Pension för återstående tid

Du kan studera den här sakhelheten utgående från giltighetstiden.
Ange datum.

TillämpningsanvisningGiltighetstid 15.8.2024 – tills vidarePublicerat 19.8.2024
Ändringar jämfört med den tidigare versionen

Anvisningen har preciserats i fråga om hur studietid beaktas i inkomsten för återstående tid, om det finns flera examina under granskningstiden.

Med återstående tid avses tiden från ingången av det år då personen blir arbetsoförmögen till slutåldern för den återstående tiden.

Pensionen för återstående tid räknas utifrån inkomsten för återstående tid och den återstående tidens längd. Av inkomsten för återstående tid tillväxer pension med 1,5 procent om året från ingången av det år då personen blir arbetsoförmögen tills personen uppnår slutåldern för den återstående tiden.

Arbetsinkomster under de 10 senaste åren är en förutsättning för pension för återstående tid

En förutsättning för att få pension för återstående tid är att pensionssökanden har arbetsinkomster försäkrade enligt arbetspensionslagarna till ett belopp på minst 20 571,69 euro (nivån år 2024) under de 10 kalenderår som föregår det år då arbetsoförmågan inträder. Vid prövningen av förutsättningen för pension för återstående tid beaktas alla arbetsinkomster som försäkrats enligt arbetspensionslagarna.

Vid prövningen av förutsättningen justeras arbetsinkomsterna för de 10 kalenderåren med lönekoefficienten till nivån för pensionens begynnelseår. Från inkomsterna görs inget avdrag för löntagarens arbetspensionsavgift, inte heller för tiden före 2017 när förutsättningarna för återstående tid prövas.

Även arbetsinkomster i andra EU-länder beaktas. Om det framgår av ansökningshandlingarna att sökanden har varit försäkrad under åtminstone ett år i ett annat EU-land, anses att förutsättningen för pension för återstående tid föreligger. Då utreds inte arbetsinkomster i Finland eller andra EU-länder.

Sökanden ska också ha haft arbetsinkomster som försäkrats enligt arbetspensionslagarna under de 5 sista kalenderåren innan arbetsoförmågan inträdde (granskningstid). I lagen föreskrivs det inte om något minimibelopp för arbetsinkomsterna under granskningstiden.

Pensionen för återstående tid räknas fram till slutåldern

Enligt arbetspensionslagarna för den privata sektorn är slutåldern för återstående tid

  • åldersklassens lägsta pensionsålder, om den lägsta pensionsåldern för personens åldersklass har fastställts
  • den lägsta pensionsåldern för den åldersklass som är närmast personens födelseår, om den lägsta pensionsåldern för personens åldersklass inte ännu har fastställts.

Om pensionsfallet inträffar före år 2017 är slutåldern för den återstående tiden 63 år enligt 2005 års bestämmelser.

Mera

För dem som är födda före år 1965 är slutåldern för återstående tid den lagstadgade lägsta pensionsåldern för åldersklassen:

  • 63 år för personer födda 1954 eller tidigare
  • 63 år 3 månader för personer födda 1955
  • 63 år 6 månader för personer födda 1956
  • 63 år 9 månader för personer födda 1957
  • 64 år för personer födda 1958
  • 64 år 3 månader för personer födda 1959
  • 64 år 6 månader för personer födda 1960
  • 64 år 9 månader för personer födda 1961
  • 65 år för personer födda 1962-1964

För dem som är födda år 1965 eller senare är slutåldern för den återstående tiden 65 år, som är den lagstadgade lägsta pensionsåldern för personer födda 1964.

Slutåldern är den lägsta åldern för ålderspension, även om det enligt registrerat tilläggspensionsskydd har försäkrats en pensionsålder som är lägre eller högre än den.

Inom den offentliga sektorn är slutåldern för den återstående tiden den som är den lägsta bland följande:

  • åldersklassens lägsta pensionsålder
  • den yrkesbaserade pensionsåldern
  • avgångsåldern.

Mera

Vissa yrkesgrupper som omfattas av lagen om statens pensioner har haft rätt att välja en yrkesbaserad pensionsålder, som är 55, 58 eller 60 år. Vissa som omfattas av lagen om kommunala pensioner har haft en yrkesbaserad pensionsålder i åldern 55–65 år.

Den särskilda yrkesbaserade pensionsåldern består, om

  • anställningen har fortgått utan avbrott till slutet av år 2004 och
  • personen under varje kalenderår efter år 2004 och före pensionsfallet har haft arbetsinkomster som omfattas av lagen i fråga till ett belopp på minst 9 822,00 euro (enligt 2024 års nivå) eller
  • personen visar att anställningen har varit i kraft utan avbrott till arbetsoförmågans inträde, även om personen inte har haft arbetsinkomster under varje år (tjänstledigheter).

Inkomsten för återstående tid beräknas utifrån inkomsterna under de 5 föregående åren

Inkomsten för återstående tid bestäms utifrån arbetsinkomsterna under granskningstiden. Enligt huvudregeln är granskningstiden de 5 kalenderåren som närmast föregår pensionsfallsåret.

I inkomsten för återstående tid beaktas

  • arbetsinkomster
  • företagararbetsinkomster
  • förmånsgrundande inkomster
  • tiden för studier och vård av barn under tre år
  • tiden med invalidpension med återstående tid som upphört

under granskningstiden.

Under granskningstiden ska pensionssökanden också ha haft pensionsberättigande arbetsinkomster som försäkrats enligt arbetspensionslagarna, för att också förmånsgrundande inkomster och pensionstid ska kunna beaktas i inkomsten för återstående tid. Om pensionstagaren under granskningstiden endast har förmånsgrundande inkomster eller pensionstid, är inkomsten för återstående tid noll. I lagen föreskrivs inget minimibelopp för arbetsinkomster som försäkrats under granskningstiden.

Inkomsten för återstående tid räknas som en genomsnittlig månadsinkomst, som fås genom att dividera inkomsterna under granskningstiden med antalet månader (60) som ingår i tiden i fråga. Divisorn är 60 även om det inte finns inkomster under varje år.

Inkomsten för återstående tid beräknas enligt de arbetspensionslagar enligt vilka inkomsterna som ingår i inkomsten för återstående tid har försäkrats, varje lag för sig. I pensionsbeslutet anges pensionen dock som en summa.

Inkomsten för återstående tid beräknas avvikande från huvudregeln, när det är fråga om

  • en person som har haft arbetsinkomster endast under pensionsfallsåret och/eller året före det
  • en ung person som blir arbetsoförmågen senast under det år då hen fyller 23
  • en person som har vårdat barn under tre år under granskningstiden.

Arbetstagares och företagares arbetsinkomster i inkomsten för återstående tid

I inkomsten för återstående tid beaktas alla arbetspensionsförsäkrade arbetsinkomster som sökanden fått under granskningstiden. Från ArPL-, StaPL- och KomPL-löner som tjänats in före utgången av år 2016 görs ett avdrag för löntagarens pensionsförsäkringsavgift. Däremot görs inget avdrag från SjPL-löner och företagararbetsinkomster. Från och med år 2017 görs inget avdrag för löntagarens arbetspensionsavgift från ArPL- eller OffPL-löner heller. Undantag till detta är militärpensioner, vid fastställandet av militärpension och återstående tid dras från årsarbetsinkomsterna andelen för löntagarens pensionsförsäkringsavgift också efter år 2017.

Inkomster under pensionsfallsåret beaktas inte i inkomsten för återstående tid. Inkomster under pensionsfallsåret beaktas inte heller i inkomsten för återstående tid, när pensionsfallet inträffar 30.12 eller 31.12. Också i det fallet räknas den återstående tiden från ingången av pensionsfallsåret.

Tillskottsavgift eller minskad pensionsförsäkringsavgift som företagare betalat året före pensionsfallsåret beaktas inte vid beräkningen av inkomsten för återstående tid. Då beaktas företagarens arbetsinkomst till den fastställda arbetsinkomstens belopp.

Arbetsinkomsterna justeras med lönekoefficienten till nivån vid den tidpunkt då pensionen börjar.

Förmånsgrundande inkomster i inkomsten för återstående tid

I inkomsten för återstående tid beaktas inkomster som ligger till grund för förmåner till 100 procent. Föräldradagpenningar beaktas dock till det belopp som de är pensionsgrundande. I inkomsten för återstående tid beaktas föräldradagpenningar enligt följande:

  • För den tid då föräldradagpenningen har betalats till arbetstagaren, beaktas den inkomst som ligger till grund för föräldradagpenningen till 121 procent , om rätten till föräldradagpenning har uppkommit år 2020 eller senare, och enligt 117 procent, om rätten till föräldradagpenning har uppkommit före år 2020.
  • För den tid då föräldradagpenningen har betalats till arbetsgivaren, beaktas den inkomst som ligger till grund för föräldradagpenningen till 21 procent , om rätten till dagpenningen har uppkommit år 2020 eller senare, och till 17 procent om rätten till dagpenning har uppkommit före år 2020.

Mera

Yhella räknar enligt procentandelarna enligt de lagar som var i kraft före år 2020 när inkomstgrunden för förmånen är samma som i motsvarande förmån år 2019. Om förmånsgrunden är olika åren 2019 och 2020 eller senare, räknar Yhella enligt de procent som trätt i kraft från och med början av år 2020.

De förmånsgrundande inkomsterna justeras med lönekoefficienten till nivån vid den tidpunkt då pensionen börjar.

Förmåner som inte ger pensionstillväxt och som beaktas i inkomsten för återstående tid

I inkomsten för återstående tid beaktas också följande förmåner, för vilka mottagaren inte tjänar in pension:

  • grunddagpenning enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa
  • arbetsmarknadsstöd (även pensionsstöd)
  • sjukdagpenning eller rehabiliteringspenning som beviljats till samma belopp efter grunddagpenning enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa eller arbetsmarknadsstöd. 

Som inkomst i inkomsten för återstående tid beaktas 1 714,30 euro i månaden (enligt 2024 års nivå).

Vid fastställande av inkomst för återstående tid enligt arbetspensionslagarna jämställs pensionsstöd med arbetsmarknadsstöd.

Mera

Som begynnelsedag för pensionsstöd som börjar 1.10.2019 eller senare registreras 1.1.2019, liksom det som begynnelsedag för pensionsstöd som började 1.6.2017 eller senare under år 2017 registrerades 1.1.2017. Det här beror på det att pensionsstödet och arbetsmarknadsstödet meddelas med samma pensionsslag och i oavlönade tider ersätter samma pensionsslag som uppgetts för samma år en uppgift som meddelats tidigare för samma år. Om registreringen av begynnelsedatumet inte tvingades till årets första dag, skulle det i registret inte efter meddelandet av pensionsstödet finnas uppgifter från årets början om arbetsmarknadsstödtider, som kan behövas vid en eventuell senare beräkning av invalidpension.

Om FPA senare korrigerar pensionsstöds- och arbetsmarknadsstödsperioder för år 2017, kan det med anledning av ett tvingat begynnelsedatum för pensionsstöd senare komma överlappande eller bristfälliga uppgifter i registret.  Det finns därför skäl för pensionsanstalten att kontrollera arbetsmarknadsstödsuppgifterna för år 2017, om personen efter år 2017 vid ansökan om invalidpension anger att han eller hon får pensionsstöd.

Tiden för studier som lett till examen och tiden med vård av barn under tre år i inkomsten för återstående tid

Tiden för studier som lett till examen och tiden med vård av barn under tre år beaktas också i inkomsten för återstående tid. Som inkomst i inkomsten för återstående tid beaktas 1 714,30 euro i månaden (enligt 2024 års nivå).

Det är typiskt att de månader då betalningen av hemvårdsstöd börjat och slutat är ofullständiga. I inkomsten för återstående tid beaktas i fråga om dessa ofullständiga månader en kalkylmässig förmånsgrundande inkomst som divideras med 25 och multipliceras med antalet dagar för vilka förmånen betalats under dessa månader, såsom i fråga om intjänad pension.

Den förmån som sökanden tjänar in för en examen som hen avlägger under pensionsfallsåret beaktas i den pension som beviljas, om examen har avlagts före pensionsfallet. I pensioner som inbegriper återstående tid beaktas dock inte månaderna under pensionsfallsåret.

Om sökanden har avlagt examen efter pensionsfallet, beviljas förmånen i samband med följande pension som beviljas på nya grunder eller i ålderspensionen. Den kalkylmässiga studietiden beaktas inte heller i inkomsten för återstående tid i pension som beviljas nu.

Om sökanden har avlagt flera examina under granskningstiden, räknas den kalkylmässiga studietide som inträffar under granskningstiden först ihop för varje examen. Denna sammanlagda studietid begränsas till högst granskningstidens längd. Det kan ske t.ex. så att om sökanden har samtidigt avlagt två treåriga examina under fem års granskningstid, beaktas kalkylmässig studietid för fem år i inkomsten för återstående tid.

Mera

Exempel: Två examina under granskningstiden

Pensionsfallet inträffar år 2023 och granskningstiden för återstående tid är alltså 1.1.2018-31.12.2022

  • Examen 29.8.2016-20.12.2019 (31.12.2019) (24 mån)
  • Examen 1.8.2020-15.6.2022 (30.6.2022) (54 mån)

Den kalkylmässiga studietiden som inträffar under granskningstiden räknas först i hop för varje examen. Denna sammanlagda studietid begränsas till högst granskningstidens längd.

24 mån + 54 mån = 78 mån

Studietiden är längre än granskningstiden, varför studietiden begränsas till 60 månader i inkomsten för återstående tid.

Tid med pension i inkomsten för återstående tid

Om en person har fått pension med återstående tid och efter att den upphört beviljas ny pension på nya grunder, beaktas tid med pension som inträffar under granskningstiden i inkomsten för återstående tid. I inkomsten för återstående tid i den nya pensionen beaktas inkomsten för återstående tid i en pension som upphört tidigare som inkomst. Inkomsten för återstående tid justeras med lönekoefficienten till nivån vid den tidpunkt då den nya pensionen börjar.

Om en person har fått specialpension för lantbruksföretagare (avträdelsestöd) och efter att den upphört beviljas ny pension, beaktas tid med pension som inträffar under granskningstiden i inkomsten för återstående tid. I inkomsten för återstående tid beaktas arbetsinkomsten för återstående tid i specialpensionen, men beloppet ska alltid kontrolleras hos LPA.

Examen och tid med pension i inkomsten för återstående tid

Om det under granskningstiden finns överlappande examens- och pensionstider, räknas tiden med pension bort från kalkylmässig studietid som hänför sig till granskningstiden. Om personen under granskningstiden har avlagt flera examina, räknas de kalkylmässiga studietiderna under granskningstiden först ihop. Högst 5 år studietid beaktas (granskningstidens längd). Efter det räknas överlappande pensionstid under granskningstiden bort från denna kalkylmässiga studietid. Efter denna beräkning reder man ut om det ännu går att lägga till studietid från en annan examen på så sätt att granskningstiden kan innehålla sammanlagt högst 60 månader pensionstid och studietid i inkomsterna för återstående tid.

Exempel: Inkomst för återstående tid enligt huvudregeln

Grunduppgifter:

  • Pensionsfallet inträffar i maj 2019
  • Under granskningstiden har arbetstagaren arbetat drygt 4 år inom den privata sektorn och blivit sedan arbetslös
  • Arbetstagaren har fått inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning tills hen insjuknade
År Arbetsinkomsterna efter justering med lönekoefficienten och efter avdrag för löntagarens pensionsavgift, e/år Förmånsgrundande inkomster efter justering med lönekoefficienten e/år Sammanlagt e/år
2014 34 500 0 34 500
2015 36 000 0 36 000
2016 35 600 0 35 600
2017 38 200 0 38 200
2018 15 900 20 000 35 900
2019 0 16 000 16 000

Inkomsten för återstående tid beräknas utifrån arbetsinkomsterna och de förmånsgrundande inkomsterna åren 2014–2018. Inkomster under pensionsfallsåret beaktas inte i inkomsten för återstående tid.

Inkomsterna är sammanlagt 177 300 euro. Inkomsten för återstående tid är 180 200 / 60 mån = 3 003,33 euro/mån

Exempel: Beräkning av inkomsten för återstående tid, när arbetstagaren under granskningstiden har arbetsinkomster inom den offentliga och den privata sektorn och förmånsgrundande inkomster

  • Arbetstagaren är född 28.6.1962
  • Arbetstagaren blir arbetsoförmögen år 2017, samma år som hen fyller 55 år
  • Arbetstagarens pensionsålder enligt OffPL är 61 år 3 mån, och således är också slutåldern för återstående tid 61 år 3 mån
  • Den återstående tiden är tiden från början av pensionsfallsåret till slutet av den månad då arbetstagaren fyller 61 år och 3 månader, sammanlagt 81 månader
  • Slutåldern för återstående tid enligt ArPL är 65 år, den återstående tiden är 126 månader
  • Arbetsinkomsterna under granskningstiden uppgår sammanlagt till 66 600 euro: ArPL-inkomsterna är 10 000 euro och OffPL-inkomsterna 56 600 euro.
  • I inkomsten för återstående tid beaktas också förmånsgrundande inkomster under granskningstiden, sammanlagt 2 500 euro.

Inkomsten för återstående tid enligt OffPL och ArPL räknas separat utgående från de arbetsinkomster som försäkrats enligt respektive lag. De förmånsgrundande inkomsterna fördelas mellan OffPL och ArPL i samma proportion som arbetsinkomster försäkrats enligt respektive lag.

ArPL-andelen av de förmånsgrundande inkomsterna är 10 000/66 600 x 2 500 = 375,38 euro/mån
Inkomsten för återstående tid enligt ArPL är (10 000 + 375,38) / 60 = 172,92 euro/mån
ArPL-pensionen för återstående tid är 126 mån x 1,5 % x 172,92 / 12 = 27,23 euro/mån

OffPL-andelen av de förmånsgrundande inkomsterna är 56 600/66 600 x 2 500 = 2 124,62 euro/mån:
Inkomsten för återstående tid enligt OffPL är (56 600 + 2 124,62) / 60 = 978,74 euro/mån
OffPL-pensionen för återstående tid är 81 mån x 1,5 % x 978,74 / 12 = 99,10 euro/mån

Sammanlagt är pensionen för återstående tid 126,33 euro/mån.

Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.

Välj giltighetstid och tryck Byt.

Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).

TillämpningsanvisningGiltighetstid 1.1.2021 – tills vidarePublicerat 6.7.2022
Ändringar jämfört med den tidigare versionen

Exemplen i anvisningen har uppdaterats.

Inkomsten för återstående tid beräknas avvikande från huvudregeln, när

  • en person har haft arbetsinkomster endast under pensionsfallsåret och/eller året före det
  • det är fråga om en ung person vars pensionsfall inträffar senast det år när hen uppnår 23 års ålder
  • personen har tid med vård av barn under tre år under granskningstiden.

En person har arbetsinkomster endast under pensionsfallsåret och/eller året före det

Inkomsterna under det år då arbetsoförmågan inträder beaktas i inkomsten för återstående tid, om personen har arbetsinkomster endast under det år då pensionsfallet inträffar och/eller året före det. Perioden för återstående tid börjar i detta fall också i början av pensionsfallsåret, och den intjänade pensionen räknas till slutet av det år som föregår pensionsfallet.

Granskningstiden är enligt undantagsregeln de fem kalenderår som föregår pensionsfallsåret samt pensionsfallsåret till utgången av pensionsfallsmånaden.

Om det finns pensionstid under granskningstiden, men arbetsinkomster endast finns under pensionsfallsåret och/eller det föregående året, beräknas den återstående tidens inkomster enligt en undantagsregel.

I inkomsten för återstående tid beaktas:

  • arbetsinkomster under granskningstiden
  • företagararbetsinkomst under granskningstiden fram till dagen före pensionsfallet
  • förmånsgrundande inklusive StPEL

Vid beräkningen av inkomsten för återstående tid beaktas dessutom företagares tillskottsarbetspensionsförsäkringsavgift eller en nedsatt arbetspensionsförsäkringsavgift det år som föregår invalidpensionens pensionsfall.

I inkomsten för återstående beaktas inkomsten för återstående tid i en pension som upphört tidigare. Inkomsten för återstående tid justeras med lönekoefficienten till nivån enligt den tidpunkt då den nya pensionen börjar.

Inkomsterna under pensionsfallsåret beaktas endast i inkomsterna för återstående tid. Pension tjänas inte in för dem.

Då inkomsten för återstående tid räknas enligt denna undantagsregel, fås den genomsnittliga månadsinkomsten genom att dividera inkomsten för granskningstiden med 60.

Inkomsten för återstående tid räknas på basis av alla de enskilda arbetspensionslagarna, enligt vilka det finns försäkrade arbetsinkomster i inkomsten för den återstående tiden. I pensionsbeslutet meddelas pensionen emellertid som en enda summa.

Exempel: Arbetsinkomster endast under pensionsfallsåret och det föregående året

Grunduppgifter:

  • Pensionsfallet inträffar i februari 2021
  • Personen har varit försäkrad i Finland sedan december 2020 och före det i utlandet (inte ett EU-land)

Eftersom personen endast har arbetsinkomster under pensionsfallsåret och det föregående året, beräknas den återstående tidens inkomster enligt en undantagsregel. I inkomsten för återstående tid beaktas inkomsterna det år när arbetsoförmågan började fram till slutet av den månad under vilken pensionsfallet inträffade.

Inkomster som justerats med lönekoefficienten till nivån enligt den tidpunkt då pensionen börjar (avdraget för löntagarens avgift görs före år 2017):

År Inkomster e/år
2017 0
2018 0
2019 0
2020 4 500
2021 8 500

Enligt uppgifterna i intjäningsregistret uppfylls villkoret för återstående tid på basis av de arbetsinkomster som intjänats före år 2017.

Inkomsterna åren 2021 och 2020 är sammanlagt 13 000 euro. Inkomsten för återstående tid fås genom att dividera inkomsterna med 60.

Inkomsten för återstående tid är 13 000 / 60 = 216,67 euro/mån.

Ung person vars pensionsfall inträffar senast det år då hen uppnår när 23 års ålder

Om en person blir arbetsoförmögen under det år när hen fyller 23 år eller tidigare, omfattar granskningstiden tiden mellan ingången av månaden efter uppnådd 18 års ålder och utgången av den månad under vilken arbetsoförmågan började. Perioden för återstående tid börjar i detta fall också från och med början av pensionsfallsåret, och den intjänade pensionen räknas till slutet av året som föregår pensionsfallet.

Om en person blir arbetsoförmögen som 17-åring, kan hen ha rätt till invalidpension, men ingen pensionsdel för återstående tid ingår i pensionen. Den intjänade pensionen räknas till slutet av pensionsfallsmånaden.

Inkomsten för återstående tid räknas genom att dividera inkomsterna under granskningstiden med antalet månader som ingår i denna tid, dock med högst 60.

Arbetsinkomsten för en företagare som blir arbetsoförmögen vid unga år beaktas i inkomsten för återstående tid fram till dagen före pensionsfallet och inte fram till utgången av månaden för pensionsfallet. Vid beräkningen av inkomsten för återstående tid beaktas dessutom tillskottspensionsförsäkringsavgift eller en nedsatt avgift som betalats året före invalidpensionens pensionsfall.

Även i dessa situationer räknas inkomsten för återstående tid på basis av varje enskild arbetspensionslag enligt vilken det finns försäkrade arbetsinkomster i inkomsten för återståendet tid. I pensionsbeslutet meddelas pensionen emellertid som en enda summa.

Exempel: Inkomst för återstående tid för en person som blir arbetsoförmögen vid unga år

Grunduppgifter:

  • Personen har fyllt 18 år 1.5.2018
  • Hen har 4 000 euro i försäkrade inkomster av ett sommarjobb efter fyllda 18 år från år 2018
  • Efter gymnasiet övergår hen vid 19 års ålder år mer bestående till arbetslivet år 2019 och hinner arbeta två år före insjuknandet 28.9.2021

Arbetsinkomster som justerats med lönekoefficienten till nivån vid pensionstidpunkten (avdraget för löntagarens avgift görs före år 2017):

År Inkomster e/år
2018 4 218,86
2019 12 600,00
2020 24 000,00
2021 20 000,00

Granskningstiden är tiden från ingången av den månad som följer efter fyllda 18 års ålder fram till utgången av den månad när arbetsoförmågan började (1.6.2018–30.9.2021), dvs. sammanlagt 40 månader.

Inkomsten för återstående tid räknas genom att dividera inkomsterna som fåtts under granskningstiden med antalet månader som ingår i denna tid.

Inkomsterna under granskningstiden åren 2018–2021 är sammanlagt 60 818,86 euro.

Inkomsterna för den återstående tiden är 60 818,86 / 40 = 1 520,47 euro/mån.

Tid med vård av barn under tre år under granskningstiden

Om en pensionstagares arbetsinkomster under granskningstiden är mindre än den stabiliserade inkomstnivån på grund av vård av barn under tre år, betraktas såsom inkomst under återstående tid den arbetsinkomst som barnavårdstiden inte har minskat. Härvid beaktas emellertid arbetsinkomster som erhållits under de högst tio senaste åren.

Ett villkor är att pensionen enligt arbetspensionslagarna sjunker med minst 20 procent på grund av vården av barn.

Granskningstiden för undantagsregeln är högst de 10 kalenderår som föregår pensionsfallsåret.

Undantagsregeln för tid för vården av barn kan tillämpas om pensionstagaren ansöker om det.

Tillämpandet av undantagsregeln för tid för vård av barn förutsätter inte att en föräldraförmån utbetalas. Om det inte finns en anteckning av föräldraförmåner eller vård av barn under tre år i registren, ska pensionssökanden kunna bevisa barnavårdstiden.

Högst fem år väljs av de tio år som föregår pensionsfallet

Enligt undantagsregeln för barnavårdstid väljs vid beräkningen av inkomsten för återstående tid av de tio åren som föregår året för pensionsfallet högst fem sådana kalenderår, vilka inte innehåller tid för vård av barn under tre år.

Om fler än fem kalenderår innehåller barnavårdstid av de tio kalenderåren som föregår året för pensionsfallet, beaktas endast inkomsterna från sådana år, i vilka det inte ingår barnavårdstid vid beräkningen av inkomsten för återstående tid. Inkomsten för återstående tid kan till exempel räknas enbart på basis av inkomsterna under ett år, om alla andra år innehåller tid för vård av barn under tre år. I inkomsterna för återstående tid kan också de inkomster som försäkrats det år personen fyllt 18 år räknas med.

Om alla tio kalenderåren innehåller tid för vård av barn under tre år, kan inkomsten för återstående tid inte fastställas enligt undantagsregeln för barnavårdstid.

Då inkomsten för återstående tid uträknas används som divisor antalet månader som ingår i de valda åren. Ett år är alltid 12 månader. Divisorn kan vara högst 60. Om inkomsten för återstående tid t.ex. fastställs på basis av fyra kalenderår, är divisorn för återstående tid 48.

I beräkningen tar man i beaktande de fem kalenderår som är närmast pensionsfallsåret och som inte har påverkats av barnavårdstiden.

Den återstående tiden räknas avvikande från huvudregeln om personen har arbetsinkomster endast under pensionsfallsåret och/eller det föregående året. Denna undantagsregel kan inte kombineras med undantagsregeln för barnavårdstid.

Det sammanlagda pensionsbeloppet ska vara minst 20 procent större

Om barnavård nämns i pensionsansökan, räknas pensionen både enligt huvudregeln för inkomst för återstående tid och enligt undantagsregeln för barnavårdstid.

Om totalpensionen enligt arbetspensionslagarna enligt undantagsregeln för barnavårdstid är minst 20 procent större än den totalpension som räknats enligt huvudregeln, beviljas pensionen räknat enligt undantagsregeln.

Inkomsten för återstående tid räknas separat enligt varje lag

Inkomst för återstående tid som fastställs enligt undantagsregeln för barnavårdstid räknas skilt för varje lag utifrån alla de arbetspensionslagar enligt vilka försäkrade arbetsinkomster har beaktats vid beräkningen av inkomsten för återstående tid. I pensionsbeslutet meddelas pensionen emellertid som en enda summa.

Exempel: Hur tid för vård av barn inverkar på pensionen

  • En arbetstagare blir arbetsoförmögen år 2020, då hen fyller 35 år
  • Den återstående tiden är 360 månader

Huvudregel:

Inkomst för återstående tid enligt huvudregeln räknas på basis av inkomsterna under de fem kalenderår som föregår pensionsfallet (åren 2015–2019).

Personen har arbetsinkomster och förmånsbaserade inkomster under granskningstiden på fem år enligt följande:

(30 000,00 + 28 800,00 + 22 600,00 + 24 000,00 + 36 000) / 60 mån = 2 356,67 euro/mån

Pensionen för återstående tid är 360 mån x 1,5 % x 2 356,67 euro / 12 = 1 060,50 euro/mån.

Undantagsregel:

Inkomsten för återstående tid enligt undantagsregeln för barnavårdstid räknas utifrån inkomsterna de år som inte innehåller tid för vård av barn under tre år. Åren 2010, 2015–216 och 2019 är sådana år:

(30 000 + 28 800 + 36 000 + 30 000) / 48 mån = 2 600,00 euro/mån

Pensionen för återstående tid är 360 mån x 1,5 % x 2 600,00 / 12 = 1 170,00 euro/mån.

Jämförelse:

Jämförelse mellan huvudregeln och undantagsregeln görs mellan de sammanlagda arbetspensionerna.

Den intjänade pensionen är sammanlagt 436,50 euro.

Pensionen enligt huvudregeln är sammanlagt 1 060,50 + 436,50 = 1 497,00 euro/mån.

Pensionen enligt undantagsregeln är sammanlagt 1 170,00 + 436,50 = 1 606,50 euro/mån.

Skillnaden mellan huvudregeln och undantagsregeln för barnavårdstid är 1 606,50–1 497,00 = 109,50 euro/mån.

Undantagsregelns inverkan på pensionsbeloppet: 109,50 / 1 497,00 x 100 = 7,31 %

Pensionsdelen för återstående tid räknas enligt inkomsten för den återstående tid som fastställts enligt huvudregeln. Den pension som räknats på basis av inkomsten för återstående tid som fastställts enligt undantagsregeln är inte minst 20 procent större än den pension som räknats på basis av inkomsten för återstående tid enligt huvudregeln.

Exempel: Barnavårdstidens inverkan på inkomsterna för återstående tid för en ung person

Grunduppgifter:

  • Personen är född 16.6.1989
  • Personen har varit i arbetslivet i 10 år från och med år 2007
  • Personen blir arbetsoförmögen år 2017
  • Barnavårdstiden är åren 2010-2016
År  Månader Inkomst
2007 6 18 000,00
2008 12 34 000,00
2009 12 36 000,00
Tot. 30 88 000,00

Inkomsten för återstående tid räknas utifrån inkomsterna åren 2007-2009, med antagandet att inverkan på totalpensionen är minst 20 %.

Inkomsten för återstående tid räknas genom att dividera inkomsterna för granskningstiden med den tid som utgörs av antalet månader.

Inkomsten för återstående tid är 88 000,00/30 = 2 933,33 euro/mån.

Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.

Välj giltighetstid och tryck Byt.

Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).