagen för hela pensionen är VILMA-anstaltens utbetalningsdag.
2.1.1.9 Återbäring av överskottsbetalning
FPA återbär överskottsbetalningen till pensionsanstalten, om pensionsanstalten har betalat för mycket arbetspension till FPA som regress.
Pensionsanstalten ska gärna kontrollera indrivningsbeloppet på nytt hos FPA, om det har gått en längre tid mellan regressmeddelandet och beslutet om utbetalning av arbetspension. Det kan minska antalet återbäringar av överskottsbetalningar till pensionsanstalten.
Mera
När inkomstregistret är i bruk kan FPA inte längre återbära överskottsbetalning direkt till pensionstagaren.
2.1.1.10 Till välfärdsområdet och arbetsgivaren kan det också betalas framtida pension
Pension som betalas till välfärdsområdet som ersättning för institutionsvård, institutionsservice eller familjevård kan vara
- retroaktiv pension eller
- framtida pension.
Till arbetsgivaren kan det betalas
- rehabiliteringspenning eller invalidpension med rehabiliteringstillägg som beviljats rehabiliteringsklienten retroaktivt
framtida rehabiliteringsförmån, om arbetsgivaren betalar rehabiliteringsklienten lön under den tid då rehabiliteringen pågår
2.1.1.11 Till vem betalas tilläggspension?
Registrerad tilläggspension kan betalas till någon annan än pensionstagaren.
I pensionsstiftelsens eller -kassans stadgar bestäms om oregistrerad tilläggspension kan betalas till någon annan än pensionstagaren.
2.1.1.12 Till vem betalas pension som grundar sig på en frivillig ArPL-försäkring?
Pension som grundar sig på frivilligt pensionsskydd enligt ArPL (t.ex. pension för förtroendeuppdrag) kan betalas till någon annan än pensionstagaren.
2.1.1.13 Till vem betalas dröjsmålsförhöjning?
Dröjsmålsförhöjning betalas i allmänhet endast till pensionstagaren själv.
Om pensionen betalas till ett dödsbo, betalas också dröjsmålsförhöjningen till dödsboet.
Dröjsmålsförhöjning kan också betalas till
- arbetsgivaren
- välfördsområdet
- utsökningsmyndigheterna.
2.1.1.14 Förskottsinnehållning av skatt
Skatt som innehålls på retroaktiv pension bestäms enligt lagen och förordningen om förskottsinnehållning och skattestyrelsens beslut.
Skatt innehålls inte på pension som betalas till:
- sjukförsäkringsfonden
- arbetsgivaren
- arbetslöshetskassan för att ersätta arbetslöshetsdagpenning och utbildningsförmåner
- Sysselsättningsfonden som ersättning för vuxenutbildningsstöd
- FPA för att ersätta arbetslöshetsdagpenning, utbildningsförmån, arbetsmarknadsstöd, pensionsstöd och studiepenning
- FPA för att ersätta folkpension och garantipension som betalats utan grund.
När retroaktiv pension betalas till FPA för att ersätta en skattefri förmån som FPA betalat tidigare (bostadsbidrag för pensionstagare, extra fronttillägg, grundläggande utkomststöd, bostadstillägg), innehålls skatt på denna del av den retroaktiva pensionen.
2.1.1.15 Beslut till pensionstagaren och den som framställt regresskrav
När en myndighet, anstalt eller annan instans har ansökt om att pensionstagarens pension ska betalas till den, meddelas det i allmänhet ett beslut om utbetalning av retroaktiv pension både till pensionstagaren och den som framställt regresskravet. En besvärsanvisning fogas till beslutet.
2.1.1.16 Brev i stället för beslut till pensionstagaren
Pensionstagaren underrättas per brev om pensionen betalas till en utsökningsmyndighet. I en sådan situation meddelas inget beslut om utbetalning av pensionen.
Pensionstagaren underrättas per brev också om FöPL-försäkringsavgifter drivs in från pensionen. På pensionstagarens begäran kan det meddelas ett överklagbart beslut om saken.
2.1.1.17 Brev i stället för beslut till den som framställt regresskrav
Den som framställt regresskrav underrättas per brev om det inte kommer att betalas retroaktiv pension för den tid som regresskravet hänför sig till. Det meddelas inget beslut om saken till den som framställt regresskravet.
Välfärdsområdet underrättas per brev, om pension inte kan betalas till välfärdsområdet för att pensionstagaren inte har samtyckt till att pension betalas till välfärdsområdet på prövningsbaserade grunder. På välfärdsområdets begäran kan det meddelas ett överklagbart beslut om saken.
Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.
Välj giltighetstid och tryck Byt.
Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).
Ändringar jämfört med den tidigare versionen
Anvisningen har uppdaterats till följd av social- och hälsovårdsreformen. Vid reformen överfördes ansvaret för att ordna social- och hälsovård från kommunerna till välfärdsområdena, inklusive kommunernas socialnämnders uppgifter. Utbetalningsordningen har upppdaterats enligt en lagbestämmelse som infördes 1.1.2023 om att arbetspensionsrehabiliteringförmåner kan komma att betalas till FPA som ersättning för FPA-rehabiliteringspenning.
Pension betalas i den utbetalningsordning som har föreskrivits i arbetspensionslagarna om
en pension ska betalas till någon annan än pensionstagaren själv med stöd av arbetspensionslagarna eller andra lagar och
två eller flera myndigheter, kommuner, anstalter, organ eller andra instanser har rätt till pensionen.
2.1.2.1 Utbetalningsordningen tillämpas endast när det återstår pension att betala efter avdragen
Utbetalningsordningen tillämpas endast när det efter avdragen återstår pension att betala.
Om pension beviljas retroaktivt för sådan tid för vilken någon annan instans har betalat en förmån som ska dras av från arbetspensionen, tillämpas utbetalningsordningen endast när det efter avdraget återstår en del av förmånen att betala.
Mera
Exempel: Tillämpning av utbetalningsordningen, när FPA har betalat rehabiliteringspenning för tiden med retroaktiv invalidpension
- Personen har beviljats retroaktiv invalidpension på 1000 € för samma tid för vilken personen har fått 400 € i rehabiliteringspenning från FPA (inte rehabiliteringspenning för pensionstagare).
- Dessutom har personen fått 300 € i arbetslöshetsdagpenning från FPA.
- Enligt ArPL 43 § 3 mom betalas invalidpension för samma tid med FPA-rehabiliteringspenning endast till den del som pensionen överstiger rehabiliteringspenningen.
- Från invalidpensionen dras först av 400 € enligt ArPL 43 § 3 mom. Denna andel av den retroaktiva invalidpensionen betalas inte ut till någon.
- Från den överskjutande delen 600 € (1000-400) betalas sedan 300 € till FPA som ersättning för arbetslöshetsdagpenningen.
- De återstående 300 € betalas till pensionstagaren själv.
2.1.2.2 Utbetalningsordningen enligt arbetspensionslagarna om förmåner betalas till andra än pensionstagaren
Utbetalningsordningen är följande:
2.1.2.2.1 1) Sjukförsäkringsfonden
- dagpenning enligt sjukförsäkringslagen
- partiell sjukdagpenning
- dagpenning vid smittsam sjukdom enligt lagen om smittsamma sjukdomar (8 kap. 1 a § och 12 kap. 3 och 5 § i sjukförsäkringslagen)
- rehabiliteringspenning som beviljats för yrkesinriktad rehabilitering enligt 6 § i lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner
2.1.2.2.2 2) Pensionsanstalten
- innehållning av FöPL-försäkringsavgifter
- innehållning av LFöPL-försäkringsavgifter
2.1.2.2.3 3) Pensionsanstalten
- återkrav genom kvittning av förmån som har betalats utan grund
2.1.2.2.4 4) Arbetsgivaren eller sjukkassan
- lön för sjukdomstid
- lön till den som får rehabiliteringspenning eller invalidpension och därtill anslutet rehabiliteringstillägg
- lön eller motsvarande ersättning för sådan tid då en arbetstagare har meddelats ett beslut om att hen ska bli borta från sitt förvärvsarbete, vara isolerad eller i karantänför att hindra spridning av en smittsam sjukdom
2.1.2.2.5 5) Arbetslöshetskassan eller FPA
- arbetslöshetsdagpenning
- arbetsmarknadsstöd
- utbildningsdagpenning
- utbildningsstöd
- rörlighetsunderstöd (11 kap. 14 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa)
- alterneringsersättning (19 § i lagen om alterneringsledighet, 11 kap. 14 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa)
- pensionsstöd (13 § i lagen om pensionsstöd)
2.1.2.2.6 6) FPA
- regressrätt till arbetspension till följd av besvär över och justering av arbetspension
- regressrätt på grund av att familjepension beviljas (72 § 1 och 2 mom. i folkpensionslagen, 17 § i lagen om frontmannapensioner och 30 § i lagen om bostadsbidrag för pensionstagare)
2.1.2.2.7 7) FPA
- utkomststöd i förskott (23 § i lagen om utkomststöd)
2.1.2.2.8 8) Välfärdsområde
- förskott på kompletterande och förebyggande utkomststöd (23 § i lagen om utkomststöd)
2.1.2.2.9 9) Välfärdsområde
- slutenvård
- institutionsvård
- familjevård
- barnskyddskostnader (7 och 14 § i lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården)
2.1.2.2.10 10) FPA
- studiestöd (28 § i lagen om studiestöd)
2.1.2.2.11 11) Anstalt i ett EU- eller EES-land
- betalning av pension utan grund enligt artikel 72.2 i EU:s tillämpningsförordning om social trygghet (14.5.2010/354)
2.1.2.2.12 12) Utsökningsmyndighet
- enligt 4 kap. 2 § (30.12.2008/1097) i utsökningsbalken (705/2007)
2.1.2.2.13 13) Anstalt i ett EU- eller EES-land
- betalning utan grund av annan förmån än pension enligt artikel 72.1 och 72.3 i EU:s tillämpningsförordning om social trygghet (14.5.2010/354)
2.1.2.2.14 14) Anstalter i länder som ingått överenskommelse om social trygghet enligt bestämmelserna i överenskommelserna om social trygghet
- betalning utan grund av pension och annan förmån enligt bestämmelserna i en överenskommelse om social trygghet
2.1.2.2.15 15) Välfärdsområde
- betalning på basis av samtycke eller behovsprövade grunder
2.1.2.3 Utbetalningsordningen för pension tillämpas vid utbetalning av retroaktiv pension
Vid utbetalningen av retroaktiva arbetspensionsposter tillämpas utbetalningsordningen i de fall där de retroaktiva posterna är föremål för flera sammanfallande betalningsyrkanden som är kända vid betalningstidpunkten.
Dessa kan hänföra sig till olika och endast delvis sammanfallande tidsperioder. En pension som betalas retroaktivt kan fördela sig på mycket korta tidsperioder, för vilka pension betalas till olika mottagare.
2.1.2.4 Utbetalningsordningen för pension tillämpas vid utbetalning av fortlöpande framtida pension
Utbetalningsordningen tillämpas också när en fortlöpande pension är föremål för sammanfallande betalningsyrkanden från olika håll. Yrkanden som sammanfaller kan bestå av exempelvis
- obetalda FöPL- och LFöPL-försäkringsavgifter som drivs in från pensionen
- återkrav av pension som har betalats utan grund genom kvittning mot framtida pensionsposter
- av arbetsgivaren krävd indrivning av rehabiliteringspenning som betalas för den tid en rehabiliteringsklient genomgår rehabilitering eller invalidpension och därtill anslutet rehabiliteringstillägg
- av kommunen krävd indrivning av pension som ersättning för sluten-, institutions- eller familjevård eller för barnskyddskostnader
- krav från en utsökningsmyndighet (pensionsanstalten har tillställts ett betalningsförbud)
- av socialnämnden framställd begäran att pension ska betalas på behovsprövade grunder i det fall att pensionstagaren samtycker till det.
2.1.2.5 Förskottsinnehållning av skatt, dröjsmålsförhöjning och registrerad tilläggsförmån
När retroaktiv pension betalas till olika mottagare kan beskattningsförfarandet variera.
Vid utbetalning av retroaktiv pension förekommer skillnader också i fråga om dröjsmålsförhöjningar och registrerade tilläggsförmåner.
Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.
Välj giltighetstid och tryck Byt.
Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).
Ändringar jämfört med den tidigare versionen
Kontaktuppgifterna till FPA har uppdaterats.
Retroaktiv familjepension kan betalas till FPA som ersättning för
- förmånstagarens egen folkpension
- folkpension och pensionstagares bostadsbidrag
- folkpension och extra fronttillägg eller
- garantipension.
Garantipensionen trädde i kraft 1.3.2011.
Mera
Förfarandet vid betalning av retroaktiv pension kallas regressförfarande.
Regressförfarandet vid familjepensioner har gällt mellan pensionsanstalterna och Folkpensionsanstalten fr.o.m. 1.2.2011. I praktiken har man kunnat betala FPA familjepensioner som beviljats retroaktivt tidigast från och med 1.2.2011 (pensionsfall i januari 2011).
Regressförfarandet har varit avbrutet från och med 1.5.2008 och det iakttas inte, om förmånslåtaren har dött mellan 1.5.2008 och 31.12.2010.
Mera
Pensioner som i praktiken i allmänhet betalas till FPA är
- efterlevandepension
- efterlevandepension till förmånslåtarens tidigare make
- efterlevandepension till registrerad partner
- barnpension om barnet får invalidpension från Folkpensionsanstalten.
Det är ovanligt att barnpension betalas till FPA, eftersom de som får barnpension är under 18 år.
Mera
2.2.1 Retroaktiv familjepension som beviljas för samma tid betalas till FPA
Till FPA betalas familjepension endast om familjepensionen beviljas för samma tid som förmånstagaren har fått
- egen folkpension
- folkpension och bostadsbidrag för pensionstagare
- folkpension och extra fronttillägg eller
- garantipension.
Till FPA betalas för den retroaktiva tiden en familjepension som motsvarar högst det belopp som FPA har betalat. Bestämmelsen om att betala familjepension till Folkpensionsanstalten är absolut.
Betalningsdagar av Folkpensionsanstaltens förmåner
FPA betalar följande förmåner den sjunde dagen i månaden:
- folkpension
- fronttillägg
- extra fronttillägg.
Om månadens sjunde dag inte är en bankdag, betalar FPA förmånerna den föregående bankdagen.
Folkpensionsanstalten betalar garantipensionen den 22:a i månaden.
Folkpensionsanstalten betalar bostadsbidraget den fjärde dagen i månaden.
Mera
2.2.1.1 Retroaktiv familjepension
Som retroaktiv familjepension anses
- egentlig retroaktiv familjepension
- familjepensionen för den månad då beslutet gavs eller
- familjepensionen för månaden närmast efter den månad då beslutet gavs.
2.2.1.1.1 Registrerad tilläggspension
Även registrerad tilläggspension kan betalas till FPA.
2.2.1.2 Betalningskrav
Pensionsanstalten ska betala den familjepension den beviljat retroaktivt till Folkpensionsanstalten, om Folkpensionsanstalten har lagt fram krav på betalning av retroaktiv familjepension minst två veckor före pensionsutbetalningen.
2.2.2 Kontakt med FPA, om beloppet som ska betalas till FPA är högst 10 euro
Om beloppet som ska betalas till Folkpensionsanstalten är högst 10 euro, kan arbetspensionsanstalten ringa till FPA:s försäkringsdistrikt för Esbo och komma överens om att regressen inte behöver betalas till FPA.
2.2.3 Vilka FPA-förmåner kan ersättas med retroaktiv familjepension?
Med retroaktiv familjepension ersätts
- sjukpension
- ålderspension eller
- garantipension
som FPA betalar till förmånstagaren.
Bostadsbidrag till pensionstagare eller extra fronttillägg ersätts endast om familjepension samtidigt också betalas som ersättning för folkpension.
Bostadsbidrag till pensionstagare kan också betalas till personer som inte får någon folkpension alls.
Utbetalning av extra fronttillägg förutsätter att personen får folkpension.
Garantipension betalas vanligtvis tillsammans med folkpensionen.
Mera
2.2.4 Förfarandet i praktiken
2.2.4.1 Ansökan om familjepension via FPA
Om familjepensionsansökan kommer via FPA, kontrollerar FPA om förmånstagaren får
- egen folkpension och därtill
- bostadsbidrag för pensionstagare eller
- extra fronttillägg eller
- garantipension.
Förmånstagare kan vara
- efterlevande make
- eventuellt förmånslåtarens tidigare make
- efterlevande registrerad partner
- förmånslåtarens barn
- den efterlevande makens barn.
Mera
2.2.4.1.1 Förhandsmeddelande
FPA fogar ett förhandsmeddelande till ansökan om att retroaktiv familjepension kommer att drivas in (regress- och indrivningsmeddelande ETK/Kela 7026r).
Regress- och indrivningsmeddelandet finns på FPA:s webbplats under Blanketter.
Mera
2.2.4.2 Ansökan om familjepension direkt till pensionsanstalten
Om familjepensionsansökan kommer direkt till pensionsanstalten, meddelar pensionsanstalten om att ansökan blivit anhängig till FPA via e-post. Meddelandena skickas till e-postadressen espoon.el@kela.fi.
I e-postmeddelandet uppges:
- i vilken pensionsanstalt familjepensionsansökan blivit anhängig
- förmånslåtarens namn och personbeteckning
- förmånstagarens (efterlevande makes, före detta makes, registrerad partners) namn och personbeteckning
- i vilken annan pensionsanstalt familjepensionsansökan är anhängig om det finns uppgift om det.
Till FPA:s e-postlåda skickas endast meddelande om att familjepensionsansökan blivit anhängig. Via e-postlådan förmedlas inte pensionsuppgifterna som behövs i den egentliga indrivningen.
2.2.4.2.1 Förhandsmeddelande
FPA kontrollerar om försmånstagaren får folkpension. Om förmånstagaren får folkpension, sänder FPA pensionsanstalten ett förhandsmeddelande om att den retroaktiva pensionen återkrävs.
2.2.5 Innehållningstid för retroaktiv familjepension
En pensionsanstalt som fått en förhandsanmälan innehåller sin retroaktiva familjepension helt och hållet. Pensionsanstalternas antal kan vara 1 eller fler.
Pensionsanstalten innehåller familjepensionen för den egentliga retroaktiva tiden. Därtill innehåller pensionsanstalten familjepensionen enligt datumet beslutet är fattat enligt följande:
- Om pensionsbeslutet fattas senast den 25:e i månaden eller vardagen före det, om 25:e är en helgdag, börjar betalningen av familjepensionen den följande månadens första dag. Familjepension för den månad då beslutet utfärdats anses vara retroaktiv familjepension. Innehållningstiden för retroaktiv pension är till slutet av den månad då beslutet gavs.
- Om pensionsbeslutet ges efter den 25:e, börjar betalningen av den fortlöpande familjepensionen den första dagen i den andra kalendermånaden efter den månad då beslutet gavs. Innehållningstiden för den retroaktiva familjepensionen gäller familjepensionen för den månad då beslutet gavs och den därpå följande månaden.
Familjepensionen efter innehållningstiden betalas till förmånstagaren
Familjepensionen efter innehållningstiden är fortlöpande familjepension som betalas till förmånstagaren om det i betalningsordningen av pensionen inte finns någon annan som har företräde till familjepensionen.
Familjepensionen för månaden efter månaden då beslutet gavs behöver inte innehållas om pensionsanstalten hinner ge familjepensionsbeslutet före den dagen då FPA betalar ut pension (den 25:e). FPA ställer då inga regresskrav på den beviljade familjepensionen, eftersom FPA hinner beakta arbetspensionen i förmånstagarens folkpension.
Innehållning av retroaktiv familjepension
Förmånslåtaren dog 1.11.2013. Arbetspensionsanstalten ger ett familjepensionsbeslut 3.12.2013. Arbetspensionsanstalten innehåller pensionen för den månad då beslutet ges, dvs. pensionen för december. Familjepensionen för januari 2014 betalas direkt till förmånstagaren.
Om arbetspensionsanstalten ger familjepensionsbeslutet 27.12.2013, innehåller arbetspensionsanstalten familjepensionen för den månad då beslutet ges, dvs. december 2013, och också för månaden därpå, dvs. januari 2014. Familjepensionen för februari 2014 betalas direkt till förmånstagaren.
Mera
2.2.5.2.2 Retroaktiv familjepension har innehållits, fast den inte borde ha innehållits på grund av betalningsdagen
Om pensionsanstalten har innehållit en retroaktiv familjepension även om den enligt betalningsdatumet för FPA-pension inte borde ha innehållits, meddelar FPA pensionsanstalten att den retroaktiva pensionen inte kommer att drivas in. Meddelande om detta kan göras i ett indrivningsmeddelande eller på annat sätt.
2.2.5.2.3 Utbetalning till FPA om förmånstagaren avlider under den tid retroaktiv familjepension innehålls
Retroaktiv familjepension betalas när villkoren uppfylls till FPA, även om förmånstagaren dör under innehållningstiden av familjepensionen. Det kan även hända att familjepensionen för dödsfallsmånaden ska betalas till FPA.
Till dödsboet betalas den familjepension som överstiger beloppet på den familjepension som betalats till FPA.
2.2.6 FPA:s indrivningsmeddelande
FPA skickar ett indrivningsmeddelande efter att elektroniskt ha fått uppgift om familjepensionens begynnelsedatum och betalningstidpunkt. Vid meddelande om indrivning används blanketten regress- och indrivningsmeddelande ETK/Kela 7026r.
Meddelandet om när familjepensionen börjar betalas ut är en obligatorisk uppgift i pensionsbeslutsmeddelandet.
Mera
2.2.7 Retroaktiv familjepension från olika pensionsanstalter
Det kan hända att flera pensionsanstalter ska betala retroaktiv familjepension, när familjepensionen inte är en VILMA-pension.
Familjepensionen är inte en VILMA-pension om förmånslåtaren fick pension från flera olika pensionsanstalter. Då beviljar varje pensionsanstalt familjepension.
Familjepensionen är en VILMA-pension, om
- förmånslåtaren inte var pensionerad eller
- förmånslåtarens pension är en VILMA-pension.
Mera
FPA driver in retroaktiv pension endast från en pensionsanstalt åt gången, även om flera pensionsanstalter har meddelat att de har beviljat familjepension.
De andra pensionsanstalterna kan betala ut den retroaktiva familjepensionen de innehållit först när FPA har meddelat att den inte har något att driva in från denna pensionsanstalt.
2.2.8 Retroaktiv pension betalas både med avdrag för förskottsinnehållning av skatt och utan förskottsinnehållning
Pensionsanstalten betalar den retroaktiva familjepensionen till FPA från bruttopensionen, när familjepensionen betalas som ersättning för FPA:s pension.
På familjepensionen innehålls skatt, då familjepensionen betalas som ersättning för
- bostadsbidrag för pensionstagare eller
- extra fronttillägg.
Bostadsbidraget för pensionstagare och det extra fronttillägget är skattefria förmåner.
Mera
FPA specificerar de skattefria och de skattepliktiga förmånerna i betalningsbegäran.
Exempel
Bruttobeloppet på den retroaktiva familjepensionen är 1 000 euro. FPA driver in 200 euro genom regress som ersättning för utbetald folkpension och dessutom bostadsbidrag för pensionstagare och/eller extra fronttillägg.
Retroaktiv arbetspension, brutto | 1 000 euro |
Folkpension till FPA | 200 euro |
Beskattningsbar arbetspension | 800 euro |
Skatt | 300 euro |
Nettopension |
500 euro, ur vilket pensionstagarens bostadsbidrag och extra fronttillägg betalas till FPA |
Mera
2.2.9 Individualisering av betalningsobjektet
Pensionsanstalten ska individualisera betalningsobjektet vid betalning av retroaktiv familjepension till FPA. I individualiseringen ska i alla fall följande finnas
- personbeteckning
- personens namn
- personens födelsetid.
Individualiseringen gör det enklare att hänföra betalningen rätt.
2.2.10 Förfarande när en arbetspensionsanstalt beviljar familjepension då primär familjepension dröjer
En arbetspensionsanstalt och en LITA-anstalt (olycksfalls- eller trafikförsäkringsbolag) kan sinsemellan komma överens om att arbetspensionsanstalten betalar familjepension, om handläggningen av familjepensionsärendet i LITA-anstalten dröjer.
LITA-anstalten ersätter arbetspensionsanstalten för en sådan del av sin senare beviljade familjepension som skulle ha minskat familjepensionen enligt arbetspensionslagarna. LITA-anstalten betalar arbetspensionsanstalten hela det belopp som arbetspensionsanstalten har betalat som familjepension för LITA-anstaltens räkning.
Arbetspensionsanstalten betalar i dessa fall den retroaktiva familjepensionsdelen till FPA, om villkoren för utbetalning av retroaktiv familjepension till FPA uppfylls.
2.2.11 Regressförfarande beträffade finländsk familjepension om familjepension utöver Finland också söks från ett EU/EES-land eller avtalsland
2.2.11.3 Folkpensionstagaren är bosatt i Finland
Regressförfarandet tillämpas på familjepensionen från det finländska arbetspensionssystemet, om folkpensionstagaren är bosatt i Finland.
2.2.11.3.1 Ansökan om familjepension via FPA
Om ansökan om familjepension anländer via FPA, fogar FPA ett förhandsmeddelande till ansökan om att finländsk retroaktiv familjepension eventuellt kommer att drivas in.
2.2.11.3.2 Ansökan om familjepension direkt till pensionsanstalten
Om pensionsansökan kommer direkt till pensionsanstalten, meddelar pensionsanstalten om att familjepensionsansökan blivit anhängig till FPA:s e-postlåda vantaan-porvoon.elake@kela.fi. Retroaktiv familjepension innehålls helt och hållet.
På utländsk familjepension tillämpar FPA inte något regressförfarande i dessa fall.
2.2.11.4 Folkpensionstagaren är inte bosatt i Finland
Om folkpensionstagaren inte är bosatt i Finland, tillämpas regressbestämmelsen varken på familjepension från Finland eller på familjepension från utlandet.
I sådana fall skickas det inte något förhandsmeddelande om att ansökan om familjepension från Finland har blivit anhängig och retroaktiv familjepension kommer inte att drivas in.
Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.
Välj giltighetstid och tryck Byt.
Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).
Ändringar jämfört med den tidigare versionen
Anvisningen har uppdaterats med att om pensionstagaren sannolikt har avlidit, drar pensionsanstalten in pensionen från och med ingången av den månad som följer efter den dag som bedöms vara den sannolika dödsdagen. Om familjepensionen har beviljats med stöd av denna lag och det senare framkommer att förmånslåtaren lever, dras familjepensionen in från ingången av den månad som följer efter erhållandet av utredningen.
En pension slutar betalas ut vid utgången av den kalendermånad under vilken rätten till pension upphör. Normalt betalas en pension ut fram till
- pensionens slutdatum (t.ex. tidsbunden pension) eller
- utgången av dödsmånaden.
2.3.1 Avbrytande av utbetalning av pension
Om pensionsanstalten har skäl att misstänka att en pensionstagare inte längre uppfyller villkoren för att få pension, kan pensionsanstalten avbryta utbetalningen av pension.
En förutsättning för att utbetalningen av en pension ska kunna avbrytas är att pensionsanstalten av pensionstagaren har begärt en utredning om omständigheter i anslutning till pensionens belopp eller pensionsrätten, men pensionstagaren inte har lagt fram en sådan inom den skäliga tid som pensionsanstalten har angett.
En pension kan avbrytas exempelvis om
- det inte går att försäkra sig om huruvida en pensionstagare som bor utomlands är vid liv och pensionstagaren inte svarar på pensionsanstaltens förfrågningar om boende- och kontaktuppgifter
- det bankkonto som pensionstagaren har uppgett inte längre är i bruk och några nya kontouppgifter inte fås av pensionstagaren
- pensionsanstalten får en på en trovärdig utredning grundad begäran om att avbryta pensionen, såsom uppgifter om att pensionstagaren har försvunnit.
I dessa fall följs avbrytandet vanligen av en indragning av pensionen.
2.3.1.1 Överklagbart beslut
Om avbrytande av utbetalning av pension utfärdas ett överklagbart beslut i det fall att detta är ändamålsenligt med beaktande av omständigheterna. På begäran ska pensionsanstalten alltid utfärda ett beslut om att utbetalningen av en pension avbryts.
I vissa situationer kan exempelvis de anhöriga eller eventuella förmånstagare till en familjepension behöva ett beslut i ärendet.
Mera
Av ett beslut om avbrytande ska framgå åtminstone
- orsaken till att pensionen avbryts
- vilka uppgifter pensionsanstalten behöver för fortsatt utbetalning av pensionen.
Ett beslut om avbrytande kan sändas till pensionstagarens senast kända adress.
Beslutet behöver inte delges exempelvis via stämningsman eller officiell tidning.
2.3.1.2 Åtgärder efter avbrytande
Avbrytande av utbetalningen av en pension är temporärt. Avbrytandet upphör om
- av pensionstagaren fås en utredning med stöd av vilken utbetalningen kan återupptas eller
- pensionsanstalten får en bekräftelse på att någon pensionsrätt inte längre föreligger.
I synnerhet i fråga om pensioner som betalas till utlandet kan ett avbrytande vara långvarigt.
Om en pension efter ett avbrott börjar betalas ut på nytt ska pensionsanstalten reda ut om dröjsmålsförhöjningen på de pensionsposter som borde betalas ut retroaktivt och pensionsposterna eventuellt har preskriberats.
2.3.2 Indragning av pension från den dag en pensionstagare har försvunnit
Pensionsanstalten drar in en pensionen från och med ingången av den månad som följer efter den dag som bedöms vara den sannolika dödsdagen om någon utredning om pensionstagarens död inte kan läggas fram, men det är sannolikt att pensionstagaren har avlidit genom
- drunkning
- någon annan olycka eller
- av någon annan därmed jämförbar orsak.
Pensionsanstalten bedömer den sannolika dödsdagen utifrån den anmälan om försvunnen person som gjorts till polisen eller annan motsvarande utredning.
Dagen för indragning av pensionen och dagen för dödförklaring behöver inte vara desamma.
Om familjepensionen har beviljats med stöd av denna lag och det senare framkommer att förmånslåtaren lever, dras familjepensionen in från ingången av den månad som följer efter erhållandet av utredningen.
Med stöd av bestämmelserna i lagen om dödförklaring (127/2005) kan dödförklaringsdagen infalla senare än den dag då en pensionstagare har försvunnit. Bestämmelsen i arbetspensionslagarna ger möjlighet att dra in en pension även om pensionstagaren ännu inte är död enligt uppgifterna i folkbokföringen.
Mera
En pension kan dras in om en pensionstagare sannolikt kan anses ha avlidit men en dödsregistrering av personen kräver domstolsbeslut.
2.3.2.1 Överklagbart beslut
Om indragning av pension utfärdas ett överklagbart beslut.
Beslut om avbrytande av pensionen kan utfärdas före ett beslut om indragning. Detta är dock inte nödvändigt. Huruvida beslut om avbrytande av en pension ska utfärdas prövas från fall till fall utifrån den utredning som fås om personens försvinnande.
Mera
Beslutet tillställs den som sköter den försvunnas ärenden.
Pensionsanstalten utfärdar inget nytt beslut i ärendet, om personen dödförklaras av domstol inom utsatt tid.
I samband med att beslutet om indragning utfärdas prövas huruvida en pension som eventuellt har betalats utan grund ska återkrävas.
2.3.2.2 Åtgärder efter indragningsbeslut
Efter att en pension har dragits in fås eventuellt ny närmare information om pensionstagarens faktiska dödsdag.
Som dödsdag kan senare fastställas en annan dag än den ursprungligen antagna.
Detta kan vara fallet om en pensionstagares pension har dragits in med anledning av ett försvinnande och det senare fås en obestridlig utredning om att pensionstagaren har avlidit senare. Exempelvis kan en pensionstagare antas ha försvunnit i sitt hemland medan pensionstagaren senare konstateras ha flyttat utomlands och avlidit utomlands vid en senare tidpunkt.
Mera
Om dödsdagen enligt en ny utredning har infallit senare än den dag då pensionen har dragits in, betalas pensionen ut till dödsboet fram till utgången av den månad under vilken pensionstagaren har avlidit. I sådana fall kan pensionsanstalten bli tvungen att ansöka om undanröjande av felaktigt beslut om familjepension.
2.3.2.2.1 Dödförklaring efter ett års väntetid
Den dag då pensionen dras in och den av domstol fastställda dödsdagen för en pensionstagare kan skilja sig från varandra också i det fall att en domstol dödförklarar personen efter ett års väntetid. I sådana fall fastställer domstolen som dödsdag den dag då personen i fråga sannolikt senast har avlidit. Pensionstagarens pension dras dock in från den dag då pensionstagaren har försvunnit.
Pensionsanstalten kan rätta ett beslut om indragning av pension om skillnaden i den av domstolen respektive pensionsanstalten fastställda dödsdagen medför förändringar i personens rätt till pension. Om beslut om familjepension har utfärdats efter ett beslut om indragning av pension behövs ingen rättelse
Som skillnad mellan den av pensionsanstalten respektive domstolen fastställda dödsdagen betraktas inte situationer där dödsdagen fastställs av domstol enbart utifrån tiden under vilken en person har varit försvunnen (fem år från det att personen senast varit vid liv).
Mera
Beslutet om indragning av pensions undanröjs om det senare visar sig att personen i fråga alltjämt lever. Efter behov ska pensionsanstalten betala dröjsmålsförhöjning på pensionen. Om det är länge sedan pensionen har dragits in kan de äldsta pensionsposterna ha preskriberats.
2.3.3 Dödförklaring av en försvunnen person
En försvunnen person kan dödförklaras genom domstols- eller magistratsbeslut enligt ett förfarande enligt lagen om dödförklaring.
En pensionsanstalt har inte rätt att ansöka om dödförklaring av en person.
2.3.3.3 Dödförklaring genom domstolsbeslut utan väntetid
Ansökan om dödförklaring av en person kan göras omedelbart efter ett försvinnande om
- den försvunna vid försvinnandet varit med i en olycka som medfört omedelbar livsfara eller befunnit sig i någon annan motsvarande situation
- det inte finns skäl att anta att den försvunna har räddats.
Exempel på olyckor är bl.a.
- flygolyckor
- sjöhaverier
- bränder
- explosioner.
I sådana fall kan offren inte identifieras, men en tillförlitlig utredning ger vid handen att den försvunna har befunnit sig i till exempel fartyget, byggnaden eller flygplanet i fråga.
Mera
Dagen då en person har försvunnit fastställs som dödsdag av domstol.
Fall med försvunna personer är tydliga med tanke på upphörandet av pensionsrätten, eftersom inga osäkerhetsfaktorer ansluter sig till detta. Vanligen fås också domstolsbeslutet i ärendet snabbt. Eventuellt framskrider fallen så snabbt att pensionsanstalten ännu inte har hunnit utfärda ett beslut om indragning av pensionen
Mera
2.3.3.4 Dödförklaring genom domstolsbeslut efter väntetid
I övriga fall kan dödförklaring sökas efter en så kallad väntetid. Väntetidens längd beror på under vilka förhållanden en person har försvunnit. Väntetiden börjar räknas från det att den försvunna veterligen senast har befunnit sig vid liv.
Väntetiden är ett år om
- en person har försvunnit under förhållanden förknippade med livsfara eller
- det med beaktande av förhållandena och övriga omständigheter är ytterst sannolikt att personen har avlidit.
Väntetiden på ett år tillämpas i situationer där förhållandena och övriga omständigheter klart tyder på att försvinnandet beror på att personen har avlidit.
Väntetiden är fem år om en person försvinner utan att det föreligger någon särskild olycka eller något särskilt händelseförlopp som kunde ha bidragit till försvinnandet.
När en person dödförklaras av domstol fastställer domstolen samtidigt dödsdagen. Som dödsdag ska fastställas
- den dag då den försvunna sannolikt senast har avlidit
- senast den dag då det har gått fem år sedan den försvunna veterligen senast var vid liv.
Den dag då pensionen dras in kan vara en annan än den dödsdag som har fastställts av domstol om
- dödförklaringen sker efter väntetiden och
- dödsdagen fastställs enligt femårsregeln.
2.3.3.5 Dödförklaring genom magistratsbeslut
En person kan dödförklaras genom beslut av magistraten när det har förflutit
- hundra år från utgången av det kalenderår under vilket personen föddes och
- fem år från utgången av det kalenderår under vilket personen veterligen senast var vid liv.
Magistraten ska årligen på eget initiativ och på basis av uppgifterna i folkbokföringssystemet reda ut huruvida personer som uppfyller ovan nämnda kriterier är vid liv.
Som dödsdag ska magistraten fastställa den 1 januari det år som börjar efter det att det har förflutit
- hundra år sedan personen föddes och
- fem år sedan personen veterligen senast var vid liv.
Om det med stöd av de framkomna omständigheterna går att fastställa vilken dag personen sannolikt avled ska denna dag fastställas som dödsdag.
Om någon dödförklaras genom magistratsbeslut dras pensionen in med verkan från den dödsdag som magistraten har fastställt. Pensionen dras in med verkan från den dödsdag som magistraten har fastställt även om dödsdagen beräkningsmässigt vore den 1 januari.
Pensionen dras alltid in med verkan från den av magistraten fastställda dödsdagen, eftersom indragningsmöjligheten enligt arbetspensionslagarna gäller enbart situationer där ett dödsfall har inträffat på grund av drunkning eller någon annan motsvarande olycka. Att det bestämda antalet år uppfylls utgör inte ett sådant fall.
Mera
Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.
Välj giltighetstid och tryck Byt.
Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).
Ändringar jämfört med den tidigare versionen
Anvisningen har uppdaterats med ändringarna p.g.a. social- och hälsovårdsreformen. Vid reformen överfördes ansvaret för att ordna social- och hälsovård från kommunerna till välfärdsområdena 1.1.2023, inklusive de tidigare kommunala socialnämndernas uppgifter.
2.4.1 Formerna för utkomststödet
Utkomststödet består av
- grundläggande utkomststöd (grunddel och övriga grundutgifter)
- kompletterande utkomststöd och
- förebyggande utkomststöd.
Grundläggande utkomststöd beviljas och utbetalas av FPA.
Kompletterande och förebyggande utkomststöd beviljas och utbetalas av välfärdsområdet.
Mera
Lagändringarna om social- och hälsovårdsreformen trädde i kraft 1.1.2023. Vid social- och hälsovårdsreformen överfördes ansvaret för att ordna social- och hälsovård från kommunerna till välfärdsområdena. Uppgifter i anslutning till verkställigheten av socialvården i kommunen har tidigare skötts av ett organ enligt 6 § i socialvårdslagen (710/1982) som bestått av flera medlemmar och som har kallats socialnämnd. Socialvårdslagens 6 § har upphävts 1.1.2023.
Fr.o.m. 1.1.2023 har välfärdsområdena möjlighet att själva besluta hurdana organ den definierar i sin förvaltningsstadga och hur beslutanderätt delegeras (35 §, 95 § och 96 § i lagen om välfärdsområden). Således kan välfärdsområdena själva besluta hur de tidigare kommunala socialnämndernas uppgifter organiseras inom välfärdsområdet.
Med välfärdsområde avses i anvisningen också Helsingfors stad, när den ansvarar för att ordna social- och hälsovård inom sitt område, samt kommunerna i landskapet Åland.
I de åländska kommunerna beviljas och utbetalas också det grundläggande utkomststödet av kommunens socialnämnd.
2.4.2 Utkomststöd i förskott
När FPA eller välfärdsområdet har beviljat en person utkomststöd som förskott mot emotsedd pension, kan FPA eller nämnden som ersättning för det utbetalda stödet kräva sådan pension som betalas retroaktivt.
Som ersättning för utkomststöd kan FPA eller välfärdsområdet kräva pension som betalas retroaktivt för den tid för vilken utkomststöd har beviljats.
Till FPA betalas det penningbelopp som FPA uppger och som beviljats retroaktivt för samma tid som det grundläggande utkomststödet beviljats.
Till välfärdsområdet betalas pension som beviljats retroaktivt för samma tid som det kompletterande eller förebyggande utkomststödet
- i sin helhet eller
-
till ett belopp som nämnden anger.
2.4.3 För vilken tid betalas pension till FPA eller välfärdsområdet?
2.4.3.1 För tid efter det att pensionsansökan lämnats in
Som ersättning till FPA eller välfärdsområdet för utkomststöd som beviljats i förskott kan i regel endast betalas sådana pensionsposter, som hänför sig till
- tiden efter det att pensionsansökan lämnats in och
- samma tid som den beviljade förskottsbetalningen av utkomststödet.
FPA och välfärdsområdet ska själv kontrollera att pensionsansökan har lämnats in innan den beviljar utkomststöd.
Utkomststöd som betalats innan pensionsansökan lämnats in kan i allmänhet inte betraktas som förskottsbetalning.
2.4.3.2 I undantagsfall för tid som föregår pensionsansökan
I undantagsfall kan retroaktivt beviljad pension betalas till FPA eller välfärdsområdet som ersättning för utkomststöd som beviljats redan innan pensionsansökan lämnats in.
FPA eller välfärdsområdet ska motivera varför det ska göras ett undantag.
Det är motiverat att betala pension som hänför sig till en period före pensionsansökan till FPA eller välfärdsområdet t.ex. i sådana fall, där
• pensionstagaren blir tvungen att vänta på ett läkarutlåtande som behövs för fortsatt utbetalning av invalidpension
• pensionsansökan har lämnats in mycket snart efter beviljandet av utkomststöd (FPA eller de sociala myndigheterna har gett personen rådet att söka pension när de beviljats utkomststödet)
• personens första pensionsansökan har avslagits och pension beviljas senare på basis av en ny pensionsansökan. I sådana fall kan det vara motiverat att retroaktivt betala pensionen till FPA eller välfärdsområdet också för en tid före den nya pensionsansökan.
2.4.4 Regressprocessen mellan pensionsanstalten och FPA
2.4.4.1 FPA skickar ett förhandsmeddelande
FPA skickar pensionsanstalten ett förhandsmeddelande om att FPA eventuellt kommer att kräva arbetspension som beviljats retroaktivt för en sådan tid för vilken FPA beviljat grundläggande utkomststöd som förskott.
FPA skickar förhandsmeddelandet till pensionsanstalten per e-post.
2.4.4.1.1 Om förhandsmeddelande inte har skickats
Om inget förhandsmeddelande har skickats har pensionsanstalten ingen skyldighet att meddela till FPA att personen har sökt arbetspension.
Pensionsanstalten tar ändå kontakt med FPA om pensionsanstalten när den avgör pensionsansökan märker att det har betalats utkomststöd för en tid för vilken pension beviljas retroaktivt.
2.4.4.2 Pensionsanstaltens meddelande om pensionsbeslutet till FPA per e-post
Pensionsanstalten meddelar till FPA om retroaktivt beviljad arbetspension och ber FPA om exakta uppgifter om betalningskravet. E-brevet skickas till adressen kumppanit.neuvonta@kela.fi. E-brevet rubriceras ”Toimeentulotuen maksuvaatimus” (krav på återbetalning av utkomststöd).
Pensionsanstalterna och FPA har kommit överens om vad e-brevet ska innehålla.
I e-brevet uppges:
- kundens namn
- kundens personbeteckning
- perioderna för vilka förmånen enligt arbetspensionslagarna betalas
- namnet på den person som skickar förfrågan
- organisationen
- telefonnummer att kontakta.
2.4.4.3 FPA meddelar uppgifterna om betalningskravet till pensionsanstalten per e-post
FPA skickar ett svar på förfrågan till pensionsanstalten per e-post och meddelar uppgifterna om betalningskravet i samma e-brev.
FPA förbinder sig att besvara e-brevet inom 2 arbetsdagar (förfrågans dag + följande dag).
I enskilda fall kan man fråga om tilläggsuppgifter genom att ringa FPA:s riksomfattande myndighetslinje.
Kontaktuppgifter:
- telefon 020 692 235 (vardragar kl. 9-16).
2.4.5 Utbetalning till välfärdsområdet
Utbetalningen av utkomststöd har börjat den 1–15 dagen i månaden
Till välfärdsområdet betalas pensionen för hela månaden, om
- utbetalningen av utkomststöd har börjat den 1–15 dagen i månaden och
- pensionsansökan är anhängig när utkomststöd beviljas som förskott för första gången.
2.4.5.0.2 Utbetalningen av utkomststöd har börjat efter den 15:e dagen i månaden
Till välfärdsområdet betalas pensionen för halva månaden, om
- utbetalningen av utkomststöd har börjat efter den 15:e dagen i månaden och
- pensionsansökan är anhängig när utkomststöd beviljas som förskott för första gången.
2.4.5.0.3 I praktiken betalas oftast hela utbetalningsmånadens pension till välfärdsområdet
I vanliga fall ber välfärdsområdet att pensionen ska betalas till den till utgången av den första utbetalningsmånaden, eftersom det är vanligt att utkomststöd måste betalas också för den månad då pensionen börjar betalas ut.
Pensionen för den månad då pensionen börjar betalas ut kan betalas i sin helhet till välfärdsområdet, även om den regelbundna utbetalningen börjar redan den 16:e dagen.
Pensionen för den senare delen av månaden kan således också betalas till välfärdsområdet, trots att den delen inte längre är retroaktiv pension.
2.4.5.0.4 Pensionsbelopp som ska betalas till välfärdsområdet
Om välfärdsområdet meddelar till pensionsanstalten det exakta eurobeloppet av den pension som den ansöker om, betalas det eurobelopp som välfärdsområdet uppgett till socialnämnden.
Om utbetalningen av utkomststödet fortgår, behöver välfärdsområdet inte ange något slutligt eurobelopp i sin ansökan. I så fall kan hela den retroaktiva pensionen från den dag pensionsansökan lämnades in till utgången av den första debiteringsmånaden betalas till välfärdsområdet. Det är en förutsättning att utkomststöd har betalats under hela den tiden.
Pensionsanstalten ska kontrollera stödets belopp hos välfärdsområdet, när pensionsanstalten meddelar sitt pensionsbeslut, om utbetalningen av utkomststödet inte fortgår.
2.4.5.0.5 Engångsersättningar som välfärdsområdet betalat
Välfärdsområdet kan ha betalat pensionstagaren en engångsersättning utan att specificera summan i utkomststöd som betalats i förskott.
Mera
Engångsersättningar är t.ex. hyra eller läkemedel i joursituationer..
Om välfärdsområdet kräver att få retroaktiv pension som ersättning för en sådan engångsersättning som beviljats pensionstagaren, kan pensionsanstalten betala välfärdsområdet antingen ett belopp som motsvarar engångsersättningen eller exempelvis pensionen för en månad.
Välfärdsområdet ska betala den del av pensionen som överskjuter kostnaderna till pensionstagaren själv.
Mera
Det förutsätts att välfärdsområdet vid tidpunkten för utbetalningen av ersättningen fattat beslut om att engångsersättningen krävs tillbaka från pensionen i enlighet med 23 § i lagen om utkomststöd.
2.4.6 Pension kan inte betalas till FPA eller välfärdsområdet med stöd av fullmakt eller motsvarande dokument
Pension kan inte betalas till FPA eller välfärdsområdet med stöd av fullmakt eller motsvarande dokument.
2.4.7 Välfärdsområdets ansökan
Välfärdsområdet ansöker om att pensionen ska betalas till den antingen med en formbunden eller fritt formulerad ansökan.
En fritt formulerad ansökan ska innehålla de uppgifter som behövs för att ärendet ska kunna avgöras.
En fritt formulerad ansökan ska åtminstone innehålla uppgifter om
- pensionstagaren
- pensionsanstalten
- att välfärdsområdet ansöker om utbetalning av pension som ersättning för utkomststöd som betalts i förskott (även lagrum)
- den tid som förskottet hänför sig till och om betalningen fortgår
- den tid för vilken pension ska betalas till välfärdsområdet
- beloppet av den pension som välfärdsområdet söker för utbetalning, om det vid ansökan är möjligt att uppge beloppet
- kontonumret som förmånen ska betalas till.
Utgångspunkten är att FPA eller välfärdsområdet i sin egenskap av myndighet har gett rätt utredning. Det är på pensionsanstaltens ansvar att försäkra sig om att ansökan är korrekt och innehåller tillräckligt med uppgifter.
2.4.8 Pensionsbeslut och beslut om utbetalning
Beslut om utbetalning av pension som ersättning för utkomststöd som betalats i förskott fattas i allmänhet redan när pensionsärendet avgörs, eftersom det då är fråga om utbetalning av retroaktivt beviljad pension till välfärdsområdet.
De lagrum som beslutet baserar sig på ska anges både i beslutet till välfärdsområdet och i beslutet till pensionstagaren.
Mera
FPA önskar att pensionsanstalterna inte sänder FPA beslut om fördelning av utbetalningen av retroaktiv pension i fall där pension betalas till FPA som ersättning för grundläggande utkomststöd.
Om pensionstagaren inte har rätt till pension, kan pensionsanstalten informera välfärdsområdet om avslagsbeslutet i ett brev.
2.4.8.1 Senare beslut om utbetalning till FPA eller välfärdsområdet
FPA:s eller välfärdsområdets förhandsmeddelande är fortfarande i kraft, trots att ett avslagsbeslut har getts i arbetspensionsärendet.
Pensionsanstalten utreder på basis av FPA:s eller välfärdsområdets tidigare förhandsmeddelande om någonting ska utbetalas till FPA eller välfärdsområdet, om personen senare beviljas pension på basis av
- sökande av ändring
- självrättelse eller
- en ny ansökan.
I dessa fall kontrollerar pensionsanstalten hos FPA eller välfärdsområdet, om grunderna och uppgifterna i den tidigare ansökan fortfarande är riktiga.
Pensionsanstalten ska kontrollera om FPA eller välfärdsområdet har rätt att få pensionen också när pension betalas senare i form av ett justeringsbelopp, till exempel som en följd av att förskottsinnehållning av skatt har omräknats för en sådan retroaktiv tid som FPA:s eller välfärdsområdets förhandsmeddelande gäller.
2.4.9 Återbäring av överskottsbetalning
FPA eller välfärdsområdet ska återbetala den pension som återstår efter återkravet av utkomststödet till pensionsanstalten.
Mera
När inkomstregistret är i bruk återbetalar FPA eventuell överskottsbetalning vid regress till pensionsanstalten så att uppgifterna i inkomstregistret blir korrekta. Tills förmånerna införs i inkomstregistret fortgår förfarandet enligt vilket FPA kan betala överskottsbetalningen direkt till kunden. Uppgifter om förmåner lämnas till inkomstregistret fr.o.m. 1.1.2020.
Om den retroaktivt beviljade pensionen är större än det utkomststöd som beviljats i förskott för samma tid, kan FPA eller välfärdsområdet inte använda den överskjutande delen av pensionen som ersättning för utkomststöd som betalts innan pensionen har börjat.
FPA eller välfärdsområdet ska återbetala den överskjutande delen till pensionsanstalten.
Pensionsanstalten ska gärna kontrolleradet belopp som återkrävs på nytt hos FPA, om det har gått tid mellan mottagandet av meddelandet om betalningskravet och beslutet om utbetalning av arbetspension. Det kan minska återbetalningarna av överskott till pensionsanstalten.
Också i sådana fall där det finns regressbegäran från flera olika håll ska överskjutande betalning återbetalas till pensionsanstalten. FPA ber pensionsanstalten om de uppgifter den behöver för återbetalningen av överskottsbetalning, och återbetalar överskottet till pensionsanstalten efter att ha fått uppgifterna.
Om ett överskjutande belopp har betalats till välfärdsområdet, ska pensionsanstalten kontakta välfärdsområdet och be att det överskjutande beloppet återbetalas till pensionsanstalten
2.4.10 Utbetalningsordning
I utbetalningsordningen för pension är betalning av pension till FPA som ersättning för grundläggande utkomststöd i förskott på plats nummer 7.
I utbetalningsordningen för pension är betalning av pension till välfärdsområdet som ersättning för kompletterande eller förebyggande utkomststöd i förskott på plats nummer 8.
Således går t.ex. krav på betalning av retroaktiv pension till sjukförsäkringsfonden eller pensionsanstaltens rätt att driva in obetalda företagarpensionsavgifter före FPA:s eller välfärdsområdets betalningskrav.
2.4.11 FPA:s eller välfärdsområdets andel betalas från nettopensionen
FPA:s eller välfärdsområdets andel betalas från nettopensionen. På den pension som betalas till FPA eller välfärdsområdet innehålls först förskottsskatt.
2.4.12 Dröjsmålsförhöjning
Eventuell dröjsmålsförhöjning av pensionen betalas inte till FPA. Det är möjligt att eventuell dröjsmålsförhöjning av pensionen ska betalas till välfärdsområdet.
2.4.13 Registrerad tilläggspension
Även registrerad tilläggspension kan behöva betalas till FPA eller välfärdsområdet.
2.4.14 Ingen pensionsansökan har inlämnats
FPA:s eller välfärdsområdets förhandsmeddelande om utbetalning av pension till FPA eller välfärdsområdet kan inkomma till Pensionsskyddscentralen eller pensionsanstalten redan före pensionsansökan.
Om FPA:s eller välfärdsområdets förhandsmeddelande om utbetalning av pension till FPA eller välfärdsområdet har inkommit till Pensionsskyddscentralen, skickar Pensionsskyddscentralen förhandsmeddelandet till pensionsanstalten, när ett meddelande om pensionsansökan kommer till registret.
Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.
Välj giltighetstid och tryck Byt.
Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).
Ändringar jämfört med den tidigare versionen
Anvisningen har uppdaterats med ändringarna p.g.a. social- och hälsovårdsreformen. Vid reformen överfördes ansvaret för att ordna social- och hälsovård från kommunerna till välfärdsområdena 1.1.2023. Dessutom har uppgifterna om blanketter på vilka kommuner har kunnat ansöka om att pension betalas till dem strukits, eftersom blanketterna inte längre är i bruk.
2.5.1 Vård eller omvårdnad på institution eller familjevård
Ett välfärdsområde kan få pensionstagarens pension som ersättning för vård eller omvårdnad på institution eller familjevård.
Mera
Lagändringarna om social- och hälsovårdsreformen trädde i kraft 1.1.2023. Vid social- och hälsovårdsreformen överfördes ansvaret för att ordna social- och hälsovård från kommunerna till välfärdsområdena.
Med välfärdsområde avses i anvisningen också Helsingfors stad, när den ansvarar för att ordna social- och hälsovård inom sitt område, samt kommunerna i landskapet Åland.
Pensionsanstalten ska på yrkande av välfärdsområdet betala pensionstagarens pension till välfärdsområdet om välfärdsområdet för pensionstagaren har ordnat
- vård eller omvårdnad på institution eller
- familjevård.
Mera
Med institutionsvård avses verksamhet som innefattar uppehälle, vård och omvårdnad på
- ett sjukhus
- en vårdinrättning eller
- någon annan motsvarande verksamhetsenhet.
Vården är institutionsvård om den ordnas på
- en vårdavdelning på ett sjukhus
- en bäddavdelning på en hälsovårdscentral
- ett åldringshem
- en institution för specialomsorg för utvecklingsstörda
- en vårdinstitution inom missbrukarvården.
Med familjevård avses ordnande av
- vård
- fostran eller
- annan omvårdnad av en person dygnet runt i ett privathem utanför personens eget hem.
Pensionen betalas för den tid som vården eller omvårdnaden på en institution eller familjevården ordnas.
Krav om att pension ska betalas till välfärdsområdet kan endast gälla den vårdbehövande personens egen pension.
Mera
välfärdsområdet kan inte kräva att pension till barnets förälder betalas till välfärdsområdet, även om välfärdsområdet för kostnader som uppstår av familjevård, institutionsvård eller boendeservice kan ta ut ersättning från både
- barnets föräldrar och
- barnets eller den unga personens egna inkomster, ersättningar och fordringar.
2.5.1.1 När kan betalningen till välfärdsområdet börja?
Om en person som får vård eller omvårdnad på institution eller familjevård beviljas pension, betalas pensionen på välfärdsområdets yrkande till välfärdsområdet från början av månaden närmast efter det att pensionen började.
Det kan hända att också retroaktiv pension ska betalas till välfärdsområdet.
Pensionen kan betalas till välfärdsområdet tidigast från början av månaden närmast efter ansökan, om välfärdsområdets ansökan är framme hos pensionsanstalten när pensionen redan har börjat betalas ut.
2.5.1.2 För vilken tid och till vilket belopp betalas pensionen till välfärdsområdet?
Välfärdsområdet kan driva in pensionstagarens pension fortlöpande så länge som vården eller omvårdnaden på institution eller familjevården fortsätter.
Välfärdsområdet får då hela månadspensionen.
Välfärdsområdet ska använda pensionen som ersättning för den avgift som fastställts för vården, uppehället eller skötseln. Välfärdsområdet ska se till att personen har till sitt förfogande det minimibelopp som fastställts i lagen.
Välfärdsområdet har skyldighet att betala eventuell pension som överstiger vårdavgiften till pensionstagaren själv.
2.5.1.3 Välfärdsområdets ansökan
Välfärdsområdet kan ansöka om att pensionen betalas till den med FPA:s blankett EV 255r.
Välfärdsområdets ansökan kan också vara fritt formad. Den fritt formade ansökan ska innehålla de uppgifter som behövs för att avgöra ärendet.
Den fritt formade ansökan ska innehålla åtminstone:
- uppgifter om pensionstagaren
- uppgifter om pensionsanstalten
- uppgift om att välfärdsområdet ansöker om pension som ersättning för vård eller omvårdnad på institution eller för familjevård (även lagrum)
- tidpunkt när vården har börjat
- uppgift om huruvida vården fortsätter eller om den redan har upphört
- tidpunkt från och med när pensionen ska betalas till välfärdsområdet.
2.5.1.4 Betalningsbeslut
I de beslut som ges till välfärdsområdet och pensionstagaren ska de lagrum som avgörandet grundar sig på anges.
Om pensionstagaren inte har rätt till pension, meddelar pensionsanstalten välfärdsområdet per brev att ansökan har avslagits genom ett avslagsbeslut. I sådana fall ges det inte något beslut till välfärdsområdet.
2.5.1.5 Senare betalningsbeslut till välfärdsområdet
Välfärdsområdets ansökan är fortfarande i kraft trots att ett avslagsbeslut har getts i arbetspensionsärendet.
Pensionsanstalten utreder utifrån välfärdsområdets tidigare ansökan om kommunen senare kan få en betalning om personen senare beviljas pension till följd av
- ändringssökande
- självrättelse
- ny ansökan.
I dessa situationer kontrollerar pensionsanstalten med välfärdsområdet om den tidigare ansökans grunder och uppgifter fortfarande är riktiga.
Pensionsanstalten ska kontrollera välfärdsområdets rätt till pension även då när det senare betalas mera pension till exempel till följd av justering av förskottsinnehållning av skatt för en sådan retroaktiv tid som välfärdsområdets ansökan hänför sig till.
2.5.2 Pensionsansökan är inte anhängig
Välfärdsområdets ansökan om betalning av pension till välfärdsområdet kan inkomma till Pensionsskyddscentralen eller pensionsanstalten redan innan pensionsansökan har lämnats in.
Om ansökan har inkommit till Pensionsskyddscentralen, sänder Pensionsskyddscentralen den till pensionsanstalten när pensionsansökan har anmälts till registret.
Om pensionsansökan inte inkommer inom en rimlig tid, ska Pensionsskyddscentralen eller pensionsanstalten meddela välfärdsområdet om det.
2.5.3 Utbetalningsordning
Betalning av pension till välfärdsområdet för vård eller omvårdnad på institution eller för familjevård är på nionde plats.
Således går betalning av en retroaktiv pension till sjukförsäkringsfonden eller en pensionsanstalts rätt att kräva obetalda företagarpensionsavgifter före välfärdsområdets yrkande.
2.5.4 Välfärdsområdets andel betalas av nettopensionen
Välfärdsområdets andel betalas av nettopensionen. Av pensionen som betalas till välfärdsområdet innehålls först förskottsskatt.
2.5.5 Dröjsmålsförhöjning
Det kan hända att eventuell dröjsmålsförhöjning på pensionen ska betalas till välfärdsområdet.
2.5.6 Registrerad tilläggspension
Det kan även hända att registrerad tilläggspension ska betalas till välfärdsområdet.
Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.
Välj giltighetstid och tryck Byt.
Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).
Ändringar jämfört med den tidigare versionen
Anvisningen har uppdaterats med ändringarna p.g.a. social- och hälsovårdsreformen. Vid reformen överfördes ansvaret för att ordna social- och hälsovård från kommunerna till välfärdsområdena 1.1.2023. Dessutom har uppgifterna om blanketter på vilka kommuner har kunnat ansöka om att pension betalas till dem strukits, eftersom blanketterna inte längre är i bruk.
2.6.1 I vilka situationer kan det bli aktuellt att betala pensionstagarens pension till välfärdsområdet?
Det kan bli aktuellt att betala pensionstagarens pension till välfärdsområdet antingen på
- ovillkorliga grunder eller
- grunder som är beroende av prövning.
Pensionen betalas till välfärdsområdet på ovillkorliga grunder om välfärdsområdet har beviljat personen utkomststöd i förskott mot en emotsedd pension.
Mera
Lagändringarna om social- och hälsovårdsreformen trädde i kraft 1.1.2023. Vid social- och hälsovårdsreformen överfördes ansvaret för att ordna social- och hälsovård från kommunerna till välfärdsområdena. Uppgifter i anslutning till verkställigheten av socialvården i kommunen har tidigare skötts av ett organ enligt 6 § i socialvårdslagen (710/1982) som bestått av flera medlemmar och som har kallats socialnämnd. Socialvårdslagens 6 § har upphävts 1.1.2023.
Fr.o.m. 1.1.2023 har välfärdsområdena möjlighet att själva besluta hurdana organ den definierar i sin förvaltningsstadga och hur beslutanderätt delegeras (35 §, 95 § och 96 § i lagen om välfärdsområden). Således kan välfärdsområdena själva besluta hur de tidigare kommunala socialnämndernas uppgifter organiseras inom välfärdsområdet.
Med välfärdsområde avses i anvisningen också Helsingfors stad, när den ansvarar för att ordna social- och hälsovård inom sitt område, samt kommunerna i landskapet Åland.
Mera
2.6.2 Prövningsbaserade grunder
Pensionsanstalten kan med pensionstagarens samtycke besluta att pension betalas till välfärdsområdet för den kommun där pensionstagaren är bosatt.
För utbetalning till välfärdsområdet förutsätts det att utbetalning till pensionstagarens själv inte kan anses ändamålsenligt med tanke på pensionstagarens
- livsstil
- sjukdom eller
- någon annan särskild orsak och pensionstagaren inte har förordnats en intressebevakare.
På det sättet kan man undvika att nödgas ansöka om förordnande av intressebevakare för pensionstagaren.
Mera
Välfärdsområdet ansöker om och använder pension som utbetalats på prövningsbaserade grunder för omvårdnad av pensionstagaren eller dennes familj.
Med pensionstagarens familj avses här personer som pensionstagaren är skyldig att försörja. Denna försörjningsplikt föreskrivs i 2 § lagen om utkomststöd.
Med försörjningsplikt avses en persons skyldighet att dra försorg om sig själv och sitt eget uppehälle. Pensionstagaren är skyldig att dra försorg om sin makes eller makas samt sina minderåriga barns och adoptivbarns uppehälle i den utsträckning som föreskrivs i äktenskapslagen, i lagen om underhåll för barn och i annan lag.
Mera
2.6.2.1 Pension betalas inte för att ersätta underhållsstöd
I arbetspensionslagarna finns ingen bestämmelse enligt vilken pensionsanstalten kan betala pension till FPA som ersättning för underhållsstöd som betalas av FPA.
Underhållsstödet började 1.4.2009 betalas av FPA. I den nya lagen om underhållsstöd eller arbetspensionslagarna finns tills vidare ingen bestämmelse enligt vilken arbetspensionsanstalten kan betala pension till FPA som ersättning för en förmån som betalas av FPA.
Mera
2.6.2.2 Pension som ersättning för underhållsbidrag
Om pensionstagaren har försummat att betala underhåll för sina barn, kan välfärdsområdet ansöka om att få den delen av pensionstagarens pension som motsvarar barnets underhållsbidrag. För utbetalning till välfärdsområdet förutsätts
- pensionstagarens samtycke och
- att villkoren för prövningsbaserad betalning uppfylls.
Pensionen betalas till välfärdsområdet ända till det att barnet fyller 18 år.
2.6.2.3 Välfärdsområdet inhämtar pensionstagarens samtycke
Välfärdsområdet inhämtar pensionstagarens samtycke till att pension betalas till välfärdsområdet.
Samtycket ska vara tillräckligt individualiserat. Samtycket ska innehålla åtminstone
- pensionstagarens tydliga samtycke till att pensionen betalas till välfärdsområdet
- datum
- underskrift.
Om pensionsanstalten har fått en ansökan från välfärdsområdet och ansökan saknar motivering eller pensionstagarens samtycke, skickar pensionsanstalten ansökan tillbaka till välfärdsområdet för att kompletteras.
2.6.2.4 Förekomsten av prövningsbaserade grunder ska läggas fram av välfärdsområdet
Välfärdsområdet ska i sin ansökan på ett övertygande och sakligt sätt motivera varför pensionen ska betalas till välfärdsområdet och inte till pensionstagaren själv. Lagbestämmelserna ska också specificeras.
Välfärdsområdet är skyldigt att ange de personer som pensionstagaren försörjer.
Som grund för att pensionen ska betalas till välfärdsområdet räcker inte enbart att pensionstagaren har en livsstil som avviker från det normala. Välfärdsområdet ska kunna visa att pensionstagarens utkomst eller utkomsten för dem han eller hon försörjer kan äventyras.
Personens livsstil eller livsinställning kan vara sådan att det är nödvändigt att med personens samtycke övervaka hans eller hennes användning av sina penningmedel. Det kan till exempel vara fråga om en person som
- är sjuk
- är handikappad
- har missbruksproblem eller
- är spelberoende.
Mera
2.6.2.5 Pensionsanstaltens prövningsrätt i fråga om grunder som välfärdsområdet lägger fram
Pensionsanstalten behöver inte kräva en detaljerad utredning av personens situation av välfärdsområdet. I välfärdsområdets ansökan räcker det med att ange att personens utkomst kan äventyras om den utbetalas till personen själv.
Pensionen kan betalas till välfärdsområdet, även om pensionstagaren inte skulle få
- utkomststöd
- annat stöd
- omvårdnad eller vård.
Det är inte möjligt att betala pensionen till välfärdsområdet om pensionstagaren inte har gett sitt samtycke till att pensionen betalas till välfärdsområdet.
Pensionen kan inte betalas till välfärdsområdet utan samtycke, fastän de grunder som välfärdsområdet lagt fram talar för utbetalning av pensionen.
2.6.2.6 Välfärdsområdet ansökan
Välfärdsområdet kan ansöka om att pension betalas till den på prövningsbaserade grunder med en separat ansökan.
Pensionstagaren anses ha gett sitt i lagen förutsatta samtycke, när samtycket är tillräckligt väl individualiserat i ansökan så att det klart framgår att pensionstagaren samtycker till att pensionen betalas till välfärdsområdet.
Samtycket ska alltid vara försett med datum och underskrift.
2.6.2.7 Ansökan av någon annan än välfärdsområdet
Framställan om att pension ska utbetalas till välfärdsområdet kan förutom av välfärdsområdet också göras av någon annan än välfärdsområdet. Till exempel av
- pensionstagaren
- pensionstagarens make
- någon annan anhörig
- någon annan person som huvudsakligen tar hand om pensionstagaren.
Utbetalning av pension till välfärdsområdet förutsätter att ansökan är motiverad och att pensionstagaren har gett sitt samtycke.
Välfärdsområdet ska höras om någon annan än välfärdsområdet har gjort framställan om utbetalning till välfärdsområdet.
2.6.2.8 Beslut
Om pensionen betalas till välfärdsområdet, ska både pensionstagaren och välfärdsområdet få beslut i saken. Till beslutet fogas besvärsanvisningar.
Om pensionstagaren inte ger sitt samtycke, underrättas välfärdsområdet i ett brev om att dess ansökan inte kan godkännas. På välfärdsområdet begäran ges ett beslut i ärendet.
2.6.2.9 Pensionstagaren kräver att pension som ska betalas till välfärdsområdet ska betalas till honom eller hennes själv
Pensionstagaren kan när som helst återta sitt samtycke till att pension betalas till välfärdsområdet.
Pensionstagaren ska lämna in ett skriftligt yrkande om att pensionen betalas till honom eller henne själv. Pensionstagaren behöver inte uppge någon grund för sitt yrkande. Pensionsanstalten har ingen prövningsrätt i ärendet.
Pensionsanstalten meddelar välfärdsområdet i ett så tidigt skede som möjligt om pensionstagarens yrkande och att betalningsmottagaren har ändrats. Då kan välfärdsområdet förhandla med pensionstagaren och överväga om den ska ansöka om förordnande av en intressebevakare.
2.6.2.10 Nytt beslut när betalningsmottagaren ändras
Pensionsanstalten ger ett nytt betalningsbeslut om betalningsmottagaren ändras till följd av
- att samtycket återtas eller
- pensionstagarens yrkande.
Beslutet ges både till pensionstagaren och till välfärdsområdet.
2.6.3 Välfärdsområdets andel betalas från nettopensionen
Välfärdsområdets andel betalas av nettopensionen. På den pension som betalas till välfärdsområdet innehålls först förskottsskatt.
2.6.4 Dröjsmålsförhöjning
Det kan hända att en eventuell dröjsmålsförhöjning som hänför sig till pensionen också måste betalas till välfärdsområdet.
2.6.5 Registrerad tilläggspension
Det kan även hända att registrerad tilläggspension ska betalas till välfärdsområdet.
Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.
Välj giltighetstid och tryck Byt.
Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).
I tabellen anges
- om förskottsinnehållning av skatt görs på en förmån som betalas till någon annan än pensionstagaren
- om registrerad tilläggspension betalas till den mottagande instansen
- om dröjsmålsförhöjning betalas till den mottagande instansen
Mottagare av betalningen | Förskottsinnehållning | Registrerad tilläggspension | Dröjsmålsförhöjning |
Pensionsanstalten
Återkrav av pension som har betalats utan grund genom kvittning |
Beror på återkravsåret | Ja | Ja |
Institutionen i ett EU/EES-land | Ja | Ja, under samma förutsättningar som nationellt | Nej |
FPA
Som ersättning för folkpension och garantipension som betalats utan grund |
Nej | Ja | Nej |
FPA
Som ersättning för bostadsbidrag för pensionstagare och extra fronttillägg |
Ja | Ja | Nej |
FPA
Ålderspension som ersättning för rehabiliteringspenning från FPA |
Nej | Ja | Nej |
FPA
Som ersättning för studiepenning |
Nej | Ja | Nej |
FPA
Som ersättning för bostadstillägg |
Ja | Ja | Nej |
FPA
Som ersättning för arbetslöshets- och utbildningsförmån |
Nej | Ja | Nej |
FPA
Som ersättning för grundläggande utkomststöd |
Ja | Ja | Nej |
FPA
Som ersättning för pensionsstöd |
Nej | Ja | Nej |
FPA
Familjepension som ersättning för förmånstagarens egen folkpension |
Nej | Ja | Nej |
FPA
Som ersättning för bostadsbidrag för pensionstagare och extra fronttillägg |
Ja | Ja | Nej |
Sjukförsäkringsfonden
Invalidpension, arbetslivspension eller ålderspension som ersättning för sjukdagpenning |
Nej | Nej | Nej |
Socialnämnden
På ovillkorliga grunder och prövningsbaserade grunder |
Ja | Ja | Ja |
Institution i ett avtalsland | Ja | Ja, under samma förutsättningar som nationellt | Nej |
Arbetsgivare
Som ersättning för lön för sjukdomstid |
Nej | Ja | Ja |
Arbetsgivare
Som ersättning för lön för uppsägningstid, om arbetstagaren är sjuk under uppsägningstiden |
Nej | Ja | Ja |
Arbetsgivare
Som ersättning för lön för arbete |
Nej | Ja | Ja |
Arbetslöshetskassan
Som ersättning för arbetslöshets- och utbildningsförmån |
Nej | Ja | Nej |
Utsökning | Ja | Ja | Ja |
FöPL/LFöPL-anstalt | Ja | Ja | Nej |
Ändringar jämfört med den tidigare versionen
Länkarna till lagrummen har uppdaterats och texten ändrats enligt ändringarna av lagen om preskription av skulder.
Rätten att få pension som har beviljats med stöd av arbetspensionslagarna preskriberas inom fem år från den dag då pensionen borde ha betalats ut
Bestämmelsen om preskription av pension tillämpas också på preskription av utbetalning av
- rehabiliteringspenning
- rehabiliteringstillägg
- rehabiliteringsunderstöd
- registrerad tilläggspension
- pension som har tjänats in på basis av oavlönade tider (inklusive studier och vård av barn under tre år).
3.1 Fem års preskriptionstid
Rätten att få pension preskriberas inom fem år efter den dag då pensionen borde ha betalats ut, såvida preskriptionen inte har avbrutits innan dess.
Preskriptionen avbryts enligt lagen om preskription av skulder (728/2003, preskriptionslagen) antingen genom icke-formbundna åtgärder i enlighet med 10 § eller rättsliga åtgärder i enlighet med 11 §.
Avbrytande av preskriptionen av en skuld förutsätter att förmånstagaren preciserar skulden i den avbrytande åtgärden. Förmånstagaren ska sålunda precisera skulden och meddela pensionsanstalten beloppet på och grunden för sitt krav på det sätt som skäligen kan krävas, såvida pensionsanstalten inte känner till beloppet på och grunden för skulden.
3.1.1 Icke-formbundna avbrytande åtgärder
Med avbrytande av preskription av en skuld genom en icke-formbunden avbrytande åtgärd avses exempelvis att
- förmånstagaren kräver betalning eller på något annat sätt påminner pensionsanstalten om betalningen
- pensionsanstalten betalar eller på något annat sätt erkänner fordran
- parterna kommer överens exempelvis om hur fordran ska betalas.
3.1.2 Rättsliga avbrytande åtgärder
Avbrytande av preskription genom en rättslig avbrytande åtgärd innebär att
- borgenären väcker talan angående fordran mot gäldenären eller i fråga om fordran framställer ett krav vid domstol, konsumenttvistenämnden eller vid något annat lagstadgat organ eller i ett förfarande där ett avgörande eller en rekommendation i ärendet kan meddelas, eller vid ett organ som har anmälts till Europeiska kommissionen i enlighet med artikel 20.2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/11/EU om alternativ tvistlösning vid konsumenttvister och om ändring av förordning (EG) nr 2006/2004 och direktiv 2009/22/EG,
- borgenären anmäler sin fordran utifrån en offentlig stämning som gäller gäldenären eller i gäldenärens konkurs eller i något annat insolvensförfarande eller skulden annars beaktas i samband med förfarandet
- borgenären anhängiggör ett utsökningsärende eller skulden annars beaktas i samband med ett utsökningsförfarande. (VakO 2945/95, VakO 3394/95)
- fordran tas till behandling vid medling i domstol eller vid ett sådant medlingsförfarande där förlikningen kan stadfästas så att den blir verkställbar på det sätt som föreskrivs i lagen om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar (394/2011).
Preskriptionstiden på fem år för utbetalning av pension kan förlängas med ett år i enlighet med 11 § 3 mom. i preskriptionslagen.
Om borgenären återkallar sin ansökan eller handläggningen av ett ärende avslutas av någon annan orsak utan att en delgivning eller något annat i lagen förutsatt meddelande om borgenärens krav har tillställts gäldenären, anses preskriptionstiden inte ha avbrutits. Då preskriberas skulden dock tidigast inom ett år efter att förfarandet avslutades. Preskriptionstiden kan förlängas på detta sätt endast en gång (11 § 3 mom. i preskriptionslagen).
Mera
Preskriptionstiden börjar löpa separat för varje pensionspost räknat från den dag när pensionsposten borde ha betalats ut.
Utbetalningsdagen fastställs för pensionstagaren i pensionsbeslutet. Därefter är den utbetalningsdag som har fastställts i pensionsbeslutet bindande förfallodag för pensionsanstalten.
Preskriptionstiden avbryts i de situationer som nämns i 11 § 2 mom. i lagen om preskription av skulder. Preskriptionstiden anses ha avbrutits den dag då en lagakraftvunnen dom har avgivits eller behandlingen av ärendet i övrigt upphört.
3.2 Fordran som grundar sig på pensionsbeslut
En fordran som grundar sig på ett pensionsbeslut kan ha uppkommit exempelvis om
- pensionsanstalten av någon anledning har betalat den beviljade pensionen till ett för litet belopp
- en pensionspost på grund av ett fel i samband med pensionsutbetalningen har blivit helt och hållet obetald
- en post som hör ihop med pensionen felaktigt inte har utbetalats till en person, t.ex. rehabiliteringstillägg till invalidpension.
En pensionstagares rätt att retroaktivt få ett pensionstillägg eller något annat förmånstillägg (t.ex. rehabiliteringstillägg) preskriberas inom fem år efter den dag då pensionen eller förmånen borde ha betalats ut. Om pensionsanstalten så önskar kan den också betala ut en preskriberad pensionspost.
Exempel Preskription av tillägg till en pension
En person har beviljats invalidpension från och med 1.11.2013 tills vidare. Enligt pensionsbeslutet betalas pensionen ut den första bankdagen varje månad.
På grund av ett betalningsfel har pensionsanstalten från första början betalat ut pensionen till ett för litet belopp. Felet upptäcks 20.11.2019. Pensionsanstalten är skyldig att betala pensionsskillnaden med dröjsmålsränta retroaktivt för fem år (räknat från den dag ärendet blev anhängigt), dvs. från 1.12.2014.
Utbetalningen av pensionstillägget för tiden 1.11.2013–30.11.2014 har preskriberats, eftersom det obetalda pensionstillägget för november månad 2014 (1.11.2014) borde ha betalats eller preskriptionen borde ha avbrutits senast 1.11.2019 och felet upptäcktes först 20.11.2019.
Om pensionsanstalten så önskar kan den också betala ut skillnaden för den preskriberade tiden.
Mera
Det är fråga om en fordran som baserar sig på ett pensionsbeslut också om för pensionstagaren läggs till pensionsgrundande arbetsinkomster efter det att pensionsbeslutet utfärdades.
Pensionsbeslutet rättas så att de inkomster som saknas beaktas i pensionens belopp från första början. Rätten att retroaktivt få ett tillägg till pensionen på basis av dessa inkomster preskriberas dock inom fem år efter den dag då pensionen borde ha betalats ut.
Exempel Retroaktivt tillägg till en pension på grund av inkomster som saknas
En person har beviljats invalidpension från och med 1.7.2014. Efter beslutet får pensionsanstalten 1.8.2020 en utredning som visar att personen har haft pensionsgrundande arbetsinkomster år 2012.
Pensionsbeslutet rättas så att de saknade arbetsinkomsterna beaktas i pensionens belopp från första början, dvs. från och med 1.7.2014.
Pensionstagarens rätt att få tillägg till pensionen har preskriberats för tiden före 1.8.2015 (fem år bakåt från den dag då utredningen lades fram). Pensionstagaren får således inte något tillägg till pensionen för tiden 1.7.2014–31.7.2015.
Om pensionsanstalten så önskar kan den betala pensionstagaren pensionstillägget också för den preskriberade tiden.
Mera
3.3 Ny fem års preskriptionstid från avbrytande av preskription
Den femåriga preskriptionstiden för respektive pensionspost räknas från den dag då pensionen borde ha betalats ut enligt pensionsbeslutet. Om preskriptionen avbryts under den femåriga tidsfristen börjar en ny fem års preskriptionstid löpa från avbrytandet.
Avbrytande av preskriptionen innebär att pensionstagarens rätt till betalning inte preskriberas om den avbrytande åtgärden vidtas innan preskriptionstiden går ut.
För att avbrytandet ska ha någon verkan måste pensionsanstalten informeras om den avbrytande åtgärden innan preskriptionstiden går ut.
Preskriptionen avbryts genom icke-formbundna avbrytande åtgärder enligt 10 § respektive rättsliga avbrytande åtgärder enligt 11 § i preskriptionslagen.
En person har beviljats invalidpension från och med 1.6.2013 tills vidare. Pensionen har betalats till ett för litet belopp från första början. Pensionstagaren upptäcker felet 15.5.2018 och kräver betalning av pensionsanstalten.
Pensionstagarens rätt att få pensionstillägg till den pensionspost som betalades 1.6.2013 skulle ha preskriberats 1.6.2018, men eftersom en ny fem års preskriptionstid börjar löpa från den dag preskriptionen avbryts, dvs. från 15.5.2018, kommer pensionstagarens rätt att få tillägg till pensionen att preskriberas först 15.5.2023.
Mera
3.4 Preskriptionsverkningar
Om en fordran har preskriberats med stöd av preskriptionsbestämmelserna i arbetspensionslagarna är pensionsanstalten inte skyldig att betala en preskriberad pensionspost eller förmån till pensionstagaren.
Om pensionsanstalten så önskar kan den dock betala pensionstagaren också sådana pensioner eller förmåner som har preskriberats.
3.5 Preskription av pensionsrätten
Pensionsrätten i sig preskriberas inte utan den som är berättigad till pension kan ansöka om sin pension hur sent som helst. Arbetspensionslagarna innehåller dock särskilda bestämmelser om för hur lång tid pension kan beviljas retroaktivt från och med ansökan om pension.
Bestämmelsen om preskription av betalning av pension tillämpas inte i följande fall:
- Pensionssökanden har lämnat in en pensionsansökan, men av någon orsak har pensionsanstalten inte utfärdat något pensionsbeslut. Pensionen betalas från den tidpunkt när den egentligen borde ha betalats ut enligt det avtal som i tiden ingåtts om den..
- Pensionsanstalten har avslagit en ansökan om exempelvis invalidpension flera gånger, men vid senare anförda besvär fås en utredning med stöd av vilken pension beviljas enligt den ursprungliga ansökan. Pensionen ska betalas med stöd av den ursprungliga ansökan med eventuell dröjsmålsförhöjning från första början.
3.6 Preskriptionstiderna under övergångsperioden 2007–2012
Preskriptionstiden för pensioner som betalades ut före 2007 har förkortats stegvis från tio till fem år så att den nuvarande preskriptionstiden på fem år har tillämpats från och med 2013..
Preskriptionstiderna under övergångsperioden 2007–2012 är under åren 2007 och 2008 tio år, år 2009 nio år, år 2010 åtta år, år 2011 sju år och år 2012 sex år.
Mera
Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.
Välj giltighetstid och tryck Byt.
Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).
Ändringar jämfört med den tidigare versionen
Anvisningen har uppdaterats med uppgiften om att barnpensionen betalas till barnet själv vid 18 års ålder.
4.1 Om personen har blivit förordnad en intressebevakare
En fordran som ingår i den egendom som förvaltas av en intressebevakare kan betalas endast till intressebevakaren eller till huvudmannens konto som intressebevakaren anvisar (förmyndarverksamhetslagen 31 §).
Enligt en föreskrift av justitieministeriet ska intressebevakaren
- meddela pensionsanstalten på vilket konto pensionen ska in betalas och
- meddela banken vem som får ta ut pengar från huvudmannens konto.
Om pensionstagaren har blivit förordnad en intressebevakare som har rätt att föra talan i arbetspensionsärendet, betalas pensionen till intressebevakaren eller in på huvudmannes konto som intressebevakaren anvisat.
Pensionsanstalten behöver inte kontrollera vem som är innehavare till kontot.
Pensionsanstalten är inte skyldig att betala ut pensionen i flera rater, t.ex. så att halva beloppet betalas till intressebevakaren och den andra halvan till pensionstagaren.
Mera
4.2 Om personen är omyndig
4.2.1 Omyndiga som fyllt 18 år
En omyndigförklarad pensionstagares pension betalas till intressebevakaren eller in på huvudmannens konto som intressebevakaren anvisat (förmyndarverksamhetslagen 31 §).
4.2.2 Barnpensionstagare
4.2.2.1 Barnpensionstagare yngre än 18 år
Om en vårdnadshavare eller någon annan intressebevakare har ansökt om familjepension i form av barnpension på en 15–17-årig omyndigs vägnar, betalas pensionen till intressebevakaren (vårdnadshavaren) eller till huvudmannens konto som intressebevakaren (vårdnadshavaren) anvisat (lag om förmyndarverksamhet 31 §).
Om den 15–17-åriga själv har ansökt om familjepension i form av barnpension, krävs samtycke av vårdnadshavaren eller annan intressebevakare för utbetalning av pensionen. Med intressebevakarens samtycke kan pensionen betalas till den minderåriga själv eller till något annat konto som vårdnadshavaren anvisat.
Pension till en person under 15 år utbetalas alltid till intressebevakaren (vårdnadshavaren) eller till huvudmannens konto som intressebevakaren (vårdnadshavaren) anvisat.
4.2.2.2 Barnpensionstagare som fyllt 18 år
Från och med början av månaden efter den i vilken barnet fyller 18 år betalas barnpensionen till det konto som barnet anvisat, om inte barnet är omyndigt. Om barnet fyller 18 år på månadens första dag kan också pensionen för månaden som barnet fyller 18 år betalas till kontot som barnet anvisat.
Pensionsanstalterna tar reda på barnets kontonummer innan barnet fyller 18 år. Om kontonumret inte fås före 18-årsdagen, avbryter pensionsanstalten utbetalningen av pensionen. När barnet blivit myndigt kan pensionen inte längre betalas till vårdnadshavarens konto.
Mera
4.3 Om personen har förordnats flera intressebevakare
Om en person blivit förordnad flera intressebevakare,
- utbetalas pensionen till den intressebevakare som domstolen förordnat att sköta huvudmannens ekonomiska angelägenheter eller
- kan pensionen betalas till vilken som helst av intressebevakarna, om man inte beslutat om hur uppgifterna ska fördelas.
4.4 En nära anhörigs eller annan persons talerätt
Om en nära anhörig eller någon annan av pensionsanstalten godkänd person har ansökt om pension på pensionstagarens vägnar på grund av sökandens sjukdom eller av någon annan orsak, kan pensionen utbetalas endast på pensionstagarens konto.
För att säkerställa detta ska den nära anhöriga eller någon annan person förete t.ex.
- kontoutdrag som visar att pensionstagaren är den rätta kontoinnehavaren
- ett av banken utfärdat intyg på att kontot är pensionstagarens konto eller
- något annat motsvarande belägg.
För ändring av kontonumret behövs också en utredning enligt ovan.
4.5 En fullmäktigs talerätt
Om pensionstagaren har utfärdat en fullmakt för en annan person att ta hand om sina pensionsärenden, utbetalas pensionen på pensionstagarens eget konto.
För att säkerställa utbetalning på rätt konto ska fullmäktigen förete ett kontoutdrag eller annan dokumentation på att kontot tillhör pensionstagaren
4.6 En intressebevakningsfullmäktigs talerätt
Om en pensionstagare har utfärdat en intressebevakningsfullmakt för en annan person att sköta sina pensionsärenden, utbetalas pensionen till det konto fullmäktigen anvisat.
Fullmäktigen behöver inte förete något särskilt bevis på att pensionstagaren är innehavare till det konto pensionen utbetalas på.
Fullmäktigen ska hålla penningmedel och andra tillgångar som tillhör fullmaktsgivaren åtskilda från sina egna tillgångar. Fullmaktsgivarens penningmedel ska t.ex. insättas på ett annat konto än fullmäktigens egna pengar (lagen om intressebevakningsfullmakt 16 §).
Fullmäktigen är enligt lag skyldig att utarbeta en förteckning över fullmaktsgivarens egendom och lämna in förteckningen till förmyndarmyndigheten, så att myndigheten kan övervaka förändringar i fullmaktsgivarens ekonomiska ställning och fullmäktigens verksamhet. Därigenom kan man säkerställa att den pension som utbetalas på det konto fullmäktigen anvisat kommer pensionstagaren till godo.
4.7 Felaktig utbetalning
Om pensionstagaren har blivit förordnad en intressebevakare ska pensionsanstalten utbetala pensionen till intressebevakaren eller på det konto intressebevakaren anvisat.
Betalning till huvudmannen själv är ogiltig, om pensionsanstalten visste eller med tanke på omständigheterna borde ha vetat att den rätta betalningsmottagaren är intressebevakaren. I sådana situationer är pensionsanstalten skyldig att betala pensionen till intressebevakaren och enligt bestämmelserna om återkrav är den skyldig att kräva tillbaka pensionsbeloppet av pensionstagaren.
Om intressebevakarförordnandet på behörigt sätt har registrerats i registret över förmynderskapsärenden, borde pensionsanstalten ”med tanke på omständigheterna ha vetat” att det är intressebevakaren som ska ta emot pensionen.
Om pensionen beviljats tillsvidare, behöver pensionsanstalten ändå inte i samband med varje utbetalning kontrollera om pensionstagaren under tiden blivit förordnad en intressebevakare.
Mera
I samband med att pensionsanstalten ger beslut om fortsatt utbetalning av pension kan man i princip utgå från att betalningsmottagaren har klarlagts redan i samband med det första beslutet. Om det finns anledning att misstänka att omständigheterna förändrats, ska saken redas ut.
4.8 Förfarande när betalningsmottagaren byts
Om pensionen har betalats till pensionstagaren själv och pensionsanstalten får veta att mottagaren blivit förordnad en intressebevakare, underrättar pensionsanstalten pensionstagaren om att utbetalningen har ändrats till exempel med ett brev.
På motsvarande sätt gör man om intressebevakarförordnandet upphör eller dras in och pensionen i fortsättningen betalas till pensionstagaren själv.
Inte ens då ges något beslut, eftersom pensionens belopp och grunderna som fastställts i pensionsbeslutet inte ändras. Ändringen av utbetalningen beror inte pensionsanstaltens utan på förmyndarmyndighetens beslut.
4.9 Pensionstagarens skyldighet att informera pensionsanstalten
Arbetspensionslagarna innehåller bestämmelser om pensionstagarens skyldighet att informera pensionsanstalten om vissa förändringar.
Till exempel ska en invalidpensionstagare informera pensionsanstalten, om han eller hon har återfått sin arbetsförmåga, börjat förvärvsarbeta eller avbrutit rehabiliteringen.
Mera
För informationsskyldigheten gäller samma principer som för skötseln av pensionsärenden för en annans räkning i allmänhet.
Intressebevakaren sköter anmälningen på den omyndiges vägnar. Detta gäller också när huvudmannens handlingsbehörighet har begränsats så att den omfattar pensionsärenden.
I pensionsbeslutet ska intressebevakarens skyldighet att informera betonas när beslutet gäller en sådan persons rätt som är omyndig eller vars handlingsbehörighet har begränsats. I beslutet ska det klar anges vilka saker pensionsanstalten ska informeras om.
Pensionsanstalten ska också bli underrättad om att intressebevakaruppdraget upphör och intressebevakare byts.
Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.
Välj giltighetstid och tryck Byt.
Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).
Ändringar jämfört med den tidigare versionen
Anvisningen har uppdaterats med uppgiften om att pensionsanstalten kan betala pensionen till en bank i ett SEPA-land.